КПК

Показати повну версію : Діти в церкві

Liliyah Romanova
28.08.2007, 18:04
У мене дуже різний досвід у цьому плані, але хотілося б перше почути думку інших форумлян про те, чи повинна дитина бути в церкві, з якого віку, де саме у церкві і т.д.

Гілка не лише для тих, у кого діти є, адже, коли діти є у церкві, то це так чи інакше зачіпає усіх присутніх.

New Shrek
28.08.2007, 18:18
У нас на Україні ,на відміну від Канади школа відокремлена від церкви.А значить діти не повині йти до церкви,вони можуть йти до Бога.Україна демократична держава.

Liliyah Romanova
28.08.2007, 18:24
А свідки дітей до церкви беруть?

Я під церквою мала на увазі будівлю, де люди ходять молитися.

dvin
28.08.2007, 18:30
Не повинна. Людина сама повинна визначити своє відношення до релігії, а дитина не може зробити свідомий вибір.

Liliyah Romanova
28.08.2007, 18:37
І що на той час із дитиною робити?
Людина сама повинна визначити своє відношення до релігії, а дитина не може зробити свідомий вибір.
От на цю репліку постійно задаю те саме питання.
А школу ви для дитини вибираєте? А одяг? А гуртки? А університет та інші вищі студії?

Ука
28.08.2007, 18:40
Поки Дарця була ще у візочку, постійно брала з собою на Літургію. Потім був період, коли вони з Орисею ні нам з чоловіком, ні оточуючим не давали помолитися. Якщо їх брали, то вони частіше бавилися надворі. Хоча дуже розпачали, якщо пропускали Причастя. Але вислухати спокійно Службу їм було не під силу, а я не силувала, щоб не відбити охоту. В 6 років Дарця пішла в католицьку школу. Від тоді дуже посерйознішала, а Орися бере з неї приклад, проте швидко втомлюється. Я намагаюся приходити на Літургію трішки з запізненням.

Лідуся ж таке шило, що поки що я залишаю її вдома...

dvin
28.08.2007, 18:46
І що на той час із дитиною робити?

Ви маєте на увазі, що для дитини буде зле, якщо вона буде виховуватися поза релігією? Не згоден абсолютно.

А школу ви для дитини вибираєте? А одяг? А гуртки? А університет та інші вищі студії?

Дитсадок вибирав, школу теж буду вибирати. Одяг буду вибирати до підліткового віку. Університет вибирати не буду, тільки дам рекомендації.

А взагалі, ми говоримо про речі різного порядку. Школу можна змінити, одяг викинути, бо це матеріальне. А світогляд і переконання так просто не змінити.

Liliyah Romanova
28.08.2007, 18:47
Ви маєте на увазі, що для дитини буде зле, якщо вона буде виховуватися поза релігією? Не згоден абсолютно.
Ні, я про те, де її подіти, якщо і я, і чоловік у церкві?
А світогляд і переконання так просто не змінити.
Тобто ви не маєте відношення до формування світогляду вашої дитини?

Я не форсую свою дитину, але якщо буде сформований в одній релігії, то й на інші може подивитися іншим поглядом і не конче упередженим. В Америці всіх дітей у якійсь церкві виховують, а вони потім самі собі вибирають, де бути.

До прикладу, знайомі обоє виросли у протестантських церквах, були там молодіжними лідерами, вчилися мовами говорити... А зараз ходять до української католицької і дітей цілковито задіюють. Дітей у них 6. :)

Melody
28.08.2007, 18:49
Людина сама повинна визначити своє відношення до релігії, а дитина не може зробити свідомий вибір.

А з якого віку вибір релігії можна вважати свідомим? Та дехто і в 50 років несвідомий. Вік - не показник.

Liliyah Romanova
28.08.2007, 18:51
Зацитуйте мене хтось, то, може, пан Шрек відповість на задане йому питання. ;)

Ука
28.08.2007, 18:52
База під світогляд і переконання формуються ще в дитячому віці. Якщо дитина не в церкві, то той вакуум заповнюється чимось іншим. Більше того, якщо батьки релігійні, а дитину не залучають, то в неї формуються задатки подвійної моралі.

Зрештою, не залежно від того, в старшому віці вона все одно критично переосмислить те, що закладалося з дитинства. І якщо отримане релігійне переконання суперечитиме її позиції на той час, ніхто на силу її в церкву не затягне. То буде період кризи, пошуків, після котрого уже доросла людина або повернеться до прищепленого батьками, або піде своїм шляхом. Усі ми через це проходили, хіба ні?

dvin
28.08.2007, 19:00

Baby-sitter?

Тобто ви не маєте відношення до формування світогляду вашої дитини?

Маю, і саме безпосереднє. Як батько, я зобов'язаний долучити її до загальнолюдських моральних цінностей, не залежних від будь-якої релігії.

До прикладу, знайомі обоє виросли у протестантських церквах, були там молодіжними лідерами, вчилися мовами говорити... А зараз ходять до української католицької і дітей цілковито задіюють. Дітей у них 6.

Але ж вони не змінили своє ставлення до релігії в загальному, а тільки перейшли до іншої конфесії :)

Додано через 2 хвилини
База під світогляд і переконання формуються ще в дитячому віці. Якщо дитина не в церкві, то той вакуум заповнюється чимось іншим.

Ука, мені здається, що всі релігійні батьки будуть з вами згодні, а нерелігійні (наприклад я) - ні :)

Мих
28.08.2007, 19:04
Не повинна. Людина сама повинна визначити своє відношення до релігії, а дитина не може зробити свідомий вибір.

Початок помилки. Хто є оця людина що повинна сама? Що людина може сама?

Я так скажу. Дитину треба хоча б не щонеділі, але намагатися приводити до церкви, бо хто як не батьки повинні дбати про духовність дитини?
Десь читав: "якщо Ви дитині нічого не дасьте, але поможете відкрити Бога для неї, то Ви вже все дали для дитини.." Ісус каже: "не забороняйте дітям приходити до Мене". Тобто не чекайте, коли дитина виросте і сама, а не забороняйте.

dvin
28.08.2007, 19:13
Початок помилки. Хто є оця людина що повинна сама? Що людина може сама?

Я так скажу. Дитину треба хоча б не щонеділі, але намагатися приводити до церкви, бо хто як не батьки повинні дбати про духовність дитини?
Десь читав: "якщо Ви дитині нічого не дасьте, але поможете відкрити Бога для неї, то Ви вже все дали для дитини.." Ісус каже: "не забороняйте дітям приходити до Мене". Тобто не чекайте, коли дитина виросте і сама, а не забороняйте.

