КПК

Показати повну версію : ПРАВОСЛАВНI Й КАТОЛИКИ: РОЗБIЖНОСТI

Сторінки : 1 [2]

Liliyah Romanova
17.05.2007, 22:49
Панове ви хоч його не дуже бийте...
Лежачего не бьют. ;)

Liliyah Romanova
21.05.2007, 19:18
Огорчил одного московского римо-католика замечанием, что католичество в России мертво. Проблема, конечно, в том, что оно и за пределами России не слишком живо, а главное - что католичество мертво как католичество, а живо лишь как Церковь.

Мертвы и православие, и протестантизм. Мертва всякая религиозность, в которой власть взяла верх над верой. Особенно же мертво христианство, когда в нём власть берёт верх над любовью. Христианство уникально Христом, но означает именно, что власти в христианстве не место.

Конечно, "мертво католичество", "мертво православие", "мертв протестантизм" не означает, что "жив иудаизм", "жив буддизм". Буддизм жив настолько, насколько подвергнут гонениям и лишён власти. Иудаизм жив там, где нет "главных раввинов", где не спрашиают разрешения смотреть интернет.

Мёртвые религии любят указывать на живых членов, на живые общины в своём составе. С таким же успехом пиявка может указывать на человека в доказательство своей человечности. Так большевики доказывали правоту социализма тем, что их подданные выживали, несмотря на социализм. Сила Божия в том и проявляется, что Он даёт верующему возможность жить и в концлагере, и на пороге газовой камеры, и на пороге папского кабинета. Однако, сила Божия не оправдывает насилия человеческого, как истина не оправдывает лжи, прикрывающейся истиной. Да и не так уж много жизни там, где власть присасывается к вере. Тут может изобиловать жизнь материальная - церкви открыты, службы идут, газеты издаются, нищих кормят, детей воспитывают. Но тут нет той жизни, которая одна и составляет нерв религиозности - жизни как общения с Богом и с ближним.

Такой жизни очень мало не только в "больших" конфессиях, которые имеют хотя бы то оправдание, что им нужно поддерживать материальную базу для общения миллионов людей. Настоящей религиозной жизни очень мало и в крохотных религиях, если там налицо ориентация на ту же власть. Общинка из пяти человек мертва - хотя бы молилась дни и ночи напролёт - если мечтает стать руководящей и направляющей силой в обществе или в жизни своих членов. На одну большую мёртвую церковь приходится сотня крохотных церковок, ничуть не менее мёртвых в своём самоутверждении, самообмане, подмене реальности - мифами о себе. Как и у миллиардного католичества, во многих крохотных общинах священники абсолютно не нуждаются в пастве - есть, хорошо, нет - ну и скатертью дорога, в раю просторнее будет. Как и в кремлёвском православизме, тут занимаются приписками и потемкинскими деревнями. Как и у протестантов, тут полно клерикализма, да еще абсурдного - у тех хотя бы к патеру прилагается некоторая паства, а тут и паствы-то нет.

Мих
22.05.2007, 10:54
Ціль Блаженного була знайти спільників..... Відкриття філії ще не відбудеться.

Liliyah Romanova
25.05.2007, 00:58
А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!
(Матв.6:5)
Прочитала вчора ці слова і пригадався мені львівський пам'ятник Богородиці у Львові.

Мих
25.05.2007, 13:17
Прочитала вчора ці слова і пригадався мені львівський пам'ятник Богородиці у Львові.

У Гребенові (як їхати у Славськ) споруджено фігуру Ісуса Христа. По своїй красі і досконалості я в житті ніколи й нічого подібного не бачив. Біля самої траси.

no_coment
25.05.2007, 14:06
Католицизм - считаю одной из мировых и самой многочисленной религией Мира. В тоже время есть ряд вопросов, которые имеют негативный оттенок. Я говорю о насильственной смене веры под давлением Папы Римского: в связи с чем крестовые походы, действие немецких орденов...
особое место занимают Церковные Унии. Всем известная Брестская и малоизвестная Ужгородская, драматическая Флорентийская, Люблинская. Которые тем или иным образом повлияли на развитие нашей истории.
Экспансия Римской католической церкви на Восток с моей точки зрения является самым неприятным фактом взаимоотношения наших церквей.

Не підскажите де більше усьго католіків, в якій країні світу?

P.S. Підказка. Вона - в південній півкулі.

Мих
25.05.2007, 14:10
Запам’ятайте раз і назавжди

Блаженний шукає філію (ділерів) у Львові, але напевно не знайшовши, перестав писати. У кожного свій інтерес.

afterstep
25.05.2007, 14:47
Не підскажите де більше усьго католіків, в якій країні світу?
Якщо у відсотках до всього населення - то у Ватикані.

no_coment
25.05.2007, 14:56
Якщо у відсотках до всього населення - то у Ватикані.

Якщо Ви такий "Хитрун", то це для Вас http://www.gumer.info/bogoslov_Buks/katholic/katolicizm.php

afterstep
25.05.2007, 15:04
Сегодня основной состав верующих Католической Церкви - латиноамериканцы и жители кариббских островов.

оформлення - жахливе, читати - майже неможливо ;) Висновки - так і просяться на кпини ;)
Що ж - при такому стані справ якось навіть і мусульманство в україні видається цілком логічним ;)

no_coment
25.05.2007, 15:56
Запам’ятайте раз і назавжди, що КАТОЛИЦИЗМ, ПРАВОСЛАВ'Я, ПРОТЕСТАНСТВО-СЕКТАНСТВО – це є "релігія" ЛИЦЕМІРСТВА. Яка керується людськими заповідями і переданнями. Вона жодного відношення немає до релігії ХРИСТИЯНСТВА. Церква Христова тільки почала відроджуватися з 1999 року на Землі в особі релігійної громади християн "Блаженний Світ". Бо тільки блаженні християни керуються Висловлюваннями Христа – Заповідями Божими!
Тому, друзі, називайте речі своїми іменами, якщо хтось є, наприклад, католик, то він є католик, або іншим словом – лицемір, а не християнин. Адже ХРИСТИЯНСТВО – це є від Бога, а ЛИЦЕМІРСТВО – від диявола. Бачите різницю?

Блаженъ мужъ, иже не идетъ
на советъ нечестивыхъ.

Блаженний муж, що йде на суд неправих
І там за правду голос свій підносить,
Що безтурботно в сонмищах лукавих
Заціплії сумління їм термосить.

Блаженний муж, що в хвилях занепаду,
Коли заглухне й найчуткіша совість,
Хоч диким криком збуджує громаду,
І правду й щирість відкрива, як новість.

Блаженний муж, що серед гвалту й гуку
Стоїть, як дуб посеред бур і грому,
На згоду з підлістю не простягає руку,
Волить зламатися, ніж поклониться злому.

Блаженний муж, кого за теє лають,
Кленуть, і гонять, і поб'ють камінням;
Вони ж самі його тріумф підготовляють,
Самі своїм осудяться сумлінням.

Блаженні всі, котрі не знали годі,
Коли о правду й справедливість ходить:
Хоч пам'ять їх загине у народі,
То кров їх кров людства ублагородить.

Це не про Вас?

Блаженний
27.05.2007, 07:57
Блаженъ мужъ, иже не идетъ
на советъ нечестивыхъ.

Блаженний муж, що йде на суд неправих
І там за правду голос свій підносить,
Що безтурботно в сонмищах лукавих
Заціплії сумління їм термосить.

Блаженний муж, що в хвилях занепаду,
Коли заглухне й найчуткіша совість,
Хоч диким криком збуджує громаду,
І правду й щирість відкрива, як новість.

Блаженний муж, що серед гвалту й гуку
Стоїть, як дуб посеред бур і грому,
На згоду з підлістю не простягає руку,
Волить зламатися, ніж поклониться злому.

Блаженний муж, кого за теє лають,
Кленуть, і гонять, і поб'ють камінням;
Вони ж самі його тріумф підготовляють,
Самі своїм осудяться сумлінням.

Блаженні всі, котрі не знали годі,
Коли о правду й справедливість ходить:
Хоч пам'ять їх загине у народі,
То кров їх кров людства ублагородить.

Це не про Вас?

Мир Вам! Дякуємо.
СОВА
Кричить у ніч, одягнену в шмаття,
На погості з церкви сова,
Ніби шле олігархам прокляття
Знедолена ними вдова.

Різкий вітер, як хор церковний,
Їй у такт гіллям вільхи шумить:
Поглинає так світ бездуховний
Цю, протестом наповнену, мить…

…А сова кричить, вже й волає,
Лиш не чує народ її,
Що так масово вимирає,
Прислуговуючи змії…

Де попи, як хрести на погості,
Стережуть рабську тишу для тих,
Що зайшли до диявола в гості,
Щоб набратись думок брудних!..

Швидко ніч промине, як смуток,
Бо сова наближає Зорю
І несе всім блаженним Здобуток,
Який дасть їм Життя в Раю!

Ось чому сова спати не може,
Коли темрява всюди, як гріб,
Бо у неї покликання Боже,
Щоб будити непильних осіб.

Мих
27.05.2007, 19:21
Бо сова наближає Зорю
І несе всім блаженним Здобуток,
Який дасть їм Життя в Раю!

Вірить у сову.... клініка...

Liliyah Romanova
02.06.2007, 02:21
тобто багато чого тобі не подобається у традиційній?
Я вже про це писала.
У самій церкві мені мало що не подобається, але моменти є.
А багато претензій до людей, які у церкві не повинні бути. Але що поробиш, така політика церкви.
І то не тільки про те, щоби побільше людей та грошей мати, йдеться. Ну, не буде традиційна церква нікого виганяти. Бо Христос до грішників прийшов, от і все.
А про гроші, то кілька разів була свідком, як люди крали гроші з таці. Кошик такий стоїть часом на тетраподі, люди туди гроші кидають. Таку особу переважно ловлять, але для того, аби завести її назад до церкви, нагодувати і до тих грошей, що вона вкрала, додати ще трохи.

Що мені не подобається. Те, що жінка не має права до святилища заходити, те, що не відбувається воцерковлення дівчаток під час хрещення, тобто їх не обносять навколо престолу. Ще я проти сповідей-конвеєрів.

Проповіді зараз у наших церквах дуже круті. Раніше були дуже погані, бо проповідували люди без освіти, ті, хто стали священиками у підпіллі, а там трохи інше було важливим, ніж розумні проповіді. Зараз часи змінилися. Я у Львові зрідка чула погані проповіді. Принаймні у тих церквах, куди я ходила.

Замало у нас спільнотного життя. Думаю, то з часом теж зміниться. Я сама маю кілька ідей. Вернуся, спробую почати втілювати.

А решта. У нас церква багато волі дає. Я і у Львові в джинсах ходила. Бабуськи можуть приставати, але мені на тому не залежить сильно. На підлозі теж собі сиділа, якщо хотілося. І ногу на ногу закладала. Я вже казала, що я маю те, що мені треба. І повну свободу, саме таку, як мені Бог дає, також. :)

Я навернулася ДО ТОГО, як зустрілася зі своїм чоловіком. Це так, якби у когось сумніви були. ;)

Danilo
22.06.2007, 13:23
22 июня в Киеве пройдет Крестный ход, основной темой которого будет: "Против западной экспансии, за единство православных славянских народов".
от Свято-Успенского собора Киево-Печерской Лавры. Во время Крестного хода, который пройдет по центральным улицам Киева, будут читаться акафисты Божией Матери, святым... Народ Украины, как и в годы Великой Отечественной войны, переживает суровые испытания. Сейчас они обусловлены преступным разделением братских восточнославянских народов и активной экспансией Запада. Эта экспансия проявляется в прозелитизме католиков и сектантов на канонической территории Русской Православной Церкви, навязывании антихристианской бездуховности и безнравственности, а также чуждых нашему народу псевдокультуры и ценностей. Крестный ход в годовщину начала Великой Отечественной войны, является молитвенно-духовным действием, ограждающим от западного антиправославного влияния, символом сопротивления нашего народа агрессивному вторжению Запада.
:moskali:
Коли я бачу, як такі діячі ратують за православ'я - я розумію, чому саме у православ`ї такі роздори! Москальський патріархат у своєму репертуарі !
Бо скільки ж можна гнівити Господа, православ`ям прикриваючи людоїдство московське! Це була війна між двома людоїдськими державами, одна випередила другу та напала, затягнувши у вир Україну, згубили за роки війни 10 мільйонів людей. Для України окупація почалася раніше, а закінчилася лише 16 років тому.

no_coment
22.06.2007, 16:25
:moskali:
Коли я бачу, як такі діячі ратують за православ'я - я розумію, чому саме у православ`ї такі роздори! Москальський патріархат у своєму репертуарі !
Бо скільки ж можна гнівити Господа, православ`ям прикриваючи людоїдство московське! Це була війна між двома людоїдськими державами, одна випередила другу та напала, затягнувши у вир Україну, згубили за роки війни 10 мільйонів людей. Для України окупація почалася раніше, а закінчилася лише 16 років тому.

