Показати повну версію : Хмельниччина - це Західна Україна?
У мене, як мешканця Хмельниччини, виникає питання, де саме знаходиться моя область. З географії знаю, що це Західна Україна. Але для багатьох людей зі Заходу, вона є Центральною, тобто далі Тернополя (хоча більшість тернопільчан вважають нас східняками). Далі Вінниці, ми Захід (хоча більшість вінничан також вважають нас західняками). Єдине місто в Центрі - Київ, нас вважає Центральною Україною.
Деякі кажуть в історичному розумінні ми не Західна Україна, але у нас по сьогодні живе багато поляків та знаходиться найгарніша літня резиденція польського короля Кам'янець-Подільський. Деякі кажуть у мовному питанні, але я можу гарантувати, що вже вся область спілкується більш-менш чистою українською мовою, крім Хмельницького, де існує суржик.
То де саме знаходиться моя область.
Був у Вас там вчора , у Хмельницьку дійсно суцільний суржик :) В одному із кахве я мав нагоду поїсти "отбивну", саме так відбивну назвали у меню :)
співвідношення між українською та російською 50\50 -- це не західна Україна....
це центральна......
Але до Львова з Хмельницька ближче, ніж до Києва :)
це центральна......
Це про Хмельницький, а про Хмельниччину. Не сперечаюсь, що в Хмельницькому - це суржик. Але Кам'янець-Подільський, Нетішин, Шепетівка та інші міста, тим паче села спілкуються більш-менш чистою мовою. Я взагалі про область кажу.
Ось наприклад статті: http://www.molbuk.cv.ua/article.asp?art_id=28032
http://west-ukraine.nezabarom.com.ua/ua/kamenets-podolsky/
http://www.podrobnosti.ua/economy/other/2007/02/28/401204.html
http://www.mazdaclub.org/forumdisplay.php?f=43
http://www.ukraine.ru/catalog/regions/chmelnitsk.html
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%86%D 1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1 %82%D1%8C
Та багато інших. Коли чесно я не здивувався відповіді львівян. Мены цыкаво почути выдповыдь також з ынших регіонів України.
Це про Хмельницький, а про Хмельниччину. Не сперечаюсь, що в Хмельницькому - це суржик. Але Кам'янець-Подільський, Нетішин, Шепетівка та інші міста, тим паче села спілкуються більш-менш чистою мовою. Я взагалі про область кажу.
про суржик я не казав....
я сказав тільки про мову...
суржика не так вже й багато....
в кам’янці мовна "ситуація" така сама....
про суржик я не казав....
я сказав тільки про мову...
суржика не так вже й багато....
У Камянці така сама?!! Я не зрозумів, яка саме мова. Під Хмельницьком знаходяться цілі польські села, а в Хмельницькому є цілий район міста, де більшість - це або мазурі або поляки чи змішані сім'ї. У мене колишні однокласники, куди не подивишся чи бабуся чи дідусь - поляк чи самі католики. Хоча вони досить асимілювалися від українців не відрізниш. До речі журналістка Алла Мазур також мазурка з Хмельниччини. А Надія Мейхер (Грановська) - єврейка.
Хмельницький досить смішно заселяли. Кам'янець був обласним центром. А невелике містечко Проскурів (Хмельницький) з єврейським населенням, навколо якого було польські та українські села та величезна російська військова частина часів Російської імперії.
Уявляєте, як коли його зробили обласним центром. До речі чого з Кам'янця перенесли обласний центр, тому що він був центром українського націоналізму на Хмельниччині.
про область не скажу, бо не впевнений на всі сто, хоч і доводилося спілкуватися з багатьма і багатьма людьми....
хмельницький і кам’янець -- 50\50 мовні...
про область не скажу, бо не впевнений на всі сто, хоч і доводилося спілкуватися з багатьма і багатьма людьми....
хмельницький і кам’янець -- 50\50 мовні...
Чесно не розумію, що означає "50\50 мовні". Це співвідношення населення чи що.
"50\50 мовні"
так мені відповіла дівчина, яка мешкала у кам’янці, на моє питання: якою мовою користуються у вас....
Я не знаю, коли вона жила у Кам'янці. Мабуть у радянські часи і то тоді 50на 50 не було. Усі кам'янчани з якими я зараз знайомий, будь-якого віку, соціального статусу.
Усі україномовні та розмовляють більш-менш чистою українською мовою. 50 на 50 з невеликою натяжкою і то не 100 %, я можу сказати про хмельничан.
Samojlovu4
23.02.2008, 21:27
Ну навіть не знаю... був я в Хмельницьку 3 місяці, при войску...
Але при відновленні ЗУНР ми будемо від р.Збруч танцювати... тому звиняйте, Хмельниччина не попадає... Проте думаю, ще на протязі кількох місяців після встановлення кордону прийматемимо перебіжчиків, отже можливість буде.
Майте лише на увазі - доведеться звикати читати і писати латинкою...
Deus igrok
23.02.2008, 21:57
. Але Кам'янець-Подільський, Нетішин, Шепетівка та інші міста, тим паче села спілкуються більш-менш чистою мовою.
Не спілкується ... переважна російська. Шукали , як зручніше виїхати з міста - всі таксисти нам відповідали тільки на російській.
Зайшли в піцерію - обслуга спілкується тільки російською.
Не спілкується ... переважна російська. Шукали , як зручніше виїхати з міста - всі таксисти нам відповідали тільки на російській.
Зайшли в піцерію - обслуга спілкується тільки російською.
Це про Кам'янець?!!! Розумієте Кам'янець на Хмельниччині - це як Львів в Україні. Я досі віддійти не можу, Кам'янець- російськомовний. :eek: :D :D :D.
Хоча його повільно скуповують кияни та росіяни (бізнесмени), особливо останнім часом.
Богданович
26.02.2008, 11:57
Хмельниччина, якщо брати історично - належить частково до Поділля, частково до південної Волині.
