Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Доля чи вибір?

Про це вже писалось в іншій темі:
    А,стосовно іншого

Невже Ви дійсно вважаєте,що мусульман створив якийсь інший Бог?

• Подобається Подобається x 1
  2. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Мусульмани вірять у напередвизначення, але Омар Хеям був вільнодумцем і приходив до висновків, які сповідуються християнами. Він називав прямий шлях ісламу ілюзією.

• Подобається Подобається x 2
  3. Bear

Bear Well-Known Member

А от тепер я не зрозумів, на основі яких моїх слів такий висновок? Дійсно я так не думаю, бо вірю в те що Бог створив всіх людей...

4. Romko

Душой ты безбожник с Писаньем в руке,
    Хоть вызубрил буковки в каждой строке.
    Без толку ты оземь башкой ударяешь,
    Ударь лучше оземь всем тем, что в башке!

Есть много вер, и все они несхожи...
    Что значит - ересь, грех, ислам?
    Любовь к Тебе я выбрал, Боже,
    Все прочее - ничтожный хлам.

Знаю, сущность твоя недоступна уму,
    Мои бунт иль покорность Тебе ни к чему.
    Я, погрязший в грехах, жив одною надеждой:
    Милосердный, простишь Ты рабу своему.

Мы - послушные куклы в руках у творца!
    Это сказано мною не ради словца.
    Нас по сцене всевышний на ниточках водит
    И пихает в сундук, доведя до конца.

Омар Хайям

5. Bear

Bear Well-Known Member

Так в чому ми з вами не порозумілися?
    Він не те тільки не православний авторитет, а навіть не православний... до чого ж приводити його слова на противагу моїм? Думаю ми маємо розглядати в одній площині. Якщо ви ставите мої слова о правослваній точці зору під сумнів, то треба привести іншу православну думку, яка б цьому суперечила. Якщо взагалі не згодні з самим поглядом на долю, то тут згоден, можуть бути всілякі аргументи... Але ж до цього я і написав, що це питання віри.. і спорити тут можна вічно...

6. Олена_ua

Взагалі я б сприймала ці слова як насмішку з ісламу зі сторонни поета.
    Він багато в чому не погоджувався з цим ученням. Наприклад іслам навчає, що творцем добра і зла є Бог, а Хеям у відповідь писав:
    “Коли роблю я зло і Ти мене караєш злом,— То визнай Сам, Великий, теж, що й Ти не без гріха...” Ось так.

7. Romko

Перепрошую, як же католицька,греко-католицька,православна МП,православна КП,Автокефальна Православна,протестантська точки зору?
    Неподобство!

8. Bear

Bear Well-Known Member

Справа в тім.. що я ні разу не сказав, що тільки православні мають такий погляд на долю...
    ...просто, я не знаю, який він у них (у протестантів і т.ін.), тому не можу судити о том, чого не знаю...
    ...і говорив я о своєму погляді, який співпадає (а може й сформований) з правослваною точкою зору...

Гадаю, ваша злість ні до чого, я нікого не ображав...

Додано через 3 хвилини
    А я чомусь сприймав як роптання мусульманина, незадоволенного своєю релігією... от як в нас часто буває, на вигляд християнин, але питає в Бога та в людей "не християнські" питання.. або просто щось не зрозумів і шукає істину...

9. Олена_ua

Я з вами порозумілася, а ви ні.
    Цю цитату я навела щоб підтвердити вашу думку.
    Якби Бог керував нами у здійсненні наших гріхів, то потрапити за це у пекло було би несправедливо. Грішимо ми з власної волі.

У притчі про блудного сина говориться, що один син, отримавши від батька спадщину, залишився із батьком і батько був ним задоволений. Інший усе розтринькав і їв зі свиньми. Але коли блудний син повернувся до батька, то це стало великою радістю.
    Ні одним ні другим сином отець не керував.

10. Romko

Яка злість?Забув ще смайлик додати..[​IMG]
    ЗІ.А,взагалі дивує,що кожна конфесія претендує на єдино правильне бачення світу і трактування СП...

11. Bear

Bear Well-Known Member

Тоді винюся... не так зрозумів, бо звик, що звичайно після цитування намагаються спростувати думку...

Вибачте мене.

Додано через 4 хвилини
    Зовсім ні, я припускаю (навть впевнений), що погяд на долю у православних може збігатися з іншими конфесіями...

Інша справа взагалі по всім питанням, то так: бо на цьому побудовани догмати та вірування кожної з конфесій.. це зрозуміло на мій погляд, що вони захищають "своє" спростовуючи "інше"... це природньо і властиво людині...

