КПК

Показати повну версію : Десятина в церкві

Liliyah Romanova
20.04.2007, 19:34
От мені цікаво, хто що думає про це. Чи повинна бути десятина? Чому повинна, чому не повинна?
Прошу обґрунтувати свій вибір в опитуванні.

Ольга
20.04.2007, 22:20
Актуальне для мене особисто це питання. Не маю великого досвіду поки що. Думаю, що важлим не є десятина призначена для церкви (яко структури), а десятина, яку людина жертвує на певні потреби інших людей.

Знайомий священник збирає десяту частину з будь-якого прибуку в окрему скриньку. І як тільки бачить у когось потребу, то витягає кошти зі скриньки.

пупер
20.04.2007, 22:57
у мормонів є десятина, в адвентистів...
чому б її не зробити і "традиційній" церкві?...

SerhijS
21.04.2007, 13:03
Думаю, що важлим не є десятина призначена для церкви (яко структури), а десятина, яку людина жертвує на певні потреби інших людей.
Проблєми і виникають саме від тоді як люди починають важати, що якийсь принцип є не важливим. Якщо не довіряєте церкві то так і скажіть.
Людина передає десятину церкві, а вже церква розпоряджається цими грошима (благодійність, допомога потребуючим).

Знайомий священник збирає десяту частину з будь-якого прибуку в окрему скриньку. І як тільки бачить у когось потребу, то витягає кошти зі скриньки.
А ви уявляєте який розмір десятини був би якщо люди сумлінно дотримувалися цього принципу? А ще й організовано його збирали та використовували.

SerhijS
21.04.2007, 13:05
чому б її не зробити і "традиційній" церкві?...
Бо люди не довіряють.

у мормонів є десятина,
у мормонів є десятина, а також ще пожертви.
І у випадку потреби члена церкви йому допомогають.

Полковник
21.04.2007, 13:18
От мені цікаво, хто що думає про це. Чи повинна бути десятина? Чому повинна, чому не повинна?
Прошу обґрунтувати свій вибір в опитуванні.
А что это такое?:confused:

afterstep
21.04.2007, 15:15
А что это такое?
Податок з доходу. Добровільний. типу внесків в пенсійний фонд чи "закрома родіни". Має лише ту перевагу, що є більш контрольованим, ніж державні податки, відповідно - менше розкрадається.

Полковник
21.04.2007, 15:18
Податок з доходу. Добровільний. типу внесків в пенсійний фонд чи "закрома родіни". Має лише ту перевагу, що є більш контрольованим, ніж державні податки, відповідно - менше розкрадається.

Ясно. "Вас не обманут, Вы не в церкви!" (О. Бендер):rolleyes:

afterstep
21.04.2007, 15:48
ні - все значно простіше. Як біблія6 так і значна частина церковних законів, і сама ота вся метушня хороша для невеликих населених пунктів. Де практично всі одне одного знають (і пальцем покажуть). Отам - 100% відповідність реального життя і проповідей з амвона.
Але навіть для міста 100-тисячника, а тим паче - Москви, шахрай Бендер і піп - мало відрізнялися ;) причому по тексту роману видно, що то не "заказний" персонаж - так любовно описати "отца Федора" можна було лише на основі реального прототипу ;)

пупер
21.04.2007, 16:14
Бо люди не довіряють.
у мормонів є десятина, а також ще пожертви.
І у випадку потреби члена церкви йому допомогають.
Бо люди не довіряють...
і цим все сказано....

Полковник
21.04.2007, 16:43
Але навіть для міста 100-тисячника, а тим паче - Москви, шахрай Бендер і піп - мало відрізнялися ;) причому по тексту роману видно, що то не "заказний" персонаж - так любовно описати "отца Федора" можна було лише на основі реального прототипу ;)

Да. Именно так. Ильф и Петров в своем произведении выступили обличителями МПЦ. Они показали всему миру лживость этой церкви и этой веры. Всё именно так и было!

