Показати повну версію : Сибір, українці, "коричневий клин".
Світ, який загубився. Слідами українців Сибіру (http://www.dt.ua/3000/3150/62200/)
Раніше Сибір уявлявся мені засніженою крижаною пустелею або неосяжними просторами з непролазними хащами тайги, населеної ведмедями. Одне слово, як у Тараса Шевченка: «Одна Сибір неісходима…». З’ясувалося ж, що Новосибірськ, куди мене занесла доля, не просто столиця Сибіру з більш ніж двомільйонним населенням, а географічний центр Росії, про що й сповіщає каплиця на одній з центральних площ обласного центру на честь святителя Миколая. Свого часу ці краї освоювали наші предки. Але сьогодні цей український світ, говорячи словами класика, загубився в безконечних просторах.
Додано через 3 години 21 хвилину
Першопрохідці
У моєму селі на Київщині дядька Миколу по-вуличному зва*ли Чалдон. Тепер-от у селі Чик, що неподалік Новосибірська, чую це слово від керівника великого фермерського господарства:
— Ми — чалдони, отже, мій родовід починається в Україні, — розповідає він. — У нас взагалі багато людей з українськими пріз*вищами — Шевченки, Лелюшен*ки, Троценки…
Розгортаю Словник Даля й знаходжу, що чалдони — це корінні сибіряки, жителі центрального Сибіру. Отже, українці, які з’явилися тут іще за гетьмана Хмельницького, а можливо, й за отамана Єрмака, у Сибіру вважаються корінними жителями подібно до канадських українців. Це й справді так, бо вони прийшли туди не на готове, а разом обживали ці суворі місця. Деколи не з власної волі.
Навіяло...
Небо було синє, холодне. Скелi стояли, як мури. Лiс
занiмiв на холодi, чорнiв нашорошено. А Григорiй дивився на той бiк. Його
тягло туди. В присмерку було видно, як там - на тiм боцi - вештався хтось
з вiдрами. В барацi горiв вогонь, коло бараку щось пиляло дрова.
Перестало. Хтось гукав:
- Аррлов!..
- Єсть, таварiщ карнач! Я слушаю.
- Скажi етiм девкам... етiм шлюхам, пускай живей пiлят, я жрать хачу!
- Єсть, таварiщ карнач! Ей, ви (гидка лайка)!.. iлi вас прiгласiть?!.
Пилка - чирги... чирги.... Небо синє та холодне, i пустеля - пустеля.
I раптом на лютiм морозi, пiдпихаючи тяжку, тугу пилку, зринає голос,
зовсiм молоденький, журливий дiвочий голос, нiжний, степовий, як чайчине
ячiння:
...Ой, куди ж, куди, куди
Я тепер попала, -
Замело й малi слiди
Там, де я ступала!..
Чайчине ячiння, - туга безмежная...
А другий голос, такий же юний i журливий, пiдтримує, горнеться в холодi
до першого, як волошка до волошки:
...Там, де я ступала,
Там, де я страждала...
Мати ж моя, мати ж моя, -
Я ж тепер пропала!..
- Адставiть пєснi!!.
I клац-клац закривкою.
Григорiй нiколи не лаявся брутально, але тут не витримав. Хай же Бог
простить - сьогоднi ж Святвечiр!
"Боже мiй, Боже! Та чи Ти ж є на небi?! Чи Тебе шукати та на прю
викликати, Боже? Куди ж Ти дивишся?!!"
А небо синє-синє. Байдуже. А сопки та кряжi понурi, як мури непрохiднi.
А нетрi безмежнi та чужi, по пояс снiгом заметенi, непролазнi. Та нi
дорiг, та нi стежок... Та нi рiднi, та нi вiсток...
Раптом Григорiй уловив фразу... I враз зринув у пам'ятi ешелон, набитий
дитячим плачем i материнським розпачем, i тi етапи... i та пiсня про
"горiховий листочок", вся та нужда на колесах...
Дiвчата, говорили українською мовою! I так, нiби хто врiзав батогом по
серцi, нiби обухом по карку:
Та це ж вони!!! - дочки розкуркулених батькiв, розкиданих по Сибiрах!
Це ж вони, втiкаючи, рятуються! рятуються вiд голоду й холоду, вiд
безправ'я i смертi, - рятують життя цiною краси i молодостi, цiною честi i
материнського щастя...
Григорiй взяв її за руку i стис. Мiцно-мiцно. Вона не вiднiмала своєї
руки.
- Дурна, ти дiвчинко. Ти не знаєш, що то за один. За тиждень тут всi
нетрi поставлять догори ногами - шукатимуть... Це великий собака. Але Бог
є на небi! Є! Цей пес вiдбивав менi печiнки, ламав костi, розчавлював мою
молодiсть i намагався подряпати серце, якби дiстав. Так довгих-довгих два
роки вiн мене мучив. А потiм спровадив до божевiльнi. I все за те, що я
любив свою батькiвщину.
I я ще тодi поклявся iменем матерi моєї, що вiдiрву йому голову. Я втiк
з божевiльнi... Потiм мене знову пiймали i знову мучили такi, як вiн, -
його помiчники... А потiм присудили до двадцяти п'яти рокiв каторги.
Двадцять п'ять рокiв! А я всiх маю двадцять п'ять. I все тiльки за те, що
я любив свiй нещасний край i народ...
Я поклявся, що буду їх вбивати, як скажених собак.
I я втiк з ешелону. Вони мене везли з України на каторгу, на повiльну
смерть, i берегли, як пси. А я втiк. Вистрибнув на ходу з скаженого
поїзда, - стрибнув у нiч, у смерть, на щастя.
Iван Багряний. Тигролови (http://www.lib.ru/SU/UKRAINA/BAGRYANIJ/tigrolov.txt)
levandivka
11.03.2008, 23:02
його помiчники...
Це... для Степанича? :)
Це... для Степанича?
Може прочитає...
levandivka
11.03.2008, 23:04
ТАК він же не любить поетів і бунтарів. Ізолювати їх хоче...
професійне? :)
професійне?
І оце (http://khpg.org/archive/index.php?id=1162803576) також оті бунтарі видумали...
levandivka
11.03.2008, 23:33
Сатрапи!... :cowboy: :cowboy: :cowboy:
Чернобылец
12.03.2008, 05:57
Світ, який загубився. Слідами українців Сибіру (http://www.dt.ua/3000/3150/62200/)
Раніше Сибір уявлявся мені засніженою крижаною пустелею або неосяжними просторами з непролазними хащами тайги, населеної ведмедями. Одне слово, як у Тараса Шевченка: «Одна Сибір неісходима…». З’ясувалося ж, що Новосибірськ, куди мене занесла доля, не просто столиця Сибіру з більш ніж двомільйонним населенням, а географічний центр Росії, про що й сповіщає каплиця на одній з центральних площ обласного центру на честь святителя Миколая. Свого часу ці краї освоювали наші предки. Але сьогодні цей український світ, говорячи словами класика, загубився в безконечних просторах.
