КПК

Показати повну версію : FreeWare

1h0r
09.04.2008, 17:46
Спілкуючись тут на форумі в одній темі відчув себе противником безплатного софту, хоча звичайно таким не є.
Впринципі переконаний, що цілком реальним є для більшості користувачів ПК використовувати безплатний софт, не відчуваючи при цьому значних незручностей.

Пропоную постити тут лінки на корисні безплатні програми.

Додано через 3 хвилини
Загальновідомий, напевно, ресурс але всетаки ...

http://www.openoffice.org.ua/

Текстовий процесор
Процесор електронних таблиць
Система презентацій
Векторний графічний редактор
Система роботи з базами даних
Редактор математичних формул

Stepan_Bandera
09.04.2008, 18:41
Може розпочати з безплатних операціних систем
http://www.centos.org/
Це операційна система що базується RedHat Enterprise Linux за вийнятком того що не включені комерційні пакети.

пупер
09.04.2008, 19:13
я думаю: почати тре саме з "найлегшої" операційки....

і це не "фак’юбіл" чи "звєрьсіді".... http://levus.info/smile/biggrin.gif

який лінух найпростіший для встановлення на комп і який найпростіший для "середнього користувача"?...

nirvanka
09.04.2008, 19:26
Якщо не помиляюсь, під лінуксом не йдуть віндосівські ехе-шки. Є якась фрі ОС, під якою будуть іти ехе-шки, або можна буде встановити якийсь емулятор віндовса чи що?

afterstep
09.04.2008, 19:38
Якщо не помиляюсь, під лінуксом не йдуть віндосівські ехе-шки. Є якась фрі ОС, під якою будуть іти ехе-шки, або можна буде встановити якийсь емулятор віндовса чи що?
власне - дивлячись що вважати за "йде".
Для використання віндовзятних приблуд в *nix можна застосувати декілька рішень:
1) vmware server
2) wine-емулятор
Зокрема, з застосуванням wine без проблем можна налаштувати "податкову" звітність (форма 8ДР і її наступна іпостась та звіт в пенсійний фонд) і таку улюблену, справді "народну" 1С-бухгалтерію :)

nirvanka
09.04.2008, 20:04
власне - дивлячись що вважати за "йде".
Ну аська, наприклад, RQ.. Більше нічого не можу придумати зараз :)

пупер
09.04.2008, 20:38
вайн-емулятор майже любу прогу запустить...
але суть не в цьому....

nirvanka
10.04.2008, 19:19
але суть не в цьому....
А в чому? Поясніть, будь ласка, бо я в цьому не розуміюсь.

1h0r
10.04.2008, 19:32
Суть в тому щоб "зібрати" повноцінний комп на безплатному ПО ... (хоча все це так відносно)

nirvanka
10.04.2008, 20:06
Суть в тому щоб "зібрати" повноцінний комп на безплатному ПО ... (хоча все це так відносно)
Мені це просто необхідно.. Але от подумати, навіть якщо все ПЗ буде ліцензійне і безплатне, то всю ж музику не зітреш (і тим більше не купиш)..
Тому, мабуть, залишиться все, як є.. :(

SatYr
10.04.2008, 20:44
Запускати можна під wine'ом, winehq.org (http://winehq.org). Є ще проект ReactOS reactos.org (http://reactos.org), ОС яка має бюти сумісна із він хп(підтримка як програм, так і драйверів).
Щодо асікю, я користуюсь мульти протокольним клієнтом pidgin http://pidgin.im

Pidgin is a graphical modular messaging client based on libpurple which is capable of connecting to AIM, MSN, Yahoo!, XMPP, ICQ, IRC, SILC, SIP/SIMPLE, Novell GroupWise, Lotus Sametime, Bonjour, Zephyr, MySpaceIM, Gadu-Gadu, and QQ all at once. It is written using GTK+.

Ним можливо користуватись не тільки у Linux'і, так і у інших ОС, зокрема вінді. Власне використовуючи одну програму, можна одночасно спілкуватись по різним системам обміну швидкими повідомленнями(Instant messaging).

ЗІ: власне я вже більше року вбільшості користуюсь тільки linux'ом(98 %), решта це вінда для тестінгу на роботі та інші ОС, наприклад qnx чи BeOS.

