Показати повну версію : "Ви повинні" або права пацієнта
Вже давно маю боржок перед нашою Олею, котрій обіцяла підібрати витримки з законодавства про права пацієнта для вагітних. Взялася, а потім загрузла в роботу, і закинула. Однак мислевірус пішов, і це зробила замість мене форумчанка з Котока. Ось результат: http://www.privivok.net.ua/node/146
Думаю, багатьом буде корисно. Може виникнуть питання, спробуємо їх вирішувати разом.
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми первинної облікової
документації N 113/о "Обмінна карта пологового
будинку, пологового відділення лікарні"
2. Обмінна карта складається з трьох талонів: "Відомості
жіночої консультації про вагітну" (талон 1), "Відомості пологового
будинку, пологового відділення лікарні про породіллю" (талон 2),
"Відомості пологового будинку, пологового відділення лікарні про
новонародженого" (талон 3) та призначається для здійснення
послідовності нагляду за жінкою та її дитиною жіночої
консультації, акушерського стаціонару і дитячої поліклініки.
Обмінна карта видається жіночою консультацією на руки кожній
вагітній з моменту становлення на облік.
в нас обмінні карти в ЖК обіцяють видати на 30 тижні, але знаю кілька випадків коли видавали пізніше
це дуже зле, бо пологи можуть бути швидше і тоді вагітна буде без карти
Незнайомка
21.03.2008, 13:10
обмінну карту отримала практично зразу, але результати деяких аналізів там не пишуть, а на прохання показати кажуть:"вам того не треба, ви не розберетесь, я скажу, що треба". дуже дивувались, коли деякі результати перексерила. результати посіву на стафілокок так і не вибила. не кажучи про пояснення мотивів призначення того чи іншого препарату (також прошу це робити)
ну і де народжують без обінної карти або з незаповненою обмінною картою?
по-моєму там ще обов’язково має бути печатка
мені видали обмінну карту на 38 тижні, бо лікарка чекала на гроші
в кінці- кінців за 150 грн. я отримала майже незаповнену обмінну карту без печатки
а всі аналізи я здала, всі були нормальні і вагітність протікала нормально
на карту я не звернула особливої уваги
а лікар напевно звернув, бо мене поклали в обсерваційне відділення
я навіть не відразу зрозуміла в якому я відділенні
туди кладуть з: "екстрагенітальною та акушерською патологією, проводиться обстеження в межах програм пре концепційної профілактики природженої патології: УЗД вагітних жінок, визначення АФТ, біопсія хоріону, амніоцентез каріотипування плода та молекулярно-генетичний аналіз."
ніяких патологій і в помині не було і нема
і що я робила в тому відділенні? в двох жінок з палати було кесарське, в одної до того ж цукровий діабет
мабуть з такими діагнозами кладуть в це відділення
але думаю і не тільки з такими, тому я дуже розізлилася, що я там опинилася
а ніхто нічого не пояснює, треба про все самому наперед думати
а звідки я все мала знати? то ж перша вагітність
мацьопка
21.03.2008, 13:32
Обмінна карта видається жіночою консультацією на руки кожній
вагітній з моменту становлення на облік.
Я свою обмінну карту ледве вибила в лікаря. Тоді була якраз на 30-му тижні, хотіла йти в роддом домовлятися з лікаркою за пологи. А як йти без обмінки? От я і вирішила взяти її в лікаря, в якого стою на обліку. Тим більше, що мої подружки розказували, що їм видали обмінки при ставанні на облік і дуже дивувались і були обурені, що я на 30-му тижні ще не маю на руках обмінки. Так от, коли я прийшла до лікаря і попросила обмінну карту, він з обуренням сказав:"Ти що вже родити зібралась? Нащо тобі обмінна карта?" Після дзвінків і походів моїх батьків до нього, він все ж таки видав мені обмінку з великим небажанням і незадоволенням. Уявляєте?
А є ж багато випадків коли пологи починаються раніше. І що тоді робити без обмінки? Родити в дома?
levandivka
21.03.2008, 13:42
І що тоді робити без обмінки? Родити в дома?
