Показати повну версію : Загублена дебетна карта. Чи вартує розбиратися?
guculyanka
11.06.2007, 12:47
Така справа.
Вчора, 10.06, вночі 1.00 ми викликали таксі і поїхали додому (були тверезі:) ). Зранку до обіду такі-сякі справи і тут чоловік мене питає: ти не знаєш де моя карточка? Я не знаю... Перерили все можливе - нема.
Заходимо в "приват24" - карта заблокована, остаток не видно. Починаємо говорити з підтримкою. Вони нам повідомляють:
1) так, карта заблокована але швидше (була вже приблизно 15.00);
2) остаток виявляється меншим приблизно на 760 грн.
В чому справа?
3) цією картою розраховувались за покупки; говорять нам всі покупки - де, на яку суму і в котрій годині. З них 5 покупок було в мережі АЗС WOG і 2 на суму близько 300 грн і 95 грн в Сільпо на Городоцькій.
4) хто заблокував карту вони не знають (це й не важливо).
----------------------------------
Поїхали в Сільпо. Вони нам підтвердили: так, були такі покупки, транзакції в них зафіксовані, на камері чітко видно людину, яка робила покупки. Нам не захотіли показувати, сказали писати заяву в міліцію і від них буде запит.
Банк сказав, що видасть адреси АЗС (сьогодні побачимо).
---------------------------------------
В принципі, ми знаємо (ні, здогадуємось, але на 99%) хто має (мав) цю карту. Думаю і ви здогадаєтесь.
Питання таке: в Сільпо сказали, що заяву написати можна, але треба мати когось знайомого, щоб те діло рухалось. Бо інакше, заява собі буде лежати, припадати пилюкою. В нас таких знайомих нема. Ці гроші, ясна річ, не лишні, і, маючи ці конкретні зачіпки, є надія. Але ми ніколи не мали справ з міліцією - чи варто за таку суму (760 грн) щось починати?
Таксист? Пишіть заяву, сума достатня.
чи варто за таку суму (760 грн) щось починати?
На мій погляд ситуація зрозуміла, все тут ясно, хто у нас таксистами працює тим паче у ночі - сірі особистості, тому, вони на відміну від вас знайдуть такі, обгрунтування, своїм твердженням, шо ви будете ше довго переварювати, ту гидотну сповідь мученека "баранки". Тому раджу не надриватись, тим більше не просити поміщ у міліції, вони дуже рідко допомагають по справжньому. У неділю підіть у церкву купіт штири свічке та поклагіт на гріхи злодюжке!
Зря. Таксиста можна елементарно знайти і повернути гроші. А чотири свічки (при бажанні) використати інакшим чином ;) :rolleyes:
Boris_Kiev
11.06.2007, 13:38
Міліції пообіцяйте 25% винагороди. Вони можуть ще попросити "талони на бензин від Вашого підприємства".
Але злодюжку треба провчити !
Ось я "домушників" тримав у СІЗО 15 місяців, доки їхні батьки не зрозуміли, що треба відшкодовувати збитки попри свою декларовану "бідність".
Вперед !
guculyanka
11.06.2007, 13:41
Зря. Таксиста можна елементарно знайти і повернути гроші. А чотири свічки (при бажанні) використати інакшим чином ;) :rolleyes:
:D :D :D Так, я теж так вважаю.
Ми з ним говорили вже, трохи нахал. Сказав, що то не він, він не дурний і не боїться нас.:bazar: Але що інше він може сказати?
Просто мене трохи (вибачте, по рос.) смущает, що треба зв*язуватись з міліцією. Тобто, я не знаю як з ними поводитись.:o Комусь треба дати подарок - кому, коли, скільки..., і чи дійсно вони зможуть видерти з таксіста ті гроші!!!
guculyanka
11.06.2007, 13:42
Міліції пообіцяйте 25% винагороди. Вони можуть ще попросити "талони на бензин від Вашого підприємства".
Але злодюжку треба провчити !
О, ясно, це відповідь на моє попереднє питання.:)
Комусь треба дати подарок - кому, коли, скільки..., і чи дійсно вони зможуть видерти з таксіста ті гроші!!!
Нікому нічого не треба давати. За міліцію не переживайте :)
afterstep
11.06.2007, 13:45
і чи дійсно вони зможуть видерти з таксіста ті гроші!!!
це маловідомо.... але...
вони, якщо його пов'яжуть - то за "відмазку" і без вас з нього приз візьмуть ;)
а все решта - є шанси "з часом" отримати хіба через суд ;) нажаль, таке криве законодавство ;)
За винятком - що хлопці-опера поступлять як звичайні рекетири;) це той трафунок6 коли будуть задоволені всі сторони ;) ну, а заява теж необхідна - покращить статистику розкриття ;)
елементарно
Поясніть хоч як це мало би статисе?
Boris_Kiev
11.06.2007, 13:50
О, ясно, це відповідь на моє попереднє питання.:)
Не зовсім так.
В одній ситуації вони просто притиснуть таксиста, він віддасть Вам гроші, а Ви - 25% міліції (без відкриття справи).
І більшу суму таксист віддасть міліції (саме за "невідкриття"). Якщо впіймаєте момент - здеріть з нього ще "моральну шкоду" - натякніть, що окрім міліції ще маєте важелі впливу.
P.S. Тільки не розраховуйте отримати через суд / виконавчу службу хоч якусь компенсацію. Це взагалі вбита справа.
Тільки не розраховуйте отримати через суд / виконавчу службу хоч якусь компенсацію. Це взагалі вбита справа.
Підтримую, київського кота!
а винятком - що хлопці-опера поступлять як звичайні рекетири це той трафунок коли будуть задоволені всі сторони ну, а заява теж необхідна - покращить статистику розкриття
Статистика розкриття покращиться тільки у випадку порушення кримінальної справи і пред"явлення звинувачення. От тільки у цьому випадку потерпілим буде відшкодовано гроші через суд. Якщо опера "порішають" все на місці, то звичайно що ніякого розкриття, зате всі при своїх інтересах.
Поясніть хоч як це мало би статисе?
Елементарно, Vasili (с) :D При таких вихідних даних про злодія, потрібне тільки бажання :)
Boris_Kiev
11.06.2007, 13:59
Поясніть хоч як це мало би статисе? Тут головне - їхати "на діло" з операми. Щоби звинувачуваний не відкупився на місці поперед Вас.