А до чого тут питання єдністі православних церков?

P.S. (рос.) Не надо путать божий дар с яичницей!

Калиниченко
22.06.2007, 16:38
Це чисто політична акція російських шовіністів, мабуть із сумнозвісного „союза православных братств”. Сумно дивитись, як святі ікони, хоругви використовують замість прапорів і лозунгів. Можливо, бояться вийти без них, бо люди розженуть, як розганяли демонстрації гомиків і наркоманів. До Православ”я ці акції ніякого відношення не мають.:mad:

Danilo
22.06.2007, 16:44
А до чого тут питання єдністі православних церков?
КП такого не робить як МП.
До Православ”я ці акції ніякого відношення не мають.
Ба-більше, якщо і далі так піде, Православна церква МП не буде мати відношення до абсолютної більшості жителів України.

no_coment
22.06.2007, 17:25

Ба-більше, якщо і далі так піде, Православна церква МП не буде мати відношення до абсолютної більшості жителів України.

Згоден, що НЕ робить, але...
1. КП є похідним від МП тому зажидати від нього подібних ідей є цілком НЕймовірним!
2. Тут питання "хто" звідки буде "годуватися" і до віри в Бога це ніякого відношення немає!
3. Навряд чи, це треба сприймати більш-менш сурйозно - це, на сьогодні, абсолютно нереально..

А, що до того хто кому більше лиха зробив нагадую Вам слова з проповіді Иоана Павла ІІ http://www.catholic.ru/svet/322/002.html:

"..За усі гріхи або попущення, здійсненні в минулому
і ті, що робляться тепер чадами Католицької Церкви
проти братів і систер православних,
да простить нас Господь!"
Иоан Павло ІІ

P.S. Але.... Крім того, хочу нагадати Вам, що ідея обєднання ВСІХ (!) християнських церков належала Павлу ІІ
http://www.katolik.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=22544

А Бенедикт XVI взагалі хоче бути "самим-самим" http://www.utro.ru/articles/2005/04/20/430779.shtml

Чому ЦЕ Вас небентежить?

Калиниченко
22.06.2007, 17:43

Буде, Даниле, бо це жива Церква, на відміну від УПЦ КП. Ви не цікавились, скільки послушників і скільки монастирів має УПЦ і скільки УПЦ КП?

Danilo
22.06.2007, 17:47
Буде, Даниле, бо це жива Церква, на відміну від УПЦ КП. Ви не цікавились, скільки послушників і скільки монастирів має УПЦ і скільки УПЦ КП? В Україні?

Danilo
22.06.2007, 17:49
Навряд чи, це треба сприймати більш-менш сурйозно - це, на сьогодні, абсолютно нереально..
А хто поспішає?:)

Калиниченко
22.06.2007, 18:29
Даниле, всі дані про кількість монашествуючих і монастирів можна оглянути тут: http://www.risu.org.ua/ukr/resourses/statistics/ukr2006/. Сила Церкви, її корені – це монастирі і послушники, як бачите, УПЦ КП значно поступається не тільки УПЦ і УГКЦ, а й навіть і римо-католикам. Зате священнослужителів багато...

Мих
22.06.2007, 18:46
Буде, Даниле, бо це жива Церква
жива-жива. особливо у 1947році у Львові....

Мих
22.06.2007, 18:57
Сила Церкви, її корені – це монастирі і послушники
а звичайні парафіяни, нє?

Я нічого особливого не маю проти Православія, але в руках МП воно відходить від істини. Неможна служити і Богу і Імперії.

Калиниченко
23.06.2007, 00:07
жива-жива. особливо у 1947році у Львові....

Ну, якщо ви маєте на увазі „львівський собор”, то це справа рук держави. Я про це чув з уст самого архієпископа Гузара, він Православну Церкву не звинувачував. А лідери ініціативної групи об”єднання греко-католиків і православних висловлювали свої погляди ще в 30-ті роки, за що мали певні церковні покарання, і мені здається, що вони перейшли на православіє по совісті, а не з примусу. А хто перейшов на православ”я, керуючись не своєю совістю, а чимось іншим, згрішили. Я щиро поважаю греко-католицьких священників і простих віруючих, і монахів, які незважаючи на переслідування, залишились вірними УГКЦ.

Мих
23.06.2007, 00:15
і мені здається, що вони перейшли на православіє по совісті, а не з примусу
власне, хто не хотів перейти у православіє, того у Сибір на років десять.

пупер
23.06.2007, 18:41
КП хоч українська церква.... :)
а МП — типовий московський вплив.....
а ще гроші.... бо якщо українські землі перейдуть КП — МП можна закривати...

no_coment
25.06.2007, 12:56
КП хоч українська церква.... :)
а МП — типовий московський вплив.....
а ще гроші.... бо якщо українські землі перейдуть КП — МП можна закривати...

А як, що до Свідків Ієгових (та решти різного роду "бабтистів)?
Вони, що, НЕукраїнські землі скуповують? Чи "америкосам" можна, а москалям ні-ні?

P.S. А, щодо "впливу". Якщо врахувати, з якою швидкісттю вони (свідки) "плодяться", то, ще пару-трійку років, і ми про християнство чистої води забудему назавжди (і православіє і греко-католіцизм)! Віват - Америка!
http://www.world-religion.net/christianity.html
http://revolution.allbest.ru/religion/00000911_0.html

пупер
26.06.2007, 09:09
А як, що до Свідків Ієгових (та решти різного роду "бабтистів)?
Вони, що, НЕукраїнські землі скуповують? Чи "америкосам" можна, а москалям ні-ні?

P.S. А, щодо "впливу". Якщо врахувати, з якою швидкісттю вони (свідки) "плодяться", то, ще пару-трійку років, і ми про християнство чистої води забудему назавжди (і православіє і греко-католіцизм)! Віват - Америка!
москалям ні-ні!..
заледве у 91-му частково позбулися...
щодо америкосів — то тут ще вилами по воді писано...
гамерика далеко...
та й україна — не ірак, тут нафти немає...

no_coment
26.06.2007, 11:47
москалям ні-ні!..
заледве у 91-му частково позбулися...
щодо америкосів — то тут ще вилами по воді писано...
гамерика далеко...
та й україна — не ірак, тут нафти немає...

P.S. "Всеру..я але - нескорюся!""

пупер
26.06.2007, 18:20
так ніхто ж не намагається вас скорити...
у кожного своя думка...
ми її тут висловлюємо...

no_coment
27.06.2007, 09:10
так ніхто ж не намагається вас скорити...
у кожного своя думка...
ми її тут висловлюємо...

P.S. (рос.) "Зри в корень" (Козьма Прутков)

пупер
27.06.2007, 21:06
P.S. (рос.) "Зри в корень" (Козьма Прутков)
може простіше дати лінк на джерело, з якого ви постите цитати?...

Мих
27.06.2007, 21:08
ну ше того тут якраз не вистарчало.

no_coment
29.06.2007, 09:31
може простіше дати лінк на джерело, з якого ви постите цитати?...

По перше вислови, здебільшого, знаходяться в моїй голові, як наслідок вивчення певних видань. Частково вони є моїми особистими, частково належать моїм знайомим (вчителям, колегам, знайомим, вихователям, тощо). Тому посілань на власні формулювання, вислови невідомих всім людей та друковані джерела (із моєї бібліотеки) надати лінками не вбачається можливим.

По друге. Щодо висловів Козьми Пруткова (та інших відомих особистостей) можу спробувати, але навряд чи це буде чітким посиланням, наприклад: http://www.anafor.ru/prutkov/prutkov01.htm

пупер
29.06.2007, 19:35
По перше...
я мав на увазі, що просто постити цитати — це простіше, ніж писати свою власну думку....
наприклад, я теж цитати дописую, але зрідка, і тільки як доповнення до сказаного...

no_coment
02.07.2007, 09:48
я мав на увазі, що просто постити цитати — це простіше, ніж писати свою власну думку....
наприклад, я теж цитати дописую, але зрідка, і тільки як доповнення до сказаного...

Я Вас зрозумів. Але власне я прагну використовувати "вислови" - як концентровану точку зору або як висновок власної точки зору з метої її посилення. Або як саркастичний - на точку зору опонента.

пупер
02.07.2007, 10:20
Я Вас зрозумів. Але власне я прагну використовувати "вислови" - як концентровану точку зору або як висновок власної точки зору з метої її посилення. Або як саркастичний - на точку зору опонента.
я теж вас зрозумів, але (погодьтеся), що читати цитати і читати чиюсь думку — дві великі різниці!... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Liliyah Romanova
22.11.2007, 07:18
ХРЕСНЕ ЗНАМЕННЯ: справа наліво або зліва направо?

Тисячу років тому, коли більше всього викривали один одного православні й католики, розбіжностей нараховували десятки. З цих десятків у наші дні більшість нікого не обходить. Вони зберігаються, але їх спокійно приймають як безневинні особливості. Ще більш примітно, що багато розбіжностей, які сьогодні на першому пляні, тисячу років тому існували, але нікого зовсім не турбували. Наприклад, що православні хрестяться справа наліво, а католики – зліва направо.

Таке відбувалося зовсім не тому, що древні полемісти були дуже терпимі до обрядових дрібниць. Вони переймалися й куди як меншими речами. Причина в іншому: священики благословляють – і ось благословляють католицькі й православні священики однаково. Хрестяться – по-різному, як і миряни. Тим не менше, в давнину розбіжностями між православ’ям і католицтвом переймалися передусім «релігійні фахівці», клірики. Вони відчували те, що порівняно нещодавно сформулювали історики: початково й католики, й православні здійснювали хресне знамення не над собою, а над різними предметами й людьми, благословляючи їх. Цей жест на Заході і на Сході робили однаково. Коли ж з’явився звичай осіняти хрестом і самого себе, трапилося замішання і розділення. На Сході вирішили, що треба дзеркально перевернути жест: аби ліве стало правим, праве – лівим. На Заході вирішили, що перевертати не треба, треба просто наблизити знак до свого тіла.

Напевне тут зіграло ролю й те, що римляни – єдиний нарід з народів Евразії, котрий віддавна вважав «добрим» не правий бік, а лівий. Тому, до речі, й обручка досі «католицькі» народи носять на лівиці – а на правиці лише в разі, якщо трапилося нещастя (смерть дружини або розлучення – даруйте, розлучення для християн нещастя).

Із часом право благословляти іншого залишилося за священиками – принаймні, їхнє благословення стало цінуватися набагато вище від «звичайного». «Мирянське благословення», «просте» хресне знамення з точки зору священика було не таким важливим, як благословення священицьке. Ось і не потрапила ця розбіжність до викривальних списків. Зате у ХХ сторіччі, коли підраховувати розбіжності заходилися насамперед «рядові» віруючі, коли вони почали говорити й писати, – ця розбіжність вийшла на перший плян.

З ТОЧКИ ЗОРУ СВЯЩЕНИКА

У Середні віки грамотність була привілеєм духівництва, а вже полеміка стосовно церковних питань виключно духівництвом і велася. Мирянам, здається, це було байдуже. Виняток складали політики. Але й вони змушені були звертатися за допомогою до експертів – тобто, до духівництва. Теодосій Печерський писав своє послання проти католиків як умовляння не до селян чи вояків, а до князя. Візантійські імператори часто активно готувалися до союзу й примирення з католиками, і щоразу проти них повставали візантійські ієрархи (протестувальників була завжди меншість, але з інших станів узагалі ніхто не протестував).

Духівництво насамперед здійснює богослужіння. Принаймні, так було в ранньому Середньовіччі, коли оформлявся конфлікт із західним християнством. Професійних богословів, та ще й мирян, узагалі не було. Не було ні семінарій, ні духовних шкіл, ані академій, не було уроків Закону Божого в школах, та й самих шкіл не було, отже богословам краще було не жити. А ось за богослужіння платили – особливо за панахиди (а в католиків – заупокійні меси). Вважалося, що від кількості цих молитов безпосередньо залежить доля небіжчика, хоча пояснити це утруднювалися. Богословів-то не було…

МОЛИТИСЯ ЗА ВСІХ АБО ЗА КОЖНОГО?

