Показати повну версію : Порадьте, як не витрачати гроші?
Порадьте, як не витрачати гроші? Бо в мене як в тому мультику про Вінні-Пуха про мед: "Как только он есть, так его сразу нет" і в мене так само з грошима, хоч нічого зайіого не купую!!!!
Порадьте, як не витрачати гроші?
Просто...не витрачати.
І всьо...
якщо йдете до магазину візьміть на 50 гривень менше, якщо до супермаркету -- на 50 % менше...
не тре використовувати платіжні чи кредитні картки, бо це дуже велика спокуса...
І всьо...
Ну от поясніть як???????????? З теперішніми цінами, життям, маючи маленьку дитину, бути самим молодим, ну як?????????????:eek:
Додано через 48 секунд
не тре використовувати платіжні чи кредитні картки, бо це дуже велика спокуса...
В мене їх зроду не було, я навіть не знаю що це таке! тільки не смійтесь!
Ну от поясніть як???????????? З теперішніми цінами, життям, маючи маленьку дитину, бути самим молодим, ну як?????????????
А от так.
Йдеш,йдеш,видиш - лах.
Сі хоче.
треба згадати,що в шафі ще кілька таких самих.Майже нових.
І т.д.
А от так.
Йдеш,йдеш,видиш - лах.
Сі хоче.
треба згадати,що в шафі ще кілька таких самих.Майже нових.
І т.д.
А от "не могу я так!!!", ну бабська натура! То всьо старе, та я навіть не про себе! Заходжу в дитячий магазин, і все!!!!!!!! Як зазомбована, скупила би все!!!!!!!!(Якби фінанси позволяли!!!) Але хоч мені не позволяють, моя дитина одягнута, як в каталозі (дякуючи моїм батькам), тому питання на рахунок другої дитини: я не хочу, щоб мої діти були на шиї в моїх батьків, а сама (і чоловік) поки не даєм ради! Як бути?
А от "не могу я так!!!", ну бабська натура!
О шо ходит...
http://casa-latina.ru/s/s/icon_popel.gif
Росомаха
25.03.2008, 07:40
Гроші створені для того щоб їх витрачати.
Є гроші - витрачайте, нема грошей - не витрачаєте. Всеодно більше зарплати не потратите.
А якщо у вас (як і в усіх) замаленька зарплата, то треба переглядати свої потреби щодо продуктів та одягу (купувати менше, і там де подешевше). А гроші створені для того щоб їх витрачати, тому не треба стримувати їхнє призначення.
New Shrek
25.03.2008, 08:16
Счастье не в деньгах,а их количестве.Деньги нужно копить,чтобы почувствовать настоящую власть и свободу.Когда ваш работодатедь кинет вас с зарплатой, а Бог со здоровьем,а за душой ни гроша, потому-что шкаф забит неликвидным женским тряпьем,родители умерли,любовник бросил, а ребятенок уже с утра :"Мама.... ну хоть корочку хлебушка дай!!!!!" Тогда придется локти кусать.И излечитесь от шопинга в мгновение ока.
Alexey Titievsk
25.03.2008, 09:11
А от "не могу я так!!!", ну бабська натура! То всьо старе, та я навіть не про себе! Заходжу в дитячий магазин, і все!!!!!!!! Як зазомбована, скупила би все!!!!!!!!(Якби фінанси позволяли!!!) Але хоч мені не позволяють, моя дитина одягнута, як в каталозі (дякуючи моїм батькам), тому питання на рахунок другої дитини: я не хочу, щоб мої діти були на шиї в моїх батьків, а сама (і чоловік) поки не даєм ради! Як бути?
По выходным ездить на природу, чтобы успокоить нервную систему, делать по утрам зарядку и отказаться от ВСЕХ кредитных карточек. :)
Подруга мала таку саму проблему. Зробила просто.З зарплати виділяла гроші на їжу,ділила цю сумму на кількість календарних днів в місяці,і розсовувала в конверти.Все решта в "шкарпетку":) .Новий день,новий конверт.Важко перші 2 місяці,потім звикаеш.:)
Спробуйте купувати Євро і складати їх.
levandivka
25.03.2008, 10:38
купувати Євро і складати
Та ні! Євро не поможе, бо в любому канторі поміняти можна... :)
нічого зайіого не купую
Спробуйте купувати НЕОБХІДНЕ замість НЕЗАЙВОГО.
Спробуйте купувати НЕОБХІДНЕ замість НЕЗАЙВОГО.
так, але для цього треба бачити загальну картину витрат
для того щоб контролювати свої витрати варто вести домашню бухгалтерію
записуйте все, скільки витрачаєте, коли і на що
окремо витрати на продукти, на побутову хімію, на косметику, дитячий одяг, свій одяг і т.д.
якщо зможете все записати, то за місяць-два дізнаєтеся про себе багато нового :)
ви просто реально побачите куди пішли ваші гроші і на чому можна було зекономити, а на чому ніяк ні
levandivka
25.03.2008, 11:05
якщо зможете все записати, то за місяць-два дізнаєтеся
Не вірю! (не побачить) Записати - не штука. Треба ж то прочитати.
Та й хто ж в той час плодитиме на ЛФ паралельні теми? :)
є дуже зручна і легка програма для ведення домашньої бухгалтерії - AbilityCash
вона безоплатна, можна скачати з інтернету і навчитися користуватися :)
Для мене існує два 100% способи.
перший - дебетна платіжна карточка - мені лєнь до банкомату по гроші йти :) а в багатьох магазинах на щапстя ще нема пос-терміналів. ну а якщо вже є, то дебетна карточка дозволить не влізти в борги.
другий спосіб взагалі 200%. відкриваєте рахунок накопичувальний в банку. але такий, що докладати гроші можна, а знімати зась. як я один раз наколовся :) як тільки дістав гроші майже всі туди заніс бо думав, що мені того місяця не дуже знадобляться, а наступний раз гроші дали аж через 1,5 місяці :) зуби на поличку.
Не вірю! (не побачить) Записати - не штука. Треба ж то прочитати.
ну так, я записую, що маю зробити і забуваю глянути в записи :)
Та й хто ж в той час плодитиме на ЛФ паралельні теми? :)
а де ще є така тема як ця?
Порадьте, як не витрачати гроші
В мене на то інша порада - тре більше заробляти) трудно, але коли поставало питання чи купити нову лаху я думала скільки заробила надзарплату, халтуркою, і якщо цих грошей не вистарчало - відмовляла собі в ній. Хоча певно в кожного своя натура та манія))
levandivka
25.03.2008, 11:13
Допис від levandivka: Спробуйте купувати НЕОБХІДНЕ замість НЕЗАЙВОГО.
так, але для цього треба бачити загальну картину витрат
Не обов'язково. Достатньо визначити, чи можна сьогодні без конкретної витрати прожити (і не бігти потім купувати за "нічною" ціною).
Наприклад цигарки я купую блоками: і ТАК випалю не менше, а роздріб винесе більше. Зате пива "лишнього" не беру... :) (можна й перетерпіти)
зуби на поличку.
а як в когось нема полички для зубів, то що робити? :D :D :D
взагалі не витрачати гроші неможливо і тільки записування дозволить побачити реальну картину витрат
бо то забувається через день куди гроші поділися, а так не забудеться
і можна глянути результат записів за місяць і зробити висновки
дуже помагає :)
а як в когось нема полички для зубів, то що робити?
Лишні витрати...
Можна креденц приспособити...:D
А,щоб все записувати,треба бути Дівою по гороскопу...
Найкраще - то не забагати зайвого...
levandivka
25.03.2008, 11:26
треба бути Дівою по гороскопу...
То вже не зміниш...
Наспівуючи:
Eсли у вас нет собаки,
Eё не отравит сосед.
И с другом не будет драки,
Eсли у вас, если у вас,
Eсли у вас друга нет.
Друга нет.
