Наші милі господині вже не раз довели свою кулінарну майстерність.Не один перепис викликав захоплення і ,чого гріха таїти,бажання скуштувати ...коли постає питання дієтичного харчування(в силу найрізноманітніших обставин),от тоді і виникають деякі труднощі,адже дієтичні або низькокалорійні страви,асоціюються з чимись...не дуже смачним. Звідси і запитання,чи скоріш,пропозиція,а давайте відшукаємо і поділимось смачними дієтичними блюдами! Корисно і смачно!
Дієтично і смачно? Легко. Почнемо з найпростішого і найкориснішого. Італійська гарбузова зупа-пюре, дещо адаптована на власній кухні. Складники: 1 кг очищеного і нарізаного крупними кубиками гарбуза 1 стебло селери 1 морквина 1/4 стручка перцю чилі (1/2, якщо у вас не надто гострий сорт) 3 зубки часнику 3 ложки томатної пасти Сіль до смаку Оливкова олія Спосіб приготування: Очистіть гарбуз і поріжте великими шматками Обмийте і наріжте кружальцями стебло селери і морквину Нагрійте на дні каструлі олію і хвилину-дві просмажуйте селеру та гарбуз Залийте водою (рівно щоб покрила овочі), посоліть Хвилин за 15 додайте частинку перцю чилі, часник, томатну пасту Коли гарбуз розвариться, розмішайте все в блендері. Смачного і наздоровля!
Alias,малося на увазі не зовсім дієтично-лікувальні,у медичному розумінні, стравиЙдеться скоріше про здорове харчування.Можливо для зменшення ваги, а можливо для недопускання зайвої.На жаль,по-молодості,людина не задумується про спосіб харчування...Але,за класиком,ніщо не прходить безслідно.Також зараз,при такій кількості продуктів невідомої якості,важко зорієнтуватися. Хотілося б щоб запропоновані страви були корисними,малокалорійними і смачними От до прикладу,як і чим замінити майонез,щоб смак блюда не "постраждав"? Може хтось гарно розбирається в поєднанні різних трав,прянощів? В цій же темі хотілося б поділитися досвідом вирощування всілякої корисної "зелені". Словом,тема про культуру здорової їжі ...О!
Класна тема.... Майонез можна готувати свій.,..А щоб замінити, я роблю заливку до овочевих салатів ,таку:Змішую олію( в ідеалі оливкова) я її не люблю,беру нерафіновану(обов"язково нерафіновану, в ній якраз всі вітаміни) змішую її з соєвим соусом(купую дорогий Хенс -37 грн. в Сільпо) і троха туди дам гірчиці,можна ту шо в горошинах,ну і сіль,все оте розмішаю добре і поливаю салат....Смакота і користь. А майонез- то трутка,ше та....Можна замінити май. сметаною з гірчицею,можна просто сметаною.А якщо є блюда де мусить бути майонез,ну наприклад торт печінковий,то краще зробити свій домашній майонез,потім додати до нього трохи сметани і часнику,потерти сиру, і тим перекладати пляцочки. Все.Будуть питання кажіть ---------- Додано в 11:59 ---------- Попередній допис був написаний в 11:57 ---------- Недавно теж перейшли на таке харчування.Зробила парні гов"яжі котлетки,смачні вийшли...салат з капусти і моркви(свіжий) і ще старайтесь не вживати оцет,найкраще його замінити лимонним соком.
Рoetka,так радію,що ви сюди зайшли і тема вам сподобалась!Знаючи як ви смачно готуєте,содіваюся на вашу найактивнішу участь.:dance2: Ясно що питань буде о-го-го І одне з перших,якби можна було в цю тему "перенести" рецепт домашнього майонезу?
Маю з таких складників: 1пл. олії 5яєць 1ч.л. солі 1ч.л. цукру 3-4 л оцту 3 л гірчиці "Козацької" ---------- Додано в 13:00 ---------- Попередній допис був написаний в 12:54 ---------- Відварюю окремо кролятину і овочі(як правило,шпарагівку цвітну капусту і морква).(так корисно) Потім подрібнити м*ясо і овочі і на сковорідку буквально на кілька хвилин,щоб трішки підтушилося(так смачніше)
Про "зелень" та приправи лавровий лист не погано росне. У магазинових кульках можуть бути насіння або на базарі втих хто "віники" продає. Може там фітонциди або ще якась користь є? Лавр не проблемна приправа що б вирощувати у кватирах.
