Показати повну версію : Алкоголізм-це хвороба, чи безвідповідальність?
Відкриваю цю гілку бо така проблема існує в суспільстві, та цікаво почути думки.
В мене тоді до Вас Степанич питання як до лікаря. Всім відомо що алкоголізм це хвороба, а тоді це як грип як повезе. Ну логічно ж? А Ви кажете що людина собі обирає цей жахливий шлях сама. Чи вона ніколи не бачила бомжів, та алкашів та не чула про наслідки, цироз печінки, тощо?
Степанич
Про алкоголізм. Виходячи із свого досвіду, можу зауважити, що алкоголізм хвороба своєрідна. На відміну від гриппу вона залежить від людини на 100%. Дійсно, є певна роль спадковості у виникненні залежності від алкоголю. Але! У КІНЦЕВОМУ РАХУНКУ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЛЮДИНИ - СТАТИ АЛКОГОЛІКОМ АБО НІ, а якщо вже став - продовжувати пиячити чи ні. Взагалі, я вважаю, що хронічний алкоголізм 1 ст. - то ще не хвороба. От коли формується фізична залежність від алкоголю - то це уже хвороба, вона потребує лікування.
99,99% алкоголіків звинувачують у своїй залежності кого завгодно, тільки не себе. Це не так.
Данило
Дякую за відповідь. Згоден. Та де ж ця межа між 1 стадією, та всіма послідуючими... В тому і справа що цей "змій" підступна тварюка здатен майже непомітно змінювати психіку людини. ИМХО.
Степанич
Межа - формування фізичної залежності. Ознака - синдром опохмілення (можливо, це термін-калька з російської "опохмеление"?). Психіка починає змінюватись аж із 3-ї стадії. Так що час завжди є, бажання немає. Розуму немає. Відповідальності перед собою, дружиною, дітьми немає. Розуміння, що сам за своє життя відповідаєш, а не школа, суспільство, ..., навіть не батьки (якщо вже дорослий). А чого за такою людиною жалкувати?
А ты пей, дурень усатый! И не путайся под ногами! (М-ф 'Записки пирата') :)
-------------------------
Алкоголизм - это порождение варварства - мертвой хваткой держит человечество со времен седой и дикой старины и собирает с него чудовищную дань, пожирая молодость, подрывая силы, подавляя энергию, губя лучший цвет рода людского. (Джек Лондон)
Читатель_Обкома
11.12.2006, 17:23
Читал у известного специалиста.. Похлебкина (!!!!! фамилия настоящая)
кто употребляет водку после 15-00 алкоголиком не становится....:cool:
(Джек Лондон)
Всі напевно читали американця. А що Ви особисто про це думаєте?
Алкоголізм - це безвідповідальність з часом переростаюча у хворобу.
Але мушу добавити, що є ще у кожного своя межа дозволеного. Але, якщо ваші батьки випивали, то у вас межа буде нижча, ніж у інших...
Степанич
Дійсно, є певна роль спадковості у виникненні залежності від алкоголю.
Таким чином якщо припустити таке наприклад. Всиновлюють дитину з дитбудинку, батьки якої були алкоголіками, і що вона теж тоді все життя є такою надзвичайно вразливою до цього? А через покоління?
Але мушу добавити, що є ще у кожного своя межа дозволеного
Ага, я чув що ще від маси тіла залежить межа.:)
Таким чином якщо припустити таке наприклад. Всиновлюють дитину з дитбудинку, батьки якої були алкоголіками, і що вона теж тоді все життя є такою надзвичайно вразливою до цього? А через покоління?
Так і є. Не знаю чи зника ця вразливість через одне покоління чи два...
Ага, я чув що ще від маси тіла залежить межа.:)
То що ви пропонуєте? :eek: Відгодовувати алкоголіків замість лікування..:p :D
Я б пропонував почати хоча б з реклами алкоголю на телебаченні. тобто повністю прибрати, якщо ми хочимо перемогти Змія звісно.
Читатель_Обкома
11.12.2006, 18:44
Алкоголізм - це безвідповідальність з часом переростаюча у хворобу.
Але мушу добавити, що є ще у кожного своя межа дозволеного. Але, якщо ваші батьки випивали, то у вас межа буде нижча, ніж у інших...