Отчего ж он загубился ? Живут там их потомки. Это вы его признавать не хотите. Там их дети и внуки и правнуки живут. Многие и украинскую культуру чтут и корни свои помнят. Там и диаспоры свои имеются. А на Камчатке правнук Т. Г. Шевченко живет.
Вам же нужны те, что москалей, русских и Путина, да прошлое все бы с утра до вечера ругают, да винят их во всех грехах. Тогда бы свои были. :)
Для меня, извините родственник, есть родственник. Одной крови. А у вас только по идеологии. Не разделяет ваши взгляды - чужак, а украинцы они или нет, вам ведь уже все равно. Это вы его их из своего списка свидомых исключили.
Степаныч
12.03.2008, 08:08
Цитата:
Допис від Romko
його помiчники...
Це... для Степанича?
Може прочитає...Шановні!
Ну що Ви хочете довести? Що сонце встає на сході? Чи що вода мокра? Колись у мене була книга з матеріалами 22-го з"їзду КПРС, де Хрущов доповідав про культ особистості Сталіна. І те, що були репресії, були концтабори, були знущання, знищення невинних людей, - усе це факти давно відомі. Не потрібно робити вигляд, що тільки сьогодні і тільки ви мені чи будь-кому відкриваєте очі. І якщо ви думаєте, що я у захваті від тих сторінок історії, то це ваша проблема. Я ж у чомусь вас переконувати не збираюся.
професійне?
Да? Вам видніше. Особливо приемно, що ця думка Патріку сподобалася.
І оце також оті бунтарі видумали...
Ромку,
Ви ж людина розумна. Навіщо прикидаєтесь? Ви ще напишіть, що я засновник тих спецпсихлікарень, їх головний апологет і зараз за ними дуже шкодую.
Читатель_Обкома
12.03.2008, 08:13
Iван Багряний. Тигролови
Людям старшего поколения, возможно, и автор Иван Багряный, и книга его "Тигроловы" не слишком знакомы. По крайней мере, у нас – потому что на Западе роман несколько раз переиздавался, пользуясь спросом. Книга написана во время Второй мировой войны, на литературном конкурсе 1944 года во Львове она получила первую премию.
http://www.umka.com.ua/rus/catalogue/modern/ivan-bahrjanyj-tyhrolovy-mp3.html
Ведь и сам Багряный знал об это не понаслышке – в 1932-37 отбывал ссылку на Дальнем Востоке. За литературную деятельность свою – названную контрреволюционной пропагандой.
http://www.umka.com.ua/rus/catalogue/modern/ivan-bahrjanyj-tyhrolovy-mp3.html
Хороший человек видать был...за контрреволюционню пропаганду
всего пять годочков дали...совсем как уголовнику какому ни будь..
Да и в окупированном Львове во время оказался....:cowboy:
Наверное в плен сдался....:shutup:
Хороший человек видать был...за контрреволюционню пропаганду
всего пять годочков дали...совсем как уголовнику какому ни будь..
Чітатєль,щоб Вам було "понятнєй"
Товарищ Сталин,вы - большой учёный,
в языкознание познавший толк,
а я - простой советский заключённый
и мой товарищ, Серый - Брянский волк.
За что сижу я, по - совести не знаю,
но прокуроры видимо правы.
И так сижу я в Туруханском крае,
где при царе бывали в ссылке вы.
И вот сижу я в Туруханском крае,
где конвоиры строги и грубы.
я это всё конечно, понимаю,
как в обострённой классовой борьбе.
То дождь, то снег то мошкара над нами,
а мы в тайге с утра и до утра.
Вы здесь из искры раздували пламя,
спасибо вам: я греюсь у костра.
Вчера Мы ХОРОНИЛИ ДВУХ МАРКСИСТОВ,
МЫ ИХ НЕ НАКРЫВАЛИ Кумачом,
ОДИН ИЗ НИХ БЫЛ ПРАВЫМ УКЛОНИСТОМ
Второй, КАК Оказалась, НИ ПРИ чём.....
Додано через 13 хвилин
Да? Вам видніше. Особливо приемно, що ця думка Патріку сподобалася.
Степаничу,це,видать хтось ганебно прикрився Вашим ніком.
http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=263864&postcount=101
Першопрохідці..................................... ...................................
Отже, українці, які з’явилися у Сибіру..... Деколи не з власної волі.
Дошкольником был поражен рассказом матери о своем прадеде, многолетнем сибирском каторжнике, участнике крестьянских волнений в революцию 1905 года. Вернулся он в Украину где-то в 1917-18 годах тяжело больным и вскоре умер.
Из ее слов знаю, что "туда" он не первый "ходок" из нашего рода.
Степаныч
12.03.2008, 10:10
Степаничу,це,видать хтось ганебно прикрився Вашим ніком.
Ви оце маєте на увазі:
"Ви будете заперечувати, що це написано людиною, яка знаходилася у стані стресу?"?
Щоб із цього зробити висновок:
професійне? , потрібно мати ... ну ... дуже розвинену уяву, скажу м"яко, а то знову звинуватите у приклеюванні діагнозів.
В городе Нефтеюганск Ханты-Мансийского автономного округа украинцев, которые добывают российскую нефть работает чуть ли не больше чем русских.
Так они сами туда приехали по доброй воли так сказать, на хату себе заработать, правда многие там хату себе покупают и остаются.
Странно, почему их не пугают "сгинувшие" предки, видно тяга денег больше, чем тяга памяти...
Чернобылец
13.03.2008, 06:38
Вот все таки хочу задать вопрос. А почему наши свидомые так усиленно не замечают украинцев в России ? И не только в РОссии, но и др. странах СНГ. Их деды и прадеды были сосланы, пережили все лихо, но так случилось, скорее объективно, что они не смогли вернуться. Их родственники там. Они вспоминают жестокие времена, поминают своих родственников, наверняка осуждают жестокое прошлое сталинизма. У них есть диаспоры, они помнят свои корни. Но "патриоты" присвоили себе право на все страдания.
И вот "патриоты" их в упор не видят, хотя те украинцы, Они видят чеченцев, татар, прибалтов, поляков...., кого угодно, что хоть одно бранное слово против русских и РОссии сказал, а тех истинных братьев по крови как нет.
Я могу предположить только одно. Они там живут, они ходят на работу, они общаются с людьми там каждый день. И видят, русские, да и другие национальности в принципе такие же люди, к которым они относятся вполне нормально, и те к ним. И это патриотам не "нравится". Категорично. Я смотрю, везде украинские фамилии, в кино, в ТВ, в спорте..... Где только нет. Но они как не украинцы.
Согласны ?
bonapart
13.03.2008, 07:08
Странно, почему их не пугают "сгинувшие" предки, видно тяга денег больше, чем тяга памяти...
