КПК

Показати повну версію : Літня іконописна школа

Liliyah Romanova
11.05.2007, 19:50
Літня іконописна школа

3 -21 липня 2007 р. Б.

Літня іконописна школа – унікальна можливість для християн, особливо мирян , навчитися власноручно писати ікони , а також ознайомитися з богослов'ям образу та відкрити для себе духовну глибину сакрального мистецтва.

Цьогорічна Іконописна школа проходитиме 3 – 21 липня 2007 р. у Львові в Українському Католицькому Університеті та складатиметься з двох груп: україномовної та англомовної.

Школа є відкрита для всіх зацікавлених у ділянці сакрального мистецтва.

У літньому семестрі 2007 року школа пропонує наступні предмети:
Практичні заняття з іконопису (39 години)

Теоретичні:
Богослов'я та духовність ікони (для початківців)
Проблема зображення Осіб Пресвятої Трійці (студенти 2 та 3-го року навчання)
Давній західноукраїнський іконопис: деякі аспекти малярства (усі групи)

Учасники школи ознайомляться з традиційною технікою яєчної темпери, матимуть нагоду брати участь у щоденній Літургії та екскурсіях по сакральних об'єктах.

За бажанням слухачів школа також передбачає участь лише у теоретичних заняттях.

Іконопис

Учасники школи, в залежності від року навчання, ділитимуться на три рівні – початківці, другий та третій роки навчання (по 10-12 осіб у групі). Кожну групу провадитиме досвідчений іконописець.

Теоретична частина складається з трьох лекційних курсів:
Богослов'я та духовність ікони (для початківців). Метою та завданням курсу є подати базові знання з богослов'я ікони зі східнохристиянської перспективи, представити місце та роль ікони у Переданні Церкви, історичні та богословські основи іконографії та іконопочитання; різні типи найголовніших іконографічних зображень Пресвятої Трійці, Ісуса Христа, Богоматері, ангельських сил.
Проблема зображення Осіб Пресвятої Трійці . Курс розглядатиме історію розвитку ранньохристиянської та візантійської іконографії Спасителя, Троїчних промислительних ікон, знаково-символічних ікон Трійці та Трійці Рубльова, а також контроверсійні питання зображення трансцендентного Бога (Отця і Духа) та Спасителя у національних типах. Тема курсу зачіпає найголовніший «нерв» богослов ’ я ікони, тому у значній мірі він буде нагодою до роздумів про феномен ікони на загал, базованих на письмових та візуальних першоджерелах.
Давній західноукраїнський іконопис: деякі аспекти малярства. Метою курсу є ознайомити з великим дослідницьким матеріалом по індивідуальних технічних, технологічних та малярських особливостях творчості конкретних середньовічних іконописців. Перша частина курсу буде присвячена виявленню складних, неформальних рішень у моделюванні і виготовленні іконних щитів; застосовуваних при цьому матеріалах і інструментах. Викладачі ділитимуться міркуваннями про значення присутності або відсутності паволоки на поверхні щита, якості клеєкрейдяних ґрунтів і способів їх нанесення на щит. Друга частина базуватиметься на дослідженнях природи пігментів, способах і послідовності кольоротворення, способах і послідовності моделювань елементів композиції. Студентам демонструватимуться фотоматеріали з фрагментів ікон, мікро та макрознімки малярської поверхні з виявом різниць фактур, природи пігментів і особливостей у способах їхніх застосувань. Курс є націлений на подальше практичне застосування студентами отриманих знань та активний зворотній зв'язок з аудиторією під час викладів.

Викладачі школи

Павло Петрушак
викладач іконопису та курсу Давній західноукраїнський іконопис: деякі аспекти малярства

Навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. Ів. Труша (1965-69) та інституті прикладного і декоративного мистецтва (1972-79). З 1971 по 2002 рік – реставратор Національного музею у Львові, де очолював майстерню темперного живопису. Комісією з атестації реставраторів при МК Російської Федерації у 1992 році йому була присвоєна вища категорія реставратора станкового темперного малярства. Провів реставрацію багатьох творів з колекції музею, серед яких: “Арх. Михаїл” із Сторони, “Стрітення” із Станилі, “Богородиця Одигітрія”із Підгородець, “Св. Микола” із Вільшаниці. З 2003 року - реставратор Волинського краєзнавчого музею у м. Луцьку.