Та не переживайте Ви ТАК... :)
Народжують чудовенько дома.
(і "картою" не паряться).
Це не ТАК страшно, як його малюють... :)
Незнайомка
21.03.2008, 13:47
Та не переживайте Ви ТАК...
(і "картою" не паряться).
Це не страшно...
лікарі самі до цього провокують, а потім обурюються, коли таке відбувається.
мацьопка
21.03.2008, 13:49
Та не переживайте Ви ТАК... :)
Це не страшно... :)
Я вже не переживаю. :rolleyes: Мені залишилось не більше трьох тижнів :D і про пологи вже домовилась. :) А от вдома родити:eek: я б добровільно нізащо не наважилась.:crazy:
Додано через 1 хвилину
Це не ТАК страшно, як його малюють...
Легко казати. Ви ж не збираєтесь народжувати.
levandivka
21.03.2008, 13:56
Ви ж не збираєтесь народжувати.
Тепер - точно не збираюся. :)
Але одне можу сказати точно:
пацієнт завжди правий (має право, а не зобов'язаний).
І це варто пам'ятати (з обмінкою, чи без).
Навіть, якщо "залишилось не більше трьох тижнів".
Я свою обмінну карту ледве вибила в лікаря.
я таких випадків знаю кілька
так що іноді обмінна карта то проблема для вагітних
levandivka
21.03.2008, 14:13
обмінна карта то проблема
Будьмо точними: проблема - не карта, а ЖК, котора "не видає"... ;)
Будьмо точними: проблема - не карта, а ЖК, котора "не видає"... ;)
так, а ще точніше - навіть якщо видає, то майже незаповнену і без печатки
таке враження, що ту карту яку отримала я сама могла на коліні написати
а про те що я дійсно була на обліку крім даних аналізів мала би свідчити ще й печатка ЖК і лікаря :mad:
levandivka
21.03.2008, 14:20
мала би свідчити ще й печатка ЖК і лікаря
Но...ТАК, без печатки не народиш...
Будьмо точними: проблема - не карта, а ЖК, котора "не видає"..
натомість, думаю, що якщо вагітна пошлеться на інструкцію №113о ще й з цитатою, то їй карту видадуть. а потім вся ЖК буде переривати шафи і панічно шукати ту інструкцію. (Принаймні, коли мій чоловік в санстанції так доводив, що відмову в нього лікар прийняти зобов'язаний, то вони всі як мурахи бігали, наказ шукаючи).
levandivka
21.03.2008, 14:37
коли мій чоловік
ТАК то чоловік! Він точно знає, що ніц їм не винен... :)
ну і де народжують без обінної карти або з незаповненою обмінною картою?
жінки без обмінної карти повинні народжувати в обсервації це за законом, що ж до того кого туди кладуть, то це жінки які мають вірусні, бактерійні захворювання, жінки з температурою чи якоюсь соматичною патологією , а також віл інфіковані, туб інфіковані та жінки що відносяться до асоціального типу
Но...ТАК, без печатки не народиш...
ну і до чого це ви?
якщо пологи в ПБ, то краще мати нормально оформлену обмінну карту
чи обсерваційне віддлілення для здорових теж підходить?
(я в курсі що ви знаєте спосіб, але говоримо ми тут про інше)
levandivka
21.03.2008, 14:47
ми тут про інше
Як? Ми про права?... :)
А право народжувати Дома ніхто не відбирав...
А право народжувати Дома ніхто не відбирав...
не відбирав. Але й по-людськи народжувати в пологовому - теж. Для більшості жінок це питання актуальніше, ніж ДП
не відбирав. Але й по-людськи народжувати в пологовому - теж. Для більшості жінок це питання актуальніше, ніж ДП
та от власне
я просто хочу попередити аби всі мали нормально оформлену карту
що сама знаю, про те і поперджаю про всяк випадок :)
Додано через 2 хвилини
жінки без обмінної карти повинні народжувати в обсервації це за законом, що ж до того кого туди кладуть, то це жінки які мають вірусні, бактерійні захворювання, жінки з температурою чи якоюсь соматичною патологією , а також віл інфіковані, туб інфіковані та жінки що відносяться до асоціального типу
і з картою яка не заповнена або не має печатки і прізвища лікаря
це всеодно що її нема
чи як?