Опера багато чого вміють - тільки на кожному по 12-15 поточних справ, мізерна зарплатня, діти в гуртожитку і т.п. Тому й треба стимулювати.
guculyanka
11.06.2007, 13:59
От саме про це я й думаю з самого початку. Це буде така собі війна з погрозами й подібним, а я не зовсім готова воювати. :8:
вихідних даних про злодія, потрібне тільки бажання Справа в тому шо
Сказав, що то не він, він не дурний і не боїться нас це іншими словами я розумію так : пішли ви на ..., нічо не знаю, ні чо не чув, нічо не бачив. Він уперся. Шо зробиш?
Boris_Kiev
11.06.2007, 14:01
От саме про це я й думаю з самого початку. Це буде така собі війна з погрозами й подібним, а я не зовсім готова воювати. :8:
Ніякої (для Вас) війни!
Ви же не просите чинити беззаконня, Ви просите ВІДНОВИТИ ЗАКОННІСТЬ!
І взагалі не зайвим буде заприятелювати з тими чи іншими операми - життя по-різному може повернутися. Дехто х них ЗАЛЮБКИ візьметься за таку справу.
Приклад: попросили мене опери підвезти їх на "точку" в іншій справі. Взяли малого злодюжку (здається, поцупив мобільник). Поки везли до відділення, той плакався, що в батька старі Жигулі відібрали. Опери пожвавішили і при мені запропонували допомогу в тій справі.
afterstep
11.06.2007, 14:09
І взагалі не зайвим буде заприятелювати з тими чи іншими операми - життя по-різному може повернутися.
Борис правий. Опера - це звичайні люди, причому іноді доволі непересічні, і з низькою зарплатою, та важкою і ризикованою роботою. Для вас то - один день на зйомочній площадці "Мєнти" - в кіно участь поприймати. Для них - теж не надто обтяжливо. А якраз серед оперів нормальні люди в міліції і трапляються ;) можна приятелювати навіть без шкурних інтересів;)
це іншими словами я розумію так : пішли ви на ..., нічо не знаю, ні чо не чув, нічо не бачив. Він уперся. Шо зробиш?
Це вже не Ваші проблеми :)
ЗІ: Та що Ви розсусолюєте? Пишіть заяву і все. Нікуди Вам не треба буде їхати, ні з ким сваритися і нікому не платити 25 %. Тут фарт в одному - щоб толкові опєра попались.
Та що Ви розсусолюєте? Пишіть заяву і все. Нікуди Вам не треба буде їхати, ні з ким сваритися і нікому не платити 25 %. Тут фарт в одному - щоб толкові опєра попались.
Хочу сказати шо всі таксисти працють на ментів, в прямому смислі, "не офіційно" ви не припускаєте те, шо зараз менти по працюють на таксистів, - візьмуть дадуть вам сіру туалетну бамажку, напишите на ній заяву, а потів шукайте її у найближчій каналізації.
Boris_Kiev
11.06.2007, 14:39
Хочу сказати шо всі таксисти працють на ментів, в прямому смислі
Хто з них колись "залітав" - той, звичайно, інформує. але тільки одного, "свого" опера.
В цьому разі буде діалог "Вашого" опера з таксистським.
А Вам буде сказано приблизно так: "Ваш відеомагнітофон знаходиться за такою-то адресою, людина віддасть його за 100 баксів, але я Вам цього не говорив".
Сльози заважають говорити :D
Таксисти не всі працюють на оперів. Мушу погодитись з Борисом - тільки ті що "залітали". Але в любому випадку це не має значення - опер навіть якщо захоче спасати "свого", то по доброму порадить повернути гроші потерпілим.
Все набагато простіше.
візьмуть дадуть вам сіру туалетну бамажку, напишите на ній заяву, а потів шукайте її у найближчій каналізації.
Ніхто цим на тверезу і здорову голову займатися не буде. По перше, потерпілий має право дізнатися про номер реєстрації своєї заяви у ЖРЗПЗ (КоЗП), по друге - опер не стане за таку фігню ризикувати своєю посадою. Це не є тяжкий злочин, і на загальну картину розкриття підрозділу не вплине. Де гарантія, що через деякий час потерпілий не напише скаргу чи ін. чином почне "впливати" на хід розслідування? Що тоді? Заяву фармазонити? :D
Ніхто цим на тверезу і здорову голову займатися не буде.Цу тезу я хтів би, аби ви перенесли у цю площину - менти це тіж бандити!
afterstep
11.06.2007, 15:20
менти це тіж бандити!
між ними - принципова різниця - менти задумуються про своє майбутнє (зазвичай).
а подібність - це наслідок "з чим борешся - риси того набуваєш"
це наслідок "з чим борешся - риси того набуваєш"
Профдеформація. Є такий ментовський тост: "да не коснется тебя профдеформация" :)
vasili - не всім дано в білих комірцях. Декому доводиться і руки в крові замарати.
...не плюй в мєнтів (с) колодець
Deus igrok
11.06.2007, 15:54
Я теж вважаю, що треба заяву. "Без бумашки я букашка" (с)
До роботодавця пробували звертатися ? І ще, відео з заправок і сільпо вам раптом не надали, де чітко видно хто здійснював покупку? (просто цікаво)
...не плюй в мєнтів (с) колодець
вибачте але мабуть я ще у своєму житті не скоро зміню стереотип "мента-фігляра", до поки гицелі будут йти до ментівської катівні працювати, доти нічого мені їх шанувати, Єдине чим я більш менш вдячний чистять місто від п"яних та від бариг.
Це офтоп, звичайно, але ж при розрахунках дебіткою ПІН код знати треба. Звідки таксист його знав? :eek: А взяти його за задницю так як Борис каже - то святе. :aggressive:
Boris_Kiev
11.06.2007, 17:32
Це офтоп, звичайно, але ж при розрахунках дебіткою ПІН код знати треба.
У нас - не треба.
Якщо сума перевищує 100 грн - формально повинні вимагати паспорт (або інший док. з фото).
Коли на одній заправці запитали ПІН (мовляв, термінал не пролазить через віконечко) - я їх послав і заплатив готівкою за 10 літрів.
Злодюжки цим користуються - швидко скуповують по дрібничках продукти, випивку і викидають картку.