Миху, ви аргументуєте з позиції християнина. Мушу зазначити, що нічого не маю проти християнства, але ви на цій гілці в більш вигідному становищі: з Вашої точки зору, Ви мені нічого не повинні доводити, бо все вже сказано в Біблії, яка для Вас є абсолютною істиною.

Але справа в тому, що я не можу сприймати твердження, засновані лише на вірі, як докази. Тому ми нічого один одному не доведемо :) А взагалі і не треба доводити - я висловив свою думку, інші свою.

levandivka
28.08.2007, 19:13
дитина не може зробити свідомий вибір.
А Ви не плутаєте Релігію з Партією?
От ТАК ми тєряєм дєтєй, очікуючи "свідомого вибору".

всі релігійні батьки будуть з вами згодні, а нерелігійні (наприклад я) - ні
не вважаю себе релігійним, але з Вами, Двіне, не погоджуся: виховання, моральність дітей - батьківська справа. Дадуть - буде, не дадуть - візме, що під ногами валялося.
От і Мих каже:
хто як не батьки повинні дбати про духовність дитини?
+1.

dvin
28.08.2007, 19:17
виховання, моральність дітей - батьківська справа.

Так і я це ж кажу. Але чому ви наполягаєте на необхідності впливу релігії на моральність? Нерелігійна людина може бути цілком моральною.

Оля
28.08.2007, 19:23
Ука, мені здається, що всі релігійні батьки будуть з вами згодні, а нерелігійні (наприклад я) - ні

Бачите, то Ви своїх дітей своєї віри вчите. :) Тобто безвір"я.
А скажіть, якщо біля Вас буде церква і там будуть якісь міроприємства для дітей і якась дитина інша зацікавить Вашу дитину ( знаю такі приклади) і вона туди почне ходити. Яка буде Ваша реакція? ;)

Liliyah Romanova
28.08.2007, 19:41
Baby-sitter?
Ага, поки я в церкві, то нянька має дитину виховувати. Цікава позиція.
Крім всього для мене питання не стоїть, чи дитина взагалі має бути в церкві, а радше, де саме.
Просто тут є такі штуки в церкві, як mother's room, де мами з дітьми сидять. Все би не зле, якби то не була просто кімната з забавками. Людям діти в церкві заважають. У мене постійно питання: ЧОМУ?

Оля
28.08.2007, 19:50

Лілю, невже нема в католицьких церквах недільних шкілок? ;) Я маю на увазі в Канаді. В Америці це просто. Дитина йде з дитячою Біблією на свою шкілку, а батьки - на доросле служіння. Але дитину перше треба привести до церкви. :) І я рада, що нема того часу, коли стояли біля церкви і забороняли дітей туди вести. Боялися, що батьки дитині релігійні поняття прищеплять. А що вони змалечку своєю ідеологією дітей насилували - то було правильно. :(

Ука
28.08.2007, 19:51
Просто тут є такі штуки в церкві, як mother's room, де мами з дітьми сидять.
В храмі Йосафата є окрема кімната, де хрестять дітей, там збирається молодіжна спільнота, братство тощо. Туди ж під час Літургії часто йдуть і мами з дітьми. Там і Літургію можна послухати, і нікому не заважати. Коли Лідуся була ще зовсім мала, то я там навіть грудьми її годувала. Отці, заходячи, тільки привітно посміхалися, хоча я спершу себе трішки незручно почувала - але вибору не було, бо ту гусеницю як не нагодувати тоді, коли хоче, то всіх на вуха поставить.

А щодо заважають, то мені ніколи ніхто нічого не говорив і навіть не натякав. В Йосафата якась особливо інтелігентна громада, якщо так можна сказати. Прринаймні, я більше ніде себе так комфортно не почувала. Думаю - то не без заслуги отців редимптористів.
Просто по собі знаю, як то інколи відволікає, коли поруч товчеться дитина, то ж і самій не хочеться, щоб мої діти когось відволікали.

D.M.
28.08.2007, 19:56
Пропоную розрізняти два питання: 1) водіння дітей до приміщення церкви; 2) прищеплення з дитинства релігійних поглядів.

По першому пункту висловлюватися не буду, бо мало знайомий з побутовими явищами, пов'язаними з ходінням до церкви.

По другому пункту скажу, що батьки мають право прищеплювати дитині будь-яку ідеологію, якщо вона не є протиправною. Дитина ж може погодитись або відмовитись, але в більшості випадків прищеплене з дитинства дуже міцно засідає у свідомість. Релігії продовжують існувати в першу чергу якраз завдяки тому, що батьки передають свою віру дітям. І я припускаю, що якби віра набувалася лише у свідомому віці, не було б у світі так багато християн: важкувато недитячим мозком у це діло повірити...

levandivka
28.08.2007, 20:00
чому ви наполягаєте на необхідності впливу релігії на моральність? Нерелігійна людина може бути цілком моральною.
Може! не сперечаюся. Більше того, не наполягаю "на необхідності впливу релігії ". І на необхідності використанні літератури, іграшок, одягу...
Це - справа батьків. :)

dvin
28.08.2007, 20:08
Це - справа батьків.

Це точно. І батьки виховують дитину у відповідності зі своїм світоглядом.

Оля
28.08.2007, 20:13
Нерелігійна людина може бути цілком моральною.

Бо людина - то Боже твориво. Вірить вона в то, чи ні. Хоче цього, чи ні. І як індикатор її поступків людині дана Богом совість. Звідси і її моральність. Хоча сама людина може і не знати, що вона користується даними Того, в Кого не вірить. :)

Liliyah Romanova
28.08.2007, 21:44
Пропоную розрізняти два питання: 1) водіння дітей до приміщення церкви; 2) прищеплення з дитинства релігійних поглядів.
Я написала дитина в церкві. Якби мені йшлося про друге, я би написала дитина і релігія.

zet
28.08.2007, 21:51
А скажіть, якщо біля Вас буде церква і там будуть якісь міроприємства для дітей і якась дитина інша зацікавить Вашу дитину ( знаю такі приклади) і вона туди почне ходити. Яка буде Ваша реакція?
Честно... Сразу дала бы почитать историю всех религий, т.е. постаралась бы расширить горизонты за пределы одной этой религии. У меня есть книга и для детей на эту тему и не только...