З мовного боку - (ганьба, забув як це наріччя називають), наріччя те саме, що й у центрі, за винятком Шепетівського району - волинські говори.
Хмельниччина, якщо брати історично - належить частково до Поділля, частково до південної Волині.
З мовного боку - (ганьба, забув як це наріччя називають), наріччя те саме, що й у центрі, за винятком Шепетівського району - волинські говори.
У мене питання історичні землі Волині - це не Західна Україна. Крім того Поділля поділено на дві частини Західне та Східне. Ось стаття:http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D1%96%D0%BB%D0%BB%D1%8F.
Про моє рідне місто не сперечаюся - це наріччя. Але про інші посперечаюся. Ви що не чули подільські говори.
До речі про говори, ми входимо:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%86%D1%96
Розрізняються такі говори:
північний (лівобережно-поліський, правобережно-поліський, волинсько-поліський),
південно-західний (волинсько-подільський, галицько-буковинський, карпатський, подністровський),
південно-східний (подніпровський і східно-полтавський).
Городецький
26.02.2008, 12:46
Пхе, для мене і Кияни з Одеситами - західняки. ;) Що там вже волиняки!
На ЛФ ще й Дальневосточник є, то для нього і Донецьк - захід!
Кияни для Дніпропетровська - це північ, а Одеса - південь. Мапу треба знати. Добре для всіх питання, які області входять у ЗУ для вас.
Городецький
26.02.2008, 13:06
Кияни для Дніпропетровська - це північ, а Одеса - південь. Мапу треба знати.
Дніпропетровськ - 35.0° E
Київ - 30.5° E
Одеса - 30.8° E
Як не крути а на п'ять градусів західніше. Географію вчити треба навіть тим, хто мапу знає.
Дніпропетровськ - 35.0° E
Київ - 30.5° E
Одеса - 30.8° E
Як не крути а на п'ять градусів західніше. Географію вчити треба навіть тим, хто мапу знає.
Написати треба на скільки він північніший чи південіший.
Степаныч
26.02.2008, 13:26
То де саме знаходиться моя область.
В Україні. Інше несуттєво. Яка різниця?
Городецький
26.02.2008, 13:40
Написати треба на скільки він північніший чи південіший.
Значить то що Одеса з Києвом західніші від Дніпра Вам не зрозуміло? Ви при цьому закликаєте мене вчити мапу? Ви, мене, дніпровця, вчите хто для Дніпра є хто? Ну-ну :)
Дніпро - 48.5° N 35.0° E, Київ - 50.4° N 30.5° E, Одеса - 46.4° N 30.8° E.
Київ на 1.9 північніший і на 4.5 західніший, Одеса, відповідно, 2.1 південніша і на 4.2 західніша. Напрямок до Києва - захід-північ-захід !!!!
І взагалі, Вам мінус, за недоречну і безглузду прискіпливість.
Вибачте, я не хизувався своїми знаннями з географії!!! Але кожному відомо, що Київ та Одеса для Дніпропетровська північний-захід чи південний-схід. Але Одеса по відношенню Дніпропетровська не чистий -ЗАХІД.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/1/18/Ukraina.png
Кіровоград - Захід, навіть Молдова.
Богун, а все таки, что Вас важно, что Вы подолянин или что Вы западенец
Богун, а все таки, что Вас важно, что Вы подолянин или что Вы западенец
Все-таки ПОДОЛЯНИН!!!!!
Додано через 12 хвилин
Просто ми хмельничани тільки до подолян і відносимося. Бо нас вінничани вважають західняками, а тернопільчани - москалями. Весело. Коли на будь-якому іншому форумі Центральної і тим паче Східної України, написав:Хмельницький - це Центральна Україна, то зі мною би усі б доводили, що Західна.
Просто у нас є два шляхи розвитку та навіть у нас існують дві течії.
Західняки, які бажають озахіднення Хмельниччини, повної українізації, збереження традицій і так далі, входження у родину Західних областей.
Та центристи, які вважають, що ми Центральна Україна та нехай йде, як хоче. До речі більшість - це підтримує
Але нас не приймає і не допомагає жодна частина, як я вже переконався з цього форуму.
Добре поставлю інше питання:"Чи має Хмельниччина приймати цінності Західної України та перетворюватися на західноукраїнську облась".
До речі приклад, пластівський рух, який охопили Тернопільщину, Львівщину і так далі, не охопив Хмельниччини. А Дніпропетровськ та Київ вже так.
Чому? У нас на Кам'янеччині піонеттабори пустували (зараз не пустують :)), а жодного куріння не створили, чому? Як тут писалося нам до Львова ближче, а Тернопільська область - сусідка.
Додано через 39 хвилин
Але я ПОДОЛЯНИН. подолянином були створювач граматики церковнослов'янської мови (білоруси вважають його білорусом та граматики білоруської) - Мелетій Смотрицький.
Створювач "Щедрика" - Микола Лентович. Робив повстання проти царя та панів наш "Довбуш" - Устим Кармелюк, який загинув також від коханки.
Може пам'ятаєте львів'яни, хто забив за "Карпати" переможний гол у 1969 році на Кубку СРСР - це був кам'янчанин Булгаков Володимир. Та багато ынших.
Додано через 40 хвилин
Але я ПОДОЛЯНИН. подолянином були створювач граматики церковнослов'янської мови (білоруси вважають його білорусом та граматики білоруської) - Мелетій Смотрицький.
Створювач "Щедрика" - Микола Леонтович. Робив повстання проти царя та панів наш "Довбуш" - Устим Кармелюк, який загинув також від коханки.
Може пам'ятаєте львів'яни, хто забив за "Карпати" переможний гол у 1969 році на Кубку СРСР - це був кам'янчанин Булгаков Володимир. Та багато інших.
Степаныч
26.02.2008, 22:48
Одеса по відношенню Дніпропетровська не чистий -ЗАХІД.