P.S. Взагалі наше правило - не випускати картку з поля зору при розрахунках. Особливо в ресторані. Був у колеги випадок, коли у взуттєвому магазині хотіли просканувати на компі, не підключеному до мережі. Тобто скопіювати.
Internati
11.06.2007, 17:52
Гуцулянко, обов"язково звертайтесь до міліції. Принаймні нічим поганим це вам не загрожує, а шанс отримати хоча б частину грошей назад дає.
Щодо карток, то рекомендую усім замість дебетних користуватись кредитними. У випадку зловживання третіх осіб ви наприкінці місяця просто пишете банку заперечення деяких позицій рахунку і він далі розбирається з цим сам.
Boris_Kiev
11.06.2007, 18:13
"Вор должен сидеть в тюрьме" :)
А продвинуті банки (Приват, наприклад) пропонують SMS-сповіщення про транзакції.
Принаймні, якщо загубите картку і не помітите вчасно, СМС Вам "настукає" про факт зловживання. І тоді Ви по-перше, заблокуєте, по-друге - знатимете, яку саме транзакцію заперечувати при розбірці з банком.
А також про те, чи не зняли з Вас двічі суму при розрахунках.
Internati
11.06.2007, 19:55
Може хтось знає, чи надається українськими банками послуга онлайн-банкінгу?
Мається на увазі можливість через інтернет проглядати стан свого рахунку, отримувати витяг останніх транзакцій та здійснювати оці.
Deus igrok
11.06.2007, 20:33
Мається на увазі можливість через інтернет проглядати стан свого рахунку, отримувати витяг останніх транзакцій та здійснювати оці.
Приват банк і Кредо банк - точно. Про інших незнаю.
Boris_Kiev
11.06.2007, 20:45
Приват точно. Активацію послуги замовляєте в меню банкомата. Це коштує 1 грн. Тільки треба зареєструвати через бразуер протягом 24 годин.
Щодо карток, то рекомендую усім замість дебетних користуватись кредитними. У випадку зловживання третіх осіб ви наприкінці місяця просто пишете банку заперечення деяких позицій рахунку і він далі розбирається з цим сам.
То, напевно, залежить від банку.При викраденні картки вони повинні звірити, чи Ваші підписи на ресітах при покупці.У нас, зазвичай, знімають всі чарджі, якщо Ви подзвоните і скажете, що купували не Ви.Картку закривають,присилають Вам нову. Ну і думаю, що вже за Вами слідкуватимуть, чи ще таке повториться. Мама користувалася у Львові дебіткою восени. Картку ніде не губила. Пін, як набирала, завжди прикривала рукою, як то люди старші завжди обережні.В січні приходить банківський звіт, що вона в мінусі на 2 тис.Почали розбиратися. Гроші зняті в Пловдіві в січні.Банк прислав форму, вона все заповнила і описала, підписалася. Всі чарджі зняли в день заяви по телефону. Ніхто більше нічого не писав.Як розібралися - нам і не було відомо.
mota_boy
11.06.2007, 21:10
ю картою розраховувались за покупки; говорять нам всі покупки - де, на яку суму і в котрій годині. З них 5 покупок було в мережі АЗС WOG і 2 на суму близько 300 грн і 95 грн в Сільпо на Городоцькій.
Звертайтеся в банк який емітував карту, пишіть заяву (є процедура повернення списаних коштів, за послугу/товар які Ви не отримали) процедура затверджена платіжною системою (Віза/Мастеркард), тому банк відмовити не може, якщо хоче далі емітувати карти, період розгляду до 180 днів.
В теорії повинно бути так: з торговії точки яка прийняла карту (без перевірки документів) повинні списати ці кошти з наступних платежів.
Буде зовсім не просто але справа цілком реальна. Головне одночасно звернутися як в банк (нехай на Ваших очах зареєструють заяву, та дадуть Вам заповнити спеціальну форму - якщо не помиляюсь називається черджбек) так і в міліцію (і звинувачувати саме банк, справ проти банків мало, так що міліція з радістю буде дьоргати банк).
Гроші Вам повинен повернути саме БАНК, адже на чеках Ваших підписів нема, а власне, Ваш підпис свідчить про те що Ви дозволяєте списати гроші з Вашої карти. (Підписів нема, значить банк списав гроші незаконно.)
З.І. Був в моїй практиці такий-собі "Остап Бендер", який клавши на карту великі суми віддавав її людині яка їхала в Європу, сам на той момент залишався в Україні, по його карті в Європі робились не дешеві покупки.
Потім людина робила в банку скандал (у виписці фігурували транзакції з Європейських міст), показувала закордонний паспорт (і ніяких шенгенських віз там звичайно не було), і що думаєте не вертали, вертали і ще й вибачалися.
не дивуйтеся питанню, але чи Ви таксі замовляли чи випадкове на вулиці зловили?
В теорії повинно бути так: з торговії точки яка прийняла карту (без перевірки документів) повинні списати ці кошти з наступних платежів.
Правду кажете. Фірма, яка приймає картку до оплати,повинна звірити, чи саме власник картки робить оплату. Пару років тому поїхала на місяць до України. А коли повернулася, то банк, який проводить всі трансакції, присилає мені дві суми, які ВЖЕ зняті з мого бізнесового рахунку, тому що ми прийняли до оплати вкрадену картку.Підняла всі денні ресіти і побачила, що хтось робив у нас покупки в інтервалі одного тижня тою самою карткою, а підписи на ресітах різні. Що було робити? Раз винуваті, то потерпіли.Зробила попередження продавцям перевіряти документ на підтвердження особи і підпис, кого з людей не знаємо. А як ще раз таку картку приймуть, будуть вертати зі своєї кишені.Те саме певно й в Україні, то варто поцікавитися. Банк теж не завжди бере втрати на себе, а шукає крайніх.
Потерпевший Львовянин? Так в чем проблема? У нас же и блат во Львовской милиции уже есть, наш Капитан исключительно порядочный и справедливый человек. Просто пора встретиться и выслушать его советы за бокалом пива. :)
Boris_Kiev
11.06.2007, 21:43
Потерпевший Львовянин? Так в чем проблема? У нас же и блат во Львовской милиции уже есть, наш Капитан исключительно порядочный и справедливый человек. Просто пора встретиться и выслушать его советы за бокалом пива. :)
Потерпевшая - замужеи. :)
Boris_Kiev
11.06.2007, 21:44
Був в моїй практиці такий-собі "Остап Бендер",
Один хитрий хлопець розповідав, як років 15 тому він погрався з карткою в Ізраїлі.