Не "пугают". І не потрібно тут всім розказувати, "что да как" у вас там. Я сам в дитинтві жив у м. Нижньовартовськ, до 11 років, а мої батьки там жили ще раніше, з початку 80-х. І поїхали вони тоді туда, окільки там розвідали великі заапси нафти й газу, і там потрібні були люди, і зарплата була на той час набагато більша, ніж тут. Вони там купили квартиру, яку продали і купили потім у Львові. І виховали мене як українця і патріота, я з дитинтва знав українську. І між іншим, в тому місті, по моїй пам"яті росіян чи не менше ніж усіх інших... Зокрема там дуже багато українців і татар.
У них есть диаспоры, они помнят свои корни. Но "патриоты" присвоили себе право на все страдания.
Патріоти згадують часи коли за будь-яку незгоду з режимом висилали в Сибір, і то не на заробітки, а на примусові важкі роботи, так що ви не починайте.
Вот все таки хочу задать вопрос. А почему наши свидомые так усиленно не замечают украинцев в России ? Их деды и прадеды были сосланы, пережили все лихо, но так случилось, скорее объективно, что они не смогли вернуться.
Чому ж не помічаємо? прекрасно все помічаємо... До речі, "случілось так" не об"єктивно, а тому що сюди, в Україну, тим людям не було куда повертатиь - майно було конфісковане з житлом і т. д... Куди повертатись???
А про тих, хто там зараз залишився з тих, що вого чау туди поїхали на ПМП, ви знаєте, я вам ось що скажу... з них українців, які ідентифікують себе саме українцями залишилось дуже мало. Мало хто з їх дітей говорить на українській, мало хто знає українську історію, а тим більше ніхто з них не знає, що направді твориться в нас. В мене там живе тітка, яка колись переїхала туди звідси, і тепер так там і залишилась, в неї двоє дітей - мої брат і сестра. Так от, коли вона юди приїхала, і коли ми їй розповіли що тут було, і як, то вона нам не повірила, казала, що в них взагалі все по-інакшому в ЗМІ і ТВ розказували...
Зрештою, що я хочу сказати... Не можна в одну когорту ставити людей, які туди вислані примусово були, і тих, які поїхали туди на заробітки і залишились на ПМП,(а також наших заробітчан, які туди їздять на заробітки), це зовсім різні речі. А українська діаспора там дуже швидко асимілюється, це до речі дивно, якщо порівнювати з Канадою, Аргентиною чи Америкою... Така політика, російська...
Вот все таки хочу задать вопрос. А почему наши свидомые так усиленно не замечают украинцев в России ? И не только в РОссии, но и др. странах СНГ. Их деды и прадеды были сосланы, пережили все лихо, но так случилось, скорее объективно, что они не смогли вернуться. Их родственники там. Они вспоминают жестокие времена, поминают своих родственников, наверняка осуждают жестокое прошлое сталинизма. У них есть диаспоры, они помнят свои корни. Но "патриоты" присвоили себе право на все страдания.
И вот "патриоты" их в упор не видят, хотя те украинцы, Они видят чеченцев, татар, прибалтов, поляков...., кого угодно, что хоть одно бранное слово против русских и РОссии сказал, а тех истинных братьев по крови как нет.
Я могу предположить только одно. Они там живут, они ходят на работу, они общаются с людьми там каждый день. И видят, русские, да и другие национальности в принципе такие же люди, к которым они относятся вполне нормально, и те к ним. И это патриотам не "нравится". Категорично. Я смотрю, везде украинские фамилии, в кино, в ТВ, в спорте..... Где только нет. Но они как не украинцы.
Согласны ?
Нє, я, наприклад, не згідна! Чого то "наши свидомые так усиленно не замечают украинцев в России"? Помічають і знають про них. Ну і що з того? До чого Ви все це вели? Що хотіли цим сказати? Що ті українці, що в Росії, кращі за тих, що живуть в Україні? ;) Що українцям в Україні треба на них рівнятися? А в чому?
Чорнобильцю, чи Ви прикидуєтеся, чи справді не доганяєте, що патріоти, що залишилися після заслань в Росії, вже давно в більшості повимирали. А ті, що ще живі, давно зломлені. Бо інакше чого би вони добровільно залишалися в країні своїх катів? А раз зломлені ( за що я їх не суджу аж ніяк, бо не кожна людина могла витримати то пекло, що творилося), то що вони могли передати своїм нащадкам? Хіба деякі розповіді про родовід, про свою Батьківщину. І, певно, не намагалися наражати своїх потомків на небезпеку, не прививали їм дух свободи, нескореності. От і виросли там в Росії вже пару поколінь хохленят з прізвищами на -енко, -ук, - юк. Стільки всього, що в них і залишилося від їхнього українства. Хоча я вірю, що дехто і прищепив своїм дітям любов до України. Але живуть вони вже там, БО ЗВИКЛИ.
А ще. Політика цілини, БАМів, Приморських країв, різних комсомольських будов, розсилання спеціалістів після закінчення учбових закладів, яка вимішала всі народи, своє зробила. Тому не розумію, чому Ви у своєму віці так дивуєтеся? Ну ще би то писав який 20-річний дописувач...;)
Додано через 7 хвилин
Львіво, а я іншому дивуюся. ;) Стільки асвабадівтелєй з Росії у Львові живуть і їхніх нащадків. І вже так глибоко вони вкоренилися в Галичині.... Ні за які "каврижкі" Путін їх не виманить звідси. І не зважають на "кровожадних бандер", що мучили їхніх бабушек і дєдушек....
Странно, почему их не пугают "сгинувшие" предки, видно тяга денег больше, чем тяга памяти..(с)???? ;)
Додано через 12 хвилин
А українська діаспора там дуже швидко асимілюється, це до речі дивно, якщо порівнювати з Канадою, Аргентиною чи Америкою... Така політика, російська...
:y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y:
Степаныч
13.03.2008, 08:51
Але живуть вони вже там, БО ЗВИКЛИ.
Олю,
а може їм там просто ПОДОБАЄТЬСЯ? У мене є знайома, у якої троє з чотирьох дітей і дорослий онук живуть у Росії. Приїжджають у гості регулярно. І не збираються повертатися. Чого б то?
levandivka
13.03.2008, 08:53
українська діаспора там дуже швидко асимілюється, це до речі дивно, якщо порівнювати з Канадою, Аргентиною чи Америкою... Така політика, російська...
Нічого дивного.
Є ТАКа алегорія про "каток і асфальт". Закатують століттями. (Правда, Данило? :) )
Наспівуючи:
Что они ни делали
Не идут дела...
Додано через 2 хвилини
може їм там просто ПОДОБАЄТЬСЯ? У мене є знайома, у якої троє з чотирьох дітей і дорослий онук живуть у Росії. Приїжджають у гості регулярно. І не збираються повертатися. Чого б то?
