КПК

Показати повну версію : Компостування в електротранспорті

lotr_an
04.02.2008, 21:49
Що думаєте про це "нововведення" у львівських трамваях і тролейбусах?
ідея ретроспективна але чи вдала?

маюнка
04.02.2008, 22:04
соррі, що лізу в життя міста Львова. я так,як незалежний експерт висловлю свою думку: у нас в Києві так завжди було - незакомпостований абонементний талон не дає права на проїзд.
фішка в тім, щоб по одному і тому саому білетику не кататись сто разів.
я коли у Львові вперше була - для мене було дивно, що не треба нічого компостувати. я ще так довго шукала, де це зробити:D :D :D

sem41
05.02.2008, 01:22
Було то шановні вже в нас.Квиточки продавали в кіосках які ТТУ успішно продало, і тепер там пиво-води.Зле чи добре,то інше питання. Вводити компостери знову (старі!!!) і при тому кондукторів лишати в салонах щоб тільки квитки продавали?! Як на мене дурня повна.З часом кондукторів хіба переведуть в контролери, в які ті не хочуть йти, бо там є план!!! на кількість "зайців", а квиточки продаватимуть в кіосках преси скорше всього,бо ті мають розгалужену структуру. Все нове- то давно забуте старе. :cowboy:

фішка в тім, щоб по одному і тому саому білетику не кататись сто разів.

Ну то не факт,ті ж кондуктори,що в салоні думаю будуть пропонувати квиточки вже прокомпастовані в пів-ціни.(компостери ж код не міняють).Колись студентами (маршруток не було),грішили часом такою справою. Дивились номер вагона в трамваї і діставали відповідний квиточок.Кожного дня їздили просто одним і тим же маршрутом,і вагони ті ж там їздили:)

lotr_an
05.02.2008, 01:51
в Польщі компостери ставлять унікалий номер ітд і не підкопаєшся.

а стосовно продажу білетиків в кіосках - не дуже добре. побачив трамвай що вже збирається відїжджати, заскочив, а в кишені нема квитка, що тоді зайцем? чи до водія по квиток ломитися?

peGas
05.02.2008, 10:53
Було то шановні вже в нас.Квиточки продавали в кіосках які ТТУ успішно продало, і тепер там пиво-води.Зле чи добре,то інше питання. Вводити компостери знову (старі!!!) і при тому кондукторів лишати в салонах щоб тільки квитки продавали?! Як на мене дурня повна.З часом кондукторів хіба переведуть в контролери, в які ті не хочуть йти, бо там є план!!! на кількість "зайців", а квиточки продаватимуть в кіосках преси скорше всього,бо ті мають розгалужену структуру. Все нове- то давно забуте старе. :cowboy:

Ну то не факт,ті ж кондуктори,що в салоні думаю будуть пропонувати квиточки вже прокомпастовані в пів-ціни.(компостери ж код не міняють).Колись студентами (маршруток не було),грішили часом такою справою. Дивились номер вагона в трамваї і діставали відповідний квиточок.Кожного дня їздили просто одним і тим же маршрутом,і вагони ті ж там їздили:)

я шось не розумію ту систему, по теліку сказали шо квитки можна буде купити і в кіоску, тобто виходить шо я куплю квиток в кіоску прокомпостую покладу в гаманець і завжди буду їздити з ним...в чому прикол?

sslonn
05.02.2008, 10:54
А мені найбільше сподобались оголошення в трамваях: на одному написано:"...незакомпастерований..." на іншому "...незакомпастирований..." і підпис Адміністрація ЛКП...:radist:

З.І.:правда у репродуктор водій казав "компастуйте"

Chortenia
05.02.2008, 11:20
А який сенс? от уявіть, запихаєшся в переповнений трамвай, стоїш в дверях, ледве купуєш той талончик, бо кондуктор ледве допхається в той район, де ти стоїш, а тут ще компостуй, і як до компостера добратися?? Передавати через переповнений трамвай?

sem41
05.02.2008, 11:51
тобто виходить шо я куплю квиток в кіоску прокомпостую покладу в гаманець і завжди буду їздити з ним...в чому прикол?
:) Ох молодо-зелено. Та не зовсім.В кожному трамвайчику компостер пробиває іншу комбінацію дірочок. То я написав як колись студенти їздили.Перший раз пробив талончик- олівчиком написав номер вагона,скажем 853, а потім з тим квитком в цьому вагоні можна їздити вічно:radist:
Давненько я в трамваї не катався,треба освіжити пам*ять.:)

Boris_Kiev
05.02.2008, 12:08
А колись у київських тролейбусах була така мулька:
заходить контролер - і водій тумблером через електромагніти блокує компостери.
Благо, недовго та мулька проіснувала.

lotr_an
05.02.2008, 12:41
Компостування

між іншим це слово мені нагадує "удобрення" або "підгноєння" :). чи правильно я його вжив? як правильніше "компостування", чи "копастування" чи може "компостирування", а може взагалі "закомпостовування"?