Ось, до речі, й перша розбіжність між православ’ям і католицтвом у богослужінні. Католики зберегли древню традицію: за літургією не лише молитися про потреби людей, але й благословляти під час літургії шлюб, єднати з літургією молитву за небіжчиків. У православ’ї цей звичай почали відроджувати вже в ХХ сторіччі, потроху, впізнавши, що таке можливо, і що є в католиків. Для мирян це важливо – чи вінчають під час загального богослужіння, чи після. Це наче прилюдна сповідь або сповідь у комірці, де не завжди й ясно, хто саме сидить.

У ХХ сторіччі багато з православних священиків особливо почали турбуватися про те, щоби молитися за потреби тих, хто прийшли на службу, перед початком служби – під час «проскомідії», коли готується хліб для літургії. Літургія, мовляв, служба спільна, громадська, на ній недоречно молитися за особисті потреби. Але ж на те й спільна молитва, аби разом молитися за те, що потрібно кожному: і за щастя в шлюбі, і за щасливу путь. У найважливіший момент літургії священик молиться за саме матеріяльні потреби конкретних людей – за подорожніх (у давнину подорожі були завжди пов’язані зі смертельним ризиком, принаймні – зі страхом), хворих, полонених, а зовсім не за порятунок усього людства.

СІМДЕСЯТ РОЗБІЖНОСТЕЙ – СВЯТА СПРАВА

Усіх розбіжностей у богослужінні православних і католиків багацько: сотні й тисячі дрібниць, особливо, якщо врахувати, що «православне богослужіння» також дуже відмінне у різних країнах і в різні віки, та й католицьке богослужіння – особливо в давнину – було вельми не уніфіковане. Варто подивитися: а що вважало за важливе само духівництво?

Духівництво вважало важливим насамперед, щоб розбіжностей було якесь символічне число. Наприклад, митрополит Георгій Київський у 1070-і роки написав трактат про сімдесят розбіжностей між «латиною» і православними. Щоправда, 70 розбіжностей він так і не налічив, але десятки три таки набрав. І здебільшого – богослужебних. 70 – число біблійне, священне. Не випадково леґенда говорила, що й переклали Біблію з давньоєврейської на грецьку 70 «тлумачників», і 70 учнів обрав Ісус. Було б 69 – так вони, можливо, від сатани. А якщо 70 – точно від Бога, значить, не люди їх вигадали, а «так треба».

буде ще...

Patrick
22.11.2007, 08:44
....Тому, до речі, й обручка досі «католицькі» народи носять на лівиці – а на правиці лише в разі, якщо трапилося нещастя (смерть дружини або розлучення – даруйте, розлучення для християн нещастя).

Я теж ношу обручку на лівій руці.

Олена_ua
22.11.2007, 10:39
Хрестяться – по-різному
Мені цьоця говорила, що правильно хреститись з права на ліво, бо Ісус на хресті померши саме так схилив голову.
буде ще...
Чекаєм...

консультант
22.11.2007, 11:24
Справа-наліво, як православні - закривають своє серце від всього злого, пам"ятаючи і люблячи лише Бога. Зліва-направо, як католики - відкривають своє серце Богові ! Але це моя думка і на Істину не претендую !

Liliyah Romanova
23.11.2007, 02:35
КОЛИ ЦІЛУВАТИСЯ

Під час і католицького, і православного богослужіння, коли згадують Таємну Вечерю, священики цілують один одного. Це рештка первісної традиції, коли так цілували один одного всі християни. І в православ’ї, й у католицтві мирян цього приємного обов’язку позбавили (тільки від середини ХХ ст. почали потроху допускати спільне «привітання», але відтепер уже люди стали більш стриманими в спілкуванні один з одним, і зазвичай католики лише потискають один одному руки). Православні священики цілуються (та немає в цьому нічого особливо приємного, коли всі сто років знайомі, так що це цілком символічне радіння, «лікованіє» («лицем» до «лику»)) перед тим, як почнуть промовляти найважливіші молитви, а католицькі – після того. З цього й знущався митрополит Нікіфор: як же так, адже Христос не сказав: «Візьми, їси й цілуй». Він якось упустив з зору, що Христос не сказав і «Цілуй, а потім увізьми та їж».

ХЕРУВИМИ НЕ ВИ, МИ ХЕРУВИМИ

Під час того ж богослужіння православні двічі урочисто виходять із олтаря – вперше з Євангелію, вдруге – з хлібом і вином. Цей звичай уперше виник у величезному соборі в столиці імперії. Євангелія зберігалася в окремій кімнаті, й хліб з вином приносили на окремий стіл. Собор був великий, і поки несли Євангелію й хліб, минало багато часу, який заповнювали співом урочистого гімну – добре відомого й у нас по перших старослов’янських словах («Іже херувими») і, головне, по словах «отложим попєчєніє» (відкладемо клопіт).

Так вже було влаштована середньовічна свідомість, що тоді вважали: якщо ми співаємо «Іже херувими», значить, «Іже херувими» співали завжди, від апостольських часів, отже – хто не співає, той порушив традицію, порушив укладене Господом.

Утім, і в наші часи достатньо людей, що вважають, ніби першу ікону намалював особисто євангеліст Лука… «Достатньо» – для чого? Достатньо для того, щоби не сердитися на тих, хто розуміє: в перші три століття свого існування християни ікон не малювали і, природно, не шанували. Лука вельми б здивувався, якби опинився в Успенському соборі в Кремлі – він був би впевнений, що потрапив у капище якогось язичницького єгипетського божества. Але що взяти з Луки – він не був ані католиком, ані православним. Всього-на-всього лікар, хоча й віруючий. Рідкість, але не унікум. В олтар собору його б не пустили, хіба лише настоятеля шляк трафив.

Утім, протестанти-іконоборці можуть не перейматися: їхнього преклоніння перед Біблією Лука теж, скорше всього, не зрозумів би. Євангеліст не шанував Біблію, а писав її. Не можна шанувати мармур, з якого крешеш статую. Особливо, якщо дієш з натхнення.

Але що це все «якби», «якби». І католики, і православні, і протестанти однаково вважають, що Лука всі двадцять сторіч християнства живий. Він знає й про ікони, і про Біблію, і про багато такого, чого ми якраз ще не знаємо: адже він дивиться на історію, як ми – на історичну мапу. Згори вниз. І, скоріш за все, він-то якраз розуміє геть усе – на відміну від…

Мих
23.11.2007, 19:11
Під час і католицького, і православного богослужіння, коли згадують Таємну Вечерю, священики цілують один одного. Це рештка первісної традиції, коли так цілували один одного всі християни. І в православ’ї, й у католицтві мирян цього приємного обов’язку позбавили (тільки від середини ХХ ст. почали потроху допускати спільне «привітання», але відтепер уже люди стали більш стриманими в спілкуванні один з одним, і зазвичай католики лише потискають один одному руки). Православні священики цілуються (та немає в цьому нічого особливо приємного, коли всі сто років знайомі, так що це цілком символічне радіння, «лікованіє» («лицем» до «лику»)) перед тим, як почнуть промовляти найважливіші молитви, а католицькі – після того.

У мене раз був смішний випадок. А було то на Майдані у 2004 році. Ми тоді так находилися, що хотілося прямо на сніг сісти - втома просто валила з ніг. Але на остаток вирішили піти у римокатолицьку церкву, вірніше костел. Вірніше, не те, що саме в римокатолицький, просто він нам першим попався на очі, а коли побачили, що в храмі можна хоч каплю посидіти, зраділи. От ми стоїмо і служба дійшла до місця, коли треба один одного вітати. Ми то не знали, оскільки до цього ніразу не були на службі у римокатолицькому храмі. І от я стою (момент, коли тре стояти) і враз до мене повертається монахиня, що стояла попереду і так ненавящево хапає мене за руки.... Ну Ви мій стан зрозуміли, нє? Якщо сказати, що то був шок - то нічого не сказати.
Мене це просто потрясло....

Romko
23.11.2007, 20:14
У мене раз був смішний випадок. А було то на Майдані у 2004 році. Ми тоді так находилися, що хотілося прямо на сніг сісти - втома просто валила з ніг. Але на остаток вирішили піти у римокатолицьку церкву, вірніше костел. Вірніше, не те, що саме в римокатолицький, просто він нам першим попався на очі, а коли побачили, що в храмі можна хоч каплю посидіти, зраділи. От ми стоїмо і служба дійшла до місця, коли треба один одного вітати. Ми то не знали, оскільки до цього ніразу не були на службі у римокатолицькому храмі. І от я стою (момент, коли тре стояти) і враз до мене повертається монахиня, що стояла попереду і так ненавящево хапає мене за руки.... Ну Ви мій стан зрозуміли, нє? Якщо сказати, що то був шок - то нічого не сказати.
Мене це просто потрясло....

То ніц,Ви ше ся з рускими не "христосали" на Великдень...
http://casa-latina.ru/s/s/icon_megaraucher.gif

Liliyah Romanova
23.11.2007, 22:18
Мене це просто потрясло...
Миху, в церкві Євхаристії то є. Принаймні було. Зараз не знаю. :)

Мих
24.11.2007, 00:10
Миху, в церкві Євхаристії то є. Принаймні було. Зараз не знаю.
Та тепер я вже грамотний, але уявіть собі ситуацію монахиня, повертається до мене, бере мене за руку... серце чуть не стало...

Melody
24.11.2007, 01:26
Та тепер я вже грамотний, але уявіть собі ситуацію монахиня, повертається до мене, бере мене за руку... серце чуть не стало...

Треба було потиснути монахині руку і сказати "Мир з Вами" :)

Liliyah Romanova
24.11.2007, 04:40
Треба було потиснути монахині руку і сказати "Мир з Вами"
А якщо потрапите на греко-католицьку парафію, де теж повертаються до традиції "поцілунка миру", то там говорять "Христос посеред нас!" і відповідають "І є, і буде!"

galickii moskal
24.11.2007, 05:06
Текст странный такое впечатление что его писал неверующий человек.

аксакал
25.11.2007, 08:23
Цитата:
Допис від Liliyah Romanova Переглянути допис

Святі слова! Тому що різноманітність обрядів є скарбом нашої Католицької Церкви від Бога, а розбрат - від лукавого. Принаймни, особисто для мене. Я не бачу Божої благодаті на тому, що з гордощів чи від іншого гріховного потуття сварить тих, хто інакше хреститься чи молиться. Мені кожного разу, коли чую про "канонічну територію" і т.ін., пригадується "Кайдашева сім"я".

P.S. Може, головний гріх - не гординя, а сребролюіє?

Мих
25.11.2007, 12:44
А як Вам це: Сімдесят років безбожної совітскої влади?

аксакал
25.11.2007, 19:41
А як Вам це: Сімдесят років безбожної совітскої влади?

Згідно з наведеною вище думкою, так було треба ;)
Може тому що не послухали своєчасно прохання Пресвятої Діви Марії у Фатимі (Португалія) про каяття і присвячення їй Росії.:o
P.S. Не 70 років вони бешкетували, а 73 з місяцами, якщо бути точним. А якщо бути ще точнішим, де ні де в Україні керують досі.:(

Liliyah Romanova
26.11.2007, 05:10
Та ні, дуже віруюча людина, але зі здоровим сарказмом. ;)
Автор тексту - Яків Кротов.

New Shrek
29.11.2007, 23:18
Римсько-
Католицька
Церква в Україні
(латинський обряд) http://www.rkc.lviv.ua/index.php?L=u

Мих
30.11.2007, 09:35
Римсько-
Католицька
Церква в Україні

А мені подобається західний обряд.....

New Shrek
30.11.2007, 09:45
а шо і такий є? і що Папа на то?

Мих
30.11.2007, 09:52
а шо і такий є? і що Папа на то?

мав на увазі латинський.

аксакал
30.11.2007, 22:24
Римсько-
Католицька
Церква в Україні

Дякую, буду мати на увазі й цей сайт.
P.S. Уточнення. Римо-Католицька Церква - це вже латинський обряд (можна й "західний" за бажанням). Візантійський ("східний") обряд - це Греко-Католицька Церква. Є ще інші обряди.

Liliyah Romanova
01.12.2007, 17:58
Є ще інші обряди.
Якщо точніше то 22 східні обряди (або 21, вічно забуваю :D:D:D).