От я ж і кажу, "закатують". А незадоволені виїжджають одразу, при першій можливості.
там дуже багато українців і татар.
Правда что-ли???
Вообще-то в России татары - вторая по численности нация после русских; а украинцы - третья.
Додано через 11 хвилин
Ні за які "каврижкі" Путін їх не виманить звідси.
Непорядок.
Сегодня на встрече скажу Путину об этом))))))))))))))))))
Чернобылец
13.03.2008, 18:37
Нє, я, наприклад, не згідна! Чого то "наши свидомые так усиленно не замечают украинцев в России"? Помічають і знають про них. Ну і що з того? До чого Ви все це вели? Що хотіли цим сказати? Що ті українці, що в Росії, кращі за тих, що живуть в Україні? ;) Що українцям в Україні треба на них рівнятися? А в чому?
Чорнобильцю, чи Ви прикидуєтеся, чи справді не доганяєте, що патріоти, що залишилися після заслань в Росії, вже давно в більшості повимирали. А ті, що ще живі, давно зломлені. Бо інакше чого би вони добровільно залишалися в країні своїх катів? А раз зломлені ( за що я їх не суджу аж ніяк, бо не кожна людина могла витримати то пекло, що творилося), то що вони могли передати своїм нащадкам? Хіба деякі розповіді про родовід, про свою Батьківщину. І, певно, не намагалися наражати своїх потомків на небезпеку, не прививали їм дух свободи, нескореності. От і виросли там в Росії вже пару поколінь хохленят з прізвищами на -енко, -ук, - юк. Стільки всього, що в них і залишилося від їхнього українства. Хоча я вірю, що дехто і прищепив своїм дітям любов до України. Але живуть вони вже там, БО ЗВИКЛИ.
А ще. Політика цілини, БАМів, Приморських країв, різних комсомольських будов, розсилання спеціалістів після закінчення учбових закладів, яка вимішала всі народи, своє зробила. Тому не розумію, чому Ви у своєму віці так дивуєтеся? Ну ще би то писав який 20-річний дописувач...;)
Отойдем от заробитчан.
Раньше в СССР была точка зрения (независимо от национальности - живешь за границей - значит однозначно предатель или почти предатель. Это идеологический подход. Сейчас поменялось и идет в плане - если называешь себя русским, и помнишь свои корни, то ты русский. Не их вина, а вина того времени, что их деды и прадеды оказались за пределами своей родины.
Представим на минуту, что победили белые. Куда бы делись красные ? Туда же, где сейчас потомки белых.
Победило бы ОУН и УПА, куда бы делись схидняки, и поддержавшие Сов. влвсть ? Туда, же, в Россию и тот же Запад, кому куда ближе.
Так вот отношение к украинцам за пределами УКраины у "ура-патриотов" - чисто идеологическое, по Советскому образцу. Если не с нами - то против нас. А с нами - это против москалей и РОссии. И будут они рубаху рвать на себе, да речевки по пионерско-комсомольскому образцу произносить. Когда то также первые пионеры комсомольцы думали, что новое передовое общество строят, а то что было до них - сплошное угнетение народа\народов царского режима и капиталистов-мироедов. И их использовали для разрушения. Теперь чуть попроще стало - это Россия и русские. :)
Или может я не прав ?
Давайте попробуем:
Настоящий украинец это (нужное подчеркнуть, можно в нескольких пунктах):
1 Гражданин Украины
2. Родившийся на Украине
3. Проживающий на территории УКраины
4. ПРиносящий пользу Украине своим трудом
5. Знает украинский язык
6. Ругает совместную историю Украины и РОссии
7. Не любит русских
8. Не любит РОссии и ждет нападения.
9. Все что угодно, лишь бы во вред РОссии и русским
Львіво, а я іншому дивуюся. ;) Стільки асвабадівтелєй з Росії у Львові живуть і їхніх нащадків. І вже так глибоко вони вкоренилися в Галичині.... Ні за які "каврижкі" Путін їх не виманить звідси. І не зважають на "кровожадних бандер", що мучили їхніх бабушек і дєдушек....
Странно, почему их не пугают "сгинувшие" предки, видно тяга денег больше, чем тяга памяти..(с)???? ;)
Это просто говоорит о том, что и во Львове проживают нормальные в основном люди вне зависимости от украинского и русского языка, прошлого и политических взглядов с которыми "асвабадівтелi з Росії і їхніх нащадкі Львові живуть." и будут жить в мире и согласии. Это, конечно не всем нравится, но в основном люди просто уважают друг друга вне зависимости от рассовой религиозной .... и др. принадлежности.
Что касается украинского и русского языка.
Первое. Это не проблема, перейти с того или иного, русского ли украинского ли. Языки близки, требуется небольшой переходный период, и не постоянное тыкание в несовершенстве знаний. Был бы толк от человека в том, что он делает, а некоторое несовершенство произношения и написания в нормальном обществе воспрнимается нормально. Самое главное - это понимать и уважать друг друга. Не так ли ?
Отношение портят "бесноватые ура-патриоты".
Раньше в СССР была точка зрения (независимо от национальности - живешь за границей - значит однозначно предатель или почти предатель. Это идеологический подход. Сейчас поменялось и идет в плане - если называешь себя русским, и помнишь свои корни, то ты русский. Не их вина, а вина того времени, что их деды и прадеды оказались за пределами своей родины.
Представим на минуту, что победили белые. Куда бы делись красные ? Туда же, где сейчас потомки белых.
Победило бы ОУН и УПА, куда бы делись схидняки, и поддержавшие Сов. влвсть ? Туда, же, в Россию и тот же Запад, кому куда ближе.
дуже сумніваюся......
абсолютно різні люди......
більшовики тому і вчинили переворот в 17-му, що попередники "білих" були дуже ліберальними.....
те саме стосується оун-упа....
невдале порівняння....
bonapart
13.03.2008, 22:11
Так вот отношение к украинцам за пределами УКраины у "ура-патриотов" - чисто идеологическое, по Советскому образцу. Если не с нами - то против нас. А с нами - это против москалей и РОссии.
І хто ж вам таке сказав? Знаю багато росіян, з якими дружу і все нормально, до прикладу мої колишні однокласники. І між іншим, коли ми з ними спілкуємоь на такі теми майже всі визнають, що Росія має надто великі імперські амбції, і пхає носа в чужі справи, що ненормально. От до цього і до тих хто таке підтримує і є вороже ставлення патріотів України.
Давайте попробуем:
Настоящий украинец это (нужное подчеркнуть, можно в нескольких пунктах):
1 Гражданин Украины
2. Родившийся на Украине
3. Проживающий на территории УКраины
4. ПРиносящий пользу Украине своим трудом
5. Знает украинский язык
6. Ругает совместную историю Украины и РОссии
7. Не любит русских
8. Не любит РОссии и ждет нападения.