Ерунда!!!!У меня папаша...дожил уже ..слава Богу до 87 лет...выпивал в свое время...да и щас мы с ним...пару рюмок опрокинуть можем (ессно..ето папаша пару рюмок...я то могу и поболее ).
"Але...брательник старший мой спился...а я пока нет...и не вижу перспективы спится..
А то что "Алкоголізм - це безвідповідальність" - ето однозначно...и виноваты в етом женщины!!!!
Я б пропонував почати хоча б з реклами алкоголю на телебаченні. тобто повністю прибрати, якщо ми хочимо перемогти Змія звісно.
Данило, та хто ж таке дозволить. У нас тільки горілка й є конкурентноспроможна, а ви на валюту замах хочете організувати.... :p :D
А то что "Алкоголізм - це безвідповідальність" - ето однозначно...и виноваты в етом женщины!!!!
Доречи певною мірою це теж має рацію. Знаю декілька прикладів. Але там теж причин було декілька, хто знає де головна причиа, а де наслідки?..
Жаль, что Лиды нет.. Она б объяснила Читателю доходчиво всё о женской вине. :) :) :)
К алкоголизму не отношусь :) Алкашей просто презираю, и все. Одно дело, если мужик не пьет, не пьет, а потом БАЦ!!! И в запой, да на месяц!!! А потом опять нормальный мужик... Другое дело, когда безвольное, бесхребетное пропитое существо, еволюционирует до уровня подвальной крысы... Вот таких алкашами и считаю.
Степаныч
11.12.2006, 22:04
Постараюсь ответить по мере поступления вопросов (Данила и меня вроде как в сосоздатели темы взял :) )
1."...кто употребляет водку после 15-00 алкоголиком не становится..."
Есть точка зрения, что если не пить спиртное до 16:00 и после 00:00 - алкоголиком не станеш. Правильно! Потому что контроль за дозой и временем питиЯ человек сохраняет.
2. "Всиновлюють дитину з дитбудинку, батьки якої були алкоголіками, і що вона теж тоді все життя є такою надзвичайно вразливою до цього? "
Не вдаваясь в детали, речь идет о врожденных особенностях (как быстро нейтрализуется алкоголь в организме).
3. "А то что "Алкоголізм - це безвідповідальність" - ето однозначно...и виноваты в етом женщины"
ЖЕНЩИНЫ ВИНОВАТИЫ ВО ВСЕМ, АДНАЗНАЧНА! НО! ПОСЛЕ МУЖЧИН!!!
4. "Алкашей просто презираю, и все."
Я тоже, и не нужно напоминать мне о врачебном долге, гуманизме и т.д. Пролечить пролечу! Но уважать... фига!
Алкоголізм - це є ніщо інше, як звичайна пристрасть.
Пристрасті бувають різні - до наркотиків, до переїдання, до жінок:D , до куріння й т.д. Алкоголізм - це одна з видів пристрастів. Всі ці пристрасті, як справи безумовно гріховні, мають на мій погляд дві спільні речі:
1. чим більше людина піддається тій слабості, тим більше вона стає рабом гріха, тобто пристрасті і в подальшому важче відмовитись.
2. якщо людина раз-другий відмовилася від цього "задоволення", то в неї виробляється імунітет від даної пристрасті.
Допустим Ви не алкоголік, але Вас потягнуло до чарки, але Ви відмовилися, то у наступний раз Вам буде легше відмовитись і навпаки...
подібно до вакцинації.
Якщо Ви раз-другий відмовитись сходити наліво, то на десятий Вам і в голову не прийде, нє?:p
Є ряд способів і технологій як позбавитися пристрасті і вони дійсно є дієві.
А ліки .... на мою думку тут на дуже тойво, ну як його ... все одно шо радіо слухати, нє?;)
Жаль, что Лиды нет.. Она б объяснила Читателю доходчиво всё о женской вине. :) :) :)
Вітаю всіх! :) Зетточко, вас особисто! ;) Зараз я за Читателя візьмуся...;) Розпоясався вже зовсім в мою відсутність...:p
Привіт, пані Оля :) Як символічно - в темі про алкоголізм... В ще у неньці, чи вже вдома? :)
Степаныч
12.12.2006, 12:39
Пристрасті бувають різні - до наркотиків, до переїдання, до жінок:D , до куріння й т.д. Алкоголізм - це одна з видів пристрастів....
