КПК

Показати повну версію : Будинки престарілих: спосіб позбутися клопоту ?

Deus igrok
01.03.2008, 18:29
Типове Положення
про будинок-інтернат для громадян похилого віку та
інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для
ветеранів війни і праці

1. Загальні положення

1.1. Будинок-інтернат для громадян похилого віку та
інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни
та праці (далі - будинок-інтернат) є стаціонарною
соціально-медичною установою загального типу для постійного
проживання громадян похилого віку, ветеранів війни та праці,
інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і
медичного обслуговування.

2. Завдання будинку-інтернату

2.1. Основним завданням будинку-інтернату є забезпечення
належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування,
надання медичної допомоги громадянам похилого віку та інвалідам,
які потребують стороннього догляду і допомоги.

2.2. Мешканці будинку-інтернату забезпечуються відповідно до
встановлених норм:
житлом, одягом, взуттям, постільною білизною, м'яким і
твердим інвентарем та столовим посудом;
раціональним чотириразовим харчуванням, у тому числі і
дієтичним, з урахуванням віку і стану здоров'я осіб, що проживають
у будинку-інтернаті в межах натуральних норм харчування (проміжки
часу між прийманням їжі не повинні бути більше ніж чотири години,
останнє приймання їжі організовується за дві години до сну);
цілодобовим медичним обслуговуванням, консультативною
допомогою, стаціонарним лікуванням на базі закріплених
лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я;
слуховими апаратами, окулярами, протезно-ортопедичними
виробами, зубним протезуванням, спеціальними засобами пересування
(крім моторизованих), медикаментами та життєво-необхідними ліками
відповідно до медичного висновку;
комунально-побутовим обслуговуванням (опалення, освітлення,
радіофікація, тепло-, водопостачання тощо);
організацією культурно-масової та оздоровчо-спортивної роботи
з урахуванням стану здоров'я і віку мешканців будинку-інтернату.
умовами, що сприяють адаптації громадян похилого віку
громадян похилого віку, ветеранів війни, праці та інвалідів у
новому середовищі.

Стаціонар для людей похилого віку вже за місяць запрацює у селі Пришиб. Наразі завершується ремонт приміщень сільської дільничної лікарні, на базі якої розташується стаціонар. Як зазначає заступник голови облдержадміністрації Н.Мякушко, це має бути сучасний заклад із цивілізованими умовами: опаленням, теплими туалетами і душовими, інвалідними візками тощо. У ремонтні роботи вже вкладено близько 125 тис. грн. із районного бюджету. Заклад попередньо розрахований на 20 місць. Як каже Н.Мякушко, це повністю задовольнить потреби Кременчуцького району. У стаціонарі перебуватимуть люди похилого віку, які не мають рідних, або такі, діти котрих судом позбавлені опіки над батьками.
Наразі на Полтавщині працюють 12 будинків для престарілих, у Кременчуцькому районі такий заклад буде першим.
http://www.panorama.pl.ua/doc.php?id=1244

У Європі цілком нормальним вважається, коли діти здають своїх батьків до будинку престарілих. Наприклад, у Швеції такі люди нерідко йдуть до подібних закладів із власної волі. Хоч і не таємниця, що жителів цієї країни (як, проте, й інших представників Заходу) часом звинувачують у надмірній суворості до батьків, аргументуючи це тим, що покоління живуть автономно (тільки 3% шведських громадян проживають в одній квартирі зі старими). І навіть догляд за лежачими перебирає на себе держава, а не «рідна кровинка». Проте тамтешній стареньких це анітрохи не ображає, оскільки ті дуже поважають свободу і права іншої людини та вважають за краще не створювати проблем навіть дуже близьким і рідним.

«На Заході будинки престарілих — це можливість жити так, як людина хоче, — розказує Н. Вержиковська. — Там пенсіонери мешкають у комфортабельних кімнатах, за які платять, отримують культурну програму і почуваються повноцінним громадянами своєї країни. Більш того, в Європі якісно інше ставлення до старості, цей час присвячують подорожам і реалізації бажань».
http://www.day.kiev.ua/38875/

