Показати повну версію : Про Галю
Їхали козаки із Дону додому,
Підманули Галю, забрали з собою.
Ой, ти Галю, Галю ж молодая,
...................
...................
............
Прив’язали Галю до сосни косами.
....................
Розбрелись по лісу, назбирали хмизу,
Підпалили сосну від гори до низу.
....................
-------------------------------------------------------------------
проста така пісенька, латинських слів нема але я всеїдно ніяк не можу "в'їхати" на що вони ту сосну палили?
Степаныч
22.03.2008, 20:42
...ніяк не можу "в'їхати" на що вони ту сосну палили?Мо", маньяки?
проста така пісенька, латинських слів нема але я всеїдно ніяк не можу "в'їхати" на що вони ту сосну палили?
прийде Ліля, вона Вам повісь....
levandivka
22.03.2008, 20:44
Мо", маньяки?
ТАК то ж донські козаки...
Степаныч
22.03.2008, 20:45
ТАК то ж донські козаки...Тоді точно маньяки!
та які то козаки? то переодягнуті енквдисти.
Степаныч
22.03.2008, 20:50
та які то козаки? то переодягнуті енквдисти.
:eek: А хто ж тоді Галя?:ninja:
levandivka
22.03.2008, 20:52
ж тоді Галя?
хто тоді сосна?
То пісня про легковірну Галю, яку підманули....
Степаныч
22.03.2008, 21:17
Гугля - вот кто нам нужОн! Виявляється, і тут без москалів не обійшлося!
"Вслухаймося у текст пісні "Їхали козаки", яку в 1936-му "повернув українському народові із забуття" московський краснознамьонний хор красной арміі. ...
Зазначимо, що наш народ віками шліфував кожен наголос, кожну риму, складаючи пісні. А тут з першого ж куплету проглядає невправність як технічна, так і смислова. Далі ж козаки в пісні показані не лицарями, а лиходіями, що поводяться з бідолашною Галею, як татари-людолови:
...
А чи існував інший текст? Так, існував.
Їхали хозари із Дону додому,
Умовляли Галю їхати з собою:
"Ой ти, Галю, Галю молодая",
Умовляли Галю їхати з собою.
"Єдєм, Галя, с намі, мудримі жидамі,
Будеш жить получше,
чем у родной мами".
Не слухає батька Галя молодая,
До жидів на воза весело сідає.
Ті ж повезли Галю курними шляхами,
Крутими ярами, темними лісами.
Розтинали Галю масними руками,
Прив'язали бідну до сосни косами.
Попід ноги Галі накидали хмизу,
Запалили сосну ізверху донизу.
Сосна догоряє, Галя промовляє:
"Ой хто мене чує, нехай порятує".
Козаки почули, до лісу майнули -
Жидів порубали, Галю врятували.
Ой хто дочок має, нехай научає
З хтивими жидами шляхом
не пускає.
Рядок "Ой ти, Галю, Галю молодая" є приспівом перед повторенням кожного другого рядка куплету. "
http://nacija.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1653&Itemid=13
хто тоді сосна?
дуже актуальне запитання. Галю приязали косами знизу, а сосну підпалили "з гори до низу".
Cтепанич, що справді москалі?
Ви привели текст в якому
читаю хозари, жиди ... а ви кажете жи то москалі були.. хм.. може й так, мо й були (де їх нема)
-------------------------------
та я взагалі не проце я про ЦЕ власне, відносно сосни, з гори до низу... думав може хто знає як воно правильно по латинськи називається
може навіть хто практикує ? чи хоча б хто в кіні видів
Додано через 1 хвилину
косами знизу
о це косами знизу це взагалі ....... страшне напевно видовище було ...людям з сусідньої вітки про (забув як воно) не сподобало би сі
(:
Boris_Kiev
22.03.2008, 22:02
Їхали хозари із Дону додому,
Умовляли Галю їхати з собою:
"Ой ти, Галю, Галю молодая",
Умовляли Галю їхати з собою.
"Єдєм, Галя, с намі, мудримі жидамі,
Знову ляп !
Хозари <--> жиди ????
Взагалі "хОзер" - на івриті "свиня". Тобто тварина, яку євреї не тільки не їдять, але не мають права вирощувати.
Тож хто їхав ? "Неправильні євреї", або самозванці, які "косили" під євреїв ?
о це косами знизу це взагалі .......
як не "косами знизу" то серпами троха вище. нє?
levandivka
22.03.2008, 23:36
в 1936-му "повернув українському народові із забуття" московський краснознамьонний хор красной арміі. ..
Ага! А ще по-(пере-)вернули в хіт "там, вдалі у рєкі" нашу пісню "я у полі лежу, по Вкраїні тужу".
Пірати, бісові!...