Не обов'язково. Достатньо визначити, чи можна сьогодні без конкретної витрати прожити
і мій чоловік так казав :D
але коли зрозумів, що на мене то не діє, то почав вести запис всіх доходів і витрат
я за місяць глянула і прозріла: скільки дурних витрат було зроблено :crazy:
треба обов’язково знати всі доходи і витрати
багато кому і до зарплати не вистачає
в голові тяжко прикинути скільки ти можеш собі дозволити витратити і на що
а приміром якщо вирішується питання про взяття кредиту?
ви ж мусите знати який мімінум витрат є в вас щомісяця, щоб знати чи зможете ви його оплатити
доходи і витрати на папері дуже "протвережують"
і взагалі поки не запишете реальну картину не побачите ніяк
ми вже трохи закинули свою домашню бухгалтерію, але мені було корисно глянути куди я витрачала гроші
треба все-таки її вести далі :)
levandivka
25.03.2008, 11:33
почав вести запис всіх доходів і витрат
я за місяць глянула і прозріла:
Гелено!
Можете пояснити то моїй дружині? :)
Я, ТАК навіть Ольку не можу впросити "читати, а потім постити". :)
З мого досвіду - не ходити (чи мінімум ходити) в супермаркети. ККД там приблизно 30%, решта - "в око впало" чи "по акції: "де ж я ще таке дешеве куплю".
а я записую... і що? якщо мені навіть усе записане здається по заріз необхідним?:(
ми заробляєм багато грошей, а лишається з того - пшик:(
Гелено!
Можете пояснити то моїй дружині? :)
Я, ТАК навіть Ольку не можу впросити "читати, а потім постити". :)
вона чоловіка швидше послухає :)
(ну я по собі суджу - якщо на мене хтось може вплинути, то тільки чоловік)
Сен-Сімон сказав: Якби наші батьки не заощаджували, ми б лишилися дикунами.
Samojlovu4
25.03.2008, 14:04
Маєм з жінкою золоте просте правило, якого намагаємось завжди дотримуватись:
Ніколи не йти в супермаркет закуповуватись продуктами, якщо ти голодний!
demetris
27.03.2008, 17:20
Записи допомагають. А хто каже, що ні - то просто не пробував. А кому не допомагають - то принаймні без них було б значно гірше.
Щодо витрат:
1. Ведіть записи для того, щоб знати на що витратили гроші. Кожну гривню.
2. Визначте суму витрат за напрямками (оберіть свої), стандартно це: комунальні послуги, продукти, одяг, діти (школа, садок, канцтовари), витрати на проїзд, розваги, тощо
3. Визначте обов'язкові витрати "ОВ" (наприклад комунальні послуги - 400 грн) І решту бухгалтерії ведіть окремо. Подумайте як можна зменшити ОВ, а потім лишіть в їх спокої - на них не зекономиш.
4. Заощадження. Найменше 10%. Без 10 % можна обійтись, а воно придасться. ОБОВ'ЯЗКОВО!!!
5. Визначте "Критичну денну суму" тобто різницю решти (ЗП-ОВ-Заощадження) та к-ті днів. Більше якої не витрачати без п. 6
6. Визначте суму після якої треба радитись (з чоловіком, подругою, батьками чи дітьми). Оголосіть її - 10, 100, 1000 грн.
7. Визначте кожному суму "для себе". Щоб уникнути "суцільної економії". Гроші які кожен може потратити на себе на місяць і не дорікати собі, що це дорого, що можна було б щось купити тощо. Якщо не використаєте - то до заощаджень, але краще витратити, бо з грошима інакше не можна.
8. Якщо маєте стабільний дохід, то халтури УСІ до Заощаджень, або п.6.
9. Спробуйте принаймі місяць а відповідь напишіть на форумі.
Щоб керувати своїми коштами найперше треба мати їх ОБЛІК. Уявіть собі діючу фірму без обліку фінансів? Те ж і з особистими фінансами.
Я слідкую за своїми витратами вже понад 5 років. Це корисно і необхідно. Це фундамент. Без нього ви не знатимете скільки можете тратити, де економити, і скільки відкладати.
Хочу поділитись проблемами, які можуть виникнути при контролюванні своїх витрат.
1. Потрібна спеціальна програма.
На початках я теж шукав зручну для себе програму. Перепробував напевно з десяток. Але, то тут шось не так, то там шось не вистачає. Прийшов до записів в Екселі. Весь облік можна настроїти так як ВАМ потрібно. Можна творити чудеса. Це мегагнучкий інструмент, і не обовязково вивчати макроси, достатньо функціоналу що вже є. Якщо комусь цікаво, можу поділитись досвідом.
2. Тяжко пригадати всі витрати за день.
Користуйтесь банальним блокнотом. Або телефоном. Сьогодні всі дозволяють робити нотатки. З першою покупкою робите нотатку назва якої дата (наприклад "31.03"). Ввечері переносите дані до Екселю. Якщо навіть щось пропустите легко згадаєте визначивши різницю. Можна переносити, наприклад, в суботу. Благаю, записуйте все. Ви будете в шоці коли дізнаєтесь як витрачеєте гроші.
3. Подивились картину за декілька місяців і все.
Маючи дані щонайменше за 2 місяці, можна робити аналіз. Часто люди через декілька місяців зупиняються. Вже не цікаво, починають забувати і т.д. Я теж два рази "зривався". Кажу чесно, якраз в цей момемент в моїх витратих зявлялись перекоси. Систематичніть це дуже важливо.
Ще важливо вести облік своїх інвестицій, відкладень. Звівши баланси витрат, доходів, інвестицій за декілька місяців можна бачити чи ви на правильному шляху. Якщо баланс від місяця до місяця зменшується - робіть шось бо буде біда. Якщо росте - оцінюйте чи може ця сума зростати швидше.
Остання порада: не беріть споживчі кредити!
demetris
31.03.2008, 17:43
О-го!
А це чому? Нє, ну кредитоманія, це хвороба, однозначно, але ж так категорично... кредитні картки -оце смерть, а споживчі... то тре посперечатися.
1. Потрібна спеціальна програма.
На початках я теж шукав зручну для себе програму. Перепробував напевно з десяток. Але, то тут шось не так, то там шось не вистачає. Прийшов до записів в Екселі. Весь облік можна настроїти так як ВАМ потрібно.
ви все дуже гарно описали, але про ексель не можу погодитись
програмам для ведення бухгалтерії дійсно часто чогось бракує
але ви певно не пробували користуватись програмою AbilityCash, ексель відпочиває
це програма спеціально створена автором для ведення домашньої бухгалтерії і вона є безкоштовною
зручнішої програми я ще не бачила: вона налаштовується для конкретної людини /сім’ї, дуже проста в користуванні, автоматом показує всі дати, надходження і витрати, робить звіти, показує в графіках, рахує в різній валюті і т.д. і т.п.
я теж всі записи раніше вела в екселі, але то програма не для такого обліку :)
Порадьте, як не витрачати гроші? Бо в мене як в тому мультику про Вінні-Пуха про мед: "Как только он есть, так его сразу нет" і в мене так само з грошима, хоч нічого зайіого не купую!!!!
цигарки я купую блоками: і ТАК випалю не менше, а роздріб винесе більше.
Ви як мій чоловік.:) Якщо в нього цигарок багато ,то він може і не курити.:cowboy: :shutup: Але як тільки пачка пуста, і "сховок" теж,починається паніка і хочеться курити ТУТ, НЕГАЙНО і БАГАТО.:crazy:
Ви як мій чоловік. Якщо в нього цигарок багато ,то він може і не курити. Але як тільки пачка пуста, і "сховок" теж,починається паніка і хочеться курити ТУТ, НЕГАЙНО і БАГАТО.
І в мене та сама проблема!
Чому? Захід тільки кредитами і живе. І мене влаштовує ситуація коли я ще не віддала грошей а вже чимось потрібним володію. ТОбто мене фінансують, а не я чийсь бізнес роблячи передоплату.