New Shrek
28.08.2007, 22:24
Хоча сама людина може і не знати, що вона користується даними Того, в Кого не віритьну поважав я Вас давно,але ці слова самі найкращі що Ви написали на Форумі

Melody
28.08.2007, 23:40
А свідки дітей до церкви беруть?

Я під церквою мала на увазі будівлю, де люди ходять молитися.

А відповіді нема...

dvin
28.08.2007, 23:49
Я написала дитина в церкві. Якби мені йшлося про друге, я би написала дитина і релігія.

Тоді назва гілки не відповідає тому, що в ній обговорюється. Думаю, ніхто не заперечить, що говорили ми про друге.

Liliyah Romanova
28.08.2007, 23:58
Тоді назва гілки не відповідає тому, що в ній обговорюється.
:D:D:D
А не навпаки?
Те, що ви зійшли не на ту тему, не моя вина. ;)

Мих
29.08.2007, 00:15
А відповіді нема...
вони не ходять до церкви, у них в неділю пікнік.

Liliyah Romanova
29.08.2007, 00:21
Миху, а без зверхності можна? ;)

Melody
29.08.2007, 00:23
вони не ходять до церкви

але ж ходять до дому молитви, чи як це називається?

Мих
29.08.2007, 00:29
Миху, а без зверхності можна?
та по-чесному, а щодо дому молитви і дітей, я так зрозумів, що дітей не водять - чекають поки ті підростуть, щоб визначилися.

ivansstef
29.08.2007, 01:51
Діти в церкві то є гуд.. :) моїх носять дівчата подружки в неділю на дитячу службу..

як виростуть дам вільну волю вибору ходити чи ні..

levandivka
29.08.2007, 05:22
дала бы почитать историю всех религий, т.е. постаралась бы расширить горизонты за пределы одной этой религии. У меня есть книга и для детей на эту тему и не только...
Хм-м-м...
Я ТАК підозрюю, що перед виборами Ви, ZETо, заставите дітей вивчити Програми ВСІХ кандидатів. :D

Додано через 4 хвилини
вони не ходять до церкви, у них в неділю пікнік.
Нє, в левандівських свідків неділя - не пікнік, а полювання на прогульщиків служби Божої.

Олена_ua
29.08.2007, 10:34

Поділюсь своїми спостереженнями. Якщо дитина спокійна або спить, то батьки просто з візочком заїжджають у церкву, головне правильно вибрати час служби, який би найкраще підійшов дитині. Бачила також маленьких дітей, яких батько тримав на руках і дитина з широко відкритими очками спокійно розглядалася навколо себе. Також з тими малюками йдуть до Причастя і дитинка дуже зворушливо відкриває свого ротика. Уже років у 3 дитині важко вистояти, вона починає прогулюватись по церкві і якщо вона не шумить, то батьки просто за нею спостерігають, якщо дитина починає подавати голос, то з нею переважно виходять на двір і там вислуховують службу або ж терпляче вистоюють у церкві. Знаю батьків, які по черзі залишаються удома і йдуть до церкви в різний час. Я особисто, коли діти були маленькими, залишала їх удома, бо мала з ким. Пізніше брали їх із собою, але десь із 7-ми років вони почали ходити до церкви з друзями.
Тобто, по-різному буває...:)

Мих
29.08.2007, 10:35
Нє, в левандівських свідків неділя - не пікнік, а полювання на прогульщиків служби Божої.

Я думав, що служба Божа є лише у традиційній церкві.

New Shrek
29.08.2007, 10:44
Тобто, по-різному буває...Тобто ви навязуєте своїм дітям Вашу релігію. А може вони Свідками стануть.Перестанете любити?

Олена_ua
29.08.2007, 10:59
Тобто ви навязуєте своїм дітям Вашу релігію. А може вони Свідками стануть.Перестанете любити?

Ви знаєте, я якраз своїм дітям нічого не нав’язую...Я виховую їх у відповідності зі своїм розумінням добра, як каже Зета, намагаюсь закласти в них правильне світобачення.
Чоловік має трохи інший підхід у вихованні дітей, він є для них авторитетом і вони через це його слухають.
Коли стануть самостійними, то самі виберуть свій шлях (і хай Бог ім допомагає у всьому).
А батьківська любов вічна.

Оля
29.08.2007, 11:06
Честно... Сразу дала бы почитать историю всех религий, т.е. постаралась бы расширить горизонты за пределы одной этой религии.

Зето, Ви мене насмішили. :) Дитина, наприклад у 6-7 років, ще добре з однією релігією не може розібратися, а Ви пропонуєте їй дати читати історію всіх релігій? :) Я про що мала на увазі. От в кінці 90-х, на початку 2000-х років на Сихові в церкві "Голгофа" під час служінь проходили паралельно заняття Недільної школи для дітей. Директором там є моя коліжанка Люба. То вона нам розповідала, що приходили діти, чиї батьки або іншої конфесії, або зовсім невіруючі. Приходили за компанію з віруючими дітьми, а тоді ще й самі когось приводили. Ніхто їх не агітував, просто їм було цікаво. Там проводилися різні ігри на християнську тематику, вивчення християнських цінностей на дитячому рівні. А вкінці Люба ще й частування робила. Часто йшли діти з неблагополучних сімей, щоб поїсти, бо вдома вони були голодними. :( А також Люба постійно організовувала (і організовує й дотепер) різні поїздки в Карпати на канікулах, чи на свята. Влітку ще й на море. Одного літа і мої діти були в Карпатах з тою школою. Ми спонсорували і продовжуємо спонсорувати цю справу, бо знаємо, що це добре діло. Діти організовані, доглянуті і нічого поганого не навчаться. Хіба це не здОрово??? ;)

ну поважав я Вас давно,але ці слова самі найкращі що Ви написали на Форумі

Дякую, Шреку!
Це дійсно цінна похвала для мене. :)

Додано через 23 хвилини
як виростуть дам вільну волю вибору ходити чи ні..