Дехто на старість не тільки залишається сам, але й опиняється не вдома, а в будинку престарілих. Цілу драму переживають ті, від кого відмовляються діти. Хоча вже там, у цих будинках старості й смутку, вони, мабуть, усі більш-менш рівні. Принаймні так видається сторонньому спостерігачеві, який тільки бачить багато старих, невеселих людей, а поміж них – ще й калік. Розум підказує, що тут їм не так уже й погано. Адже є що їсти, тепло, кожен має свій кут і ліжко, опіку. Та водночас серце стискається від жалю. Чомусь на згадку приходить власна бабуся, яка нізащо, як, напевно, всі старенькі, не покинула б власного дому. І при цьому думалося, що їй, яка протягом майже двох років лежала з поламаним стегном, було в цьому жахливому становищі вдома ліпше, ніж тим, хто опинився на старості на казенному хлібі. Хоча, звичайно, дехто з цього приводу висловлює інші думки. Мовляв, за кордоном віддавати старих людей у будинки престарілих (будинки сеньйорів) – нормальна практика.
І їм там дуже й дуже непогано.
А молодь працює і не має часу. Може, й так. Може, колись і в нас держава доросте до такого рівня економічного й культурного розвитку, що зможе в закладах згаданого типу забезпечити старшим людям належні умови життя, гідну старість і... гідну смерть.
http://www.arka.org.ua/newissue8/articles.php3?id_issue=71&id_heading=23

Liliyah Romanova
01.03.2008, 19:27
Тема, як завжди, із упередженим негативом на самому початку.
Коли вже ви то переростете?

Romko
01.03.2008, 19:48
Тема, як завжди, із упередженим негативом на самому початку.
Коли вже ви то переростете?
Лілю,видно Ви забули,що мова тут про Україну.

Liliyah Romanova
01.03.2008, 19:53
Лілю,видно Ви забули,що мова тут про Україну.
Я не забула. Я про тон автора, Ромку.
Прочитала виділені речення і зрощуміла думку автора. Мабуть, не дивно. Але якось кожна гілка в нього дивним тоном починається.
Чи ви мені хотіли щось більше сказати?

Romko
01.03.2008, 19:58
Чи ви мені хотіли щось більше сказати?
Я знаю,що відбувається у нас в лікарнях,дитячих інтернатах.
Сумніваюся,що в будинках перестарілих інша картина...

levandivka
01.03.2008, 20:00
Топік не про будинки, а про паскудників, що здихуються батьків.

Liliyah Romanova
01.03.2008, 20:03
Я знаю,що відбувається у нас в лікарнях,дитячих інтернатах.
Отут я з вами цілковито згідна.
Мене дивує Ігрок із його ідеєю цієї гілки.
Ми були якось у будинку старців. Здається на Медової Печери, але я не впевнена, що саме там.
То вулиця, де є кінцева 7 автобуса і де колись був відомчий садочок заводу "Мікроприлад". :)
Звичайний будинок. Старші цілком задбані. Але в Україні щось таке сумно. Тим більше, що традиції ще дуже сильні, та й батьки не народжують першу дитину в 40. І якщо між батьками та першою дитиною яких 15-20 років різниці, то їм потім навпаки цікавіше разом жити. А до того часу вони ще й самі за себе чудово дбають.

Deus igrok
01.03.2008, 20:13
Фабула з реалу.
Чотири покоління: прабабця, бабця, невітска, внучка, - у двох кімнатній квартирі. Окрему кімнату займає - 98 річна прабабця. Бабця, невістка - працюють. Внучка студентка. Вся чоловіча частина родини, по тим чи іншим причинам померла/загинула.

Чи не правильно було би бабцю помістити в будинок престарілих ?

Romko
01.03.2008, 20:16
Може ліпше зразу ефтаназію?
Щоб довго не мучилась?

levandivka
01.03.2008, 20:18
зразу ефтаназію?
Щоб довго не мучилась?
І з'їсти на обід.

Romko
01.03.2008, 20:20
І з'їсти на обід.
Як тоті вуйка канадійського?:D :D :D

Deus igrok
01.03.2008, 20:25
Може ліпше зразу ефтаназію?
Щоб довго не мучилась?