Картка була його, він там тимчасово підробляв. Дізнався, що з вечора п’ятниці до ранку неділі банківська система працює в спрощеному режимі (тільки автовідповідач – “рахунок блоковано / рахунок не блоковано” і є обмеження на зняття суми в один день).
Він заліз у спустошений кредит - купив один електронний апарат у п”ятницю, другий – в суботу, третій – в неділю і вилетів до Києва.
Проте коли через 2 роки знову туди поїхав – прихопили прямо на паспортному контролі – змусили повернути гроші з відсотками, а також оплатити послуги адвокатів ошуканих продавців. :)
mota_boy
11.06.2007, 21:45
Те саме певно й в Україні
Те саме в цілому світі і Україна не є вийнятком. Правила створює не банк, правила давно сформовані платіжними системами, і банк ставши членом платіжної системи ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ ці правила виконувати (банки не дуже хочуть про це розказувати своїм клієнтам).
З.І. Якщо банк відмовить автору теми, то я б радив грамотною англійською написати скаргу на сайті Візи/Мастеркард (в залежності яка карта). Може хтось з форумян допоможе.
Потерпевшая - замужем.
А ШО? Замужние у нас носят чадру и им нельзя встречаться с неотразимым Капитаном? :) Они, в смысле, в себе не уверены? ... :)(задумчиво) И кто б мог подумать, что у людей такая проблема... ;)
mota_boy
11.06.2007, 21:48
Проте коли через 2 роки знову туди поїхав – прихопили прямо на паспортному контролі – змусили повернути гроші з відсотками, а також оплатити послуги адвокатів ошуканих продавців.
Справа в тому що Бендер про якого писав я фактично нікого ж не ошукував, українські банки нічого не тратили, крайнім був продавець що прийняв карту не у її власника (продавця, доречі, цього ніхто не заставляв робити)
Один хитрий хлопець розповідав, як років 15 тому він погрався з карткою в Ізраїлі.
У нас ще не таке було. Одні росіяни надумали вертатися назад в Росію. Прожили тут немало часу. Заробили собі добру кредитну історію. Мали повно кредитних карток. Перед виїздом понакуповували на них всього, що очі бачили.А решта ще й знайомим щось купували на великі суми, а ті їм кеш давали. Коротше, понабирали всього десь приблизно на 40 тисяч - і змилися! :)
Запитання.Яка ймовірність їхнього благополуччя в Росії?Чи дехто думає, що красти не можна в когось конкретно, а в бізнесів можна?
Те саме в цілому світі і Україна не є вийнятком. Правила створює не банк, правила давно сформовані платіжними системами, і банк ставши членом платіжної системи ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ ці правила виконувати (банки не дуже хочуть про це розказувати своїм клієнтам).
То я й, власне, теж так думаю. Нащо тоді пані Гуцулянці платити якісь проценти міліції, якщо картка банківська і банки мають своїх слідчих. Нехай банк і розбирається!Вона може тільки сказати, кого підозрює в крадіжці, якщо запитають.
Internati
11.06.2007, 22:13
То я й, власне, теж так думаю. Нащо тоді пані Гуцулянці платити якісь проценти міліції, якщо картка банківська і банки мають своїх слідчих.
Банківські слідчі не мають права займатись оперативно-розшуковою діяльністю. Вони розслідують скоріше внутрішні банківські справи. Тому звератися в міліцію окрім банку варто у будь-якому випадку.
Банківські слідчі не мають права займатись оперативно-розшуковою діяльністю. Вони розслідують скоріше внутрішні банківські справи. Тому звератися в міліцію окрім банку варто у будь-якому випадку.
Хіба, щоб мати доказ, що дійсно була крадіжка.Колись мені вкрали сумку з машини.Там були і гроші, і картки, і купа документів.То відразу родичі викликали поліцію.Ті склали протокол, завели кримінальну справу. Я певно з 20 копій того протоколу зробила і всім відсилала, хто до мене звертався, що я "в них щось купляла".Все познімали.І поліція мене більше ніколи не турбувала.Видно, що такі дрібні справи вони таки віддають на розбирання самим фінансовим інституціям.Але то була купа документів, а не одна картка.
mota_boy
12.06.2007, 08:26
Яка ймовірність їхнього благополуччя в Росії?
ймовірність їхнього благополуччя на території РФ - 99 % хіба би попались за кордоном як той пан що про нього Борис писав.
Это все лирика :)
В принципе, никакой сложности такая ситуация с незаконным использованием кредитной карточки и кражи с нее денег для оперативников не представляет. Тем более, что таксист известен... Такие случаи довольно распространены. Чаще всего незаконные владельцы карточек рассчитываются по безналу на автозаправках. Покупают бензин, карточки пополнения счета мобильной связи и т.д. Иногда вычислить, правда, не удается - не все автозаправки оборудованы системой видеонаблюдения, чаще всего - WOG. Однажды вычислили воришку как раз по карточкам пополнения счета Киевстар. К счастью, на заправке щепетильный продавец записал серию и номер проданных карточек, по них вышли на телефон, на который ушло пополнение - а дальше - дело техники.
Мне интересно, почему карточка заблокировалась до заявления владельца? Возможно, таксист пытался снять деньги через банкомат наличкой и неправильно несколько раз подряд ввел пин-код? В таком случае потерпевшим повезло :)
mota_boy
12.06.2007, 09:47
Мне интересно, почему карточка заблокировалась до заявления владельца? Возможно, таксист пытался снять деньги через банкомат наличкой и неправильно несколько раз подряд ввел пин-код? В таком случае потерпевшим повезло
тут багато варіантів, можливо спроба зняття готівки в банкоматі, можливо заблоковано службою моніторингу банку. Не знаю як по інших банках, але в банку де я працював було так - якщо було введено (хоча б один раз невірний пін, і після цього вірний не вводився а йшов розрахунок в торговій точці то карта блокувалась автоматично).
Можливо клієнт пробував більше одного разу розрахуватись картою на суму більшу ніж там була (залишку він не знав), це також моніторинг блокує.
guculyanka
12.06.2007, 11:40
Деякі кроки ми вже зробили, але я не маю часу тут відписати. Дякую за ідеї.;)
Liliyah Romanova
12.06.2007, 18:28
Поясніть мені будь ласка, як можна розраховуватися чужою дебетною картою без знання паролю? Ніяк не зрозумію.