А я ніколи не буду спокійна і не буду мовчати, якщо мої діти відійдуть від Бога.:no: Я знаю Істину, я її пережила у своєму житті, то що, я буду собі спокійно споглядати, як моя дитина котрась, чи внук буде йти в погибель?Я буду старатися його, чи її переконувати, що без Бога життя не має змісту. Як не помагатиме, то молитимуся. Знаю багато прикладів, що діти наверталися до Бога вже після смерті батьків. Батьківські молитви надармо не проходять. Вони тривожать Небо і дитина кається навіть в старшому віці.
А поки що я веду своїх хлопців щонеділі і часом серед тижня до церкви.Заставляю їх і сама молюся з ними. Зацікавлюю читати Біблію. Не з-під палки звичайно, а так, зацікавлюю різними способами. Недавно мені мій 12-річний малий сказав :"Мам, а я й не знав, що Біблія така цікава книга!" ;) Ясно, що не все йому там зрозуміло, виникає багато запитань, але я рада, що фундамент в дитини закладений правильний. І коли молюся за своїх дітей, то не прошу в Бога для них слави, чи багатства, а прошу доброї долі і основне, щоб вони самі пізнали Бога. І пережили зустріч з Ним в своєму серці. Не просто були релігійними людьми, бо релігія не спасає людину, як я вже казала. А щоб були живими віруючими людьми, а не християнами по неділях.

levandivka
29.08.2007, 11:51
Цитата:
Допис від levandivka

Я думав, що служба Божа є лише у традиційній церкві.
Зовсім вірно.
Вони й виловлюють тих, хто не пішов на Службу. :)

Мих
29.08.2007, 12:00
Тобто ви навязуєте своїм дітям Вашу релігію. А може вони Свідками стануть.Перестанете любити?

Аналогічне питання можна і Вам задати, нє?

zet
29.08.2007, 15:52
Все мы навязываем детям свою религию и свое видение мира, никто не исключение. Оленька, у меня есть история религии для детей от 4-5 лет, где рассказывается в доступной для них форме в чем отличие. Я считаю, что это сразу ребенка настраивает на разноцветный и многообразный мир. Раз я сама агностик, то. быстрей всего, и воспитаю агностиков. Не люблю и категорически неверующих, но и фанатики меня напрягают не меньше. И те и другие, в какой-то момент, перестают анализировать информацию. Одни потому, что ничему не верят, а другие - ибо только веруют.

Demyan
29.08.2007, 17:02
на мою думку при кожній церкві повинна праюцвати недільна школа. Знаю церкви де ті школи розділені на вікові. Це вихід і для батьків і для людей які прийшли на службу. Адже якщо дитина з вами весь час - вона може заважати, відволікати вас та інших людей (це ж діти і тут нічого не зробиш).
Гарно спланована недільна школа при церкві вирішує всі проблеми.

Мих
29.08.2007, 19:04
Я не є прихильником варіанту: дитину - в недільну школу, а самому в той час на службу, бо тоді дитина пропускає службу, тим більше, коли дитині понад 7 років.

Liliyah Romanova
29.08.2007, 19:26
Мій погляд такий, що дитина має бути зі мною в церкві.
Мій малий зі мною до церкви з місячного віку. До року проблем не було. Дитина була тихо, як мишка. Пізніше став таким шилом, що важко щось робити було. Пробувала бути з ним надворі якийсь час, але потім перейла з ним на хори.
Коли приїхали до Канади, зіткнулася з проблемою тих їхніх mother's room і тим, що тут майже всюди лавки для людей. Ну, якось ми до цього звикли ніби, але волію ходити туди, де лавок нема. І малий тоді теж чемніший. А то люди встануть чи сядуть, а він мене вже питає, чи то вже все, чи люди додому збираються.
На Літургії він завжди біля мене. (До причастя завжди жене перший і то саме до татка. :) ) На Вечірню якщо не хоче йти, то дозволяю йому бавитися у тій кімнаті. Але він частіше хоче бути в церкві. Як то не дивно, для такого віку.
Мене найбільше дивують люди, котрим діти в церкві заважають. От із цією проблемою стикалася майже всюди. Мені не заважають діти, що плачуть чи сміються, але тим, хто суперпобожний чомусь заважають і то дуже. Чому кажу, що суперпобожний? Бо з такими людьми скільки не говорила, вони лише отрутою плюються. Штивні ті люди дуже, для них посмішка у церкві гріх. Що поробиш, і таке буває. Тільки я тоді дуже переживаю, коли на мене хтось вовком дивиться усе служіння.
Ще інша проблема - люди постійно до дитини чіпаються протягом служіння. То поговорити, то по голові погладити. Мій малий того дуже не любить. Виходить конфлікт. Стараюся біля таких людей, яким нудно в церкві і які невідомо чого туди прийшли, не ставати. Проблему вирішую саме тим, що стаю разом з хором. Там майже усі з дітьми, то відповідно мій малий нікому не заважає і його ніхто не чіпає.
Коли малий нудиться, то даю йому читати або дитячу Біблію, або інші біблійні історії. Таких книжок тут досить багато і дуже дешево можна купити. Правда, часом допомагають лише правила для водіїв. :)

Ще один момент цікавий, що він віршиків українською вчитися не хоче. А молитви деякі вивчив. Часом гуляємо в парку, а він собі починає молитви промовляти. Коли перший раз почула, була просто вражена. І йому подобається.

Цього року на Пасху були в церкві 4 дні. Майже безвилазно. І він витримував. До півночі і довше. Лише у неділю ввечері сказав, що вже досить церкви і на вечірню не піде. :) Але вже в понеділок вранці просився знову до церкви. І коли поїхали попри церкву до магазину, то кричав нам, що ми не туди повернули, бо до церкви вправо було. :D:D:D

Ука
29.08.2007, 20:05
Таа, Лілю, нам до вас далеко. Але я ще зіткнулася з такою проблемою. Коли Дарця чи Орися були зі мною по одній - то майже без проблем. Але коли вони разом... Одна одну заводять. І ще навіть зараз так роздурітися можуть, що ойойой....

dArt
29.08.2007, 20:09
Все мы навязываем детям свою религию и свое видение мира, никто не исключение. Оленька, у меня есть история религии для детей от 4-5 лет, где рассказывается в доступной для них форме в чем отличие. Я считаю, что это сразу ребенка настраивает на разноцветный и многообразный мир. Раз я сама агностик, то. быстрей всего, и воспитаю агностиков. Не люблю и категорически неверующих, но и фанатики меня напрягают не меньше. И те и другие, в какой-то момент, перестают анализировать информацию. Одни потому, что ничему не верят, а другие - ибо только веруют.
+1 Зет
Как агностик агностика (кажись это я притащиил словечко на форум :) ) я Вас полностью понимаю и поддерживаю. Школа и Религия должны быть разделены. В школе необходим предмет "Религии Мира". Думаю, не стоит слишком много пичкать религией ребенка с малых лет, можно достигнуть противоположного результата. Вырастет - сам решит, нужна ли религия ему, а если нужна, то какая. Я б, если б ощутил потребность в трелигии, очевидно Буддизм принял бы :)

zet
29.08.2007, 20:11
Хм-м-м...
Я ТАК підозрюю, що перед виборами Ви, ZETо, заставите дітей вивчити Програми ВСІХ кандидатів.
Я, лично, слушаю программы всех кандидатов, хоть иногда и тяжко это дается. (но не больше 1-го раза) Должна же я знать как много они, в конце-концов, соврали.
А как по-другому?