А ліки .... на мою думку тут на дуже тойво, ну як його ... все одно шо радіо слухати, нє?;)
Алкоголізм починається там, де "пристрасть" переходить у "залежність".
Ліки потрібні щоб 1) зняти інтоксикацію, 2) лікувати ускладнення алкоголізму, 3) щоб алкоголік БОЯВСЯ пити.
Найважче з алкоголізмом у жінок. На скільки мені відомо, ця пристрасть у них не лікується, на відміну від чоловіків!
Привіт, пані Оля :) Як символічно - в темі про алкоголізм... В ще у неньці, чи вже вдома? :)
А в мене вже тепер дві неньки. Капітане...;) Вітаю і вас. :) Тільки що повернулася. І відразу потрапила на алкоголіків...:D
А якщо серйозно, то це й не знаю що...:( Але знаю, що від цього може тільки звільнити Бог!
Оля, то Ви зараз у Сокільниках?
Оля, то Ви зараз у Сокільниках?
Таде. Миху! :eek: Вже вдома. В Сокільниках була в четвер і в п"ятницю...;)
Повертаючись до теми алкоголізму... Зустріла свого однокласника. 46 років хлопові. А як дідо 80-річний...:( Все втратив:сім"ю, житло, роботу, людську подобу...:( А я ще колись була в школі в нього закохана. Як тепер глянула - страшно стало, як людина може до такого допуститися! :(
Полковник
12.12.2006, 22:58
Зустріла свого однокласника. 46 років хлопові. А як дідо 80-річний...:( Все втратив:сім"ю, житло, роботу, людську подобу...:( А я ще колись була в школі в нього закохана. Як тепер глянула - страшно стало, як людина може до такого допуститися! :(
Ну, это ясно, наверняка москаль, что Вы от него ещё ждали???:cool:
Ну, это ясно, наверняка москаль, что Вы от него ещё ждали???:cool:
Нє, полковнику, не москаль. Місцевий. А хіба алкоголізм має національність? Хоча те, що росіяни п"ють більше - факт, який нікуди не подінеш...:(
KabMiner
13.12.2006, 10:45
Як на мою думку, то тут дійсно присутні два аспекти.
1. Психологічний. І тут я думаю, що алкоголізм це результат нелюбові до життя, заперечення життя і зневаги до нього. Спроба відгородитися від реальності, штучно підняти собі настрій. все це прямо повязане з волею людини. Чим більш вольова людина, чим більше вона схильна до реалістичного сприйняття світу - тим більше вона контролює свою поведінку і не допустить себе до алкоголізму, наркоманії і т.д.
2. Наркологічний. Я не лікар, але підозрюю, що на певному етапі існує фізична залежність людини від алкоголю коли вона вже не може від нього відмовитися, так само як і від наркотиків.
Хоча те, що росіяни п"ють більше - факт, який нікуди не подінеш...:(
більше п"ють, бо їх самих більше!!! А якщо зробити співвідношення, то це ще не очевидно, що буде факт! ;)
У Сальвадорі в оригінальний спосіб борються пиятикою. Понад 70 людей вирішили кинути цю шкідливу звичку і відзначити таке рішення забігом на коротку дистанцію.
А щоб рухатися було веселіше учасникит змагань перед стартом вирішили наостанок ще раз підживитися "оковитою". А тому 150 метрів деякі учасники долали напідпитку. Перетнувши фінішну лінію – зареклися більше інколи не вживати алкоголь.:confused: Лише за офіційною статистикою, 92 відсотки:eek: дорослого населення країни регулярно вживає алкоголь.
там і відео є .http://5tv.com.ua/newsline/189//34458/
Я вчора був у суді. Суддя був на підпитку. Тому я нічого йому не доводив. Головне, щоб був тверезий, коли рішення прийматиме,нє?
Степаныч
13.12.2006, 14:36
Як на мою думку, то тут дійсно присутні два аспекти...
В принципе Вы прАвы.