Boris_Kiev
12.06.2007, 18:33
Поясніть мені будь ласка, як можна розраховуватися чужою дебетною картою без знання паролю? Ніяк не зрозумію.
А хіба в Канаді касир просить Вас набрати пін-код на терміналі ? Очевидно, є гранична сума зняття, де не вимагають документи. що посвідчують особу.
Тут ситуації дві: сума на картці достатня для цього платежу чи недостатня.
А у нас ще буває третя ситуація: нема зв"язку :)
mota_boy
12.06.2007, 18:48
все дуже просто, тільки дуже мала частина терміналів обладнана пін-падами, решта дозволяють проводити операцію без введення пін-коду
Liliyah Romanova
12.06.2007, 18:54
А хіба в Канаді касир просить Вас набрати пін-код на терміналі ? Очевидно, є гранична сума зняття, де не вимагають документи. що посвідчують особу.
Ну так, а як інакше він гроші зніме? Навіть якщо я на 7 доларів куплю, то все одно маю набрати пароль. Тут ніде нема такого, аби не треба було пароль ввести.
А "нема зв'язку" і тут трапляється часом. :)
все дуже просто, тільки дуже мала частина терміналів обладнана пін-падами, решта дозволяють проводити операцію без введення пін-коду
Маразм. Це ж людина тоді взагалі не захищена. І її фінанси теж.
mota_boy
12.06.2007, 18:58
Відсутність пін-падів дійсно проблема, але людина захищена, а те що вона не хоче добиватись свого, це, вибачте, її проблеми. Відсутність підпису на чеку це підстава для анулювання операції.
Лілю, дуже просто. :) Якщо не сказати касирові, що картка дебітна, то вона працює, як кредитна. Для дебітки ми натискаємо відповідну кнопку. :)
Liliyah Romanova
12.06.2007, 19:12
Відсутність підпису на чеку це підстава для анулювання операції.
Підпису на чеку?
Так, стоп, я вже зовсім заплуталася.
У Канаді пін на дебетній, а підпис, якщо візою платити. В Україні і там, і там підпис?
Якщо не сказати касирові, що картка дебітна, то вона працює, як кредитна. Для дебітки ми натискаємо відповідну кнопку.
Олю, все одно не розумію. Адже по дебетній видно, що то не віза, чи комусь не видно? Зрештою, тут картку завжди даю в руки продавцеві.
Boris_Kiev
12.06.2007, 19:18
Ну так, а як інакше він гроші зніме? Навіть якщо я на 7 доларів куплю, то все одно маю набрати пароль. Тут ніде нема такого, аби не треба було пароль ввести.
1. У нас тільки на окремих бензоколонках я бачив термнали, де треба ввести код. І то - касир, під приводом, що пад-термінад "не пролазить у віконечко"ю запитував код. Грамотні люди його "посилали".
А для захисту - СМС-банкінг. Якщо у Вас із чоловіком "паралельні" картки на спільний рахунок, Ви завжди знатимете, коли він розплатився у винному бутіку :)
Ось приклад: мій друг (українець) розбігався зі своєю дружиною-англійкою. І вона відсудила значну частину зароблених ним грошей. Я запитую - чому ти не відстоював свої права ?
Він відповів: "Якби підняли історію моєї картки - скільки разів я розплачувся у магазинах лікеро-горілчаних виробів, мені було би ще гірше". :)
Відсутність підпису на чеку це підстава для анулювання операції.
Правда. Але для конфліктної ситуації таки краще мати чек з підписом.І ще й перевіреним.В моїй ситуації, коли я побачила, що підписи різні, я навіть і не стала щось розбиратися, бо зрозуміла, що картка була крадена і дівчата не перевірили ні документа, ні підпису по ньому.
Олю, все одно не розумію. Адже по дебетній видно, що то не віза, чи комусь не видно? Зрештою, тут картку завжди даю в руки продавцеві.
Не знаю, як в Канаді, але в нас теж на ній логотип "VISA".І маленький напис "дебіт", що його й не дуже помітно. :) Тому продавці завжди питають:"Дебіт, чи кредит?" Щоб знати, яку кнопку натиснути.
mota_boy
12.06.2007, 19:27
Лілю, дуже просто. Якщо не сказати касирові, що картка дебітна, то вона працює, як кредитна. Для дебітки ми натискаємо відповідну кнопку.
А тут вже я нічого не розумію, в нас нічого подібного нема
mota_boy
12.06.2007, 19:30
Підпису на чеку?
Так, стоп, я вже зовсім заплуталася.
У Канаді пін на дебетній, а підпис, якщо візою платити. В Україні і там, і там підпис?
Ліля, не знаю як у Вас, а у нас віза не означає автоматично кредитна, як віза так і мастеркард можуть бути як кредитними так і дебетними
Liliyah Romanova
12.06.2007, 19:30
Не знаю, як в Канаді, але в нас теж на ній логотип "VISA".І маленький напис "дебіт", що його й не дуже помітно. Тому продавці завжди питають:"Дебіт, чи кредит?" Щоб знати, яку кнопку натиснути.
Ясно. Я от навмисне перевірила. Напис "віза" лише на візі. Принаймні у TD Canada. Як в інших місцевих банках не знаю. Думаю те саме. Ми мали раніше у Квебекському банку рахунок, то така сама різниця.
mota_boy
12.06.2007, 19:34
Грамотні люди його "посилали".
і правильно робили
А для захисту - СМС-банкінг.
Штука хороша але не панацея, інколи спрацьовує миттєво, інколи смс через добу приходить
Liliyah Romanova
12.06.2007, 19:35
А для захисту - СМС-банкінг. Якщо у Вас із чоловіком "паралельні" картки на спільний рахунок, Ви завжди знатимете, коли він розплатився у винному бутіку
Ну, ми там готівкою розраховуємося. :)
Картки у нас на спільний рахунок, а знаємо, хто, коли і де завдяки тому, що в Інеті можна перевірити на сайті банку. Колись дурницю втяла. Купила йому подарунок на уродини і заплатила карткою. Знав, де і за скільки за 2 тижні до ДН. Більше так не роблю.
