КПК

Показати повну версію : Від чиєї волі що залежить?

D.M.
26.07.2007, 19:38
Безперечно, існує залежність між волею людини та її вчинками. А що залежить від волі Бога? Можливо, Йому підпорядковано все, включно і з самою волею людини; можливо, все, крім волі людини. А може, хороші події відбуваються з волі Бога, а погані - з волі Диявола? А може, Бог просто створив Всесвіт і фізичні закони, після чого не втручається в перебіг подій, спостерігаючи за розвитком Всесвіту (чи, можливо, зрідка втручається (таке втручання називається дивом))?

Прошу детально розтлумачити ці речі тих, хто про це думає щось конкретне.

New Shrek
26.07.2007, 22:35
коли дуже хреново,а ти не бачиш другого виходу,і молишся зі слізьми на очах ,Він помагає

Grek
26.07.2007, 22:36
залежність між волею людини та її вчинками
• Те, що люди звикли називати долею, є, по суті, нічим іншим, як сукупністю вчинених ними дурниць (А. Шопенгауер).

А може, хороші події відбуваються з волі Бога, а погані - з волі Диявола
• Життя саме по собі - ні благо, ні зло: воно є вмістилищем і блага, і зла, залежно від того, у що ви самі його перетворили (М. Монтень).

Мих
26.07.2007, 22:46
Від Бога залежить все.
Але Бог дав людині свободу вибору.

Grek
26.07.2007, 23:09
коли дуже хреново,а ти не бачиш другого виходу,і молишся зі слізьми на очах
Молитись заставляє нещасливих дуже великий страх - Феофан Прокопович

New Shrek
26.07.2007, 23:57
почекай - доживеш

Grek
27.07.2007, 00:24
Стараюсь молитись систематично, а не тільки в хвилі коли "притисне" (недарма Гадюкіни співали "Ми хлопці з Бандерштату - ходимо до церкви, шануємо батьків" - ми такі). Хоча і тут для Бога мабуть головніше щирість молитви, а не їх кількість - "Багато хто вірять у Бога, але небагатьом вірить Бог" - Мартті Ларні.

Liliya
27.07.2007, 01:14
Безперечно, існує залежність між волею людини та її вчинками. А що залежить від волі Бога? Можливо, Йому підпорядковано все, включно і з самою волею людини;

"Пятая гора", П. Коельо.
Здається саме тут є відповіді на ці питання

KabMiner
27.07.2007, 10:09
Думаю, що світ створений як саморегулівна система, що не потребує щоденного втручання Богів, але нагляд і втручання безумовно існують. Хороший господар посіявши газон не дивиться як там росте кожна окрема травинка, але стрижку газону час-від-часу здійснює:)

Олена_ua
27.07.2007, 10:57
Від Бога залежить все.

Я - Життя, а ви не шукаєте Мене.
Я - Шлях, а ви не йдете за Мною.
Я - Світло, а ви не бачите Мене.
Я - Істина, а ви не вірите Мені.
Я - Вчитель, а ви не слухаєте мене.
Я - Ваш найближчий Приятель, а ви не любите Мене.
Я - Господь, а ви не покірні Мені.
Я - Ваш Бог, а ви не молитесь Мені.
Тож, якщо ви нещасливі, то не звинувачуйте Мене.

Мих
27.07.2007, 11:17
умаю, що світ створений як саморегулівна система, що не потребує щоденного втручання Богів, але нагляд і втручання безумовно існують. Хороший господар посіявши газон не дивиться як там росте кожна окрема травинка, але стрижку газону час-від-часу здійснює

У християнстві не так. Сказано: кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі.

New Shrek
27.07.2007, 11:22
У християнстві не так а що ж не так, все так

Мих
27.07.2007, 11:29
а що ж не так, все так

Не так, як говорить Кабмінер.

D.M.
27.07.2007, 18:34
Від Бога залежить все.

Сказано: кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі.

Чи правильно я розумію Вашу думку, що воля людини підпорядковується волі Бога? Людина вибирає, як діяти, але насправді цей вибір диктує Бог?

D.M.
28.07.2007, 20:30
Згідно з буддизмом, усе, що відбувається у світі, є наслідком таких чинників:
1) волі істот (людей, тварин, богів та ін.);
2) законів, які об'єктивно існують у Всесвіті.

D.M.
28.07.2007, 20:32
А Мих мені так і не розтлумачив до пуття, що думають про це католики.

Мих
28.07.2007, 21:54
Цитата:
Допис від Мих
Від Бога залежить все.

Цитата:
Допис від Мих
Сказано: кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі.

Чи правильно я розумію Вашу думку, що воля людини підпорядковується волі Бога? Людина вибирає, як діяти, але насправді цей вибір диктує Бог?

А Мих мені так і не розтлумачив до пуття, що думають про це католики.

1. Бог може все.
2. Бог дав людині вільну волю - вибір.
3. Бог може впливати на вибір людини, якщо вона свій вибір покладає на вибір Бога. Бути досконалим - це підпорядкувати свою волю Божій волі.
Бог може впливати в окремих випадках на волю людини, коли вона цього і не хоче.
4. Якщо б Бог не дав волю вибору людині, то Він би людину і не судив.

Ще є запитання?

D.M.
29.07.2007, 19:14
Ще є запитання?

Тепер усе зрозуміло. Так я і уявляв собі християнську точку зору.