пупер
21.04.2007, 16:46
Да. Именно так. Ильф и Петров в своем произведении выступили обличителями МПЦ. Они показали всему миру лживость этой церкви и этой веры. Всё именно так и было!
ільф і петров виступали гласом партії...

afterstep
21.04.2007, 17:02
ільф і петров виступали гласом партії...

в жодному разі - ні ;) Подейкують, що партія саме збиралася їм цноти повідкручувати, але, враховуючи популярність першого роману - сказала виправити допущені ідеологічні помилки в другому ;)

пупер
21.04.2007, 17:08
в жодному разі - ні ;) Подейкують, що партія саме збиралася їм цноти повідкручувати, але, враховуючи популярність першого роману - сказала виправити допущені ідеологічні помилки в другому ;)
:)
чутки?...
остап вишня теж був страшенно популярним....

Ольга
21.04.2007, 17:21
Людина передає десятину церкві, а вже церква розпоряджається цими грошима (благодійність, допомога потребуючим).
а можна детальніше про це? де сказано саме так?

afterstep
21.04.2007, 17:35
чутки?...
остап вишня теж був страшенно популярним....

http://www.zavtra.ru/cgi//veil//data/denlit/119/31.html

А вот товарищ Сталин в свое время серьезно отнесся к этим книгам. Когда ему правильные советские писатели по цепочке доложили, что издеваются над советской действительностью Ильф и Петров, к тому же еще под псевдонимами скрываются, он затребовал себе эти книги. Это теперь все на НКВД сваливают, а на самом деле следили за писателями все больше сами писатели: шаг влево, шаг вправо — сразу в НКВД сигнал давали. Товарищ Сталин, как не относись к нему, в литературе разбирался не в пример всем остальным после него вождям, включая нынешних, что о нем бы ни говорили, он спас для нас, для мировой литературы — опять-таки прежде всего от бдительных собратьев по перу — великого Шолохова. Товарищ Сталин, как всегда ночью, прочитал "Золотого теленка", ничего не сказал, только усмехнулся грустно в усы, оставил книгу открытой. Спросить не решились, что бы это значило. И не знали, что делать с Ильфом и Петровым? То ли сажать, то ли большими тиражами "Золотого теленка" издавать?

О - знайшов "першоджерела" ;)
http://magazines.russ.ru/voplit/2001/1/petrov.html

Заметка «Илья Ильф и Евг. Петров. «Двенадцать стульев», опубликованная в «Вечерней Москве» 21 сентября 1928 года, была написана в том стиле, который писатели впоследствии определили как «удар палашом по вые». «Роман читается легко и весело», — писал рецензент Л. К., но вместе с тем «утомляет». «Утомляет потому, что роман, подымая на смех несуразицы современного быта и иронизируя над разнообразными представителями обывательщины, не восходит на высоты сатиры... Авторы прошли мимо действительной жизни — она в их наблюдениях не отразилась...» В том же году Георгий Блок писал, что эта книга — «легко читаемая игрушка, где зубоскальство перемешано с анекдотом... Социальная ценность романа незначительна, художественное качество невелико»

New Shrek
21.04.2007, 17:43
Податок з доходу.
чистого... надіюсь

afterstep
21.04.2007, 17:48
чистого...

чистота доходів церкву не цікавить - то ж не податкова, яка урвала, і ще дивиться, на чому би вштрафувати...
В них навіть в кодексі прописано - жи більше ціниться не праведник, а грішник, що розкаявся.
--
Можу прокоментувати: праведник зазвичай зануда з виразкою шлунку та вітром в кишені....

пупер
21.04.2007, 17:58
Можу прокоментувати: праведник зазвичай зануда з виразкою шлунку та вітром в кишені....
може грішник ціниться, бо гроші має?...

afterstep
21.04.2007, 18:04
може грішник ціниться, бо гроші має?...