Калиниченко
01.12.2007, 18:15
Мені чомусь досі видавалося, що всі Східні Католицькі Церкви входять в Римо-Католицьку на правах окремих єпархій і у всіх своїх діях безумовно підпорядковуються Папі і кардиналам, навіть в питаннях висвячення священнослужителів, чи якихось конфліктів...

Liliyah Romanova
01.12.2007, 18:24
Гм, добре питання. Здається, якщо офіційно не мають Патріярха тоді так, як ви кажете.

аксакал
01.12.2007, 21:26
Мені чомусь досі видавалося, що всі Східні Католицькі Церкви входять в Римо-Католицьку на правах окремих єпархій і у всіх своїх діях безумовно підпорядковуються Папі і кардиналам, навіть в питаннях висвячення священнослужителів, чи якихось конфліктів...

Східні Католицькі Церкви так би мовити входять до Католицької церковної спільноти на правах Церков. Їхними питаннями займається спеціальна Курія Східних Церков (Римо-Католицької Церкви це не торкається). Голови їх є або Патріархами, або кардиналами (здається, не нижче). Навіть теоретично Папою може бути обраний хтось зі Східних Церков (чим Любомир Гузар, що є кардиналом, гірший за інших?), просто такого ще не було.
Східні Католицькі Церкви класификуються за різніцею в обрядах, це не територіальний розподіл.

Калиниченко
02.12.2007, 00:04
Навіть теоретично Папою може бути обраний хтось зі Східних Церков (чим Любомир Гузар, що є кардиналом, гірший за інших?),
Наскільки я знаю, це могло б гіпотетично відбутися, але при умові прийняття таким кардиналом, претендентом на Папу, латинськго обряду. Але це не головне, бо Папа – таки глава Західної Церкви. На мій погляд, останнім часом важливішим є рух на об”єднання помістних Церков з визначенням особливої ролі Апостольського престолу http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=21629

Patrick
02.12.2007, 09:08
Якщо точніше то 22 східні обряди (або 21, вічно забуваю :D:D:D).
22

http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Catholic_Churches#List_of_Eastern_Catholic _Churches

Серед цього списку є і Російська Католицька Церква.До її розвитку і поширення дуже приложився наш Блаженний Метр.А.Шептицький.
В 1917р.(перед революцією) в Петербурзі завдяки йому відбувся Собор Російської Греко-Католицької Церкви,на якому Метрополит Андрей (користаючись отриманими раніше від Папи особливими повноваженнями) утворив Екзархат.Потім по відомим всім причинам екзархат перенісся в Хабрин(Китай).

аксакал
02.12.2007, 18:56
Наскільки я знаю, це могло б гіпотетично відбутися, але при умові прийняття таким кардиналом, претендентом на Папу, латинськго обряду.

Про таку умову вперше від Вас чую.

На мій погляд, останнім часом важливішим є рух на об”єднання помістних Церков з визначенням особливої ролі Апостольського престолу

То точка зору Патриарха Варфоломея. Католицька Церква (з прагматичних міркувань) вважає, що сьогодні було б добре хоча б налагодити співробитництво де це тільки можливо та припинити взаємні звинувачення.

Калиниченко
29.12.2007, 11:19
22 июня в Киеве пройдет Крестный ход, основной темой которого будет: "Против западной экспансии, за единство православных славянских народов".
от Свято-Успенского собора Киево-Печерской Лавры. Во время Крестного хода, который пройдет по центральным улицам Киева, будут читаться акафисты Божией Матери, святым... Народ Украины, как и в годы Великой Отечественной войны, переживает суровые испытания. Сейчас они обусловлены преступным разделением братских восточнославянских народов и активной экспансией Запада. Эта экспансия проявляется в прозелитизме католиков и сектантов на канонической территории Русской Православной Церкви, навязывании антихристианской бездуховности и безнравственности, а также чуждых нашему народу псевдокультуры и ценностей. Крестный ход в годовщину начала Великой Отечественной войны, является молитвенно-духовным действием, ограждающим от западного антиправославного влияния, символом сопротивления нашего народа агрессивному вторжению Запада.
РЕЗОЛЮЦИЯ АРХИЕРЕЙСКОГО СОБОРА УПЦ ОТ 21 ДЕКАБРЯ 2007 ГОДА В СВЯЗИ С ДЕЯТЕЛЬНОСТЬЮ ГОСПОДИНА ВАЛЕРИЯ КАУРОВА
«От полноты Украинской Православной Церкви мы свидетельствуем, что деятельность общественной организации "Союз православных граждан Украины" не имеет отношения к Украинской Православной Церкви.

Глава этой организации господин Валерий Кауров не имеет права представлять позицию Украинской Православной Церкви и высказываться от её имени по каким-либо вопросам. Более того, мы свидетельствуем, что отдельные его действия и высказывания направлены против Украинской Православной Церкви и вредят её спасительной миссии в обществе.

Мы также осуждаем так называемое "политическое православие", предполагающее (предусматривающее) внесение в церковную ограду политических лозунгов, поскольку это не соответствует духу Христовой проповеди.

Мы считаем деструктивным вмешательство в церковную жизнь Украины политических и околоцерковных общественно-политических организаций, в том числе зарубежных, поддерживающих антицерковную деятельность господина Валерия Каурова и его сторонников».

Так що,Даниле, УПЦ відмежувалалась від всіх цих антиукраїнських "хрестних ходів" і "православних братств", які у всій час окроплювали водою місця перебування Папи Іоанна Павла ІІ в Києві.

Liliyah Romanova
18.01.2008, 19:47
Аби не оффтопити в іншій гілці. Напишу сюди. :)
недалеко від мене сусід повісився років 10 назад. грекокатолицький священник не захотів його ховати, а православний - без проблем....
Наших треба в школу заганяти.
Недавно один греко-католицький (він у Львові) питався чи в нашій Церкві жінки можуть причащатися в критичні дні.

Bear
19.01.2008, 10:15
На скільки знаю, це не таке важливе питання, бо в древніх християн не було однакового правила. Головне - показати хрест. Після розділення на Схід та Захід предстоятелі прийняли ті правила для видимої ідентифікації... Не думаю, що, якщо хреститися "не вірно" то за це попадеш в ад, може, за те що Церкви не слухався, але не за саме накладання хреста. Те саме з назвою конфесій. Обидві визначаються майже однаково. І католики - православні. І православні - католичні (греч. кафолічні). Але прийнято для підкреслення розбіжностей лише частини визначень використовувати.

Усіх розбіжностей у богослужінні православних і католиків багацько: сотні й тисячі дрібниць, особливо, якщо врахувати, що «православне богослужіння» також дуже відмінне у різних країнах і в різні віки, та й католицьке богослужіння – особливо в давнину – було вельми не уніфіковане.

Це точно, розбіжностей тьма. Навіть не в таких "легких" питаннях, як обряд, час для цілування, сидіння/стояння в храмі, хресне знамення тощо. Ще й догматичні розбіжності, які майже не можливо тепер зламати, задля об'єднання.

Лука вельми б здивувався, якби опинився в Успенському соборі в Кремлі – він був би впевнений, що потрапив у капище якогось язичницького єгипетського божества. Але що взяти з Луки – він не був ані католиком, ані православним. Всього-на-всього лікар, хоча й віруючий. Рідкість, але не унікум. В олтар собору його б не пустили, хіба лише настоятеля шляк трафив. Утім, протестанти-іконоборці можуть не перейматися: їхнього преклоніння перед Біблією Лука теж, скорше всього, не зрозумів би.
Влучно автор пише. )

Калиниченко
20.01.2008, 00:16
Про таку умову вперше від Вас чую.Не можу собі ніяк уявити, що, наприклад, кардинал Гузар, який став би Папою Римським, відправляв Божественну літургію в соборі св. Петра в Ватікані в грецькому обряді та ще й італійською мовою. Але про умову, що кандидат на Папу повинен бути західного обряду, чув під час трансляції похорону Іоанна Павла ІІ, коментував, мабуть, хтось із компетентних людей...:)

Мих
20.01.2008, 00:20
кандидат на Папу повинен бути західного обряду
це як у МП - тільки з своїх...
хоча що до того, що ви сказали - ненаю, може й так...Думаю, Гузар мусів би перейти на латинський обряд, що грекокатолицький священник зробить без проблем, якщо буде потреба.

Liliyah Romanova
20.01.2008, 02:30
Але про умову, що кандидат на Папу повинен бути західного обряду, чув під час трансляції похорону Іоанна Павла ІІ, коментував, мабуть, хтось із компетентних людей...
Завжди можливий біритуалізм. ;)

аксакал
20.01.2008, 10:46
Наскільки я знаю, це могло б гіпотетично відбутися, але при умові прийняття таким кардиналом, претендентом на Папу, латинськго обряду. Але це не головне, бо Папа – таки глава Західної Церкви.

Щось пропустив, а треба було відповісти. Ніяких предумов типа переходу в латинський обряд для обрання папи НЕМА. Більше тут заважає так би мовити низька питома вага. Наприклад, було б в УГКЦ мільонів так 10, блаженейший Любомир міг би вже сьогодні керувати з Риму.

На мій погляд, останнім часом важливішим є рух на об”єднання помістних Церков з визначенням особливої ролі Апостольського престолу http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=21629

Варфоломейові 100 % - сучасне розуміння КЦ екуменізму ніяким чином не потрібує формального об"єднання у єдину священницьку структуру. Навіть краще не бути відповідальними за можливі вибрики зле керованих помісних Церков.

Додано через 4 хвилини
Завжди можливий біритуалізм. ;)

Це також можливо. Хоча вже зараз в нас повне взаєморозуміння з УГКЦ. Я особисто не раз сповідувався в нашого отця Тараса, коли кортіло, а нашого не було в церкві. Така ж можливість є щодо Святого причастя.

natkanetka
26.02.2008, 00:09
а в католиків священник може одружитися, а в православних - ні

Romko
26.02.2008, 00:11
Може навпаки?

Liliyah Romanova
26.02.2008, 02:25
До вашого відома, єдиною церквою, де зобов"язує целібат є Римо-Католицька.
Всі інші православні та католицькі мають три варіянти: монашество, біле священство і чорне. :)

natkanetka
26.02.2008, 22:29
Не навпаки. мені греко-католицький священник казав. по-моєму, він знає краще

Liliyah Romanova
26.02.2008, 22:43
У мене чоловік майже доктор богослов"я.
Або ви наплутали, або священик трапився не надто освічений.
Я вам написала, як є. А як ви собі хочете вважати, то вже ваша справа.

natkanetka
26.02.2008, 23:04
священик трапився не надто освічений.

не думаю, шо він не надто освічений. дуже хороший священник. може я просто поплутала, я точно не знаю. ну, я пам'ятаю, шо греко-католицькі священники можуть одружуватись(до речі, той священник одружений)

Додано через 45 секунд
П.С. але я забула, вони можуть одружуватись, але до посвяти

Liliyah Romanova
26.02.2008, 23:50
може я просто поплутала, я точно не знаю.
Я чомусь думаю, що саме це друге.
Я вам кажу, бо точно знаю. Можете ще перевірити. Римо-Католики взагалі чи не єдина Церква серед релігій світу, що ніякого вибору не дає. Целібат і крапка.
до посвяти
Це називається свячення, висвячення. І то не просто до свячень, а до дияконських. Після піддияконських одружуватися можна.
Але є Церкви, де можна одружуватися і після пресвітерських свячень. :)

до речі, той священник одружений
Мій чоловік також. І без мого підпису його би не висвятили. :)

Мих
27.02.2008, 11:04
Мій чоловік також. І без мого підпису його би не висвятили.
а підпис можна відкликати?

Liliyah Romanova
27.02.2008, 19:14
а підпис можна відкликати?
А свячення можна відмінити?
Сказано: "не ви мене вибрали, а я вас". Коли Бог вибирає, то знає кого, якого і має в тому свою мету. Принаймні я так вірю.

ТарасК
27.02.2008, 21:00

Одружуватись можна після закінчення семінарії, а до того не можна. У семінарії навчаються лише не одружені хлопці. (я про греко-католицьку Церкву в теперішній час)

Liliyah Romanova
27.02.2008, 21:10
Одружуватись можна після закінчення семінарії, а до того не можна.
Залежить. ;)
Адже ви знаєте, що в Оттаві є греко-католицька семінарія (також Святого Духа, до речі), де вчаться одружені семінаристи. Деякі одружуються між курсами. Декотрим уже за 40-50 і вони відчули покликання.

smeet
08.03.2008, 00:19
Як на мене то різниця між церквами несуттєва.Тут скоріше діло в амбіціях.Змоделюймо дві ситуації.Умова об"єднання двох церков Західного і Східного обряду.Якщо скажуть що керівництво в Римі-на це піде Західна церква,якщо скажуть що керівництво в Москві на це піде Східна церква.Але якщо скажуть що вирішіть між собою-об"єднання не буде.І просто віруючі люди тут ні до чого.Тут діло в амбіціях.І в грошах.Нажаль.
А на рахунок целібату я писав на сусідній гілці.Там тоже проблема яку треба вирішувати.