9. Все что угодно, лишь бы во вред РОссии и русским
Справжній українець той, хто:
Вважає Україну Батьківщиною
Пам"ятає і шанує історію своєї Батьківщини
Не плюндрує пам"ять предків, які за Батьківщину боролися
Знає українську мову
Не потурає ворожим(сепаратистським і т. д.) намірам щодо Батьківщини, і не мовчить у разі незгоди
От, мені здається оце і є справжній українець. А ваш перелік - це повна нісенітниця, причому половина пунктів вирвані взагалі з контексту (до прикладу, цей: "Ругает совместную историю Украины и РОссии").
Boris_Kiev
13.03.2008, 22:31
Пане Бонапарт,
я давно не читаю дописів Вашого опонента і давно не сміюся з його дописів. Сперечайтеся - не сперечайтеся, але Вам хочуть довести одне: "арена в лайні, слони в лайні, глядачі в лайні, а я, Ч-ц, виходжу на арену в білому фраку".
Це настільки лежить на поверхні, що просто не варто підставлятися під чергову порцію комсомольської демагогії. Комосомольські лідери вміли слухати тільки себе.
bonapart
13.03.2008, 22:37
Пане Борис, повністю з вами згоден.
Просто інколи не стримуюся, і мушу написати, адже гидко слухати як все перекручують, плюндрують тощо...
Мабуть треба бути стриманішим... і не піддаватися на провокації, нє?)))
Boris_Kiev
13.03.2008, 22:39
Просто заощаджуйте свій час і нерви.
Вранці прочитаєте спробу опонента мені відповісти. Але я не читатиму відповіді. Точніше, "проповіді". :)
natkanetka
14.03.2008, 02:55
Iван Багряний. Тигролови
я читала ту книжку. дуже сподобалось.
Додано через 1 хвилину
П.С. в мене пра пра бабуся була вислана, але не знаю куди. навіть бабуся вже не пам'ятала.
Чернобылец
14.03.2008, 04:15
Вважає Україну Батьківщиною
Пам"ятає і шанує історію своєї Батьківщини
Не плюндрує пам"ять предків, які за Батьківщину боролися
Знає українську мову
Не потурає ворожим(сепаратистським і т. д.) намірам щодо Батьківщини, і не мовчить у разі незгоди
От, мені здається оце і є справжній українець. А ваш перелік - це повна нісенітниця, причому половина пунктів вирвані взагалі з контексту (до прикладу, цей: "Ругает совместную историю Украины и РОссии").
Я прсто попытался дать простые вопросы, на которые есть однозначные ответы. В ваших нет однозначности.
1. Вважає Україну Батьківщиною
Тут в принципе я согласен. Я хоть и в России родился, но у меня свое личное отношение к Украине и Киеву. И никто его не поменяет. А вот моя дочь уж на Украине родилась, но не имеет ничего против ни пртив одной страны мира. :) Мой тесть - бывший офицер Сов. Армии, тоже на Украине родился, он украинец. Это и его Батькiвщина.
Хотя многие могут посчитать, что это не считается, хотя я и за независимость голосовал в 91.
2. Пам"ятає і шанує історію своєї Батьківщини
Согласен тоже. Только историй, то не одна. Какая правильная ? Я считаю, которая никого не унижает и объединяет. Такой пока нет. Пока есть те, что говорят, вот эта правильная, а другие, нет эта, преувеличивая одно и преуменьшая другое
3. Не плюндрує пам"ять предків, які за Батьківщину боролися
В кино " Вбой идут одни старики есть такая фраза главного героя в исполнении Быкова :"Сегодня над моей Украиной дрались !" Так что советские солдаты украинцы тоже за Баткивщину боролись. Чи ни ?
4. Знає українську мову
Согласен.
5. Не потурає ворожим(сепаратистським і т. д.) намірам щодо Батьківщини, і не мовчить у разі незгоди.
Это вообще-то уголовная статья, но по ней еще никого не посадили, хотя об этом много говорят. Просто идет вольная трактовка на уровне бабки Параски. Обычно, если не ругаешь Россию каждый день и за нормальные отношения, то уже сепаратист, если не "пятая колонна". А еще несепаратисты- опасаются нападения каждый день и каждый день находят подтверждения.
PS. Кстати. ЕСли человек вместо ответа по существу пытается перейти на личность, то это и есть комсомольский метод спора
ЗЫЫ. Спасибо Борис ! Вы, когда мы с вами начинали "спорить" в 2004 г. вы лично помогли мне пробежать много дополнительных километров для здоровья. Спасибо вам за укрепление моего здоровья. Ей богу благодарен.
bonapart
14.03.2008, 06:37
Согласен тоже. Только историй, то не одна. Какая правильная ? Я считаю, которая никого не унижает и объединяет. Такой пока нет. Пока есть те, что говорят, вот эта правильная, а другие, нет эта, преувеличивая одно и преуменьшая другое
Іторія є одна - історія моєї Батьківщини і мого народу, і мені байдуже кого вони принижує чи на кого вішає ярлики, вона є такою як є, і мені гидко слухати, коли виправдовують нелюдів, які катували мій народ чи коли навпаки, клеймлять борців за його незалежність і волю.
До речі, я це напиав не для того щоб ви згоджувались чи не згоджувались, я написав, хто є на мою думку правжнім українцем.
Богданович
14.03.2008, 13:43
Чудово описали українця, пане bonapart
Додам тільки одне працює на користь Україні!
А ваш перелік - це повна нісенітниця, причому половина пунктів вирвані взагалі з контексту (до прикладу, цей: "Ругает совместную историю Украины и РОссии").
Що є то є, адже вважаю і не тільки я один, що після переяслівської поразки в Україні все пішло шкереберть, досі не оговтаємось. Чи може ми повинні шанувати таку історію, коли нас сусіди засилали на Сибір тисячами, насильно, цілими сім'ями та поодинці заганяли у товарні вагони "на сорок чєлавек, ілі восємь лошадєй"?
А потім, тих що вижили та змушені були якось прилаштовувати своє життя, обернули на "русскава чілавєка", асимілювали, задурили голову своєю споконвічною імперською ідеологією, та використовують вже їхніх нащадків, примушують віддавати голоси за нового царя-батюшку.
При тому українці в Росії і старі і нові не мають об'єктивної інформації про Україну, фактично ізольовані, наче в резервації. Їх нацьковують на національні сили, спотворюють образ нової України, аби викликати відразу, та нехіть до повернення на Батьківщину, без них "там нічево би нє стояло", і це влада завше добре усвідомлювала.
Така "совмєстная історія", ну я мовчу вже...
P.S. А проповідника - в ігнор! Не гайте часу не варто. Нехай їде в Ніжнєвартовск.:)
Степаныч
14.03.2008, 14:25
...виправдовують нелюдів, які катували мій народ... Просто цікаво: а ці "нелюди" з якого народу?
levandivka
14.03.2008, 14:29
"нелюди" з якого народу?