А щодо доскональних підрахунків - не підходить це всім. Треба народитись таким спокійним вочевидь щоб не вкурвитись на другий день подібних записів:) От не можу зрозумиіти - чи то в нас в сім"ї такі доходи малі чи витрати - прості, але достатньо в голові прикинути який є бюджет і що є необхіднішим, а що - приємною розкішшю, яка тим не менше не призведе до нуля на балансі в результаті.
Інакше - мені це нагадує анекдот - шкідливо пити. палити. гуляти з жінками.. Але на чорта така жизня без того всього?:)
Погоджусь тільки у випадку ремонту - в таких випадках тільки ЗА записи.
Мата Харі
01.04.2008, 17:56
Просто треба, аби у вас тих грошей не стало. Тимчасово, бажано, але щоб ви про це не здогадувались. У мене в житті був такий період, коли я вибирала чи то купити малій соку, чи то собі колготки, бо йду на забаву. Сік перемагав, і в гості йшла в штанах. Але з того часу - жодної копійки не витрачаю без потреби, хоч Богу дякувати, на сьогодні можу собі ні в чому не відмовляти. І ще, є в мене такий "пунктик" - я жалію купити щось для себе. Для чоловіка, донечки, батьків, коліжанок - продам останні майтки, але куплю те, що їм хочеться! Недавно, продавці одного взуттєвого бутіка спостерігали цікаву картину, як чоловік вмовляв (!) мене купити собі дорогі туфлі. Які я дуже хотіла, але жаднічала викинути таку сумму на себе... Але чоловік в мене - золото! Таки вмовив :)...
Panadolka
01.04.2008, 18:18
чоловік вмовляв (!) мене купити собі дорогі туфлі.
А мій чоловік може тільки мріяти про таку дружину!!!:) Мені потрібно все і одразу!!! А коли чоловік дасть згоду то я навіть не буду думати чи купувати чи ні!:)
Я раніше собі все шкодувала, а зараз я зрозуміла, що немає чого собі щось жаліти!!! Ми живемо один раз, а життя хочеться прожити на всі 100, а воно таке коротке...
як чоловік вмовляв (!) мене купити собі дорогі туфлі. Які я дуже хотіла, але жаднічала викинути таку сумму на себе... Але чоловік в мене - золото! Таки вмовив
Я маю куліжанку, що так само чинила. Коли розлучилась - все це з таким жалем згадувала - та я ж собі у всьому відмовляла аби йому щось краще.
ІМХО треба так чинити, щоб ні за яких обставин не шкодувати потім. А іще - не довбати на старості за то чоловіка чи дітей:)
Недавно, продавці одного взуттєвого бутіка спостерігали цікаву картину, як чоловік вмовляв (!) мене купити собі дорогі туфлі. Які я дуже хотіла, але жаднічала викинути таку сумму на себе... Але чоловік в мене - золото! Таки вмовив ...
В мене такий самий чоловік, постійно мене вмовляє щось купити, а я на себе жму :(, простіше коли дитині чи йому щось купуємо, тоді жаба не дусить :).... Правда ми з ним обоє-рябоє. Він також на себе жме, а мені завжди щось по дорожче пропонує купити. Економна сім"я однако, просто замахуємось деколи один-одного вмовляти і так ідемо нічого і не купивши :D :D
а споживчі... то тре посперечатися.
Є декілька причин.
1. Розрахунок кредиту.
Це найдорожчі кредити. Не буду вас переконувати. Якщо хочете, напишіть реальний приклад умов споживчого кредиту і ми проаналізуємо його чи він вигідний. Також цікаво проаналізувати чи вигідне дострокове погашення таких кредитів.
2. Там де пропонують споживчі кредити ціна товару не найнижча, погодьтесь. Це значить ви переплачуєте за товар + відсотки банку. Всі задоволені. А ви?
ТОбто мене фінансують, а не я чийсь бізнес роблячи передоплату
Та не вже? Банк і продавець займаються благодійністю!
Зробіть так. Один рік не беріть кредитів. Відкладайте по 200грн щомісяця на накопичувальний рахунок в банку з можливістю знімання і докладання в будь-який момент. Наприклад пошукайте під 11% річних. Такі є, навіть більше. Через 12 місяців у вас на рахунку буде 2547,92грн. Тепер ви можете взяти що вам заманеться на суму 2400 грн в кредит оформивиши безвідсотковий кредит у самого себе і сплачуючи знову ж таки 200грн щомісяця. І так з року в рік по колу. Можете відкласти більше. Тоді і кредити будуть більші.
Що ви отримуєте? Ви не платите банку відсотки. Ви можете шукати найдешевшу пропозицію на ринку.
Що втрачаєте? Ви втрачаєте тільки один рік. А якщо б ви вели бухгалтерію в якій є облік відсотків по кредитам то побачите скільки грошей переходить з вашого гаманця в чужий.
Ви віддасте перехожому 100грн. просто так? Чому тоді, коли вам захотілось мати новий мобільний ви спокійно віддаєте 100грн відсотків банку?
Redhotchilly
03.04.2008, 23:50
колись мені сказав один знайомий: "треба не менше тратити, а більше заробляти"
Добре говорити, я теж так вмію!
Хіба вмерти....
Redhotchilly
03.04.2008, 23:56
1. Ведіть записи для того, щоб знати на що витратили гроші. Кожну гривню
цікаво, звідки стільки часу змайти, щоб мати час на такі підрахунки :ninja:
Більше заробляєш - починаєш більше витрачати. Щоб покривати витрати - починаєш більше заробляти. Більше заробляєш - починаєш більше витрачати і т.д. Де вихід? Я вважаю тільки у розумному поводженні з грошима. Починаємо з обліку, відкладання і йдемо в напрямку інвестицій. Але не забуваємо це все робити грамотно.
Додано через 2 хвилини
цікаво, звідки стільки часу змайти, щоб мати час на такі підрахунки
Пишу витрати у мобільний. В суботу ввечері спокійно не більше як за пів години переношу це все у ексель. І раз в місяць максимум година часу підбити результати місяця.
Redhotchilly
04.04.2008, 00:04
Більше заробляєш - починаєш більше витрачати. Щоб покривати витрати - починаєш більше заробляти. Більше заробляєш - починаєш більше витрачати і т.д. Де вихід? Я вважаю тільки у розумному поводженні з грошима. Починаємо з обліку, відкладання і йдемо в напрямку інвестицій. Але не забуваємо це все робити грамотно.
все залежить від людини...
я вмію контролювати свої витрати без програм, тобто я знаю, коли я можу собі дозволити дешо купити, а коли треба потерпіти або обмежити себе.
Безпотрібних речей стараюсь не купувати, але інколи роблю собі або близьким приємнi подарунки.
Redhotchilly
04.04.2008, 00:09
Добре говорити, я теж так вмію!
справа, не в говорінні... а в діях.
якщо я хочу нову річ, якусь дорогу.. це мої "понаднормові витрати"... я стараюсь більше працювати, щоб оплатити.
а з одягу купую лише те, що потрібно... або дійсно дуже сподобалась річ...
не бачу сенсу тратити гроші на 100-тий топ
я вмію контролювати свої витрати
Це дуже добре. А про запас гроші маєте? На непердбачуване - несподівний ремонт авто, (тьху тьху тьху) на хворобу та інше?
Якщо в таких випадках не біжите до друзів позичати, то ви вже хороший приклад для Олька. Розкажіть їй як ви себе контролюєте.
Розкажіть їй як ви себе контролюєте.
Ага, розкажіть. Я б залюбки працювала більше, але куди вже? Я і так багато працюю, але оклад є оклад, який до речі мізерний, а мушу сидіти на цій роботі, поки не закінчу університет (в червні), а потім, звичайно буду щось краще шукати, але поки що..... уви!:(
Redhotchilly
04.04.2008, 00:16
Це дуже добре. А про запас гроші маєте? На непердбачуване - несподівний ремонт авто, (тьху тьху тьху) на хворобу та інше?