1h0r
10.04.2008, 20:52
то всю ж музику не зітреш (і тим більше не купиш)

колись також так думав, допоки не назбирав n-ї кілкості Гігабайт музики і не зрозумів що її я і так ніколи не переслухаю ... (і тепер як з тим чемоданом без ручки "тяжєло нєсті і жалко бросіть")

nirvanka
10.04.2008, 20:57
колись також так думав, допоки не назбирав n-ї кілкості Гігабайт музики і не зрозумів що її я і так ніколи не переслухаю ... (і тепер як з тим чемоданом без ручки "тяжєло нєсті і жалко бросіть")
В мене на дисках все, на компі - тільки та музика, яку слухаю в даний період життя (смаки з роками змінюються). Але навіть гіг музики ж не купиш! Дорого :(

SatYr
10.04.2008, 21:43
Але навіть гіг музики ж не купиш! Дорого
Не розумію про що дискусію. Власне про покупку музики чи отримання її нахаляву, чи про неможливість користування іншою ОС, бо "зникне" музика ?

nirvanka
10.04.2008, 23:08
Вибачте, що заплутала :)
Справа в тому, що мені потрібно буде або мати все ліцензійне та фрі на комп'ютері, або якось викручуватись. Отже і думаю якщо навіть і перейду на все фрішне ПЗ, все одно залишиться музика.. І от як бути в цьому випадку?

1h0r
10.04.2008, 23:20
або якось викручуватисьпід музику
:crazy:

а якщо серйозно то в чому проблема з музикою?

nirvanka
10.04.2008, 23:33
а якщо серйозно то в чому проблема з музикою?
Наскільки я розумію, вона ж неліцензійна :ninja: Половину з нету стягнуто, половину від знайомих.. Якщо комп буде на фірмі, а там перевірка, то або хард витягувати і ховати, або музики не тримати?? :8:
Як викручуватись з цього положення? Чи в нас за таке не притягують до відповідальності?

пупер
11.04.2008, 01:37
Наскільки я розумію, вона ж неліцензійна Половину з нету стягнуто, половину від знайомих.. Якщо комп буде на фірмі, а там перевірка, то або хард витягувати і ховати, або музики не тримати??
Як викручуватись з цього положення? Чи в нас за таке не притягують до відповідальності?
а ми музику для ознайомлення завантажили....
а ось ліцензійний диск.... http://levus.info/smile/smile.gif

afterstep
11.04.2008, 08:06
десь в чомусь - пупер правий.
а взагалі-то було б файно якби тут ще юристи потлумачили - ви ж знаєте основну властивість закону? закон - як дишло...
http://www.mojepokolinnia.org/426027/blog/1686620521477d330d62de0

volk
11.04.2008, 08:40
Наскільки я розумію, вона ж неліцензійна :ninja: Половину з нету стягнуто, половину від знайомих.. Якщо комп буде на фірмі, а там перевірка, то або хард витягувати і ховати, або музики не тримати?? :8:

В нас "гряде" така сама проблема.
Після довгих роздумів ;) я дійшов висновку. Оскільки вінда вся ліцензована, і мова йде лише про проги, то можна використовувати флешку, на яку позкидати весь "незручний" софт, а також музику.
Втикаєте флешку - слухаєте музику, запускаєте проги, витягуєте флешку - комп чистий. Найпростіший варіант.
Проблема в тому, що не всі програми, які на флешці, ніде не реєструються у віндовсі.
По-друге, не розумію, - якщо Вас турбує те, що не ліцензована саме музика, то до чого тут статус ОС?

1h0r
11.04.2008, 09:53
Музика, це річ без якої спокійно можна працювати, киньте або на флешку, або на мп3 плеєр, або включіть радіо (яке як правило нічого путьного не крутить але всетаки...).
І взагалі, невже найдеться хто буде придиратися щодо неліцензійної музики? Як на мене це вже параноя.

Stepan_Bandera
11.04.2008, 10:38
Є якась фрі ОС, під якою будуть іти ехе-шки,
Колсь бачив таку ОС Lindows.
Її фішка була в тому що це була ос сумісна з Linux і Wondows.
Щоправда незнаю наскільки ця ОС жива досі.

nirvanka
11.04.2008, 13:40
По-друге, не розумію, - якщо Вас турбує те, що не ліцензована саме музика, то до чого тут статус ОС?
Якщо переходити на все ліцензійне та фрішне, то все має бути таким. А якщо музика буде неліцензійна, то тоді можна залишити віндовс і все решта, до чого звик.. Але в цьому випадку треба буде витягувати і ховати хард, якщо прийде перевірка :( (мій комп буде стояти типу в офісі фірми..)