аксакал
08.03.2008, 20:27
Як на мене то різниця між церквами несуттєва.Тут скоріше діло в амбіціях.Змоделюймо дві ситуації.Умова об"єднання двох церков Західного і Східного обряду.Якщо скажуть що керівництво в Римі-на це піде Західна церква,якщо скажуть що керівництво в Москві на це піде Східна церква.Але якщо скажуть що вирішіть між собою-об"єднання не буде.І просто віруючі люди тут ні до чого.Тут діло в амбіціях.І в грошах.Нажаль.

Про об"єднання церков у тих перемовинах, що зараз тривають між Західною та Східною Церквами, не йдеться. А метою руху екуменизму є співпраця та сопричастя, що цілком можливо. Природно, за наявністю доброї волі.

Liliyah Romanova
08.03.2008, 20:47
Природно, за наявністю доброї волі.
І після зникнення УГКЦ. Чомусь вона дуже кісткою впоперек горла. На деякі з'їзди МП відмовлялися приїхати, почувши, що там будуть представники нашої церкви.

smeet
08.03.2008, 20:51
На деякі з'їзди МП відмовлялися приїхати, почувши, що там будуть представники нашої церкви.

Liliyah Romanova
08.03.2008, 21:24
Про МП взагалі говорити важко,таке враження що МП керують з Кремля.
Тільки враження? :)

smeet
08.03.2008, 21:56
Розумієте церква це не тільки церковне начальство.Я взагалі ділю людей які ходять до церкви на віруючих і політиків від церкви.Так от істинно-віруючі люди дуже далекі від політики у церковних ділах.І такі є в кожній церкві,незалежно від того Східна це чи Західна,мусульманська чи іудейська.Я два роки тому був в Храмі Христа Спасителя в Москві.Я був шокований красотою і помпезністю цього храму.І я бачив там людей які щиро молилися,не дивлячись ні на кого.І мені було сугубо фіолетово що я хрещений греко-католик був в православному храмі,я читав Отче Наш українською,і небо не розверглось.Я молився в Храмі.А політиків багато в кожній із конфесій,і як правило вони мають слабе поняття що таке Віра в Бога.Вони йдуть на службу як раніше йшли на партійні збори,а коли хтось не прийде то дуже пильно допитуються:"Ти чого не був вчора в церкві?"і чуємо відповідь "А ти не був позавчора чого?"
Ось такі діла.Я не можу зрозуміти чого ми святкуємо Новий Рік до Різдва,а весь світ після.Чого ми грішимо і в піст веселимось.Невже не можуть зрозуміти політики від церкви,що треба навести ясність в цьому питанні.Чи їм вигідно щоб ми завжди були грішні,тоді вони будуть грішні з наголосом на другому складі.

Liliyah Romanova
08.03.2008, 22:09
Чого ми грішимо і в піст веселимось.
Якщо є диспенза, а вона є кожного року, то гріха немає.
У різних країнах греко-католики святкують за різними календарями. Де за новим, а де за старим. :)

Додано через 1 хвилину
Невже не можуть зрозуміти політики від церкви,що треба навести ясність в цьому питанні.
Так люди ж самі не готові до того, аби на новий переходити. Про які зміни ви говорите??

smeet
08.03.2008, 22:47
Якщо є диспенза
Вибачте,а це що таке диспенза.Так сталося що не знаю і ще ніколи не чув.Дякую наперед.

Калиниченко
09.03.2008, 08:55
Що би хто не говорив, Вселенська Церква вже існує – в Католицькій і Православній, Західній і Східній. Ми з католиками не є внутрішньо чужими(намагання відновити єдність доказує це) , єдність існує і існувала, незважаючи на зовнішній поділ(який відбувся завдяки людям, Христос не розділився). А вплив політиків на Східну Церкву і втручання Західної Церкви у світську політику – вони завжди були. Насильницьки Церква над світом, над світською владою господарювати не може, так само і людина насильно спасенною бути не може – а католики намагались у свій час це перевірити на практиці. Помилки були обопільні.Ось такі діла.Я не можу зрозуміти чого ми святкуємо Новий Рік до Різдва,а весь світ після.Чого ми грішимо і в піст веселимось.На це були певні історичні причини, і хоча вони були різні у православних і греко-католиків,але ціла християнська Україна таки живе за старим стилем – це не просто співпадіння, може завдяки і цьому в числі інших причин Україна єдина...:)

Liliyah Romanova
09.03.2008, 09:08
Вибачте,а це що таке диспенза.Так сталося що не знаю і ще ніколи не чув.
Звільнення від посту, якщо простими словами. Його дає єпископ чи інша церковна влада. Відповідно, якщо є диспенза, гріха немає. Диспенза є кожного року. Про неї говориться в канонах також, але не скажу точно, в яких, бо книжки всі у Львові.

smeet
09.03.2008, 12:04
Тобо кожного року,перед новим ,Новим Роком єпископ звільняє всіх людей від посту?Я правильно зрозумів?
Не простіше було б всім конфесіям договоритися і звести два календарі докупи ,щоб не путати людей,і навести лад в святах.

аксакал
09.03.2008, 13:12
І після зникнення УГКЦ. Чомусь вона дуже кісткою впоперек горла. На деякі з'їзди МП відмовлялися приїхати, почувши, що там будуть представники нашої церкви.

Піддаватись претензіям МП ніяк не можна (а я м.ін. пам"ятаю підпал Катедри, що будується біля метро Лівобережна). Впевнений, звикнуть до існування грецького обряду в Католицькій Церкві, в нашій з Вами Католицькій Церкві. Особливо якщо УГКЦ посяде більш вагомий відсоток серед віруючих України.

Додано через 8 хвилин
Тобо кожного року,перед новим ,Новим Роком єпископ звільняє всіх людей від посту?Я правильно зрозумів?
Не простіше було б всім конфесіям договоритися і звести два календарі докупи ,щоб не путати людей,і навести лад в святах.

Нажаль, нема більш підступних ідей, ніж такі прості ідеї. Грецька Православна Церква спробувала було перейти на григоріанський стиль, і ледве уникла розколу. Блаженєйший Любомир Гузар (розумніша людина, як він мені подобається!) неодмінно вже зробив би це, якби вирахував, що все буде ОК. А поки що - диспенза, і всі задоволені.

smeet
09.03.2008, 14:22
Грецька Православна Церква спробувала було перейти на григоріанський стиль, і ледве уникла розколу.
Просто зробили непрофесійно.Громадську думку потрібно підготовити,потім зробити декілька вимог знизу,і згідно всенародного волевиявлення переходити.Я ясно дуже спрощено все показав,але я мав на увазі що в такому стилі.

Liliyah Romanova
09.03.2008, 16:52
грецького обряду
Саме цей називається візантійсько-українським.

Додано через 35 хвилин
Громадську думку потрібно підготовити,потім зробити декілька вимог знизу,і згідно всенародного волевиявлення переходити.
Якось так воно у вас все легко. Насправді, це не так просто. Кожного разу, як щось змінюється, відбувається розкол. КОжного разу. І цього треба бути свідомими.
Та й сказати, що цілий світ, то це дуже голосно. Адже в Канаді й Штатах багато людей живуть за старим стилем і вони вважають це дуже позитивним.

Калиниченко
09.03.2008, 18:37
Не простіше було б всім конфесіям договоритися і звести два календарі докупи А для чого домовлятися? Римо-католики в Україні є незначною релігійною меншістю, якщо хочуть, хай міняють свій календар відповідно до нашого, ото й будемо разом святкувати. А святкування Нового Року і вихідний день нескладно перенести на 14 січня, не бачу в цьому нічого поганого. Українські протестанти, здається, святкують Різдво за старим стилем.

FeRmatta
09.03.2008, 22:41
да невже питання календаря є настільки суттєвим? мене більше хвилює інше: наявність на території України декількох релігій. і практично ділення навпіл на православних і католиків. це сила. і я інколи зустрічаю теми, заклики щодо утиснення православних. у нас і без того багато проблем, щоб до них додавати і релігійні. як не крути, але для більшої впевноності треба, щоб країна мала одну релігію, але якою кров"ю? я цього дуже не хочу, я не проти католицизму, я просто боюся, що це може стати новою причиною протистояння, бо ціную усіх жителей УКраїни, але зараз загострюється ситуація практично на дрібницях... і не дай Боже зачепити ще й таку особисту тему

Мих
09.03.2008, 23:18
да невже питання календаря є настільки суттєвим? мене більше хвилює інше: наявність на території України декількох релігій. і практично ділення навпіл на православних і католиків. це сила. і я інколи зустрічаю теми, заклики щодо утиснення православних. у нас і без того багато проблем, щоб до них додавати і релігійні. як не крути, але для більшої впевноності треба, щоб країна мала одну релігію, але якою кров"ю? я цього дуже не хочу, я не проти католицизму, я просто боюся, що це може стати новою причиною протистояння, бо ціную усіх жителей УКраїни, але зараз загострюється ситуація практично на дрібницях... і не дай Боже зачепити ще й таку особисту тему

Наймудріше, не загострювати на цьому питання: ми є католики, православні, протестанти, але при тому українці.

smeet
09.03.2008, 23:42
А для чого домовлятися? Римо-католики в Україні є незначною релігійною меншістю, якщо хочуть, хай міняють свій календар відповідно до нашого, ото й будемо разом святкувати.Калиниченко

Знову претендуєте на окремішність.Цілий християнський світ(крім китайців і ще декількох)святкують Новий рік і Різдво в один час а ми в інший,бо так хоче Масква?

Bear
10.03.2008, 01:12
Цікаво, smeet, якщо "Масква" перейде на новий стиль, ви поміняєте свою думку щодо зміни стилю грекокатоликів?

Liliyah Romanova
10.03.2008, 01:13
Знову претендуєте на окремішність.Цілий християнський світ(крім китайців і ще декількох)святкують Новий рік і Різдво в один час а ми в інший,бо так хоче Масква?
Ну ж не цілий. Нащо вносити націоналізм чи шовінізм до Церкви? Така традиція, тому ми так святкуємо. Москва тут відношення має посереднє. Ми НЕ приймали християнство від Риму, саме це відіграє роль, а не Москва.

аксакал
10.03.2008, 07:46
А для чого домовлятися? Римо-католики в Україні є незначною релігійною меншістю, якщо хочуть, хай міняють свій календар відповідно до нашого, ото й будемо разом святкувати. А святкування Нового Року і вихідний день нескладно перенести на 14 січня, не бачу в цьому нічого поганого. Українські протестанти, здається, святкують Різдво за старим стилем.

Папа Григорій зробив слушно і за порадою астрономів. "Не стоит прогибаться под изменчивьій мир, пусть лучше он прогнется под нас."

Додано через 11 хвилин
да невже питання календаря є настільки суттєвим?

Воно й було б несуттєвим, якщоб не домішок гордощів.

як не крути, але для більшої впевноності треба, щоб країна мала одну релігію, але якою кров"ю? я цього дуже не хочу

І не треба. Крім католиків і православних є багато протестантів (відсоток яких приблизно дорівнює сумі католиків і православних, що є практикуючими), а ще мусульмани, аще інші... Так що різноманітність нам забезбечена.

Сталкер
10.03.2008, 20:15
Вопрос к католикам: правда ли, что у Вас при таинстве Крещения сразу прощается первородный грех? В России говорят, что правда....
Вот этого я понять не могу.

Леді_І
10.03.2008, 20:32
Головна розбіжність християнських церков – ставлення до догматів. Догмати католицької церкви відрізняються від православ'я і мають наступні ознаки:

-догмат католицизму про походження Святого Духа від Бога-Отця і від Бога-Сина, на відміну від православ`я, де визнається походження (исхождение) святого Духа тільки від Бога-Отця. Це головна канонічна розбіжність між 2-ма гілками християнства.
-практика індульгенцій – зняття тимчасового покарання за прощені гріхи, що надається церквою..
-вчення про чистилище як проміжне місце між раєм та пеклом, де душі грішників очищуються перед отриманням вічного щастя в раю. Чистилище не є вічним. Православна церква не має розробленого вчення про чистилеще у тій формі, якій його визнає Католицька церква.
-вчення про непорочне зачаття Діви Марії.
-догмат про непогрішність папи в справах віри. Це означає, що коли папа виступає з питань віри і моралі, як Найвищий Пастир Церкви, зобов"язуючи всіх віруючих, то він не може помилятися.