Читаю різні варіанти пісні і щось не клеїться... Хто ж таки були ці Гaліні мучителі? Козаки, жиди, хозари?...
Особливо комусь подобалося вліпити кілька рядків по-російськи. Ага, значить жиди прокляті, бо по-російськи...
Ви знаєте, на якій мові говорили євреї на ЗУ до більшовитської навали? На ідиш, польській і українській. Іноді по-німецьки. Ніколи по-російськи. По-російськи почали говорити російські євреї, які були переселені до нас зі Сходу. А якщо взяти до уваги, що в час, коли пісня писалася, російською в Україні і не пахло то і українські євреї на ній не розмовляли. Ось комусь дуже вже хотілося і сюди приплутати євреїв.
Пригадується Висоцький - євреї, євреї, кругом одні євреї...
Чи не набридло?
Степаныч
23.03.2008, 08:28
Cтепанич, що справді москалі?
Ви привели текст в якому
читаю хозари, жиди ... а ви кажете жи то москалі були.. хм.. може й так, мо й були (де їх нема)
Читайте уважніше!;): "...в 1936-му "повернув українському народові із забуття" московський краснознамьонний хор красной арміі. ..."
Питання в іншому. При чому тут хозари до жидів? Та ще й розмовляли якоюсь викривленою руською...
думав може хто знає як воно правильно по латинськи називається...Що саме? Сосна, Галя, сам процес...?
Знову ляп !
Хозари <--> жиди ????
Читаю різні варіанти пісні і щось не клеїться...
О, і Борис з Педро побачили неув"язку!:)
Ну з піснею вже майже зрозуміло, я думав вона про ЦЕ, а ЦЕ власне в такому вигляді як співається на мою думку не дуже притаманне нашому народу, хоча всі чомусь співають, може то ВВ в усьому винен... Ну я про ТЕ що може я що не так в тій пісні розумію, може хто розуміє краще і мені розтолкує....
а ви тут підмішали національну політику
Додано через 38 секунд
От наприклад пісню "... кохання кохання з вечора до рання , як сонечко зійде кохання відійде ..." я впринципі розумію тому ніц не питаю...
ще йдна пісня якої я ніяк до кінця зрозуміти не можу то та що про відважного гайового, пам"ятаєте
"пішов відважний гайовий...
.......
... він вицілив він вистрілив
в саме серце її влучив
а нічка темная була
як він її убив ....
...в крові лежить
до нього слово говорить
о милий мій чого ж мене убив..."
Але це вже напевно не про ЦЕ це більше про алкоголізм (скільки ж тре було випити щоб сплутати свою наречену з сарною)
Степаныч
23.03.2008, 11:10
От наприклад пісню "... кохання кохання з вечора до рання , як сонечко зійде кохання відійде ..." я впринципі розумію тому ніц не питаю... :D :clapping: :radist:
Але це вже напевно не про ЦЕ це більше про алкоголізм (скільки ж тре було випити щоб сплутати свою наречену з сарною)О-о-о... на полюванні таке іноді буває... До того ж чого та наречена поперлася на лінію вогню?
2 Реdro
тема власне не проте (тому я і не створював в Політиці) а про інше, не знаю чого Степанович вліпив тут і жидів і хозарів. Та й козаки що з Дону (чи хозари, чи жиди) поверталися та й на ЗУ(?!) додому, щось трохи не клеїться. Це стосовно питання на якій мові.
А стосовно Галі. То ж тре такою дурепою бути щоб сісти до банди (групи) хлопів і поїхати з ними в ліс?
Скажу вам по секрету.Науковці вже довели,що це пісня не про Галю,а про сосну. І відповідно,як тут вже вище писали,то все тре перенести в тему "Про Це":)
Степаныч
23.03.2008, 11:19
...не знаю чого Степанович вліпив тут і жидів і хозарів.А шо я, шо я? Гугля дав інформацію, я навів. Для загального розвитку, так би мовити.
Додано через 42 хвилини
О! Згадалося... чомусь...:
"Ой ти Галю, Галю молодая,
Уступи бабусі
Місце в тролейбУсі!":)
Скажу вам по секрету.Науковці вже довели,що це пісня не про Галю,а про сосну. І відповідно,як тут вже вище писали,то все тре перенести в тему "Про Це"
Нє.
Пісня про імперську українофобську політику росіян.
О!
