КПК

Показати повну версію : Чорнобильському саркофагу виповнюється 20 років

Danilo
29.11.2006, 19:01
У Чорнобильської АЕС є не тільки квітнева річниця. Сьогодні виповнюється 20 років від моменту здачі в експлуатацію об’єкта «Укриття» повний текст (http://www.day.kiev.ua/173214/)

Пересвет
29.11.2006, 20:05
Как подумаешь, что происходит внутри его, то становится как то не по себе. Надеюсь этот саркофаг сделали прочный.

Чернобылец
29.11.2006, 20:06
Как подумаешь, что происходит внутри его, то становится как то не по себе. Надеюсь этот саркофаг сделали прочный.
А вы что знаете, что там происходит ? :)

Его кстати укрепили. А сейчас собираются новое Укрытие строить. Тендер недавно был. Финансирование ЕБРР. Но на Украине без скандалов не обошлось и в этой сфере, казалось бы важной. :):)

zet
29.11.2006, 20:09
А вы что знаете, что там происходит ? :)

Его кстати укрепили. А сейчас собираются новое Укрытие строить. Тендер недавно был. Финансирование ЕБРР. Но на Украине без скандалов не обошлось и в этой сфере, казалось бы важной. :):)
Что? :confused: :eek: И оттуда что-то стырили?:cool:

Michel
16.04.2007, 11:50
25 тыс. лет назад на Земле была ядерная война
http://jankoy.org.ua/page-278.html

Степаныч
16.04.2007, 11:55
Что? :confused: :eek: И оттуда что-то стырили?:cool:
С саркофага не знаю. Но работал на ЧАЭС в 1987 году... Деньги транжирило государство направо и налево.:rolleyes:

І.Павлович
27.04.2007, 09:41
Вчора по "1+1" почув цікаву інформацію: виявляється,досі у московських архівах КДБ є цікаві документи про аварію,її причини і наслідки(реальні), але вони ДОСІ ЗАСЕКРЕЧЕНІ.Їх відмовляються передати Україні чи хоча-б опублікувати.

Степаныч
27.04.2007, 11:23
у московських архівах КДБ є цікаві документи про аварію,її причини і наслідки(реальні),
Та причини зрозумілі. А от наслідки... У мушки-дрозофіли, яких піддали опроміненню, спостерігалися генні порушення до 21 коліна.

І.Павлович
27.04.2007, 12:12
Та причини зрозумілі.
Причини аварії чи причини приховування документів?

levandivka
27.04.2007, 12:21
С саркофага не знаю. Но работал на ЧАЭС в 1987 году... Деньги транжирило государство направо и налево.:rolleyes:
"Транжирила" Держава, чи держслужбовці "на ЧАЭС в 1987 году..."??? :rolleyes:

І.Павлович
27.04.2007, 12:27
Транжирили держслужбовці,але вищого рівня,які саме і ототожнювались зі словом "держава". До службовців рівня ЧАЕС живі гроші не доходили.

Степаныч
27.04.2007, 12:30
Причини аварії чи причини приховування документів?
Аварії.

Степаныч
27.04.2007, 12:33
"Транжирила" Держава, чи держслужбовці "на ЧАЭС в 1987 году..."??? :rolleyes:
Ну, якщо конкретизувати... Держслужбовці виділяли кошти, працюючі на ЧАЕС були забезпечені абсолютно усім і тому м"яко кажучи не економили. Наприклад, пам"ятаю, як "Боржомі" (на той час дефіцит) руки мили. Коротше, кошти витрачалися нераціонально.

І.Павлович
27.04.2007, 12:38
А що до приховування документів Москвою досі? Я саме на цьому акцентував увагу!

levandivka
27.04.2007, 12:49

У Вас є конкретні пропозиції? :confused:

І.Павлович
27.04.2007, 13:14
У Вас є конкретні пропозиції?
У мене є конкретне запитання:ЧОМУ ці документи досі засекречені саме російськими службами? Яку загрозу для Росії несе їх оприлюднення? І цікаво було б почути версії відповідей саме росіян(маю на увазі громадянство).

zet
27.04.2007, 15:26
Высказывалось предположение, что ошибка в самой конструкции, а подобные АЭС и сейчас продолжают работать...

