КПК

Показати повну версію : Християнські течії

Сторінки : [1] 2

Оля
16.04.2007, 06:25
П'ятидесятництво в Україні.

Історія Церкви християн віри євангельської (п'ятидесятників) в Україні своїми коріннями віровчення даного руху сягає дуже давніх періодів історії, коли в середовищі ортодоксального православ'я з низки причин почалися духовні пошуки євангельського типу, що стосувалися як віровчення, так і практики богослужіння, притаманних для першоапостольскої церкви.

Ці пошуки, що призводили до утворення в надрах православ'я тих чи інших релігійних течій, протестантських за своїм духом і харизматичних за своєю суттю, особливо підсилилися в часи розколу в Російській православній церкві в епоху царювання Олексія Михайловича. Віруючі люди, дезорієнтовані нескінченними і непримиренними суперечками щодо ряду ритуальних обрядових особливостей, що послужили причиною розколу, і бажаючи навчатися Євангелії з першоджерела, почали звертатися до Біблії самостійно. Читання Євангелії приводило їх на шлях євангельського вірування і євангельської практики богослужіння. Це послужило причиною виникнення так званого «духовного християнства». Особливо яскраво прослідковується спорідненість сучасного п'ятидесятницького руху з рухом духоборців і молокан у царській Російській імперії. Безліч громад духоборців і молокан у ХУШ-ХІХ ст. з ряду причин було утворено саме на півдні України в Таврії. Це значною мірою підготувало ґрунт для наступного руху євангельських християн, баптистів і п'ятидесятників, які стрімко стали розвиватися пізніше, коли відбулося поступове злиття духовних пошуків нашого народу з євангельськими рухами в інших країнах.

Є серйозні підстави в історичному плані вважати духоборців, а особливо молокан, ранніми попередниками п'ятидесятників у Росії й Україні. Так, історичним фактом є масовий сплеск харизматичних проявів (у тому числі – говоріння іншими мовами і пророцтва) у цих рухах в Україні ще в 1833 р. на Молочних водах. У той же час історичною правдою є те, що п'ятидесятницький рух в Україні сформувався внаслідок злиття духовних шукань нашого народу і протестантських рухів у Західній і Північній Європі та в Америці.

Виникнення і поширення організованого п'ятидесятницького руху сучасного типу в Україні (у її сучасних кордонах) характеризується паралельним виникненням трьох самостійних початкових джерел.

Оля
16.04.2007, 06:27
Зародження п'ятидесятництва на Західній Україні (Польща).

На заході України п'ятидесятницький рух почався влітку 1920 р. із приїздом у Биківці, що в районі Кременця (ця територія на той час була під владою Польщі), українських селян Порфирія Ільчука, Трохима Нагорного і Йосипа Антонюка, які були на заробітках в Америці («Благовісник», 1,2002). Майже одночасно такі ж вогнища виникли в Рівненській і Волинській областях завдяки діяльності тих реемігрантів, що поверталися зі США. Це призвело до того, що 4-6 травня 1924 р. в Кременці був проведений перший з'їзд християн Святої П'ятидесятниці, на якому й був утворений П'ятидесятницький Союз Церков під керівництвом Івана Герасевича (Гериса). У 1928 р. відбувся другий з'їзд, на якому були представлені українські і білоруські громади. До 1929 р. відбулося об'єднання українських, білоруських, польських і німецьких церков п'ятидесятників у тодішній Польщі і створений Всепольський союз християн віри євангельської п'ятидесятників під керівництвом Артура Бергольця. Величезну допомогу в діяльності Союзу надавала Східно-Європейська місія під керівництвом Густава Герберта Шмідта («Благовісник» 4,2000). У Біблійному інституті, відкритому в Данцигу, одержали прекрасну богословську освіту сотні пасторів і проповідників. Видавалися журнали «Примиритель», «Євангельський голос», «Будівельник Божої церкви» і «Доступ» українською, російською і польською мовами. Функціонував також на утриманні Союзу дитячий будинок, яким завідувала Л.І. Коб'яко. Цей Союз церков існував до вересня 1939 р., коли почалася Друга світова війна і територія Польщі була розчленована. До осені 1939 р. в Союзі нараховувалося понад 300 громад, а в них — 25.000 членів, основну кількість яких складали українці.