здоровим не дуже приємно туди попадати тільки через тупість лікаря ЖК
бо можна вийти нездоровим
levandivka
21.03.2008, 15:20
Для більшості жінок це питання актуальніше, ніж ДП
Най буде ТАК. Але...
Якщо дільнична артачицця - скажіть, що з незаповеною обмінкою ви не в обсерваційне відділення підете, а на ДП. ;)
Лікарів теж можна страшити. :radist:
ви не в обсерваційне відділення підете, а на ДП.
Ви жорстокі. Ануж атак серця дістане?
Най буде ТАК. Але...
Якщо дільнична артачицця - скажіть, що з незаповеною обмінкою ви не в обсерваційне відділення підете, а на ДП. ;)
Лікарів теж можна страшити. :radist:
хм... а ви впевнені що вони бояться?
от чому моя лікар з ЖК так і не дописала ту карту і не поставила печатку?
бо їй певно всеодно
але вона думала що я народжу на тижень пізніше
коли подзвонила чого я до неї не йду, а чоловік сказав що я народила вже, то їй мову відібрало
вона мені ще дзвонила щоб я принесла виписку з лікарні
я сказала: "добре" і викинула виписку в смітник
і нічого - виписка бачу теж не дуже потрібна
а чого я буду їй нести виписку як вона мені карту не заповнила?
то моя маленька мстя, але бачу їй до лампочки
levandivka
21.03.2008, 15:35
Ануж атак серця дістане?
В нас ТАК і сталося, коли Оленка народилася: прибігла медсестра, а лікарка не мала сили, серце притисло (хороші ж люди обидвоє, добрі відносини маємо досі... :) )
Додано через 1 хвилину
впевнені що вони бояться?
Може і не злякається, але ЧП на дільниці їй теж не потрібно.
в кінці- кінців за 150 грн. я отримала майже незаповнену обмінну карту без печатки
Весело! І як таке терпіти? Я б точно сказала лікарці, що народжуватиму вдома.
Я на облік з другою дитиною ставла в 25 тижнів і не за місце пописки, нічого, прийняли ( а потім певно ще не раз шкодувала), а де вона дінеться? То її робота. Права свої треба завжди знати, бо інакше крутять нами як хочуть.
а мені обмінну вже видали. правда, теж не заповнену ще, але то тому, що не було тоді медсестри (лікарка ж сама не буде заповнювати), то лікарка сказала, коли прийду наступного разу - медсестра заповнить.
от!
але то можливо тому, що стою на обліку не в своїй поліклініці, а, так би мовити, в приватному порядку. відповідно, плачу офіційно 150 грн. за 10 тижнів обліку (але від мене вже не вимагають ніяких шприців/голок/спиртів/ваток) + лікарці в кишеню.
хоча знаю, що саме ця лікарка до своєї роботи відповідально ставиться (і до пацієнтів;))
Післяпологовий патронаж здійснюється дільничним лікарем-акушером-гінекологом у перші 7 діб після виписки породіллі з пологового будинку (відділення) з метою попередження або ранньої діагностики післяпологових ускладнень та захворювань новонароджених.
Скажіть будь-ласка, а до когось після операції справді лікарі приходили? Моя "красуня" тільки видзвонювала чи я ще не народила, а після операції я її ще не бачила (бажання нема)
Права свої треба завжди знати, бо інакше крутять нами як хочуть.
так, але знати наперед :)
а не так як я: думала карта то дурне і не брала собі того до голови
Додано через 2 хвилини
але то можливо тому, що стою на обліку не в своїй поліклініці, а, так би мовити, в приватному порядку. відповідно, плачу офіційно 150 грн. за 10 тижнів обліку (але від мене вже не вимагають ніяких шприців/голок/спиртів/ваток) + лікарці в кишеню.
