КПК

Показати повну версію : целібат...

Сторінки : [1] 2

пупер
05.08.2007, 15:53
що це таке і навіщо воно тре?...

Pedro
05.08.2007, 16:02
По-перше, невідомо, звідки католицька церква витягнула цей закон.
Контроверсійно, апостол Петро був першим папою. Але ж Євангелія ясно пише що він був жонатий (правда більше інформації про його тещу ніж жінку). То чому не продовжувати лінію першого папи?

пупер
05.08.2007, 16:24
По-перше, невідомо, звідки католицька церква витягнула цей закон.
Контроверсійно, апостол Петро був першим папою. Але ж Євангелія ясно пише що він був жонатий (правда більше інформації про його тещу ніж жінку). То чому не продовжувати лінію першого папи?
тому що...

Мих
05.08.2007, 17:18
Хто би що не говорив, але коли чоловік одружений, йому важче віддаватися вірі, бо часу менше. Чоловік ділить час між сім"єю та церквою. У жонатого чоловіка є обовязки, які повинні він виконувати і тому все це важко. Я б не робив целібат обовязковим для священників, лише починаючи від єпископа - целібат. І не треба засуджувати тих, хто самовільно вибрав такий шлях у житті, бо вони зробили те, що не кожен зуміє.

Степаныч
05.08.2007, 17:32
Я б не робив целібат обовязковим для священників, лише починаючи від єпископа - целібат.
Тобто, більшу частину життя жити з сексом, а потім зав"язати? Нє верю! І взагалі - це не Богоугодна справа.

пупер
05.08.2007, 17:39
традиційна багато чого набрала із древніх культів....
є також і “целібат”....
жрець не мав право на статеві відносини....
де це було?!... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
в єгипті.....

Мих
05.08.2007, 17:56
Тобто, більшу частину життя жити з сексом, а потім зав"язати? Нє верю! І взагалі - це не Богоугодна справа.

Не так.
Якщо не одружився і став єпископом - целібат, якщо одружений, то не маєш права бути єпископом.

Мих
05.08.2007, 17:57
традиційна багато чого набрала із древніх культів....
є також і “целібат”....
жрець не мав право на статеві відносини....
де це було?!...
в єгипті.....

традиційна церква взяла це від Біблії, а що таке Єгипет - не знаю.

D.M.
05.08.2007, 18:54
Якщо не одружився і став єпископом - целібат, якщо одружений, то не маєш права бути єпископом.

Якщо я не помиляюся, то у греко-католиків саме так і є. Вони в цьому питанні не відрізняються від православних. І ще: одруження має відбутися до отримання сану священника. Якщо вже став священником, але не встиг одружитися, то вже й не можна.

Натомість у римо-католиків повний целібат. У цьому одна з дуже небагатьох переваг (на мою думку) православних над римо-католиками.

Я вважаю, що міркування про те, наскільки повно людина віддається роботі і наскільки цьому заважає сім'я, можна застосувати до будь-якої професії. І я не вважаю професію священника такою унікальною, щоб для неї запроваджувати целібат, у той час як для жодної іншої професії такого нема. Може, навіть навпаки: бажано, щоб священник на своєму прикладі знав усі прояви звичайного людського життя; тоді йому легше буде розуміти людей, які звертаються до нього за допомогою (по суті головне для суспільства заняття священників - бути психологами).

А історично целібат було введено, здається, для уникнення суперечок щодо успадковування церковного майна.

Я вбачаю в целібаті ще один мінус для самої церкви, яка його запроваджує: це в якомусь сенсі геноцид проти людей, яким підходить професія священника. Адже позбавляється можливості розмножуватися принаймні значна частина таких людей: ті, які таки стали священниками. Отже, дивно, чому римо-католицька церква досі не занепала; а може, допомагали неофіційні діти?

пупер
05.08.2007, 19:09
традиційна церква взяла це від Біблії, а що таке Єгипет - не знаю.
від Біблії?.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
скажіть ще зі Старого Заповіту.....
а левити як розмножувалися?....

zet
05.08.2007, 19:36
Не так.
Мих, по опыту знаю, что не только страрые девы несносны, но и старые холостяки тоже зануды редкие, характер нестерпимый, непримиримы во всем и мелочны до безобразия (в общем, полная клиника...). Как же можно из таких людей эпископов выбирать?...

D.M.
05.08.2007, 19:43
zet на Папу наїжджає. :ninja: :p ;)

zet
05.08.2007, 20:00
zet на Папу наїжджає
А может просто на его "святость" покушаюсь... Может и нормальный состарившийся мужчина, только все "втихаря".. По-моему, то это и то лучше...
http://s4.rimg.info/8e12b96d087ec7ce56313c229be3bf91.gif (http://smiles.33b.ru/smile.64060.html)

пупер
05.08.2007, 20:38
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif мені подобається принцип обрання пап.....
так кумедно торгуються......

Мих
05.08.2007, 22:15
від Біблії?....
скажіть ще зі Старого Заповіту.....
а левити як розмножувалися?....

Скажу з Нового, якого левити не читали...

Мих
05.08.2007, 22:16
мені подобається принцип обрання пап.....
так кумедно торгуються......
А не поділитеся як обирають голову СЄ?

Мих
05.08.2007, 22:18
Мих, по опыту знаю, что не только страрые девы несносны, но и старые холостяки тоже зануды редкие, характер нестерпимый, непримиримы во всем и мелочны до безобразия (в общем, полная клиника...). Как же можно из таких людей эпископов выбирать?...

З стариків Ви знаєте єпископів?

Отож бо і воно....

пупер
05.08.2007, 22:18
А не поділитеся як обирають голову СЄ?
байдуже як....

так поділіться, пліз, цитаткою з Нового?....

Мих
05.08.2007, 22:23
байдуже як....

цікава відповідь. Нікому не цікаво як обирають головою свідків, чи головою ісламської течії, чи будь якої... проте всі знають і обговорюють папу римського. Це й часткова відповідь яка церква найбільше має вплив на людей, навіть підсвідомо і яка церква відіграє основну роль у християнстві.

Мих
05.08.2007, 22:25
так поділіться, пліз, цитаткою з Нового?....

Ви її знаєте ап. Петро чи Павло говорить: краще бути як я - неодруженим, але якщо.... не памятаю дослівно, але якщо принципово - можна знайти.

пупер
05.08.2007, 22:43
цікава відповідь. Нікому не цікаво як обирають головою свідків, чи головою ісламської течії, чи будь якої... проте всі знають і обговорюють папу римського. Це й часткова відповідь яка церква найбільше має вплив на людей, навіть підсвідомо і яка церква відіграє основну роль у християнстві.
голова свідків (не знаю взагалі чи він ІСНУЄ) не їздить світом в якості ПОВОДИРЯ правильної церкви.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
не приймає у себе ВОЛОДАРІВ світу цього....
ецетера....

пупер
05.08.2007, 22:44
Ви її знаєте ап. Петро чи Павло говорить: краще бути як я - неодруженим, але якщо.... не памятаю дослівно, але якщо принципово - можна знайти.

краще.... чи мусово?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

zet
05.08.2007, 22:48
З стариків Ви знаєте єпископів?

Отож бо і воно
Что "отож"? Старые, конечно, я ж телевизор смотрю тоже.. Молодых не видела, не говоря уже о Папе Римском...
(да и какая разница какой возраст? Просто это влияет плохо на психику, этот целибат..)

Мих
05.08.2007, 22:50
краще.... чи мусово?...

а шо в целібат примусово женуть? Не хочеш - ніхто і не заставить.

Мих
05.08.2007, 22:50
Просто это влияет плохо на психику, этот целибат..)
далеееко не завжди.

пупер
05.08.2007, 22:52
а шо в целібат примусово женуть? Не хочеш - ніхто і не заставить.
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif
ніби й не “женуть”, але якщо хочеш піднятися по ієрархічній драбині — мусиш цим жертвувати.....

Мих
05.08.2007, 22:53
якщо хтось ради віри вирішив жити таким чином - це одне, а якщо хлоп і дівка шукали і не знайшли, то ясно що можуть бути комплекси.

Це дві велииикі різниці.

Мих
05.08.2007, 22:54
мусиш цим жертвувати.....

якщо...., то мусиш, але повірте на народжуваність планети це не впливає.

пупер
05.08.2007, 22:58
якщо хтось ради віри вирішив жити таким чином - це одне, а якщо хлоп і дівка шукали і не знайшли, то ясно що можуть бути комплекси.

Це дві велииикі різниці.
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/huh.gif давайте повернемося до наших баранів.....
“заради віри”....
заради якої віри, і чому (нарешті скажіть) потрібно?.....

пупер
05.08.2007, 22:59
якщо...., то мусиш, але повірте на народжуваність планети це не впливає.
я би здивувався, якби це впливало (позитивно).... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Мих
06.08.2007, 01:20
давайте повернемося до наших баранів.....
“заради віри”....
заради якої віри, і чому (нарешті скажіть) потрібно?.....

мова йде, нагадаю лише про священнослужителів. Якщо Ви живете з сім"єю, Ви думаєте про гроші, про достатки для сім"ї, для себе, ви хвилюєтесь за все це і це відбирає у Вас душевні сили, у Вас немає часу зконцентруватися на молитві, на Бозі. Ви мимоволі ділите час на той, що треба присвятити сім"ї і Богові. Все це безперечно впливає на справи духовні. А тому прийнявши целібат, а це, повірте нелегка жертва, людина вибирає життя посвячене лише для служіння Богові.

zet
06.08.2007, 01:23
людина вибирає життя посвячене лише для служіння Богові.
При таком эмоцинальном издевательстве и этого он делать нормально не сможет из-за повышенной нервозности.. ;)

Мих
06.08.2007, 01:25
При таком эмоцинальном издевательстве и этого он делать нормально не сможет из-за повышенной нервозности..

Зможе, кому це дано зробити - той зможе.

пупер
06.08.2007, 09:01
мова йде, нагадаю лише про священнослужителів. Якщо Ви живете з сім"єю, Ви думаєте про гроші, про достатки для сім"ї, для себе, ви хвилюєтесь за все це і це відбирає у Вас душевні сили, у Вас немає часу зконцентруватися на молитві, на Бозі. Ви мимоволі ділите час на той, що треба присвятити сім"ї і Богові. Все це безперечно впливає на справи духовні. А тому прийнявши целібат, а це, повірте нелегка жертва, людина вибирає життя посвячене лише для служіння Богові.
це так сумно.....
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/sad.gif
мало того, що у традиційній виділили цілий клас — священиків, та ще й обмежують їх так......
у свідків простіше: всі проповідують, хочеш одружуватися — проше пана, і молитві не заважає, і любові до Бога не заважає....
так... справді... традиційна вимагає жертв..... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/cry.gif

Омар Люлька
12.08.2007, 13:57
чи головою ісламської течії
Немає голів "ісламських течій" :)
А якщо Ви про муфтіїів, то тут нічого таємного немає, в радянські часи КГБ назначало, а зараз всякі авантюристи стають (подивітся хочаб, на муфтія "всія України" Таміма, Аделаджи відпочиває). Це звичайно в країнах де немає Шаріату (хоча його зараз майже неде немає), а в Шаріатських країнах, люди і обирають...
В нас, немає такого поняття, як "Церква", тому ми не вважаєм, що ці "голови", апріорі від Бога...

Омар Люлька
12.08.2007, 13:59
Я б не робив целібат обовязковим для священників, лише починаючи від єпископа - целібат.
Рішення І Вселенського Собору в Нікеї:
Великий Собор без изъятия положил, чтобы ни епископу, ни пресвитеру, ни диакону, и вообще никому из находящихся в клире, не было позволено иметь сожительствующую в доме женщину, разве матерь, или сестру, или тетку или те только лица, которые чужды всякаго подозрения.
А Ви кажете целібат, для священників не обв'язковий.... Анафема, Вам Миху... Ось так!!!

З.І. Не переживайте, пізніше інший Вселенський Собор, це рішення скасував... Аби ще дізнатись, якого з цих Соборів, Дух Святий, направляв...

~KOLOBOK~
13.08.2007, 04:50
1 Коринтяни 7 А про що ви писали мені, то добре було б чоловікові не дотикатися жінки.

2Але щоб уникнути розпусти, нехай кожен муж має дружину свою, і кожна жінка хай має свого чоловіка.