Дарма, дарма ...

http://health.unian.net/ukr/detail/188243
В феврале этого года в Великобритании планируют принять новый кодекс государственного здравоохранения, в котором будет прописана "норма ответственности" пациента, то есть, людей, которые пренебрегают собственным здоровьем, будут переносить в конец списка ожидания медицинской помощи. В печати относительно этого появились критические отзывы, мол такая норма ограничивает права пациентов. Однако обнародованный Daily Telegraph опрос среди врачей Великобритании показал, что профессиональные медики хотят ужесточить санкции. Большинство из них считают, что нужно ограничить предоставление медицинской помощи за государственные средства старым больным британцам, а также людям, которые ведут нездоровый образ жизни, - алкоголикам, курильщикам и лицам с ожирением. По их мнению, система здравоохранения страны не способна лечить бесплатно всех и каждого. В частности, 94 % опрошенных врачей заявили, что не стоит трансплантировать печень алкоголику, который отказывается пить. Их аргумент - если алкоголик собирается допиться до смерти - это очень досадно, но если ему трансплантируют печень, которая была нужна другому человеку, у которого был шанс выжить, то это трагедия. Каждый третий медик высказался за отказ в льготной медицинской помощи пожилым пациентам, если лечение не принесет положительного результата на длительное время.

Liliyah Romanova
01.03.2008, 20:35
Чотири покоління: прабабця, бабця, невітска, внучка, - у двох кімнатній квартирі. Окрему кімнату займає - 98 річна прабабця. Бабця, невістка - працюють. Внучка студентка. Вся чоловіча частина родини, по тим чи іншим причинам померла/загинула.

А що? Дуже їм та бабця заважає? І хто їсти в хаті варить?
До речі, двокімнатне помешкання. Робите якісь драконослови. :mad:

Romko
01.03.2008, 20:38
В феврале этого года в Великобритании планируют принять новый кодекс государственного здравоохранения
Планувати можна багато чого...
Дарма, дарма ...
До речі,Деус - а куди ви діли свою бабцю?

levandivka
01.03.2008, 20:40
Навіяло:
http://www.gulag-museum.org.ua/img/tereb/pasika/15s.JPG

консультант
01.03.2008, 20:45
Будинки престарілих: спосіб позбутися клопоту

Вважаю однозначною відповідь тут не може бути. Якщо не залишилось нікого з рідних і людина з віком стала хворою та безпорадною, коли престаріла людина не контролює свою поведінку, може вийти з дому і заблукати, чи щось скоїти собі в дома, а інші члени родини на роботі в цей час, тоді будинки престарілих - це гуманно, тут можна лише говорити про піклування за здоров"я та безпеку близької людини. Коли без особливої на то причини когось рідних відправляють в дім престарілих - це злочин на рівні совісті.

Liliyah Romanova
01.03.2008, 20:57
престаріла людина
Дуже не люблю слово "перестарілий". Це як? Просто старша людина. Дуже вже якось негарно оте слово звучить.

консультант
01.03.2008, 21:18
Дуже не люблю слово "перестарілий". Це як? Просто старша людина. Дуже вже якось негарно оте слово звучить.

Частково згоден з Вами. З однієї сторони - це дійсно старша людина, з іншої, є тип старших людей, які морально-психологічно і фізично в силу тих, чи інших обставин набагато гірше тримаються на відміну від своїх ровесників. В моєму розумінні вони більше постарілись, що може відповідати терміну не так "старший" чи "старий", як "престарілий", де префікс "пре" додає додаткову ознаку назві "старий".

levandivka
01.03.2008, 21:21
тут можна лише говорити про піклування за здоров"я та безпеку близької людини.
Не можна. В наших закладах ні здоров'я, ні безпеки.

Liliyah Romanova
01.03.2008, 21:23
В моєму розумінні вони більше постарілись, що може відповідати терміну не так "старший" чи "старий", як "престарілий", де префікс "пре" додає додаткову ознаку назві "старий".
Ну, по-перше, слово "престарілий", є калькою, відповідно не є українським словом. По-друге, у своєму українському варіянті, який я все одно українським не вважаю, він звучить ще гірше "перестарілий", майже як зіпсутий.
Українською має бути старечий будинок, Мені миліше звучить "старенька" чи "старенький", аніж "перестарілий".
Незалежно від того, наскільки людина ще контролює свій мозок і тіло, її не можна елімінувати, ще й до всього словесно.

Romko
01.03.2008, 21:24
він звучить ще гірше "перестарілий", майже як зіпсутий.
Напрошується "перезрілий"...

Liliyah Romanova
01.03.2008, 21:24
Не можна. В наших закладах ні здоров'я, ні безпеки.
Так, а хто в Україні платить за те, аби за людиною дивлися у старечому будинку? Чи то на державні гроші?

