Що означає "бути розумним"? Багато знати, бути ерудованим або мати життєвий досвід? Розум = мудрість? Або все-таки це різні поняття? А що означає "бути дурнем"? Говорити бздури,бути дуже наївною або просто неосвіченою, невихованою людиною? Навіяло Глупость - это не отсутствие ума. Это - такой ум (с)
Взагалі то майже одне і те ж, але деколи розділяють розумність і мудрість. Тобто говорять що розумні знають науки, а мудрі розбираються в житті. Адже є люди що знають науки, але в повсякденці діють аллогічно, і навпаки, часом є люди що гарно розуміють те що відбувається навкруги а до наук бракнуло навчань з тих чи інших причин. А про дурня що сказати? Дурень, він і в Африці дурень. ) А ще дурнем можна назвати того, хто програв в одноіменній ігрі в карти
Все це відносно - і розум, і дурість. Можна в одному колі бути розумним порівняно з іншими, а в іншому - повним дурнем.
нє, то зовсім різні речі, майже незалежні одне від іншого. Розум - то знання, мудрість - застосування тих знань.
частково. Тобто таке трактування є зараз, але воно відносне, тому що розум це здатність мислити, аналізувати, й робити висновки. А знання наук ще можна назвати інтелект (накопичення знань)
Маєш рацію,Рибцю... Коли я заглядаю в мистецькі гілки і з благоговєнієм спостерігаю за суперечками Прівєтлівой,Невстранця,Ворона,то чуюсі круглим дурнем... Аналогічн чуюсі на релігійних гілках,в присутності визнаних корифеїв теологіі Миха,Коффі,Олени,Сергія-аспіранта і інших... О... Правда,часом насмілююсь вставити свої люмпенські 5 копійок...і з ніжайшим смірєнієм продовжую собі сопіти в дві дзюрки....
Мудрість швидше може з’явитись із досвідом якщо розум є і його не втратити десь по дорозі. Останнє дуже легко зробити в наш божевільний час.
Мій вуйко казав: Не нужно иметь высшее образование, нужно иметь среднее соображение! Багаж теоретичних знань - освіченість. Багаж практичних знань - досвід Вміння здобувати і застосовувати теоретичні знання - розум Сукупність знань і досвіду у розумної людини - мудрість... НМД!
То то тільки так - язиком поплескали. Хотілось згадати студентські роки. ) А в наш час по визначенню якщо бідний то дурний. А я бідний і сумніваюсь що то коли небудь зміниться. Такщо дурний тому.
І мені одразу подумалося, що зараз усе частіше розум асоціюють з комерційним хистом. Але коли вже розвинув у собі той хист, то важливо не стратити мудрості, бо надмірна прагматичність руйнує тонку чутливість душі, робить людину товстошкірою. Мудра людина, навіть маючи видатний розум, вільно може відмовитися від застосування його у вигляді зброї чи інструменту збагачення, якщо це може зашкодити іншим. Мудрість не відкидає серця, в той час як розум легко може заглушити його несміливе сумління. А коли людина може збагатитися, але це їй не потрібно, бо інші має цілі та цінності, то як її можна називати дурнем? Філософом радше
Правильный для определённой ситуации вывод получается, если верные вводные (в необходимом количестве) надлежащим образом обработаны с помощью логики. Под "разумом" как правило имеют в виду блестящее владение различными способами обработки данных, а под "мудростью" - умение выбрать и учесть нужные как раз для текущей ситуации вводные. Мудрость в житейских ситуациях приходит преимущественно с опытом (у женщин в большей степени влияет коллективный опыт - отсюда намного более ранее, чем биологическое, социальное взросление по сравнению с мужчинами).
як там у Висоцького? Еслі ти роділся баобамом - баобабом і умрьош.... Як бачимо з тих слів, розум або дається, або не дається.
- баобабу, так. Не дали. Человек тоже свой разум и способность его развивать получил не усилием воли, а ... (варианты на выбор) - но откуда бы ни получил, может совершенствоваться, стремиться к познанию, а может отказаться от саморазвития, воли и ответственности, вести по сути растительное существование... и тогда ничем от дерева отличаться не будет. Высоцкий (да и индуизм) имхо об этом
Боюсь видатись самовпевнений...але...я намагаюсь думати...тими рудиментами,які ще не згіркли від біди(вЕршика Ліни Костенко си нагадав). І,як чукча,шо віжу(і відчуваю) навколо себе,те й осмислюю. Спираючись на те,що пережив сам,прочитав,почув,побачив... І мені байдуже.чи моє бачення світу відрізняється від християнського. Це моє бачення,переконання...моя віра в Бога,який для мене всюди і у всьому... Соррі,припиняю,бо гілка перетвориться на філіал релігійних. А по темі...повторю слова Сократа:"Я знаю,що я нічого не знаю..."
А як бути з інтуїцією? По Вашому вона завжди приходить з досвідом(таж мудрість,професійний досвід)? Чи її можна невраховувати?