хоча знаю, що саме ця лікарка до своєї роботи відповідально ставиться (і до пацієнтів;))
я теж була не за місцем прописки
написала заяву гол лікарю і мене поставили на облік
але 150 грн. - то неофіційно, то просто на мій розсуд сума лікарці
про офіційну плату ніхто нічого не казав
(шприци, голки не рахую)
а не так як я: думала карта то дурне і не брала собі того до голови
Цікаво-цікаво. Мене вже і в декрет відправили (тобто 30-ий тиждень минув), а про обмінку ні-ні... Я ще так здивувалась, як мене старша медсестра запитала чи в мене часом обмінки на руках нема. Виявляється, вона мала б бути саме в мене...
Дякую за екскурс. Піду вибивати значить ту обмінку!
була в жк - обмінку мою заповнили:)
ну, звичайно, крім того, чого там ще бути не повинно:)
була в жк - обмінку мою заповнили:)
ну, звичайно, крім того, чого там ще бути не повинно:)
Хоч правильно ту вашу обмінку заповнили? :)
А то я як почитала що мені написали: в мене тиск був 180, а написали, що кожен раз був 120, один раз 130/90; вагу мені меншу написали, добре хоч лікар мені повірив на слово. Але ж для чого тоді обмінка????
Я ту лікарку з жк питала чому дані не співпадають з реальними, то вона мені сказала: я не хочу проблем на свою голову.
Отак от. Я тоді з нею трохи сварилася через це, так вона мене понастрашувала, що дитині кисню не хватає і всяке таке, що я заплакана вийшла від неї.
В роддомі на обмінку мало орієнтувались, більше мене питали. Добре, що я собі все занотовувала і тримала копії всіх УЗІ.
Хоч правильно ту вашу обмінку заповнили? :)
та більш-менш правильно:) єдине, що там, де мають бути результати аналізів на торч-інфекції, медсестра записала мені результат потрійного аналізу:D але то дурниці
лікарка при кожному візиті пише в картку і в обмінку однакові записи - то ніби все правильно пише.
Натагідра
27.03.2008, 18:53
Післяпологовий патронаж здійснюється дільничним лікарем-акушером-гінекологом у перші 7 діб після виписки породіллі з пологового будинку (відділення) з метою попередження або ранньої діагностики післяпологових ускладнень та захворювань новонароджених.
Скажіть будь-ласка, а до когось після операції справді лікарі приходили? Моя "красуня" тільки видзвонювала чи я ще не народила, а після операції я її ще не бачила (бажання нема)
хы хы хы , треба буде своїй сказати
колись потім як зберетесь в полікніку, то глянете для цікавості на картку вашої дитини, будете щиро здивовані, скільки разів вас відвідували вдома, скільки лекцій прочитали про догляд за дитиною і ГВ :) . Коли лікарка знайде час до вас прийти, якщо їй треба твори на задану тему писати? :)
колись потім як зберетесь в полікніку, то глянете для цікавості на картку вашої дитини, будете щиро здивовані, скільки разів вас відвідували
Мда! Такий грішок є у всіх. В мене обмінка заповнена практично повністю - нема до чого придертись. Я навіть не нагадувала, коли прийшла на черговий візит, то мене вже обмігка чекала. А от лекцій там вказано багацько, а реально не було... жодної.
Таке питання. В п`ятницю вранці здали в Євролаб сечу малої на загальний аналіз. Коштує то в них 25 грн. За результатом сказали прийти після обіду, але через деякий час передзвонили і сказали, що аналіз буде готовий в понеділок вранці (тобто сьогодні мав бути), але як чоловік прийшов до них, сказали що вже завтра буде готовий...
Чи маю я право повернути свої гроші на тій підставі, що вони не попередили, що то стільки часу треба буде чекати і якої якості може бути аналіз якщо сеча дитини стояла майже 5 днів до того, як її дослідили?
Чи маю я право повернути свої гроші на тій підставі, що вони не попередили,
Я не юрист, але думаю, що оскільки послуга платна, то мала би бути якась формальна угода, чи ще якийсь документ, де прописані строки. Якщо їх порушили, тоді так.
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008