Звісно що не "чистий". Південний. А от для нашого Кіровограда Дніпропетровськ - "чистий" схід!!! Так що ми західняки для дніпропетрівчан!!!:radist:
Додано через 4 хвилини
Чи має Хмельниччина приймати цінності Західної України та перетворюватися на західноукраїнську облась
Та як хоче, ІМХО.
А нашу Полтавскую область даже, когда о прогнозе погоды по телеку говорят, то к Востоку прилепят, то к Центру... :)
Городецький
27.02.2008, 11:56
Але Одеса по відношенню Дніпропетровська не чистий -ЗАХІД.
Який Ви впертюх!
Відтак, за Вашим трактуванням географії, для Дніпра захід тільки Кіровоград і Чернівці. Всьо! (Бідна Одеса, у неї нема заходу, зовсім!) Висновок - Хмельницький не захід для Дніпра. І не Західна Україна! Я відповів на Ваше питання? :)
Який Ви впертюх!
Відтак, за Вашим трактуванням географії, для Дніпра захід тільки Кіровоград і Чернівці. Всьо! (Бідна Одеса, у неї нема заходу, зовсім!) Висновок - Хмельницький не захід для Дніпра. І не Західна Україна! Я відповів на Ваше питання? :)
Тоді Льві та Тернопіль не Західна Україна для Дніпра, а тільки Чернівці.
Богданович
27.02.2008, 14:37
Як на мене, то нема змісту ділити Україну на захід-схід, 3 сорти тощо. Хмельниччина - це історичне Поділля. І крапка.
Можна пробувати класифікувати теперішні області за історичним критерієм.
Наприклад: Поділля - Вінничина, Хмельниччина
Подніпровя Полтава, Київ, Черкаси
Галичина - частково Львівчька, частково Франківська, Тернопільська області
Але це дурня, бо всі ми в Україні і вона одна!
Городецький
27.02.2008, 15:31
Тоді Льві та Тернопіль не Західна Україна для Дніпра, а тільки Чернівці.
Досі я так не вважав, але Ви мене таки впевнили - що не чистий захід, то не захід зовсім. Так, тільки Чернівці і Кіровоград для нас захід, і Західна Україна відповідно. Дякую за науку.
Степаныч
27.02.2008, 15:41
Але це дурня, бо всі ми в Україні і вона одна!+12!!! Почубимося, переколотимося, порозуміємося!
Досі я так не вважав, але Ви мене таки впевнили - що не чистий захід, то не захід зовсім. Так, тільки Чернівці і Кіровоград для нас захід, і Західна Україна відповідно. Дякую за науку.:D Головне, щоб хлопчина це визнав!:)
Хмельниччина - це Західна Україна, однозначно.
Тиверець
04.04.2008, 10:15
Але при відновленні ЗУНР ми будемо від р.Збруч танцювати... тому звиняйте, Хмельниччина не попадає... Проте думаю, ще на протязі кількох місяців після встановлення кордону прийматемимо перебіжчиків, отже можливість буде.
Створите ЗУНР? Добре, заодно всіх львів’ян повернемо на історичну Батьківщину їх предків - Гуцульщину. От там і будете танцювати "дикі танці". :D Відновимо історичну справедливість - Львів й основні міста Галичини й Лодомерії повернемо полякам...
Поділля - це Західна (Пд-зах.) Україна. Подоляни нічим не відрізняються від братів волинян, буковинців...
Щодо суржика. Навіть писати не буду про галицькі діялекти, образити нікого не хочеться...
Муж моей сестры из села Хмельниччины, в 25 км от Тернопольщины. Считает себя подолянином
Тиверець
04.04.2008, 13:57
Створите ЗУНР? Добре, заодно всіх львів’ян повернемо на історичну Батьківщину їх предків - Гуцульщину. От там і будете танцювати "дикі танці". :D Відновимо історичну справедливість - Львів й основні міста Галичини й Лодомерії повернемо полякам...
Поділля - це Західна (Пд-зах.) Україна. Подоляни нічим не відрізняються від братів волинян, буковинців...
Щодо суржика. Навіть писати не буду про галицькі діялекти, образити нікого не хочеться...
Забираю свої слова назад.
Zonder_ofecir
04.04.2008, 21:01
Був я в Львові, на Сихові ми зупинились. Приїхав туди я з радістю на обличчі,думав що приїхав у місто де все мало б бути українською мовою. Та радість з обличчя зникла в момент коли на ринку я побачив надпис "АРБУЗИ" . Чесно скажу я був вражений.
Додано через 6 хвилин
Хмельницьку - це від якого слова, я гадав назва міста пішла від українського полководця Богдана Хмельницького.
Н.В. місто Хмельницький.
Р.В міста Хмельницького
Д.В місту Хмельницькому
З.В. міста Хмельницького
О.В. містом Хмельницьким.
М.В. у місті Хмельницькому
чи у Хмельницькому
А ви ще бажаєте латинкою писати
Питання стоїть в географічному чи в політичному сенсі?
Додано через 18 хвилин
Хмельниччина входила в ГВО-Південь (Організація і структура УПА)
Додано через 19 хвилин
http://oun-upa.org.ua/organization/
Питання стоїть в географічному чи в політичному сенсі?
Додано через 18 хвилин
Хмельниччина входила в ГВО-Південь (Організація і структура УПА)
Додано через 19 хвилин
http://oun-upa.org.ua/organization/
У географічному сенсі, то Західна.
КривоРожец
05.09.2008, 12:18
це центральна......
а львівська українська - 100% літературна українська? :)
...мазурі або поляки чи змішані сім'ї...
Богун, Ви як спеціаліст :) поясніть мені, чим відрізняються мазурі від поляк. Моя бабуня всіх поляків називала мазурами.
Наше Літо
05.09.2008, 13:30
щодо російськомовного Кам"янця.
в мене є товариш, який "практикується" в Києві - намагається освоїти російську мову. він далеко не всі слова розуміє російською і через це трохи страждає.