1h0r
11.04.2008, 13:52
nirvanka, ну через музику ховати хард це вже занадто, я думаю ніхто ніякої уваги на музику і так звертати не буде, а якщо і буде то вам вже пропонували, записуєте собі музику на флешку і ніяких проблем...
а то прийде перевірка а у вас комп без харда і то притому у всіх працівників
ні віндовс, ні офіс, ні музики ні харда,що найголовніше,

може тоді легше просто комп винести?

nirvanka
11.04.2008, 14:32
може тоді легше просто комп винести?
Це був мій план "Б" :D

а то прийде перевірка а у вас комп без харда і то притому у всіх працівників
Фірма чоловіка. Зареєстрована на квартиру домашню. На фірмі типу тільки він і я.
Щодо харда витягувати. Я мала на увазі: на один хард поставити ОС і все фрі, а на другому музика і решта.. І от цей другий можна витягувати :) Але не хочеться це робити щоразу, коли хтось в двері буде дзвонити :8:

Ще маю таке питання. Якщо довго користуватись віндовсом, при переході на лінукс які незручності відчуватиються? Я не маю на увазі навики клікання і т.д., бо до цього можна звикнути, а питаю про формати віндосівських файлів, якісь несумісноті програм тощо.

1h0r
11.04.2008, 14:55
Фірма чоловіка. Зареєстрована на квартиру домашню

Встановіть краще нормальні двері і замок ;)

Будь які програми залишають свої записи в реєстрі, тобто найти що ви користуютесь нелегальним ПЗ, навіть якщо воно на іншому харді не складе жодних труднощів.

Додано через 2 хвилини
Якщо я не помиляюсь то формати doc і xls сумісні сумісні з Опенофісе

nirvanka
11.04.2008, 15:00
Якщо я не помиляюсь то формати doc і xls сумісні сумісні з Опенофісе
Так, сумісні, але можуть втрачатись особливості форматування, якщо відкривати doc в Опенофісі чи навпаки.

1h0r
11.04.2008, 15:23
втрачатись особливості форматування

Для якого саме виду діяльності цей параметр є суттєво важливим?

nirvanka
11.04.2008, 15:26
Для якого саме виду діяльності цей параметр є суттєво важливим?
Не знаю, я тільки раз мала таку проблему, але тоді форматування не мало значення..

1h0r
11.04.2008, 15:35
Не знаю, я тільки раз мала таку проблему, але тоді форматування не мало значення.
От власне
Ворд, Ексель, ППоінт, замінити можна без проблем

Складніше вже з іншими програмами, наприклад той же ФайнРідер, річ корисна і аналогу за фрі я ще не зустрічав

А ще складніше наприклад з САПР (Автокад і т.п.)

Тобто моя думка така що скласти нормальний "домашній комп"ютер для студента", чи робочий для "середньостатистичного" офісного працівника чи працівника обліку, бугалтерії на малій фірмі використовуючи виключно безплатний софт цілком можливо, а от щось більш спеціалізоване то вже складно... (або й неможливо)

Stepan_Bandera
11.04.2008, 15:53
Складніше вже з іншими програмами, наприклад той же ФайнРідер
Ось що гугля сказала про OCR (optical character recognition)та Linux
http://www.freedownloadscenter.com/Best/free-ocr-linux.html

nirvanka
11.04.2008, 16:03
Складніше вже з іншими програмами, наприклад той же ФайнРідер, річ корисна і аналогу за фрі я ще не зустрічав
Не користуюсь.

Вже не користуюсь :)

Ви мені додали впевненості в тому, що я таки зможу перейти на лінукс.. (якщо в ньому RQ буде працювати добре ;) ).

afterstep
11.04.2008, 16:09
От власне
Ворд, Ексель, ППоінт, замінити можна без проблем

якраз найскладніше

"не зустрічав" зазвичай не факт, що такого немає - але саме у йьому випадку - ситуація саме така. тобто самі програми розпізнавання є, от з розпізнаванням російської - складно :)

І от власне в цей момент в мене виникло запитання: що то за вид діяльності, що вимагає масово розпізнавати тексти, і використовувати спеціалізовані системи автоматизованого проектування?!
==
Домашній скласти - неможливо, бо вдома цяцьки в основному ганяють. Там якраз пововтузитися треба.
А от з сапрами якраз - все значно простіше :) якщо, звичайно, необхідні для бізнесу програми таки купувати :)

1h0r
11.04.2008, 17:02
"не зустрічав" зазвичай не факт, що такого немає
не факт, я не стверджую що факт

російської - складно
а української?