Romko
01.03.2008, 21:29
Так, а хто в Україні платить за те, аби за людиною дивлися у старечому будинку? Чи то на державні гроші?
Лілю,видно Ви давно не були в Україні...
Поменше читайте пресу.
А будете тут - хоч раз загляньте в любий подібний заклад.
Рожеві окуляри злетять зразу...

levandivka
01.03.2008, 21:34
а хто в Україні платить за те, аби за людиною дивлися
Там працює старий совковий принцип: держава робить вигляд, що платить, вони - що дивляться...

Liliyah Romanova
01.03.2008, 21:36
Поменше читайте пресу.
Я її взагалі не читаю. :shy:

Додано через 37 секунд
Рожеві окуляри злетять зразу...
Хто сказав, що вони у мене є?

Там працює старий совковий принцип: держава робить вигляд, що платить, вони - що дивляться...
Так і думала. Хотіла переконатися, що не помиляюся.

Romko
01.03.2008, 21:48
Хто сказав, що вони у мене є?
Судячи по Ваших запитаннях...

levandivka
01.03.2008, 21:50
Ромко! Пора звикнути, що вчителі задають питання прості (часом) :)

Liliyah Romanova
01.03.2008, 21:54

Хотіла переконатися, що не помиляюся.
Тільки це й мала на увазі. :)

(Оффтоп, Левандівко, така файна карма у вас... :shy:)

Patrick
02.03.2008, 09:56
Моя відповідь - НІ.Це виходячи з українських реалій.
Хоча в Канаді , ті будинки "для сеньйорів" , які я бачив (один час я працював шофером грузовика - довозив продукти до старечих домів і лікарень) досить і досить добрі.Кожний мешканець має свою кімнату , чисто , повно медперсоналу кругом , добра їда , для бажаючих попрацювати фізично є город - де вирощують квіти і овощі.
А в деяких будинках існують черги , щоб туди попасти.Є багато етнічних будинків - українські , польські , китайські, ...

Deus igrok
02.03.2008, 14:21
Тема створена, з точки зору - читача , як потенційного престарілого.
Для мене - мої дідусь, бабуся - не є безкоштовною робочою силою для варіння їжі і доглядання за онуками ... у нашого народу дивний менталітет. Людина півстоліття горбатилися , так ми їй ще онуків скинемо і будемо як домашню прислугу експлуатувати. Чи престарілі не заслужили на відпочинок хоч тоді ?
Ну і на кінець , чи самим вистачить наснаги в такому віці покинути родину - аби не обтяжувати її хлопотами.

Ірена
02.03.2008, 17:24
з одного боку згадую притчу про діда, сина і внука, коли син вивозив батька до лісу на вереньці (нар. рядно), а малий йому нагадує: " ви, тату, як діда вивезете, то заберіть додому вереньку...
- а нащо, сину, забирати вереньку?
- та як ви будете старі, то в чому я вас вивезу?"

а з другого боку: їду якось маршруткою, заводять туди бабцю - абсолютно сліпу...
судячи з того, що її завели та впустили я зрозуміла, що провожатий був сторонній їй чоловік. сідає бабця біля мене і каже : - мені треба в організацію, де проводять розрахунки за газ і зразу наповідає мене, щоби я зупинила дл янеї маршрутку в потрібному місці, бо від зупинки їй йти далеко...
водій там не зупиняється (також бувають такі)
і я хоч не хоч, а веду бабу в ту кантору, вона просить, щоби я ще з нею пішла платити за телефон та світло, але в мене вже в обріз часу, я заводжу її до кабінету і мушу бігти... дівчата, що сидять впотрібному їй кабінеті в один голос кажуть, що вони ту бабцю добре знають (часта видать гостя)
і чи не ліпше би їй було в будинку для стареньких?...

Liliyah Romanova
02.03.2008, 17:43
Людина півстоліття горбатилися , так ми їй ще онуків скинемо і будемо як домашню прислугу експлуатувати.
Ви просто не розумієте культури й традицій. Старші люди були їх носіями, відповідно їм не скидали на виховання, а давали, бо батьки в поспіху не мали часу то все передавати, переказувати, а старші чудово справлялися з цією місією.
Чи престарілі не заслужили на відпочинок хоч тоді ?
Моя бабця страшенно нудиться зараз. Постійно шукає роботу. Город та обійстя її ледве вмовили продати, але вона без роботи жити не може. Сидіти з моїм малим - це її мрія була, а я поїхала. Щоразу, як з нею говорю, каже мені, що їй мій малий сниться щоночі, що вона з ним бавиться і ходить у парк.