Якщо в таких випадках не біжите до друзів позичати, то ви вже хороший приклад для Олька. Розкажіть їй як ви себе контролюєте.
зрозумійте, система ведення домашнього обліку може працювати для вас, але для іншої людини- ні.
Мій підхід діє для мене, а для вас може не діяти.
p.s. а про нещасні випадки і ремонти авто нехай думають страхові компанії, а не я.
я їм за це плачу гроші теж.
Додано через 3 хвилини
Ага, розкажіть. Я б залюбки працювала більше, але куди вже? Я і так багато працюю, але оклад є оклад, який до речі мізерний, а мушу сидіти на цій роботі, поки не закінчу університет (в червні), а потім, звичайно буду щось краще шукати, але поки що..... уви!:(
просто інколи проблема шопоголізму... заключається зовсім не в витрачанні грошей.
кожен раз перед тим, як робити якусь покупку..зупиніться і подумайте - 1 хв- чи вона мені дійсно потрібна? чи буду я цим користуватись?
проведіть інвентаризацію шафи і кладовки... багато речей можна знайти...
купіть собі якись маленький подаруночок на зекономлені гроші...
є багато різних способів...
Liliyah Romanova
04.04.2008, 03:47
У мене теж колись була така проблема, коли півроку в Польщі жила. Там і навчилася не купувати зайве. Бо то так видається, що воно не зайве. А насправді...
Я тоді навчилася двох речей: якщо йшла в супермаркет, а не в маленький магазин чи на ринок, то по-перше, писала список, і мала правило, що більше трьох речей з-поза списку не брати, а по-жруге, потім передивлялася ще раз речі в кошику. І перший раз проходилася по магазину і все набирала, а другий раз - клала половину вмісту на місце.
І досі маю правило, аби кілька речей із кошика біля каси викласти і не взяти. Хоча, тепер доводиться пильнувати добре, аби зайвого не купити, то рідко коли буває, що щось зайве куплю.
Ну, і ще мені допомогло усвідомлення, що в тих магахинах навмисне все ТАК зроблене, аби мене задурити і впхати ще щось додаткове, але фактично зайве.
Було в мене колись і таке, що постійно собі жаліла все. То з хати винесла. У вчительській сім'ї інакше не могло бути, мабуть. Хоча, я вважаю, що то був позитивний досвід, хоч і нелегкий. Чоловік поступово навчив говорити про свої потреби, а не мовчати. Просто тато в мене такий, що сам часто бачив, чого бракує і не треба було казати, що треба купити, чи з одягу, чи з взуття. Навчилася і купувати щось собі, і воювати за те, що треба, якщо доводилося часом.
Наприклад пошукайте під 11% річних. Такі є, навіть більше. Через 12 місяців у вас на рахунку буде 2547,92грн.
Угу, і через рік того що можна було купити за цих 500 баків просто не буде:) Воно коштуватиме вже всю тисячу доларів:) Накопичувальні по-Вашому навідміну від кредиту вже благодійність?))) Я не вперше стикаюсь з тим, що поки сплачу кредит, цей товар вже коштує далеко більше за мою різницю. А щодо відкладання взагалі - то відкладаю я у будь-якому випадку (такий собі стабфонд) - не вірна думка, що беруться гроші тими хто їх немає . Я не хочу виділяти їх з обігу, бо іноді ними накрутити можна куди більше ніж це забезпечить банк.
p.s. а про нещасні випадки і ремонти авто нехай думають страхові компанії, а не я.
я їм за це плачу гроші теж.
ну ну і медицина в нас безплатна
держава подумає ми ж їм також платимо
Угу, і через рік того що можна було купити за цих 500 баків просто не буде Воно коштуватиме вже всю тисячу доларів
Звідки ви це взяли? Як правило побутові товари (саме на них йде основна доля споживчих кредитів) дешевшають через рік.
Накопичувальні по-Вашому навідміну від кредиту вже благодійність?)))
Порадив відкладати на рахунок тому, що якщо їх складати на купку то вже через 2-3 місяці в більшості людей руки зачешуться їх витратити, а банк, можливо, їх трохи стримає. На депозит 200грн ви не покладете.
Якщо все таки вдуматись в назву теми "Порадьте, як не витрачати гроші?" то напевне її треба було відкрити десь у розділі "Психологія". Бо тут так - або ви поводитесь з грішми розумно (кожен по своєму), або маєте проблеми, тоді треба їх лікувати :)
або маєте проблеми, тоді треба їх лікувати
А якщо проблем для лікування нема, а ти вчишся, здобуваєш другу освіту, робота кошмарна, а ще хоч пару місяців мусиш там працювати (по обставинам які склалаися), а на елементарне не вистачає, то що в такому випадку робити? Добре, що батьки помагають, але я вже би сама хотіла батькам помагати, а не навпаки, а поки що ніяк! І чоловік тільки почав свій бізнес, а з дитиною це ДУЖЕ туго! Ще, я повторюсь, добре, що батьки, але я так не хочу!!!!! Стараємся, обоє працюєм, і ні ззаду, ні спереду!
Strekoza
05.04.2008, 12:50
Я також записую витрати. Правда, в блокнотик :) Почала записувати, бо зрозуміла, що практично не маю заощаджень, хоча працюю, маю більш-менш нормальну (враховуючи об'єктивні фактори) зарплату. Проаналізувала записи - непотрібні витрати не стали відкриттям, але конкретні суми нерозумно витрачених грошей сприймаються по-іншому. Одним словом, мені записи допомагають економити, хоча згідна, цей спосіб не всім підходить. Також згідна з тим, що не потрібно собі у всьому відмовляти, бути незадоволеним, але зате мати заощадження. З супермаркетами аналогічно - стараюсь не ходити голодною (особливо туди, де є свіжа випічка, запах стимулює страшенно), маю список речей і суму , яку можу потратити. Допомагає також картка - поки знайду банкомат (не всюди можна нею розрахуватись), то деколи вже передумую купувати річ.
Відносно того, що треба більше заробляти -так, але не всі мають можливість на халтурку і є певна планка зарплати, вище якої не перескочеш.
Зараз в мене ситуація зміниться в звязку з одруженням. Тут прошу поради - хто як планує сімейний бюджет, цікаво буде почути про досвід форумчан. Чи користуєтесь спільною "скринькою", куди двоє кладуть гроші (звичайно, якщо двоє працюють)
А якщо проблем для лікування нема, а ти вчишся, здобуваєш другу освіту, робота кошмарна, а ще хоч пару місяців мусиш там працювати (по обставинам які склалаися), а на елементарне не вистачає, то що в такому випадку робити? Добре, що батьки помагають, але я вже би сама хотіла батькам помагати, а не навпаки, а поки що ніяк! І чоловік тільки почав свій бізнес, а з дитиною це ДУЖЕ туго! Ще, я повторюсь, добре, що батьки, але я так не хочу!!!!! Стараємся, обоє працюєм, і ні ззаду, ні спереду!
Перечитав цілу гілку і як на мене просто питання не так стоїть. Хтось вгорі вже писав ТРЕБА БІЛЬШЕ ЗАРОБЛЯТИ. О це напевно власне і ваш випадок, тому створюйте тему ЯК БІЛЬШЕ ЗАРОБЛЯТИ?.
В іншому випадку, я повністю згідний з vasyl що треба переносити тему в розділ "Психологія"
--
Але то ж треба так
друга освіта
дитина
погана робота
чоловік початківець бізнесмен...
Ваше гасло напевно
ВСЕ Й ВІДРАЗУ
знаю чудовий спосіб!! записуйте кожного дня в зошит свої всі витратидо єдиної....вплоть до проїзду в трамваї..так приблизно місяця півтора...коли ви побачите куди йдуть ваші гроші -ваші витрати зменшаться...сама ще не спробувала ..але від багатьох чула що працює)
ой...бачу я спізнилась...всі вже все знають)))
demetris
07.04.2008, 18:03
Ви віддасте перехожому 100грн. просто так? Чому тоді, коли вам захотілось мати новий мобільний ви спокійно віддаєте 100грн відсотків банку?