Питання риторичне? :)
Степаныч
14.03.2008, 15:07
Питання риторичне? :)Ну-у-у... Я как-бы догадываюсь. Но конкретики хоцца!
natkanetka
14.03.2008, 16:24
Степаничу, як думаєте, у радянській владі були українці, білоруси, латвійці? напевно, не було. знаю тільки про Сталіна. він був грузином. а решта всі росіянами були. в Росії була на той час така політика. щоб народ не об'єднався і не повстав, влада розселяла українців, білорусів і взагалі всі народи по всьому союзу. а ці "нелюди" діяли з вказівок влади. серед них були не тільки росіяни, але я їх теж зараховую до "нелюдів".
І.Павлович
14.03.2008, 16:25
А с нами - это против москалей и РОссии.
Я людина спокійна і інтелігентна. Щонайменьше мені так здається. Але .............., Скільки можна?!
Додано через 11 хвилин
у радянській владі були українці, білоруси, латвійці?
У керівництві державою були.Але лише ті, що змогли переступити через національну приналежність і вважати себе просто "радянською людиною". А ознакою цього була повна російськомовність. Пам"ятати про своє коріння можна було лише на рівні народної творчості і лише у руслі "Як розвивається вона під проводом Москви".
natkanetka
14.03.2008, 16:39
Були.Але лише ті, що змогли переступити через національну приналежність і вважати себе просто "радянською людиною". А ознакою цього була повна російськомовність. Пам"ятати про своє коріння можна було лише на рівні народної творчості і лише у руслі "Як розвивається вона під проводом Москви".
то я й мала на увазі, не справжні українці, бо справжні себе вважають українцями. хоч тоді було важко так сказати.
Я людина спокійна і інтелігентна
Правильно. Нервные клетки не восстанавливаются.
Степаныч
14.03.2008, 20:05
Степаничу, як думаєте, у радянській владі були українці, білоруси, латвійці? напевно, не було. знаю тільки про Сталіна. він був грузином. а решта всі росіянами були. в Росії була на той час така політика. щоб народ не об'єднався і не повстав, влада розселяла українців, білорусів і взагалі всі народи по всьому союзу. а ці "нелюди" діяли з вказівок влади. серед них були не тільки росіяни, але я їх теж зараховую до "нелюдів".
Дитинко,
ну що я можу Вам сказати... Якщо вас такої хренотені (пробачте за грубість, але від душі) вчать в гімназіі, ну киньте її. Якщо зможете. А вчителі Ваші - сволота, а не просто придурки, як Вам раніше казали. Таких "педагогів" потрібно гнати і гнати, далеко й далеко. Не Ваша вина, що Вас вчать ці... мудаки (пробачте ще раз). Це біда Ваша, наша біда. Схаменуться рано чи пізно. Та чи ВЧАСНО?
Дитинко,
ну що я можу Вам сказати... Якщо вас такої хренотені (пробачте за грубість, але від душі) вчать в гімназіі, ну киньте її. Якщо зможете. А вчителі Ваші - сволота, а не просто придурки, як Вам раніше казали. Таких "педагогів" потрібно гнати і гнати, далеко й далеко. Не Ваша вина, що Вас вчать ці... мудаки (пробачте ще раз). Це біда Ваша, наша біда. Схаменуться рано чи пізно. Та чи ВЧАСНО?
Степаничу!
Як Ви забули дати лінк?Може дитина нарешті "образумиться" і почне читати справжню ИСТОРИЮ СССР (http://www.cccp.narod.ru/history.html).
То ж мудаки вчать якусь там історію по Грушевському,Аркасу.
Степаныч
14.03.2008, 20:54
Може дитина нарешті "образумиться"...Перед дитинкою за "дитинку" я вибачився (їй не подобається). А якщо Ви, здоровий, розумний, дорослий мужик також вважає, що "...у радянській владі були українці, білоруси, латвійці? напевно, не було...", то лікувати Вас я не буду. Нема сенсу. "Нєізлєчімо"!
natkanetka
14.03.2008, 20:55
Степаничу, а шо не так?
щоб народ не об'єднався і не повстав, влада розселяла українців, білорусів і взагалі всі народи по всьому союзу.
А вчителі Ваші - сволота, а не просто придурки, як Вам раніше казали. Таких "педагогів" потрібно гнати і гнати, далеко й далеко. Не Ваша вина, що Вас вчать ці... мудаки (пробачте ще раз).
ну-ну, вчителі, які мають Українське визнання. Троє вчителів гімназії визнані одними з найкращих вчителів в Україні(серед них вчителька історії і права), п'ятеро в області, і семеро(здається) в місті. Наші вчителі і учні отримують різні нагороди на державному рівні. сумніваюсь в Ваших словах. жаль, що Ви їх так називаєте.
Додано через 1 хвилину
..у радянській владі були українці, білоруси, латвійці? напевно, не було.
я ж написала, що вони
не справжні українці
і погодилася з
У керівництві державою були.Але лише ті, що змогли переступити через національну приналежність і вважати себе просто "радянською людиною". А ознакою цього була повна російськомовність. Пам"ятати про своє коріння можна було лише на рівні народної творчості і лише у руслі "Як розвивається вона під проводом Москви"
Перед дитинкою за "дитинку" я вибачився (їй не подобається). А якщо Ви, здоровий, розумний, дорослий мужик також вважає, що "...у радянській владі були українці, білоруси, латвійці? напевно, не було...", то лікувати Вас я не буду. Нема сенсу. "Нєізлєчімо"!
Якраз я так не вважаю.
Інтернаціоналізм "наліцо".
Поляк Дзержинський.Певно жив в Кракові?
Грузин Джугашвілі.Живучи в Тбілісі,таких ділов натворив...
А лєнін прямо говорив на 11 з’їзді партії в 22-му році.
"Советская власть строит русское государство, и надо поэтому идти за нею... Большевики могут говорить, что им нравится, а на самом деле это не тактика, а эволюция, внутреннее перерождение"
Степаныч
14.03.2008, 21:13
Степаничу, а шо не так?
Цитата:
Допис від Степаныч
щоб народ не об'єднався і не повстав, влада розселяла українців, білорусів і взагалі всі народи по всьому союзу.Наталко!
ну що ж Ви мені СВОЇ дописи приписуєте?:)
ну-ну, вчителі, які мають Українське визнання. Троє вчителів гімназії визнані одними з найкращих вчителів в Україні(серед них вчителька історії і права), п'ятеро в області, і семеро(здається) в місті. Наші вчителі і учні отримують різні нагороди на державному рівні. сумніваюсь в Ваших словах. жаль, що Ви їх так називаєте.От саме це і сумно. Політика держави...
я ж написала, що вони
Цитата:
Допис від natkanetka
не справжні українціНу звісно... І скільки ж було таких "несправжніх"?
Додано через 3 хвилини
Якраз я так не вважаю.