правду казати, мене це дуже здивувало, бо ніколи не зустрічала людей, які не могли б вільно спілкуватися російською
а де в нашій країні можна зустріти літературну українську?
і взагалі, на Вашу думку - що таке "літературна мова"?
Просто ми хмельничани тільки до подолян і відносимося. Бо нас вінничани вважають західняками, а тернопільчани - москалями. Весело.
:) Таки правда.
Вся моя родина - з Поділля, з Хмельницької області. Вихідців з-за Збруча (умовно) там називають "западЕнцями". Але декотрі "дружні" мамині співобітники в Києві коли дізнаються що вона родом з Хмельницької області, то переконані що мама родом із Західної України і що там всі бендерівці..
Та і мені не раз доводилося чути що моє коріння - на Західній Україні.
А як на мене (ну, кожний кулик своє болото хвалить :) ), то подоляни - виходить, самі помірковані і середні по-між "західних" і "східних". :)
А взагалі, почувши колись мову селян Черкаської області (Золотоніський район), мені стало образливим чути як їх інколи "зараховують" до "східняків".. в них чудова мова і свої діалектні особливості, і чим далі від міст - тим менше суржику, то не менші українці аніж інші.
Єднаймося, бо ми того варті. :) :)
Для КривоРожец , мазурі - це польська народність, яка проживає у польській Мазовії (танець мазурка можна пригадати), як гуцули.
У мого тата село на самому Збручі майже там, де впадає у Дністер. З іншого боку Збруча на Тернопільщині, хоча там одноймене село знаходиться під час поділу Польщі села розділили на двоє. То ми всіх з того боку Збруча називаємо гальонами від слова Галичина, а вони нас москалями. Я думаю, що гальони - це давніша назва, ніж бандерівці.
КривоРожец
05.09.2008, 19:23
і взагалі, на Вашу думку - що таке "літературна мова"?
Є поняття національна і літературна мова. Поняття національна мова охоплює загальнонародну українську мову – як літературну, так і діалекти, професійні й соціальні жаргони, суто розмовну лексику. Вищою формою національної мови є літературна мова. Причому українська літературна мова сформувалася на основі південно-східних, так званих середньонаддніпрянських говорів, які раніше й ширше за інших закріпилися в художніх творах і науковій літературі. :)
Fedoryshyn_Lviv
08.09.2008, 11:49
А до чого тут мапа? ви у людей спитайте до кого вони себе відносять :-). Часто буваю у Хмельницькому регіоні - російської мови не зустрічаю. Всі мої клієнти спілкуються українською, бари - українська, готелі - українська. Але якщо ви звернетесь до людей по російськи то вони і відповідь можуть дати по російськи :-)
І.Павлович
08.09.2008, 16:46
Але якщо ви звернетесь до людей по російськи то вони і відповідь можуть дати по російськи Дивлячись на те, ЯК звернутися: по-людськи чи по- панськи. З повагою до будь-якого співрозмовника, чи хизуючись своєю удаваною зверхністю. Я вже дописував про Івано-Франківськ і Яремче, де на мову не звертають уваги (відомості серпня цього року).
Іван Петрович
08.09.2008, 21:29
Хмельниччина – це Поділля!!!!
А нашу Полтавскую область даже, когда о прогнозе погоды по телеку говорят, то к Востоку прилепят, то к Центру... :)Кременчук - це російський анклав в Центральній Україні. Такого зрусифікованого міста в центральній Україні більше не зустрічав.
Як на мене, то нема змісту ділити Україну на захід-схід, 3 сорти тощо. Хмельниччина - це історичне Поділля. І крапка.
Можна пробувати класифікувати теперішні області за історичним критерієм.
Наприклад: Поділля - Вінничина, Хмельниччина
Подніпровя Полтава, Київ, Черкаси
Галичина - частково Львівчька, частково Франківська, Тернопільська області
Але це дурня, бо всі ми в Україні і вона одна!Хмельниччина - це також і Волинь, а Волинь - це 100% Західна Україна. Історично Хмельниччина також є західними українськими землями. А Географічно - 100% захід, важко знайти неука, який цього не знає.
Тернопілля - також є Поділлям і це не заважає бути Західною Україною.
Мова Хмельничан також не відрізняється від мови Тернополян - ті самі діалекти.
Тому за відсутності контраргументів прошу всім визнати, що Хмельниччина - Західна Україна. :greeting:
Дальневосточник
29.09.2008, 21:42
прошу всім визнати, що Хмельниччина - Західна УкраїнаВне всякого сомнения. У Остапа Вишни - в его "Вишневі усмішки закордонні" - в Шепетовке была советская таможня - и следом Mohyljany - уже тогдашняя Польша...Значит - Запад...:give_rose:
Вне всякого сомнения. У Остапа Вишни - в его "Вишневі усмішки закордонні" - в Шепетовке была советская таможня - и следом Mohyljany - уже тогдашняя Польша...Значит - Запад...:give_rose:Не Польща, а окуповані поляками західноукраїнські землі.
Бачу вам ні історія, ні географія в школі не давались. :biggrin: З вашим підходом, Луганщина - це глибоковнутрішні землі Монголії. :mocking:
а львівська українська - 100% літературна українська?
так, плюс домішки польської....
якщо врахувати, що українська -- частково полонізована староукраїнська, то це нормально....
Дальневосточник
30.09.2008, 10:40
а окуповані поляками західноукраїнські землі.
Бачу вам ні історія, ні географія в школі не давались.Слава Богу - не давалась в нынешней интерпретации, по которой Украина появилась на планете Земля в 1991 году...
