КПК

Показати повну версію : Хабар чи вдячність?

lotr_an
21.06.2007, 15:05
Хто що думає стосовно цієї теми?

Чи вважаєте ви хабарем те, що інші називають вдячністю?

New Shrek
21.06.2007, 15:11
Хто що думає стосовно цієї теми? Вже обсусолювали

bora
21.06.2007, 15:14
Мені вже подобається коли, приміром, лікарі самі називають суму за так звані "послуги без направлення". Ато масти собі голову скільки дати, щоб професура не образилась.

Boris_Kiev
21.06.2007, 15:46
Щодо хабарів, які "дають" держчиновникам за те, що вони теоретично мусять зробити "за так" - тут я готовий тих чиновників вбивати.

А якщо чиновник "спростить" процедуру, підніме задницю з крісла, зателефонує Іван Іваничу - тоді це вже подяка.

Розрахунок простий: скільки би я міг заробити за період згаяного часу ?

Дати ДАІшнику 10-20 грн: а хтось платив через суд ? тусуйся в коридорі, потім іди плати до ощадбанку (а заповнити реквізити мабуть тільки бухгалтерам приємно ?)

Щодо лікаря: а якщо я ОБИРАЮ саме цього лікаря ?
Або як фахівця, або просто щоби заощадити час ?

Чому автослюсарю я плачу за "нормо-години", (а дружина - перукарці), а лікарю - ні ?
Звичайно, хто має безліч часу, той може висиджувати черги в районній поліклініці. Можливо, хтось знає там "брендового" лікаря і всерйоз ходить не за бюлетенем, а лікуватися. Можливо.

Чи можна було назвати це хабарами / подякою при соціалізмі ?
тоді основний принцип "ти- мені, я- тобі". Або "соціалізм без блату - як капіталізм без грошей".

Ось почитайте тут: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=68416&postcount=208

... Одне лише прикро: давно мені хабарів не дають. :)

Dendy
29.07.2008, 17:13
Мені подобається отаке відмежування хабаря від подяки: якщо гроші, подарунок чи щось інше дається ДО послуги - то це хабар. Якщо ж ПІСЛЯ послуги - то це подяка.
Думаю, це є цілком вірно. :)