Степаныч
27.04.2007, 15:31
Після аварії проводилися досить серьозні дослідженна, які напевне мають важливе наукове значення. От Москва і не хоче ними ділитися з будь-ким, у т.ч. з Україною. Ніякої політики. Я так думаю.

levandivka
27.04.2007, 18:31
Ніякої політики. Я так думаю.
Без жодного смайла? :rolleyes:

Liliyah Romanova
27.04.2007, 19:27
Нарід, невже ніхто не дивився документальних фільмів про ЧАЕС? Я вже писала, що ми дивилися в середу ввечері один з... Там головною фігурою фільму був академік Лєґасов. Ми з чоловіком мало не плакали від захоплення цією людиною, сильною, мудрою та невизнаною. Принаймні не за життя.
Лєґасов, як виявилося, говорив про те, що конструкції тодішніх АЕС були неправильні, вони мали мати ковпак. На жаль, ковпак робив АЕС дорожчими на 30%, тому його ніхто не послухав. Академік не встиг довсти свої висновки до якогось результату, як вибухнула ЧАЕС. Я ніколи не чула про нього. Ми знали про те, що було дуже багато добровольців, котрі поклали своє життя, аби 30-кілометрова зона не стала 300-кілометровою. Про Лєґасова чомусь ніхто ніколи не говорив. А фактично завдяки ньому дуже швидко провели евакуацію, яка затягнулася лише через тодішню владу, не могли евакуювати, бо боялися за імідж СРСР. Він сказав людям взяти лише документи та гроші і за 3,5 години було евакуйовано 45 тис. людей. Він сам сказав, що не міг сказати інакше, він не говорив людям, що їх назавжди вивозять, бо хотів, аби людей вивезти якнайшвидше та подалі від ЧАЕС. Якби люди знали, що більше не вернуться, то пакувалися б дуже довго.

Одна із версій про причини є такою. Приїхала перевірка із Харкова. Вони все там подивилися, перевірили. І для чогось там вимкнули реактор. А потім, аби ввімкнути треба було чекати 8 годин. Оскільки то була п'ятниця і всі кудись їхали на суботу-неділю, працівники чомусь вирішили, що можна ввімкнути раніше.
Із чорного ящика подали частину діалогу:
- Тут на інструкції є надруковано, а є ще надписано ручкою. Як робити?
- Не знаю, а там що написано?
- Так кажу, що є надруковано, а є ще надписано ручкою на тим.
- То роби так, як написано ручкою.

Так що там і працівники, і погана конструкція, і інструкції були занедбані.
АЕС вважали дуже безпечними, казали, що можна туди зі собою брати розкладачку і на ній спати. Тому так все занедбали. Інструкції також.
Кажуть, що вибухнуло тому, що реактор ввімкнули зашвидко після вимкнення.

Boris_Kiev
27.04.2007, 21:03
Вкрай бездарна конструкція реактора "академіка" Александрова. Можливість виходу з-під контролю була відома кожному фізику. Тільки автор нагло як танк лобіював своє "дітище".

Вкрай небезпечно вибране місце для ЧАЕС - "роза вітрів" мала максимум в напрямку Києва.

Вкрай бездарно спланований експеримент з його зупинки.

На станції була відсутня навіть посада - Головний фізик.

Наближалися Великдень і 1 травня. "Давай-давай!"

Зазвичай факт аварії і небезпеки забруднення Києва замовчувалися. Тільки надвечір 29 квітня в Києві почали фіксувати значно завищені рівні радіації.