Мобільними тут не користуємося (потреби ще такої не було), тому смс-ки нам не приходять. :) І я би такого сервісу точно не хотіла.
Liliyah Romanova
12.06.2007, 19:42
Ліля, не знаю як у Вас, а у нас віза не означає автоматично кредитна, як віза так і мастеркард можуть бути як кредитними так і дебетними
Ок, ось є знимка візи.
http://www.tdcanadatrust.com/tdvisa/images/emerald_card.jpg
Дебетна виглядає так само, але не має того квадратика з написом "віза". І пише на ній Access Card.
mota_boy
12.06.2007, 19:57
Дебетна виглядає так само, але не має того квадратика з написом "віза". І пише на ній Access Card.
Якщо карта Ваша то номер затріть, мало що...
VISA - це просто назва платіжної системи, такої ж як мастеркард, американекспрес і т.д. є ще багато малих і не розпосюджених систем.
Можливо це така традиція в Канаді випускати візи кредитними, а дебетні робити якоїсь іншої платіжної системи. Я 2 роки працював в банку з такими картами, повірте що віза буває і дебетна.
А тут вже я нічого не розумію, в нас нічого подібного нема
Хіба? В мене в Києві не спрацювала чомусь кретидна, то я дебітну давала. І пройшла. І ніхто мене не питав нічого.
Internati
12.06.2007, 20:03
В Україні і там, і там підпис?
В Німеччині, принаймні, на обох підписи: і на кредитній, і на дебетній (EC-Karte).
Є ще простіші картки без підпису - electronic cash, але їх не приймають до оплати товарів в магазинах. Такі тільки для банкоматів.
mota_boy
12.06.2007, 20:06
Хіба? В мене в Києві не спрацювала чомусь кретидна, то я дебітну давала. І пройшла. І ніхто мене не питав нічого.
А в іншик країнах (крім країни де карта емітована) Ваша кредитка працювала? Можливо Ваша кредитка, так звана, domestic?
Boris_Kiev
12.06.2007, 20:07
Той випадок, коли не спрацювала - мабуть були проблеми зв"язку з банком.
У мене зарплатні - Віза Класік (з фото), Віза Електрон (іншого банку, без фото). У дружини параленьна до першої - МастерКард (без фото). Працюють однаково :)
головне - не сплутати пін-коди :)
mota_boy
12.06.2007, 20:09
В Німеччині, принаймні, на обох підписи: і на кредитній, і на дебетній (EC-Karte).
Одна із ознак дійсності карти це наявність підпису на полосі для підпису (це не стосується тільки банкоматних карт, які не приймаються до оплати). Таку карту продавець зобов'язаний вилучити, в банку де я працював, ми продавцям за вилучену карту 100 грн давали.
А взагалі, на дебітні і кредитні картки у нас зараз почали фотки чіпляти. :) Ще один спосіб захисту. Нераз беру в клієнта таку картку і вже документа не перевіряю, тільки підпис. І він теж на лицевій стороні картки.
mota_boy
12.06.2007, 20:16
У мене зарплатні - Віза Класік (з фото)
Поцікавтесь в свому банку чи можна вліпити фото (не власника карти а будь-яке) на лицьову сторону карти, в приваті такі колись коштували 30 у.о. на рік, а зарплатні ще менше.
Можете почепити туди свого кота ))
mota_boy
12.06.2007, 20:17
А взагалі, на дебітні і кредитні картки у нас зараз почали фотки чіпляти.
Приватбанк робив це ще у 2002 році ))
тільки підпис. І він теж на лицевій стороні картки.
А це вже новинка, в нас таких ще не бачив.
А в іншик країнах (крім країни де карта емітована) Ваша кредитка працювала? Можливо Ваша кредитка, так звана, domestic?
Вони злякалися за швидку зміну місця покупки. :)Потім подзвонила з Києва і розблокували. Сказали, щоб на наступний раз подзвонила і попередила, де буду користуватися карткою.
Приватбанк робив це ще у 2002 році ))
І у нас фото на дебітках вже з 90-х. А на кредитні тепер тільки почали.
mota_boy
12.06.2007, 20:24
Вони злякалися за швидку зміну місця покупки. Потім подзвонила з Києва і розблокували. Сказали, щоб на наступний раз подзвонила і попередила, де буду користуватися карткою.
Моніторинг на висоті, молодці
Internati
12.06.2007, 20:26
Одна із ознак дійсності карти це наявність підпису на полосі для підпису (це не стосується тільки банкоматних карт, які не приймаються до оплати). Таку карту продавець зобов'язаний вилучити, в банку де я працював, ми продавцям за вилучену карту 100 грн давали.
Хех, а я колись забув підписати свою. Мені тітонька в магазині нагадала про це, і я підписав і карточку і чек. На тому сє й скінчило.
mota_boy
12.06.2007, 20:29
І у нас фото на дебітках вже з 90-х
Ну в 90-х в нас картки хіба в кіно бачили ))
Boris_Kiev
12.06.2007, 20:32
А згаданий мною україно-англієць, перед візитом до України, замовояв собі обмеження 100 $ на добу (щоби не зірватися у запій).
Коли хотів тут купити своїй знайомій пральну машину, позичав у мене "до післязавтра".
А хіба мені вигідно? :) Набрала людина на 100 дол і все розпаковувати, а як ще нарізане...;) Ми в таких випадках беремо документ, людина при мені підписує картку тим же ж підписом, що й на документі і ресіт для мене.:)
Boris_Kiev
12.06.2007, 21:30
Якось я їхав в купе з начальником служби безпеки одного банку (якого саме-він не сказав).
Він розповідав дещо цікаве (це було кілька років тому).
І про випуск "білих карт" (копій з чужих), і про перехоплення кодів з телефонної лінії, і багато чого іншого. Тож не раджу тримати яйця в одному кошику.
Клієнтом нашої фірми є філія відомого банку в обласному місті. Якось я в телефонній розмові подарував їхньому сисадміну просту ідею, яка полегшила їхнє життя (в плані моніторингу обладнання). Адмін зрадів і захотів віддячити. Я жартома називаю номер своєї картки (їхнього банку) і пропоную "якісь залишки" туди скинути.
Адмін серйозно сказав: "Ніколи і нікому не називай повністю номера картки. Бо останні цифри номеру - то результат математичної опреації над попередніми цифрами. Хакери намагаються генерувати коди неіснуючих карт, щоби розраховуватися через Інтернет. а номером чужої реальної теж хтось може скористатися".