Boris_Kiev
05.02.2008, 12:57
Передостанній раз я їздив тролейбусом в Севастополі влітку 2006 р.
Останній - під час святкування дня Свободи 22.11.07
Великою компанією - з Майдану до кнайпи, 1 зупинку.
Я навіть не знав, скільки коштує проїзд. Досі лежать, виблискуючи голограмами, 5 талонів. Незакомплстованих. :)

Samojlovu4
05.02.2008, 13:11
я шось не розумію ту систему, по теліку сказали шо квитки можна буде купити і в кіоску, тобто виходить шо я куплю квиток в кіоску прокомпостую покладу в гаманець і завжди буду їздити з ним...в чому прикол?

А який сенс? от уявіть, запихаєшся в переповнений трамвай, стоїш в дверях, ледве купуєш той талончик, бо кондуктор ледве допхається в той район, де ти стоїш, а тут ще компостуй, і як до компостера добратися?? Передавати через переповнений трамвай?

Народ, ви що тут, дійсно всі такі молоденькі?! Та ще в 80-х за срср така система була...

Додано через 4 хвилини
От послухайте, дядько sem41 правду розповідають, як воно колись було...

sslonn
05.02.2008, 13:27
ну незовсім така система була...
кондукторів у салоні ж бо не було;-)

Chortenia
05.02.2008, 13:37
Народ, ви що тут, дійсно всі такі молоденькі?! Та ще в 80-х за срср така система була...

Пам'ятаю, пам'ятаю, як не мав талончика, тусуєш до кабіни водія, і купляєш в нього. Зашибісь зручно!
А тепер спроектуйте таки цю ситуацію (навіть з кондукторами) на переповнений зранку трамвай

Samojlovu4
05.02.2008, 13:46
А тепер спроектуйте таки цю ситуацію (навіть з кондукторами) на переповнений зранку трамвай

"Жіночко, перепрошую, прошу передати/закомпастувати талончик..."

Додано через 2 хвилини
Принаймі раніше так говорили... як тепер, спрогнозувати важко... Можливо: "Ей, чувіха, пусти тікет па рукам, як не впадло..."

Boris_Kiev
05.02.2008, 14:08

От послухайте, дядько sem41 правду розповідають, як воно колись було...

А я пам"ятаю, як впроваджували тролейбуси без кондуктора. Тыльки то були 60-ті роки.
Піарили як перший крок до комунізму - тробейбуси без кондукторів і кінотеатри без контролерів (останнє не прижилося).

Перша версія "без кондуктора":
Дві каси в салоні. Кидаєте гроші у прорізь скрині з прозорим куполом. Крутите маховичок і відриваєте квиток від стрічки (причому маховичок крутиться вільно - тобто без грошей можете відірвати 10 квитків).
Коли на дні накопичувача було досить міді, можна було кинути що завгодно 9аби звякнуло) і відірвати квитки.
Дехто кидав рубль ("бачите, лежить") і збирав здачу в інших пасажирів. Були такі, хто з цього жив. :)

Потім ввели непрозорі механічні каси - вкинув чітко потрібну суму, смикав за важілець і відрізаний квиток випадав у спеціальну кишеню.

А замість обіцяного на 80-й рік комунізму, в Москві були проведені Олімпійські ігри! :)

peGas
05.02.2008, 14:15
о я собі пиргадав як колись мій класний керівник розповідав як він був студентом як він робив. шо після того як пробив талон компостером вдома той квиток прасував і він був як новий :)))))

а взагалі нафіга та дибільна система?????
яка різниця я ж всеодно куплю квиток в кондуктора і все

Boris_Kiev
05.02.2008, 14:23
о я собі пиргадав як колись мій класний керівник розповідав як він був студентом як він робив. шо після того як пробив талон компостером вдома той квиток прасував і він був як новий :)))))

а взагалі нафіга та дибільна система?????
яка різниця я ж всеодно куплю квиток в кондуктора і все

1. Можна було купити "книжечки" талонів (від 10 до 30 штук).

