Показати повну версію : Хабар чи вдячність?
Хто що думає стосовно цієї теми?
Чи вважаєте ви хабарем те, що інші називають вдячністю?
New Shrek
21.06.2007, 15:11
Хто що думає стосовно цієї теми? Вже обсусолювали
Мені вже подобається коли, приміром, лікарі самі називають суму за так звані "послуги без направлення". Ато масти собі голову скільки дати, щоб професура не образилась.
Boris_Kiev
21.06.2007, 15:46
Щодо хабарів, які "дають" держчиновникам за те, що вони теоретично мусять зробити "за так" - тут я готовий тих чиновників вбивати.
А якщо чиновник "спростить" процедуру, підніме задницю з крісла, зателефонує Іван Іваничу - тоді це вже подяка.
Розрахунок простий: скільки би я міг заробити за період згаяного часу ?
Дати ДАІшнику 10-20 грн: а хтось платив через суд ? тусуйся в коридорі, потім іди плати до ощадбанку (а заповнити реквізити мабуть тільки бухгалтерам приємно ?)
Щодо лікаря: а якщо я ОБИРАЮ саме цього лікаря ?
Або як фахівця, або просто щоби заощадити час ?
Чому автослюсарю я плачу за "нормо-години", (а дружина - перукарці), а лікарю - ні ?
Звичайно, хто має безліч часу, той може висиджувати черги в районній поліклініці. Можливо, хтось знає там "брендового" лікаря і всерйоз ходить не за бюлетенем, а лікуватися. Можливо.
Чи можна було назвати це хабарами / подякою при соціалізмі ?
тоді основний принцип "ти- мені, я- тобі". Або "соціалізм без блату - як капіталізм без грошей".
Ось почитайте тут: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=68416&postcount=208
... Одне лише прикро: давно мені хабарів не дають. :)
Мені подобається отаке відмежування хабаря від подяки: якщо гроші, подарунок чи щось інше дається ДО послуги - то це хабар. Якщо ж ПІСЛЯ послуги - то це подяка.
Думаю, це є цілком вірно. :)
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008