Мих
29.08.2007, 20:15
Уявімо ситуацію коли ваша дитина вибрала крішнаїзм.... бере бубен, робить відповідну зачіску... і....

dArt
29.08.2007, 20:18
Уявімо ситуацію коли ваша дитина вибрала крішнаїзм.... бере бубен, робить відповідну зачіску... і....

Это его выбор, Мих... и я буду уважать его.
А если он пострижется в монахи и примет целибат? Ведь без внуков можно так остатся, тоже не фонтан...

Додано через 1 хвилину
Должна же я знать как много они, в конце-концов, соврали.

Зет, я Вам сразу скажу, соврали ВСЁ и ВСЕ. Где Вы видели, что бы политики правду говорили? Это у них вообще дурным тоном считается.

Мих
29.08.2007, 20:21
Это его выбор, Мих... и я буду уважать его.
А если он пострижется в монахи и примет целибат? Ведь без внуков можно так остатся, тоже не фонтан...

Погодьтеся, у мене приклад знаааачно крутіший....

dArt
29.08.2007, 20:31
Погодьтеся, у мене приклад знаааачно крутіший....

Ну не скажите... волосты то вырастут, а вот надломленая целибатом психика исправится вряд ли :)
Да и без внуков оставатся как то не хочется, все же предпочту кришнаизм.
Был у меня один кришнаит знакомый -кришнаит к стати, 10 лет его не видел неделю назад увиделись. Женился, 2е детей работает, зарабатывает неплохо, Йогой серьозно занимается, нормальный человек в общем.

Мих
29.08.2007, 20:34
а вот надломленая целибатом психика исправится вряд ли
ну це фантастика ІМХО. Але невже і оком не моргнете?

Liliyah Romanova
29.08.2007, 20:48
Таа, Лілю, нам до вас далеко. Але я ще зіткнулася з такою проблемою. Коли Дарця чи Орися були зі мною по одній - то майже без проблем. Але коли вони разом...
У нас те саме. Часто доводиться сідати окремо від інших дітей. Бо вони всі зразу бавитися починають.
Мій малий дуже добре по книжках вчиться. Почитали дитячу книжечку від Свічадо (ангел-хоронитель), подивилися, як там дітки чемно моляться і повторюємо. :)
Часом муштрувати доводиться. Але тепер зрідка. Він у мене дуже переймається, як кажу, що нечемний. Виходимо до лазнички на кілька хвилин на розмову. Повертаємося - малий шовковий. Часом до лазнички черга таких, як ми. :D:D:D Найбільше випробування для інших батьків тоді - не розсміятися, що всі на виховну годину. :)

Додано через 4 хвилини
Я одне бачу, що коли дитину жаліти, мовляв, заважко їй у церкві, най поспить, удома побуде, то така дитина завжди буде шукати причину, аби не піти. Якщо ж знає, що варіянтів як таких немає, то і частіше хотітиме піти до церкви. Мене мами та бабусі впрошували, аби малого лишити в хаті, але такі розмови у нас не проходять. Мій малий зі мною всюди ходив. :)

dArt
29.08.2007, 20:59
ну це фантастика ІМХО. Але невже і оком не моргнете?

Ну не утрируйте уж так. Естественно свое мнение скажу, но давить не буду ни в коем случае, любое действие вызывает противодействие.
Да и вообще (Доставая бубен и снимая перед монитором шляпу и парик):
Хари Кришна, Хари Рама.......

zet
29.08.2007, 21:03
Ну не утрируйте уж так. Естественно свое мнение скажу, но давить не буду ни в коем случае, любое действие вызывает противодействие.
Согласна полностью. И нельзя показать, насколько ты это не принимаешь, чтобы не замкнулся... А вот целибат пострашнее считаю, это действительно гробит нормальную психику.

Мих
29.08.2007, 21:06
Я одне бачу, що коли дитину жаліти, мовляв, заважко їй у церкві, най поспить, удома побуде, то така дитина завжди буде шукати причину, аби не піти. Якщо ж знає, що варіянтів як таких немає, то і частіше хотітиме піти до церкви. Мене мами та бабусі впрошували, аби малого лишити в хаті, але такі розмови у нас не проходять. Мій малий зі мною всюди ходив.

Ну і правильно. Я раз - другий не взяв свою меншу до церкви - отримав на горіхи від неї ж. Тепер я чемний.

Мих
30.08.2007, 17:37
Да и вообще (Доставая бубен и снимая перед монитором шляпу и парик):
Хари Кришна, Хари Рама.......

Справа ту трохи тонша на мою думку. Коли дитина вже доросла і сформована (на її ж думку нехай), тоді вже переломати і ломати вже важко, а виховати так, щоб дитина сама вибрала правильний шлях - зовсім інша справа. І от над цим тре працювати. Треба виховувати так, щоб дитина самовільно вибрала шлях і той шлях був таким, який Ви і хотіли.

dArt
30.08.2007, 17:44
Мих, а почему свой путь Вы считаете единственно правильным?
Быть может у Вашего ребенка другой путь? И он вправе его выбрать сам.
А наша с Вами задача, воспитать в нашем ребенке в первую очередь Человека, со своими внутренними моральными принципами и нормами, которые он будет выполнять на протяжении своей жизни.

Мих
30.08.2007, 17:58
А наша с Вами задача, воспитать в нашем ребенке в первую очередь Человека, со своими внутренними моральными принципами и нормами, которые он будет выполнять на протяжении своей жизни.
Якраз я над цим і працюю.
Мих, а почему свой путь Вы считаете единственно правильным?

Бо я не бачу іншого виходу. У Вас є вибір, у мене ж його нема, хоча я по відношенню до себе не вважаю себе обділеним, бо краще вже знати дорогу, аніж її шукати.