Католицизм, як і православ`я, визнає священними сім Святих Таїнств: Євхаристія, Покаяння, Миропомазання, Соборування, Священство, Хрещення та Вінчання.

Є і інші канонічні відмінності, що вирізняють католицизм і інші християнські течії. Це безшлюбність всього духовенства в римському католицизмі. Священник не може залишити духовного сану. В католицизмі існує почесний титул кардинала, якого нема в інших християнських церквах, заборонено розірвання шлюбу.

Liliyah Romanova
10.03.2008, 20:47
догмат католицизму про походження Святого Духа від Бога-Отця і від Бога-Сина, на відміну від православ`я, де визнається походження (исхождение) святого Духа тільки від Бога-Отця. Це головна канонічна розбіжність між 2-ма гілками християнства.
Та тут не така вже й значна розбіжність.
Католики кажуть, що від Отця І Сина, а православні від Отця ЧЕРЕЗ Сина, що підтверджує існування православних ікон, де Син сидить на колінах в Отця і з них вилітає голуб. Хоча влазити у дискусії щодо філіокве не дуже маю бажання. :)
практика індульгенцій – зняття тимчасового покарання за прощені гріхи, що надається церквою..
Це не належить до догм. І називається не індульгенціями, а відпустом: повний відпуст, чатсковий відпуст.
Священник не може залишити духовного сану.
Що значить не може?
заборонено розірвання шлюбу
Але шлюб можна визнати недійсним.
До речі, хіба в правосланих це називається церковним розлученням? Я маю на увазі, офіційно.

Леді_І
10.03.2008, 20:53
хіба в правосланих це називається церковним розлученням?
Такого поняття, як церковне розлучення, не існує. Церква йде лише в рідких випадках назустріч і дозволяє скасувати шлюб, але для цього повинні бути вагомі причини.

Liliyah Romanova
10.03.2008, 20:57
Такого поняття, як церковне розлучення, не існує. Церква йде лише в рідких випадках назустріч і дозволяє скасувати шлюб, але для цього повинні бути вагомі причини.
Тоді різниці немає, фактично. І там, і там процес тягнеться довго, поки шлюб визнають недійсним від початку.
Хіба та, що православні знімають благословення. До трьох разів, наскільки я пам"ятаю. І кожен наступний шлюб виглядає (або повинен виглядати), як панахида. Священик служить у темних ризах.

О, до речі. Пригадалося, що чорні ризи у православних - це латинський уплив. :)

smeet
10.03.2008, 22:53
Цікаво, smeet, якщо "Масква" перейде на новий стиль, ви поміняєте свою думку щодо зміни стилю грекокатоликів?
Мені абсолютно всерівно по якому стилю живе Масква,мене болить коли вона впливає на Україну.Я буду задоволений коли вся Україна перейде на новий стиль як і більшість європейських та й не тільки європейських народів.

Додано через 2 хвилини
Ми НЕ приймали християнство від Риму, саме це відіграє роль, а не Москва.
Ми приймали християнство від Константинополя,але вгадайте з трьох раз,яка церква має найбільший вплив на Україні.

Liliyah Romanova
11.03.2008, 00:15
Ми приймали християнство від Константинополя,але вгадайте з трьох раз,яка церква має найбільший вплив на Україні.
Яка різниця. Справа в традиції, це все.
У Канаді кожна парафія живе за тим календарем, за яким вирішили парафіяни, що їм зручніше. :)
У вас трохи односторонній погляд на це. Варто подивитися, як є в різних країнах. А є таки по-різному.

Додано через 2 хвилини
Мені абсолютно всерівно по якому стилю живе Масква,мене болить коли вона впливає на Україну.
Ви думаєте, що Москва на Українську Католицьку Церкву намагається впливає безпосередньо? Повірте, що воно йде через Ватикан. Тільки щось, Москва зразу випоминає Ватиканові нашу Церкву. А скільки крику здійняли за питання Патріярхату.

Bear
11.03.2008, 00:26
Я буду задоволений коли вся Україна перейде на новий стиль як і більшість європейських та й не тільки європейських народів.
Шановний smeet, світська Україна вже давно на новому стилі. Але як "Масква" не має впливає на тих хто до неї не належить, так і світська влада (навіть українська) не має впливати на Церкву. Також й Рим не має впливати на тих хто йому не належить. Бачте як. А саме ви, все ж таки, хотчете впливати.. навіть не тільки на свою конфесію (що вже якось не правильно, не вважаєте?), але й на "всю Україну".

Православна! Вгадав?..

Додано через 18 хвилин
О, до речі. Пригадалося, що чорні ризи у православних - це латинський уплив.
Оу. Цікаво. Розкажіть, будь ласка, докладніше.. якщо хочете, звісно..

Liliyah Romanova
11.03.2008, 00:59
Оу. Цікаво. Розкажіть, будь ласка, докладніше.. якщо хочете, звісно..
Йдеться про похоронні.
На Сході мали би бути вишневі чи фіолетові. Тобто траурним кольором риз був не чорний, а темно-червоний. Бо на Христа накинули багряницю. :) У багатьох Східних обрядах так і збереглося.

А те, що органи Західна Церква зі Східної взяла, знали? ;)

Bear
11.03.2008, 01:02
А те, що органи Західна Церква зі Східної взяла, знали?
Ні! Не знав..
То й тут розкажіть, прошу.. =)

Liliyah Romanova
11.03.2008, 01:13
Ні! Не знав..
То й тут розкажіть, прошу.
Та що тут розказувати.
Латинська меса виникла як читана. Інструменти в церквах використовувалися саме на Сході. Залишки цього бачимо, наприклад, у вірменів, котрі прийняли християнство найраніше (на Сході, очевидно). Потім східний обряд більше розбудував спів, а Західна Церква перейняла органи.
Властиво, чогось такого, як "чистий обряд" фактично не існує, бо постійно відбувався якийсь взаємообмін.
Наприклад, Літургія Преждеосвячених дарів виникла в Західній Церкві, але прижилася саме в Східній. У Західній (якщо мені пам'ять не зраджує, а може, бо вже давно не поновлювала ці знання) missa praesanctificatorum відрпавляється лише раз, у Велику П'ятницю. У Сіхдній Церкві вона так полюбилася, що її відправляють протягом усього Великого Посту. І властиво видається, що вона є цілковито східною. :)

Bear
11.03.2008, 01:23
Дуже цікаво. Виявляється, що ПЦ та КЦ об'єднує набагато більше речей, ніж я вважав.. Дійсно, неймовірно.. Дякую за доповіді. =))

Liliyah Romanova
11.03.2008, 01:27
Дуже цікаво.Дуже прошу. Завжди приємно допомогти. :shy:

До речі, в сучасному світі цікавий обмін також. У православних церквах все частіше можна побачити латинські образи, а латинники все більше захоплюються іконами. :)

Bear
11.03.2008, 01:37
До речі, в сучасному світі цікавий обмін також. У православних церквах все частіше можна побачити латинські образи, а латинники все більше захоплюються іконами.

А ікона - то не образ? Вважав, що це то саме...

А взагалі, це гарна тема для початку уникнення непорозумінь. Чи не так? Сподіваюсь й надалі все буде добре й не буде такої ворожнечі.. яка була за останніх часів. А може й об'єднання ще дочекаємось?.. ;-)

Liliyah Romanova
11.03.2008, 06:03
А ікона - то не образ? Вважав, що це то саме...
Трохи є розрізнення. Обговорення цього моменту є на сусідній гілці про ікони.

А може й об'єднання ще дочекаємось?..
У це мені дуже важко повірити. Однозначно нереально. Хоча, якось колись були разом. І було можливо.

smeet
11.03.2008, 21:28
Ви думаєте, що Москва на Українську Католицьку Церкву намагається впливає безпосередньо? Повірте, що воно йде через Ватикан. Тільки щось, Москва зразу випоминає Ватиканові нашу Церкву. А скільки крику здійняли за питання Патріярхату.
Тепер так ,а в 1939році безпосередньо.

Православна! Вгадав?..

Православна тільки на жаль не Українська а Російська,яка прямо захищає інтереси Москви.Я згадую передостанні вибори,по православних церквах Закарпаття їздила юрист Ужгородської єпархії РПЦ і після недільної служби виступала перед людьми,закликаючи їх голосувати за ПР і Януковича оскільки:"Ющенко сатана,а Юля відьма."Це була пряма мова,і чула це моя дружина.А згадаймо ролик по ТБ як батюшка з РПЦ по ТБ відкрито закликав голосувати за ПР.

Liliyah Romanova
11.03.2008, 21:36
Тепер так ,а в 1939році безпосередньо.
А ви в якому році живете? ;)

smeet
11.03.2008, 21:55
А ви в якому році живете?
в 2008

Bear
11.03.2008, 22:07
У це мені дуже важко повірити. Однозначно нереально. Хоча, якось колись були разом. І було можливо.

Те саме відчуття й в мене.. але, що не можливе людині, те..

Православна тільки на жаль не Українська а Російська,яка прямо захищає інтереси Москви.Я згадую передостанні вибори,по православних церквах Закарпаття їздила юрист Ужгородської єпархії РПЦ і після недільної служби виступала перед людьми,закликаючи їх голосувати за ПР і Януковича оскільки:"Ющенко сатана,а Юля відьма."Це була пряма мова,і чула це моя дружина.А згадаймо ролик по ТБ як батюшка з РПЦ по ТБ відкрито закликав голосувати за ПР.

До речі.. цікаво а що РПЦ робила в Україні? Вже давно в нас є УПЦ. І юрист, до того ж й жінка, яке відношення має до позиції Церкви (навіть помісної), в якій всі головні пости займають чоловіки, й посада "юрист" для яких, то все одно, що для вас "третій віце-прем'єр міністр Зімбабве"... Все це нагадує провокації... та антипіар...

Liliyah Romanova
11.03.2008, 22:11
Те саме відчуття й в мене.. але, що не можливе людині, те..
Ой, був би серед тих людей Бог, вже би давно об"єдналися...Все це нагадує провокації... та антипіар...
На жаль, ні.

Калиниченко
11.03.2008, 22:29
А згадаймо ролик по ТБ як батюшка з РПЦ по ТБ відкрито закликав голосувати за ПР.Ну і що з того? Це приватна думка того батюшки, а не Української Православної Церкви, значна частина віруючих якої додала голосів і БЮТ, і НУ, і не потрібно на це закривати очі, візьміть хоча б наші північні області. А взагалі-то коли б не було філаретівського розколу, підтриманого „націонал-демократами”, вплив Москви на православ”я в Україні був би набагато менший:ninja:

smeet
11.03.2008, 22:51
До речі.. цікаво а що РПЦ робила в Україні? Вже давно в нас є УПЦ
ви прекрасно розумієте що діло не в буквах а в суті.
І юрист, до того ж й жінка, яке відношення має до позиції Церкви (навіть помісної), в якій всі головні пости займають чоловіки, й посада "юрист" для яких, то все одно, що для вас "третій віце-прем'єр міністр Зімбабве"... Все це нагадує провокації... та антипіар...
вибачте приїжджає юрист єпархії до батюшки тієї ж єпархії і він її не може відказати хоч би і хотів(в чому я дуже сумніваюсь)в кінці служби батюшка каже:"тут вам хоче пару слів сказати юрист нашої єпархії" і сам іде геть.А потім.......
Ну і що з того? Це приватна думка того батюшки, а не Української Православної Церкви
Неправда ви без мене знаєте що позицією всієї УПЦ Московського патріархату була підтримка ПР так як і на президентських виборах Януковича(особисто бачив гори агітлітератури яку розповсюджували через церквиУПЦ Московського патріархату.)
А небажання зняти анафему Мазепі?Явно видно п"яту колону.Хоча люди тут не винні це все інтриги політиків від церкви.
Прошу зрозуміти я ніколи не звинувачую простих вірників,вони вівці а ведуть їх пастирі,так от на пастирях вся відповідальність за те що церква служить інтересам другої держави.

Мих
11.03.2008, 22:57
А взагалі-то коли б не було філаретівського розколу, підтриманого „націонал-демократами”, вплив Москви на православ”я в Україні був би набагато менший
цікава думка, а чому?

