КПК

Показати повну версію : Українці: архетипи, прототипи, стереотипи

Черешенька
23.07.2007, 14:14
Народ росте, і множиться, і діє
Без ваших нагаїв і палаша.
Під сонцем вічності древніє й молодіє
Його жорстока й лагідна душа.

Народ мій є, народ мій завжди буде,
Ніхто не перекреслить мій народ!..

Зважаючи на те, що на сторінках форуму ми обговорюємо найрізноманітніші етноси і культури, пропоную критично і об"єктивно глянути на самих себе.
Які ми, українці?

Щирі, гостинні, відкриті, співучі, господарні,...
Заздрісні, пасивні, занадто амбіційні, ...???

Melody
23.07.2007, 14:31
Іван Франко: «Не люблю русинів. Так мало серед них знайшов я правдивих характерів, а так багато дрібничковості, тісної глупоти, дволичності і зарозумілості, що, дійсно, не знаю, за що міг би я їх любити, навіть не звертаючи уваги на ті тисячі більших і менших шпильок, які вони мені часом з найкращою думкою вбивали під шкіру… Навіть Руси нашої не люблю так і в такій мірі, як це роблять або вдають, що роблять, патентовані патріоти. … Щоб любити її історію, для того досить добре її знаю, дуже гаряче люблю загальнолюдські ідеали справедливості, братерства і волі, щоб я не міг почувати, як мало в історії Руси прикладів… правдивої любови. … майже на кожному кроці треба б хіба плакати над нею … Чи, може, маю любити Русь як расу, – цю расу обтяжілу, незграбну, сентиментальну … так мало здібну до політичного життя на власному смітнику, а таку плідну на перевертнів?.. Коли мимо цього почуваю себе русином, то… примушує мене до цього почуття собачого обов’язку. Як син українського селянина, що викормився чорним селянським хлібом… почуваю себе до обов’язку панщиною цілого життя відробити ці шеляги, що їх видала селянська рука на те, щоб я міг видряпатися на висоту, де … ясніють вселюдські ідеали. Мій український патріотизм – то… важке ярмо, яке доля положила на мої плечі… скинути його я не можу, другої батьківщини шукати не можу, бо тоді б я став підлим відносно власного сумління. І коли що полегшує мені двигати це ярмо, так це те, що бачу український народ, як він, хоть гноблений… але все-таки помалу підноситься… Отже, варто працювати для цього народу і ніяка чесна праця не піде на марне» [Франко І. Я. Дещо про себе самого].

Мих
23.07.2007, 14:33
Черешенько, ми ще себе проявимо - гарантуємо. Історія у нас славна. Є всі підстави. Якщо росіяни не знають хто вони, а якщо б Петро-1 не сказав їм, що вони рускі, то вони б не знали, вони б й далі думали, що вони угрофіни. Ми - інша справа. Ми наслідники сарматів, славних трипільців, народу Рош.
Наші Клички бють любого не те, що негра... Ми най-най кращі. Щеб написав, але переживаю за тиск Полковника.

New Shrek
23.07.2007, 15:54
тоді б я став підлим відносно власного сумління. І коли що полегшує мені двигати це ярмо, » [Франко йому помогла двигати ярмо зовсім не українка,так як до речі і Тарасу.....де ж його ,Франкове сумління ? заснуло ?

New Shrek
23.07.2007, 15:55
дивуюсь я цій екзальтованості,вона граничить з.....

KabMiner
23.07.2007, 16:20
йому помогла двигати ярмо зовсім не українка,так як до речі і Тарасу.....де ж його ,Франкове сумління ? заснуло ?
С этого места попрошу поподробнее...:crazy:

Melody
23.07.2007, 16:25
повтор вийшов. модератори, викиньте це, будь ласка ;)

Melody
23.07.2007, 16:25
йому помогла двигати ярмо зовсім не українка,так як до речі і Тарасу.....де ж його ,Франкове сумління ? заснуло ?

Жінка, між іншим, - це ХТО, а не ЩО.

New Shrek
23.07.2007, 17:40
йому помогла

Жінка, між іншим, - це ХТО, а не ЩО.не надо брызгать слюной внимательнее пожалуйста читайте

New Shrek
23.07.2007, 17:43
Цьому учаснику сподобався допис Melody: Мих прагнете дешевоъ слави,не розыбравшись ,вигулькнули з конопель.....

Melody
23.07.2007, 17:48
Допис від Melody
тоді б я став підлим відносно власного сумління. І коли що полегшує мені двигати це ярмо, »

Допис від Шрек
йому помогла двигати ярмо зовсім не українка,так як до речі і Тарасу.....

Франко писав про ЩО. а не про КОГО.

New Shrek
23.07.2007, 17:51
а я писав про коханку Франка ...не подобаэться?