То все дурниці. Питання стоїть інакше. Хочегш мобільний? Так. Гроші є? Збираю. Коли назбираєш? ЗА півроку. А хочеш зараз? Так. Ціна + 100 грн. до вартості.
Коли нарешті зрозумієте, що кредити - це послуга. А за послуги треба платити. Звісно можна самому і ремонт робити, і зуби лікувати, і дітей навчати... але якість?
afterstep
07.04.2008, 18:31
Стараємся, обоє працюєм, і ні ззаду, ні спереду!
робота нарощує не статки, а горб :)
а щоб статки мати - тут слід застосовувати більш творчий підхід :)
а щоб статки мати - тут слід застосовувати більш творчий підхід
Може підкажете який?
То все дурниці. Питання стоїть інакше. Хочегш мобільний? Так. Гроші є? Збираю. Коли назбираєш? ЗА півроку. А хочеш зараз? Так. Ціна + 100 грн. до вартості.
За пів року ви захочете нову модель. Може тоді не брати цей телефон зараз, назбирати грошенят і купити за пів року найновішу модель, яку все одно дуже захочеться.
100 гривень тут, 100 гривень там - а потім люди дивуються, що живуть від зарплати до зарплати...
Звісно можна самому і ремонт робити, і зуби лікувати, і дітей навчати... але якість?
Якість чого? Якість послуги? Якої? Є послуги, які необхідні. А споживчий кредит це послуга, яку, на мою думку, нам насаджують. Це як "вологе підмітання сходових площадок 3 рази в тиждень" ЖЕКами (прочитав в угоді), хоча скільки живу сходову клітку миємо з сусідами по черзі.
За все перераховане я плачу гроші.
Їх просто треба рахувати.
Згідний з Василем, не кожну послугу може собі дозволити кожен.
Якщо питяння стоїть як заекономити то точно однією з перших відповідей буде не брати кредитів на дурниці. (новіший телефон це власне одна з таких дурниць)
egoistka
09.04.2008, 19:24
треба покласти всі заощадження на депозит в банк... і цілий рік не мати права знімати гроші:)
Вже краще в інвестиційний фонд, де гроші будуть дійсно працювати і примножуватись, а головне їх буде невигідно знімати. Детальніше - в приват.
З нашим рівнем інфляції навіть 15% депозит в гривні це втрата купівельної спроможності грошей.
треба покласти всі заощадження на депозит в банк... і цілий рік не мати права знімати гроші:)
є ще варіант зробити собі дебетну платіжну картку такого банку щоб й банкоматів у місті не було взагалі (ну або один на все місто :)).
а ще варіант є такий, як на мене то досить дієвий:
відкриваєте в банку крім карткового ще й поточний розрахунковий рахунок. гроші (зарплата) надходить на цей рахунок, а далі ви шляхом розпорядження (можливо угоду з банком укласти) перечисляєте гроші частинами (наприклад траншами по 100-200 грн. на день) на рахунок ПК в цьому ж банку (тобто без комісії має бути). В деяких банках (наприклад Кредобанк) зараз зявилася нова послуга "Кредодірект" - то ви взагалі з дому, з Інтернету можете перечисляти гроші будь-якими сумами на інші рахунки банку (з поточного розрахункового).
отже, маленький приклад, бо прочитав, що написав і сам ледве зрозумів :).
вам приходить зарплата на спеціальний рахунок до якого ви маєте доступ тільки через банківську установу або через спеціалізований сайт через Інтернет. далі ви самі вирішуєте який ліміт витрат грошей ви хочете встановити на день - скільки пречислите самі собі на картку (дебетну) стільки й потратите. удачі!
4okoljadka
10.04.2008, 23:38
На мою думку слід підвищити свій рівень мотивації.
Ось я коли студенткою була -- збирала гроші на комп'ютер, вчилася на стаціонарі, підпрацьовувала, де лиш підверталася нагода. В мене і в думці не було, щоб витратити гороші на щось, крім основної мети. Коли бувало дуже сумно, казала собі "От сьогодні я заробила 20 грн., це на кусочок клавіатури" іт.д. Але я цього хотіла, думала про це постійно, а ще про те, яке класне життя настане, коли в мене буде комп, і що я зможу набагато більше зароблятию. Як каза Ніцше, хто має жити навіщо, зможе витримати будь-яке "ЯК".
Ну а ще можна дома вирішити, що саме Вам потрібно, написати список, і прийшовши до магазину, поза той список ні-ні.
А ше можна сісти і на листочку розписати можу я обійтися без тої речі, чи ні( мені це допомагало, коли на комп збирала). Люди думають, що їм страх як всього багато потрібно, а насправді ні.
на гуртівнях скуплятися, навчитися шити врешті-решт, це й додатковим заробітком може стати.
я в захопленні від попереднього допису!
Panadolka
11.04.2008, 01:55
На мою думку слід підвищити свій рівень мотивації.
Ось я коли студенткою була -- збирала гроші на комп'ютер, вчилася на стаціонарі, підпрацьовувала, де лиш підверталася нагода. В мене і в думці не було, щоб витратити гороші на щось, крім основної мети. Коли бувало дуже сумно, казала собі "От сьогодні я заробила 20 грн., це на кусочок клавіатури" іт.д. Але я цього хотіла, думала про це постійно, а ще про те, яке класне життя настане, коли в мене буде комп, і що я зможу набагато більше зароблятию. Як каза Ніцше, хто має жити навіщо, зможе витримати будь-яке "ЯК".
Ну а ще можна дома вирішити, що саме Вам потрібно, написати список, і прийшовши до магазину, поза той список ні-ні.
А ше можна сісти і на листочку розписати можу я обійтися без тої речі, чи ні( мені це допомагало, коли на комп збирала). Люди думають, що їм страх як всього багато потрібно, а насправді ні.
на гуртівнях скуплятися, навчитися шити врешті-решт, це й додатковим заробітком може стати.
Я коли вчилася в школі то теж так робила...допомагало, але я збирала то на джинси, то на светрик..... а от коли одружилися і почалося сімейне життя такі трюки просто напросто не допомогають....перевірено!!!
я збирала то на джинси, то на светрик..... а от коли одружилися і почалося сімейне життя такі трюки просто напросто не допомогають....перевірено!!!
тепер на джинси і на светрик збирає чоловік ... :D
4okoljadka
12.04.2008, 00:53
2 lotr_an: :)
2 panadolka: а я коли приходила в магазин і дивилася на светрики-косметику, то бачила не їхню ціну в гривнях, а що цей светрик коштує 10-12 год. моєї праці. А то вже дууже дорого! :)
А ще можна таким чином розподіляти свої доходи -- 10% -- на благочинність, 10% -- "в заначку", решта-- на витрати. Це модель всяких там консультантів. Під "витратами" в них мабуть мається на увазі реінвестування.
Ще один вислів згадався -- для того, щоб впевнено себе почувати, людина повинна мати "заначку" у шестикратному розмірі її зарплати. Але це напевно до західних зарплат стосується, імхо, тому що навіть шестикратна середньоукраїнська зарплата якось не надихає...
levandivka
12.04.2008, 08:53
щоб впевнено себе почувати, людина повинна мати "заначку" у шестикратному розмірі її зарплати
Нагадаю Вам класику:
Усе відносно. (с)
Наспівуючи:
Но если есть в кармане пачка сигарет,
Значит все не так уж плохо на сегодняшний день.
И билет на самолет с серебристым крылом,
Что, взлетая, оставляет земле лишь тень.
Єдиний спосіб - заробляти більше!
