Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 871
  1. tea man

    tea man 茶人

    р е к л а м а
    Мені було цікаво і пізнавально подивитися хімічний дослід по виділенню кофеїну з чаю.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  2. tea man

    tea man 茶人

    Оскільки в травні планується СП по зелених чаях (свіженьких!), то буду поступово вас з ними знайомити . Заодно і для себе взнаю щось новеньке. Ех, де б ще вільного часу знайти!
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. Efer

    Efer Well-Known Member

    З 50 г чаю вийшло 1.475 мг чи майже 2г ? Я не зрозумвів в кінці.
     
  4. tea man

    tea man 茶人

    1.47 г, або точніше без води 1,1 г.
    Фактично це максимально допустима добова доза кофеїну для здорової людини. Чи багато знайдеться людей, які за добу вип'ють більше ніж 50 г сухого чаю? Навіть для мене це перебір.:)
     
  5. tea man

    tea man 茶人

    Продовжую моніторити ситуацію по свіжих зелених чаях в Китаї. Сьогодні з'явився свіжий Бі Ло Чунь в продавця, в якого я беру для себе і шановного @Efer зелений чай Хуан Шань Мао Фен.
    Ціна свіжого Бі Ло Чунь в два рази вища, ніж в такого ж чаю минулорічного урожаю. В асортименті є обидва. Спостерігаємо далі...
     
  6. Efer

    Efer Well-Known Member

    Будемо чекати)
     
  7. tea man

    tea man 茶人

    Невеличке відео з виставки антикварних чайників у Тайванському Національному Культурному Парку
     
    • Подобається Подобається x 2
  8. Efer

    Efer Well-Known Member

    Гарно!
     
  9. tea man

    tea man 茶人

    Ну що, поїхали?
    Щоб почати знайомство з зеленими чаями я зазирнув в один зі списків "Десяти знаменитих чаїв Китаю". Таких списків багато і вони іноді різняться, але є чаї, які присутні у кожному з них.
    До таких в першу чергу належить найзнаменитіший зелений чай Китаю Сі Ху Лун Цзін (Колодязь Дракона з озера Сі Ху).


    Лун Цзін
    [​IMG]

    Його виготовляють в провінції Чжецзян, в селі Лун Цзін, поблизу міста Ханчжоу. Правда тепер цей сорт зеленого чаю навчилися робити майже в усіх чайних провінціях Китаю, хоча з Сі Ху (Західного Озера) він вважається найкращим.
    Про драконів я розповідати не буду,з чайними міфами і легендами кожен, хто забажає, може ознайомитися самостійно.

    Як же роблять Лун Цзін?

    Після збору чайне листя тонким шаром (3-5см) розкладається в
    прохолодному приміщенні для зав'ялювання і залишається на 6-12 годин.

    Перше обсмажування.

    Листя сортується за розміром і обсмажується окремо. Температура в котлі і способи підсмажування відрізняються для різного типу сировини.
    Існують 10(!) способів руху рук при обсмажуванні Лун Цзіна. На першому етапі котел розігрівається до 80-100 ° С і злегка змащується маслом. Близько 100 грамів чаю кладуть в котел і починають злегка трясти і прихлопувати. Коли листя починає виділяти вологу, тиск долонь стає сильнішим. Листя плескають, трясуть, приминають, притискають і знову підкидають. Поступово листя набуває плоскої форми. Обсмажування триває 15-20 хвилин.

    Охолодження чайної сировини.

    Після першого обсмажування листя розкладається шаром 10-15 см для охолодження на 40-60 хвилин. Під час охолодження пошкоджені, поламані і жовті листочки акуратно вибираються з сировини вручну, а добірне листя сортується за розміром.

    Друге обсмажування і формування чайного листа.