Калиниченко
11.03.2008, 23:45
Неправда ви без мене знаєте що позицією всієї УПЦ
Документи про офіційну позицію УПЦ на підтримку ПР – в студію! В мене є такий документ: http://archiv.orthodox.org.ua/page-1225.html
цікава думка, а чому?
Миху, сила в єдності, і коли багато патріотично настроєних священників і простих віруючих відійшла в розкол ( на щастя, не всі), УПЦ стала набагато більш проросійськи настроєною, демонстрації кауровців донедавна були мало що не офіційною позицією нібито всієї УПЦ. Позиція митрополита Володимира в наших ЗМІ була чомусь майже завжди на задньому плані.

Мих
11.03.2008, 23:56
Гм... а як вам це?

http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=264549&postcount=168

аксакал
12.03.2008, 09:23
Документи про офіційну позицію УПЦ на підтримку ПР – в студію! В мене є такий документ: http://archiv.orthodox.org.ua/page-1225.html

"Документи" такого гатунку мені нагадують лист Сталіна до членів ЦК що він не бажає травити Леніна навіть за його особистим проханням.

Пане! А особисті свідчення форумлян ні до чого? Тоді - прошу форумлян додати документи, бажано з фото. (Нажаль, я викинув з відразою на смітник таку листівку від УПЦ МП.)

Калиниченко
12.03.2008, 10:00
я викинув з відразою на смітник таку листівку від УПЦ МП
І правильно зробили, я б вчинив так само. Але будь-яка листівка не є офіційним документом УПЦ.Те, що антиукраїнські сили використовували УПЦ Московського Патріархату під час президентських і парламентських виборів, згоден, так само і те,що агітація деяких архиєреїв і духовенства УПЦ була порушенням церковних канонів і українського законодавства, участь священнослужителів у першому з”їзді в Сіверськодонецьку під улюлюкання сепаратистів – ганьба. Але це не було офіційною позицією УПЦ, перед виборами блаженнійший благословив як Януковича, так і Ющенка, а після виборів – Ющенка як Президента.:)Але ми, здається, перейшли на політику...

аксакал
12.03.2008, 10:14
І правильно зробили, я б вчинив так само. Але будь-яка листівка не є офіційним документом УПЦ.

Бачив якось по ТБ двох клоунів. "Рижий" каже "білому" слова любові та дружби, а при тому дає ляпас за ляпасом.

Калиниченко
12.03.2008, 10:49
Бачив якось по ТБ двох клоунів. "Рижий" каже "білому" слова любові та дружби, а при тому дає ляпас за ляпасом.

Ну...нібито ви не знали, що політика – брудна справа...:cowboy:

аксакал
14.03.2008, 10:11
Ну...нібито ви не знали, що політика – брудна справа...:cowboy:

А якщо туди лізе, та ще й якось "неофиційно", Церква, що керована з Росії - тричи!

Калиниченко
14.03.2008, 22:57
якщо туди лізе, та ще й якось "неофиційно", Церква, що керована з Росії - тричи!
„Іже єсть без гріха в вас, прежде верзи камень на ню. І паки долу преклонься писаше на землі”(Іо 8.7,8). Кожна з помістних Церков має свої історичні гріхи, і навіть римо-католицька,керована з Італії. Такі ми всі.Православні в більшості вважають, що тільки Православна Церква є істинною, і нехай Захід залишить нас в спокої, католики, що тільки їхня – істинна Вселенська Церква, тому вони повинні навернути Схід на єдино-істинний шлях."Неофіційно" на виборах втручалися в політику майже всі кофесії, що є в Україні.:)

smeet
15.03.2008, 19:40
Додано через 2 хвилини
"Неофіційно" на виборах втручалися в політику майже всі кофесії, що є в Україні
Ви праві,але якщо другі церкви займали проукраїнську позицію,то УПЦ МП проросійську.І ще раз підтверджую не вірники,а церковна верхівка,за якою потяглися і багато священників.:ninja:

аксакал
15.03.2008, 20:46
„Іже єсть без гріха в вас, прежде верзи камень на ню. І паки долу преклонься писаше на землі”(Іо 8.7,8). Кожна з помістних Церков має свої історичні гріхи, і навіть римо-католицька,керована з Італії. Такі ми всі.Православні в більшості вважають, що тільки Православна Церква є істинною, і нехай Захід залишить нас в спокої, католики, що тільки їхня – істинна Вселенська Церква, тому вони повинні навернути Схід на єдино-істинний шлях."Неофіційно" на виборах втручалися в політику майже всі кофесії, що є в Україні.:)

Католицька Церква обох присутніх в Україні обрядів, римського та грецького, "керується" не з Італії, а з Ватикану. Є така держава, хоч і невеличка. І вона ніяк не скеровувала, за кого голосувати, кожний голосував на власний розсуд.

Запрошую передставників інших чесних конфесій засвідчити про себе.

P.S. Каменування тут взагалі нідочого. Ніхто не намагається знищити ззовні УПЦ МП. А правду писати - не гріх.

Калиниченко
16.03.2008, 20:20
Каменування тут взагалі нідочого. Ніхто не намагається знищити ззовні УПЦ МП. А правду писати - не гріх.
Я навів даний уривок з Євангелії не тому, щось хтось когось каменує, хоча б словесно, а в дусі великопістного :”Даждь ми зріти моя согрішенія і не осуждати брата моєго”. Я визнав втручання деяких священнослужителів УПЦ в вибори.
Ви кажіть за свою Церкву,а вона не завжди відігравала в історії України позитивну роль і не завжди не втручалась в політику, і в розкол Київської митрополії внесла свій вклад:
Прийшли ксьондзи і запалили
Наш тихий рай. І розлили
Широке море сльоз і крові,
А сирот іменем Христовим
Замордували, розп`яли...
Поникли голови козачі,
Неначе стоптана трава.
Украйна плаче, стогне - плаче!
За головою голова
Додолу пада. Кат лютує,
А ксьондз скаженим язиком
Кричить: "Te Deum! Алилуя..."
Отак-то ляше, друже, брате!
Неситії ксьондзи, магнати
Нас порізнили, розвели,
А ми б і досі так жили.
Подай же руку козакові
І серце чистеє подай!
І знову іменем Христовим
Ми оновим наш тихий рай.
Т.Г.Шевченко "Ще як були ми козаками"
Ми одне одного варті, не потрібно говорити, що хтось білий і пухнастий, а хтось бяка. Ми всі висуваємо на перший план позитивні сторони своєї Церкви і замовчуємо негативні. В реальному житті не буває ідеальних явищ. Та й римо-католики не пережили таких гонінь на Церкву, як Руська Православна, а згодом і греко-католики в СССР.
І ще раз підтверджую не вірники,а церковна верхівка,за якою потяглися і багато священників.Це було по-різному в різних єпархіях.

smeet
17.03.2008, 00:24
Та й римо-католики не пережили таких гонінь на Церкву, як Руська Православна, а згодом і греко-католики в СССР.
Згоден.

аксакал
17.03.2008, 12:05
Я навів даний уривок з Євангелії не тому, щось хтось когось каменує, хоча б словесно, а в дусі великопістного :”Даждь ми зріти моя согрішенія і не осуждати брата моєго”.

Ото я й дав панові "зріти його согрішенія", але пан надто обурився.

Я визнав втручання деяких священнослужителів УПЦ в вибори.

УПЦ МП. Про інші ПЦ не йшлося.

Ви кажіть за свою Церкву,а вона не завжди відігравала в історії України позитивну роль...

Що ж це як не агресивнє обурення? Рим бува втручався (зараз розуму набрався), а повстання МП мало наслідком знищення КП. Див. відповідну гілку.

Та й римо-католики не пережили таких гонінь на Церкву, як Руська Православна, а згодом і греко-католики в СССР.

Єдине у чому згодний - про греко-католиків. Приходи ПЦ були у кожному обласному центрі СРСР. А на цілий Південь+Схід України залишився лише один о. Теодор!

Liliyah Romanova
17.03.2008, 17:16
Щодо греко-католиків. Священикам заборонено брати будь-яку участь в політиці. І якщо вони висловлюються щодо політики з амвону, то знають, що роблять порушення. Про свої погляди вони можуть говорити поза церквою, на подвір"ї, але в жодному разі не з проповідальниці. Хоча є кадри, котрі під час проповіді можуть сказати "нам не можна таке говорити, але як вам просто як людина зараз кажу, а не як священик". Ну, але хоч признається, що Церква забороняє і він робить порушення.

Калиниченко
17.03.2008, 21:51

Що ж це як не агресивнє обурення?
З Шевченка слів не викинеш... :)
Єдине у чому згодний - про греко-католиків. Матеріалів про переслідування РПЦ в часи СССР скільки завгодно, не хочете – не цікавтеся, ваша справа.

Ото я й дав панові "зріти його согрішенія", Дякую...:o

Рим бува втручався (зараз розуму набрався), а повстання МП мало наслідком знищення КП.Це дискусійне питання – Київський Патріархат не був в інтересах ні Москви, ні Риму :no:

Додано через 28 хвилин
Але вони були, як не крути... http://www.cerkva.info/2006/04/12/bubory.html

аксакал
27.03.2008, 13:26
Цитата:
Допис від аксакал
Але вони були, як не крути... http://www.cerkva.info/2006/04/12/bubory.html

"На виборах депутатів різних рівнів - від сільської, селищної до обласної рад – Подоляни обрали чимало священнослужителів Хмельницької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату." Це - як священники подались у депутати (особисто теж не схвалюю), а ніяк не про агітування під час виборів.

Про інші питання - не буду повторювати підручники з історії.

Тиверець
31.03.2008, 18:09

З ТОЧКИ ЗОРУ СВЯЩЕНИКА

МОЛИТИСЯ ЗА ВСІХ АБО ЗА КОЖНОГО?

Розбіжностей значно більше. Головна - у папстві.

Liliyah Romanova
31.03.2008, 18:35
У католиків папа, в православних - патріярх.

Тиверець
31.03.2008, 18:55
У католиків папа, в православних - патріярх.

Патріарх ніколи не наділяв себе такими повноваженнями, як це робив папа римський

Liliyah Romanova
31.03.2008, 19:00
Патріарх ніколи не наділяв себе такими повноваженнями, як папа
Видко, потреби не мав.

Тиверець
31.03.2008, 19:19
Видко, потреби не мав.
Справа у тому, що в західній та східній римських імперіях християнство було спотворене, його наповнили язичницькими культами, ідолами й заблудженнями. Також церкву почали використовувати в політичних цілях, що заперечує вчення Христа. Особливо в цьому досягав політичного успіху папа римський ("христові" походи). він оголосив, що має повноваження Бога прощати людям гріхи і т.д.

Liliyah Romanova
31.03.2008, 19:29
Справа у тому, що в західній та східній римських імперіях християнство було спотворене, його наповнили язичницькими культами, ідолами й заблудженнями. Також церкву почали використовувати в політичних цілях, що заперечує вчення Христа.
Точно, у Православній Церкві такого не було. Молодець Православна Церква!

Тиверець
31.03.2008, 19:44
Точно, у Православній Церкві такого не було. Молодець Православна Церква!

Детальніше тут: http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=34996

Liliyah Romanova
31.03.2008, 19:47
Детальніше тут
Та все зрозуміло. :)
І якби ви раптом пропустили, то обов"язково зайдіть сюди - http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=32431
То ще детальніше.

Тиверець
31.03.2008, 20:04
Та все зрозуміло. :)
І якби ви раптом пропустили, то обов"язково зайдіть сюди - http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=32431
То ще детальніше.

Це такий жарт?!

Liliyah Romanova
31.03.2008, 20:11
Це такий жарт?!
А ви як думаєте?

Тиверець
31.03.2008, 20:51
А ви як думаєте?
Це я вас питаю, що то таке.

аксакал
01.04.2008, 11:41

Ні, головна причина - гріх гордині. А раптом "обидва легені Європи" незабаром примиримось? Що робитиме Ваша конфесія?

пупер
02.04.2008, 04:00
А раптом "обидва легені Європи"
ви вірите в казки?.... http://levus.info/smile/smile.gif

Додано через 3 хвилини
православна і католицька громада -- різні як по своїй суті, так і по внутрішній організації.....
католицька -- централізована....
православна -- автокефальна....

до речі, всі громади, які відкололися від католицизму, переважно хотіли автокефалії....
наприклад, баптисти...
кожна баптистська громада є самостійною, вона може "приєднуватися" до однієї або іншої організації.....