Анастасія Чабан
викладач іконопису та курсу Давній західноукраїнський іконопис: деякі аспекти малярства

Художню освіту здобула в училищі прикладного мистецтва ім. Ів. Труша (1972-76) та інституті прикладного і декоративного мистецтва (1976 – 82). З 1989 року працювала реставратором станкового темперного малярства в реставраційній майстерні Національного музею у Львові. У 2000 році отримала вищу категорію реставратора станкового темперного малярства. Серед інших реставрувала такі шедеври з колекції музею, як “Богородиця Одигітрія” із Грушева, “Вознесіння” із Підгородець, “Зішестя Св. Духа”, “Богоявлення”, ”Нерукотворний Образ” із Радружа, “Преображення” із Бусовиска. На їх ґрунтовному аналізі і буде базований курс присвячений особливостям західноукраїнського середньовічного малярства. З 2003 року - реставратор Волинського краєзнавчого музею у м. Луцьку.

Марія Свідрик
координатор школи та викладач курсу Богослов'я та духовність ікони

Випускниця Українського Католицького Університету, згодом навчання в Університеті св. Павла (Оттава, Канада), написання ліценціатської праці на тему «Аскетичні аспекти іконописання». Стажування в іконописній школі в Серіате (Північна Італія), а також навчання в іконописній майстерні під керівництвом Томаса Немета. Викладач курсу Богослов'я ікони та Сакральна архітектура християнського Сходу в УКУ.

Соломія Тимо
викладач курсу Проблема зображення осіб Пресвятої Трійці

Закінчила Санкт-Петербурзький інститут живопису, скульптури та архітектури (факультет теорії та історії мистецтва). Стажувалася у Греції, Польщі та США. Працює у Львівській Галереї Мистецтв, викладала Богослов'я ікони в УКУ. Сфера наукових зацікавлень: галицький іконопис 15-16 ст., ранньохристиянське та візантійське мистецтво.

Прийом заяв відбуватиметься з 29 травня до 10 червня 2007 року.

Для участі в Літній іконописній школі потрібно заповнити анкету в електронному варіанті або отримати її за адресою:
м. Львів, вул. Хуторівка, 35 (навпроти гуртового ринку „Шувар")

Богословський центр УКУ
деканат філософсько-богословського факультету (кім. 105)
Марічка Свідрик
тел. (032) 240-99-56; (032) 240-99-40 (#2030)
ел. пошта: arsacra@ucu.edu.ua
Web: http://www.ucu.edu.ua/ukr/summerschools/pastoral/icon.painting/

Liliyah Romanova
11.05.2007, 21:41
Миху, записуйтесь. ;) Багато корисного дізнаєтеся. Там хороші люди викладатимуть. Знаю деяких особисто.

Мих
28.05.2007, 23:46
Миху, записуйтесь. Багато корисного дізнаєтеся. Там хороші люди викладатимуть. Знаю деяких особисто.

Трішки пробував малювати ікони. Але. Напевно дам дорогу дітям, а сам буду на фарби заробляти.

afterstep
28.05.2007, 23:52
Напевно дам дорогу дітям, а сам буду на фарби заробляти.

хороший тато!
Деякі тати заробляють на чорнило... а не на фарбу - та ще й дітям...

Liliyah Romanova
28.05.2007, 23:57
Напевно дам дорогу дітям, а сам буду на фарби заробляти.
А ще на пиво. ;) Бо ті фарби на пиві трохи розводять.

Liliyah Romanova
28.05.2007, 23:59
Трішки пробував малювати ікони.
Миху, там є не лише практична, а й теоретична частина. Повірте, що теоретична дуже цікава, а тим більше для тих, кому не хочеться у фарбах бабратися. ;)

Мих
29.05.2007, 00:11
Повірте, що теоретична дуже цікава
Вірю, люблю цю справу, був би час.

пупер
29.05.2007, 16:12
мій батько дуже добре малював, але не ікони... :)