не тому - а тому, що готовий їх свідомо віддати.

New Shrek
21.04.2007, 18:09
не тому - а тому, що готовий їх свідомо віддати.
украв поділись з ближнім...

New Shrek
21.04.2007, 18:09
а притча про некто зовсім про протилежне говорить От Матфея 18
приведен был к нему некто, который должен был ему десять тысяч талантов; 25 а как он не имел, чем заплатить, то государь его приказал продать его, и жену его, и детей, и всё, что он имел, и заплатить; 26 тогда раб тот пал, и, кланяясь ему, говорил: государь! потерпи на мне, и всё тебе заплачу. 27 Государь, умилосердившись над рабом тем, отпустил его и долг простил ему. 28 Раб же тот, выйдя, нашел одного из товарищей своих, который должен был ему сто динариев, и, схватив его, душил, говоря: отдай мне, что должен. 29 Тогда товарищ его пал к ногам его, умолял его и говорил: потерпи на мне, и всё отдам тебе. 30 Но тот не захотел, а пошел и посадил его в темницу, пока не отдаст долга. 31 Товарищи его, видев происшедшее, очень огорчились и, придя, рассказали государю своему всё бывшее. 32 Тогда государь его призывает его и говорит: злой раб! весь долг тот я простил тебе, потому что ты упросил меня; 33 не надлежало ли и тебе помиловать товарища твоего, как и я помиловал тебя? 34 И, разгневавшись, государь его отдал его истязателям, пока не отдаст ему всего долга.

Оля
21.04.2007, 20:39
а можна детальніше про це? де сказано саме так?

Олю,знайшла багато пояснень тут : http://www.bible.com.ua/answers/r/15/

Я - за десятину. І щомісяця першого числа виписую певну суму, не очікуючи, коли в мене будуть гроші. Я розумію, що Богові не потрібні наші подачки. Адже написано, що потрібно віддавати з першого, а не зі залишків. :) Але написано дуже влучно російською, що "в благодеятельности должна бьіть рассудительность". :) Тому, коли я бачу, що церква стала бізнесом, а служителі там добре коло неї "нагріваються", то в таку церкву я положу хіба долара в шапочний збір. ;)
І ще. В Америці мені краще дати на місію, чи в церковну касу, бо інакше ті гроші забере вуйко Сем і буде спонсорувати те, проти чого я проти.

New Shrek
21.04.2007, 21:26
І ще. В Америці мені краще дати на місію, чи в церковну касу, бо інакше ті гроші забере вуйко Сем і буде спонсорувати те, проти чого я проти.

І скіко Ви економите на тих внесках,не знаю як то в Сіетлі називається, а у нас ві Львоі називається податковий кредит

Оля
21.04.2007, 21:32
І скіко Ви економите на тих внесках,не знаю як то в Сіетлі називається, а у нас ві Львоі називається податковий кредит

Я не рахувала. Може податками би і менше було. Не знаю. Я не про економію думаю, а про допомогу людям і про благословіння для себе і своєї сім"ї.

Калиниченко
21.04.2007, 23:34
Я вважаю, що десятину використовують лідери різних сект і позацерковних християн для поповнення казни цих позацерковних організацій. Вони чомусь подають десятину як „завіт християн з Богом”, що не зовсім так. Наскільки я знаю, в сектах „нове покоління”,”посольство Божьє”, „слово веры” та інших неоп”ятидестницьких організаціях прийнята ціла „теологія процвітання”, в яку обов”язково входить десятина. Всі ці теології – це однозначно єресь. Ставлення Православної Церкви до десятини негативне, тобто десятина не береться, хто скільки може, стільки і дає.