Краще подумайте над тим як вам більше заробляти? Коли почнете втілювати ваші плани по "більшому" заробітку, тоді і почнете вчитись користуватись коштами: робити аналіз, все гарно записувати, робити планування.
Краще концентруватись на чомусь позитивному, це більше ефективно. Змініть ваше негативне запитання на позитивне, тоді буде легше.
знаю чудовий спосіб!! записуйте кожного дня в зошит свої всі витратидо єдиної....вплоть до проїзду в трамваї..так приблизно місяця півтора...коли ви побачите куди йдуть ваші гроші -ваші витрати зменшаться...сама ще не спробувала ..але від багатьох чула що працює)
ой...бачу я спізнилась...всі вже все знають)))
Пробували. Допомагає. Коли живеш на одну стипендію, а треба з неї заплатити за квартиру і не в мерти з голоду цілий місяць, коли в руках залишається всього 100 злотих, а нас двоє. Але я почула тоді одну розумну думку: "Зумієте пережити біду, переживете і достаток."
Коли ті часи пройшли, з"явилася робота і заробіток, ми всеодно намагаємось витрачати гроші раціонально. Деколи буває "зашалієм", але гроші на вітер викидати ми не вміємо. А може просто ще не заробляємо стільки, щоб тратити безконтрольно?
Єдиний спосіб - заробляти більше!
Краще подумайте над тим як вам більше заробляти? Коли почнете втілювати ваші плани по "більшому" заробітку, тоді і почнете вчитись користуватись коштами: робити аналіз, все гарно записувати, робити планування.
У людей є хороші звички і погані. Якщо ви зараз заробляєте мало і маєте погані звички, то збільшення доходу нічого не дасть - ви все одно будете витрачати скільки заробляєте (а дехто витрачає більше ніж заробляє).
Краще виховувати в собі хороші звички (в даному випадку фінансові) і з ростом доходу ваш капітал зростатиме.
Аналогія: людина дивиться на себе в дзеркало і каже: буду більше заробляти почну займатись спортом, запишусь в спортзал, буду бігати і т.д. А чому не почати вже і зараз - встати зранку і побігти до парку (без запису до спортзалу) або просто зробити зарядку зранку. Мотивація про яку згадували - дуже корисна.
Додано через 1 хвилину
Краще концентруватись на чомусь позитивному, це більше ефективно. Змініть ваше негативне запитання на позитивне, тоді буде легше.
З цим згідний. На життя треба дивитись позитивно. Але записи про свої видатки це не є негатив - це контроль і аналіз. А маючи гарний аналіз можна робити позитивні висновки і кроки для поліпшення ситуації.
Apaullo440
15.04.2008, 15:13
щоб не відчувати браку коштів треба жити в міру можливостей і робити все щоб ті можливості збільшувалися. А не витрачати останню копійчину на речі які по великому рахунку нічого корисного не приносять. Контроль контроль і ще раз контроль + розумне витрачання + ще розумніше інвестування.
отже, маленький приклад, бо прочитав, що написав і сам ледве зрозумів :).
вам приходить зарплата на спеціальний рахунок до якого ви маєте доступ тільки через банківську установу або через спеціалізований сайт через Інтернет. далі ви самі вирішуєте який ліміт витрат грошей ви хочете встановити на день - скільки пречислите самі собі на картку (дебетну) стільки й потратите. удачі!
В деяких банках це називається "гаманець". Тобто, коротко, Ви лімітуєте собі граничну суму, яку Ви иожете зняти зі свого рахунку протягом однієї доби. І не більше.
записи про свої видатки це не є негатив
а ніхто і не казав, що то негатив :)
У людей є хороші звички і погані. Якщо ви зараз заробляєте мало і маєте погані звички, то збільшення доходу нічого не дасть - ви все одно будете витрачати скільки заробляєте (а дехто витрачає більше ніж заробляє).
Краще виховувати в собі хороші звички (в даному випадку фінансові) і з ростом доходу ваш капітал зростатиме.
Все залежить від ситуації, дуже часто погана звичка може нас врятувати. Це філософське питання.
Я для себе вирішив по іншому: є звички які збільшують твою ефективність, а є які її зменшують.
В будь-якому випадку, людина що багато заробляє починає по іншому керувати своїми коштами.
Аналогія: людина дивиться на себе в дзеркало і каже: буду більше заробляти почну займатись спортом, запишусь в спортзал, буду бігати і т.д. А чому не почати вже і зараз - встати зранку і побігти до парку (без запису до спортзалу) або просто зробити зарядку зранку. Мотивація про яку згадували - дуже корисна.
А тому що каже не так як треба :) Треба казати я вже заробляю більше, я вже займаюсь спортом і т.п.
З цим згідний. На життя треба дивитись позитивно. Але записи про свої видатки це не є негатив - це контроль і аналіз. А маючи гарний аналіз можна робити позитивні висновки і кроки для поліпшення ситуації.
Я мав на увазі трошечки не те. Треба змінити запитання, бо воно є негативним. А на рахунок записів про Прихід і Розхід - так це взагалі святе діло.
В будь-якому випадку, людина що багато заробляє починає по іншому керувати своїми коштами.
По іншому це точно. Але чи краще чи гірше? і як це оцінити?
Ефективність керування своїми коштами не повязане з ростом доходу.
З ростом доходу зявляється більше можливостей - можна більше витрачати, або також можна більше інвестувати.
Як на мене, ефективність керування росте тільки з підвищенням своєї грамотності, незалежно від від того заробляєте ви 1000$ чи 10000$ (чи ви говорите про більші суми доходу?)
консультант
16.04.2008, 23:00
Якщо планую щось придбати і бачу, що фінанси бажали б кращого, то починаю думати, чи можу обійтись без цього, чи це річ першої життєвої необхідності. В більшості випадків вбачаю марнотратство. Така методика мене часто виручає !:)
Ще пару слів про розумне користування грошима.
Попався мені журнал Галицькі Контракти №15 від 14.04.2008. В ньому спецпроект "Власні гроші". Консультанти для різних людей дають поради щодо інвестиційних планів. Але цікаві не рекомендації, а те як люди розпоряджаються коштами. Редакція запевняє що це реальні люди:
Юрій. 22 роки. Щомісячний дохід в середньому 2000$. Має депозит на 2000$. Відкладає щомісяця 300$. Кредитів немає.
Андрій. 25 років. Щомісячний дохід 9000$. Заощаджень немає. Кредит на приміщення - виплата 2400$ на місяць.
Віктор. 49 років. Щомісячний дохід 8000грн. Депозит 35000грн. Поточний рахунок 30000грн. Кредитів немає.
Дмитро. 27 років. Щомісячний дохід сімї - 25000$ !!!! Заощаджень немає. Щомісячні платежі по кредитам - квартира в центрі Києва 4000$, будинок в Києві 4000$, будинок в Києві 3800$, автомобіль Лексус 800$.
Дмитро є прямим підтвердженням того, що сума доходу зовсім не означає правильне використання грошей. Тому вчіться користуватись грошима зараз, поки заробляєте небагато. Потім буде легше.
Тільки не пишіть, що він вкладає гроші в нерухомість, це теж інвестиції. В нього кредити на 25-30 років. Переплата по кредиту в нього виходить більше ніж в 4 рази. Мені важко проаналізувати ситуацію вцілому тому, що не знаю всіх даних про кредитування, квартири і т.д. Але це не найкраще використання грошей.