Після закінчення трансляції демонстрації (1 травня) до голови Держтелерадіо УССР Охмакевича зателефонували з ідеологічного відділу ЦК і дали вказівку: якомога більше показувати в прямому ефірі людей, особливо дітей, що гуляють вулицями Києва.
(це випадково почула літня пані - співробітниця ТВ, яка зайшла на хіилинку до Охмака в кабінет. Розповіла про це тільки через рік, коли демобілізувався з армії її син і вони почли оформлятися на ПМЖ).
А 1 травня в Києві було до 4 МІЛІрентген на годину (норма - 30 МІКРОрентген, тобто у 133 рази).

"Слава партии родной
За любовь и ласку,
За четвертый выходной
И рентген на Пасху"

Все подальше "висвітлення" подій було суцільною брехнею і дезою.
Оператори і техніки ТВ, які їздили до "зони", хворіли ій гинули нізащо.

Один з відеоінженерів завдяки дружині, що мала зв"язки з діяспорою США, був направлений до Штатів на лікування. Перед тим, як лягти до шпиталю, він на прохання діяспорян виступив зі спогадами. Через добу він "втратив" пам"ять і не зміг навіть змістовно поговорити з лікарями. Пам"ятав тільки ім"я, прізвище і місто Київ.
А хтось там дивується, що людей талієм пригощають.

Цей чоловік ще, слава Богу, живий, навіть працює, але про Штати "забув" начисто.

Мене теж намагалися залучити до відеоз"йомок в зоні, але я відразу відповів:
1- маю свої джерела інфи, ЩО там насправді відбувається і
2- не маю резонів їхати туди заради фабрикації брехні. Тому прошу раз і назавжди відчепитися з дурними пропозиціями.

Пам"ятаю, зателефонував тоді знайомий батька - військовий лікар із Середньої Азії, який знався на предметі" і сказав:
1. Вино типу Каберне (перелік виноградників України і Молдови- де грунти, багаті на стабільний ізотоп стронцію) - 7 грамів на 1 кг живої ваги щоденно
2. Азербайджанський гранатовий сік - необмежено.
3. Волоські горіхи (перелік областей) - необмежено.

Отак і "захищалися". Тверезих в Києві просто не було.

levandivka
27.04.2007, 21:19
Пам"ятаю, зателефонував тоді знайомий батька
Обережно: зараз знову у брехні звинуватять! Типу: "Каберне у Славутич не поставлялося".

Boris_Kiev
27.04.2007, 21:25
Обережно: зараз знову у брехні звинуватять! Типу: "Каберне у Славутич не поставлялося".
Зараз накаркаю: з"явиться Чорнобилець і почне захищати свого "академіка".

Читатель_Обкома
27.04.2007, 21:31
Зараз накаркаю: з"явиться Чорнобилець і почне захищати свого "академіка".
Борисе...пиши исЧо!:rolleyes:

Степаныч
27.04.2007, 21:43
Без жодного смайла? :rolleyes:
Смайли? Стосовно Чорнобиля? Ви там не були, мабуть, і друзів своїх не хоронили, які від Чорнобиля загинули... Ставте смайли... якщо сумління дозволяє...

Мих
27.04.2007, 22:07
О, Лілю, я про Чорнобильську катастрофу читав навіть у книзі Канигіна "Шлях Аріїв", але то так - до слова.

Що до Чорнобиля, то чув таку думку, ніби закордонні спеціалісти вже сміються з Чорнобиля, бо небезпеки вже давно нема. Та комусь вигідно в Україні, наприклад Шуфричу, та іншим зацікавленим особам тримати цю зону, як зону лиха. Є куди бабло закопувати, нє?

levandivka
28.04.2007, 07:18
Цитата:
Допис від levandivka
Без жодного смайла?

Смайли? Стосовно Чорнобиля? Ви там не були, мабуть, і друзів своїх не хоронили, які від Чорнобиля загинули... Ставте смайли... якщо сумління дозволяє...

