Вода 90-95 градусів для всіх темних. Трохи обережніше з Цзинь Я і Тань Ян Хун Ча(вищої категорії), тобто з тими, де в основному бруньки. Можна воду пролити з чайника в чахай(або іншу посудину) і після цього в гайвань. Цзинь Я при першому чаюванні забракував, була повна дисгармонія смаку. Вдруге просто зменшив кількість чаю. Це кардинально змінило смак в кращу сторону. Ну і там де дрібний лист та багато бруньок бажано використати ситечко. А далі пробувати шукати свій смак в кожному чаї. Смачного!
Кімун сподобався, дуже відрізняється від Дян Хуну, як на мене. Легкий, не густий. Чи то чебрецевий холодок, чи то хвойний. Як завжди, мені важко второпати, що за смак та аромат) Брав 5.5 грамів на гайвань, промив, потім 5-7 секунд і всі наступні по 5 додавав, в кінці вже більше настоюував. Наступного разу спробую ще міцним його заварювати, з червоним чаєм цікаво таким чином експериментувати.
Дян Хун коштував, спочатку проливами по 5 секунд,а другий раз промив 10 й проливи робив почианючи з 10 і додавав по 10 щоразу. Тут вже легко було розпізнати медовий смак) Іноді здавалося, що він аж занадто солодкий! Ще буду пробувати по 15 секунд робити проливи, але саме оці 6 г на гайвань й по 10 секунд мені здається найбільш цікавим варіантом. Чудово передавався смак, не пірнав у міцність, залишався приємний солодкуватий післясмак.
Дегустаційні замітки. Червоний чай. Ці чаї були бонусами в СП (кожен з учасників отримав пробники). 1. Дянь Хун Цзинь Я 5,5 г на гайвань 120 мл. Найсвітліший з чотирьох зразків Дянь Хунів, з найбільшою кількістю бруньок. Аромат медовий, дуже сильний, винний, з кислинкою. Цей чай не піддався мені з першого разу. При чудовому ароматі я отримав повний дискомфорт у смаку. Тобто в перших двох проливах по 15 секунд його не було зовсім! В третьому проливі потримав ще довше і чай звалився в терпкість і навіть невелику гіркоту. Пробував в подальших проливах вирівняти чай, але терпкість і в'язкість повністю паралізували смакові рецептори. Посмак присутній і він тривалий, але це не красива мелодія, а какафонія смаків. І так би все сумно і закінчилося, якщо б у мене був лише пробник цього чаю. Але на щастя я мав його аж цілих 100 г! Друга і наступні спроби кардинально змінили мою думку про цей чай. Цзинь Я потребує більш уважного підходу, ніж інші Дянь Хуни. І основне тут мабуть не кількість чаю для заварювання, як я помилково вказав у своєму пості вище, а саме температура води для заварювання(вона не має бути надто високою). Коли почав проливати воду через чахай, то медові нотки з аромату перемістилися і у смак. Чай змінився до невпізнання! 2. Дянь Хун Бі Ло 6 г на гайвань 120 мл. Аромат сухого листа несильний, злегка димний. Пересипав чай з чахе в прогріту гайвань, але аромат ледь відчутний. Перший пролив 30 сек. Спеціально тримав довше, ніж зазвичай, бо чаїнки сильно скручені. Смак чорнослива, солодкий, з димком. Коли його перетримати, то з'являється легка терпчинка, але смак все одно залишається м'яким, жодного смакового дискомфорту не виникає. Витримав чесних п'ять проливів. Чай сподобався. 3. Дянь Хун Сун Чжень (класичний 58, Соснові Голки) 5,3 г на гайвань 120 мл. Аромат фруктовий, винний, дуже приємний, спокійний і ненав'язливий. Домінують сухофрукти. При прогріві в гайвані чай дає сильніший, але не тонкий, а грубуватий, "брутальніший" ароиат. Перший пролив 30 сек, щоб побачити як відреагує чай. Аромат з чахая сподобався. В смаку отримав легку гірчинку, але це не зіпсувало чай. Другий пролив - чай вже розкрився і я зменшив експозицію до 15 сек. Аромат посилився, чай набув ознак "мужності" , "суворості", такий собі чайний стронгмен. Одним словом чай для справжніх чоловіків, чай без сентиментів. Не дивлячись на те, що відчувається терпчинка на верхньому піднебінні, вона не поширюється далі, а ніби то локалізована в одній точці. При цьому немає ніякого "замка" в горлі, чай п'ється легко. Дянь Хун Сун Чжень заводить зі старту, відчутно активізує весь організм. Вмить стаєш бадьорим і готовим до життєвих подвигів. Але одна біда. Планував крім нього пропити ще кілька пробників та зрозумів, що його одного буде достатньо, щоб кукати пів ночі і рахувати слоників, як той Петрик П'яточкін 4. Дянь Хун 7,5 г на гайвань 120 мл. Аромат сухого листа фруктовий, солодкий, приємний. Перший пролив 15 сек. Здався найм'якшим з чотирьох чаїв. Солодкий, приємний смак. Перетриманий чай дає гіркоту, але і вона приємна, бо в посмаку переходить в солодкість. Вперше цей чай брав рік тому. Пив я, шановний Efer, ще декілька моїх знайомих. Чай був дуже ароматний, сподобався всім. Наступна покупка мене засмутила. Чай я забракував. Не було того смаку, що попереднього разу, таке враження, що він був пересмажений, злежаний. Але останній зразок знову порадував. Маю підозру, що той чай гіршої якості - це були залишки урожаю 2016 року. Чай пролежав рік і вже почав псуватися. А з останніх покупок пішов свіжий чай 2017 року.
В пакунку з червоними чаями виявився подарунок від пана Ігора: шматочок шен пуеру Менку Хао. І так, попри усю критичну налаштованість проти чаїв колекційних, чай звісно сподобався. Шу пуер зазвичай вабить потужним наснаженням і чистим та приємним, солодкуватим в основі, смаком. Смак Менку Хао вразив не просто чистотою, а повністю прозорим смаком з вирізьбленим у цій прозорості візерунком.
Зовсім скоро у нас буде нагода насолодитися зразу трьома чудовими чаями з Чаочжоу. Тому прийшов час більше про них дізнатися.
Дорогі чайні друзі! Вітаю вас з Днем Чаю! Бажаю вам, щоб в ваших піалах завжди був цей чудовий і життєдайний напій! Здоров'я, добра і любові! Ваш tea man.
А ще в цей святковий день я хочу подякувати людям, яких ми ніколи не зустрінемо в своєму реальному житті, але без яких наше життя було б сірим і сумним. Щиро дякую простим китайським селянам, які вирощують і роблять Чай! Низький уклін за ваш труд!
Пуер в моєму житті. Зустріч з автором книги про Шість чайних гір. Гао Фачан. (відео на китайській мові, тому включіть субтитри)
Після перегляду цього відео дехто може відмовитись від Шу) Я не зміг зрозуміти, який й же з теперішніх чаїв є аналогом історичного Шу?
Якби ми всі з дитинства пили чай зі старих дерев, то теж на шу дивилися б зверхньо А так шу пуер ще довго буде популярним. Якщо коротко, то це сучасний шен пуер з листа, що пройшов етап фіксації обсмаженням в котлі. Бо існуюють ще інші способи фіксації(шай цин). Більш докладно можна прочитати в Шевельова.