де редакція надибала тих людей? сумніваюся що методом тику на вулиці
ще би написали де вони працюють, особливо цікаво де працює Юрій який в 22 роки заробляє по 2 тис. баксів
ну і ще цікаво чому такий дурний Дмитро :D
Deus igrok
20.04.2008, 17:10
де редакція надибала тих людей? сумніваюся що методом тику на вулиці
http://kontrakty.com.ua/show/ukr/article/45/15200810327.html
цікаво де працює Юрій який в 22 роки заробляє по 2 тис. баксів
В мене в асьці є хлопак , 19 років ... на інтернеті ще більше в місяць заробляє
Юрій який в 22 роки заробляє по 2 тис. баксів
ну і ще цікаво чому такий дурний Дмитро
Гелено, все набагато простіше. Юрій живе з батьками а Дмитро з жінкою і дітьми :D
як на "галицькі контакти" доходи зовсім не галицькі
В мене в асьці є хлопак , 19 років ... на інтернеті ще більше в місяць заробляє
Цікаво яким методом. Ну ще якби дівчина, то з веб камерою може й заробила б не мало, а хлопець.... та оча тепер такий час що хто його знає ...
ага, то так би і сказали що то підприємці і власники фірм
а хай ще напишуть як розпоряджатися доходом в 1-4 тис. грн на місяць не маючи або маючи сім’ю, бо більшість львівян мають такі доходи
це буде цікавіше :)
Додано через 3 хвилини
Гелено, все набагато простіше. Юрій живе з батьками а Дмитро з жінкою і дітьми :D
ясно :)
а хай ще напишуть як розпоряджатися доходом в 1-4 тис. грн на місяць не маючи або маючи сім’ю
1-3 тис.грн
маючи сімю - у всьому себе обмежувати...
не маючи сімї - в більшості...
4 тис.грн
те ж що і попереднє і 1тис.грн відкладувати.
Приклад з мого життя. Захотілося мені на св"ята прикрасити хату великодніми яйцями(маю на увазі такі висячі, кольорові). Пішла на базар - а вони як мінімум по 12грн. Одного комплекту замало, треба 3 як мінімум - а це вже 36грн. Дорогувато. Подумала, і вирішила сама зробити. На 10грн. накупила стрічок, квіток, наклейок і барвника. Це на 6 комплектів. Як на мене, ось де економія!:) Якщо можеш сам щось зробити, то чому переплачувати? Це ж стосується і печива, яке хтось дома пече, а хтось купує в магазині; і різних страв, запечених кур, піц і т. д. Список і приклади можна продовжувати і продовжувати!
Руда Кішка
24.04.2008, 12:34
Ще пару слів про розумне користування грошима.
Попався мені журнал Галицькі Контракти №15 від 14.04.2008. В ньому спецпроект "Власні гроші". Консультанти для різних людей дають поради щодо інвестиційних планів. Але цікаві не рекомендації, а те як люди розпоряджаються коштами. Редакція запевняє що це реальні люди:
Віктор. 49 років. Щомісячний дохід 8000грн. Депозит 35000грн. Поточний рахунок 30000грн. Кредитів немає.
Дмитро. 27 років. Щомісячний дохід сімї - 25000$ !!!! Заощаджень немає. Щомісячні платежі по кредитам - квартира в центрі Києва 4000$, будинок в Києві 4000$, будинок в Києві 3800$, автомобіль Лексус 800$.
то все реальні люди :) Можу вас запевнити на всі 200% :) Бо я працюю серед журналістів, які цю статтю готували.
Оцих двох людей (Віктор і Дмитро) знаю особисто. Перший - наш заступник виконавчого директора київської редакції, якийсь там чин військовий у відставці (отже середня київська з/п + добра військова пенсія це може бути і більше ніж 8000 грн).
Дмитро - чоловік однієї з наших працівниць (наразі в декреті)
Приклад з мого життя. Захотілося мені на св"ята прикрасити хату великодніми яйцями(маю на увазі такі висячі, кольорові). Пішла на базар - а вони як мінімум по 12грн. Одного комплекту замало, треба 3 як мінімум - а це вже 36грн. Дорогувато. Подумала, і вирішила сама зробити. На 10грн. накупила стрічок, квіток, наклейок і барвника. Це на 6 комплектів. Як на мене, ось де економія! Якщо можеш сам щось зробити, то чому переплачувати? Це ж стосується і печива, яке хтось дома пече, а хтось купує в магазині; і різних страв, запечених кур, піц і т. д. Список і приклади можна продовжувати і продовжувати!
Галинко, я знаю, що у вас золоті руки, але в мене вони явно не з того місця виросли, що треба. Мені соромно, але признаюсь чесно, що навіть по людськи не вмію гудзика пришити.:((((((
ще би написали де вони працюють, особливо цікаво де працює Юрій який в 22 роки заробляє по 2 тис. баксів
Може і ніде) Хто знайомий з розробниками сайтів знає, що за нього беруть студенти від 600 до 1,5 тис умовних. Якщо пише сайт за 2 тижні то цілком ймовірно мати і більші доходи у Львові. Особливо враховуючи, що для нету фізичне місцезнаходження розробника не має значення. Хоч звісно для того, щоб заробляти треба добре знати цю справу а ще вміти знаходити замовників.
А, і в деяких львівських компаніях вже є зарплати програмерам по 1,5 тис. умовних.
Галинко, я знаю, що у вас золоті руки, але в мене вони явно не з того місця виросли, що треба. Мені соромно, але признаюсь чесно, що навіть по людськи не вмію гудзика пришити.(((((
Тааа бачу у вас складний випадок (гудзик навіть я пришити можу)
Треба підганяти можливості до потреб, або потреби до можливостей і тоді все буде ок. У вашуму випадку, скоріше всього 2-й варіант :)
Тааа бачу у вас складний випадок (гудзик навіть я пришити можу)
:( :( :( :( :( :( а мені чоловік пришиває як треба! :shy:
а мені чоловік пришиває
Ця пісня часом не про вас?
Чи є та дівчина, як та моя мила,
як та моя мила, мила чорнобрива
Намалює варг'и, вискубає брови,
отаке я маю чудо кольорове
Намалює варг'и, захляпає очі
по моєму тілі аж мороз дзюркоче
що ти си сподобав, каже мені мама,
нащо тобі була современна баба
Накупила лаків, намішила фарби,
каже хоче мати колір як в андатри,
а щоби зварити є на то столова
ось таке я маю чудо кольорове
[QUOTE=1h0r;296246]Ця пісня часом не про вас?
:D :D :D :D :D :D :D :D щось в тому є, але не зовсім про мене. Варги не малюю (дуже рідко буває), брови не щіпаю, та й не кольорове я зовсім:)))) Але настрій мені підняли!!!!:y:
то все реальні люди :) Можу вас запевнити на всі 200% :) Бо я працюю серед журналістів, які цю статтю готували.
Оцих двох людей (Віктор і Дмитро) знаю особисто. Перший - наш заступник виконавчого директора київської редакції, якийсь там чин військовий у відставці (отже середня київська з/п + добра військова пенсія це може бути і більше ніж 8000 грн).
Дмитро - чоловік однієї з наших працівниць (наразі в декреті)
цих людей ставили у приклад? я не читала всю статтю, на жаль
те як грошима розпоряджається Дмитро на мою думку дуже нерозумно
це швидше приклад того як не варто робити :)
те як грошима розпоряджається Дмитро на мою думку дуже нерозумно
це швидше приклад того як не варто робити
Питання спірне (там взагаліто його як негативний приклад показували, а може я неуважно читав) він витрачає гроші на нерухомість (нову нерухомість), думаю він заробить на ній свого часу немало, це його "заощадження"
Щомісячний дохід сімї - 25000$ !!!! Заощаджень немає. Щомісячні платежі по кредитам - квартира в центрі Києва 4000$, будинок в Києві 4000$, будинок в Києві 3800$, автомобіль Лексус 800$
Питання спірне (там взагаліто його як негативний приклад показували, а може я неуважно читав) він витрачає гроші на нерухомість (нову нерухомість), думаю він заробить на ній свого часу немало, це його "заощадження"
сумнівно
невідомо чи в нього 20 років будуть такі ж доходи, чи як зміниться ситуація на ринку і т.д.
