Показати повну версію : Від чиєї волі що залежить?
Безперечно, існує залежність між волею людини та її вчинками. А що залежить від волі Бога? Можливо, Йому підпорядковано все, включно і з самою волею людини; можливо, все, крім волі людини. А може, хороші події відбуваються з волі Бога, а погані - з волі Диявола? А може, Бог просто створив Всесвіт і фізичні закони, після чого не втручається в перебіг подій, спостерігаючи за розвитком Всесвіту (чи, можливо, зрідка втручається (таке втручання називається дивом))?
Прошу детально розтлумачити ці речі тих, хто про це думає щось конкретне.
New Shrek
26.07.2007, 22:35
коли дуже хреново,а ти не бачиш другого виходу,і молишся зі слізьми на очах ,Він помагає
залежність між волею людини та її вчинками
• Те, що люди звикли називати долею, є, по суті, нічим іншим, як сукупністю вчинених ними дурниць (А. Шопенгауер).
А може, хороші події відбуваються з волі Бога, а погані - з волі Диявола
• Життя саме по собі - ні благо, ні зло: воно є вмістилищем і блага, і зла, залежно від того, у що ви самі його перетворили (М. Монтень).
Від Бога залежить все.
Але Бог дав людині свободу вибору.
коли дуже хреново,а ти не бачиш другого виходу,і молишся зі слізьми на очах
Молитись заставляє нещасливих дуже великий страх - Феофан Прокопович
New Shrek
26.07.2007, 23:57
почекай - доживеш
Стараюсь молитись систематично, а не тільки в хвилі коли "притисне" (недарма Гадюкіни співали "Ми хлопці з Бандерштату - ходимо до церкви, шануємо батьків" - ми такі). Хоча і тут для Бога мабуть головніше щирість молитви, а не їх кількість - "Багато хто вірять у Бога, але небагатьом вірить Бог" - Мартті Ларні.
Безперечно, існує залежність між волею людини та її вчинками. А що залежить від волі Бога? Можливо, Йому підпорядковано все, включно і з самою волею людини;
"Пятая гора", П. Коельо.
Здається саме тут є відповіді на ці питання
KabMiner
27.07.2007, 10:09
Думаю, що світ створений як саморегулівна система, що не потребує щоденного втручання Богів, але нагляд і втручання безумовно існують. Хороший господар посіявши газон не дивиться як там росте кожна окрема травинка, але стрижку газону час-від-часу здійснює:)
Олена_ua
27.07.2007, 10:57
Від Бога залежить все.
Я - Життя, а ви не шукаєте Мене.
Я - Шлях, а ви не йдете за Мною.
Я - Світло, а ви не бачите Мене.
Я - Істина, а ви не вірите Мені.
Я - Вчитель, а ви не слухаєте мене.
Я - Ваш найближчий Приятель, а ви не любите Мене.
Я - Господь, а ви не покірні Мені.
Я - Ваш Бог, а ви не молитесь Мені.
Тож, якщо ви нещасливі, то не звинувачуйте Мене.
умаю, що світ створений як саморегулівна система, що не потребує щоденного втручання Богів, але нагляд і втручання безумовно існують. Хороший господар посіявши газон не дивиться як там росте кожна окрема травинка, але стрижку газону час-від-часу здійснює
27.07.2007, 11:22
У християнстві не так а що ж не так, все так
а що ж не так, все так
Не так, як говорить Кабмінер.
Від Бога залежить все.
Сказано: кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі.
Чи правильно я розумію Вашу думку, що воля людини підпорядковується волі Бога? Людина вибирає, як діяти, але насправді цей вибір диктує Бог?
Згідно з буддизмом, усе, що відбувається у світі, є наслідком таких чинників:
1) волі істот (людей, тварин, богів та ін.);
2) законів, які об'єктивно існують у Всесвіті.
А Мих мені так і не розтлумачив до пуття, що думають про це католики.
Цитата:
Допис від Мих
Від Бога залежить все.
Цитата:
Допис від Мих
Сказано: кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі.
Чи правильно я розумію Вашу думку, що воля людини підпорядковується волі Бога? Людина вибирає, як діяти, але насправді цей вибір диктує Бог?
А Мих мені так і не розтлумачив до пуття, що думають про це католики.
1. Бог може все.
2. Бог дав людині вільну волю - вибір.
3. Бог може впливати на вибір людини, якщо вона свій вибір покладає на вибір Бога. Бути досконалим - це підпорядкувати свою волю Божій волі.
Бог може впливати в окремих випадках на волю людини, коли вона цього і не хоче.
4. Якщо б Бог не дав волю вибору людині, то Він би людину і не судив.
Ще є запитання?
Ще є запитання?
Тепер усе зрозуміло. Так я і уявляв собі християнську точку зору.
Але в такому разі Ви допускаєте неточність, коли стверджуєте, що "кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі". Адже якась людина може вирвати волосину всупереч волі Бога. А якщо не всупереч, то Він її за це не судитиме...