3Нехай віддає чоловік своїй дружині потрібну любов, так же само й чоловікові дружина.

4Дружина не володіє над тілом своїм, але чоловік; так же само й чоловік не володіє над тілом своїм, але дружина.

5Не вхиляйтесь одне від одного, хібащо дочасно за згодою, щоб бути в пості та молитві, та й сходьтеся знову докупи, щоб вас сатана не спокушував вашим нестриманням.

6А це говорю вам як раду, а не як наказа.

7Бо хочу, щоб усі чоловіки були, як і я; але кожен має від Бога свій дар, один так, інший так.

8Говорю ж неодруженим і вдовам: добре їм, як вони позостануться так, як і я.

9Коли ж не втримаються, нехай одружуються, бо краще женитися, ніж розпалятися.

10 А тим, що побрались, наказую не я, а Господь: Нехай не розлучається дружина з своїм чоловіком!

11А коли ж і розлучиться, хай зостається незаміжня, або з чоловіком своїм хай помириться, і не відпускати чоловікові дружини!

12Іншим же я говорю, не Господь: коли який брат має дружину невіруючу, і згідна вона жити з ним, нехай він не лишає її.

13І жінка, як має чоловіка невіруючого, а той згоден жити з нею, нехай не лишає його.

14Чоловік бо невіруючий освячується в дружині, а дружина невіруюча освячується в чоловікові. А інакше нечисті були б ваші діти, тепер же святі.

15А як хоче невіруючий розлучитися, хай розлучиться, не неволиться брат чи сестра в такім разі, бо покликав нас Бог до миру.

16Звідки знаєш ти, дружино, чи не спасеш чоловіка? Або звідки знаєш, чоловіче, чи не спасеш дружини?

17 Нехай тільки так ходить кожен, як кому Бог призначив, як Господь покликав його. І так усім Церквам я наказую.

18Хто покликаний був в обрізанні, нехай він того не цурається; чи покликаний хто в необрізанні, нехай не обрізується.

19Обрізання ніщо, і ніщо необрізання, а важливе дотримування Божих заповідей.

20Нехай кожен лишається в стані такому, в якому покликаний був.

21Чи покликаний був ти рабом? Не турбуйся про те. Але коли й можеш стати вільним, то використай краще це.

22Бо покликаний в Господі раб визволенець Господній; так само покликаний і визволенець він раб Христа.

23Ви дорого куплені, тож не ставайте рабами людей!

24Браття, кожен із вас, в якім стані покликаний був, хай у тім перед Богом лишається!

25 Про дівчат же не маю наказу Господнього, але даю раду як той, хто одержав від Господа милість буть вірним.

26Отож за сучасного утиску добрим уважаю я те, що чоловікові добре лишатися так.

27Ти зв'язаний з дружиною? Не шукай розв'язання. Розв'язався від дружини? Не шукай дружини.

28А коли ти й оженишся, то не згрішив; і як дівчина заміж піде, вона не згрішить. Та муку тілесну такі будуть мати, а мені шкода вас.

29А це, браття, кажу я, бо час позосталий короткий, щоб і ті, що мають дружин, були, як ті, що не мають,

30а хто плаче, як ті, хто не плаче, а хто тішиться, як ті, хто не тішиться; і хто купує, як би не набули,

31а хто цьогосвітнім користується, як би не користувались, бо минає стан світу цього.

32А я хочу, щоб ви безклопітні були. Неодружений про речі Господні клопочеться, як догодити Господеві,

33а одружений про речі життєві клопочеться, як догодити своїй дружині,

34і він поділений. Незаміжня ж жінка та дівчина про речі Господні клопочеться, щоб бути святою ті тілом, і духом. А заміжня про речі життєві клопочеться, як догодити чоловікові.

35А це я кажу вам самим на пожиток, а не щоб сильце вам накинути, але щоб пристойно й горливо держались ви Господа.

36 А як думає хто про дівчину свою, що соромно, як вона переросте, і так мала б лишатись, нехай робить, що хоче, не згрішить: нехай заміж виходять.

37А хто в серці своїм стоїть міцно, не має конечности, владу ж має над своєю волею, і це постановив він у серці своєму берегти свою дівчину, той робить добре.

38Тому й той, хто віддає свою дівчину заміж, добре робить, а хто не віддає робить краще.

39 Дружина законом прив'язана, поки живе чоловік її; коли ж чоловік її вмре, вона вільна виходити заміж, за кого захоче, аби тільки в Господі.Цiкаво ну нє?

Liliyah Romanova
13.08.2007, 07:28
Просто это влияет плохо на психику, этот целибат.
Ну, деяким ні целібат, ні одруження на психіку не шкодять. Як розуму катма, то де би воно не було, пуття не буде.

Liliyah Romanova
13.08.2007, 07:30
Миху, щиро і серйозно.
Ви ідеалізуєте целібат, як і всякий жонатий чоловік. А ті, хто в целабаті, ідеалізують сім"ю. Такий от чорний та несправедливий світ - всі не там, де би хотіли. ;):)

Pedro
13.08.2007, 11:08
Цiкаво ну нє?

Далі - більше...

Вірне це слово - коли хто єпископтсва хоче, доброго діла бажає.
А єпископ має бути бездоганний, муж однієї жінки,
тверезий, невинний, чесний, гостинний до приходнів, здібний навчати...
Ап. Павла до Тим 3:1,2

А Дух ясно говорить, що від віри відступляться деякі в останні часи, ті, що слухають духів підступних і наук демонів,
Що женитися забороняють, наказують здержуватися від їжі, яку Бог створив на поживу з подякою вірним та тим, що правду пізнали.
Ап Павла до Тим 4:1,3

Мих
14.08.2007, 08:35
Миху, щиро і серйозно.
Ви ідеалізуєте целібат, як і всякий жонатий чоловік. А ті, хто в целабаті, ідеалізують сім"ю. Такий от чорний та несправедливий світ - всі не там, де би хотіли.

Та знаю, добре там, де нас нема. Але який толк з целібату, якщо думати постійно про жінку і навпаки?

~KOLOBOK~
14.08.2007, 08:58
Та знаю, добре там, де нас нема. Але який толк з целібату, якщо думати постійно про жінку і навпаки?

Ваш пiдпис шановний, якраз в тему.

Олена_ua
14.08.2007, 12:26
Чому канон 180 Кодексу Канону Східних Церков говорить, що єпископ повинен бути неодруженим, а 1 Тим 3, 2-4 навпаки, що повинен бути чоловіком однієї жінки i вміти виховувати дітей?
20.04.2007 [15:23] // right // Taras_H

В одній із своїх праць під назвою «Чому Церква у виборі єпископа схилялась більше до неодруженого стану в 5-6 ст.?» мій студент Василь Білас так відповідає на ваше запитання:

В ІV ст. в Церкві не було суттєво змінено становище стосовно цієї проблематики. В цей час надалі можна констатувати свободу церковного благословення одруженого і неодруженого єпископату. Але поступово в церковній свідомості думка стосовно неодруженого стану єпископа так глибоко закоренилася, що з’являлося невдоволення, якщо в дійсності зустрічався єпископ одруженого стану. «Коли який-небудь єпископ жив у шлюбі, тоді це вважалося послабленням церковної дисципліни та нахилом до язичницьких релігійних звичаїв». Цьому сприяв «виключний та позитивний вплив на Церкву спільноти монашества, яка до кінця ІV ст. отримала свою повну, закінчену організацію». Іншим вагомим поштовхом до неодруженого єпископату, на думку єп. Никодима в творі «Правила Православной Церкви с толкованиями еп. Никодима. – Москва, 2001. – Т1», було часте нехтування одруженими єпископами церковними справами. Вони «віддавалися, головним чином, сімейним справам, причому нерідко і церковні гроші використовували на виховання та віддання заміж своїх дітей, а все це було, звичайно, на занепад Церкви». Не залишає духовенство, протягом ІV-VІІ ст. намагання виділити себе із ряду мирян, поставити себе вище їх. Це устремління виражалося в накладанні безшлюбності на духовенство, – безшлюбність, як особливе відрізнення для нього від мирян. Клир в цьому випадку хоче протиставитися як клас святих – класу грішних . А церковна влада лишень очікувала зручного моменту, коли можна буде законом врегулювати цю справу, що пізніше і зробила.

Цікаво, що «хоча церковно-канонічна точка зору стосовно одруженого і неодруженого стану єпископа в ІV ст. суттєво і не зазнала змін, проте загально церковна думка тепер вже виразно і рішуче відверто схилилася до неодруженого стану єпископа». Цьому у великій мірі сприяли монаші установи, які поширилися в ІІІ ст., і дали Церкві уже того часу багато єпископів. Це стало причиною того, що коли шукали для овдовілих єпархій достойних кандидатів на ті катедри, насамперед зверталися до монаших спільнот.

пупер
14.08.2007, 13:18
Цікаво, що «хоча церковно-канонічна точка зору стосовно одруженого і неодруженого стану єпископа в ІV ст. суттєво і не зазнала змін, проте загально церковна думка тепер вже виразно і рішуче відверто схилилася до неодруженого стану єпископа». Цьому у великій мірі сприяли монаші установи, які поширилися в ІІІ ст., і дали Церкві уже того часу багато єпископів. Це стало причиною того, що коли шукали для овдовілих єпархій достойних кандидатів на ті катедри, насамперед зверталися до монаших спільнот.
“загально церковна думка”?....
священики вирішили?.... ясно.... :)

Мих
14.08.2007, 13:26
“загально церковна думка”?....
священики вирішили?.... ясно....
ну а чому б і ні?

пупер
14.08.2007, 13:29
ну а чому б і ні?
те, що придумано людьми — не придумано Богом... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Мих
14.08.2007, 13:35
те, що придумано людьми — не придумано Богом...
не завжди так є. Хіба Бог не може через людину/людей діяти?

пупер
14.08.2007, 13:41
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/embarrassed.gif не може....

Мих
14.08.2007, 13:43
не може....
чому ж ні? Він ж всемогутній.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 14:23
Миху, та дайте спокій, що за думки дивні?
Один мудрий священик колись сказав, що поєднувати подружжя і священство не треба, бо вони й так не роз"єднані.
Римо-католики єдині у світі заборонили одружене священство. І при тому, імпотенція - перешкода до свячень. Дуже цікаво, правда?

І ще, рішення це було зовсім не духовне, а економічне. І не кажіть, що то Бог так хотів, бо Бог завжди дає вибір, а тут вибір відібрали.

І ще, священик - це не професія, а покликання. А целібат із того робить професію.
І от якщо римо-католицькі целібси живуть без сім"ї, то триндять гроші на найновішу техніку, на якісь дурнуваті хоббі, бо... у них НЕМА ЛЮДИНИ, з якою можна поговорити про день, що минув, пожалітися, розслабитися біля неї, відчути, що хтось тебе розуміє. Їх обділили в тому виборі насильно!

пупер
14.08.2007, 14:28
чому ж ні? Він ж всемогутній.
беумовно, тільки в Біблії про таких людей не написано..... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Melody
14.08.2007, 14:29
Їх обділили в тому виборі насильно!

Чому ж - у них є вибір: не бути священиком. Або не бути католицьким священиком. Вибір є завжди.

Мих
14.08.2007, 14:29
Неодружений про речі Господні клопочеться, як догодити Господеві,

33а одружений про речі життєві клопочеться, як догодити своїй дружині,

34і він поділений. Незаміжня ж жінка та дівчина про речі Господні клопочеться, щоб бути святою ті тілом, і духом. А заміжня про речі життєві клопочеться, як догодити чоловікові.

Я думаю з цієї позиції.

Мих
14.08.2007, 14:30
беумовно, тільки в Біблії про таких людей не написано.....
про Павла не читали?

Мих
14.08.2007, 14:31
Чому ж - у них є вибір: не бути священиком. Або не бути католицьким священиком. Вибір є завжди.

згоден. Особисто згоден з УГКЦ: священник - може, єпископ - ні.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 14:34
Чому ж - у них є вибір: не бути священиком.
Цікавий вибір.
Зрештою, повторю, що то не було Боже, то було економічно-фінансове. Від мамони, коротше.