2. А колись оплата була дифереційована, в залежності від відстані (навіть в межах міста). Квитки різного кольору (в кондуктора).

Chortenia
05.02.2008, 14:49
"Жіночко, перепрошую, прошу передати/закомпастувати талончик..."

Додано через 2 хвилини
Принаймі раніше так говорили... як тепер, спрогнозувати важко... Можливо: "Ей, чувіха, пусти тікет па рукам, як не впадло..."
:D :D :D :D

Ага, а жіночка і так стоїть на чесному слові ( і на одному крилі), бо триматися нема за що, так ще й компостувати буде :-)
Я от зі своїм ростом певно до компостерів через сидіння навіть не дотягнуся :ninja:

Ука
05.02.2008, 15:47
А ми теж квитки позначали :) Було таке.

sem41
05.02.2008, 16:09
Кидаєте гроші у прорізь скрині з прозорим куполом. Крутите маховичок і відриваєте квиток від стрічки

Таке було в Москві в кінці 80-х початок 90-х

Більше того,у Львові компостери зняли десь так в році 1992-93-му.

Можливо: "Ей, чувіха, пусти тікет па рукам, як не впадло..."

Пореготав :D :D :D

nirvanka
05.02.2008, 17:51
З часом кондукторів хіба переведуть в контролери, в які ті не хочуть йти, бо там є план!!! на кількість "зайців"
Якось я чула як кондуктор розповідала, що в неї є щоденний план на продаж квитків.. Так що це ще не фактор..

в Польщі компостери ставлять унікалий номер ітд і не підкопаєшся.
Та в Польщі ще більше зайців, ніж у нас, бо проїзд дорогий, а контролери не беруть грошей за штраф, а виписують квитанцію (в мого чоловіка таких 3 вдома валяється.. непроплачених)..

Я дуууже рідко користуюсть трамваями, а от недавно їхала з одногрупниками.. Хоч вже і не студенти, але вони платили по студентському, а я, по старій звичці, зайчиком :) Для мене ті 30 коп - дрібниця, але то так приємно було проїхатись зайчиком!! Така ностальгія.. :shy:

Samojlovu4
05.02.2008, 18:02
В Тевтонії проїзд трам-трарараром(як називає трамваї мій тато) 2€... на коротку дистанцію, вроді до 4х зупинок - 1,4.

Пам"ятаю лише приїхав, десь вроді другий місяць... все так обухом по потилиці б"є, все чуже... і тут опппа - 2€, і то після домашніх 30 копійок... І шо з того що трамвай шикарний і там жити можна, але ж 2 євро!!!
Ну, думаю, дві зупинівки проскочу... Не вийшло, контроль частенько. Я там намагався щось вухри-мухри, але де там, мови ще зовсім не знав...
Коротше, 40€ "как с куста" пішло, крім того відвезли мене в найближчий відділок поліції - бачили що іноземець, провіряли на предмет нелегального перебування, бо паперів з собов не мав. Потім все Ок, гречно перепросили і відпустили...

nirvanka
05.02.2008, 18:10
А я коли приїхала в Польщу на практику, то відразу купила квиток на 10 хв (по студентському - 1,2 злотих (2,4 грн)). Їздила 2 тижні по ньому, не компастуючи.. Одного разу таки втрафила на контроль - показала контролеру білетик і почала пояснювати на укр. мові, що я поняття не мала, що його треба компастувати.. Мене лишили в спокої, бо не розуміли :D
Правда, то було в Лодзі. А в Кракові цей фокус би не пройшов, бо там на кожному квиточку написано рос. мовою, що його треба компастувати :)

peGas
05.02.2008, 23:36
а для чого ті компостери взагалі? шо кондуктори не справляються?

Бурулька
06.02.2008, 14:46
А я памятаю ті компостери, що були колись. Мені так подобалося, коли тато піднімав мене на руках, щоб я могла до компостера дотягнутися :)
А щодо "нововведення", то я ставлюся до цього схвально, адже не дуже приємно відчувати на собі вагу тіла зовсім немініатюрної кондукторки, яка намагається пропхатися через весь трамвай/тролейбус (надіюся, що їх скоро не буде). Я їздила вже кілька разів в трамваї за ті два дні, згадала як можна спілкуватися з людьми в транспорті, попросила закомпастувати квиточки і мені ніхто не відмовив.
Ще один момент, який викливає в декого труднощі, - наявність квиточка в кишені, коли заходиш в транспорт. Дехто з присутніх і ще багато людей якось з цим жили і купували по декілька квитків в кіосках (чи де тоді вони продавалися). Мої батьки, наприклад, завжди мали запасний квиток, і коли в гаманці залишався останній квиточок, то купували ще кілька.

