Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Я зразу вимикаю, боюсь що знудить...

2. premium

premium Well-Known Member

А мені подобається мова Тягнибока.

3. Bogun

Bogun Well-Known Member

Я вам скажу мені до вподоби слобожанський діалект з своїм: "отвіт", "нарід", голодівка. Про що ви говорите, місцева мова гарна. Подільський, волинський та поліський чи полтавська говірка.

А каліцтво під назвою суржик?

Гарні пісні, в який є діалект:
    - А ти їй дай такий отвіт:
    Така чудова майська ніч,

чи:
    Висить ябко, висить
    Але впасти мусить
    Коли дівка файна
    Коли дівка файна
    Вийти заміж мусить

Дівчино, Горянко
    Що несеш у жванку
    Дай ми ся напити
    Буду тя любити

Мали знати, що в галицькому та частково в подільському діалектах сі, ся, ми, тя, мя і т.д.

І цей вами названий галицька мова притамана саме Центральній Україні.
    Наприклад, не притамана говіркам з яких утворилася українська мова літера ф, це скажіть галичанам з їхніми філіжанками та файними дівчатами.

То виходить: піліжанки та хвайні дівчата.

4. Може й каліцтво, але мені він менше ріже вухо, ніж западенський діалект (не в образу). Мабуть, звикла так.

5. Bogun

Bogun Well-Known Member

Мені ні. Я ним не спілкуюсь з Хмеля. Мені ріже вухо, як мова Центральної України, так і Західної.

Ніколи не думав, що на Західній, моя мова відміна від їхньої, а для Центральної майже літературна.

6. правда, що Чернівці - місто переважно російськомовне???

7. premium

В Чернівцях зі мною ВСІ розмовляли українською, але видно, що десь для половини з них українська не є повсякденною мовою.

8. Bogun

Bogun Well-Known Member

Пане premium, мені цікаво, як для тернопільчанина виглядає Хмельницький.

Але для половини Чернівців і російською не говорять, а саме румунська та її діалект - молдавська.

9. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

А кто бы сомневался

«Вони (воїни УПА. – Авт.) не боялися, як i ми зараз не маємо боятися, вони взяли автомат на шию i пiшли в тiї лiси, вони готувалися i боролися з москалями, боролися з нiмцями, боролися з жидвою i з iншою нечистю, яка хотiла забрати в нас нашу Українську державу... Треба вiддати Україну нарештi українцям. Отi молодi люди i ви, сивочолi, оце є та суміш, якої найбiльше боїться москальсько-жидiвська мафія, яка сьогоднi керує в Українi» http://umoloda.kiev.ua/regions/0/113/0/8058/

Прям соловьина мова

10. premium

В Хмельницькому був лише раз і то на речовому ринку, де співвідношення укр/мос приблизно 80/20. Багато суржику.

Не зрозумів. :scratch_one-s_head:

Не зважаючи на емоційність виступу все досить грамотно сказано.

А які притензії до змісту виступу? Може з окупантами не треба було боротись?

Останнє редагування модератором: 27 тра 2009
  11. Bogun

Bogun Well-Known Member

В Чернівцях багато говорять румунською мовою та її молдавським діалектом.

12. premium

В Чернівецькій області проживає 180 тис. румуно-молдаван, з них 29 тис. в Герцаївському районі, де вони складають абсолютну більшість (92% ) і 125 тис. в трьох мішаних україно-румунських районах (Глибоцький, Сторожинецький, Новоселицький).
    Тобто на Чернівці залишається максимум 25 тис. румун. До того ж багато румун є русифікованими.

13. Bogun

Bogun Well-Known Member

Подивився в Чернівцях проживають 11 % росіян та 7 % румуно-молдаван. Це для Західної України велика кількість. Для прикладу в Хмелі лише 3 % росіян та 2 % поляк.

14. Speedo78

Speedo78 Well-Known Member

В Ужгороді також стуація досить незрозуміла (хоч і бував там неодноразово). Таке враження, що бпроцентів 70, напевно таки українська, решта припадає на мови нацменшин, яких тут є досить багато...

15. угорська так, є. але русифікація значна, особливо серед молоді.

16. Alehandro

Alehandro Member

Мой родной Днепропетровск:
    98% - русский язык
    2% - украинский и это в основном те что приехали с Западной Украины по делам

17. Bogun

Bogun Well-Known Member

Не правда, у мене багато знайомих з Дніпропетровська українською говорять, саме тутешніх. Хоча суржику теж багато.

18. night

night Well-Known Member

В Дніпропетровській області українську мову спостерігала в селах, маленьких містечках.В великих містах більшість молодих людей говорять російською.А старше покоління суржиком.
    Що стосується Закарпаття то корінне населення зрозуміти важко, особливо коли швидко починають розмовляти. Я так розумію що між собою вони говорять угорською переважно. Була в Берегово на святі вина так там вся програма велась не зрозумілою мені мовою:dntknw:

19. Alehandro

Alehandro Member

ну это они с вами наверное на украинском разговаривают - в самом Днепропетровске используют русский язык - украинскую речь слышу только когда мои сослуживцы общаются с западенцями по телефону :)

20. premium

Був проїздом у містах Новий Буг і Баштанка (Миколаївська область) - місцеві розмовляли українською.

Вчи історію і слідкуй за словами, українська в Дніпропетровській області є місцевою, бо це є колишні землі Війська Запорозького, а російська нав'язана окупантами моковитами.

Останнє редагування модератором: 10 вер 2009
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)