Ука
30.08.2007, 18:12
Зараз так прийнято поважати демократію всюди і у всьому. Але, нмсд, є речі, де вона геть недоречна. І виховання дітей - одна з таких речей. Я не маю наувазі тиранити дитину. Але вибір цінностей повинен повністю лежати на батьках і бути їхньою абсолютною прерогативою. Досягне дитина повноліття - тоді це вже її вибір. І з цього вибору можна буде зробити висновок про те, наскільки батьки справилися зі своєю роботою.

zet
30.08.2007, 20:43
Треба виховувати так, щоб дитина самовільно вибрала шлях і той шлях був таким, який Ви і хотіли.
Так мы же с dArt-том так и делаем. :) Воспитываем в своем духе. Религии есть, их нужно уважать, но фанатеть не стоит. Есть в жизни дела и поинтересней.. :)

dArt
30.08.2007, 21:45
Моего пока бы научить на горшок ходить :) с религиями пока рановато малость :)

Мих
30.08.2007, 23:20
Религии есть, их нужно уважать, но фанатеть не стоит. Есть в жизни дела и поинтересней..
Ніхто і не фанатіє, але поцікавіші справи не приносять стільки користі.

ivansstef
30.08.2007, 23:52
от блін :)

мені це нагадує вічну дилему між мною і моєю кумою.. коли йдеться про подарунок похресниці то я вибираю те що хотіла б дитина, а кума тещо ПОТРІБНО дитині..
так і зараз
позбирались дорослі тьоті та дяді й вирішують ЩО дітям краще.. а в дітей питались ?? ;)
я незнаю якої віри будуть мої діти, можливо атеїстами (це їхній вільний вибір)
але наразі їх водять на дитячу службу де вони ходять ВСЬОГО торкаються.. щось підспівують, м\сміються веселяться (в межах :) )
Вони щасливі, їм там подобається.. Хіба ЦЕ !!!! не щастя для батьків ???

Дуууже сумніваюсь що мої дітлахи сиділи б там довго і не плакали якщо б їм там не подобалось..

Ну а чого їх водять в греко-католицьку церкву ??
ХА ! я хочу подивитись на свідка який поведе в церкву, християнина який поведе в мечеть та на мусульманина який поведе в ДДім молитви..
ЯСНО ж що кожен веде туди якої він віри..

І ще прохання.. не про релігію, не про вірування тут мова, а ПРО ДІТЕЙ В ЦЕРКВІ :)

Liliyah Romanova
01.09.2007, 18:00
наразі їх водять на дитячу службу де вони ходять ВСЬОГО торкаються.. щось підспівують, м\сміються веселяться (в межах )
Вони щасливі, їм там подобається.. Хіба ЦЕ !!!! не щастя для батьків ???
А яка саме то церква? Йосафата? Часом не в о. Димида? :)
Тут у нас такого, як дитяча служба, на жаль, немає. Але служба і так усюди скорочена. А дітей у людей по 3-6, то воно й виходить, що дитяча. Але тут їх вчать порядку. Ходити не бажано. Вони мають свої моменти, коли можуть ходити по церкві. На великий вхід ідуть цілувати Євангеліє, під час читання Євангелія тримають свічки. Біжать запалювати ще під час "алилуя". Тут свічки спеціально для дітей продумані.
На вечірні вже трохи старшим дітям дозволяють читати псалми або інші частини вечірні. :)
Дітей не дуже багато, але досить. :) І коли якоїсь сім'ї нема у церкві, зразу відчуття, що чогось бракує. :)

От знимки з вечірні та хрещення. :)

http://img178.imageshack.us/img178/9673/pict0028resizenl6.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=pict0028resizenl6.jpg) http://img117.imageshack.us/img117/2392/pict0072resizehf7.th.jpg (http://img117.imageshack.us/my.php?image=pict0072resizehf7.jpg) http://img117.imageshack.us/img117/9104/pict0102resizedg4.th.jpg (http://img117.imageshack.us/my.php?image=pict0102resizedg4.jpg)

http://img117.imageshack.us/img117/9791/pict0068resizerc0.th.jpg (http://img117.imageshack.us/my.php?image=pict0068resizerc0.jpg) http://img117.imageshack.us/img117/4361/pict0093resizegn0.th.jpg (http://img117.imageshack.us/my.php?image=pict0093resizegn0.jpg)

ivansstef
02.09.2007, 23:39
А яка саме то церква? Йосафата? Часом не в о. Димида? :)

ні.. на Левандівці.. церква біля базару..
не смійтесь не памятаю як називається :shy:

Ука
02.09.2007, 23:41
Лілю, в Йосафата то я ходжу. Але там за тим отця не ідентифікуєш. Там завжди діти досить вільно себе почувають.

Олена_ua
03.09.2007, 09:48
ні.. на Левандівці.. церква біля базару..
не смійтесь не памятаю як називається
Забули як празнували в день Вознесення Господнього ? :)

Оля
03.09.2007, 09:56
Коли дитина вже доросла і сформована (на її ж думку нехай), тоді вже переломати і ломати вже важко, а виховати так, щоб дитина сама вибрала правильний шлях - зовсім інша справа.

Миху, людям, не знайомим з живим християнством того не зрозуміти. Вони певно і не знають, що в Біблії є повеління для батьків, щоб вони наставляли дітей своїх в час їхнього дитинства, бо коли вони виростуть, то оберуть правильну дорогу. Ну, то я своїми словами переказала. :) От не хочу хвалитися, але я вже маю двох дорослих синів. Один одружений. Скільки я з ним натерпілася, скільки навоювалася. Такий був непослушний, таке виробляв, як 16 років минуло....Але те, що було посіяне з дитинства, таки не пропало надармо. Покаявся. Одружився. Брав в церкві шлюб. Вже третій рік живуть, дітей ще поки що не стараються, але добрий господар. Купив собі хату. Після роботи щоразу щось коло хати робить. Щонеділі йде з жінкою до церкви. А я тільки за все дякую Богу і згадую, як то не дуже він і хотів пацаном йти до церкви. Краще би вдома телевізор подивитися, поганяти десь... Ну і де би він зараз був, якби мама не вела до Бога змалечку?
Також молодший. Зараз йому вже 19-тий рік. Другий тиждень, як в армії. Той, правда, не виробляв того,що старший. Але теж, по-своєму, мала з ним проблеми. Теж дуже до церкви його не тягнуло, йшов з примусу. Але ж ходив теж недарма. Вчора подзвонив з армії. Правда говорив з бабою. Казав, що читає Біблію, молиться. В неділю піде до церкви. І вже нікого біля нього нема, ніхто не підганяє...Просто в дитини виробилася потреба до того. Він бачить в цьому необхідність для себе. Знає, що при допомозі Бога мама вирішувала багато своїх проблем. А якби я дала йому можливість самому щось вибирати, то хто знає, де би він зараз був...