    При повторному обсмажуванні 250 грамів чайного листя кладуть в котел при температурі 60-80 ° С. Протягом 20-25 хвилин листя витягують, хапають, защипують, тиснуть, полірують, при цьому тиск долонь стає все інтенсивнішим. Тільки досвідчений чайний майстер може зробити справжній Лун Цзін. Гладке чайне листя жовтуватого відтінку висипають з котла і просівають через сито. Оброблене листя містять 5-7% вологи. Чай відразу ж фасується по 500 грам в пакети і складається в глечики.Пакети перекладаються вапном або попелом. Подібне зберігання робить чай духмяним і сприяє збереженню його смаку навіть після одного року.
    Лун Цзін заварюється традиційним китайським методом Пін Ча(проливами через гайвань).
    Але в самій провінції Чжецзян Лун Цзін п'ють зі склянок, в яких цей чай і заварюють. Просто постійно підливають в склянку гарячу воду і п'ють. Ніяких гайваней або чайників!
    [​IMG]
    Смак, колір, аромат, посмак завареного Лун Цзіну можна передати лише одним словом - Свіжість.

    Ну і ще декілька відео про Лун Цзін від чайного гуру.



     
    • Інформативно Інформативно x 2
  10. tea man

    tea man 茶人

    Не перестаю радіти з дитячої безпосередності китайців.
    Сьогодні дешевший Бі Ло Чунь 2017 року раптом став дешевшим Бі Ло Чунем 2018 року.:cools:
    Ціна свіжого Бі Ло Чунь в два рази вища, ніж в такого ж "свіжого 2018 року" чаю минулорічного урожаю. В асортименті є обидва. Спостерігаємо далі...:crazy:
     
  11. SPP

    SPP Active Member

    Допив гуандунські улуни.
    Той, що зроблений за технологією червоного, безумовно смачний. Аби продавався в Україні, то час від часу купував би сто-двісті грамів: і так пити, і додавати до суміші із цейлонським для покращення смаку.

    Власне улуни не сподобалися огидним червоно-брудним кольором настою та брудом, який потрапляє до піали з гайваню. Ну й смак той ще, краще ковтати не смакуючи. Сподобалися у першу чергу потужним наснаженням, а також приємним деревинним посмаком в окорінку язика. Цих улунів бракуватиме.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  12. tea man

    tea man 茶人

    Незмінно в список "Десяти знаменитих чаїв Китаю" входить ще один зелений чай, а саме Сінь Ян Мао Цзянь або Ворсисті Вістря з Сінь Яну.

    2. Сінь Ян Мао Цзянь
    [​IMG]
    Цей чай з давніх-давен виробляли на півдні провінції Хенань, в районі
    Сінь Ян, в оточенні зелених гір і чистих озер, де помірний клімат і хороші умови сприяють вирощуванню високоякісного чаю. Високогірний клімат, підвищена вологість і перепади температури вдень-вночі надають чаю Мао Цзянь його унікальний смак.
    Чайні сади, в яких росте Сінь Ян Мао Цзянь, знаходяться на висоті 700-800 метрів над рівнем моря. Це місце носить поетичну назву У Юнь Лян Тань (п'ять хмарних гір і дві водойми - чорного і білого драконів).
    Найякісніший чай збирають в середині квітня і його ціна в два рази вища, ніж у чаю зібраного в інший час. Він вимагає надзвичайно багато роботи при зборі врожаю - для приготування одного кілограма чаю Мао Цзянь найвищої якості необхідно зібрати більше ста тисяч бруньок!
    [​IMG]

    Таких зборів за весну проходить більше двадцяти. Сировина ділиться на п'ять сортів: преміум, вищий, перший, другий і третій. Два кращих сорти нині коштують дуже дорого і рідко продаються в звичайних магазинах. Чай таких сортів зазвичай бере участь в конкурсах і займає призові місця. Решта, з простішої сировини, в чомусь навіть цікавіші - вони соковитіші і густіші, часто зрозуміліші нашим співвітчизникам. Найчастіше їх форма не настільки витончена, вони мають менше ворсу і злегка скручені, а не витягнуті в тоненькі голочки.
    [​IMG]