Кстати - вот так поступал с Каменец-Подольским (бывшей столицей Хмельницкой области) один из гетьманов запорожских - Дорошенко... :)
І тому доклав усіх зусиль і підкупів з боку Дивана Царгородського, щоб спонукати самого Султана з армією на завоювання спершу відомства Ханенкового, а опісля — всієї Малоросії. Султан Магомет IV, що мав резиденцію тоді в Адріанополі, підмовлений був і виступив справді до границь Руських, а 1 Серпня 1672-го року взяв в облогу Кам'янець-Подільський, де зустріли Султана Хан Кримський і Дорошенко із своїми військами. Мешканці зі своєю слабою залогою могли боронитися в місті тільки 15 днів, а там, не мавши запасів і достатнього війська, 16 Серпня здали місто на капітуляцію. Султан, в'їжджаючи до міста, показав пишність свою тим, що звелів передусім викопати із землі всіх похованих мерців і вивезти кості їхні далеко поза місто, винести з усіх церков, Турками раніше пограбованих, усі ікони і розкласти їх по вулицях міських замість помостів для Турецьких пішоходів, а опісля тії церкви обернути на мечеті Турецькі...
http://library.iv-fr.net/2008/03/10/page,5,storja_rusv_pereklad_dracha_chastina_5.html
Может я поспешил причислить Хмельниччину к Западенщине? :)
Граница - Русская... :))
levandivka
30.09.2008, 10:47
і виступив справді до границь Руських
Граница - Русская...
Відповім Вашими ж словами:
Как же достали передергивания истории....
Дальневосточник
30.09.2008, 10:54
Відповім Вашими ж словами:
Я надеюсь, что заметно сразу - я пишу - по русски, цитату привел - українською... Я назвал своего сына - Николай. В паспорте он теперь - Микола. И что - это разные люди? :cry:
так что - не принимается возражение. Нефтему. :)
levandivka
30.09.2008, 10:58
не принимается возражение. Нефтему
Про Росію - нє фтєму.
Русь і Росія - різні терміни.
Дальневосточник
30.09.2008, 11:22
Про Росію - нє фтєму.
Русь і Росія - різні терміни.Ну тогда следует признать и то, что Русь - и Украина - разные термины.А то как-то слишком однобоко выходит.
Прийдется признать, что Россия - и Украина - правоприемники Руси...
А ведь так многие сего не хотят...
levandivka
30.09.2008, 11:28
Россия - и Украина - правоприемники Руси...
Хто тут ще нє хочєт? Я - погоджуюся, "правонаступникИ", різні.
Дальневосточник
30.09.2008, 11:33
Хто тут ще нє хочєт? Я - погоджуюся, "правонаступникИ", різні.
Я тут увидел новое слово - повторю - конгратулюю!
Я про это постоянну твержу...Разные - НЕСОМНЕННО!
Не стало родителя - остались сын и дочь...Разве можно сказать, что они - одно и тоже? Но и забыть, что родитель общий разве можно?
Перший раз чую що Русь прастіралась да Дальнєва Вастокао_О.
Дальневосточник
30.09.2008, 13:59
Перший раз чую що Русь прастіралась да ...Да что там...Троя -
Согласно убедительным доказательствам археолога В. Клочко, характер найденных и вычеканенных на рельефах домов и гробниц в этих странах образцов оружия (круглые щиты, копья и короткие, заточенные с обеих сторон мечи) однозначно свидетельствует о его происхождении из Северного Причерноморья (Сабатиновская археологическая культура)!
А Сабатиновская археологическая культура (Кировоградская, Николаевская, Одесская области), как свидетельствует Билоусько, является прямой наследницей трипольской культуры.
Кроме того, напомним, что анатолийская Троя (ІІІ тыс. до н. э.) была основана значительно позднее, нежели возникла трипольская цивилизация (VІ тыс. до н. э.).
Приняв во внимание, что троянцы были выходцами из Украины,( :crazyman: ) все становится на свои места. Они пришли в Анатолию (современная Турция) со своими мифами, формами общественного устройства и материальной культуры.
Рим -
Однако вряд ли Рим на Альбуле получил свое название от имени Ромула. Скорее всего, он был назван так выходцами из первого Рима, который стоял и стоит на украинской реке Сула.( о_О )
Аналогично: вряд ли и река Тибр была названа в честь того, кто в ней утонул. Скорее всего, троянцы, потеснив альбанцев (живших в городе Альба), просто дали реке свое имя
А вообще римляне, опять же «почему-то», называли своих предков-троянцев Teucrі (Теукры!). Загляните в словари по классическому латинскому языку и вы в этом убедитесь! «Те» — с греческого означает Бог (отсюда и теология), а «укр» — страна. Следовательно, «Божественная Страна» — Украина!
Между прочим во времена Священной Римской империи (средние века) в Европе было целых три «Украины»: собственно Украина, Войнова Крайна (Австрийские Альпы) и Сербская Крайна (Балканы)... Такие вот «окраины» в самом центре Европы!..
:rofl:
http://www.golos.com.ua/rus/article/1204030566.html
Дальнєва Вастока
P.S.не стоит пытаться понравиться русскоязычным, приводя словечки с udaff.com
Это вызывает обратный эффект.
Да что там...
то може ви з такою самою іронією розповісте, чому італійські племена називалися етруски?... ;)
чому більша частина сучасної германії має слов’янську етимологію...
Дальневосточник
30.09.2008, 15:43
то може ви з такою самою іронією розповісте, чому італійські племена називалися етруски?... ;)
Это не я. Это - Голос Украины (официальное, кстати, издание Верховной Рады)...
У меня другая идея.
Украинцы - это родственники древних германцев. У нас - дах - крыша, и у них... Что важнее крыши над головой? Вот и родство.... :rofl:
А этруски - это русские! Что не понятно? :biggrin:
Что Рим и римляне - это украинцы, этрусски - русские - знали уже давно. Тот-же Швейк предвидел одну державну у нас - и запрет на русский :
Ложись" -- такая команда существовала уже у древних римлян. В те времена призывались все от семнадцати до шестидесяти лет и целых тридцать лет военной службы проводили в поле. Не валялись в
казармах, как свиньи. И язык команды был тогда тоже единый для
всего войска. Попробовал бы кто заговорить у них по-этрусски!