Додано через 5 хвилин
І ще прохання.. не про релігію, не про вірування тут мова, а ПРО ДІТЕЙ В ЦЕРКВІ

А яка ціль у батьків, коли вони їх ведуть до церкви? ;) Щоб няньці не платити?

Мих
03.09.2007, 10:09
Миху, людям, не знайомим з живим християнством

То Ви добре сказали. Сторонній людині християнське життя виглядає зовсім по-іншому, ніж воно є насправді. А Боже Слово, яке посіяне, воно має властивість напочатку бути незамітним, але з часом великі плоди приносить, аж диву даєшся....

zet
03.09.2007, 22:26
Ну і де би він зараз був, якби мама не вела до Бога змалечку?
Оленька, был бы там, где и сейчас есть. Вы же сами в него вложили порядочность, а проявления могут быть разные. Мои тоже не сахаром достались и тоже всякое бывало... Но что-то же и задержалось в них, не все воспитание мимо прошелестело..

Ольга
03.09.2007, 22:29
дуже цікава гілка! ;)

З народження дитину брали з собою до церкви. Дитина жодного разу не плакала десь до 7 місяців, або дрімала, або тихо спостерігала.
Потім стало важче, оскільки у Юстини дуже тривожний сон і вона не могла заснути в церкві і вередувала. Тепер весь час бігає туди-сюди... Думаю, що у кожному віці і є і будуть свої проблеми.
Маленьких треба навчити спокійно стояти. Старших навчити не нудитися, а дати зрозуміти суть перебування у церкві. Ну а зовсім старших іноді треба за руку відвести ;)

Ука
03.09.2007, 22:32
Ну а зовсім старших іноді треба за руку відвести
Може я і не права, але зовсім старшим інколи треба дати спокій, щоб вони самі пішли. Принаймні, таким був мій досвід...

Мих
03.09.2007, 22:39
Оленька, был бы там, где и сейчас есть.
нєсоґвасєн.

Ольга
03.09.2007, 22:49
але зовсім старшим інколи треба дати спокій, щоб вони самі пішли
та різні люди і різні історії, але мого брата і за руку не затягнеш... :( ніби одна мама виховувала...

zet
03.09.2007, 23:10
нєсоґвасєн.
И напрасно.. Иначе б все порядочные только из тех и выходили, что с детства в церковь водили, но ведь это далеко не так.
Везде разные есть... Я уже молчу о тех народах, где о том христианстве только в книжках читали, а сами молятся какому-нибудь Шиве, например... Оля сама по себе очень порядочный и честный человек, поэтому у нее и нормально с детьми. Она в них душу вкладывала. Если ей помогали в том молитвы, то пожалуйста.. Но она же не полагалась только на Бога. Ведь народ не зря придумал: "На Бога надейся, а сам не плошай.."
Кстати, сам-то Сталин воспитывался в верующей семье и не только в церковь водили, но еще и в семинарии учился... А что за монстр из него получился, не приведи Господи...

ivansstef
04.09.2007, 01:14
А яка ціль у батьків, коли вони їх ведуть до церкви? ;) Щоб няньці не платити?

Вибачайте, але ні питання не зрозумів, ні натяку.. до чого це ??

Додано через 30 секунд
Забули як празнували в день Вознесення Господнього ? :)

Во ! точно :) напевне пересвяткувався :shy: :)

Мих
04.09.2007, 09:35
И напрасно.. Иначе б все порядочные только из тех и выходили, что с детства в церковь водили, но ведь это далеко не так.

Є ще душа в дитини. А вона є різна в кожної дитини. Тому з однією тре працювати більше, а з іншою менше.

Додано через 1 хвилину
Но она же не полагалась только на Бога.
Тільки на Бога. Наші старання дуже марні.

zet
04.09.2007, 16:18
Тільки на Бога. Наші старання дуже марні.
Если только молиться, тратить на это всё свое время и ничего больше не делать, то не поможет никогда.

Liliyah Romanova
04.09.2007, 17:07
Если только молиться, тратить на это всё свое время и ничего больше не делать, то не поможет никогда.
Зето, покладання на Бога, то не є "сидіти і молитися". Знаєте, є така повчальна притча про чоловіка, який кричав до Бога: "Боже, я прошу Тебе послати мені води напитися, чого Ти мені вже вкотре кидаєш лопату?". Християни не сидять склавши руки, вони роблять усі можливе, що лиш від них залежить і віддають все своє життя Богові. Притчу про таланти знаєте, мабуть.

zet
04.09.2007, 17:24
Зето, покладання на Бога, то не є "сидіти і молитися". Знаєте, є така повчальна притча про чоловіка, який кричав до Бога: "Боже, я прошу Тебе послати мені води напитися, чого Ти мені вже вкотре кидаєш лопату?". Християни не сидять склавши руки, вони роблять усі можливе, що лиш від них залежить і віддають все своє життя Богові. Притчу про таланти знаєте, мабуть.
Я с этим не спорю. Я считаю просто, что первично все-таки сами родители, как это не странно звучит, и их работа, в плане воспитания, с ребенком. А приучение к церкви - это вторично. Кому как удобнее... Может кому и желательно, но вовсе не для всех обязательно...

Liliyah Romanova
04.09.2007, 19:02
Бачите, для вас Бог, релігія і ви - окремі речі. Для мене то речі нероздільні. Важко пояснити, яким чином. Якось так воно стається. :)

zet
04.09.2007, 20:38
Бачите, для вас Бог, релігія і ви - окремі речі. Для мене то речі нероздільні. Важко пояснити, яким чином. Якось так воно стається.
Лиличка, в этом деле - главное результат. Результата полученный у ваших родителей мне очень-очень нравится. :)
Результат же, полученный у родителей Сталина, хоть и в церковь водили, мне не понравился... :(

Мих
04.09.2007, 22:48
Зето, покладання на Бога, то не є "сидіти і молитися".
Один єврей молився Богові і просив, щоб той зробив так, щоб він виграв лотарею великі гроші. Просив молився дооовго. Аж почув голос з неба: Послухай, та купи хоча би лотарею, нє?