О! Так про що ми сперечаємося? Більшовизм - зло, однозначно. Але лозунги красиві, тисячі людей за ці лозунги життя віддали. І був він ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНИМ. І українці там не останню роль грали. Чому не визнати очевидне?
natkanetka
14.03.2008, 21:23
ну ж Ви мені СВОЇ дописи приписуєте?
ні, я знаю, шо я то казала, маю на увазі, чи оце неправильно?
щоб народ не об'єднався і не повстав, влада розселяла українців, білорусів і взагалі всі народи по всьому союзу.
От саме це і сумно. Політика держави...
яка політика держави? нам вчителі не кажуть: "ви маєте ненавидіти москалів!". це історія. погоджена Росією і Україною. Росія визнає ту історію, яку ми вчимо! вчителі нас вчать ту історію. ПОГОДЖЕНУ ВАШОЮ ДОРОГОЦІННОЮ РОСІЄЮ, ЯКУ ДИСКРИМІНУЮТЬ УКРАЇНЦІ! Ви знову намагаєтесь довести мені, що я ненавиджу Росію.
Ну звісно... І скільки ж було таких "несправжніх"?
стільки, скільки їх було при владі, бо українським патріотам там не було місця.
bonapart
14.03.2008, 21:25
Степаничу, ну ми вже не раз з вами про це сперечалися. Вчителі в нас нормальні, і вчили нас нормальної історії, а не "истории СССР" і "истории "марксизма-леннинизма". за що їм дуже вдячний. І політика держави правильно рухається, в напрямку любові до України та українського народу, а не "вождя пролєтаріата" і "партии"
А несправжніх було досить. І вони були зрадниками свого народу - за 30 срібляників продавалися до такої степені, що ладні були цьому свому народу влаштувати пекло на землі. І в іншому ви мене не переконаєте. До речі, ми з вами це все обговорювали неодноразово на інших гілках, чого ви вчепилися до дитини(вибачте, Натконетко) тут?
О! Так про що ми сперечаємося? Більшовизм - зло, однозначно. Але лозунги красиві, тисячі людей за ці лозунги життя віддали. І був він ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНИМ. І українці там не останню роль грали. Чому не визнати очевидне?
Угу..Визнаєм.
Що були пристосуванці ,які радо йшли на службу до комуністів, щоб пожити сито та безтурботно.
Звичайно, брати чуже та продавати людей є великим злочином, але в атеїстичному комуністичному суспільстві Бога нема, а, значить, і гріха нема, а є свобода творити все, що хочеш.Люди не дарма на цю тему анекдоти придумали: Подає чоловік секретарю парторганізації заяву: "Прошу принять меня в КП".
А той запитує: - А почему Вы не пишете КПСС?
- Потому, что в СС я уже был…
Степаныч
14.03.2008, 21:45
До речі, ми з вами це все обговорювали неодноразово на інших гілках, чого ви вчепилися до дитини(вибачте, Натконетко) тут?
Наталко,
Бонапарт правий. Чого я присікався? Кілька тез і на сьогодні закінчу. Мені не подобається, що ми, українці, в усіх своїх бідах винними хочемо знайти когось із сторони. Ми самі робимо свою історію. За нас ніхто для нас нічого хорошого не зробить. Мені принизливо і неприємно, коли нас намагаються переконати, що якісь інші народи, перш за все росіяни, не давали нам нормально жити. Історія наша була і героїчною, і трагічною. Але це НАША історія. Ми, наші предки несуть відповідальність за неї. Не росіяни, не поляки, не литовці, не татари. МИ! Поки ми цього не усвідомимо, поки будемо шукати захисту у якогось "дяді", поки ми й будемо нацією, яку не поважають. Та й самоповаги чекати годі.
bonapart
14.03.2008, 21:55
Історія наша була і героїчною, і трагічною. Але це НАША історія. Ми, наші предки несуть відповідальність за неї. Не росіяни, не поляки, не литовці, не татари. МИ!
В дечому тут з вами можу погодитися. Але!!!! У всього є свої рамки, і свого часу ті рамки деякі (про яких ми тут і говоримо) загарбники переступили. Тому ми з вами зараз не говоримо про поляків-загарбників, чи литовців-загарбників... а говоримо про комуністів-загарбників і совєтській союз.
natkanetka
14.03.2008, 21:56
Степаничу, ніхто захисту не шукає, ми визнаємо історію, але ми не винні в тому, що радянська влада катувала наших людей. ми в цьому не винні. Ви самі знаєте, що Росія завжди хотіл одержати українські землі. їй це вдавалось, але при чому тут українці? вони жили мирно, а з ними повдились як з рабами(в часи кріпацтва), намагались нав'язати свою думку, яка була їм чужою(в часи комунізму). хіба селяни винні в тому?
Boris_Kiev
15.03.2008, 00:12
Степаничу,
Не душіть квітку.
Нехай росте, набирається досвіду. Врубіться - дівчині НІЩО не загрожує (в плані свободи відстоювання власної думки). Завважте - дівчина шукає, читає, аналізує.
Хтось переймає мудрість від батьків, хтось - від вчителів.
Ось Вам приклад - моя шкільна директриса: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=266146&postcount=81
Заслужена педагогша усср, блін !
bonapart
15.03.2008, 00:19
:radist: До речі, Степанич на українській заговорив!!!! От що значить вплив оточення!!!!;)
Boris_Kiev
15.03.2008, 00:30
Бонапарте,
Степанич вільно володіє українською, любить Україну.
І взагалі нормальний мужик, "поміркований центрист". Нам разом жити й працювати, не треба роздмухувати деякі розбіжності у світогляді.
bonapart
15.03.2008, 00:40
Степанич вільно володіє українською, любить Україну.
І взагалі нормальний мужик, "поміркований центрист". Нам разом жити й працювати, не треба роздмухувати деякі розбіжності у світогляді.
Нічого не маю проти, я ж не кажу, що Степанич - поганий мужик!!!! Просто я раніше чомусь не помічав, що Степанич українською спілкується, чомусь все бачив переважно російську(може то я так дивився, не знаю)... Це великий йому плюс!!!
Нічого не маю проти, я ж не кажу, що Степанич - поганий мужик!!!! Просто я раніше чомусь не помічав, що Степанич українською спілкується, чомусь все бачив переважно російську(може то я так дивився, не знаю)... Це великий йому плюс!!!
Щодо Степанича мушу сказати,що 99% його дописів на ЛФ виключно українською мовою.
Boris_Kiev
15.03.2008, 00:52
Бонапарте,
1. щоби до співбесідника "доїхали" деякі "базові" речі, краще пояснювати його, співбесідника, мовою.
2. акторсько/лекторсько/педагогічні здібності оповідача найкраще проявляються при "роботі" однією мовою - зазвичай мовою дитинства або мовою отриманої освіти
3. у критичній ситуації людина захищається (або нападає) теж "першою мовою".
