Ця тема хоч в пряму і не належить до теми мистецтва але має певний стосунок до неї. Колись мій викладач професор філософії Кляйн піднімав таке питання. Який процент людства взагалі мислить коли небудь, хоч раз у житті навіть. Тобто вживає свій розум нестандартно, непокладаючись на завчені стереотипи. Механізми реакції на події у середовищі зазвичай завчені, переважно у дитинстві або молодому віці і завчені від оточуючих. У більшості випадків (НМД) не піддаються видозмінам навіть при екстремальному тиску. Питання - наскільки гомо сапієнс у середньому спроможний на процес нестандартного думання і зміни механізмів реакції без силового примусу чи то від інших осіб (суспільства) або від тиску натурального середовища яке по тим чи іншим причинам зазнало/зазнає змін. На мою думку такий процент мізерний. У кого які помисли на цю тему.
Нестандартні рішення приходять до голови тоді коли стандартні не діють але і то в невеликої кількості популяції-більшість якщо стандартні методи не діють впадають в ступор або по другому разу перебирають звичні схеми.Взагалі на мою думку якщо немає стресової ситуації то щось оригінальне не родиться в голові -тобно без тиску ззовні шанси на креативне рішення рівні нулю
Згоден Це справді дуже цікаво. І я думаю тяжко заперечити. Але тоді якщо особа сама своєю волею ставить себе в екстремальні ситутуації (щей нестандартні) для того щоб знайти нестандартні рішенння всетаки скасовує схему "дорівнює нулю". Тоді чому є цей фактус і що стоїть за ним і побуджує конкретну особу на нього. Знову більшість на це не здатна. Але що?
На мою думку,це десь перекликається з тим,що я відповів в іншій темі В людини,на думку вчених задіяно 4-5 % кори головного мозку. Що діється в решті тої кори,не знає ніхто.. І,дійсно,потрібен неабиякий екстрім,щоб людина змогла роийняти моментальне рішення і втілити його в життя.
Не маю пойняття про що мова. Не мозгу а потенціалу напевне. Мозгу таки я думаю більше. Мозок є тільки "приймачем" Те що зверху От цього я не розумію повністю. Завчений механізм можна втілити у момент. Щей натренований. Хай буде прийом боротьби для прикладу. Я говорив про створення "нового прийому" який не існував до того. Або принаймі застосування нестандартне відомих прийомів але із видозміною із ситуацією.
От...приведу найтупіший приклад (ггг,трохи сі похвалю Колись,в часи моєї бурної молодості чогось зачепились ми з одним хлопчиною.. Слово за слово і я дав йому в щелепу.. Він впав і вирубався... Потім ми помирились,взяли по пиві...а хлопці з його компанії,дивно на мене дивляться...якось...ну дивно... Виявляється,отой хлопака - чемпіон України по боксу..серед юніорів.. Я кажу - Чо’ ж ви мені зразу не сказали? Та я б десятою дорогою..та я б ніколи...та в життю...:shutup: Отож не спрацьовує... Я мав на увазі.що процес мислення взагалі...вміння знайти вихід з нестандартної ситуації - річ непередбачувана..зовсім... Існує вислів - "дурням щастить"... Так що це напряму залежить від долі...а не від особистих якостей...і потенціалу... Хм...хаотично троха...
