Жінка у різних релігіях

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем SerhijS, 3 тра 2007.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відповідь: Жінка у різних релігіях

Мир усім !

Ну деякі слова і словосполучення історично склалися, тут вже нікуди не подінешся.
    Для юдея що я, що Омар - "гої".
    Для християнина всі інші - "христопродавці", "бусурмани" або "язичники".

Омаре, а слова "гяур", "кяфир" несуть негативний відтинок, чи це досить нейтральні визначення ?
    Дякую.

• Подобається Подобається x 1
  2. Омар Люлька

Омар Люлька Well-Known Member

І Вам Мир!
    Кяфір, від слова "куфр", тобто невіря, і є невіруючий, досить нетральне, гяур... хм начебто більш негативне, я не читав на жодному форумі і нечув особисто, щоб мусульманин так когось обізвав, тобто можливо це і образа

3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Дякую, Омаре. Ще хотів би запитати, що означають додатки і обов"язковість їх використання у Ваших дописах:
    Можливо, Ви пояснювали, але я пропустив.

4. Омар Люлька

савс- салам алейхи ва салам (мир йому і благословіння Аллага) ас - алейхи салам (мир йому), це такі собі молитви, які ми кажемо або пишимо, коли пророків згадуємо (по нашій вірі, вони були найкращими людьми на цій планеті)

5. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Прошу цитати снів Грушевського та інших істориків.

6. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Ділити людей на вірних/невірних по якимось ознакам (наприклад, віри у Пророка) містить у собі елемент шантажу, неповаги до іншої релігії і самовозвеличення.
    Якщо християнин є невірним для мусульман, хоча він є вірним Христу, то це я вважаю домислом мусульман, який не відповідає правді.
    Як відомо, Божа істина є єдиною і загальноприйнятною. Коли ж люди пропускають ЇЇ скрізь себе, вони надають Їй свого змісту. Ще древні філософи говорили, що все пізнається таким, яким його людина мислить. Наш Господь Ісус Христос, який є Світлом для світу, Божим Словом (Істиною) не поділяв людей на вірних і невірних, а прийшов лише "щоб ми мали життя і з подостатком щоб мали". А про вірних Він говорив:" Хто зостанеться вірним аж до смерті, той отримає вінець життя".
    Вірність- у розумінні чесноти, а не поділу людей.
    Поділом, як правило, займаються секти.
    Тому визначення вірний/невірний може стосуватися виключно самих мусульман і нікого більше. В іншому випадку тут миром і не пахне.

7. SerhijS

SerhijS Well-Known Member

http://litopys.org.ua/hrushrus/iur10605.htm
    пошукаю, ще.

8. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Дякую за те, що зайвий раз підтвердили мої слова. Прошу звернути увагу на наступні моменти:

1) Таке явище, як можність убивання жінки по смерти чоловіка, показує, що вона уважала ся його власністю, його інвентарем.
    Прошу звернути увагу: можність, тобто можливість. Отже це не було правилом, а скоріше виключенням. Слова щодо інвентаря, є лише здогадкою-коментарем самого Грушевського.

2) Із слів того-ж Масуді виходило-б, що жінка мусїла вмирати обовязково; одначе воно ледве чи було так. Він сам каже, що жінки се чинили добровільно; з слів Маврикія виходить, що не всї жінки заподївали собі смерть, а у ібн-Русте смерть жінки виступає як акт любови, до котрої, розумієть ся, нїкого не присилуєш: як у небіжчика було кілька жінок (він каже: три жінки), то задушуєть ся з них та, котра твердить, що набільше любила небіжчика.
    Зараз нам важко уявити таку любов - але ж було! Це ж араби (сторонні спостерігачі) пишуть.

3) Образ сих нових відносин, що утворив ся серед старих пережитків, дає нам нпр. наше Слово о полку Ігоревім в супружій парі Ігоря і його княгинї Ярославни. В часи сформовання Руської держави (а мабуть і ще скорше) первісні погляди на жінку як на власність і слугу чоловіка взагалї були вже анахронїзмом і держали ся лише в пережитках. Староруське право признавало жінку рівноцїнною чоловіку, й за убийство жінки (без вини її) чоловік платив таку-ж кару як за кождого иньшого
    Я думаю, далі цитувати не потрібно.
    Дякую за хорошу зсилочку :y:

9. Омар Люлька

Так не на вірних/невірних, а на віруючих/невіруючих, а хіба християни наприклад, на хрещених/нехрещених людей не ділять? Війдуть останні до Царства Божого? Навіщо такий розподіл?
    Мені це також відомо.
    Олено, ну що Ви таке кажете?!! Хіба допомогу ханеніанкі Ісус(ас) не порівняв з забиранням хліба в дитини, і даваня його щеняті? А апостолів як повчав, до яких міст потрібно йти, а яких обминати? Хіба це не поділ на вірних/невірних? Чому, Ви на одні моменти дивитесь, а інші лишаєте поза увагою? Не чесно так полемізувати...
    Олено, є такий вислав "Фома навіруючий", причину його Ви знаєте, а хіба Фома на вірив в Бога? Вірив! Але невіруючий, тому що не повірив, що перед ним Ісус(ас). Ви не повірили Богові коли Він послав останього Пророка(савс), а ображаєтесь на людей, які повірили Богові, і називають вас (саме в цьому контексті!) невіруючими.