Черешенька
29.07.2007, 20:58
Від чиєї волі що залежить?
Я особисто переконана, що Бог дав кожній людині свободу вибору. І саме цю свободу бачимо ми ще з зародження (для мене) історії людства, ще з часів Адама і Єви. Якби Господь хотів першим людям нав"язати своє веління і єдиноправильний шлях, то до гріхопадіння Він би не допустив.
А те, чи знаходить та чи інша особа Бога чи ні, залежить від неї самої. Небесний Отець може, бажаючи спасти грішника, показувати йому різні знамена і докази Свого існування, але за людиною питання вибору шляху, питання вибору життя чи смерті.
Що стосується Ісуса Христа і пророцтв Його приходу та воскресіння, - то, на мою думку, це єдиний передбачений милістю крок Бога після фатальної помилки моїх "прапрародичів". Це жертва, яку Господь змушений був принести заради нас, люблячи Своє творіння...
А те, чи знаходить та чи інша особа Бога чи ні, залежить від неї самої.
І від Бога також.
Але в такому разі Ви допускаєте неточність, коли стверджуєте, що "кожна волосинка на тобі порахована і жодна не впаде без Божої волі". Адже якась людина може вирвати волосину всупереч волі Бога.
Це притча. І тут треба розуміти це як притчу. Якщо волі Божої не буде - Ви ту волосину не відірвете.
Якщо волі Божої не буде - Ви ту волосину не відірвете.
Отже, вчинки проти Божої волі можливі, але лише тоді, коли Бог вирішить не зупиняти такий вчинок. Така позиція католицизму, відповідно до пояснень Миха.
Отже, вчинки проти Божої волі можливі, але лише тоді, коли Бог вирішить не зупиняти такий вчинок. Така позиція католицизму, відповідно до пояснень Миха.
Ви не зрозуміли...
Вчинки проти Божої волі існують. І нічого без Божої волі не стається. Що це означає?
Візьмемо який вчинок. Наприклад вбивство.
Щоб вбити людину - нема такої волі Божої. Але людину вбиває вбивця, бо вбивця має вільну волю, дану Господом.
Але, якщо б була Божа воля вберегти цю людину, то у вбивці нічого не вийшло. Але воля Божа не була - "вбити" і не була воля Божа вберегти її від убивства. Зрозуміло?
Ви можете запитати, а чому Бог не вберіг життя людини? Але невідомо у яких стосунках ця людина була з Богом, адже у жертви також був вільний вибір - жити з Богом, або без.
Тому звідси висновок. Якщо Ви живете з Богом, то Божа воля буде берегти Вас, навіть якщо хтось захоче зробити Вам (не дай Боже) якесь зло, то Бог Вас збереже.
Так пояснює церква і так я це розумію, і не лише з церкви, а й з власного досвіду.
Мих, Ваше пояснення означає якраз те саме, що я написав вище, так що я не згоден з цим Вашим твердженням:
Ви не зрозуміли...
Але по ходу виникає ще одне питання. Ви вважаєте, що Бог активно оберігає віруючих іще за життя, причому оберігає в тому числі від смерті. А чи не згодні Ви з протилежною думкою - що Бог швидко забирає до себе праведників, а грішникам дає довге життя, щоб дати шанс виправитись?
afterstep
31.07.2007, 19:48
а грішникам дає довге життя, щоб дати шанс виправитись?
"штрафне коло" - як в біатлоні ;)
Черешенька
31.07.2007, 19:58
"штрафне коло"
Швидше новий старт (рестарт на технічній мові) я б сказала ;)
afterstep
31.07.2007, 20:25
Швидше новий старт (рестарт на технічній мові) я б сказала
нє - рестарт - то "мама, роді мєня обратно" ;)
а тут - звичайнісіньке подовження дистанції ;)
Але по ходу виникає ще одне питання. Ви вважаєте, що Бог активно оберігає віруючих іще за життя, причому оберігає в тому числі від смерті. А чи не згодні Ви з протилежною думкою - що Бог швидко забирає до себе праведників, а грішникам дає довге життя, щоб дати шанс виправитись?
Оберігає від наглої смерті.
Я думаю, що кожному вже передбачено скільки жити.
Крім того, я думаю, що Бог може забрати людину в інший світ, бо краще людині скоріше перейти туди, ніж по іронії долі згіршитися і таким перейти в світ інший.
Олена_ua
06.08.2007, 13:02
Якщо тільки побажаєш – заповіді збережеш,
і дотримати вірність у твоїй добрій волі.
Перед тобою Господь поставив вогонь і воду;
куди лиш захочеш, туди і простягнеш твою руку.
Ось перед людиною - життя і смерть:
що забажає, те їй і дасться.
Бо велика мудрість Господня;
Він сильний владою і Всевидющий.
Його очі на тих, які Його страхаються,
і сам Він відає кожне діло людське.
Нікому не велів Він бути нечестивим,
нікому не давав Він дозволу грішити.
(Сир.15:15-20)
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008