з такими доходами простіше раз в рік купувати нову квартиру чи будинок
без переплат і не за 20 років
і мати ту нерухомість і свободу від кредитів :)
п.с. тим більше що в нього нема заощаджень - все витрачає що заробляє
сумнівно
невідомо чи в нього 20 років будуть такі ж доходи, чи як зміниться ситуація на ринку і т.д.
Раз йому кредит видали значить доходи будуть :)
з такими доходами простіше раз в рік купувати нову квартиру чи будинок
без переплат і не за 20 років
Не спеціаліст але думаю що ціни на нерухомість що зростають швидко, покриють всі ті переплати. Я думаю він не соціальне а елітне житло купував, то воно дешевшим точно не стане.
Зайвим на мою думку є Лексус, але що поробиш "панти велика сила на селі" (тим більше в такому великому селі як Київ) :)
Мета інвестування — протягом 2-3 років погасити всі кредитні зобов’язання, збільшити щомісячний чистий дохід до $20 тис. На цей рік сім’я запланувала купівлю катера вартістю $150 тис.
а, я глянула в статтю - він збирається сплатити кредити за 2-3 роки
ну я то думаю, нащо 20 чекати? тепер ситуація виглядає набагато краще
але я вважаю що заощадження завжди треба мати, а він витрачає весь заробіток
ну але то його справа :)
ну але то його справа
Я також думаю що заощадження треба мати :)
Хоча тут питання таке, розмір, моїх наприклад (тай більшості учасників цієї теми думаю), заощаджень такий що їх не можна вкласти в щось значуще, наприклад в нерухомість в Києві. Були б в мене інші доходи, було б інше ставлення до заощаджень :) (ну катера і лексуса я б точно не купляв)
Руда Кішка
24.04.2008, 18:46
В іншому нашому виданні трохи раніше була розписана повна картина доходів і витрат цієї сім'ї (там є така рубрика, сім'я показує свої доходи і витрати, каже які має побажання і декілька різних фінан. спеціалістів розписують їм фінплан).
Так $25 000 складаються із зарплатні Дмитра $12 000, дивідендів Дмитра $11 500 і дивідендів дружини $2 500. В них трикімнатна квартира в центрі міста і два будинки 20 кв.м. і 230 кв.м. В одному будинку живуть, інший та квартиру здають. А в нас такі ціни на оренду шаленні...
Цій сім'я всі!!! фін.аналітики казали, що вони "неправильно" поводяться з грошима :)
Додано через 4 хвилини
В його ситуації необов'язково :) Це коли ніц не маєш (квартири і т.п.) тоді так, заощадження треба мати. А якщо їм конче потрібні будуть гроші - продадуть квартиру чи одни з будинків :) Окрім того з їх дивідендами, можна місяць відкласти і будуть такі заощадження, що ми їх і за 5 років не зберемо :)
12+11,5+2,5+гроші за оренду аж ніяк не = 25
:)
Руда Кішка
24.04.2008, 19:01
12+11,5+2,5+гроші за оренду аж ніяк не = 25
:)
Скоріш за все 12+10,5 (тут на тисячу помилилась :) )+2,5 = 25, а "гроші за оренду" входять в чиїсь з їхніх дивідендів
Та й будиночок один там на 20 кв.м. напевно також опечатка :)
А взагалі, на мій делитанський погляд, не так вже й погано все з тими доходами закручено. Я думаю що то що він сплачує за кредит, вертається йому частково орендою, тобто він факитично по кредиту не переплачує, а нерухомість отримав, і то напевно набагато вартіснішу ніж міг би отримати роблячи "заощадження".
Та й взагалі гроші мають бути в русі, а заощадження .... це для людей з моїм рівнем доходу (
Руда Кішка
24.04.2008, 19:25
Та й будиночок один там на 20 кв.м. напевно також опечатка :)
так 250 кв.м. і 230 кв.м.
Я думаю що то що він сплачує за кредит, вертається йому частково орендою, тобто він факитично по кредиту не переплачує, а нерухомість отримав, і то напевно набагато вартіснішу ніж міг би отримати роблячи "заощадження".
Та й взагалі гроші мають бути в русі, а заощадження .... це для людей з моїм рівнем доходу (
Отут я з вами згодна
Заощаджень має бути на 3-6 місячних доходів. Це не я придумав. З ними психологічно легше себе людина почуває. Наприклад, той же Дмитро вирішить звільтись з роботи. За що жити поки знайде нову? Ну не продавати ж квартиру за півмільйона зелених....
Все що наскладали більше - інвестувати. Куди інвестувати - то вже від суми залежить та ще від багатьох факторів.
Чомусь люди в нас навчились на 20 років брати кредити, а інвестувати на 20 років ніхто не думає. Квартиру купив за декілька років продати. У інвестиційний фонд вкладають теж на декілька років - так, подивитись що з того вийде. А хто планує життя на 20 років вперед? А на 30?
А хто планує життя на 20 років вперед? А на 30?
це ж треба ще змогти стільки прожити :)
Заощаджень має бути на 3-6 місячних доходів. Це не я придумав. З ними психологічно легше себе людина почуває. Наприклад, той же Дмитро вирішить звільтись з роботи. За що жити поки знайде нову? Ну не продавати ж квартиру за півмільйона зелених....
Та якщо він має постійний достатньо великий дохід від оренди квартир то навіщо йому заощадження
імовірність одночасногї втрати роботи, проблем з 2-ма різними орендарями я думаю мало імовірні
Руда Кішка
25.04.2008, 10:11
Заощаджень має бути на 3-6 місячних доходів. Це не я придумав. З ними психологічно легше себе людина почуває. Наприклад, той же Дмитро вирішить звільтись з роботи. За що жити поки знайде нову?
Він власник фірми :) Не думаю що він буде шукати нову роботу :)
Та якщо він має постійний достатньо великий дохід від оренди квартир то навіщо йому заощадження
Є така річ, як звичний спосіб життя людини. Хтось витрачає в місяць 1000$ і для такої людини перехід на витрати 500$ в місяць будуть важкими. Хтось витрачає 15000$ в місяць і перейти на витрати в 5000$ в місяць будуть болючими. Це з сфери психології, мабуть, а не економіки. Але так воно є.
Він власник фірми Не думаю що він буде шукати нову роботу
Давайте припустимо що він найманий працівник і таке може бути. Ми ж не говоримо конкретно про цю людину. Мабуть вже загикався він :)
Є така річ, як звичний спосіб життя людини
ну тоді це справді до психолога, крім звичного способу життя є інші фактори.
В мене наприклад, при зменшені доходів автоматично зменшились витрати.
Заощадження це як на мене гроші зібрані на форс мажорні ситуації, наприклад хвороба .... (та й впринципі ніяких інших прикладів щось не проглядається), це такий собі НЗ.
Всі інші заощадження повинні бути в русі і давати дохід, або вкладатися в "щось потрібне" (справді потрібне а не просто так) бо гроші мають властивість знецінюватися.
От власне головним в тій ситуації є питання рівня доходу, хтось то НЗ за місяць збирає а хтось за рік.
От власне головним в тій ситуації є питання рівня доходу, хтось то НЗ за місяць збирає а хтось за рік.
Власне, що він не може назбирати своє НЗ бо грошей не залишається. Прийшло 25000 - пішло 25000. І відкласти важко - кредити і спосіб життя.
Не важливий розмір доходу. Якщо ти відкладаєш в місяць 10% то місячний запас ти будеш мати за 10 місяців. При будь-якому доході.
Навіть при будь-якій великій покупці (нові дизайнерські меблі, нова машина для дружини, деревяна баня на подвірї...), яку вони собі забажають, їм треба брати кредити (переплачувати), коли можна мати запас і ним користуватись.
виплатить лексуса купуватиме машину дружині ... але то таке...
За НЗ автомобілів не купляють, принаймні я, для мене навіть якщо б прийшлось зробити якусь дорогу покупку НЗ всеодно залишилось би
ну і ще цікаво чому такий дурний Дмитро
:y: :y: :y: :D :D :D :D
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008