10. Олена_ua

Я не ображаюсь, бо знаю, що це неправда...

11. muhammad_islam

muhammad_islam Active Member

Олені.
    Слово "невірний" ми використовуємо для позначення не мусульман, тобто "не віруючий у Іслам".
    У сурі, переклад якої я навів у приклад, звернення до язичніків. Але в цьому нам приклад не нав'язування своєї думки. Якщо людина питає - ми пояснюємо. Якщо бачимо помилки у поглядах - ми їх виправляємо. Остаточне рішення за людиною. Іслам поважає думку інших людей.
    З часу завоювання турками Візантії християнське служіння у церквах не припинялось жодного дня. Не було зруйновано жодної церкви у Плестині, Сірії, Візантії, Болгарії, Криму та ін. Саме це значить "У вас — своя віра, в мене — своя!"
    Стосовно ваших останніх слів, я хотів би щоб ви дали докази. Але не на цьому форумі. Нагадую що назва цього форуму "Жінка у різних релігіях"(навіть не жінка в Ісламі).
    Вас, Олено, я запрошую на форум "Що робити з Ісламом?"
    Якщо людина каже про щось правда, або неправда вона повинна мати докази, та грунтовні знання, у нашому випадку стосовно Християнства та Іслама...

12. Melody

Melody Well-Known Member

Усе-таки назва гілки - "Жінка в у різних релігіях", а мова йде чомусь тільки про іслам. Цікаво було б почути і думку представників інших релігій - скажімо, буддизму чи юдаїзму. Чи є тут такі?

13. zet

zet Дуже важлива персона

Если того самого Бога они в душе имеют, то они самодостаточны и ничего никому доказывать не надо... Долго же я буду смеяться, если все просто порядочные люди (невзирая на то, кому поклоны били или не били) встретятся все в одном месте. Можете это место и Раем назвать... :) А сейчас спорят, что-то доказывают, что-то цитируют...

14. Олена_ua

Я знаю, що я не невіруюча, бо для мене важливіша віра в Бога, а не в когось іншого. А різні контексти - це вигадки людей.
    Якщо віруючі люди будуть називати один одного невіруючими, то в тому не бачу ані мудрості, ані логіки.

Це я поважаю і підтримую...

15. Омар Люлька

Олено, от мене зате, що я перейшов з Християнства в Іслам, вже встигли назвати і юдою, і христопродавцем, от наведіть приклад мудрості та логіки, що б таке людям (маю наувазі саме тих християн) сказати, щоб вони відмовились від своєї думки?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

ясно, що ні. цим Ісус випробовува віру її і не більше.

17. Олена_ua

В мудрості людей я ніколи не сумнівалась і багато чого від них намагаюсь навчитися. В цій ситуації Ви повинні розуміти не тільки себе, але й людей, які Вас оточують. Це буде мудро і логічно.

Отже, ви за те, щоб вважати, що
    "О, ви, невірні..." - це християни :ireful1:
    "О, ви, нехрещені" - це мусульмани :ireful1:
    А далі мир нам усім! :borat:

До речі, спражній Мир, не той, що від світу, а Мир між Богом і людьми дав нам Ісус Христос!!!!!

18. Омар Люлька

А чому Ви вирішили, що я не розумію? Я повністю розумію... Мені тільки не зрозуміло, чому мусульман Ви зрозуміти не бажаєте? Чи попринципу, свої - розвідники, чужі - шпигуни?
    "О, ви, невірні..." - це всі не мусульмани, на християнах світ клином не зійшовся...
    Ваша воля... тільки щодо мене, це точно буде не правда, я ж хрещений...
    І він(ас) також...
    З.І. Щодо чи діле Ісус(ас) людей на вірні/невірні. А за якими ознаками, він(ас) народи буде бити під час армагедону?

19. Омар Люлька

Не згодний з Вашою оцінкой. Чому тоді його учням пришлось його прохати? До чого тут її віра? До тогож, а чи могла будь-яка мати відповісти по іншому? Вона себе з ким завгодно порівнювала б, щоб він(ас) допоміг її дочці... Головне, що він(ас) тут засвідчив своїм учняв, що прийшов він тільки до загинулих овечок дому Ізраїлевого...
    З.І. Якщо ж Ісус(ас) бог, то в перевірці взагалі ніякого сенцу немає, він би знав, що в неї в сердці творится...

20. Омар Люлька

Ні, по моєму немає... а шкода, чим більш різноманітне віросповідання участників, тим цікавіше...

а де твій аватар? :)