Це цікаве питання, але буде воно оффтопом...

12. Romko

Тоді запрошую сюди.

13. Bear

Bear Well-Known Member

Боюсь, що не зможу прочитати 47 сторінок, щоб вступити в дискусію.. а викласти свою думку на центральне питання теж не зможу, бо там нема того питання...

14. Відповідь: Доля чи вибір?

Одна хороша людина мені колись казала таке: "Життя людини можна порівняти з ходінням із одного залу до іншого. При цьому в кожному залі є різні коридори і людина сама може вибирати по якому коридору пройти. Проте кожний коридор, якийсь швидше, якийсь пізніше - веде до ЄДИНОГО виходу (який ми не можемо вибирати бо він лише один) - входу в інший зал і так далі." Тобто щось наш вибір, щось ми все таки повинні прийняти як належне і пройти цю КОНТРОЛЬНУ точку. Згадуються слова (недослівно) "Боже, дай мені мудрість відрізняти те, що я можу міняти від того, що не можу"

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Цікаво читати всі думки. Де доля, а де вільний вибір. Моя думка така, що є доля і є вільний вибір. Бо якщо б не було вільного вибору, не було б ні гріха, і не було б відповідальності за гріх. У Святому Письмі сказано, що жодної волосинки з тебе не впаде без Божої волі. Тобто є і вільна воля вибору і є доля. Доля - це широка дорога, на цій дорозі є різне - є ями глибокі, а є рівнина, ця дорога не постійно рівною, вона нелегк, дорога життя. Від долі не втечеш, вона є єдина, дана Господом. Що від нас залежить? Де є наш той вільний вибір? Наш вільний вибір - це те як ми будемо проходити, або обходити ті перешкоди, наше відношення і сприйняття тієї дороги. Ця вузенька стежинка, яка є в межах тієї широкої дороги і проходить наше життя. Ми завжди маємо вибір якою стежинкою ми йдемо по дорозі. Я думаю, що Господь умовно дає найкращу стежинку, щоб пройти цю дорогу, але ми грішні відхиляємося від курсу і маємо від того багато біди. Чим дальше ми відхиляємося від стежинки, приготованої Богом, тим дальше ми від Бога і тим більше ми терпимо. Терпіння - це шанс навернутися і наближитися до ідеальної стежинки. Так ми і живемо.

• Подобається Подобається x 6
  16. Відповідь: Доля чи вибір?

СУПЕР!!!! :y: :rolleyes:

17. Ira

Ira Well-Known Member

Людина долі не має, долю людина будує сама.
    Якби була ДОЛЯ, то не було б пекла і все в світі було би так як хоче Бог, але Бог дав нам вільну волю, маємо завжди вибір, і саме від нас залежить, якою дорогою ми підемо. Бог щодо кожної людини на цій землі має Свої плани, і кожна людина має свою місію, покладену на неї Богом, але чи так все буде в її житті, то це залежить від того, чи покладе та людина свою людську волю на Божу Волю. Якщо вона буде молитися і просити завжди тільки про Божу Волю у всьому, то Бог буде нею керувати, бо без нашої волі Він себе нам не нав"язує.

• Подобається Подобається x 3
  18. malyatko

malyatko Well-Known Member

як на мене 85 відсотків життя це вибір..а решту складає доля, вдача... як не як але все-таки левова частка залежить від людини..без її праці та вмінь нічого не буде..а як і буде то ненадовго..:) розум і працьовитість..запорука успіху :)

19. Romko

ІМХО.Я вважаю,що доля,фатум відіграє в житті людини чи не 90 відсотків.
    Скільки разів буває товчешся,успішний,зірки падають з неба.
    А потім Бог покаже свій палець...і все.
    Нічого змінити не можна.Хоч бийся лобом об стінку.І особисті якості - ніщо...
    І для людини залишається лиш одне - зберегти в собі людину....

Гарно сказав Леонід Терехович
    Скінчиться все в обшарпанім хліві,

де ще стоїть моє стареньке ліжко,
    і виявиться, що були праві
    всі ті, кого не підпускав я й близько.

Хай був колись і молодий, і здiбний, -
    минулому немає вороття...
    Якщо життю я зовсім непотрiбний,
    то чи ж потрібне і мені життя?

• Подобається Подобається x 4
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Підтримую Ромка. Від людини небагато залежить. Людина ніколи не стане скажімо президентом, якщо це не передбачено, хоч би вона була яка розумна і працьовита.

а де твій аватар? :)