аксакал
02.04.2008, 14:25
православна і католицька громада -- різні як по своїй суті, так і по внутрішній організації.....
католицька -- централізована....
православна -- автокефальна....

до речі, всі громади, які відкололися від католицизму, переважно хотіли автокефалії....
наприклад, баптисти...
кожна баптистська громада є самостійною, вона може "приєднуватися" до однієї або іншої організації.....

Перепрошую! По організації - згода. Суть - єдина!!!
Суть і центр - Ісус Христос.
Нагадую: КЦ каже про єдність в сенсі взаємодії, дай Боже колись у сопричасті, і ніяк не про організаційне об"єднання. Щоб Папа відповідав за витівки кожної Церкви світу? Навіщо воно нам?

Калиниченко
12.04.2008, 22:36
Мені трохи дивно було зустріти на сайті Московського Патріархата подібні висловлювання. Спершу там було про загрози християнству ву Європі – секуляризм, релятивізм, збільшення числа іновірців, але цікаві висновки, я тільки деякі уривки : Доклад епископа Венского и Австрийского Илариона на конференции "Дать душу Европе. Миссия и ответственность Церквей"
ХРИСТИАНСТВО ПОД УГРОЗОЙ
...В создавшейся ситуации представляется своевременной и необходимой консолидация сил именно тех христианских общин, которые готовы отстаивать традиционную версию христианства в противовес всем его возможным либеральным версиям. К числу таких общин относятся, прежде всего, Католическая и Православная Церкви, а также Древние Восточные (дохалкидонские) Церкви. Я не говорю сейчас о тех серьезных догматических и экклезиологических разногласиях, которые существуют между этими Церквами и которые могут и должны обсуждаться в рамках двусторонних диалогов. Я говорю о необходимости заключения между этими Церквами некоего стратегического альянса, пакта или договора для защиты традиционного христианства как такового - защиты от всех вызовов современности, исходящих как изнутри, так и извне, будь то либерализм, сектантство, исламский фундаментализм, воинствующий секуляризм или релятивизм.
Если бы католики и православные выступили единым фронтом, голос Православных Церквей стал бы гораздо более слышимым, позиция же Католической Церкви получила бы мощную дополнительную поддержку. Не будем забывать о том, что в Европе в настоящее время проживает около 280 миллионов католиков и около 210 миллионов православных. Вместе они составили бы полумиллиардную армию, способную защитить свои ценности и идеалы....
Католики и православные должны были бы совместно встать на защиту, прежде всего, традиционных нравственных ценностей, таких как семья, чадородие, супружеская верность. И православным, и католикам сегодня необходимо ответить на следующий вопрос: не будучи единой Церковью, можем ли мы научиться действовать как единая структура, как союз единомышленников, как стратегические партнеры перед лицом внешнего мира? Многие православные убеждены в том, что можем, и это убеждение, насколько мне известно, разделяется и значительным числом католиков....
Структуру, которая позволила бы католикам и православным в Европе выступать единым фронтом, можно назвать по-разному. Когда чуть больше года назад, в день избрания папы Римского Бенедикта XVI, я впервые предложил создать такую структуру, я назвал ее «православно-католическим альянсом». За прошедшее время на эту идею поступило множество откликов, в основном, положительных .. Можливо, об”єднання хоча б в сопричасті наших Церков не за горами...:radist:

Калиниченко
06.07.2008, 23:28
А це з греко-католицького сайту:Не так давно Предстоятель УГКЦ Верховний Архиєпископом Любомир кардинал Гузар висунув ідею “подвійної єдності”християн східногого обряду, що визнають верховенство Папи Римського.
У свою чергу Вселенський патріарх Варфоломій I зазначив, що така модель сприятиме подоланню розділення між Церквами. В інтерв’ю німецькомовному екуменічному виданню „Кирило і Мефодій” він торкнувся існування Східних Католицьких Церков та запросив ці Церкви, залишаючись в єдності з Римом, знову стати православними. Зокрема, він пригадав, що „Константинопольська Церква-Матір завжди тримає відчиненими двері для своїх синів та дочок”. Моделлю єдності, за словами православного першоєрарха, може стати та форма співіснування, яка мала місце між Візантійською і Римською Церквами в першому тисячоліття християнства. За словами Патріарха Варфоломія I, церковна єдність не досягається „заявами керівників Церков чи богословськими мудруваннями”. „Необхідно проводити більше спільних заходів за участі католиків, православних та протестантських громад, спільних проектів, щоб краще пізнати одне одного. Необхідно багато, багато молитися” - наголошує Константинопольський патріарх.:y::y::y:

Мих
07.07.2008, 02:14
Також церкву почали використовувати в політичних цілях, що заперечує вчення Христа.
РПЦ МП - зразок залучення у політичних цілях.

Калиниченко
07.07.2008, 10:03
Часом стає страшно, коли держава чи певні політичні сили намагаються перетворити Православ”я на свою зброю. Всі ці марші з іконками „проти НАТО”, за „єдінство русского народа” залишають дуже гнітюче враження, це найкраща агітація проти православ”я, проти Церкви, проти християнства, думаю, більшість з них не відають, що творять, але ті, хто ними керує дуже добре знають....А такі „перли любові” православних росіян до українців багато про що говорять:Киевская Русь была вместе с великой Россией. Киев без великой России и в отдельности от России немыслим ни в каком и ни в коем случае.Украинский язык очень своеобразный. Грубо говоря, это исковерканный русский. Причём коверкали его на западе и на востоке Украины по разному. Восточные хохлы порой слабо понимают западенцев с их польскими словами. Вообще есть мнение что украинский язык это искусственное сооружение из различных местечковых диалектов юго-западных окраин (У краин) Российской Империи для провозглашения независимости. І це видається за православну точку зору.Любов аж пре... :mad:
Коли РПЦ стає в РФ державним міністерством, „Христова истина подменяется бесчисленными правилами, канонами, традициями, внешними обрядами...” мать Мария (Скобцова) [прославлена во святых 2004].
Євангеліє від Матея 4:
8 Знов диявол бере Його на височезную гору, і показує Йому всі царства на світі та їхнюю славу,
9 та й каже до Нього: Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!
10 Тоді каже до нього Ісус: Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!

аксакал
07.07.2008, 13:12
Часом стає страшно, коли держава чи певні політичні сили намагаються перетворити Православ”я на свою зброю. ....А такі „перли любові” православних росіян до українців багато про що говорять:І це видається за православну точку зору.Цитата:
Украинский язык очень своеобразный. Грубо говоря, это исковерканный русский. Причём коверкали его на западе и на востоке Украины по разному. Восточные хохлы порой слабо понимают западенцев с их польскими словами. Вообще есть мнение что украинский язык это искусственное сооружение из различных местечковых диалектов юго-западных окраин (У краин) Российской Империи для провозглашения независимости.
Любов аж пре... :mad:

(Я- католик: щоби було зрозуміле що написав) Вчора в нас на месі був присутній чоловік з Португалії, він чітко відповідав щодо обряду меси, але незрозуміло для нас. По месі поговорили англійською, виявилося, що найвлучшніше було порівняти: наскільки португальська порівнює з іспанською, так і наша українська - з російською.

Коли РПЦ стає в РФ державним міністерством, „Христова истина подменяется бесчисленными правилами, канонами, традициями, внешними обрядами...” мать Мария (Скобцова) [прославлена во святых 2004].

100% Саме за це Ісус ганьбив садукеїв.

Додано через 19 хвилин
Если бы католики и православные выступили единым фронтом, голос Православных Церквей стал бы гораздо более слышимым, позиция же Католической Церкви получила бы мощную дополнительную поддержку. Не будем забывать о том, что в Европе в настоящее время проживает около 280 миллионов католиков и около 210 миллионов православных. Вместе они составили бы полумиллиардную армию, способную защитить свои ценности и идеалы....
Католики и православные должны были бы совместно встать на защиту, прежде всего, традиционных нравственных ценностей, таких как семья, чадородие, супружеская верность. И православным, и католикам сегодня необходимо ответить на следующий вопрос: не будучи единой Церковью, можем ли мы научиться действовать как единая структура, как союз единомышленников, как стратегические партнеры перед лицом внешнего мира? Многие православные убеждены в том, что можем, и это убеждение, насколько мне известно, разделяется и значительным числом католиков....

Щодо нас, католиків - це переконання підтримується 100% католиків на чолі з Ватиканом:

Можливо, об”єднання хоча б в сопричасті наших Церков не за горами...

:radist:

Sashka-ua
18.08.2008, 23:53
Це "дешева сенсація". Крім того використання чи радше не використання презервативів не є догмою Католицької Церкви.
Догмою є наприклад те, що Ісус є правдивим Богом і правдивою Людиною. Розумієте про що я?

Я вже стомився цитувати визначення слова "догма". Може Ісус і був правдивою людиною і це і справді є догма, але є вона не одна. Я лише хочу сказати, що проти віри я нічого не маю, але церква і лицемірство для мене синоніми.

http://s49.radikal.ru/i123/0808/63/be8d9f937524.jpg (http://www.radikal.ru)

Liliyah Romanova
19.08.2008, 00:04
Сашко, з тією знимкою вам на гілку про МП. :D:D:D
Файна знимка, потішили...

Sashka-ua
19.08.2008, 00:07
моральна теологія радше.

Церква радше аморальна(з свого досвіду)
http://s43.radikal.ru/i102/0808/8c/5ea4313333ad.jpg (http://www.radikal.ru)

Мих
19.08.2008, 00:15
ціни вказані з ПДВ?

І шо таке "вєчного помін"? Хоть і незрозуміло, проте круто.

Зануда
19.08.2008, 00:23
Церква радше аморальна
НЕ кидайтесь словами, молодий чоловіче. Бажання заробити на св. Тайнах це справа окремих людей і їхній особистий гріх і неварто узагальнювати.
Жодного разу я особисто не стикалась з таким "прейскурантом", а брала шлюб,хрестила двох дітей...

Sashka-ua
19.08.2008, 00:28
НЕ кидайтесь словами, молодий чоловіче. Бажання заробити на св. Тайнах це справа окремих людей і їхній особистий гріх і неварто узагальнювати.
Жодного разу я особисто не стикалась з таким "прейскурантом", а брала шлюб,хрестила двох дітей...
А з таким???
http://s54.radikal.ru/i145/0808/1e/7dd399c29997.jpg (http://www.radikal.ru)

Liliyah Romanova
19.08.2008, 00:31
Ах, як легко судите.
Мені колись теж закидали молодечу категоричність. Тепер вона трохи втихомирилася...

Додано через 34 секунди
У православних така річ - норма.

Мих
19.08.2008, 00:35
А з таким???
нормально... свічки слід купляти де слід, а не де попало.... порядок - є порядок. В армії служили?

Sashka-ua
19.08.2008, 01:04
В армії служили?
Шкода, та поки ні.

Liliyah Romanova
19.08.2008, 01:06
нормально... свічки слід купляти де слід, а не де попало.... порядок - є порядок. В армії служили?
Миху, ви би хоч смайли ставили, а то Сашко знову подумає, що ви серйозно так вважаєте. ;)

Sashka-ua
19.08.2008, 01:13
Ах, як легко судите.
Мені колись теж закидали молодечу категоричність. Тепер вона трохи втихомирилася..

Може бути.... Молодість, неврівноваженість.... Он і папа в молодості теж:
http://s58.radikal.ru/i161/0808/ce/a97df991bad6.jpg (http://www.radikal.ru):p:p:p

Liliyah Romanova
19.08.2008, 01:22
Може бути.... Молодість, неврівноваженість.... Он і папа в молодості теж
Щиро бажаю вам дорости до його мудрості.

Sashka-ua
19.08.2008, 01:33
Щиро бажаю вам дорости до його мудрості.

Ні, дякую. Не хочу бути "намісникои Бога на землі".
І сам посередників між мною і Богом у вигляді церков чи пап не потребую.

Liliyah Romanova
19.08.2008, 01:36
Ні, дякую. Не хочу бути "намісникои Бога на землі".
Я власне вам мудрости його побажала, а не посади. Але щось ви то прочитали між рядками, а не те, що написано.
І сам посередників між мною і Богом у вигляді церков чи пап не потребую.
А що Бог каже про гордість?

Sashka-ua
19.08.2008, 01:41
А що Бог каже про гордість?

По-перше: кому то, як і чиїми вустами він "каже".(та то інша тема)

По-друге: до чого тут гордість.(просто не хочеться брати участь в "зламаному телефоні") Я думаю, що посередник в цьому не потрітен нікому.