Не згоден, Розкажу один випадок зі мною. У мене є погана риса деколи задумуватись. От іду десь по набережній Одеси задумавсь і вже раптом через годину прокинувся на Молдавнці. Як я туди потрапив не знаю... Але до чого це. Ага, раз так задумався і іду у Ню-Йорку в метро. І там стоять двоє поліцейських при службовому вході. А я був такий задуманий і між ними двома пройшов. Але так дуже натурально що вони це сприйняли за "нормальне". Пройшов і схаменувся, але подумав ну і що... Я це (подібне у механізмі) не раз робив спеціально. Люди (у цьому випадку поліцейські) спрацьовують механічно. Я не боявся коли проходив і вони не зреаґували. Тому що були натреновані на почуття страху яке зазвичай є у злочинців. І це майже смішно що можна з цим зробити. Якщо хтось вміє поборювати механізм це як вірус який обдурює охорону орґанізму. Чим більш непередбачуваний тим більш потенціально шкідливий. Ми митці є такими вірусами. Але ми більше виконуєм функцію вакцини... Цікава думка мені прийшла. Справді ніколи раніше не приходила. ))
Шо мене найбільше гнітить, це те, що люди у повсякденному житті діють підсвідомо і стандартно. За совітів був такий вислів: "сущєствуєт мнєніє". От 99% діють стандартно відповідно до існуючого, неперевіреного "мнєнія". Я коли-то задав собі запитання: для чого гаїшники на дорогах? На перший погляд, питання дивне, але воно тому і дивне, що нестандартне... в противагу існуючій думці. Але якщо отак розложити все по поличках, то можна прийти до висновку, що ефект від існування гаїшників не більше 10%. Заберіть гаїшників на місяць і ви побачите, що аварійність майже не зросте, а якщо й зросте, то не значно. Кожна фраза має свій процент правди. Порівняйте фразу: 1. фотофіксація зменшить аварійність. і 2. фотофіксація принесе прибутки гаїшникам. Друга фраза, на мій погляд разів у 10 правдивіша. Перша фраза - це "существуєт мнєніє", - десь так, для середньостатистичного, легкозазомбованого піпла. Крім цього, ця фраза гарно прикриває істинну причину - другу фразу, але друга фраза не мила слуху і навряд чи приживеться, як істина. Люди хочуть чути, що мило їх вуху і не хочуть те, що їм не мило. Зверніть увагу на наступне твердження: "Якщо людину не страшить летальний випадок через перевищення швидкості, то чи може людину настрашити штраф у 300...500 грн.?" Напевно ні, отже штраф є для збагачення перевіряючого органу і це є основною рушійною силою, а не забезпечення безпеки руху, бо якби питання йшло про безпеку, то, повірте, у нас би були набагато кращі дороги, якість який ДУЖЕ впливає на безпеку.
Хм, по дописам в гілці можна сказати, що процес мислення та ще й в неділю вранці працює лиш в чоловіків... суботній вечір або не вдався, або занадто вдався П.С. Свої скудні роздуми на цю тему поки замовчую... спершу почитаю...
Я більше схиляюсь що такий вислів був не від "мавпування" а від боязні взяти на себе відповідальність, тому що в тому ж союзі був популярним вислів "Инициатива наказуема". Може. По тій причині що в підсвідомості імовірність заробити штраф є вищою. Навіть коли відкупний за перевищення був 10 грн всі скидали швидкість, коли моргали фарами зустрічні. . Ого, будете здивовані якщо таке станеться. Моє передбачення: зросте в два -три рази. А п'яних скільки появиться-а-а-а, мамо рідна. Це парадокс сьогодення. З іншої сторони - кому потрібні бідні, голодні і злі менти яких ніхто тоді в х** не буде ставити. Згадайте початок 90-х. Я розумію що палка з корупцією в ментурі перегнулася в другу сторону занадто, але доброго в тому що мента ніхто не боявся теж мало. Всьому свій час
Повірте, якщо я п"ю і ніколи за руль не сідаю п"яним, то мені... шо є гаїшники, а шо їх нема. А той, хто п"є..... він все одно питиме, є гаїшники, чи їх нема. А боятися і не пити буде невелика кількість.
Не тільки приймач, але й передавач. До "антен" приймача належать наші рецептори: слуховий, нюховий, зоровий, шкіряний та інші, включаючи периферичні нервові закінчення. Сприйняте ними інформація по нервових волокнах передається в ЦНС /мозок/, де відбується її аналіз. Після аналізу інформації відбувається зворотній процес - процес її передачі, який закінчується там, де починався процес прийому. Не слід забувати про значення серця в процесі мислення, яке набагато більше має відношення до підсвідомого мислення ніж мозок. Іноді мозок нам підказує одне, зате серцем ми відчуваємо, що так буде не добре.
Способность нестандартно мыслить зависит от уровня рефлексии конкретного человека. Чем он выше, тем нестандартнее в плане мышления и поведения будет личность. И таких людей всегда будет мало. Достаточно посчитать количество ярких реформаторов, политиков и полководцев, талантливых писателей, поэтов, художников и дизайнеров. Вот и получим процент мыслящих, которые способны отделить себя от толпы и запрограммированных действий. Но такое возможно, как мне кажется, только иногда. Поскольку представить себе личность полностью избавленную от стереотипов мышления и поведения сложно. Возможно, это будет святой=)