Больной жалуется врачу на плохой слух. Врач рекомедует бросить пить. Встречает больного через несколько месяцев, тот пьяный. Врач: "Вы не выполнили мои рекомендации?" Больной: "Да нет, доктор. Я действительно бросил пить и слух восстановился. Но то, что я услышал, было гораздо хуже виски!"
Степаныч
13.12.2006, 14:37
Я вчора був у суді. Суддя був на підпитку. Тому я нічого йому не доводив. Головне, щоб був тверезий, коли рішення прийматиме,нє?
Так він тоді ніколи рішення не прийме!:)
Так він тоді ніколи рішення не прийме!:)
Та колись таки протрезвіє, нє?
Степаныч
14.12.2006, 16:46
Та колись таки протрезвіє, нє?
Якщо на роботі п"яний... НЄ (мона поплагувати?:D ).
ДЕСЯТЬ ГІРКИХ ГРОН П'ЯНСТВА
Знаменитий серед древніх еллінів мудрець Анахарсіс говорив, що виноградна лоза приносить три грона: перше гроно услаждєния, друге упоенія, а третє печалі. Філософ це тлумачив так: помірне споживання вина служить людині в задоволення і для здоров'я, тому що і спрагу гамує, і інфекцію в шлунку знищує, і серце веселить; надмір вина породжує сварки, розпалює гнів, зчиняє бійки і потурає всякому насильству, спричиняє чимало скорбот. А ми, якщо захочемо старанно проаналізувати в чому сила п'янства і назвемо п'янство виноградною лозою, то знайдемо на ній не три грона, що морально руйнують людину і приносять їй печаль, а набагато більше - саме десять.
Повний текст (http://www.pochaev.org.ua/?p=listok/listok41)
більше п"ють, бо їх самих більше!!! А якщо зробити співвідношення, то це ще не очевидно, що буде факт! ;)
:D :D :D :D :D А китайці ще більше, бо їх ще більше, нє?:p
Знайшов цікаву цитату: "Не потрібно топити смутки в алкоголі, вони вміють плавати"(Роберт Мусіл)
Найважливіші причини вживання алкоголю: вплив знайомих, пригнічення, спричинене безробіттям або невиплатою зарплатні, незгода в родині, відсутність перспектив у майбутньому та інші нещастя. Коли трапляється щось подібне, з'являється бажання втекти, сховатися, втопити проблеми в алкоголі.
Доречі, маємо у Львові кілька груп А-А. Вони проводять зустрічі узалежнених та співузалежнених за 12-кроковою системою. Програма побудована на психологічному самопереконанні, духовному наповненні. Здебільшого тут ведуть роботу духівники, а також самі ж узалежнені, котрі досягли вже певної перемоги над собою (останній варіант вважається одним з найдієвіших).
Інший варіант, який апробує себе в нашому місті - Консультативне Бюро, яке окрім духовної допомоги, надає кваліфіковану лікарсько-психотерапевтичну та психологічну допомогу. Працю ведуть психотерапевти або ж волонтери, що пройшли спеціальні курси.
Про приватні структури, у котрих основною метою є фінансовий зиск умисне не згадую.
Який з варіантів кращий, сказати важко. Але те, що є люди, котрі не байдужі до даної соціальної проблеми, тішить.
УБИТЬ ЧЕЛОВЕКА
Артем ДЕНИКИН
«Аналитическая газета «Секретные исследования»
В июле 2005 года телеканал «National Geographic» показал зрителям новый проект – многосерийный документальный фильм о способностях человека убивать человека. Многое в этом проекте оказалось настоящим открытием для общества. Приводимые авторами фильма факты действительно шокируют, а результаты научных исследований в данном вопросе заставляют иначе взглянуть и на самого человека, и на войну. Это кардинально меняет наши представления, казавшиеся устоявшимися и незыблемыми. Почему нормальный человек, даже призванный в армию и воюющий за свою Родину, все равно не желает убивать? Наука нашла этому биологические объяснения.