А єпископ переважно і так з монахів, а не з целібсів.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 14:35
Я думаю з цієї позиції.
Ви би кинули сім"ю і пішли в монастир? ;)

Melody
14.08.2007, 14:38
Найкращі священики, які траплялися мені в житті, були саме неодруженими. Але це особистий досвід. Не заперечую, що є добрі і серед тих, і серед тих.

Melody
14.08.2007, 14:39
Цікавий вибір.
Зрештою, повторю, що то не було Боже, то було економічно-фінансове. Від мамони, коротше.

Сім"я як інституція теж у давнину виникла з дуже меркантильних міркувань. ;)

Мих
14.08.2007, 14:40
Ви би кинули сім"ю і пішли в монастир?
я би не заводив сім"ю. Але якщо би питання повстало так сьогодні, то, повірте, на то були б вагомі причини.

пупер
14.08.2007, 16:40
про Павла не читали?
апостол... ніби... чи ви про іншого павла?..
якщо про апостола.....
так то ж АПОСТОЛ, людина, яка СЛУХАЛА, РОЗМОВЛЯЛА із Ісусом Христом....

пс. апостолів було 12..... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
всі були неодружені?...

пупер
14.08.2007, 16:41
Найкращі священики, які траплялися мені в житті, були саме неодруженими. Але це особистий досвід. Не заперечую, що є добрі і серед тих, і серед тих.
не можу сказати “найкращі”, бо всі знайомі мені свідки чудові люди, за виїмком моєї тещі..... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif і переважно всі вони одружені....

Мих
14.08.2007, 16:48
Пупере, почитайте послання до Корінтян, там все сказано на Ваші "чому".

Liliyah Romanova
14.08.2007, 16:52
Та ну, неприродньо це, неодруженим бути з примусу.
Павло так писав, бо думав, що скоро буде друге пришестя. Не нині, то завтра.
А взагалі я вже писала, що про нього думаю (спихайте на фемінізм), що його не надто поважаю, бо імхо то був просто слабкодухий женоненависник, типу деяких, яких можемо тут на форумі почитати.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:06
Зрештою, в УГКЦ вибір теж храмає. Нормальним би було, якби одружувалися незалежно від свячень. Тобто якби дозволили одружуватися саме священикам, а не випускати голодних семінаристів на кілька місяців на пошуки жінки. Головне встигнути до свячень. А потім розлучення, чи жінка помре і той священик тоді дійсно лише й може, що сім"єю займатися, бо на його голові діти лишилися, а він вдруге одружитися не може. Теж мені вибір!
Є церкви, де з одруження і священства великої цаци не роблять, що властиво правильно. В Україні ставлення до священиків ненормальне. Вони там мало не святими вважаються.

Для мене особисто зробити вибір було дуже важко саме через нездорове ставлення людей до того всього.

Мих
14.08.2007, 17:07

Та нема там примусу. Якщо людина йде у монахи, то знає куди вона йде і які труднощі будуть, так само що до того, коли людина хоче бути єпископом. Жонатий чоловік мусить турбуватися про жінку, про сім"ю і як би хто мені тут не говорив - мусить ділити час, сили, старання з служінням між Церквою та сім"єю.
Тоді виникає питання: як краще? У посланні до Корінтян все написано.
А критикувати апостала Павла... не беруся.

пупер
14.08.2007, 17:07
Пупере, почитайте послання до Корінтян, там все сказано на Ваші "чому".
а нащо тоді форум?.. http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif

Мих
14.08.2007, 17:13
Є церкви, де з одруження і священства великої цаци не роблять, що властиво правильно. В Україні ставлення до священиків ненормальне. Вони там мало не святими вважаються.
Церквів є багато - це Ви добре сказали.....
О, Ліля, знали би Ви яке різне говорять про священників. І як часто несправедливо і часто справедливо. То є відношення просто до людини. У Канаді можна верх ногами ходити можна - ніхто уваги не зверне, а у нас всім цікаво в рот сусіду заглянути.

Мих
14.08.2007, 17:15
а нащо тоді форум?..

Саґвасєн! :D

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:17
Та нема там примусу.
Нема-нема, лиш папір підписують, коли до семінарії вступають, що не одружаться. І потім мучаться на 5 курсі, бо не можуть уявити життя без сім"ї і дітей.

Я вважаю, що то неправильно. І впевнена, що це зміниться, бо є багато проблем через то.
Жонатий чоловік мусить турбуватися про жінку, про сім"ю і як би хто мені тут не говорив - мусить ділити час, сили, старання з служінням між Церквою та сім"єю.
По-вашому, церква - то робота, я так розумію? Ет, що тут говорити, коли у вас ідеалізовані судження. У мене більш приземлені.
О, Ліля, знали би Ви яке різне говорять про священників.
Знаю і що говорять. І деякі факти знаю. І не лише деякі...

Мих
14.08.2007, 17:20
Я вважаю, що то неправильно. І впевнена, що це зміниться, бо є багато проблем через то.
Якщо не правильно, то змінеться, а якщо зміниться, то буду теж "ЗА".
Отакий я послушний.:no:

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:22
Отакий я послушний.
Та де ж ви послушний, коли говорите суто з точки зору римо-католицької церкви, а є ще 21 східня католицька церква, де більшість - одружене священство. То лиш у римо-католиків монахи правила продиктували.

Мих
14.08.2007, 17:26
По-вашому, церква - то робота, я так розумію? Ет, що тут говорити, коли у вас ідеалізовані судження. У мене більш приземлені.

ну чому, Ліля, ідеалізовані?
от є священник, одружений. Має декілька служб напротязі тижня, а значить на роботу піти немає можливості. Зарплата священнослужителя невисока, а якщо ще десь у селі, де прихід невеликий. (Я тут не говорю про тих, хто за рахунок каси намагається жити - це окремо) А тут пішли діти і не одне, а допустимо троє... А згадайте, що священникам пенсію не платять... В селі жружині знайти роботе нелегко. Все це сильно давить, повірте...

Мих
14.08.2007, 17:28
Та де ж ви послушний, коли говорите суто з точки зору римо-католицької церкви, а є ще 21 східня католицька церква, де більшість - одружене священство. То лиш у римо-католиків монахи правила продиктували.

Я вже писав, що за жонатих священників, але не єпископів - послушний грекокатолик.;)

пупер
14.08.2007, 17:29
от є священник, одружений. Має декілька служб напротязі тижня, а значить на роботу піти немає можливості. Зарплата священнослужителя невисока, а якщо ще десь у селі, де прихід невеликий. (Я тут не говорю про тих, хто за рахунок каси намагається жити - це окремо) А тут пішли діти і не одне, а допустимо троє... А згадайте, що священникам пенсію не платять... В селі жружині знайти роботе нелегко. Все це сильно давить, повірте...
не вірю!...
що “давить”?....

Мих
14.08.2007, 17:30
не вірю!...
що “давить”?....

ну як що?
те, що Ви не можете забезпечити сім"ю. Вас би не давило?

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:34
от є священник, одружений...
У мене на те погляди інші. Священик має мати нормальну роботу, тоді в церкві буде більш щирий і відданіший, а так - рутинна робота. І суцільні конвеєри. Аби лиш грошей побільше. І одружений, чи ні - значення невелике. Мені подобається, як це тут є. Кожен працює на якійсь іншій роботі, а церква - то хобі. І тим воно цінніше, що у хобі вкладаєш усе серце. І проповіді усі - розплакатися можна від радості (хоч не завжди). І ті священики живі. І церкву люблять, бо то не є їх робота, то їхня оаза. І церква та вірні доглянуті, незапущені.

пупер
14.08.2007, 17:39
ну як що?
ні... якщо покладаєшся на Бога... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Melody
14.08.2007, 17:42
якби дозволили одружуватися саме священикам, а не випускати голодних семінаристів на кілька місяців на пошуки жінки. Головне встигнути до свячень.

Сумна правда. Знаю таких семінаристів, які одружувалися з першою-ліпшою, щоби до свячень встигнути. По закінченні семінарії буквально кидалися на всіх дівчат, щоби якнайшвидше одружитися... Щастя від такої сім"ї мало.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:42
Один варіянт я вже описала. Інший: а чому саме чоловік має сім"ю забезпечувати? Адже жінка може допомогти чоловікові, чи ні?

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:45
Має декілька служб напротязі тижня
А хто ходить на ті служби? Є монаші цекви, то там хай і правлять усе правило, а священик не мусить. Бо якщо він би працював у тому часі, то і його вірні в тому часі працюють.

От наприклад, у нас завтра Успення. То літургія буде ввечері, о 19, аби всі, хто хоче, могли прийти. А якби була о 9 чи 10 ранку, то священик служитиме її для павучків та мурашок.

Мих
14.08.2007, 17:46
У мене на те погляди інші. Священик має мати нормальну роботу
може й так, але один маленький нюанс. У Канаді маючи добру роботу - нема проблем міняти щороку меблі, або щочотири роки автО, в Україні, маючи добру роботу, можна мріяти про ходжену недорогу машину у кредит і костиюм раз на рік. А якщо ще й вихідні дні проводити на служінні і дЕякі будні дні на похоронах, то воно вже трохи по-іншому дивиться і сімя стає, повірте, обділеною. Хоча... Ви, Ліля - молоді, а молоді - максималісти.(жарт)

Liliyah Romanova
14.08.2007, 17:48
У Канаді маючи добру роботу - нема проблем міняти щороку меблі, або щочотири роки автО
Миху, а давайте без стереотипів.
Ви в Канаді не жили. Думаєте, певно, що то Америка. Але то дві різні країни. Ніхто тут так часто нічого не міняє. Крім того, все так обставлено, що із зарплати мало що на руках лишається по всіх виплатах.

Мих
14.08.2007, 17:50
А хто ходить на ті служби? Є монаші цекви, то там хай і правлять усе правило, а священик не мусить. Бо якщо він би працював у тому часі, то і його вірні в тому часі працюють.
У церкві Пресвятої Богородиці, повірте, ходять і в будний день. (чоловік 40-50, не менше)

пупер
14.08.2007, 17:54
У церкві Пресвятої Богородиці, повірте, ходять і в будний день. (чоловік 40-50, не менше)
цікаво, а що це за робота така у цих 40-50.....

Мих
14.08.2007, 17:58

Ліля, без всяких стереотипів. У мене брат працює на штреці. Третя особа на Львівській залізниці. Отримує 400-500 USD чистими. Хороша, престижна робота. Правда, якби він був би священником одночасно, то не встигав би однозначно: наради, селекторні, виклики, в тому числі і в неділю. Дружина - інж. в укртелекомі - 120. Двоє дітей, школярів... Мені інколи його шкода...

Liliyah Romanova
цікаво, а що це за робота така у цих 40-50...
Пупере, та то все старші люди, бабці в основному.
Цербери нашої церкви. :D:D:D

Мих

прихожани

Мих
14.08.2007, 18:01
Пупере, та то бабці.

бабці - теж люди.

Але то далеко не бабці. Дали на службу за здоровя і прийшли родичі, чи за померших - прийшла родина, а замовляють службу багато.

пупер
14.08.2007, 18:01
прихожани
за це платять?.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif
так от хто насправді змушує квартири продавати “на церкву”.... :crazy:

Liliyah Romanova
14.08.2007, 18:03
Дали на службу за здоровя і прийшли родичі, чи за померших - прийшла родина, а замовляють службу багато.
Тут теж дають, але не приходять, бо працюють. Зрештою, нема такої прив"язаності, аби почути, що назвали ім"я, за яке заплатив.

Мих
14.08.2007, 18:03
Пупере, та то все старші люди, бабці в основному.
Цербери нашої церкви.

з кого сміємося?

Мих
14.08.2007, 18:05
за це платять?....
так от хто насправді змушує квартири продавати “на церкву”....

Пупере, хто от зараз говорить Вашими устами?

Мих
14.08.2007, 18:07
Тут теж дають, але не приходять, бо працюють. Зрештою, нема такої прив"язаності, аби почути, що назвали ім"я, за яке заплатив.