Додано через 1 хвилину

Я так розумію, що в майбутньому кондукторів не буде, як тільки налаголять мережу, де будуть продаватися квитки

Кася
06.02.2008, 23:14
вчора проїхалася трамваєм...купила студентський квиточок...не прокомпостувала....ніхто нічого не сказав...

З.І. а квитки місячного проїзду ще в ходу є? Бо як зайцем їздила,то завжди ними відмазувалася..

Chortenia
07.02.2008, 09:45
Ууух, ніколи не могла зрозуміти, як можна їздити зайцем. Брр, енприємні відчуття в мене від того всередині

nirvanka
07.02.2008, 16:08
Вчора я двічі їздила трамваєм. Першого разу прокомпастувала, другого - ні. Чоловік намовив, мовляв, а що кондуктор скаже?.. А нічого вона не сказала. Думаю тепер стосунки кондуктор-пасажир покращились, бо кондуктора не обходить чи має пасажир прокомпастований білет чи ні.. Побачимо, що буде далі ;)

lotr_an
07.02.2008, 21:28
З.І. а квитки місячного проїзду ще в ходу є? Бо як зайцем їздила,то завжди ними відмазувалася..

ага і їх тоже треба кожного разу компастувати :D

Boris_Kiev
07.02.2008, 22:42
Ви можете купити талони в кіоску як картки поповнення для мобілок.
А компостування - це як сам набір коду поповнення.

peGas
07.02.2008, 22:48
Ви можете купити талони в кіоску як картки поповнення для мобілок.
А компостування - це як сам набір коду поповнення.

IMXO бред
колись я квиток міг віддати кондуктору........

Boris_Kiev
07.02.2008, 22:59
колись я квиток міг віддати кондуктору......
Краще водієві. Він - трудяга, паше. А кондуктор тільки оббирає громадян! :)

pol
07.02.2008, 23:15
можете мене привітати я в суботу проїхався в тролейбусі останній раз їздив в тролейбусі в 2003році, якись пацан купив білетики в кондукторші 3 штуки бо він був з двома дівчатами і так нібито шуткуючи вставив їх в компостер і прокомпасував, я спочатку подумав шо він просто приколюється перед дівками, але потім я подумав шо шось тут не те, чому?
томущо я їхав в новому тролейбусі, а в ньому стояль старі перекрашені червоні компостери такі ніби їх зняли з старого списаного тролейбуса покрасили і поставили на новий тролейбус.

Kaff
07.02.2008, 23:35
між іншим це слово мені нагадує "удобрення" або "підгноєння" . чи правильно я його вжив? як правильніше "компостування", чи "копастування" чи може "компостирування", а може взагалі "закомпостовування"?
За законом мало би бути закомпостЕРувати. Однак "на слух" це дуже подібно до російського "...ировать". Відповідно, українці модифікують на компостувати, що для їх вуха "милозвучніше". Колись, років так з десять тому у Літературній газеті читав навіть статтю з того приводу, де це слово наводилося як зразок.
Зміст слова "компостувати" дійсно є "перетворювати на компост", тобто, на перегій. Хоча, мені видається, що сфера вжитку цього слова (у трамвайчику) є настільки далекою від садівництва, що різночитань не повинно було би бути.
Особисто я вживаю слово "закомпостувати".
Ось :-).

SatYr
08.02.2008, 13:43
От я наприклад недавно у тролебусі їхав, люди передали 10 гривень за проїзд (чоловік, жінка та мала дитина - квитка не потрібно, тож 1.20). Передають і коли їм повертають здачу, злодій якому дали у руки здачу вийшов на зупинці. А люди потім розбирались де побілись їх гроші. Тут і так з тим транспортом в деякий період(коли старші люди їдуть на роботу, молодь вчитись, старі "по-справах" та коли повертаються назад) дяже тяжко, купа людей, та й рівень суспільства не той. То якась маячня для того аби перевіряючи виконували свій план.
Теж приклад заліз якось ледве у тролейбус стою на самій нижній сходинці, двері під ребра, з перед люди, навіть повернутись не можу. На наступній зупинці виходять двоє людей та запихаються контролери. Тут вони мене і зловили. А ти їм пояснюй, що купа людей і тд....