сотник
06.09.2007, 12:16
У нас на Україні ,на відміну від Канади школа відокремлена від церкви.А значить діти не повині йти до церкви,вони можуть йти до Бога.Україна демократична держава.

Я родился в украинской хате, где в углу висела икона и рядом с ней портрет Шевченко. Когда я подрос, стал ими интересоваться. Узнал, что на иконе изображен лик Бога, который сотворил все. И я захотел Его увидеть. Но мне сказали, что это невозможно, так как я не крещенный, в селе нет церкви, ее разрушили, и, кроме того, еще почему-то боятся меня крестить.

Естественно, что я стал настаивать, чтобы меня крестили и выпытывал все, что был в состоянии, о Боге.

Началась война, пришли немцы, пошли разговоры (я их слышал и помню), что некрещенных детей они будут убивать.
В течение примерно года (зимой и летом, первый раз ночью, второй раз днем) мать сделала две попытки меня крестить: откуда-то приезжал священник, но оба раза мы не успевали. Там уже были немцы и мы поворачивали назад.

Следующим летом к нам во двор прибежала знакомая женщина и сказала, что ее послала с работы моя мать, что уже давно в село приехал священник крестить детей и нам надо торопиться, чтобы успеть; она будет моей крестной матерью (я знал,что ее зовут Васылына), а ее старый отец дид Тыхон-моим крестным отцом. Но он тяжело болен.
Мы успели и я прошел обряд крещения.

Вскоре Васылына вновь пришла к нам и сообщила, что дид Тыхон умер и мне нужно к нему. Она поставила меня у его ног лицом к лицу и сказала , чтобы мы побыли наедине. Я смотрел на лицо деда Ты:naci: хона и оставался с ним так долго, как смог.

Со дня крещения моя маленькая жизнь круто изменилась. И в последующие годы она так же не раз менялась, становилась другой по причине моей веры.

Калиниченко
09.09.2007, 19:46
Ми з дружиною водили наших діток до храму з найменшого віку, тобто десь після першого року, синок мав звичку засинати після „іже херувими” і спав в мене на руках, а прокидався наприкінці Літургії, і не жалію про це, бо виросли християнами, найменша донечка в цьому році прийшла до першої своєї Сповіді. Чого не хочу – щоб вони сприйняли відвідування храму і недільну Божественну Літургію як звичку, а не Подію. Християни повинні передати свою віру дітям за всяку ціну, це моє переконання, а інакше для чого ми живемо?:)

Мих
09.09.2007, 20:36
Результат же, полученный у родителей Сталина, хоть и в церковь водили, мне не понравился...
тому що сталін пізніше свідомо перейшов у сатанинський культ, що тут дивного?

аксакал
21.09.2007, 21:36
"Людина так повинна Бога просити, ніби успіх кожної справи залежить цілковито від Нього; але проявляти старання і працювати так, ніби все залежить від її праці" - св. Ігнатій Лойола. Краще не скажеш.

Liliyah Romanova
21.09.2007, 22:19
На великий вхід ідуть цілувати Євангеліє, під час читання Євангелія тримають свічки. Біжать запалювати ще під час "алилуя". Тут свічки спеціально для дітей продумані.
http://img141.imageshack.us/img141/571/image012yi1.th.jpg (http://img141.imageshack.us/my.php?image=image012yi1.jpg) http://img222.imageshack.us/img222/2914/image019kx4.th.jpg (http://img222.imageshack.us/my.php?image=image019kx4.jpg)

Нарешті зробила фото тих свічок. :)

консультант
29.09.2007, 10:39
[ діти не повині йти до церкви,вони можуть йти до Бога.Ї
До Бога їм ще заскоро. Буде краще, якщо перше підуть до церкви !

Ука
30.09.2007, 20:46
А скажіть но мені практикуючі мами-тати, з якого віку ви діточок до Причастя водите-носите? Мої старші ходили років з трьох. Лідусю я певний час не брала до церкви. То було затяжко і їй, і нам. А сьогодні вперше після довгого періоду взяла. Пішла до Причастя, але їй побоялася давати. боюся, щоб не викинула ще...

Мих
30.09.2007, 20:49
А скажіть но мені практикуючі мами-тати, з якого віку ви діточок до Причастя водите-носите?
З трьох так само.

Liliyah Romanova
01.10.2007, 05:30
А скажіть но мені практикуючі мами-тати, з якого віку ви діточок до Причастя водите-носите?
З одного місяця.
Ще ні разу не виплюнув. І не дай Боже його не завести, то дуже розчаровується. Але вже стараюся до його свідомості достукатися і часом, коли дуже вже не слухає, то не веду. Допомагає. Розуміє, коли чемний, коли ні. :)

Koza-Dereza
04.10.2007, 22:36
Я думаю що треба дитинi показати традицiї, привести до церкви, заохотити якось. Коли дитина виросте вона по своєму зрозумiє значення церкви, бога та релiгiї для себе. Я наприклад Катрусю буду привчати до того що сама знаю. Я не дуже сильно ходжу до церкви, по святам i за покликанням. Але традицiї на свята всi дотримуюсь, чого i буду вчити свою дитину. Я так теж виросла. Але нещодавно зробила для себе дуже цiннi висновки щодо Бога i релiгiї i тому те що я не ходила щонедiлi до церкви в дитинствi не заважає менi бути християнкою. Хоча якщо я б нi разу не побувала i не знала що таке Рiздво чи Паска може у мене були б iнакшi погляди.

Мих
04.10.2007, 23:01
Ех, добре сказано!

Жодна молитва, жодне відвідування церкви не проходить дарма, навіть тоді, коли нам здається, що це нічого не дає. Як на мене, краще насилу піти до церкви, ніж зовсім не йти. І прийде час, час зіслання Святого Духа, тоді, коли й не чекаєш....

Ука
04.10.2007, 23:45
Як на мене, краще насилу піти до церкви, ніж зовсім не йти
є таке... допомагає вирватися з виру...

Koza-Dereza
05.10.2007, 00:34
І прийде час, час зіслання Святого Духа, тоді, коли й не чекаєш....
Оце правда!

Олена_ua
05.10.2007, 13:53
Добре коли у церкві діти і старші. В церкві ми усі в "одно", тоді це дім, це сім’я. І не потрібно нікого виганяти з церкви, чи забороняти приходити. Церква для усіх! Найперш для дітей, бо їх є Царство Небесне!