Liliyah Romanova
22.04.2007, 00:09
Моя думка щодо десятини.
Я вважаю, що вона повинна бути. Чому? Тому що тоді є порядок із коштами.
Традиційна церква не має десятини ІМХО, бо їй це вигідно. Тоді грошей більше сиплеться. І начебто пожертви добровільні, але ж люди не дадуть, що мають, а дадуть більше. Чого? Бо то "на церкву". І це вимовляється з особливою богобоязною інтонацією. Православна церква тут взагалі має унікальні випадки, бо при вході вивішує "тарифи" на хрещення, шлюб, похорон (нещодавно читала страхітливу статтю про те, як одна сім'я намагалася охрестити доньку в Москві). У Києві бачила, що є два цінники. Якщо індивідуальні послуги, то дорожче, якщо на конвеєрі - відповідно дешевше.

Бачу, як є у протестантів. На мою думку, там є порядок. Зрештою, там пастор у церкві не працює, то є більше як його покликання. А в нас священик утримується з церкви, то і неврегульований приплив коштів є вигідніший.
Може, в окремих традиційних церквах з тим і є порядок, але загалом виглядає так, що священик живе у кам'яниці (коли люди в селі - у хатах дерев'яних), має шкіряні меблі, купу дорогого посуду, хмари одягу. За 2-3 роки після буття на парафії купує машину, а ще через три - міняє на кращу.
Звичайно, все за один день не зміниш, але зміна має бути, бо невідомо ще, на ЩО ми даємо кошти, коли даємо "на церкву".

пупер
22.04.2007, 01:09
бо при вході вивішує "тарифи" на хрещення, шлюб, похорон....
для москалів дорожче?!!! :eek:

Мих
22.04.2007, 01:10
Десятина не може вплинути на порядок і врегульованість чи на зловживання. не знаю, як в Канаді, але, думаю люди якраз в більшості дають менше, ніж десятину на церкву. Багато залежить порядок від священника, та і від двадцятки залежить - які там люди є.
Що до утримання священника, то звідки йому утримуватися, а якщо ще є сімя? На пенсію він також не може розраховувати. Ну а зловживання...
Люди бувають і грішні і не кожен може втриматися від спокуси.

New Shrek
22.04.2007, 01:11
для москалів дорожче?!!! :eek:Дискримінація за мовною ознакою ,однако...

Мих
22.04.2007, 01:11
для москалів дорожче?!!!

двойной таріффф + НДС.

Levko
16.12.2008, 09:52
Моя думка щодо десятини.
.

Підтримую вас на всі 100% ! ! ! !
Тому що то є Біблійно давати 10-тину - це не людські вигадки, а Божа постанова для нашого ж блага ! ! ! !

Мих
16.12.2008, 11:22
Підтримую вас на всі 100% ! ! ! !
Тому що то є Біблійно давати 10-тину - це не людські вигадки, а Божа постанова для нашого ж блага ! ! ! !

Не хочу здатися євреєм, але скажіть, десятина від чого?

Мих
16.12.2008, 11:25
Допис від Liliyah Romanova Переглянути допис
Моя думка щодо десятини.

Яким чином?

Я от хотів згадати про Новий Завіт, там жінка, яка дала найменше - дала найбільше, виходячи з її достатків. І там про десятине не йдеться.

пупер
16.12.2008, 11:53
а як щодо "лепти", про яку говорив Ісус Христос? ! ! ! ! о_О

франц-йосип
16.12.2008, 12:18
А чому десятина має бути скасована,по-перше це не Моісеїв Закон а той Закон,що існував до Синаю,і за яким жив Авраам (що віддав десятину Мелхиседеку).Бут.14,18-20.Потім десятина була джерелом існування синів Левіних
А Левієвим синам Я дав ось кожну десятину в Ізраїлі на спадщину, взамін за їхню службу, бо вони виконують службу скинії заповіту.Чис.18,21.
А от ап.Павло писав Хіба ви не знаєте, що священнослужителі від святині годуються? Що ті, хто служить вівтареві, із вівтаря мають частку? Так і Господь наказав проповідникам Євангелії жити з Євангелії.1Кор.9.13-14 правда додаючи особисто про себе Але з того нічого не вжив я. А цього не писав я для того, щоб для мене так було. Бо мені краще вмерти, аніж щоб хто знівечив хвалу мою!
1Кор 9.15 І як ми знаємо ,Павло іще був справним пошивачем наметів,так що міг собі заробити на хліб,до чого закликав і інших.