Господа римские офицеры показали бы ему кузькину мать!
Какая же тут ирония.... :good:
Він протирічить сам собі. То старався нам довести, що Русь має продовження в Росії, тобто це є Азія. А тепер десь відкопав, що Русь-Україна належить до європейської сімї народів.
I am fully confused!!!:insane:
А этруски - это русские! Что не понятно?
рускіх там справді багато....
(їх всюди багато....)
Дальневосточник
30.09.2008, 16:19
Він протирічить сам собі. То старався нам довести, що Русь має продовження в Росії, тобто це є Азія. А тепер десь відкопав, що Русь-Україна належить до європейської сімї народів.
Странно, что стеб по поводу псевдоисторических изысканий может быть воспринят всерьез... :)
А если серьезно - то Украина, Россия и Белорусь - современные наследники Древней Руси. Безотносительно к моим на это взглядам. Еще более чудесно - это деление одного материка на части - эта - вот посюда - Европа, а вот тут уже - Азия... Скажите, а Индия - это куда? В Азию???? С чего-бы это? Или в Европу? :)
Всего четыре поколения отделяют Ярослава Мудрого от Юрия Долгорукого (прямого наследника по отцовской линии) - а мы все спорим, родственна ли нам Москва...И есть ли там часть Древней Руси...И Каменец-Подольский - граница Руси - не России, и не Украины...
чому більша частина сучасної германії має слов’янську етимологію...Та ще Нестор Літописець однозначно написав, що слов'янські народи прийшли з території Римської імперії. :greeting:
Ми вельми по-совдепівськи розділяємо Україну на Західну і Східку. Але наша держава соборна з 1919 року. Не обовязково є Захід (були у ЗУНР і Буковина) і інші (були в УНР, Південна Бесарабія і Крим). Хмельницька область відноситься до Поділля - містка між Західною Україною і Право- та Лівоюережжям!
Щодо мови! В неділю був у Камянці-Подільському. Екскурсію вели українською, але крок вправо, крок вліво - російська. Було враження, що текст розповіді екскурсовод завчила. А от у місцевій піцерії одна офіціант говорить українською, інша - російською. Тобто у вжитку дві мови. На Західній Україні такого нема.
І ще: всі області Західної України відносяться до Львівської Залізниці...
А если серьезно - то Украина, Россия и Белорусь - современные наследники Древней Руси. Безотносительно к моим на это взглядам. Еще более чудесно - это деление одного материка на части - эта - вот посюда - Европа, а вот тут уже - Азия... Скажите, а Индия - это куда? В Азию???? С чего-бы это? Или в Европу? :)
Всего четыре поколения отделяют Ярослава Мудрого от Юрия Долгорукого (прямого наследника по отцовской линии) - а мы все спорим, родственна ли нам Москва...И есть ли там часть Древней Руси...И Каменец-Подольский - граница Руси - не России, и не Украины...
Спадкоємність народів не передається по правлячій династичній лінії. Звичайно ви себе цим можете тішити, але навіть тоді, галицька лінія рюриковичів є старшою.
Спадкоємність передається від покоління до покоління в межах народу, а також з прив'язкою до етнічної території.
Якщо якась група переселилась, змішалась і втратила свою мову (як росіяни), то ніякої історичної спадкоємності вони не несуть.
Ми вельми по-совдепівськи розділяємо Україну на Західну і Східку. Але наша держава соборна з 1919 року. Не обовязково є Захід (були у ЗУНР і Буковина) і інші (були в УНР, Південна Бесарабія і Крим). Хмельницька область відноситься до Поділля - містка між Західною Україною і Право- та Лівоюережжям!
Щодо мови! В неділю був у Камянці-Подільському. Екскурсію вели українською, але крок вправо, крок вліво - російська. Було враження, що текст розповіді екскурсовод завчила. А от у місцевій піцерії одна офіціант говорить українською, інша - російською. Тобто у вжитку дві мови. На Західній Україні такого нема.
І ще: всі області Західної України відносяться до Львівської Залізниці...
В Кам'янці мабуть така ж ситуація як і в інших західних містах, коли привілейованих росіян селили в центрі, а українці на околицях, тому таке враження. В Тернополі також в центрі російську можна почути часто, а на житлових масивах місяцями можна не почути.
українців на околицях селили у 15 столітті. а сьогодні - 17-ий рік Незаледності!
И Каменец-Подольский - граница Руси - не России, и не Украины...
Те, що Камянець - не кордон ні України, ні Росії - загальновідомо. А от кордон Русі - в районі сучасного Перемишлю. сучасного Дніпропетровська і сучасного Санкт-Петербурга
Может я поспешил причислить Хмельниччину к Западенщине? :)
Граница - Русская... :)) Спеціально нариваєшся на грубість? Ніколи в Україні ніяких русскіх чи москви (кацапів) не було, були руси, русини, русь (українці), тому кордон був руським, а не московським.
Я надеюсь, что заметно сразу - я пишу - по русски, цитату привел - українською... Я назвал своего сына - Николай. В паспорте он теперь - Микола. И что - это разные люди? :cry:
так что - не принимается возражение. Нефтему. :) Руський кордон - це український, а "русский" - це московський. Відчуваєш різницю? :insane:
Ну тогда следует признать и то, что Русь - и Украина - разные термины.А то как-то слишком однобоко выходит.
В Русі і України в основному один народ, одна територія, одна столиця, одна мова... Московія і РФ - не в тему, тому йдуть лісом і заздрять.
Про місток мені сподобалось. В центрі Каменця можна почути, навіть польську (головний потік турист). Зараз ті, що займаються та розвивають туристичний бізнес в Каменці з Києва чи зі Східних регіонів України. Ви походіть не Старим містом, а Новим, там де люди живуть, а не історичні машрути.
А у Львові у мене ескурсовод взагалі дві мови знав польську та російську, а українською теж тільки текст завчила.