я думаю, що коли даю за здоровя, то добре б самому прийняти участь у літургії, бо ми не купуємо здоровя, а вимолюємо.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 18:10
з кого сміємося?
Не з кого, миху, а з чого. Ті бабці у церкві пильнують, хто як клякає, хто як хреститься, хто як вбраний, як сидить. Коли щось не так, відразу прийдуть і "висповідають". Якби саму так колись не відкинуло, то би не говорила про це. А вони тим постійно займаються. І багато моїх знайомих новонавернених через таких бабусь у деякі церкви взагалі не зазирають навіть.
Колись була теж свідком, як дитина, років 12, зайшла з коліжанкою до церкви. Намагалася перехреститися, але видно, що не знала як. Зірвалася тут одна бабенція, як перехрестила бідну дитину, взявши її руку в свою, мала розплакалася і геть із церкви. А бабенція самовдоволено всілася на лавку. :(

пупер
14.08.2007, 18:11
Пупере, хто от зараз говорить Вашими устами?
руки (пишуть), мозок думає... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif

Liliyah Romanova
14.08.2007, 18:12
руки (пишуть), мозок думає...
а взаємодіяти вони не пробували? ;)

Liliyah Romanova
14.08.2007, 18:15
Сумна правда. Знаю таких семінаристів, які одружувалися з першою-ліпшою, щоби до свячень встигнути. По закінченні семінарії буквально кидалися на всіх дівчат, щоби якнайшвидше одружитися... Щастя від такої сім"ї мало.
Я теж таких знаю. З ними навіть поговорити нормально не можна.
А сім"ї з такого часто проблемні виходять. Дуже навіть.
Має бути здорова ситуація, а не нездорова чи напівздорова.

Мих
14.08.2007, 18:16
Ті бабці у церкві пильнують
Є різні бабці і дідусі.

Мих
14.08.2007, 18:19
А чому би не зробити так: семінарист сам вирішує коли йому освячуватися, невже закінчення семінаріїї повинно закінчитися освяченням, а якщо чоловік ще не готовий стати священником? Або потрібен час, щоб вирішити - одружуватися, чи ні?

Мих
14.08.2007, 18:22
руки (пишуть), мозок думає...
Ви самостійна людина.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 18:26
А ще так зробити, щоби поповичі автоматично священиками не ставали...
Ой, миху, розмріялися ми з вами...
Ви думаєте, там усі за покликанням? А які вони інтелігентні деякі!!!

zet
14.08.2007, 18:54
Не знаю будет ли это у нас или нет, но единственный способ убедить меня поверить церкви, это перевести ее на режим хобби для священников, о котором рассказывала Лилия...
А так в моем сознании вера отдельно, а церковь - отдельно (причем очень на приличном расстоянии друг от друга).

D.M.
14.08.2007, 19:52
А чому би не зробити так: семінарист сам вирішує коли йому освячуватися, невже закінчення семінаріїї повинно закінчитися освяченням, а якщо чоловік ще не готовий стати священником? Або потрібен час, щоб вирішити - одружуватися, чи ні?

А я думав, що саме так і є. Невже освячення не можна відкладати?

І ще мене здивувала інформація, що священникам не платять пенсію. Що за дискримінація? Чи в Україні місце священника не має статусу робочого місця?

Melody
14.08.2007, 20:17
І ще мене здивувала інформація, що священникам не платять пенсію. Що за дискримінація? Чи в Україні місце священника не має статусу робочого місця?

Священики ж не платять державі податків зі своєї зарплатні.

Deus igrok
14.08.2007, 20:28
Не сприймаю священиків/ксьондзів. Вони навіть не приховують своїх статків.
У дідуся на Хмельничинні. Священник має легкове авто, буса, вантажне, 2 комбайна, сину теж купив авто.
А поїздка в Почаїв. До церкви священо служителі далеко не на бюджетних авто приїжають. Це страшна картина, злидні, каліки, сироти .... і священники з пузами діаметром з колесо трактора обговорюють у кого яке авто.

Melody
14.08.2007, 20:32
Священник має легкове авто, буса, вантажне, 2 комбайна

А комбайни які - "Нива"? Чи, може, кухонні. :)

zet
14.08.2007, 21:30
А комбайни які - "Нива"? Чи, може, кухонні
Я в селе не только "Ниву" видела, но свеклоуборочные комбайны тоже. Но в Днепропетровской обл. такой власти у церкви не было никогда, поэтому там это добро приХватизировали директора совхозов, председатели колхозов и главные агрономы. И, чего греха таить, моим дядькам тоже парочку досталось. Они, конечно не попы, но з пузами діаметром з колесо трактора (особенно тот, что побогаче) - очень похоже... :)

Liliyah Romanova
14.08.2007, 21:50
Це страшна картина

Тут маю знайомого священика. У нього завжди повні кишені грошей, але він так їх роздає тим, хто потребує, що не уявляю, як могло би бути інакше.

Тільки до чого ваш допис у темі про целібат? Чи то так, аби поплюватися?

пупер
14.08.2007, 22:23
Не знаю будет ли это у нас или нет, но единственный способ убедить меня поверить церкви, это перевести ее на режим хобби для священников, о котором рассказывала Лилия...
А так в моем сознании вера отдельно, а церковь - отдельно (причем очень на приличном расстоянии друг от друга).
пряма дорога до свідків....

Melody
14.08.2007, 22:34

Сказано ж в Біблії, що не треба шукати прямої дороги :)

пупер
14.08.2007, 22:38
Сказано ж в Біблії, що не треба шукати прямої дороги :)
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif нічого, тоді нехай пані зета не одразу до них піде, а спочатку просто почитає журнали....

пані зета, я просто натякаю: може це саме те, що ви шукали, але не знаєте, де воно лежить?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif

Deus igrok
14.08.2007, 22:44
ільки до чого ваш допис у темі про целібат? Чи то так, аби поплюватися?

Та бо відповідь уже була дана.
Целібат - противага сімейним стосункам ... бо як же воно ... працював усе життя на благо людей... і рідним по собі нічого не лишу... Навіть п. Мих написав, що сім'я заважатиме священнослужителю. Мубуть, якби ті священики яких я описав... не мали б сімей, і не турбувалися б про свої статки ... то й відношення до них було б інше.

Liliyah Romanova
14.08.2007, 22:48
Мубуть, якби ті священики яких я описав... не мали б сімей, і не турбувалися б про свої статки ... то й відношення до них було б інше.
Ні, вони би просто не мали би сімей, статки би були просто більші.

zet
14.08.2007, 22:49
може це саме те, що ви шукали, але не знаєте, де воно лежить?...
Лучше не провоцируйте, ибо гоню ж я всех со своего двора.. :) Так одним и заявила.. Мне между мной и Богом посредники не нужны, а то вы там что-то напутаете, а мне потом отвечать. Уж лучше за свои собственные поступки отвечать.. Так и выпроводила, пригрозив, что вызову милицию при повторном появлении...Так что "доброта моя и терпение" просто неописумы..;)

пупер
14.08.2007, 22:54
Лучше не провоцируйте, ибо гоню ж я всех со своего двора.. :) Так одним и заявила.. Мне между мной и Богом посредники не нужны, а то вы там что-то напутаете, а мне потом отвечать. Уж лучше за свои собственные поступки отвечать.. Так и выпроводила, пригрозив, что вызову милицию при повторном появлении...Так что "доброта моя и терпение" просто неописумы..;)
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif так вони не є посередники.....
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif вони тільки Біблію пропонують почитати.....
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif висновки робіть самі.....

zet
14.08.2007, 23:09
так вони не є посередники.....
вони тільки Біблію пропонують почитати.....
висновки робіть самі.....
Может у вас другой какой породы, а у нас такой - пояснительно-навязчивой...

Мих
15.08.2007, 00:02

Ви ідеалізуєте. Але ж людина є не ідеальна, а тому релігія потрібна, щоб людина "не забула" вірити. Віра мусить підкріплюватись діяннями, а які діяння без релігії?
Священики ж не платять державі податків зі своєї зарплатні.

Не пояснення. А міліція, СБУ, військові платять у ПФ? А пенсія у них - позавидує простий смертний.

Мих
15.08.2007, 00:04
вони тільки Біблію пропонують почитати.....
висновки робіть самі.....
Е ні, висновки вони так само роблять за Вас...

Melody
15.08.2007, 00:21
Не пояснення. А міліція, СБУ, військові платять у ПФ? А пенсія у них - позавидує простий смертний.

Вони на державу працюють.

Мих
15.08.2007, 00:26
Тут справа не в тому - рівності нема. З нового року їм зарплату піднімуть у 4-6 разів, з кого будуть на пенсію шкрябати? З простих смертних.

Melody
15.08.2007, 00:28
Тут справа не в тому - рівності нема.

Та я не проти, щоби священикам пенсію платили. Але для цього треба, щоби церква не була відділена від держави.

Мих
15.08.2007, 00:31
Та я не проти, щоби священикам пенсію платили. Але для цього треба, щоби церква не була відділена від держави.
От цікаво, а священник, отримуючи зарплату - платить у ПФ?
Я думаю з цього тре виходити. Платить - значить і пенсію має, а ні - не має і нема значення яка у нього професія.

Liliyah Romanova
15.08.2007, 04:21
Нарід, ви не забувайте, що до минулого року богослов'я не було визнано наукою в Україні, а відповідно і студентів богослов'я не вважали студентами і жодних пільг вони не мали. То що вже про священиків говорити?

~KOLOBOK~
15.08.2007, 04:56
Миху, та дайте спокій, що за думки дивні?
Один мудрий священик колись сказав, що поєднувати подружжя і священство не треба, бо вони й так не роз"єднані.
Римо-католики єдині у світі заборонили одружене священство. І при тому, імпотенція - перешкода до свячень. Дуже цікаво, правда?

І ще, рішення це було зовсім не духовне, а економічне. І не кажіть, що то Бог так хотів, бо Бог завжди дає вибір, а тут вибір відібрали.

І ще, священик - це не професія, а покликання. А целібат із того робить професію.
І от якщо римо-католицькі целібси живуть без сім"ї, то триндять гроші на найновішу техніку, на якісь дурнуваті хоббі, бо... у них НЕМА ЛЮДИНИ, з якою можна поговорити про день, що минув, пожалітися, розслабитися біля неї, відчути, що хтось тебе розуміє. Їх обділили в тому виборі насильно!

Непогоджуюсь Лiлю,скажи чому ж тодi iдуть у монахи, вiдокремлюються вiд свiту взагалi?

~KOLOBOK~
15.08.2007, 04:57
Типово Відповідь: целібат...
Цитата:
Допис від Мих Переглянути допис
не може....

Ти не вiриш у Бiблiю? Хто її написав Бог чи люди?

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:01
Павло так писав, бо думав, що скоро буде друге пришестя. Не нині, то завтра.
А взагалі я вже писала, що про нього думаю (спихайте на фемінізм), що його не надто поважаю, бо імхо то був просто слабкодухий женоненависник, типу деяких, яких можемо тут на форумі почитати.

От скажеш. А ше вiн казав же би бути жiнцi цiхо, а то дай їй волю, так зразу то не то, i то не так.:crazy:

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:03
Не зпримусу а за покликом серця, з валсної волi, їх же не обтинають, правда,а альпiнiсти тоже нiби не через офiснi куби вершини покоряють.

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:11

Бачете шановний Мих, тут тре турботи насамперед держави, i то доброї держави, а не то прихожан iтд(держава то i є посутi прихожани).Просто. Наприклад тут,прихожани утримуютьсвященослужителя,а держава в свою чергу списує рiзного роду ожертвування,як витяжки з такс(ну податкiв).Тобто якщо я наприклад жертвую на церкву 100 долярiв, то держава в кiнцi року, менi їх повертає, чи компенсовує за рахунок списання боргу перед нею( ну це з податкового). Тому, менi таки здається що дiло боже, якщо дiйсно воно боже, без уваги не залишається.

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:13
У мене на те погляди інші. Священик має мати нормальну роботу, тоді в церкві буде більш щирий і відданіший, а так - рутинна робота. І суцільні конвеєри. Аби лиш грошей побільше. І одружений, чи ні - значення невелике. Мені подобається, як це тут є. Кожен працює на якійсь іншій роботі, а церква - то хобі. І тим воно цінніше, що у хобі вкладаєш усе серце. І проповіді усі - розплакатися можна від радості (хоч не завжди). І ті священики живі. І церкву люблять, бо то не є їх робота, то їхня оаза. І церква та вірні доглянуті, незапущені.

Я тоже за це.Але то має свою нюанси. Буває що порiбно бути священником i покiлька дiб, як тодi з роботою, бо ж всi хочуть мати i нормальну тодi роботу,а не напiвставки чи ще менше.