Приправами не наїсисяОсь сьогодні пройшлась по магазинам....і що я вам скажу,щоб правильно і смачно харчуватись треба багатенько грошей.Це я про себе.ну не люблю я гарбузи в усіх стравах) і цвітну капусту не люблю(теж дорога)
дуже люблю заморожені овочі є різноманітний вибір в ашані, то все на вог + печериці + відварений рис, перемішати і все таке собі львівське різотто )) трави... найкраще купувати на вагу або мені дуже под-ся Каміс - базилік, італійські трави -до всього , каррі люблю до рису )) стараюсь не засмажувати до зупи нічого, запікаю в духовці -навіть котети. А ще каші , корисні дуже, особливо пшеничну люблю . Майонез практично не їм , всі салати їм з оливковою олією ( якщо передадуть з Італії домашню, та то взагалі салат бомба), сметаною. Соуси там кетчупи не їм.. то правда...
Майонезу не їм уже навіть не памятаю скільки років. Так само кетчупу й інших соусів з пакета. Максимум - томатна паста. Замість того робляться власні соуси. Наприклад, якщо тушкувати або запікати мясо в яблучно-помідоровому соусі - жодного кетчупу вже й не треба. Суть проста: на кожні 200 грамів мяса одне яблуко і один помідор. Натираємо і фрукт, і овоч на найдрібнішій терці, додаємо трішки кориці і паприки, солимо, добре вимішуємо. І або тушкуємо в тому свинину чи телятину, або поливаємо тим і запікаємо. Любителі гострого можуть туди додати трішечки чилі. Замість майонезу - наприклад, соус-хрін, якщо хочеться гострішого, або огірковий, якщо хочеться кислішого. Соус-хрін: 150 грамів нежирної сметани, дві столові ложки тертого хріну з банки або одна - якщо свіжотертий. Трішки кінзи, трішки кропу, дуже-дуже добре подрібнених. Сіль, суміш перців. Огірковий: 150 грамів нежирної сметани, два квашених огірки натерти на дрібній терці, орегано, базилік, морська сіль. Можна замість останніх трьох інгредієнтів використати "Італійські трави" від "Каміс". Якщо змішати ці два соуси разом і до того ще витиснути зубок часнику - вийде надзвичайний соус для запікання картоплі в ньому, або й просто вже печену полити... Також можна експериментувати з оліями. Не смакує оливкова (хоча мені теж колись не смакувала, то тільки справа звички) - спробуйте виноградну, кунжутну, гарбузову...
Гарна ідея! Bambook,ой дякую Вам!Скільки цікавих ідей, уже захотілося спробувати! Скажіть,Ви мали на увазі магазинну нежирну сметану?А якому виробнику надаєте перевагу(якщо йшлося про магазинну)? Сьогодні заправила салат з пекінки+пора_салера соком з лимону і трішки олії...Цілком не зле,але...ще не забувся смак майонезу...
Йшлося про магазинну. Я беру 15-відсоткову "Галичину", якщо соусом поливатиму картоплю або інші овочі (цв. капуста, морква, буряк - зовсім забув про некартопляні варіанти у попередньому дописі) перед запіканням, і 21 відсоток того ж виробника, якщо соус додаю до вже готових страв
Bambook,будемо з Вами дружити! Дякую!Сподіваюся на наступні цікаві кулінарні ідеї. Може розповісте яким торгівельним *точкам* довіряєте?
Не можна, а треба. Майонез, що продається нині в магазинах, таке враження, що виробляється на львівському хімзаводі. ---------- Додано в 03:20 ---------- Попередній допис був написаний в 03:18 ---------- гм.. я їм тільки розморожені. А які вони заморожені? Хрусткі?
Кілька разів купувала морожені овочі..не подобається.якийсь у них запах і вкус не природній.специфічний. А для чого до борщу оцет або лимонний сік? У нас навпаки ,додають ложку цукру.Томатна паста (ми купуємо трикутнички від Чумак)досить добра і збалансована .
Я теж додаю трішки цукру і лиммонного соку,коли тушкується буряк,тоді колір насичений виходе і кислинка класна.