Просто, коли мені кажуть, що Каменець - російськомовний о_О. Це теж саме, що сказати, що Тернопіль і Івано-Франківськ - російськомовні міста.
Хмельницький зробили обласним центром того, що Каменець вважали домівкою українського націоналізму.
До речі З липня до листопада 1919 р. місцем перебування керівництва ЗУНР був Каменець.
16 листопада 1919 до 20 листопада 1920 столицею Директорії УНР є Каменець.
В 1918-1921 роках – головний центр формування військ Української Народної Республіки.
Національний склад: 91,2 % українців, 5,9 росіян.
99,8 % українців Каменця вважають українську мову рідною.
українців на околицях селили у 15 столітті. а сьогодні - 17-ий рік Незаледності!
Зараз ситуація вирівнюється і українці майже в усіх містах в більшості, правда українська мова повноправно повернулась лише в західноукраїнські міста.
Зараз ситуація вирівнюється і українці майже в усіх містах в більшості, правда українська мова повноправно повернулась лише в західноукраїнські міста.
Я наголошую, хто-хто, а Каменець - це україномовне місто.
Иван Гонтa
01.10.2008, 00:58
Хмельниччина - це межова область, що середнє між заходом та сходом, точніше центром.
Ві Львові далеко не літературна мова :) полонізмів багато. Тай суто українські слова поперекручувано
Хмельниччина - це межова область, що середнє між заходом та сходом, точніше центром.
Ві Львові далеко не літературна мова :) полонізмів багато. Тай суто українські слова поперекручувано
Я бачу Ви живете в США. Я в Австралії. Якщо Ви добре освоїли англійську, то ми розмовляємо на тій самій мові. Але вона дуже відрізняється - англійська американська, австралійська, шотландська, новозеландська, південноафриканська, ірландська. І якщо додати що в самій Англії є по крайній мірі 5 цілковито різних діалектів, то виникає питання - а яка є мова літературна? Адже письменники пишуть на тому діалекті де проживають вони чи їх герої.
То чому так запекло шукають літературної української?
КривоРожец
01.10.2008, 09:03
Я бачу Ви живете в США. Я в Австралії. Якщо Ви добре освоїли англійську, то ми розмовляємо на тій самій мові. Але вона дуже відрізняється - англійська американська, австралійська, шотландська, новозеландська, південноафриканська, ірландська. І якщо додати що в самій Англії є по крайній мірі 5 цілковито різних діалектів, то виникає питання - а яка є мова літературна? Адже письменники пишуть на тому діалекті де проживають вони чи їх герої.
То чому так запекло шукають літературної української?
Вибачте, але хоча б в межах однієї країни літературна має бути одна.
Наголошую, без всякої зверхності пишу наступні слова, що пости і приватні повідомлення деяких галичан (західноукраїнців) не розумію, а точніше розумію некоректно . Не буду наводити приклади, щоб кого не образити. Тому літературна мова просто необхідна. Правда, вона не має бути незміною, а повинна збагачуватися новими словами з певних регіональних діалектів. Але це повинно відбуватися органічно і природно.
Мова жива, вона постійно розвивається!
Дальневосточник
01.10.2008, 10:07
втратила свою мову (як росіяни)
Древнерусский (во многом сохранившийся в церковно-словянском) - прародитель современных украинского, русского и белорусского языков. Но он остоит достаточно далек от современных языков - так что с равным успехом можно утверждать, что украинцы утратили свой язык... :))
Руський кордон - це український, а "русский" - це московськийРусский - это украиснкий, а русский - это русский...С этим = к пану Степанычу...Он доктор по раздвоению сознания, как я понял... :)
P.S. ...нариваєшся....Відчуваєш...
В украинской культуре общения принято обращаясь даже к своим родителям - Вы. И, уж конечно,так обращаються к незнакомым людям. Сейчас, как я вижу, развелись "тоже украинцы", которые считают, что владение украинским языком уже делает их украинцем. К сожалению, такие проживают даже в "файном мiстi Тернопiль"....
levandivka
01.10.2008, 10:40
В украинской культуре общения принято обращаясь даже к своим родителям - Вы. И, уж конечно,так обращаються к незнакомым людям. Сейчас, как я вижу, развелись "тоже украинцы", которые считаю
Альо! Не оффтопте! Про них - в іншій гілці.
Древнерусский (во многом сохранившийся в церковно-словянском) - прародитель современных украинского, русского и белорусского языков. Но он остоит достаточно далек от современных языков - так что с равным успехом можно утверждать, что украинцы утратили свой язык... :))
Пане Дальновосточник, посмотрите в другой ветке, чем есть церковно-словянский язык. Как древноруський может сохранится в церковно-словянском, если он относится к южнославянским языкам о_О. Самый близький язык к нему - болгарский.
Я бачу, що Хмельниччина - це Західна Україна (навіть частково) в опитанні на ЛФ перемагає.
Дальневосточник
01.10.2008, 17:44
Пане Дальновосточник, посмотрите в другой ветке, чем есть церковно-словянский язык. Как древноруський может сохранится в церковно-словянском, если он относится к южнославянским языкам о_О. Самый близький язык к нему - болгарский.
Я бачу, що Хмельниччина - це Західна Україна (навіть частково) в опитанні на ЛФ перемагає.
Поискал - увы.... Зато нашел в другом месте - о близости в древности словянских языков (даже - в малом отличии их!) - но и
Так на основі болгарської редакції церковнослов'янської мови в процесі її часткового пристосування постала найдавніша літературна мова України (що з певними модифікаціями була також літературною мовою всієї Руси), яка використовувалась також в ориґінальних творах місцевого походження (напр., «Слово о законі і благодаті» митрополита Іларіона).
Точно - не Западная Украина! :give_rose:
взагалі-то, тут мали б говорити про Хмельницьку область!..