Ось чому на чеках друкується тільки початкові та кінцеві цифри.
Liliyah Romanova
13.06.2007, 04:30
Якщо карта Ваша то номер затріть, мало що...
То знимка із сайту мого банку. :) Дякую за турботу.
mota_boy
13.06.2007, 09:06
а номером чужої реальної теж хтось може скористатися".
Самого номера не достатньо, потрібен термін дії, а маючи перше і друге цілком реально на куску платика на магнітну полосу записати ці дані і розраховуватись в магазинах.
guculyanka
13.06.2007, 13:46
Це офтоп, звичайно, але ж при розрахунках дебіткою ПІН код знати треба. Звідки таксист його знав?
------------------------------------
Звертайтеся в банк який емітував карту, пишіть заяву (є процедура повернення списаних коштів, за послугу/товар які Ви не отримали) процедура затверджена платіжною системою (Віза/Мастеркард), тому банк відмовити не може, якщо хоче далі емітувати карти, період розгляду до 180 днів.
Так, є така процедура, називається Chargeback. Але там стільки мороки!!!!! Ми детально прочесали цю версію, з наглим Приватбанком нічого не получиться. Вони по кілька тисяч людям не повертають, про 750 грн навіть нема чого починатися. Крім того, там за кожну транзакцію треба платити, не знаю скільки може $10.
------------------------------------------------------
.... заяву... так і в міліцію (і звинувачувати саме банк, справ проти банків мало, так що міліція з радістю буде дьоргати банк).
Одному знайомому банкомат Приватбанку видав $300 фальшивих. Він звернувся до банку і написав заяву в міліцію. Коли діло почали ворушити, то тих людей з міліції добряче побили, а тому чоловіку сказали і не пікати.
-----------------------------------------------------------
не дивуйтеся питанню, але чи Ви таксі замовляли чи випадкове на вулиці зловили?
Таксі замовляли.
---------------------------------------------------------
Мне интересно, почему карточка заблокировалась до заявления владельца? Возможно, таксист пытался снять деньги через банкомат наличкой и неправильно несколько раз подряд ввел пин-код? В таком случае потерпевшим повезло :)
Швидше за все, заблоковано службою моніторингу банку.
-----------------------------------------------------
guculyanka
13.06.2007, 13:54
Заяву в міліцію ми написали і зареєстрували.:) Коли я запитала: "що далі?", сказали, що на протязі 10 днів нам подзвонять. В Сільпо готові показати відео, але тільки при міліції.
Саме цікаве, що на тій карточці була і фотка!!!!!!!!!!!, і підпис!!!!!!!!! На чеках з Сільпо той підпис подібний, але видно, що інший. Я дивуюсь, де були очі тих продавців!!!!!!
afterstep
13.06.2007, 13:57
попросіть зустрічі зі слідчим, що вестиме справу.
mota_boy
13.06.2007, 14:29
Так, є така процедура, називається Chargeback. Але там стільки мороки!!!!! Ми детально прочесали цю версію, з наглим Приватбанком нічого не получиться. Вони по кілька тисяч людям не повертають, про 750 грн навіть нема чого починатися. Крім того, там за кожну транзакцію треба платити, не знаю скільки може $10.
Для Вас там мороки не так вже й багато, заповнити заявку на черджбек, та написати заяву в міліцію (як колишній працівник приватбанку, який приймав заявки на джерджбек скажу Вам - гроші реально повернути), а те що Ви говорите що людям тисячі не повертають то люди просто цим займатись не хочуть. На Ваше письмове звернення до банку банк має дати письмову відповідь, в разі відмови цим займеться міліція та суд.
Заяву в міліцію ми написали і зареєстрували. Коли я запитала: "що далі?", сказали, що на протязі 10 днів нам подзвонять.
А який райвідділ, якщо це не таємниця? :)
guculyanka
13.06.2007, 21:16
А який райвідділ, якщо це не таємниця? :)
Не таємниця.:rolleyes:
В центрі, здається, Мартовича 2.
Доброчин
13.06.2007, 23:11
Питання таке: в Сільпо сказали, що заяву написати можна, але треба мати когось знайомого, щоб те діло рухалось. Бо інакше, заява собі буде лежати, припадати пилюкою. В нас таких знайомих нема. Ці гроші, ясна річ, не лишні, і, маючи ці конкретні зачіпки, є надія. Але ми ніколи не мали справ з міліцією - чи варто за таку суму (760 грн) щось починати?[/QUOTE]
Почнемо з того, що гроші повернути повинен Банк, він повинен відсудити гроші в торгівців, які обслуговували картку, це відбувається через VISA, Master Сard, а за початок цього процесу Банк знімає з клієнта в середньому 10$+інші витрати.
Доброчин
13.06.2007, 23:19
Дочитав, суть наче вже викладено, але додам, про втрату картки не було повідомлено в Банк, тобто вина лежить на торгівельних мережах і власнику БПК.
Викрадача не беру до уваги:)
Доброчин
13.06.2007, 23:25
Доречі інет - найбільш безпечний засіб зняття коштів з картки:) (для зловмисників)
mota_boy
14.06.2007, 07:10
Доречі інет - найбільш безпечний засіб зняття коштів з картки (для зловмисників)
не факт, основна маса емітованих у нас карт це маестро-сірус та віза електрон, вони не приймаються для розрахунків в неті, а ще (не знаю як інші банки а Приватбанку точно - не сприймайте як рекламу, просто колись там працював та обізнаний з їхніми карковими продуктами) карти по замовчуванню заблоковані під списання грошей з нету, розблокування можливе після письмової заяви в банк і то на період вказаний в заяві.
Boris_Kiev
14.06.2007, 09:40
Я не ризикував бавитися Інет-розрахунками. Просто лінь заводити окрему картку для цього.
Якщо було конче потрібно - просив колишнього колегу (той ходив обвішаний різними комунікаторами), а йому віддавав готівкою.
Доброчин
14.06.2007, 19:50
не факт, основна маса емітованих у нас карт це маестро-сірус та віза електрон, вони не приймаються для розрахунків в неті, а ще (не знаю як інші банки а Приватбанку точно - не сприймайте як рекламу, просто колись там працював та обізнаний з їхніми карковими продуктами) карти по замовчуванню заблоковані під списання грошей з нету, розблокування можливе після письмової заяви в банк і то на період вказаний в заяві.