масово розпізнавати тексти
яка різниця масово чи не масово? Якщо розпізнавати треба хоч раз на якийсь час то всеодно треба.

Додано через 12 хвилин
А от з сапрами якраз - все значно простіше якщо, звичайно, необхідні для бізнесу програми таки купувати

Купити Асад за 40 000 грн :)
тоді вибачте, нафіг мені потрібний Лінукс+Офіс+ все решта Ще + 5-6 тис і все є ліцензоване з підтримкою, оновленнями і т.д. (і чистою совістю)
-----

Додано через 13 хвилин
Навчальний комп для студента/учня можна забезпечити безплатним ПО
(ОС, текстовий редактор, електронні таблиці, бровзер, якийсь типу "паскаль" чи "бейсик", якась фрішна САД прога, для вивчення основ, якщо потрібно)
Так само офісний комп для секретарки (ОС, текстовий редактор, табличний редактор)
Для "малої" бугалтерії (колись бачив як працювали і то довгий час на суперСалк, здається так воно називалось, думаю сучасні фрішні табл. ред. мають значно розширеніші функції)

На таких "наборах" на мою думку застосування фрі софта закінчилось, ну хіба далі для окремих ентузіастів

nirvanka
11.04.2008, 17:27
Навчальний комп для студента/учня можна забезпечити безплатним ПО
А от і неправда! Треба зробити курсак в Автокаді чи в Комспасі - мусиш використовувати неліцензійні і нікого не обходить нічого - не маєш, то викладач принесе копію. І нікого не хвилює, що в тебе ОС не підтримую цю програму. І нікому і в голову не приходить комусь скаржитись про це, що нас заставляють використовувати неліцензійне ПЗ, бо нікому не хочеться проблем.. Але то вже окрема тема..

1h0r
11.04.2008, 17:44
А от і неправда!

Правда, є не складні, Акад (dwg) сумісні проги, яких на мою думку достатньо для навчальних цілей.

Але з іншої сторони є позитив, велика кількість неліцінзійного софту дає можливість випробувати різні варіанти, а для студентів вивчити (оволодіти) різними прогами

Додано через 1 годину 4 хвилини
В тему

Розказує тато синові казочку надобраніч:
– Жив-був на світі мужик. Купив він собі найкрутіший комп: з щонайпотужнішим процесором, відюхою, величезним монітором і колонками. І накупив собі ліцензійних програм...
– Татку, а як це "ліцензійних програм"?
– Спи, синку, я ж кажу - це казка!

Mattilainen
11.06.2008, 09:41
Требуется бесплатная утилитка для извлечения аудио из видео (mpeg, avi) и для последующего преобразования извлеченного в mp3.

Сколько не ищу - везде одни шаровары, бесплатных нет чего-то.

Кто подскажет где взять?
Спасибо огромное.

syavych
11.06.2008, 10:41
Требуется бесплатная утилитка для извлечения аудио из видео (mpeg, avi) и для последующего преобразования извлеченного в mp3.

Сколько не ищу - везде одни шаровары, бесплатных нет чего-то.

Кто подскажет где взять?
Спасибо огромное.
http://www.virtualdub.org/

Mattilainen
11.06.2008, 23:54
http://www.virtualdub.org/
Спасибо огромное!
Конечно, дико извиняюсь, но мне б чего попроще... :) Ибо, скачав по указанной Вами ссылке VirtualDub 1.7.8 (stable), 32-bit version, ниасилил, собственно, каким именно образом произвести требуемые задачи.
Прошу прощения ещё раз - чайник-с. :)

syavych
12.06.2008, 08:50
ниасилил
Так що ж тут "асиливать"? :) Запускаєм virtualdub.exe, File -> Open video file..., чекаємо поки відкриється файл. Далі File -> Save WAV... і чекаємо поки іде процес збереження. От і все :). Якщо при відкритті відео програма "матерится" про наявність аудіо змінного бітрейту, або просто хочете кращу якість аудіо, то перед виконанням команди Save WAV, зайдіть в меню Audio і виберіть Full Processing Mode. Далі стандартно File -> Save WAV...

Mattilainen
12.06.2008, 12:06
Спасибо, пан syavych!
Благодаря Вам вопрос решен.