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:18
Ви в Канаді не жили. Думаєте, певно, що то Америка. Але то дві різні країни. Ніхто тут так часто нічого не міняє. Крім того, все так обставлено, що із зарплати мало що на руках лишається по всіх виплатах.

Лiля а тут ви точно моя цьотка- нiколи нiц немала, нiгрошей нi жизнi.Шойно розкрамсала Беху джипа, i вернулася з Гаваїв, так бiдують нашi тут ( чи в Канадi)шо далi нема спаса, як зїзджаються на весiлля чи рiзного роду забави так i не поймеш чи то сам президент чи то тi самi прибиральницi зїзд зробили. Не гнiвiть жiночко Бога.

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:20

Наприклад люди пенсiйного вiку, чи шкiльна молодь.

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:24

Такi канони, устави, приказi, заповiдi, що там ще?

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:29
Не сприймаю священиків/ксьондзів. Вони навіть не приховують своїх статків.
У дідуся на Хмельничинні. Священник має легкове авто, буса, вантажне, 2 комбайна, сину теж купив авто.
А поїздка в Почаїв. До церкви священо служителі далеко не на бюджетних авто приїжають. Це страшна картина, злидні, каліки, сироти .... і священники з пузами діаметром з колесо трактора обговорюють у кого яке авто.

Кажуть бути заможнiм то незле,а би в толк. Якщо вiн тим бусом мирян звозить до церкви, так най ше одного тодi має, чого б i нi, так само ж тими комбайнами, коли кому якi вдовi поле вижне шо тут поганого, в селi рiзної помочi треба.Чого люди такi дивнозависливi, га, нiб християни? Я не спорю священники є рiзного гатунку але й серед них трапляються i люди.

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:34
Е ні, висновки вони так само роблять за Вас...Ше би грiхи мої за мене забрали, то б перший в чергу б став.
Хоча й сам недалеко втik ;)

~KOLOBOK~
15.08.2007, 05:35

Дали б вони спокiй тiй державi.:crazy:

New Shrek
15.08.2007, 10:25
у них НЕМА ЛЮДИНИ, з якою можна поговорити про день, що минув, пожалітися, розслабитися біля неї, відчути, що хтось тебе розуміє. Їх обділили в тому виборі насильно
повезло хлопакам ,не тре робити вибору ,за них все вирішили

New Shrek
15.08.2007, 10:32
Павло .... що його не надто поважаю, бо імхо то був просто слабкодухий женоненависник,
О! ми вже до апостолів добрались... міло!

Олена_ua
15.08.2007, 11:59
От наприклад, у нас завтра Успення. То літургія буде ввечері, о 19, аби всі, хто хоче, могли прийти. А якби була о 9 чи 10 ранку, то священик служитиме її для павучків та мурашок.
Служба Божа проходить у церкві незалежно від наявності прихожан, тому вона є безперервною у часі по земній кулі. Навіть існує така думка, що як тільки закінчиться безперервне Богослужіння, то настане кінець світу...
От завжди відчувала, що пупер прихований вербувальниук свідків... тільки не знаю,чи він з того щось має...
От цікаво, а священник, отримуючи зарплату - платить у ПФ?
Я думаю з цього тре виходити. Платить - значить і пенсію має, а ні - не має і нема значення яка у нього професія.
Можна платити пенсійні внески добровільно, тоді і пенсія буде.
Буває що порiбно бути священником i покiлька дiб, як тодi з роботою
Є такі великі парафії, де священники мають багато роботи. Сповіді, хрестини, шлюби, робота з молоддю, лекції, організація поїздок у святі місця, відвідування хворих... Все це нелегко, особливо психологічно.
Бути добрим священником -це важка праця. Так само як бути добрим лікарем...

пупер
15.08.2007, 12:05
От завжди відчувала, що пупер прихований вербувальниук свідків... тільки не знаю,чи він з того щось має...

100 гривень за кожного загітованого....
давайте я вас запишу і ми поділимося по-братськи: 50 вам і 50 мені?....

Мих
15.08.2007, 12:34
Можна платити пенсійні внески добровільно, тоді і пенсія буде.

Знаю, але також знаю, що ПФ - обдирає нарід. Мій батько пропрацював більше 40 років, а пенсію отримав за два і помер. І таких багато, хто сьогодні довго живе? Сьогодні краще гроші під проценти у банк положити - більше толку - хоч не пропадуть(є можливість не пропасти).

Олена_ua
15.08.2007, 13:01
давайте я вас запишу і ми поділимося по-братськи: 50 вам і 50 мені?....
Я не продаюсь...:beee:
Знаю, але також знаю, що ПФ - обдирає нарід. Мій батько пропрацював більше 40 років, а пенсію отримав за два і помер. І таких багато, хто сьогодні довго живе? Сьогодні краще гроші під проценти у банк положити - більше толку - хоч не пропадуть(є можливість не пропасти).
Теперішні пенсіонери отримують пенсії за рахунок наших пенсійних внесків...
Побачимо, що нам принесе у майбутньому пенсійна реформа.
Думаю, що вона вже давно назріла...

hapochka
15.08.2007, 14:19
Хто би що не говорив, але коли чоловік одружений, йому важче віддаватися вірі, бо часу менше. Чоловік ділить час між сім"єю та церквою. У жонатого чоловіка є обовязки, які повинні він виконувати і тому все це важко. Я б не робив целібат обовязковим для священників, лише починаючи від єпископа - целібат. І не треба засуджувати тих, хто самовільно вибрав такий шлях у житті, бо вони зробили те, що не кожен зуміє.

так і зробила так звана "Уніатська" церква (по-нашому греко-католицька)

zet
15.08.2007, 14:28
але коли чоловік одружений, йому важче віддаватися вірі
А давайте пусть работают только неженатые, но все деньги пусть вычитаются в пользу женатикам. Что б никто от своей основной работы никогда не отвлекался... :) :)
На то мы и люди что б все совмещать, а не роботы с одной единственной функцией...

Мих
15.08.2007, 14:32
А давайте пусть работают только неженатые, но все деньги пусть вычитаются в пользу женатикам. Что б никто от своей основной работы никогда не отвлекался...
На то мы и люди что б все совмещать, а не роботы с одной единственной функцией...

Зето, Ви сплутали роботу з покликанням. Музикант не може поєднювати підробкою ковалем.

zet
15.08.2007, 15:00
Музикант не може поєднювати підробкою ковалем.
Но и у великого музыканта, и у высококлассного кузнеца - есть семьи. И это не помешало им стать великими в своем призвании, мало того, они еще там и вдохновение черпали, в семье и детях. Что-ж тогда католики столь изнежены оказались, что справиться с простым человеческим счастьем не в состоянии...

Liliyah Romanova
15.08.2007, 16:32
Непогоджуюсь Лiлю,скажи чому ж тодi iдуть у монахи, вiдокремлюються вiд свiту взагалi?
Ти тему бачив? Насправді хотіти здаватися мудрим мало. Говоримо про целібат, то про целібат. Монахи целібсами не є. Хочеш про монашество говорити - створи гілку і там собі не погоджуйся. А я тобі розкажу, чому сама колись мало не пішла в монастир.

Liliyah Romanova
15.08.2007, 16:42
Служба Божа проходить у церкві незалежно від наявності прихожан, тому вона є безперервною у часі по земній кулі. Навіть існує така думка, що як тільки закінчиться безперервне Богослужіння, то настане кінець світу...
Ясно. Це вже не віра, це вже магія. Може, ви ще й у відпусти вірите. А ще є свяченіша вода та менш свячена.

Liliyah Romanova
15.08.2007, 16:44
Не зпримусу а за покликом серця, з валсної волi, їх же не обтинають, правда,а альпiнiсти тоже нiби не через офiснi куби вершини покоряють.
Ти скількох римо-католиків близько знаєш? Скільки з них ділилися з тобою сокровенним? Скількох ти бачив, як зі сльозами на очах вибір приймали? Я тоже за це.Але то має свою нюанси. Буває що порiбно бути священником i покiлька дiб, як тодi з роботою, бо ж всi хочуть мати i нормальну тодi роботу,а не напiвставки чи ще менше.
Для того і є ще монахи. Не мусить то всіх священиків ставитися, а лише окремих.

Liliyah Romanova
15.08.2007, 16:45
О! ми вже до апостолів добрались... міло!
Вже давно, Шреку, просто ви то тільки тепер помітили. Так що тікайте швиденько... :crazy: :D :D :D

Liliyah Romanova
15.08.2007, 16:59
Цікаво, а хто має священика у сім"ї і може РЕАЛЬНО сказати, що йому заважає і чи заважає взагалі. Бо якщо не маєте, то виходить, що невідомо про що говоримо.

Liliyah Romanova
15.08.2007, 17:04
Лiля а тут ви точно моя цьотка- нiколи нiц немала, нiгрошей нi жизнi. [...]Не гнiвiть жiночко Бога.
Ну, раз так, то поофтоплю. Я сюди на заробітки не їхала. Перший рік взагалі не працювала. Мали 600 долярів на місяць. І то все.
Потім почала працювати, то мала десь трохи більше 1000 на місяць, але 800 платила за малого школу. Зараз нарешті дістала нормальну роботу (з 3000 дістаю, правда, 2300, бо 700 на податки вираховують).
Я жаліюся? Я про те, що люди думають, що тут гроші на деревах ростуть. Коли мене попросили рік тому позичити тисячу одні знайомі зі Львова, а я відмовила, бо мала би тоді -300 на рахунку, то вони на мене образилися, що я жлобка.

Олена_ua
15.08.2007, 17:05
Ясно.
Мені, Лілю, також дещо ясно.
Може вам трішки притримати свій політ і бути більш скромнішою тому, що ви далеко ще не все самі осягнули, щоб когось навчати.
Прошу не ображатися, але вважаю, що маю право на свою думку...

пупер
15.08.2007, 17:09
Я не продаюсь...:beee:

що не можна купити за гроші — можна купити за великі гроші, а що не можна купити за великі гроші — можна купити за дуже великі гроші... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Liliyah Romanova
15.08.2007, 17:12
До Олена_ua.
Я вам ще й таке скажу, що ті "безперервні" літургії часто відправляють для павуків, просто за гроші (слово "інтенції" знаєте?) і то єдина причина іноді, не завжди. А ще то така якість літургії, що навіть говорити нема про що. Наша традиційна за 15-20 хв. Гарненько так, ні? Аби відтарабанити. А що? Кому то треба? Павуки не образаться.

Liliyah Romanova
15.08.2007, 17:13
Прошу не ображатися, але вважаю, що маю право на свою думку...
Дякую. Я теж. І я не ображаюся. Я пишу те, що я думаю.
Просто те, що ви пишете, вже з ряду ідеології. У таке люблять вірити у нас та в Польщі.

До речі, думка одного науковця. Радше спостереження. У своїй вірі Схід (православні та східні католики) втратив розум, а Захід - серце.

Мих
15.08.2007, 18:16
Но и у великого музыканта, и у высококлассного кузнеца - есть семьи.
Ой, Зето, уявіть собі як той коваль виложився би дома, якби не махав молотком ціліський день!

Мих
15.08.2007, 18:18
що не можна купити за гроші — можна купити за великі гроші, а що не можна купити за великі гроші — можна купити за дуже великі гроші...

Пупере, недаремно Ви симпатизуєте СЄ.

Мих
15.08.2007, 18:19
Мені, Лілю, також дещо ясно.

Я теж. І я не ображаюся

Дівчата, та не сваріться, зверніть увагу на Пупера і на мене - ми ніґди не сваримося, завжди мир і взаємна повага. Беріть приклад, нє?

Liliyah Romanova
15.08.2007, 18:23
Пупере, недаремно Ви симпатизуєте СЄ.
Миху, гроші люблять всюди. І хабарництво теж всюди є. Навіть у церкві, навіть у нашій, як то не сумно. :(

Liliyah Romanova
15.08.2007, 18:24
Дівчата, та не сваріться
Миху, ми не сваримося. Кожен висловлює свою думку, то все. ;)

Ще й Шрек має забаву з кармою. Хіба вам шкода? ;):):)

zet
15.08.2007, 18:55
Ще й Шрек має забаву з кармою. Хіба вам шкода?
Хоть тут отомстит всему женсовету... :)

Мих
15.08.2007, 23:36
Миху, гроші люблять всюди. І хабарництво теж всюди є. Навіть у церкві, навіть у нашій, як то не сумно.
Гроші - то мамона, нє?