Melody
23.07.2007, 17:52
а я про коханку Франка ...не подобаэться?

Чого б це мені мала подобатися коханка Франка? :)

New Shrek
23.07.2007, 17:54
аньоликів радянська пропаганда поробила,то тепер не мона ніц сказати,а хлопці конкретно займались сексом

zet
23.07.2007, 17:54
каждый себя хвалит, брызгая слюной...
;)

New Shrek
23.07.2007, 17:57
каждый себя хвалит, брызгая слюной...
;)да, у женщин это называется поцелуй,обмениваться слюной

zet
23.07.2007, 18:05
да, у женщин это называется поцелуй,обмениваться слюной
Надо вам отомстить, Шрек, женить на ком-нибудь что ли?...
http://s7.rimg.info/9614fe3f1de9439f1490771e7f06601f.gif (http://smiles.33b.ru/smile.82660.html) http://s7.rimg.info/733c7b0807dadddc6f960fc31bec451c.gif (http://smiles.33b.ru/smile.82691.html)
Жаль только, что у меня коллектив на работе мужской, но можно постараться... :)

Черешенька
23.07.2007, 18:13
Одним словом, скажу, що по дописах чітко видно, як проявляється типовий характер українця ;).

Давайте трішки скеруємо спілкування у правильне русло і поговоримо принаймні про те, як нас, український народ, сприймають у цілому світі. Що про нас думають? Як охарактеризовують? Які позитиви, які негативи підмічають?
Або поміркуємо над тим, чого би нам повчитися вартувало від інших ;)...

Мих
23.07.2007, 18:15
Жаль только, что у меня коллектив на работе мужской, но можно постараться...
Та це не проблема, лиш би не москаль, нє?

zet
23.07.2007, 18:17
Себя ж не видно, Черешенька...
Читала когда-то определение украинцев на российском форуме, то, честно говоря, была очень удивлена некоторыми определениями.. Сейчас найти не могу...
Больше всего удивило, что мы самоуверенные и гонористые...:eek:

Мих
23.07.2007, 18:20
Больше всего удивило, что мы самоуверенные и гонористые...

zet
23.07.2007, 18:25
Мих, то не мы о себе, а другие о нас.
1-трудолюбивые
2-веселые и юморные
3-жадные и хозяйственные
4-но в то же время и то, что я написала раньше...
сама удивилась...

New Shrek
23.07.2007, 18:27
ми не любимо себе - такий ми народ.
пане Мих за всіх то не розписуйтесь ,хіба мама не казала не розисуйся синку ніде....

New Shrek
23.07.2007, 18:28
трудолюбивые
єто комуняцкая пропаганда

zet
23.07.2007, 18:30
єто комуняцкая пропагада
Умгу, щоб гроші не платить... ;)

New Shrek
23.07.2007, 18:33
чого би нам повчитися вартувало від інших
Позбутися комплексу меншовартості! як там по польску? пшепрашам шо сі уродзіл,а звідси екзальтованість ....квіточки, хмарки .Справи тре робити, а не засирати мозги

New Shrek
23.07.2007, 18:35
Допис New Shrek не сподобався: Мих пане Мих я завжди підозрював у Вас скритого комуніста

zet
23.07.2007, 18:37
Допис New Shrek не сподобався: Мих пане Мих я завжди підозрював у Вас скритого комуніста
http://smiles2.server.33b.ru/0660f9d4aeac6274b94b8dc4bb8768a1.gif (http://smiles.33b.ru/smile.20945.html)

New Shrek
23.07.2007, 18:39
: архетипи, прототипи, стереотипи
Ви якраз стероотипно мислите ...з роботи додому ....так як вчила нас КПУ,в суботу в село .в неділю до церкви "наша Україна з горя почорніла ,а у неділю вся сорочка біла"

Черешенька
23.07.2007, 18:43
Позбутися комплексу меншовартості! як там по польску? пшепрашам шо сі уродзіл,а звідси екзальтованість ....
Пане Шреку, вибачайте, але мушу Вам правду в очі сказати: Ви вже своїм комунізмом і екзальтованістю замахали. Чого Ви їх до кожної теми "чіпляєте"? Вважаєте мене екзальтованою, - прошу дуже, Ваше право, але пишіть по темі на даній гілці, будь ласка.
Мені різні думки цікаві, давайте не зводити дискусію в глухий кут!

New Shrek
23.07.2007, 18:47
А хто не вкладується в схему той не українець....то скільки можна вдавати з себе тупих ,безмозклих громадян невідомо якого суспільсва?Воно нам потрібне,чи ми йому?Постарався знаки пунктуації поставити.....

New Shrek
23.07.2007, 18:50
Ви вже своїм комунізмомУ Вас нема імунітету, ось приходиться мені щеплення робити,така доля старших людей

Melody
23.07.2007, 19:17
Ось тут є цікаві враження іноземців про Україну і українців.