ОТРИЦАНИЕ УБИЙСТВА
Фактура фильма шокирует, и поначалу в нее даже трудно поверить. В 1947 году американский генерал Маршалл организовал опрос ветеранов Второй мировой войны из БОЕВЫХ пехотных частей с целью определить поведение солдата и офицера в реальных боевых действиях. Результаты оказались неожиданными. Только менее 25% солдат и офицеров боевых пехотных частей армии США во время боя стреляли в сторону противника. И только 2% сознательно целились во врага. Аналогичная картина была и в ВВС: более 50% сбитых американскими летчиками самолетов противника приходилось на 1% летчиков. Выяснилось, что в тех видах боев, где противник воспринимается как человек и личность (это пехотные бои, авиационные дуэли истребителей и пр.), - армия неэффективна, и практически весь урон, причиняемый противнику, создается только 2% личного состава, а 98% не способны убивать. Совсем иная картина там, где военные не видят противника в лицо. Эффективность танков и артиллерии тут на порядок выше, а максимум эффективности у бомбардировочной авиации. Именно ею в ходе Второй мировой войны и был причинен максимальный урон живой силе врага (примерно 70% от всех военных и гражданских потерь противника). Что касается боевых схваток пехоты «лицо в лицо», то их эффективность – самая низкая среди других родов войск. Причина – солдаты не могут убивать...... ==>>> http://secret-r.net/publish.php?p=11
KabMiner
05.03.2007, 13:21
Ну, враховуючи те як воювала американська армія, я інших результатів і не чекав.
А чом би цим "дослідникам" не подосліджувати німецьку, чи радянську армію? А тоді вже робити висновки.
В мене дядько п'є..
Його вже бабця і в лікарню кидала і гроші витрачала..
Місяць протримався і знов почав синячити..
Mattilainen
10.08.2007, 15:33
Пивной алкоголизм в Украине достиг национальных масштабов
Корреспондент.net (http://www.korrespondent.net/main/200643)
За последние десять лет пивных алкоголиков в Украине стало в десять раз больше. На рост пивного бума, по мнению наркологов, повлиял миф о безопасности пива и его относительной пользе. В зависимость все чаще попадают подростки, молодежь и "белые воротнички". О заложниках малых градусов пишет в новом номере всеукраинский еженедельный журнал Корреспондент.
По мнению Геннадия Зильберблата, главного нарколога Киевской области, в последнее время в Украине произошел взрыв пивного алкоголизма: если 10-15 лет назад больных с такой зависимостью было один-два на сто алкоголиков, то сейчас — более десяти.
Заложниками малых градусов можно назвать от 15% до 25% жителей мегаполисов. Причем это далеко не всегда представители "социального дна": в рядах пивозависимых немало образованных и вполне благополучных людей.
Ситуацию усугубляет и то, что многие украинцы считают пиво безобидным напитком. Однако разница в содержании алкоголя в пиве и водке не так велика, как принято думать. "Одна литровая бутылка пива крепостью пять градусов эквивалентна 50 г чистого алкоголя, или 125 г водки", — уверяет Константин Красовский, исполнительный директор Украинского информационного центра по проблемам алкоголя и наркотиков.
Пивной алкоголизм более коварен, чем водочный, говорят наркологи, он развивается незаметно, но затем сразу переходит в тяжелую форму и очень трудно лечится.
По данным Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ), нормой считается употребление не более 0,33 л пива в день. У женщин при регулярном и существенном ее превышении алкоголизм может развиться уже через полгода, но более типичный срок — два-три года. Мужчины имеют шанс подсесть на пиво за шесть лет. Болезнь могут спровоцировать плохая наследственность, расстройства печени и даже сотрясение мозга.
Первый признак привыкания — отсутствие рвотного рефлекса при передозировке: значит, первая природная защита сломана. Если человек, превышая дозу, почти не пьянеет, не стыдится употреблять спиртное в общественных местах, со случайными знакомыми и в одиночестве — это тоже признаки зависимости.
Повальное увлечение продукцией пивоваров привело к тому, что проблемы с алкоголем возникают уже в 14-15-летнем возрасте. По словам Анатолия Виевского, главного нарколога Министерства здравоохранения Украины, сегодня в стране 1% детей 12-13-ти лет ежедневно употребляют алкогольные напитки.
Активисты противоалкогольного движения винят в этом рекламу. И настаивают на ее запрещении. Производители же утверждают, что "корень зла" — в убогости досуга большей части населения и отсутствии социальной культуры.
http://www.korrespondent.net/main/200643
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008