Kaff
09.02.2008, 01:07
То вже ввели компостери чи тільки планують?
Скажіть, бо давно не їздив у трамвайчику чи тролейбусі.
Пішки ходжу :-)

syavych
09.02.2008, 10:46
То вже ввели компостери чи тільки планують?
Ввели.
Питання до тих хто проголосував "так". Який позитив в компостуванні? Нічого ж не змінилося (кондуктор, білети), тільки добавився ще один маразм з компостуванням. Тепер не тільки кондуктор має пропихатися по салону щоб продати квитки, а й пасажири що їх закомпостувати. Імхо ідіотизм.

sslonn
11.02.2008, 08:56
точно, ідіотизм...
а мені сьогодні ще й прокомпастований талончик впихнула пані кондухтор:eek:

Мих
11.02.2008, 11:04
От цікаво, нє? Народ, а пробиття тікету зараз лазарним променем, чи як 20 років назад - цьвоками?

Додано через 35 секунд
а мені сьогодні ще й прокомпастований талончик впихнула пані кондухтор
шоб ви сі не мучили...

sslonn
11.02.2008, 11:32
та цвяхами певна річ:-)
то ще ті совіцькі компостери поставили...

а талончик той - певно, що вже не перший раз продала;-)

lanka
12.02.2008, 09:49
Поки що львів'яни не сприймають компостерів. Можливо, річ у тім, що ми просто не звикли, тому чинимо супротив. Можливо, люди настільки обізлені, маю на увазі касирів, що кожна зміна викликає в них роздратування, тому вони й зриваються на пасажирах і роблять заяви, що віднині у нас самообслуговування. Зрештою, їх можна зрозуміти, бо поява компостерів збільшує ймовірність того, що вони втратять місце праці. Бо компостери можуть замінити саме їх. А в ринкових умовах те, що вигідно підприємству, те й повинно робитися. Але при цьому касири забувають, що їхня зарплата йде саме з наших кишень. Львів'яни дратуються ще й через те, що ця трамвайна метушня з квитками - добра нагода для кишенькових злодіїв. (http://zaxid.net/article/12385/)

SatYr
13.02.2008, 12:20
А навіщо їх взагалі використовують та для того якраз аби вони гроші збирали. От я собі дійсно згадав, що колись якщо не на зупинці то у водія потрібно було купувати талон. А ви уявіть, що зайшли без талону з деяких причин, а водій підчас руху вам двері не відчинить і талон продавати не буде. А тут раз контролери. І все заплатите.
То як зараз з міністром транспорту. Ґвалт - політичний тист і тд. А то як "поки моя хата скраю", тобто поки ви із таким не зіткнулись, то й не зрозумієте всю суть справи.

matvs
13.02.2008, 13:20
ще би добре було, якби компостування зробили і у марштрутках.

nirvanka
13.02.2008, 15:33
ще би добре було, якби компостування зробили і у марштрутках.
Я сьогодні в переповненій маршрутці якраз уявляла компостери і контролерів :D Сподіваюсь вони до цього не додумаються..

Zoryanazirka
13.02.2008, 20:44
Мені так років зо 5 у Києві довелося заплатити штраф, я сіла в автобус, купила квиток у кондуктора і спокійнесенько з почуттям сплаченого обов"язку сиджу. Звідки мені дівчині з провінції знати що його ще й компостувати треба. Не зовсім милий контролер за плату мені все пояснив.

ne_sashko
17.02.2008, 21:49
Погоджуюся з усіма Вами, краяни-однодумці!
Повна дурниця повертати компостери, на додаток старі недобитки, залишати кондукторів. В центр і зах європі вони елктронні. там дійсно гарно. подейкують, можна буде купити квиочок у водія трамваю. Думаю, що так як у нас все робиться через одне місце, кондуктори на доооовго залишаться в трамваях. і буде таке лахманство як і в києві.
о, а може це ми під київ "косимо"?

Треба Садового в трамваї у тій самій польщі покатати. то напевно він підслухав, що компостери у європі також є, але в зв"язку з тим, що в трамваях не їздить, не бачив як модно вони виглядають, то й витягнув з свого льоху старі недобиті компостери.

пупер
17.02.2008, 22:47
для мене вчора було одкровенням, коли зайшов у трамвай і побачив компостери.....
дежа вю....
знову в ссср?..