Треба перенести в розділ UA-RU
http://casa-latina.ru/s/s/icon_71.gif
Ну то вирішено - про Галю більше не співаємо
як що сильно хочеться поспівати про сосну то вже мабуть краще "Горіла сосна, палала"
але Ви вдумайтеся люди, що би там і як би там не було але то що "горіла сосна" , "підпалили сосну" повинно мати якийсь, точно повинно мати якийсь підтекст (напр. "горіла сосна" - остання пісня на весіллі, в"яжуть хустку, з дівчини роблять невістку ... і т.д, так що сосна тут не просто так)
але Ви вдумайтеся люди, що би там і як би там не було але то що "горіла сосна" , "підпалили сосну" повинно мати якийсь, точно повинно мати якийсь підтекст (напр. "горіла сосна" - остання пісня на весіллі, в"яжуть хустку, з дівчини роблять невістку ... і т.д, так що сосна тут не просто так)
може "сосна" просто гарно римується? :)
але може то в переносному значенні і щось інше малося на увазі
народна творчість не така проста як здається на перший погляд
може "сосна" просто гарно римується
Думаю що ні. Чим, наприклад,
"Горіла вишня палала,
горіла вишня палала
під нев дівчина стяла
під нев дівчина стяла
Русяву косу чесала ...."
не римується?
народна творчість не така проста як здається на перший погляд
ну та непроста напевно
----------
проміжний висновок
спеціалістів з іншомовних слів на порядок більше ніж з народної творчості
:D
[I]"Горіла вишня палала,
горіла вишня палала
:D :D :D
Liliyah Romanova
24.03.2008, 21:05
дуже актуальне запитання. Галю приязали косами знизу, а сосну підпалили "з гори до низу".
Ну, так вона ж краще горіти повинна, по ідеї. Якщо перше хвою підпалити. Знизу ж лише стовбур. Не підпалиш так легко. Це якщо про сосну.
Якщо про "козаків", то там і справді були хозари. Про це вже на форумі писалося. І неправильний наголос "їхали козАки" свідчить якраз про помилку. (Як із "засвистали козаченьки", замість "засвіт встали".) Та й те, що саме козак Галю рятує наприкінці пісні, теж про те саме свідчить.
Текст, який подав Степанич, швидше за все не є народним, а авторським.
Чому саме Галя пішла з тими хозарами, невідомо. Зрештою, якщо Галя каже, що вчити доньок, аби не йшли гуляти "темними ночами", то може пісню придумали, аби пустих дівок лякати. :)
Щодо сосни, то сосна - це символ вічности. Слов'яни вважали її оберегом від нечисті, символом безсмертя.
Сосна звичайна є символом вічності, стійкості та незнищенності. Вона вічна, як і вічна Земля. Це дерево життя українського народу, оберіг від зрадливості і підступності.
Вишня - то вже цілком інший символ. Та й навряд чи горить так само добре.
Щодо сосни, то сосна - це символ вічности.
який до того всього ще й добре горить
Степаныч
24.03.2008, 21:20
...пісню придумали, аби пустих дівок лякати. О! Підтримую. Типу як про Червону Шапочку. Нє фіг шукати "пріключєній"! Тобто, виховні цілі.:)
KabMiner
25.03.2008, 15:38
не знаю чого Степанович вліпив тут і жидів і хозарів.
Хозари сповідували іудаїзм, тому їх і називали жидами. А пісні очевидно вже немало років, бо Хозарський каганат розгромив ще Святослав. Звичайно, що про москалів тут мови бути не може, бо тоді ще і Москви не було.
продовження :
“А хто дочок має, нехай научає –
Темненької ночі гулять не пускає.”
Ой ти, Галю, Галю молодая,
Темненької ночі гулять не пускає.
Обізвався козак: “Я в полі ночую,
Я твій голосочок здалеку почую.
Ой ти, Галю, Галю молодая,
Я твій голосочок здалеку почую”.
ми з дівчатами мали в неділю вечорниці й на порядку денному третім пунктом стояло " Пісні про Галю".
після коротеньких виступів членкині нашого клюбу одностайно погодились з моєю думкою, що козаки підпалили сосну зверху щоб просто Галю полякати-пострашити за те, що вона хати не трималася й думала, що просто так безкаранно може собі їздити куди заманеться.
коли б насправді хотіли її трохи підкоптити, прив"язали б до вишні - всі козаки добре знають, як шинку треба робити й що дають вишневі дрова.
А чи не так, мої любі ? :)
Liliyah Romanova
26.03.2008, 22:50
А чи не так, мої любі ?
Цікаві версії. Але трохи за вушка притягнені.
А те, що козАки, не козАки зовсім дівчата взагалі не припустили? ;)
levandivka
26.03.2008, 23:09
те, що козАки, не козАки зовсім дівчата взагалі не припустили?
От... не патріотки!
Горіти - ТАК від наших кОзаків!
Нє? :)
Додано через 1 хвилину
Гм-м-м...
А може то рекламний ролік про Gala?
Козаки ним сподні хотіли прати, от і прихопили...
Викладу свою скромну версію.