Але в такому разі Ви допускаєте неточність, коли стверджуєте, що "кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі". Адже якась людина може вирвати волосину всупереч волі Бога. А якщо не всупереч, то Він її за це не судитиме...

Черешенька
29.07.2007, 20:58
Від чиєї волі що залежить?
Я особисто переконана, що Бог дав кожній людині свободу вибору. І саме цю свободу бачимо ми ще з зародження (для мене) історії людства, ще з часів Адама і Єви. Якби Господь хотів першим людям нав"язати своє веління і єдиноправильний шлях, то до гріхопадіння Він би не допустив.
А те, чи знаходить та чи інша особа Бога чи ні, залежить від неї самої. Небесний Отець може, бажаючи спасти грішника, показувати йому різні знамена і докази Свого існування, але за людиною питання вибору шляху, питання вибору життя чи смерті.
Що стосується Ісуса Христа і пророцтв Його приходу та воскресіння, - то, на мою думку, це єдиний передбачений милістю крок Бога після фатальної помилки моїх "прапрародичів". Це жертва, яку Господь змушений був принести заради нас, люблячи Своє творіння...

Мих
29.07.2007, 23:21
А те, чи знаходить та чи інша особа Бога чи ні, залежить від неї самої.
І від Бога також.

Мих
29.07.2007, 23:23
Але в такому разі Ви допускаєте неточність, коли стверджуєте, що "кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі". Адже якась людина може вирвати волосину всупереч волі Бога.
Це притча. І тут треба розуміти це як притчу. Якщо волі Божої не буде - Ви ту волосину не відірвете.

D.M.
30.07.2007, 19:40
Якщо волі Божої не буде - Ви ту волосину не відірвете.

Отже, вчинки проти Божої волі можливі, але лише тоді, коли Бог вирішить не зупиняти такий вчинок. Така позиція католицизму, відповідно до пояснень Миха.

Мих
30.07.2007, 22:02
Отже, вчинки проти Божої волі можливі, але лише тоді, коли Бог вирішить не зупиняти такий вчинок. Така позиція католицизму, відповідно до пояснень Миха.
Ви не зрозуміли...

Вчинки проти Божої волі існують. І нічого без Божої волі не стається. Що це означає?

Візьмемо який вчинок. Наприклад вбивство.
Щоб вбити людину - нема такої волі Божої. Але людину вбиває вбивця, бо вбивця має вільну волю, дану Господом.

Але, якщо б була Божа воля вберегти цю людину, то у вбивці нічого не вийшло. Але воля Божа не була - "вбити" і не була воля Божа вберегти її від убивства. Зрозуміло?
Ви можете запитати, а чому Бог не вберіг життя людини? Але невідомо у яких стосунках ця людина була з Богом, адже у жертви також був вільний вибір - жити з Богом, або без.

Тому звідси висновок. Якщо Ви живете з Богом, то Божа воля буде берегти Вас, навіть якщо хтось захоче зробити Вам (не дай Боже) якесь зло, то Бог Вас збереже.

Так пояснює церква і так я це розумію, і не лише з церкви, а й з власного досвіду.

D.M.
31.07.2007, 19:36
Мих, Ваше пояснення означає якраз те саме, що я написав вище, так що я не згоден з цим Вашим твердженням:

Ви не зрозуміли...

Але по ходу виникає ще одне питання. Ви вважаєте, що Бог активно оберігає віруючих іще за життя, причому оберігає в тому числі від смерті. А чи не згодні Ви з протилежною думкою - що Бог швидко забирає до себе праведників, а грішникам дає довге життя, щоб дати шанс виправитись?

afterstep
31.07.2007, 19:48
а грішникам дає довге життя, щоб дати шанс виправитись?
"штрафне коло" - як в біатлоні ;)

Черешенька
31.07.2007, 19:58
"штрафне коло"
Швидше новий старт (рестарт на технічній мові) я б сказала ;)

afterstep
31.07.2007, 20:25
Швидше новий старт (рестарт на технічній мові) я б сказала
нє - рестарт - то "мама, роді мєня обратно" ;)
а тут - звичайнісіньке подовження дистанції ;)

Мих
31.07.2007, 20:57
Але по ходу виникає ще одне питання. Ви вважаєте, що Бог активно оберігає віруючих іще за життя, причому оберігає в тому числі від смерті. А чи не згодні Ви з протилежною думкою - що Бог швидко забирає до себе праведників, а грішникам дає довге життя, щоб дати шанс виправитись?

Оберігає від наглої смерті.
Я думаю, що кожному вже передбачено скільки жити.
Крім того, я думаю, що Бог може забрати людину в інший світ, бо краще людині скоріше перейти туди, ніж по іронії долі згіршитися і таким перейти в світ інший.

Олена_ua
06.08.2007, 13:02
Якщо тільки побажаєш – заповіді збережеш,
і дотримати вірність у твоїй добрій волі.
Перед тобою Господь поставив вогонь і воду;
куди лиш захочеш, туди і простягнеш твою руку.
Ось перед людиною - життя і смерть:
що забажає, те їй і дасться.
Бо велика мудрість Господня;
Він сильний владою і Всевидющий.
Його очі на тих, які Його страхаються,
і сам Він відає кожне діло людське.
Нікому не велів Він бути нечестивим,
нікому не давав Він дозволу грішити.
(Сир.15:15-20)