Maryasik
20.02.2008, 11:59
:D :D :D :D

Ага, а жіночка і так стоїть на чесному слові ( і на одному крилі), бо триматися нема за що, так ще й компостувати буде :-)
Я от зі своїм ростом певно до компостерів через сидіння навіть не дотягнуся :ninja:

Аналогічно:radist: і ще якщо в руках маєш якісь кульки, то дуже весело стояти в переповненому трамваї і ще талончики компастувати..

lotr_an
20.02.2008, 12:15
в суботу перший раз копастував. ну що можу сказати, якщо трамвай не переповнений і в руках нічого не мати то з завданням справляєшся на 5-ку, перший раз було навіть цікаво :) Кондуктор сама підійшла і просто нагадала, що требе закомпастувати (тобто без скандалів). добре зробили що поставили їх на кожному стояку вікна (раніше здається було оди на два стояки). Але от в Польщі компостери (електронні) висять на трубах (ті за які люди тримаються) - не треба тягтися над людьми які сидять.

Ука
20.02.2008, 14:03
Я з самого початку доволі індеферентно поставилася до цього нововведення, навіть молодість згадалась. Але потім напрактиці помітила, що воно якось важко.
Вчора я нарешті зрозуміла, в чому проблема. Колись ті квитки були на цупкішому папері, і вони без проблем вставлялися в компостер. Теперішні - тонесенькі, вони загинаються і випадають. Тому закомпостувати інколи справді важко. Зате для дітисьок розвага!

sslonn
21.02.2008, 09:19
компастування (чи як там правильно казати) у тому вигляді, як є у Львові - це повний ідіотизм... думаю, що за голосують ті люди, які не їздили з цим "нововведенням" у львівських трамваях чи тролейбусах

samvexler
21.02.2008, 09:59
Через те, що в тролейбусах/трамваях ПОСТІЙНО тіснява, то компостування вважаю дибілізмом. Хай спочатку оновлять парки новими трамваями, тролейбусами, зроблять нормальні, зручні умови проїзду, а тоді вже вводять що хочуть.

Chortenia
21.02.2008, 10:00
Гм, нарешті я добралася сьодні до трамваю (благо він не був переповненим, а просто заповненим). КУпила квиточок, і що, а де компостувати, через 2 сидіння я не дістану, пропхалася туди, де сидіння однорядові. Стоїть чоловік, прошу, чоловіче, закомпостуйте мені квиточок, а він на мене подивився і відвернувся, добре , що хоч відсунувся так, що могла його сама прокомпостувати. Ех
Або у мене галюни, або, наскільки я памятаю, за радєцьких часів компостери були інкаше (ну принаймні там, де я жила), червоні і великі, а не 2 металеві пластини.

sslonn
21.02.2008, 10:44
та вони є різні... є й червоні з ручкою:-)
весь мотлох, що зберігся ще з совітських часів повісили... навіть в нові тролейбусу це г... почіпляли:-)

Chortenia
21.02.2008, 10:58
та вони є різні... є й червоні з ручкою:-)
весь мотлох, що зберігся ще з совітських часів повісили... навіть в нові тролейбусу це г... почіпляли:-)

ааа, пойняв

Adriana
21.02.2008, 17:50
Компостування в електротранспорті ввели для того, щоб нам життя "покращити".
Наша влада робить вигляд, що працює: то приймає закони/нововведення, то їх відкликає, то приймає і так знову. вже у Львові була така практика і що ? Це тільки буде дратувати пасажирів, які стоятимуть біля компостера. Особисто мене це б дратувало, коли ти ледь запхався в той трамвай, в одній руці сумочка, а другою рукою тримаєш ту сумочку і кишені, щоб вийти в повному спорядження як зайшов, і ще і пані кондуктор 2*2 (худеньких кондукторів я не бачила) буде пропихатися хвилею по салону і ТУТ: "прокомпастуйте квиток"........ ЖАХ і романтика збилася на нуль :(

Олена_ua
22.02.2008, 11:27
От і я вже нарешті компастувала квиток, не пойняла для чого, але на всяк випадок. Той, хто не знав, що то треба робити, дивились на мене здивовано, а хлопці -школярі то ще й підтрунювали. Хм.

Boris_Kiev
18.03.2008, 16:28
Ось знайшов - спогади колишнього киянина, хоббіста- історіографа київського трамваю Стефана Машкевича.

Про принципи оплати та шахери-махери пасажирів.