Вся канітєль з сосною почалася після того, як вони (козаки) зрозуміли, що Галя не проста штучка, і (підманули) не вони, а Галя їх..;)
Зрештою, якщо Галя каже, що вчити доньок, аби не йшли гуляти "темними ночами", то може пісню придумали, аби пустих дівок лякати
Несомнено, эта тема вообще популярна, вспоминается например "Била мене мати березовим прутом"
Liliyah Romanova
27.03.2008, 14:45
Несомнено, эта тема вообще популярна
Популярна, але...
вспоминается например "Била мене мати березовим прутом"
Наприкінці цієї ж пісні є слова
"та мене не сварила - сама такая була". ;)
А я нову придумав:-
Била Галю мати
березовим прутом
щоби не сиділа
під сосною з трупом(хозарським)
Сон навіяний цим форумом весняної ночі.
Степаныч
28.03.2008, 10:51
Весна..... :)Шо є, то є. У нас сонечко, бруньки вчора вже бачив. Лєпота!!!:radist:
консультант
28.03.2008, 11:03
Найжалібнішу пісню я чув в Казастані, коли перебував там в складі студентського будівельного загону. Одного разу на вихідних, при поїздці в Кустанай, з нами їхав старший казах. По дорозі так жалібно співав, що слози лились, як горох. В нас самих почало серце щемити, до чого гарно і мелодійно все звучало... В кінці, коли він заспокоївся, наш викладач запитав, про що ця гарна пісня? Казах з біллю на душі процитував перший рядок: "Сидит заец на березе и клюет больной нога..." Хотілось тоді впасти зі сміху але шкода самого артистизму виконання пісні стало, та й казахової віри в те, що заєць може сидіти на березі... Буває таке, що з пісні слів не викинеш, бо втратить свій зміст !
слухайте,а може та Галя просто дурнувата була? ну типу дауна чи що?Бо щоб з хозарами\жидами їздити треба бути повною ідіоткою.
Вспомнилось, муж моей сестры из села в Хмельницкой области. Как то он взял меня, и его сестру зовут Галя, тогда ей было 17 лет, очень симпатичная девушка. Как то я зашел в ее комнату и там было душно. Я говорю окно открой, а она печально говорит, мол батько гвоздями заколотил, чтобы хлопцы не лазили
Liliyah Romanova
28.03.2008, 20:51
слухайте,а може та Галя просто дурнувата була? ну типу дауна чи що?Бо щоб з хозарами\жидами їздити треба бути повною ідіоткою.
Ну, якщо її впрошували та переконували, а поверталися вони, вочевидь, не з пустими руками, а з усім, що награбували... От і загорілися захланній Галі очка. А нині таких "галь" мало хіба?
В общем Гале, несладко пришлось....
Сначала изнасиловали, потом привязали к дереву, облили бензином и сожгли. Никакой романтики...
В общем Гале, несладко пришлось....
Сначала изнасиловали, потом привязали к дереву, облили бензином и сожгли. Никакой романтики...
Во власне ніякої романтики, звичайне садо-мазо
облили бензином и сожгли.
та ніі..її ж вкінці козак врятував!
levandivka
29.03.2008, 14:41
її ж вкінці козак врятував!
То вже гамериканське буде, зі щасливим кінцем...
New Shrek
29.03.2008, 15:20
Как то он взял меня, и его сестру зовут Галя, тогда ей было 17 лет ,в ее комнату и там было душно
С этого места подробней пожалуйста....
Ну, якщо її впрошували та переконували, а поверталися вони, вочевидь, не з пустими руками, а з усім, що награбували... От і загорілися захланній Галі очка. А нині таких "галь" мало хіба?
та ні... :)
чоловіки,зазвичай, дуже поблажливі до жіночої захланності.
вони самі навіть люблять обдаровувати жінок, коли мають таку можливість й з розумінням відносяться до такої риси не вважаючи її ганжом. :) за це б вони не карали... а ось незалежність дій та думок - ось цього вони не розуміють й не схвалюють... за це й можна до сосни прив"язати й пострашити. щоб іншим не хотілось :)
С этого места подробней пожалуйста....
А шо подробнее, мне тогда было 12 лет, но девчонки местные меня тискали
Maryasik
01.04.2008, 13:52
:) А шо подробнее, мне тогда было 12 лет, но девчонки местные меня тискали
І всі Галями були?
:)
І всі Галями були?
А я помню, подружку ее Оксаною звали
KabMiner
02.04.2008, 17:33
слухайте,а може та Галя просто дурнувата була? ну типу дауна чи що?Бо щоб з хозарами\жидами їздити треба бути повною ідіоткою. Та дуреп і зараз немало, не треба з того дивуватися. В цій частині пісня абсолютно правдива. більше того, я в пісні ніякої брехні не знаходжу...
облили бензином
Чим-чим??? Бензином??????????????:eek: :D
Чим-чим??? Бензином??????????????
Ага. 95 ..вони ним коней заправляли)
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008