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/forum/story/2006/10/061009_forum_foreigners_oh.shtml

Наведу лише деякі цитати:

Коли я сюди приїхав, я зустрів багато хороших людей, і, звичайно, багато гарних дівчат. Люди тут ніжні і турботливі. Я дуже полюбив цю країну. Думаю, це накраще місце, де я коли-небудь працював, порівняно з Росією, Казахстаном і навіть з Італією

Люди лагідні і привітні, але вони закриті у деяких речах, в яких ми, західні люди, відкриті. Українці відверто говорять про гроші, роботу, приватне життя. Але в Америці гроші і робота – це заборонена тема. Але водночас українці не люблять казати правду, коли йдеться про якісь дрібниці. Вони не говорять прямо, а завжди якось навколо ходять

Люди тут просто фантастичні. Тут більше цінують життя, ніж у розвинених країнах

Черешенька
23.07.2007, 19:33
Порівняно недавно спілкувалася з одним знайомим німцем, він працював декілька років у одному фонді у Києві. На його думку, люди на Україні - прекрасні, добрі та надзвичайно відверті, лекго з ними ввійти у контакт, приймають гостей відмінно. Негативом для нього були корупційні махінації, які в нас відбуваються шаленими обертами. Для нього то, скажу чесно, в голові просто не вкладається, що за іспит чи огляд у лікарні платити треба (тобто що це сприймається, як нормальна побутова справа), за довідку чи штампик у паспорті віддячуватися чи знайомства шукати. Звернув увагу він також на те, що загалом не вистарчає часто внутрішньої культури (на вулиці, в громадських місцях зокрема), а з законопослушністю - то взагалі проблема серйозна (всіх іноземців, кого знаю, шокує, наприклад, водіння машини українськими водіями, на червоне світло, обгін в заборонених місцях і т.д.)
На останок він мені сказав: Скільки не старався і не намагався, Україну і українців я все ж зрозуміти не зміг...

Boris_Kiev
23.07.2007, 20:01
Ось дружина знайшла в якійсь газеті ... ну там де найвищі зарплати (Люксембург), ціни на житло та комуналку (Англія) і т.п. А Україна зайняла 1 позицію в Європі в номінації "задоволення населення сексом !"
Отакі ми! Кохаймося !

Мих
23.07.2007, 22:16
http://smiles2.server.33b.ru/0660f9d4aeac6274b94b8dc4bb8768a1.gif (http://smiles.33b.ru/smile.20945.html)

як смішно, нє?:beee:

New Shrek
23.07.2007, 22:20
Цитата:

Цитата:

Цитата:
ну що нам ті цитата ,ми туть народились ,поховали батьків,виростили дітей ,туть помремо ,шо Ви з своєю меншовартістю .....

New Shrek
23.07.2007, 22:22
: Скільки не старався і не намагався, Україну і українців я все ж зрозуміти не змігщо для нас добре для німчури смерть

Мих
23.07.2007, 22:23
поховали батьків,виростили дітей ,туть помремо ,шо Ви з своєю меншовартістю .....
а чого так печально: туть, туть... Треба з радістю: "помремо на Вкраїні милій!".

zet
23.07.2007, 22:23
як смішно, нє?
Не обижайтесь, но как представила вас коммунистом :) Не вписываесь вы в "светлый облик" Симоненко, например, и слава Богу..

Мих
23.07.2007, 22:27
Не обижайтесь, но как представила вас коммунистом Не вписываесь вы в "светлый облик" Симоненко, например, и слава Богу..
Зето, я в курсі, що то був жарт, хіба мало знаємсі?

New Shrek
23.07.2007, 22:28
помремо на Вкраїні милій!". бо я вже старший ніж Тарас

Melody
23.07.2007, 22:40
шо Ви з своєю меншовартістю .....

Шреку, здається, значення слова "меншовартість", як і значення слова "екзальтованість", Вам не відоме.

Melody
23.07.2007, 22:43
ми туть народились ,поховали батьків,виростили дітей

Ваші діти ж не "туть" ;)

lotr_an
23.07.2007, 22:59
Давайте спочатку вияснимо кого (крім себе) тут присутні люде вважають українцями?

KabMiner
24.07.2007, 11:55
Таких бидланів як Бектурсунов, в нормальній державі, просто депортували б, і все, а журнал закрили б.

Треба розуміти одну просту річ: Ніхто про нас нічого доброго не скаже, бо Україна для багатьох є лакомим кусочком, а ще комусь кісткою в горлі.
Тому і ми про інших народів нічого доброго говорити не повинні.
Я не кажу, що потрібно когось поливати брудом, так як ці гімнюки Шокало, Бектурсунов і т.д., але і хвалити інші народи нам також не слід.