А церковнословянська мова - сформована Кирилом і Мефодієм для болгарського (тоді - моравського) народу, як мова писемності. Коли вона прийшла на Русь у 988 році, на території сучасної України була відносносформована давньоруська, або її ще називають давньоукраїнською, мова. Практично незаселені ж простори сучасної Росії не мали культури, писемності, мови. Там селилися переселенці і вигнанці з ядра Києво-Руської держави - території в радіусі 100 км від Києва. В них не було сформованої словесності, і наряду з давньоруською використовувалися діалекти варязьких мов. На них і вчинила найбільший вплив церковнословянська. Як приклад: ми, українці, називаємо Князя Ясне Сонечко Володимиром, а росіяни - Владіміром. Для східнословянської традиції характерне помякшення. Це у південнословянській звуки тверді. Згадайте плакати з Сербії, що показували по телевізорах рік тому "Србиа срцем"
Просто, коли мені кажуть, що Каменець - російськомовний . Це теж саме, що сказати, що Тернопіль і Івано-Франківськ - російськомовні міста.
Я не кажу, що Камянець російськомовний. Я констатую факт, як турист, що був у цьому місті 1 добу на екскурсії. Це моє враження. Можливо воно невірне. Не сперичаюся.
А у Львові у мене ескурсовод взагалі дві мови знав польську та російську, а українською теж тільки текст завчила.
А я у Львові колись чув, як біля памятника Тарасові Шевченку один ідіот, говорячи по мобільному, висловлювався "Я возлє зєльонава". І це не є погано. Це - ознака демократії, що її ми так прагнемо!
Просто каменецька говірка, а особливо в селах нагадує чернівецьку чи частково тернопільську.
Просто, коли мені моя тітка з Каменця каже: "Ти купив лахи" чи "У тебе ятрить рана" або "гендлював у ятках". Для мене це дивно.
з Каменця
У вас помилка! правельно "з Камянця". Чи може це хмельницький суржик?
Каменець правильне, так місцеве населення називає (так споконвіку його називають), в Хмельницькому кажуть Кам'янець. Кам'янець і тим паче Подільський з'явився пізніше.
Чому в Тернопільській області називають (офіційно) місто Скала-Подільська (а не Скеля-Подільська) чи Мельниця-Подільська (а не Млин-Подільський).
До речі Кам'янець з апострофом.
Каменець правильне, так місцеве населення називає (так споконвіку його називають), в Хмельницькому кажуть Кам'янець. Кам'янець і тим паче Подільський з'явився пізніше.
А одесити називають своє місто "Адеса". То що вносити правки на карту??? Народ називав Петра І антихристом, але імя йому не змінили. У вас нік "Богун", але в паспорті ви записаний по-іншому. Люди лаються, але лайку не заносять в словник. говорять суржиком, але його не визнано мовою... тощо.
А щодо апострофа - маю велику жирну рафіновану лінь. Щиро перепрошую! виправлятися не обіцяю
До речі Кам'янець з апострофом
А якщо придираєтеся до апострофа, то після "до речі" ставляться коми
Дуже приємно сперичатися з вами, а не з якимось російськомовним населенням, яке у кожне повідомлення вставляє фразу "рускій язик" і доводить, що ми - молодший брат
levandivka
01.10.2008, 19:56
У вас помилка! правельно "з Камянця". Чи може це хмельницький суржик?
сперичатися
Не сперичаюся.
Може, не варто? :scratch_one-s_head:(сперИчатися)
А одесити називають своє місто "Адеса". То що вносити правки на карту??? Народ називав Петра І антихристом, але імя йому не змінили. У вас нік "Богун", але в паспорті ви записаний по-іншому. Люди лаються, але лайку не заносять в словник. говорять суржиком, але його не визнано мовою... тощо.
По-польськи Kamieniec, староукраїнською та українською у XIX столітті також писали Каменець, але вже згодом зробили новітню українську форму Кам'янець.
Є форми українського прізвища Каменецький, а не Кам'янецький.
До речі Івано-Франківськ називають (особливо молодь) - Франик, то що мені вже не можна Каменець писати.
І це не суржик. Тоді вже офіційна назва міст Скала-Подільська та Мельниця-Подільська теж.
До речі Івано-Франківськ називають (особливо молодь) - Франик, то що мені вже не можна Каменець писати.
І це не суржик. Тоді вже офіційна назва міст Скала-Подільська та Мельниця-Подільська теж.
Пишіть, як хочете, поважаю ваше право. Насправді це - дрібниця. я просто думав, що ви пишете на зразок російського "Каменец". Я розумію ваші міркування. Подальше продовження цієї теми - безглуздя
levandivka
01.10.2008, 21:17
я просто думав, що ви пишете на зразок російського "Каменец". Я розумію ваші міркування. Подальше продовження цієї теми - безглуздя
Ура!
В цій темі до zhurafа дійшло! :radist:
Цікаво, коли в інших гілках "станецця".
Ура!
В цій темі до zhurafа дійшло! :radist:
Цікаво, коли в інших гілках "станецця".
Я не послуговуюся у розмові ні російською, ні суржиком! А якщо ваша рідна - мова падонків - можете далі писати "станецця".
На рахунок того, що до мене "дійшло" - не я цю дискусію починав
Русский - это украиснкий, а русский - это русский...С этим = к пану Степанычу...Он доктор по раздвоению сознания, как я понял... :)
P.S.
В украинской культуре общения принято обращаясь даже к своим родителям - Вы. И, уж конечно,так обращаються к незнакомым людям. Сейчас, как я вижу, развелись "тоже украинцы", которые считают, что владение украинским языком уже делает их украинцем. К сожалению, такие проживают даже в "файном мiстi Тернопiль"....Древні руси не розмовляли церковно-слов'янською мовою, навіть не розуміли її, оскільки це була по суті булгарська мова.
Грубо кажучи, українська - це руська мова, а російська - це булгарська.
З провокаторами на Ви не спілкуються.
КривоРожец
08.10.2008, 23:03
Я не послуговуюся...
А яку Ви в даному пості використали? :)
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008