4. Іноді заради ввічливості не в падло перейти на мову опонента.
Рівень володіння мовою бачимо ? Бачимо. Проблеми нема.
bonapart
15.03.2008, 00:53
Щодо Степанича мушу сказати,що 99% його дописів на ЛФ виключно українською мовою.
Тоді я вибачаюся, значить я щось тойво трохи.... трохи неуважний...
Степаничу, ви чуєте? Я приношу свої вибачення за:
До речі, Степанич на українській заговорив!!!! От що значить вплив оточення!!!!
Чернобылец
15.03.2008, 05:12
Перед дитинкою за "дитинку" я вибачився (їй не подобається). А якщо Ви, здоровий, розумний, дорослий мужик також вважає, що "...у радянській владі були українці, білоруси, латвійці? напевно, не було...", то лікувати Вас я не буду. Нема сенсу. "Нєізлєчімо"!
Степаныч !
А чего вы переживаете ? Пусть учат, как учат. Мне все равно. Рубят сами сук на котором сидят. Я рад, например. Свидомые будут неграмотными, в заробитчане пойдут в новом мире. По моему это всех соседей устраивает. А вы сами учите внуков, детей уже научили. Так что не волнуйтесь, неграмотные - лучше управляемые. Ну те, кто поумнее осознают, как их обували в школах идеологией.
Тут вопрос по поводу АЭС возник. Такие реакторы как в Чернобыле на Курской, Смоленской и Ленинградской АЭС. И Игналине. Прибалты сначала закрыли, а сейчас думают, как открыть снова.
А первая крупная авария была в 1957 в Челябинской области. НАверно, украинцы устроили против москалей, но там большинствоу украинцев.
А вообще информация здесь по поводу АЭС. Где и какие.
http://faqs.org.ru/science/atom.htm
НА УКраине 4 АЭС. А в РОссии АЭС :
Балаковская АЭС
Белоярская АЭС
Билибинская АЭС
Калининская АЭС
Кольская АЭС
Курская АЭС
Ленинградская АЭС
Нововоронежская АЭС
Ростовская АЭС
Смоленская АЭС
Степаныч
15.03.2008, 05:27
Ви самі знаєте, що Росія завжди хотіл одержати українські земліНе знаю.:)
Степаничу,
Не душіть квітку.Звиняйте, "увлєкся". Вона мені теж подобається. Тому і "увлєкся".:)
До речі, Степанич на українській заговорив!!!! От що значить вплив оточення!!!!Драсть!
Нічого не маю проти, я ж не кажу, що Степанич - поганий мужик!!!! Просто я раніше чомусь не помічав, що Степанич українською спілкується, чомусь все бачив переважно російську(може то я так дивився, не знаю)... Це великий йому плюс!!!Не так, не так...:D
Степаничу, ви чуєте? Я приношу свої вибачення за:Проїхали!;)
Додано через 6 хвилин
А чего вы переживаете ? Пусть учат, как учат.
Не согласен. Учить нужно тому, как было. А детишек учат неправде. Я против. С АЭС ваапче упад! И учитель еще какой-то заслуженный! А чему "незаслуженные" учат???
Чернобылец
16.03.2008, 18:34
Не согласен. Учить нужно тому, как было. А детишек учат неправде. Я против. С АЭС ваапче упад! И учитель еще какой-то заслуженный! А чему "незаслуженные" учат???
Учат неправде, зато идеологически правильно. Иначе просто не получается. Просто видимо должны пройти через этот период, чтоб политически созреть и понять, что любому государству нужны грамотные и незашоренные идеологией люди.
Кстати, обратите внимание. Все то что считалось идеологически правильным при большевиках, все, что было до них было угнетением царского режима подневольных народов, это же и используется "новыми идеологами". Только замена понятия "царский режим" "Имперская РОссия".
А почему ? Потому что новые идеологи- из идеологов, воспитанных коммунистами, беспринципные карьеристы.
У 1939 г., у сувязі са 125-годдзем Тараса Шаўчэнкі, Янка Купала напісаў паэму "Тарасова доля". У аснове сюжэта — трагічнае, поўнае суровых нягод жыццё украінскага песняра. Нарадзіўся Тарас у цяжкі прыгонны час, калі "зубы скаліла няволя, хахатала гора". А далей — бязрадаснае дзяцінства, горкія вандраванні па свеце, ссылка ў Орскую крэпасць, забарона пісаць і маляваць, расстанне з каханай Аксанай, цяжкая хвароба і заўчасная смерць. :
Заклікаў да лепшай долі,
Долі і свабоды,
Клікаў шчасце, клікаў сонца
Для свайго народа.
Яго бунтарскія словы выражалі думкі і імкненні ўсяго ўкраінскага народа, бо
Не танула песня ў моры,
Ў агні не гарэла,
Закаваць не мог у путы
Сатрап азвярэлы.
Праўдзівая песня Тараса Шаўчэнкі знайшла водгук і разуменне ў сэрцах беларусаў, Бо йшла доля беларуса
3 доляй украінца
Адналькова — ў поце, ў слёзах,
Церневым гасцінцам.
Расказваючы пра агульны лёс суседскіх народаў, Я. Купала падкрэслівае і агульнасць паэтычнага лёсу прадстаўнікоў дзвюх нацыянальных літаратур: "я таксама нарадзіўся ў ланцугах пад царам". Дакладныя апісанні жыцця і дзейнасці Тараса Шаўчэнкі, пранікнёныя суперажыванні яго лёсу, разважанні аб долі Кабзара і яго народа, шырокія і ёмістыя абагульненні надаюць адметнасць паэме, якая спалучыла ў сабе народна-паэтычныя традыцыі беларускага і ўкраінскага слова. У творы шырока выкарыстоўваюцца шматлікія ўвасабленні, адухаўленні, метафары ("заплакала Ўкраіна", "гаманіць Дняпро са стэпам", "не танула песня ў моры"), што збліжае "Тарасову долю" з паэмай "Бандароўна". Трагічныя абставіны, у якіх жыў Тарас Шаўчэнка, не перашкодзілі яму стаць бясстрашным абаронцам народных інтарэсаў, уладаром чаруючай песні. Такім уяўляўся Я. Купалу вялікі Кабзар.
Учат неправде, зато идеологически правильно. Иначе просто не получается. Просто видимо должны пройти через этот период, чтоб политически созреть и понять, что любому государству нужны грамотные и незашоренные идеологией люди.
Ми,на ЗУ мали нагоду пересвідчитись в "правдивості" отих "істориків".
Коли людям в живі очі брехали,що їхні діди,батьки,родичі були бандитами.
Тепер по пунктах.
Яку неправду Ви бачите в нинішній трактовці.
Чи правда для Вас виключно тут? (http://www.cccp.narod.ru/history.html)
levandivka
16.03.2008, 19:18
Знову про топік забули.
Гілка закрита на санітарну "годину".
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008