Як казав російський шовініст Баркашов: "У России друзей нет!". те ж саме можна сказати і про Україну. Тому, не потрібно сильно прислухатися до того, хто там про нас що говорить.

Melody
24.07.2007, 13:04
Якщо нам важко говорити про архетипи, то, може, спробуємо підтверджувати або руйнувати стереотипи? ;)
Я зараз напишу перші стереотипи про українців, які спадуть на думку, (якщо згадаєте ще щось - додавайте), а потім разом спробуємо визначити, де в цих стереотипах правда, а де брехня. Стереотипи будуть і позивтивні, і негативні впереміш. Звичайно, що ми, українці - дуже різні: у Львові і Харкові, в Карпатах і над Дніпром. Але, мабуть, спільних рис у нас дуже багато.

Отож:

1. Українці працьовиті.
2. Українські жінки - добрі господині.
3. Українці - співоча нація.
4. Українці гостинні.
5. Українці заздрісні.
6. Українці надійні, вірні.
7. Українці відкриті і щирі.
8. Українці хитрі.
9. Українці полюбляють нарікати.
10. Українці сентиментальні.
11. Українці - добрі друзі.
12. Українці полюбляють пліткувати.
13. Українці терплячі.
14. Українці горді.
15. Ну і наостанок - українці люблять сало :D

P.S. Без легкої самоіронії за руйнування стереотипів навіть не варто братися :)

Мих
25.07.2007, 01:05
Інколи росіяни складають характеристику пересічному українцеві, то не обійдеться без того, що напишуть: "жадібні". Ми-то не жадібні, просто як москаль (голе, босе)до хати прийде і дай то, дай сьо, то як тут будеш щедрим, нє?

Melody
25.07.2007, 12:16
Інколи росіяни складають характеристику пересічному українцеві, то не обійдеться без того, що напишуть: "жадібні".

Українці не жадібні. Просто заощадливі деколи ;)

afterstep
25.07.2007, 13:52
Просто заощадливі деколи

причому дуже заощадливий....

Правдивий галичанин колекціонує предмети, які давно втратили ужиткове значення. Його пивниця, комірки, балкон, клуня та курник напхані різноманітними дірявими баняками, відрами, порожніми пляшками, старими прасками, іржавими ланцюгами від роверів, банками із засохлою фарбою та лахами. Але надія усе це колись застосувати тішить добре галицьке серце аж до самої смерті.

А враховуючи звичку, що лишилая з радянських часів - "державне - то нічиє" - то українська заощадливість межує з клептоманією...

Олена_ua
25.07.2007, 13:58
Як казав російський шовініст Баркашов: "У России друзей нет!".
На мій погляд російський політикум сьогодні більше нагадує клоунаду і робиться вигляд, що під маскою клоуна криється глибокий і світлий розум. Українські ж політики навпаки, одягли маску розумних, а під маскою казна що. От і мучиться народ...
Тому, не потрібно сильно прислухатися до того, хто там про нас що говорить.
Самодостатні народи саме так і роблять.
Розумно захищай свої інтереси і тебе у світі всі зрозуміють.

Олена_ua
25.07.2007, 14:02
причому дуже заощадливий....
В умілих руках і дірявий баняк в господарці знадобиться...

afterstep
25.07.2007, 16:51
В умілих руках і дірявий баняк в господарці знадобиться...

цілком погоджуюся! але з часом господарка буде скадала си лише з дірявих баняків...
--
Я про то, що "ремонт та підтримка" дірявого баняка у нинішні "індустріальні часи" доволі часто перевищує вартість покупки нового баняка...
--
Наприклад, то й же ж "Запорожець" - невже не машина? а в умілих руках він перетворюється - в шо?...

Олена_ua
25.07.2007, 17:18
Наприклад, то й же ж "Запорожець" - невже не машина? а в умілих руках він перетворюється - в шо?...

В чотирьохколісний велосипед....:crazy:

Мих
25.07.2007, 20:12
В чотирьохколісний велосипед....
винищувача іномарок.

afterstep
26.07.2007, 09:42
В чотирьохколісний велосипед....
винищувача іномарок.
ну, поки що - "запорожець" став економічним чудом України. Всі українці такі розумні - а таки машину зробити не годні людську...
А німці - може й не такі розумні, але жеби їздити могли всі - зробили си іномарку - "народний автомобіль"....

пупер
26.07.2007, 09:51
Таких бидланів як Бектурсунов, в нормальній державі, просто депортували б, і все, а журнал закрили б.
<...>
Як казав російський шовініст Баркашов: "У России друзей нет!". те ж саме можна сказати і про Україну. Тому, не потрібно сильно прислухатися до того, хто там про нас що говорить.
а хто це: бектурсунов?....
баркашова знаю.... рнє...