Гелена
04.03.2008, 03:01
мій дід вже помер, а бабцю (як і діда) я би нікуди не віддала,
ні в які будинки
вона не заслужила того щоб за нею на старості років доглядати чужі люди
про це навіть мови не може бути, їй ніде не буде краще як вдома
вона має 83 роки, часто хворіє, але слава Богу ще має достатньо сил щось робити, бо коли вона нічого не робить то дуже скаржиться, що їй так зле
вона ще й корову має, бо ніхто не може її переконати, що треба продати, її господарка для неї завелика і їй то реально затяжко, їта й нема потреби так багато працювати, але вона інакше буде нещасна
в нас сім’ї питання про відання в будинок ніколи би не виникло, бо для нас це просто дико
я свою бабцю люблю, бо вона мене виняньчила, як можна кудись віддати?
я допускаю, що можна вдома найняти, не дай Боже такої потреби, якусь доглядальницю, якби не було кому доглядати, але кудись віддати то однозначно ні

хоча я допускаю, що бувають різні ситуації і нікого не хочу судити, але ... то недобре так робити

Deus igrok
04.03.2008, 07:29
вона ще й корову має, бо ніхто не може її переконати, що треба продати, її господарка для неї завелика
Ну так вона живе окремо ... а не з Вами під одним дахом ...
Тема , коли престарілий з вами в сусідній кімнаті ...

хоча я допускаю, що бувають різні ситуації і нікого не хочу судити, але ...
Звичайно різні .... вислів "старечий маразм" не просто так виник ...
І памперси для дорослих в аптеках , теж не для підлітків акселератів ...

Гелена
04.03.2008, 12:55
Ну так вона живе окремо ... а не з Вами під одним дахом ...
Тема , коли престарілий з вами в сусідній кімнаті ....
а кілька років тому жила під одним дахом, в сусідній кімнаті
я знаю про що говорю
зараз вона живе з мамою, братом і його жінкою
нікому не заваджає, якраз навпаки - це член сім’ї, рідна людина як без неї?

Звичайно різні .... вислів "старечий маразм" не просто так виник ...
І памперси для дорослих в аптеках , теж не для підлітків акселератів ...
памперси нам не потрібні, слава Бога
але коли бабуся хворіє всі за нею доглядають, а як інакше?
так воно в житті є, що приходить час доглянути за дідусями-бабцями

levandivka
04.03.2008, 13:02
коли бабуся хворіє всі за нею доглядають, а як інакше?
ТАК це в умовах, коли бабусю люблять. А є ж родини, в яких дітей не навчили любити, в яких чекають позбавлення квартири від носія "старечого маразму".

mamatu
04.03.2008, 13:27
старі люди, які не можуть вже себе доглядати - то справді клопіт.
моя мама свекруху доглядала, а зараз у чоловіка сестри бабця під 100 років живе.
коли така людина в хаті, треба, щоб постійно хтось був поруч. бо трапляються різні пригоди: то газ без вогню відкритий, то впаде, а сама не встане ітд, ітп:no:
я вже мовчу про запах і особливо, коли людина прикута до ліжка.
то адський труд (купання, нужні проблеми, масажи від пролежнів...)
і моя мама через це пройшла, хоча свого часу свекруха не хотіла помагати з дітками зовсім (та це інша тема).
людям, доглядавшим таких старих треба пам"ятники ставити!
якби були нормальні будинки, де надавалась професійна допомога немічним старим - нічого не було би поганого в тому, щоб батьки там були (ми ж віддаємо дітей у садочок, а хіба то не майже те саме).
але знаючи реальну ситуацію, я проголосувала - ні.
і правда не віддала би, бо совість не дала би.
хоча власне я програмую себе на то, щоб не бути ні для кого обузою. хочу жити доти, поки сама зможу дбати про себе та ще й дітям помагати!

Гелена
04.03.2008, 13:51
ТАК це в умовах, коли бабусю люблять. А є ж родини, в яких дітей не навчили любити, в яких чекають позбавлення квартири від носія "старечого маразму".

ви праві, на жаль

консультант
04.03.2008, 20:49
Ну, по-перше, слово "престарілий", є калькою

Ви помиляєтесь. Слово "престарілий" не є калькою. Калькою є слово "перестарілий", яке Ви вживаєте. Подивіться в український орфографічний
словник.

Liliyah Romanova
04.03.2008, 22:04
Калькою є слово "перестарілий", яке Ви вживаєте.
Не вживаю ні того, ні того. Я вважаю, що обидва є неправильними.
Я кажу "старечий будинок".