Олена_ua
16.08.2007, 11:56
До Олена_ua.
Я вам ще й таке скажу, що ті "безперервні" літургії часто відправляють для павуків, просто за гроші (слово "інтенції" знаєте?) і то єдина причина іноді, не завжди. А ще то така якість літургії, що навіть говорити нема про що. Наша традиційна за 15-20 хв. Гарненько так, ні? Аби відтарабанити. А що? Кому то треба? Павуки не образаться.

У старозавітні часи, коли був лише один храм Божий, священники проводили службу Божу цілодобово. У наш час це також відбувається по усіх церквах, це не магія, це розуміння повсякчасної Божої присутності.
Те, що деякі священники недобросовісно ставляться до своїх обов’язків, які вони взяли на себе добровільно з власної волі, то це їх проблема, але є багато священників добросовісних і відповідальних, які розуміють свою місію і твердо стоять на своїх позиціях.
Ап. Павло у своєму посланні до солунян заповідав молитися безперестанку. А Павло магом не був. Багато святих Церкви роздумували над цим питанням, як це можливо, адже ми маємо спати, їсти, думати про матеріальне. Кожен знаходив свій рецепт. Мені найбільше імпонує точка зору затворника Теофана, який назвав безперервною молитвою не повсякчасне повторювання коротких молитов, а постійне перебування у Божій присутності, ходіння перед Богом...

Liliyah Romanova
16.08.2007, 18:01
У старозавітні часи, коли був лише один храм Божий, священники проводили службу Божу цілодобово. У наш час це також відбувається по усіх церквах, це не магія, це розуміння повсякчасної Божої присутності.
Це Христос так заповідав?
Ап. Павло у своєму посланні до солунян заповідав молитися безперестанку.
Почитайте "Откровенные рассказы странника духовному своему отцу", аби зрозуміти глибину Павлових слів.
Мені найбільше імпонує точка зору затворника Теофана, який назвав безперервною молитвою не повсякчасне повторювання коротких молитов, а постійне перебування у Божій присутності, ходіння перед Богом...
То до чого тут безперестанна Служба Божа?

~KOLOBOK~
17.08.2007, 03:22
А давайте пусть работают только неженатые, но все деньги пусть вычитаются в пользу женатикам. Что б никто от своей основной работы никогда не отвлекался... :) :)

Типова думка лiнивої жiнки. I не стидно?

~KOLOBOK~
17.08.2007, 03:31
Ну, раз так, то поофтоплю. Я сюди на заробітки не їхала. Перший рік взагалі не працювала. Мали 600 долярів на місяць. І то все.
Потім почала працювати, то мала десь трохи більше 1000 на місяць, але 800 платила за малого школу. Зараз нарешті дістала нормальну роботу (з 3000 дістаю, правда, 2300, бо 700 на податки вираховують).
Я жаліюся? Я про те, що люди думають, що тут гроші на деревах ростуть. Коли мене попросили рік тому позичити тисячу одні знайомі зі Львова, а я відмовила, бо мала би тоді -300 на рахунку, то вони на мене образилися, що я жлобка.

Розумiю, сам мiьйонами не провертаю(ну покищо),але же не так воно зле, як його малюють. А жiнкам тут справдi важко, тут треба працювати шоб мати, гарувати по нашому, тiки же всi прiїзджають панями задрипаними, їм умови, бльоски i балєтки подавай, бо вони самi сюда неїхали, боїх привезли, то тепер от вам-вiддавайте якiсь борги.Тiки забувають знов шановнi, шо тут принцеси тiльки у голiвудських кiнах,а так то всi рiвнi як чоловiки так i жiнки, i тому щопм мати нормальний соц рiвень тре працювати, вмiти находити тi грошi i тд.То не Україна, що там хап-хап тут хап-хап i вже все мiльйонер.Але кому я кажу, ви ж i самi прекрасно знаєте, може просто не усвiдомлюєте.
p.s Sorry za Off.

Олена_ua
17.08.2007, 09:26
Це Христос так заповідав?
Христос ніколи не був без молитви і зв’язку з Отцем. Можливо Він навіть і не спав під час виконання своєї місії або спав дуже мало (мені це точно не відомо). Християни мають у всьому Його наслідувати не тому, що їм так сказали, а за велінням свого серця.
Є Церква, є священство, є пожертви від прихожан...
Це місія цієї інституції...грубо кажучи.
Інакше нехай цей священник йде на будівництво або іншу роботу і працює як інші люди, щоб утримувати свою сім’ю.

~KOLOBOK~
17.08.2007, 09:35
Розумно пишеш Олено. Hезнаю як ту карму додавати, але як взнаю точно додам.

zet
17.08.2007, 09:49
Типова думка лiнивої жiнки. I не стидно?
Вы вообще юмор понимаете или и этого тоже не дано? Сочуствую...
Женщина, поднимающая детей, ленивой быть не может, иначе они просто от голода загнутся. А что вы собой представляете, то это еще вопрос...Это вы обоснуйте, что хоть не лентяй, потому что других качеств интересных для женщины пока не заметила, то хоть что-то было бы.....

Олена_ua
17.08.2007, 09:53
Розумно пишеш Олено. Hезнаю як ту карму додавати, але як взнаю точно додам.

Дякую за підтримку...:naci:

~KOLOBOK~
17.08.2007, 09:59
Вы вообще юмор понимаете или и этого тоже не дано? Сочуствую...А ви шановна самi себе не ставте в таке положення i тодi не прийдеться всяким соплякам його обосновувати. Я тоже трошки жив, трошки бачив.
Женщина, поднимающая детей, ленивой быть не может, иначе они просто от голода загнутся. А что вы собой представляете, то это еще вопрос...Это вы обоснуйте, что хоть не лентяй, потому что других качеств интересных для женщины пока не заметила, то хоть что-то было бы.....

А ви ше i меркантильнi до того ж. Ось бачите i знов прийдеться вiдгавкуватися. I нашо то Вам?

zet
17.08.2007, 10:06
А ви шановна самi себе не ставте в таке положення i тодi не прийдеться всяким соплякам його обосновувати. Я тоже трошки жив, трошки бачив.
судя всего, то ничего хорошего вы не видели....

А ви ше i меркантильнi до того ж. Ось бачите i знов прийдеться вiдгавкуватися. I нашо то Вам?
И в чем же меркантильность проявляется? В том, что носом в правду ткнула? Шрека жизнь не баловала, а у вас откуда этот эмоциональный шрам, от рождения что ли? Или просто от эгоизма?

~KOLOBOK~
17.08.2007, 10:14
судя всего, то ничего хорошего вы не видели....
Видать не тi лозунги менi показували.

zet
17.08.2007, 10:19
Видать не тi лозунги менi показували.
а людей вживую вам и не показывали? так по лозунгам и воспитывали? А-а-а, тогда понятно... Тяжелое наследие..
http://s4.rimg.info/8e12b96d087ec7ce56313c229be3bf91.gif (http://smiles.33b.ru/smile.64060.html)

~KOLOBOK~
17.08.2007, 10:23
И в чем же меркантильность проявляется? В том, что носом в правду ткнула? Я ж вам червоним "ш"пецiально пiдмiтив а Ви перепитуєте.

Шрека жизнь не баловала, а у вас откуда этот эмоциональный шрам, от рождения что ли? Или просто от эгоизма?А може не треба ?

Олена_ua
17.08.2007, 10:48
А може не треба ?
Ось так люди і пізнають один одного...:bazar:

Мих
17.08.2007, 10:49

Між іншим про безперестанну службу нам на катихизації розповідали.

New Shrek
17.08.2007, 12:51
Між іншим про безперестанну службу нам на катихизації розповідали.
а правда що світильник в Римі (Ватикані),який заправляється маслом на 12 місяців і горить безперервно,тепер вже вигорає за 9 місяців.(Якість масла незмінна століттями)

пупер
17.08.2007, 13:19
а правда що світильник в Римі (Ватикані),який заправляється маслом на 12 місяців і горить безперервно,тепер вже вигорає за 9 місяців.(Якість масла незмінна століттями)
що це за світильник?..
вперше чую...

Мих
17.08.2007, 13:41
що це за світильник?..
вперше чую...

Теж вперше чую.

консультант
06.10.2007, 12:12
Хто би що не говорив, але коли чоловік одружений, йому важче віддаватися вірі, бо часу менше. Чоловік ділить час між сім"єю та церквою. У жонатого чоловіка є обовязки, які повинні він виконувати і тому все це важко. .

На мою думку жонатому легше віддаватися вірі, тому що в нього менше місця займає внутрішня боротьба із спокусами, маючи дружину і матеріальні блага. Якщо навіть відсутні матеріальні блага і не має комфорту в сім"ї- це інколи навіть прискорюює наближення для Віри. Є ряд випадків порушення целібату, які закінчуються різними збоченнями. В той час, як в одружених ця ймовірність набагато менша... .

afterstep
06.10.2007, 16:15
На мою думку жонатому легше віддаватися вірі, тому що в нього менше місця займає внутрішня боротьба із спокусами

угу - і дійсно: сімейний краще знає, що таке рай і що пекло... і як мало іноді відділює одне від другого ;)

консультант
07.10.2007, 13:11
угу - і дійсно: сімейний краще знає, що таке рай і що пекло... і як мало іноді відділює одне від другого ;)

Угу..., це те саме, що я сказав... !

harmony
16.09.2008, 10:43
Воно би було не звісно не зле. Але тоді священику тре бути без сімї....

Чому...? Подивіться на Свідків Єгови. В них щасливі сім"ї. Подивіться на баптистів, євангелистів, п"ятидесятників, які проблеми ? Люди живуть і насолоджуються повноцінним життям, не заглядаючи нікому в кишеню.

Мих
16.09.2008, 10:53
Чому...? Подивіться на Свідків Єгови. В них щасливі сім"ї. Подивіться на баптистів, євангелистів, п"ятидесятників, які проблеми ? Люди живуть і насолоджуються повноцінним життям, не заглядаючи нікому в кишеню.
ага, хіба на сторінках вартової башти щасливі.... правдива дорога не є легкою, хто говорить правду - тому не легко.

levandivka
16.09.2008, 10:54
Люди живуть і насолоджуються повноцінним життям, не заглядаючи нікому в кишеню.
Упс...
А останні пости не є загляданням в чужі кишені (рахуванням грошей у чужих кишенях)?

ЗІ: про СЄ існує окрема гілка...:agree:

harmony
16.09.2008, 11:04
ага, хіба на сторінках вартової башти щасливі.... правдива дорога не є легкою, хто говорить правду - тому не легко.

Ніхто нікого не тягне в духовну семинарію, а раз пішов покажи приклад християнського життя.

Упс...
А останні пости не є загляданням в чужі кишені (рахуванням грошей у чужих кишенях)?
ЗІ: про СЄ існує окрема гілка...

Абсолютно ні. Це лише констатація фактів хто як служить Богові. Відносно СЄ і окремої гілки правильно сказано, але говорити про когось, не порівнюючи з кимось теж нереально.

маюнка
16.09.2008, 16:26
Ніхто нікого не тягне в духовну семинарію, а раз пішов покажи приклад християнського життя.
тобто, людина помилятись не може - так? :) отже, семінаристи мають бути ідеальними людьми? а такі хіба існують?

Coffe13
16.09.2008, 16:41
тобто, людина помилятись не може - так? :) отже, семінаристи мають бути ідеальними людьми? а такі хіба існують?

та чого ж не може..люди тільки то і роблять,що помиляються...причому все життя...а семінаристи - це ж ті самі студенти,нє?

Liliyah Romanova
16.09.2008, 18:48
Та що ви не кажете... Може скажете ще й. що священник дає шлюб, охрещує та хоронить за добровільну пожертву, чи все-таки в нього є своя такса? Ви що просто
граєте на публіку, чи вирішили обманювати самого себе і своє сумління? Загляньте в своє серце і ви побачите, що обманюєте його.
Ви з Михом говорите про різних священиків. Ви маєте рацію, в стосунку до православних, Мих має рацію в стосунку до греко-католиків. Думаю, вам із вашим болем треба в гілку про різниці між одними й другими. :)

harmony
16.09.2008, 18:56
Ви з Михом говорите про різних священиків. Ви маєте рацію, в стосунку до православних, Мих має рацію в стосунку до греко-католиків. Думаю, вам із вашим болем треба в гілку про різниці між одними й другими.