Принцип оплаты проезда все помнят: купил чистый билет -- зашел в вагон -- закомпостировал. Проверявший билет контролер, как правило, еще и надрывал его. Мгновенно встает вопрос: поскольку время поездки нигде и никак не фиксировалось (лишь теперь появились новые компостеры, именно время и пропечатывающие), что мешает пробить один билет и ездить с ним, пока не попадется контролер? Ответ: рисунок дырок, оставляемых компостером. У всех компостеров в одном вагоне рисунок один и тот же, а в другом вагоне, если только очень не повезет, он будет другим. Взяв любую бумажку и пробив ее, мгновенно видите, в этом же вагоне закомпостировали предъявляемый вам билет или в другом. В автобусе был со мной такой случай. Компостеры ржавеют, заедают, и иногда не все пробивающие билет штыри срабатывают. Я честно пробил билет, но при выходе из автобуса на конечной был остановлен контролером, безапелляционно заявившим: "Билет вы закомпостировали не здесь! Платите штраф!" Пришлось брать лист бумаги и обходить пустой автобус, пока я не добрался до нужного компостера и со словами "Вот, смотрите!" продемонстрировал пробитый лист контролеру. В компостере не работала добрая половина штырей.

Один наш знакомый проэксплуатировал систему, что называется, по полной. Пользуясь тем, что рисунки в каждом данном вагоне менялись редко (если менялись вообще), он за какое-то время собрал коллекцию прокомпостированных билетов, пометив их согласно бортовым номерам вагонов. Гениально! При входе в вагон смотришь на бортовой номер и выбираешь нужный билет, который и вручаешь, если придется, контролеру. Потом компостируешь еще один билет взамен порванного и вставляешь назад в коллекцию. Конечно, можно нарваться на изменение рисунка. Идеал недостижим... Но идея впечатляет.

Более тривиальным методом экономии денег было слабое компостирование билета. Если рассчитать усилие так, чтобы бумага не порвалась, а остались только вмятины (гораздо легче было это сделать, если пробивалась пачка билетов; а еще можно было подложить под билет кусок картона), и потом намочить билет, то после высыхания он выглядел как новый (помятость не в счет). Если даже и оставались следы вмятин или легкая надорванность, то "замести следы" можно было, пробив билет второй раз с усилием. А при отточенной технике можно было пользовать один билет минимум раза три. Точность в расчете усилия была нужна: не слишком сильно, дабы не проколоть, но не слишком слабо, потому что с едва заметными вмятинами контролер вас не отпустит. Потом, когда компостеры поменяли на новые, меньшего размера и с существенно более острыми штырьками, делать это стало гораздо сложнее. Но при хорошем умении можно.

"Грубым" способом был следующий, как говорят, излюбленный среди студентов. При появлении контролера из кармана извлекается пачка помятых пробитых билетов и заявляется: "Вот, какой-то из этих". При везении один из них мог оказаться с правильным рисунком, но больше расчет был на то, что у контролера не хватит сил забраковывать каждый билет, и он, взглянув на ваш бедный вид, сразу отправится искать другую жертву. Я пару раз делал еще проще. Билетов у меня не было ни одного, но при появлении контролера я начинал с рассеянным видом рыться по карманам со словами: "Сейчас, вот он тут... нет, не тут..." - не забывая исследовать один карман минимум по два раза. Помогало.

Константин Паустовский (по совпадению, живший одно время точно на том же месте на Никольско-Ботанической, где впоследствии моя семья) в своих воспоминаниях рассказывает, как, работая в московском трамвае кондуктором, он победил старика, применявшего довольно бесхитростный, но "убойный" метод безбилетной езды. Кондуктору предьявлялась в качестве оплаты за проезд "катеринка", сторублевая бумажка, сдачи с которой, естественно, не было. Старика высаживали на ближайшей остановке, где он садился в следующий трамвай и ехал дальше. (К слову сказать, то, что его высаживали, как-то не очень и справедливо. Коль в правилах не указано, какими деньгами можно расплачиваться, то почему я должен страдать, если с моего законного платежного средства у вас нет сдачи? Хейли в романе "Аэропорт" описывает такую же технологию получения бесплатной выпивки в американских самолетах. Стюардессе предлагалась двадцати- или пятидесятидолларовая купюра, сдачи не было, и напиток, стоивший доллар, отпускался бесплатно. Опыт, между прочим, учли, и в сегодняшней Америке сплошь и рядом висят объявления: "Купюры свыше 20 долларов могут не приниматься".) Паустовский справился со стариком, заранее взяв в кассе сто рублей мелочью и выдав ему сдачу, от чего беднягу едва не хватил удар. А в начале 50-х годов история практически повторилась в Киеве. Прочитав ли книгу, сообразив ли сам, -- как бы то ни было, некий полковник повадился кататься по 28-му маршруту, исправно предъявляя кондукторам, опять-таки, купюру достоинством в сто рублей. Так оно и продолжалось, пока Лидия Архиповна Ливинская, ныне заведующая музеем истории трамвая, а в то время работавшая начальником маршрута, не распорядилась выдать кондуктору мелочь в достаточном количестве... дальше понятно. Сам я делал подобное дважды, раз заведомо, раз невольно, и с результатами, прямо противоположными намерениям. В Киеве в автобусе я специально дал кондукторше крупную купюру, но номер не прошел -- сдачу выдали. А в Осло, не думая ни о какой выгоде, я дал водителю банкноту номиналом всего втрое больше стоимости проезда -- другой у меня просто не было. К моему немалому удивлению, водитель произнес: "Извините, я пуст!" -- и провез меня бесплатно.