Степаныч! :eek:
Коке "сумління"?! Чиє сумління?! Чи Ви тільки з поминок повернулися? :rolleyes:
Добре, прийдеться цитату повну давати:
Після аварії проводилися досить серьозні дослідженна, які напевне мають важливе наукове значення. От Москва і не хоче ними ділитися з будь-ким, у т.ч. з Україною. Ніякої політики. Я так думаю.
Тепер повторюю питання:
Ви ТАК думаєте, без жодного смайла?

Степаныч
28.04.2007, 12:03
Ви ТАК думаєте, без жодного смайла?
Звісно що ТАК. З якого б дива мені писати те, що я не думаю?

levandivka
29.04.2007, 07:52
Тобто, звичний для Росії "спор хозяйствующих объектов"? :rolleyes: Все ТАК просто, Степанычу?..

Що до Чорнобиля, то чув таку думку, ніби закордонні спеціалісти вже сміються з Чорнобиля, бо небезпеки вже давно нема. Та комусь вигідно в Україні, наприклад Шуфричу, та іншим зацікавленим особам тримати цю зону, як зону лиха. Є куди бабло закопувати, нє?
Бабло закопувати, звичайно, є кому. Але, не думаю, що настільки швидко можна "забути" про ядерне забруднення. Зоною лиха Чорнобиль залишиться назавжди.

Степаныч
29.04.2007, 10:14
Тобто, звичний для Росії "спор хозяйствующих объектов"? Все ТАК просто, Степанычу?..
"Не стоит умножать сущности без необходимости" (с) Оккам.

Не совсем "хозяйствующих". Наверняка результаты тех научных экспериментов имеют и важное военное значение. К примеру, в августе-сентябре 1987 года там работала группа ученых из Ленинградского какого-то военного института, они специализировались на атомных подводных лодках. Знаю точно, потому что общался с ними. Кстати, в то время быть полковником в 35-36 лет было очень круто, там были такие. Смысл сейчас России чем-то делиться? А причины катастрофы известны были уже тогда. Основная - безалаберность и желание успеть "под дату". Традиция была такая в есессере. В войну город взять "под дату", трудовых успехов добиться под неё же...

levandivka
29.04.2007, 10:25
в августе-сентябре 1987 года там работала группа ученых из Ленинградского какого-то военного института, они специализировались на атомных подводных лодках. Знаю точно, потому что общался с ними. Кстати, в то время быть полковником в 35-36 лет было очень круто, там были такие. Смысл сейчас России чем-то делиться?
Хм-м-м... А хіба архівні документи досліджень 1987 р. в Україні належать/доступні лише Росії, щоб викаблучуватися "дам/недам"?

Степаныч
29.04.2007, 10:33
Хм-м-м... А хіба архівні документи досліджень 1987 р. в Україні належать/доступні лише Росії, щоб викаблучуватися "дам/недам"?
Уявімо, що у України є якісь важливі секретні документи, які залишилися з часів СРСР. І такі документи, якими б хотіли володіти усі, але вони тільки у нас. А на підставі цих документів можна обігнати інші країни у технічному, в т.ч. военно-технічному напрямку. Ви б звинуватили Україну за те, що вона їх нікому не віддає? Проза життя. Не до емоцій. Ми різні країни... і щодалі, то все різніші і різніші... йде до того, що будемо ворожими. Тому для Росії віддати якісь секрети Україні, це все рівно, що віддати їх США. Це лише моя думка, я ж не знаю фактів. Але мені вона здається цілком логічною і такою, що пояснює ситуацію. А які ще можуть бути причини?

levandivka
29.04.2007, 10:47
Ми різні країни... і щодалі, то все різніші і різніші...
:D Золоті слова. Якби ще б їх притримувалися

Про документи, нагадаю, мова йшла:
Вчора по "1+1" почув цікаву інформацію: виявляється,досі у московських архівах КДБ є цікаві документи про аварію,її причини і наслідки(реальні), але вони ДОСІ ЗАСЕКРЕЧЕНІ.Їх відмовляються передати Україні чи хоча-б опублікувати.

Не думаю, що комерція тут доречна.