Нічого подібного. Це той самий сорт яблук і з одного саду, просто ростуть на різних деревах.

Liliyah Romanova
16.09.2008, 19:01
Воно би було звісно не зле. Але тоді священику тре бути без сімї....
Миху, про що ви говорите???
У вірменській традиційній церкві Церква платить священикові зарплату.
У Канаді та Америці, українські католицькі священики мають право працювати, а з церковної скарбниці гроші йдуть виключно на церкву і всі збори є записувані, їх кидають у підписаних конвертах (так само як у протестантів), а потім людина отримує спеціяльний звіт, який висилає разом із підрахунком витрат та прибутків на оподаткування.
В Україні, Польщі, священик утримується з парафії. Але НЕ МАЄ значення чи є він одруженим, чи ні. Якщо в Україні священик утримує з тих грошей себе та сім"ю (до речі, Harmony, люди ж цього свідомі на всі 100%, бо він НА НИХ працює 24/7), то у Польщі целібси гроші тратять на стереосистеми, найновіші компутери та забавки, шикарні меблі... Одруженість чи неодруженість тут не має більшого значення, ви даремно так вважаєте. Одружений священик є для єпископа проблемою лише і виключно тому, що одного чолоівка легше перенести на іншу парафію, ніж цілу сім"ю.

afterstep
16.09.2008, 19:03
Це той самий сорт яблук і з одного саду, просто ростуть на різних деревах
ананаси vs банани....

Liliyah Romanova
16.09.2008, 19:04
Нічого подібного. Це той самий сорт яблук і з одного саду, просто ростуть на різних деревах.
Ну, то на одному хробачків більше, вочевидь. ;) У нас немає такого, як є у православних, на щастя. Церква ще не так давно з підпілля вийшла і державою одобрена ніколи не була. Навпаки, вона постійно стоїть кісточкою в горлі різним навколишнім.
Православна Церква стала державною іституцією в певний період історії. Відповідно, хоч вони й забороняють курити та зловживати алкоголем, та саме вони є власниками акцій або й самих тютюнових та алкогольних фабрик, звідки й мають великі прибутки, сподіваюся, вам про це відомо. Та і багато речей там з"явилося саме після підпорядкування Церкви державі. Ніц не поробиш. Греко-католицька Церква завдяки гонінням та переслідуванням поки що ще в те все "г" не влізла. Хоча й у наших семінаріях є багато перевертнів, котрі поступають туди лише для того, аби з людей дерти гроші.

afterstep
16.09.2008, 19:12
Хоча й у наших семінаріях є багато перевертнів, котрі поступають туди лише для того, аби з людей дерти гроші.
читав історичний роман. Роман Іваничук . Точніше - два: "Вода з каменю." та "Саксаул в пісках.".
Дуже сподобалася "фігура" клепарівського лайди (чи лайдака? чи батяра?) - що проходить через обидва романи.
Тема української релігійності та "запопадливості" (і "меншовартості теж) - розкрита достатньо повно.

Liliyah Romanova
16.09.2008, 19:20
А я люблю твори колишніх семінаристів та поповичів... Хороша література...

Ука
16.09.2008, 19:39
А я люблю твори колишніх семінаристів та поповичів...
наприклад?

Liliyah Romanova
16.09.2008, 20:31
наприклад?
Степан Руданський, Іван Нечуй-Левицький, Павло Грабовський, Анатолій Свидницький.

afterstep
16.09.2008, 20:39
Іван Ле :)
Іван Леонтійович Мойся (незвичне для українця прізвище Ле насправді було псевдонімом письменника) став студентом Київської політехніки на початку двадцятих років. За плечима у нього був серйозний життєвий досвід (адже народився він у 1895 році в родині безземельного грабаря-заробітчанина в селі Мойсенці на Черкащині), роки важкої праці, війна і революція.
так, я цілком згоден - відсутні "родинні зв'язки" :)
Але романи Ле не стали від того гірші?

Romko
16.09.2008, 20:59
А я люблю твори колишніх семінаристів та поповичів... Хороша література...

І я поважаю твори...синів священників..

"Свобода" — найпростіше слово в світі,
Це подих, мрія, листя золоте,
Це те, що по воді мене веде,
Єдине, задля чого варто жити.

Навіщо боротьба,— мені казав один.
Мовляв, дарма її шукати по майданах,
Бо завтра вранці буде все те саме —
Прокинешся холоп, холопів син.

Неправда твоя, повінь не спинити.
Моє вино і хліб, свідомість і буття —
Шукать не треба те, що маю все життя.
І ми зійшлися греблі потрощити.

JaguaR
17.09.2008, 00:20
ананаси vs банани....

дотепно.

Хоча й у наших семінаріях є багато перевертнів, котрі поступають туди лише для того, аби з людей дерти гроші.

...не думайте, що знаєте, чому я поставив три крапки.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 02:47
...не думайте, що знаєте, чому я поставив три крапки.
Я зараз хворію, то трохи поволі доходить. Не проясните?

harmony
17.09.2008, 09:16
дотепно.

Так, це була доволі "дотепна" відповідь. Я навіть не знав, що відповісти, але потім прийшов до висновку, що кожен має право на свою думку.

Мих
17.09.2008, 11:17
Миху, про що ви говорите???
У вірменській традиційній церкві Церква платить священикові зарплату.
У Канаді та Америці, українські католицькі священики мають право працювати, а з церковної скарбниці гроші йдуть виключно на церкву і всі збори є записувані, їх кидають у підписаних конвертах (так само як у протестантів), а потім людина отримує спеціяльний звіт, який висилає разом із підрахунком витрат та прибутків на оподаткування.
В Україні, Польщі, священик утримується з парафії. Але НЕ МАЄ значення чи є він одруженим, чи ні. Якщо в Україні священик утримує з тих грошей себе та сім"ю (до речі, Harmony, люди ж цього свідомі на всі 100%, бо він НА НИХ працює 24/7), то у Польщі целібси гроші тратять на стереосистеми, найновіші компутери та забавки, шикарні меблі... Одруженість чи неодруженість тут не має більшого значення, ви даремно так вважаєте. Одружений священик є для єпископа проблемою лише і виключно тому, що одного чолоівка легше перенести на іншу парафію, ніж цілу сім"ю.
Я й не заперечую. Просто чоловік пропонує, щоб священик жив безкоштовно для церкви. Тобто, захотів похрестити дитину - священик все кинув - приїхав, похрестив. (От не знаю проїзд як? безкоштовно?). Ну але що не кажіть, самому легше матеріально, аніж з сімєю, хоча, звичайно, багато залежить від самого священика. Але тут є два обовязки, які тре поєднювати: утримувати сімю і служити Богові, а то все важче, ніж робити одне з них.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 15:05
Матеріяльно то легше, але чисто по-людськи - ні.
Чоловіком та жінкою їх створив, хіба ні? То вже католики придумали, що хлопові ніц не треба, от і мають: діти наліво, конкумбінати, гомосексуалізм та педерастія. Все дуже "природньо". Зате матеріяльно легше...
Але тут є два обовязки, які тре поєднювати: утримувати сімю і служити Богові, а то все важче, ніж робити одне з них.

А оце типова відмазка, яку придумують собі одружені християни, які занедбують свої обов'язки щодо Бога (не маю на увазі вас особисто, тільки таке думання, так каже чи не кожен 2-3). Зовсім воно не є важко. Утримувати сім'ю, дбати про сім'ю, служити Богові та людям, то все нерозділене!
Богові дякувати, був колись у Любліні мудрий отець, який, коли семінаристи питали його "отче, а як поєднати священство і подружжя", казав "та що ви хлопці за питання ставите, воно ніколи розділене й не було".
Легше сказати саме так - робити щось одне легше. Але пригадайте притчу про таланти. Хто закопав свій, що отримав?
Як людина на Бога надіється, то й дається їй багато. І таке є, то не вигадки. Тільки реба вміти віжки зі своїх рук впустити і Богові дати. Але для того треба перестати у всьому лиш на себе надіятися, та тільки голосно говорити, що є надія на Бога, коли її насправді нема.

Мих
17.09.2008, 15:23
А оце типова відмазка, яку придумують собі одружені християни, які занедбують свої обов'язки щодо Бога (не маю на увазі вас особисто, тільки таке думання, так каже чи не кожен 2-3). Зовсім воно не є важко. Утримувати сім'ю, дбати про сім'ю, служити Богові та людям, то все нерозділене! То не відмазка, а реалії життя, інакше монахи були б одружені.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 17:55
То не відмазка, а реалії життя, інакше монахи були б одружені.
Все, що ви сказали в цих словах, то це те, що ви не розумієте сенсу монашества.

Samojlovu4
17.09.2008, 18:17
Справжній священник, слуга Божий, має бути не одружений! Крапка. Це аксіома, якій вже більш ніж пару тисяч років, і якогось доведення чи спростування вона просто не потребує.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 18:35
Ну і де ж така аксіома? Не покажете мені?
Може, ви ще й розкажете історію целібату та коли він почався?
Як на мене, Самойловичу, то це пустий крик, без основи під ногами. Обґрунтуйте. :)

Ой, Самойловичу. Але насмішили... http://levus.info/smile/biggrin.gif http://levus.info/smile/biggrin.gif http://levus.info/smile/biggrin.gif

пупер
17.09.2008, 18:46
десь... http://levus.info/smile/blush.gif
колись... http://levus.info/smile/blush.gif
я читав, що в стародавньому єгипті жерці мали доводити, що не мають статевого потягу....
виходили "на люди" і демонстрували "це", їх по-різному спокушали, але вони мали показати відсутність ерекції....

Мих
17.09.2008, 18:51
Все, що ви сказали в цих словах, то це те, що ви не розумієте сенсу монашества.

А я й не говорив жодним словом про сенс монашества.
Та чомусь у посланні до корінтян ап. Павло каже:

1-е до коринтян 7
1 А про що ви писали мені, то добре було б чоловікові не дотикатися жінки.
7 Бо хочу, щоб усі чоловіки були, як і я; але кожен має від Бога свій дар, один так, інший так.
8 Говорю ж неодруженим і вдовам: добре їм, як вони позостануться так, як і я.

Я й не стверджую, що якщо чоловік одружений, то грішний. Але, якщо він хоче більше часу присвятити Богу, бути більш досконалим, то звичайно, тоді не варто одружуватись.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 18:53
Іще один доказ на походження християнства невідомо від кого? http://levus.info/smile/biggrin.gif
І що? Вдавалося тим жерцям? Хоч трохи?

От, що цікаво, католицькі целібси би такий тест навряд чи пройшли. Адже імпотентові свячення не дадуть... Має принести довідку, що здоровий і "там" також, тоді висвятять...

Мих
17.09.2008, 18:55
Має принести довідку, що здоровий і "там" також, тоді висвятять...
Від кого довідку?

Liliyah Romanova
17.09.2008, 18:55
1 А про що ви писали мені, то добре було б чоловікові не дотикатися жінки.
7 Бо хочу, щоб усі чоловіки були, як і я; але кожен має від Бога свій дар, один так, інший так.
8 Говорю ж неодруженим і вдовам: добре їм, як вони позостануться так, як і я.
Еге ж, і ви зовсім не вириваєте цитату з контексту? А ще й до всього знаєте, чому саме Павло так писав? Знаєте?

Від кого довідку?
Від лікаря.
Невже ви не знали?

Мих
17.09.2008, 18:56
Еге ж, і ви зовсім не вириваєте цитату з контексту?
ну кожна цитата з Біблії є вирвана з контексту всієї Книги.

Від лікаря.
Невже ви не знали?
Лікаря чи лікарки?

Liliyah Romanova
17.09.2008, 18:59
Я й не стверджую, що якщо чоловік одружений, то грішний. Але, якщо він хоче більше часу присвятити Богу, бути більш досконалим, то звичайно, тоді не варто одружуватись.
А тепер подумайте.
Якщо сказано, що кому БІЛЬШЕ дано, з того більше спитають, то кому дано більше? Чи священикові-целібсові, що лише себе обходить, чи тому, котрий дбає і про сім"ю, і про паству?
У чому та досконалість, на ваш погляд? У тому, аби мати якомога менше обов"язків і за якомога менше відповідати?