Был у меня так никогда и не реализованный план борьбы с контролерами, эксплуатировавший ту же идею с другого конца. Самому возить мешочек мелких монет, по одной-две копейки, при приближении контролера тут же согласиться уплатить штраф -- и начать отсчитывать. Напомню, что в советские времена сумма штрафа составляла сначала рубль (было и 50 копеек, но совсем уж давно), потом три рубля; в украинские -- шесть, затем десять гривен: еще лучше. Прокола не видно: нигде ведь не указано, как нужно уплатить сумму штрафа! Более того, практически гарантировано, что контролер будет выражать свое нетерпение, возмущение и т.п.; хоть после первой же его фразы можно укоризненно заявить: "Вы меня сбили!" -- высыпать отобранные монеты назад и начать сначала. Растянуть процесс минут на десять-пятнадцать не стоит никаких усилий. Если контролер попадется сверхупорный -- что ж, по меньшей мере получите удовольствие...

Как бы то ни было, к середине 90-х годов стало ясно, что битву пассажиров с контролерами последние проиграли. В автобусах был плакат, просивший пассажиров оплачивать проезд ("нам надо покупать топливо и запасные части, а получить деньги, кроме как от вас, неоткуда...") и гласивший, что, согласно каким-то расчетам, платит каждый седьмой пассажир. По-видимому, в электротранспорте ситуация была такая же. Тогда и было принято решение восстановить кондукторов. Изначально они были призваны только обслуживать пассажиров, не купивших билет заранее. Если вы показывали кондуктору чистый билет, он вас более не трогал -- в крайнем случае надо было сказать: "Сейчас закомпостирую!" -- и подтвердить слова движением в нужном направлении. Кондуктор терял к вам всякий интерес, и компостировать ничего уже не надо было. Только при появлении контролера в этом случае возникали проблемы. А кондукторы могли помогать контролерам, подсказывая им, на кого из пассажиров "обратить внимание". С течением времени, однако, кондукторы поняли, что толку все равно мало, и стали проверять билеты сами. Если вы давали им чистый билет, они сами компостировали или надрывали его, если вы давали деньги -- давали билет; иногда к вам проявлялось сочувствие и билет не рвался (после чего его, естественно, можно было использовать в следующей поездке), но чаще перед вручением его надрывали.

К периоду сосуществования кондукторов и контролеров относится мой наиболее удачный "спонтанный" трюк, разыгранный, впрочем, не до конца. Сцена имела место в 5-м трамвае в направлении Дворца спорта. Спланировано ничего заранее не было, но оказалось у меня с собой два билета -- один чистый, один надорванный. Я "откупился" от кондукторши, продемонстрировав ей какой-то из них -- но перед остановкой "Саксаганского" появился контролер. Естественно, ему был показан надорванный билет, на что было заявлено: "Кондуктор их не надрывает, а компостирует! Платите штраф за безбилетный проезд!" Спору нет: прав на сто процентов был не я, а контролер. Не учел он только того, что кондукторша в этот момент была в другом вагоне. И когда на мою реплику: "Не знаю, мне она его порвала" -- было сказано: "А вот я сейчас пойду ее приведу, и мы проверим" -- я понял, что победил. Пока контролер идет за кондукторшей, достается и компостируется второй билет. "О чем вы? Какой порванный билет? Вы шутите, или у вас плохая память?!.." Увы! Контролер так и не вернулся, а на следующей остановке, Паньковской, я вышел...

И все-таки за проезд нужно платить.