    Листя Мао Цзянь темно-зеленого кольору, скручені і з гострими кінчиками по обидва боки. У порівнянні з іншими знаменитими чаями, чаїнки Мао Цзянь маленькі.
    Виробництво Сінь Ян Мао Цзянь було налагоджено вже за

    часів династії Чжоу (1122-249 до н.е.). Увляєте, цей чай могли пити Конфуцій і Лао-Цзи! У 1987 році археологи, які проводили розкопки в Сінь Ян, знайшли в гробниці залишки чаю, який був датований 875 роком до н.е.
    Але в десятку кращих чаїв він вперше потрапив лише в 1959 році.
    Для того щоб чай не втратив своєї природньої свіжості, його обробляють
    в день збору: ранковий збір готується після полудня, а пообіднім будуть займатися вночі. Чайний лист ретельно відбирається, зібрану сировину розкладають в провітрюваному приміщенні або під навісами, де його зав'ялюють, щоб листя і бруньки втратили частину вологи і були готові до подальшої обробки. Наступний етап виробництва - фіксація. Щоб
    зупинити процес окислення, листя протягом 15 хвилин просмажують у спеціальних напівкруглих котлах. При прожарюванні в котлі сировину розминають і скручують, застосовуються такі рухи рук як струшування - доу, розкидання - са, захоплення - чжуан, приминння - я, витягування в смужки - дай-тяо та інші, і чай підсихає. Потім проводиться сушка - мета цієї операції полягає у видаленні надлишків вологи і закріпленні форми чайного листа. Після обробки, яка полягає у кількох ступенях обсмажування при різних температурах і кількох скручувань, сушіння і сортування, чай стає тугим, рівним, щільно вкритим білими ворсинками.
    [​IMG]

    Чаїнки готового чаю схожі на маленькі вигнуті вістря. Сінь Ян Мао Цзянь має зелений колір настою, яскравий, свіжий смак, насичений, з квітковою нотою аромат.
    Є дані, що в 2014 році Сінь Ян Мао Цзянь зайняв в Китаї третє місце за об'ємами продажів(5,57 млрд. юанів), пропустивши вперед лише Те Гуань Інь та Лун Цзін і залишивши позаду навіть пуер. Ось такий непростий чайок.
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  13. Efer

    Efer Well-Known Member

    Цей чай також п'ють з посудини де заварюється?
     
  14. tea man

    tea man 茶人

    Зараз проглядаю величезні об'єми інформації про зелені чаї і дуже в багатьох випадках бачу відео і фото, де зелені чаї п'ють з таких високих склянок або зі спеціальних скляних термосів, в яких їх і заварюють.
     
  15. Efer

    Efer Well-Known Member

    Чаювання адаптується під ледаче третє тисячоліття)
     
  16. tea man

    tea man 茶人

    Оскільки ми з вами заговорили про зелений чай, то хочу дати сюди два посилання на статті з Вікіпедії. Вони досить цікаві і корисні для ознйомлення. Про EGCG останнім часом в інтернеті з'являється все більше і більше інформації.
    Галат епігалокатехіну (EGCG)
    Зелений чай
     
  17. fabian

    fabian Member

    [​IMG] Купив в інтернет-магазині китайський чай у вигляді млинця, відламую, заварюю у чайничку 5-7 хвилин. Гарна штука, набагато кращий на смак, ніж цейлонський чи грузинський
     
    Останнє редагування: 8 кві 2018
  18. Efer

    Efer Well-Known Member

    Схоже, що це пуер. Окрім смаку, ще й екологічніший й приємніший для організму)
     
  19. tea man

    tea man 茶人

    Це один з варіантів "Місячного сяйва". Білий чай, запресований у формі пуера. В даному випадку млинець вагою 357 г, виготовлений в 2017 році.
     
  20. Efer

    Efer Well-Known Member

    Білий чай це цікаво. Два рази купував посередній білий чай, але одного разу був схожий до зеленого з квітковим смаком, а другого разу був схожий трохи на червоний й трохи на пуер(шен), тому досі не маю уявлення, який же він насправді на смак)
     
а де твій аватар? :)