Samojlovu4
17.09.2008, 19:04
Ліля, священник має встати зранку, помолитися і сказати собі "Господи, дай мені сили на сьогодні в боротьбі за душі і допоможи повністю віддатись служінню Тобі... Так, Ок, я готовий, з чого починати?!".
А не думати по ранковій молитві шось типу "Так, не забути купити каву жінці на іменини, ага і памперси дітискам обов"язково!".

Liliyah Romanova
17.09.2008, 19:14
Лікаря чи лікарки?
А це для вас має принципове значення? Цікаво чому?
ну кожна цитата з Біблії є вирвана з контексту всієї Книги.
Добре, нехай буде вирвана з контексту.
Дайте відповідь на питання просто.
ЧОМУ САМЕ Павло так писав?
Це перше. А по-друге. Там же не сказано "священикові", там сказано "чоловікові". То чому ви (Самойловичу і ви теж, раз ви вже тут http://levus.info/smile/biggrin.gif) не виконуєте його настанови?
Бо легше на духовних осіб зіпхнути? А нас, людей світу, то не стосується? http://levus.info/smile/wink.gif

Ліля, священник має встати зранку, помолитися і сказати собі "Господи, дай мені сили на сьогодні в боротьбі за душі і допоможи повністю віддатись служінню Тобі... Так, Ок, я готовий, з чого починати?!".
А не думати по ранковій молитві шось типу "Так, не забути купити каву жінці на іменини, ага і памперси дітискам обов"язково!".
М"яко кажучи, примітивно.
Чому? Бо дивишся під призмою власного життя.
Ми наприклад вранці або разом молимося з нашим татком правило, або я малого збираю, а він молиться сам, якщо запізно встанемо. І так є у всіх священичих родинах, які знаю. Отець рано в першу чергу йде до покуття чи каплички (хто що має) молитися, а вже тоді має час на буденні справи.
Увечері ми присвячуємо від 30 хвилин до години часу на молитву та читання Письма. А з наших богословських дискусій та різних моїх питань часто родяться його проповіді, бо він думає, що раз Ліля таке питання задала, то воно і ще когось може цікавити, то давай я іншим теж поясню. І люди потім підходять і дякують.

Смішно буває інше, коли отець посповідає, а людина потім до їмості йде жалітися, але каже "отцеві не кажіть". І тоді ситуація трохи комічна, бо обоє зберігають таємницю сповіді тієї ж людини. Ну, але таке рідко буває. У мене лише двічі поки трапилося.

До церкви ми ходимо не лише в неділі та свята на Літургії. У неділю ми на утрені, а тоді й на Літургії. На Паску та інші свята ми в церкві більше як вдома. До півночі, а часом і довше... Від 10 ранку, або й від 8-ої...

Про які памперси мова? Те, що щось якось уклалося у твоїй голові, не значить, що так само є укладено у всіх поголовно...

Мих
17.09.2008, 19:15
А тепер подумайте.
Якщо сказано, що кому БІЛЬШЕ дано, з того більше спитають, то кому дано більше? Чи священикові-целібсові, що лише себе обходить, чи тому, котрий дбає і про сім"ю, і про паству?
У чому та досконалість, на ваш погляд? У тому, аби мати якомога менше обов"язків і за якомога менше відповідати?

Ну.... ми говоримо про різні речі. Ви говорите про целібат, щоб про себе більше дбати, а я про целібат, щоб більше часу посвятити Богові. І тут ця фраза "кому більше дано...", думаю не до цього сказано...

Мих
17.09.2008, 19:15
ЧОМУ САМЕ Павло так писав?
Звісно чому, бо знав добре природу жінок.(жарт)

Liliyah Romanova
17.09.2008, 19:24
Ну.... ми говоримо про різні речі. Ви говорите про целібат, щоб про себе більше дбати, а я про целібат, щоб більше часу посвятити Богові. І тут ця фраза "кому більше дано...", думаю не до цього сказано...
Ні, не про різні.
Кому дано більше все-таки? Тому, хто дбає про більше, чи тому, хто дбає про менше?
І знову ж таки. Ви сприймаєте з точки зору світського, вочевидь, тому, що часу для Бога хронічно бракує. А чому? Бачите причину в жінці, дітях? Чому ще? Чому не в собі?

Коли ми помітили, що ми замало часу привячуємо молитві, читанню СП та одне одному, то почали часто просити, а навіть спонукати одне одного до того, аби менше вмикати компутер, аби робити піст на різні форуми, аби не дивитися фільми. Час на Бога ми собі забираємо самі... І якщо ви думаєте, що целібси не роблять того самого, то помиляєтеся. Ще не була ні в одній бідній хаті целібса. Всюди найновіші компи, техніка, компутерні забавки... Про айподи та мобільні взагалі не згадую. Вони як маленькі діти, що обкладаються забавками, аби вбити час...

Є така річ. Одружені завжди заздрять монахам та неодруженим, а ті другі заздрять одруженим і кажуть, що їм краще та легше... Але найбільша проблема не в такому думанні, а в тому, що немає розуміння тієї другої сторони. Особливо в одружених чомусь. От люблять вони скидати вину на когось іншого, як Адам у кущах... природа така, вочевидь...

Звісно чому, бо знав добре природу жінок.(жарт)
Це коли нічого сказати? Як там Левандівка каже? Краще... http://levus.info/smile/wink.gif

мачо? ловелас?
Еге ж, новозавітній казанова... http://levus.info/smile/biggrin.gifhttp://levus.info/smile/biggrin.gifhttp://levus.info/smile/biggrin.gif

Афтере, такий допис витерли... Шкода... http://levus.info/smile/sad.gif

Мих
17.09.2008, 19:35
Ні, не про різні.
Ну як ні?
про різні.

Кому дано більше все-таки? Тому, хто дбає про більше, чи тому, хто дбає про менше?
монахам менше... значить з них менше спитають? гм... цікава думка.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 19:36
Ну як ні?
про різні.
Ми порівнюємо світських та духовних. Із духовних точно більше спитається.
А серед білих духовних і чорних (не ченців, миху, не ченців, не мішайте все до одної торби)? З кого більше спитається?

Samojlovu4
17.09.2008, 19:38

плюс сто. Якраз збирався це написати.

Liliyah Romanova
17.09.2008, 19:42
О, тоді питання до обох.
За ідеєю целібат має бути для того, аби більше часу було для Бога. Це за ідеєю.
А чому саме він виник, як обов"язковий?
І чи на практиці так і є, як мих написав, що "целібат, щоб більше часу посвятити Богові"?

Мих
17.09.2008, 19:45
Ми порівнюємо світських та духовних. Із духовних точно більше спитається.
Ми порівнюємо яко всіх рівних перед Богом, а світські/духовні - то світський поділ.

Samojlovu4
17.09.2008, 19:46
А тепер подумайте.

Цілком невдалий приклад. Під "БІЛЬШЕ дано" мається на увазі що завгодно, але аж ніяк не одруження. І спитають з нього скоріше всього якраз "Ну шо ж ти, братику, Я тебе поставив слугою Божим, а не слугою власної сім"ї"...
А може досконалість Мих мав на увазі, щоб мати якомога більше обов"язків перед Богом, а не родиною, за які і нести посилену відповідальність. А не відволікатися на земне і буденне.

harmony
17.09.2008, 19:47
Священник - це представник Ісуса Христа. В ідеалі його не повинні цікавити сімейні питання і навіть земні. Його завдання - служіння Богові і допомога духовно слабшим за нього. Він повинен стояти попереду світла проти пітьми, а не ходити з сім"єю по забавах і вислуховувати непристойні жарти, поділяючи безпідставну радість.

harmony
17.09.2008, 19:55
О, тоді питання до обох.
І чи на практиці так і є, як мих написав, що "целібат, щоб більше часу посвятити Богові"?

Він можливо є, але дуже малий відсоток. Фізична природа та темні сили беруть верх.

Samojlovu4
17.09.2008, 19:57
О, тоді питання до обох.

Виник, бо Святі Отці Церкви(в сто разів мудріші, мушу замітити, ніж ми всі разо взяті) почухали колись потилиці і сказали: "Е, так діла не буде... Це не священник получається, а слуга двох панів... Богові боже, а кесарю кесареве... Треба таки ввести целібат..."
Звичайно, що на практиці так не є, самі знаєте. Хіба зрідка. Але це не показник і теми не стосується. А скоріше суті і природи самої людини. Бо що виконується взагалі на практиці?! Найсправедливіші закони і домисли, заплановані людиною, на практиці рідко діють.

пупер
17.09.2008, 19:59
Священник - це представник Ісуса Христа. В ідеалі його не пивинні цікавити сімейні питання і навіть земні. Його завдання - служіння Богові і допомога духовно слабшим за нього. Він повинен стоїяти попереду світла проти пітьми, а не блукати з сім"єю по забавах.
тільки піп таким має бути?...
хіба Ісус Христос не казав такими бути всім?..

в юдеїв була ціла етнічна гілка -- левити, вони були юдейськими попами...
а в нас у "новітні левити" хто йде?...
люди, які хочуть заробляти гроші, люди, в яких "не стоїть"...

не потрібно ніяких попів, які "сповідають" і "відпускають гріхи"...
люди самі по собі мають бути щодня християнами, а не "щонеділі зранку"...

harmony
17.09.2008, 20:06
тільки піп таким має бути?...
хіба Ісус Христос не казав такими бути всім?..

Однозначно правильно, якщо говорити в ідеалі, як має бути по-Божому, але можливо все рівно має бути хтось старший і розумніший, який краще орієнтується в Святому Письмі і може допомогти тим, кому важко воно дається .

Liliyah Romanova
17.09.2008, 20:29
Ви читайте, що я вам написала. Якщо всі рівні, то яка Богові різниця чи одружені чи ні? Ви то з людської точки зору пишете, то вже раптом на Божу перекинулися. Для Бога нема ні чоловіка, ні жінки... То люди собі поділи зробили. От про них ми і говоримо. Інакше, якщо вже говорити з точки зору саме Бога, то ДЕ Бог казав, що священство має бути неодружене? Так сказав собі Павло. Людина, як і всі. То як оцінити, наскільки то було його особисте, а не від Бога?

harmony
17.09.2008, 20:37
Для Бога нема ні чоловіка, ні жінки...

Чому нема ? Пише в Біблії, що жінці не дано навчати. Крім того пише. що жінка створена для чоловіка, а не навпаки. Значить все-таки для Бога є різниця про роль жінки і чоловіка.

пупер
17.09.2008, 20:49
Однозначно правильно, якщо говорити в ідеалі, як має бути по-Божому, але можливо все рівно має бути хтось старший і розумніший, який краще орієнтується в Святому Письмі і може допомогти тим, кому важко воно дається .
правильно, допомога людям у здобуванні Біблійних знань має бути добровільною...
попи її розцінюють цю допомогу, як роботу...

для цього:
- створено напіввійськовий-напіврелігійний інститут...
- створено школи, семінарії, інститути -- для того, щоб навчати працівників...
- витрачається величезна кількість коштів на утримання цієї махіни.

тому не дивно, що піп ходе до своєї церкви -- як на роботу, і відповідне ставлення.

mavka
17.09.2008, 20:50
Значить все-таки для Бога є різниця про роль жінки і чоловіка.
0. різниця є.
1. крім того, юдейський Бог сказав на початку "плодіться та розмножуйтеся".
2. крім того, юдейські священники завжди були одружені.
це одна з найважливіших справ чоловіка - одружитись (згідно єврейського закону)
крім того, Тора пише небагато, але Талмуд каже, що за 40 днів до народження хлопчика Бог з небес вголос оголошує, чию доньку той має пошлюбити.
3. крім того, майже всі апостоли були одружені й мали дітей.
4. про Ієгошуя не писатиму нічого - часу нема відстрілюватись від наступних дописів, але зауважу, що нераз в Новому Завіті його кличуть "раббі", а тому див пункт 2 й чит. апокрифи, де пише "Ти цілуєш її в уста частіше інших й любиш її більше від нас"...