Levko
16.12.2008, 13:18
а як щодо "лепти", про яку говорив Ісус Христос? ! ! ! ! о_О

Все дуже просто, Пупере!

Раджу вам спочатку випробувати Бога десятиною:

Принесіть же ви всю десятину до дому скарбниці, щоб страва була в Моїм храмі, і тим Мене випробуйте, промовляє Господь Саваот: чи небесних отворів вам не відчиню, та не виллю вам благословення аж надмір? Малахії 3.10

А потім можна братися уже за "100-тину" - яку принесла вдова, через свою велику віру.

Я бачив людей, котрі живуть на 10%, а 90% віддають для Бога. І не просто існують на ці 10% - а процвітають. Хіба це не чудо!!!

Все, насправді, залежить від нашої віри!

Богу потрібна наша віра в те що тільки Він наш головний Забезпечитель, а не наші гроші!:)

Levko
16.12.2008, 14:27
Не хочу здатися євреєм, але скажіть, десятина від чого?

Якщо скажу від прибутку- запитаєте а що робити коли прибуток прийшов не грошима, а якимось товаром, або коли щось подарували...?

А лиш скажу, що десятина це не Закон, а акт любові і довіри перед Богом.

Lents
16.12.2008, 15:59
Ми з чоловіком даємо десятину, правда не зовсім точно так, як нас вчать у церкві (протестантьській). Звичайно в нас все обгрунтовується Словом Божим. Ісус десятини не відміняв.
Мт.23:23 Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що даєте десятину із м'яти, і ганусу й кмину, але найважливіше в Законі покинули: суд, милосердя та віру; це треба робити, і того не кидати.
Але ми вже не під законом, і Господь буде дивитись не на кількість грошей, а на те, які мотиви спонукали людину для того, щоб їх дати.
Десятина - Закон, а Благодать - це ще більше!

пупер
16.12.2008, 16:00
Все дуже просто, Пупере!
Раджу вам спочатку випробувати Бога десятиною:
луки 21:2-4 побачив і вбогу вдовицю одну, що дві лепти туди вона вкинула. і сказав Він: “поправді кажу вам, що ця вбога вдова вкинула більше за всіх. бо всі клали від лишка свого в дар Богові, а вона поклала з убозства весь прожиток, що мала"
Я бачив людей, котрі живуть на 10%, а 90% віддають для Бога. І не просто існують на ці 10% - а процвітають. Хіба це не чудо!!!
у мене питання: який сенс ви вкладаєте у слова "для Бога"?

Lents
17.12.2008, 14:45
А ще більше чудо було би, якби вони віддавали 100% і процвітали. ;) Гроші, би, наприклад, у форточку залітали просто з неба...

Levko
17.12.2008, 16:44
[B]

у мене питання: який сенс ви вкладаєте у слова "для Бога"?

Тобто, ви хотіли спитати куди я віддаю свої гроші, 10-тину?
Віддаю в помісну церкву до котрої належу.

SatYr
23.12.2008, 14:07
То ви про голів сект ?

Levko
23.12.2008, 15:14
То ви про голів сект ?

Ми, здається, говоримо про християнство і християн і тема називається "Десятина в церкві, а не в секті"!:)

Sensatyv
23.12.2008, 20:18
Я даю десятину тим, хто її дійсно потребує, а не тим, хто товче копійку на людській біді. Ми - це тіло Христове - це та сама Церква, яку потрібно підтримувати, лікуючи хворі місця, а не стимулюючи ріст метастазів.