Не всі банки ставлять обмеження на інет, Приват це монстр, тому й ставить якісь обмеження, я наприклад свїм електрончиком спокійно купую ваучери для мобільного на портмоне...
mota_boy
14.06.2007, 20:25
електрончиком спокійно купую ваучери для мобільного на портмоне...
вибачте за необізнаність портмоне це що?
соррі вже сам знайшов ))
чесно кажучи, я вперше зустрічаю щоб електрончик та сірус приймали до оплати в неті, є ще якісь сайти які приймають їх?
Доброчин
14.06.2007, 20:31
вибачте за необізнаність портмоне це що?
http://www.portmone.com.ua/v2/
guculyanka
14.06.2007, 22:38
Підтримка Приватбанку сказала писати заяву в службу безпеки банку, але я не розумію яке відношення до chargeback має служба безпеки?
То кому насправді треба писати ту заяву і який приблизно зміст?
Доброчин
14.06.2007, 22:43
Куди писати в принципі значення немає, це визначається внутрішнім порядком Банку, головне аби поставили штамп вхідної кореспонденції.
А самої форми в принципі немає, просто зг. виписки перерахувати операції з якими Ви не погоджуєтесь...
А процедура повернення, в разі позитивного результату може тривати пів року...
mota_boy
15.06.2007, 08:03
я не розумію яке відношення до chargeback має служба безпеки?
взагалі це логічно, Ваш випадок це несанкціоноване використання карти, тому й відправляють Вас в безпеку. Служба безпеки колись знаходилась в корпусі на Гуцульській, можливо й зараз там.
guculyanka
15.06.2007, 10:17
ОК. ;) Дякую за відповіді.
guculyanka
15.06.2007, 12:00
Сьогодні напишемо заяву в банку.
mota_boy
15.06.2007, 17:13
Сьогодні напишемо заяву в банку.
ще згадав, не тягніть з заявою в банк, є термін по закінченню якого (якщо Ви не заявили претензію) Ви автоматично вважаєтесь згідними зі всіма операціями по картрахунку, здається місяць, але вже точно не згадаю
Доброчин
15.06.2007, 21:47
Повідомляйте будь ласка про перебіг подій.
Маю зацікавленніст в цій справі, чисто професійну:)
Princess
18.06.2007, 10:51
Недавно пересвідчилась, що таки контролюють банки карткову активність. З одної картки мабуть роки 2 тільки знімала готівку. А якось так получилось, що не працював банкомат, я розрахувалась в магазині. Години через 2 подзвонили і уточнили чи то я здійснила покупку, і чи все гаразд :)
А ще раніше доводилось блокувати картки, бо вкрали гаманець у мами. Вона швидко помітила, буквально півгодини пройшло (хоч якщо подумати, то й того досить...) Так от, треба було оперативненько заблокувати картки різних банків. Сіли на телефони, дзвонимо. В одному банку працювала знайома, то заблокувала взагалі без питань :) В іншому - сказали, що ставлять на тимчасове блокування (мол, може знайдеться картка). В третьому - довго випитували які були останні покупки, перевіряли... Але зрештою получилось, що втратили лише ті гроші, які були готівкою в гаманці :)
Deus igrok
18.06.2007, 11:05
У мене питання, яким чином можна зняти гроші з карток або здійснити покупки, якщо у зловмисника немає ПІНу ? Сам ніразу не користувався картками - тому питаю
Boris_Kiev
18.06.2007, 11:38
У мене питання, яким чином можна зняти гроші з карток або здійснити покупки, якщо у зловмисника немає ПІНу ? Сам ніразу не користувався картками - тому питаю
Це вже обговорювали.
Картки бувають (зовні) двох типів - з фото і без.
Формально при здійсненні покупки ДО 100 грн паспорт власника НЕ вимагають. Власник ставить підпис на чеку (хто там звіряє з підписом на картці).
При покупках вище 100 грн формально касир мусить спитати документ. В порожньому ювелірному салоні може й запитають. А в супермаркеті, де черги - навряд.
Більшість розрахункових терміналів в Україні не потребують введення пін-коду.
mota_boy
18.06.2007, 13:21
Зняти гроші... маючи знайомого в банку, можна (це звичайно ж кримінал)
покупки здійснити можна дуже просто.
Обов"язково треба написати заяву, міліція зобов"язана вилучити касету відеоспостереження і дальше діло техніки.Цей чудотворець Вам поверне все.
guculyanka
07.09.2007, 22:07
Писали заяву в міліцію і в банк на chargeback.
Результати:
1) З міліції прийшло повідомлення, що "заява розглянута, в порушенні кримінальної справи... відмовлено...".
2) На днях банк перевів частину коштів, які були витрачені на АЗС WOG (пройшло майже 3 місяці). З коштами, потраченими в "Сільпо" ще розбираються. Думаю, що теж повернуть.
Deus igrok
07.09.2007, 22:18
guculyanka, щодо п.1 можна детальніше. Яка саме мотивація. Цікаво б прочитати.
guculyanka
07.09.2007, 22:27
Чому відмовили?
"Заява... нами розглянута, в порушенні кримінальної справи по вашій заяві відмовлено згідно ст.6 п.1 КПК України.
В подальшому проводяться всі необхідні заходи, щодо встановлення особи, яка знайшла банківську карточку та поверненню викраденого майна... "
Не знаю, що там в ст.6 п.1 КПК України.
Deus igrok
07.09.2007, 22:40
Стаття 6. Обставини, що виключають провадження в
кримінальній справі
Кримінальну справу не може бути порушено, а порушена справа
підлягає закриттю:
1) за відсутністю події злочину;
Хм, нічого не розумію ... а на яку суму Ви постраждали ?
guculyanka
07.09.2007, 23:17
Хм, нічого не розумію ... а на яку суму Ви постраждали ?
Невелику.
Але ми ніколи не мали справ з міліцією - чи варто за таку суму (760 грн) щось починати?
mota_boy
08.09.2007, 10:14
На днях банк перевів частину коштів, які були витрачені на АЗС WOG (пройшло майже 3 місяці). З коштами, потраченими в "Сільпо" ще розбираються. Думаю, що теж повернуть.
Не переживайте повернуть, термін розгляду 180 днів, ще маєте три місяці
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008