Оля
16.04.2007, 06:28
Зародження п'ятидесятництва в УРСР (СРСР)

У 1921 р. почався організований п'ятидесятницький рух у Радянській Україні. Він пов'язаний з приїздом до Одеси з Америки євангеліста Івана Воронаєва, який у свій час змушений був залишити царську Росію, рятуючись від переслідувань з боку царського уряду. Рух від свого центру в Одесі став швидко поширюватися спочатку на півдні України, а потім і далеко за її межами (« Благовісник » 1,1999; 3,2000).

Перша п'ятидесятницька церква була утворена внаслідок діяльності І.Ю. Воронаєва й офіційно відкрилася 12 листопада 1921 р. в Одесі. У 1924 р., коли кількість церков досягла більше п'ятдесяти, був проведений перший з'їзд і утворений Обласний союз християн євангельської віри з центром в Одесі. У вересні 1925 р. на з'їзді був заснований Всеукраїнський союз християн євангельської віри, у якому тоді нараховувалося більше ста церков. Головою Союзу був обраний І.Ю. Воронаєв. Отже, 3 вересня 2000 р. виповнилося рівно 75 років існування Всеукраїнського Союзу п'ятидесятників.

П'ятидесятницький рух поступово поширився і в різних регіонах Російської Федерації. Згідно з офіційними даними, у 1928 р. п'ятидесятницьких церков у Радянській Україні нараховувалося 350, а в 1930 році в СРСР було десь 500 церков із загальною кількістю членів близько 25 тисяч. Центральна місцева церква в Одесі нараховувала понад тисячу членів. В Одесі видавався журнал Союзу ХЄВ «Євангеліст», який був закритий владою восени 1928 р. Незмінним керівником Союзу, головою його Правління був Іван Воронаєв.

Оля
16.04.2007, 06:29
Довоєнне гоніння на Церкву

У 1930 р. Союз був закритий, церкви були позбавлені реєстрації, керівництво Союзу було безпідставно звинувачене в контрреволюційній діяльності і піддано жорстоким репресіям. Зокрема В. Колтович і М. Рюмшин загинули в таборах. Дотепер немає достовірних даних про смерть у ГУЛАЗІ голови Союзу І. Воронаєва. Відомо тільки те, що в 1942 р. він ще був живий у віддаленому північному таборі. Багато інших керівників Союзу також закінчили своє життя у в'язницях і таборах. Деякі були розстріляні. Дружина Воронаєва — Катерина Опанасівна багаторазово заарештовувалася. В цілому вона провела у в'язницях, таборах і засланнях близько 25 років.

Восени 1939 р., коли почалася Друга світова війна і Польща була поділена, Всепольський Союз християн віри євангельської припинив своє існування. Західну частину України і Білорусі, де було зосереджено більшість п'ятидесятницьких церков Всепольського Союзу, приєднали до Радянського Союзу. На той час головою Союзу був Артур Бергольц, який опинився в окупованому Німеччиною місті Лодзь. Всі інші керівники Союзу були на радянській території. У 1939-1940 роках, після встановлення Радянської влади в Західній Україні, тут було репресовано багато пасторів церков.

У період німецької окупації України і Білорусі в 1942-1944 роках керівники п'ятидесятницьких спільнот, які залишилися на волі, намагалися відновити діяльність Союзів християн євангельської віри та християн віри євангельської і об'єднати церкви, що до певної міри мало успіх. Зрештою було утворено два центри. Один з них об'єднував ХЄВ (П'ятихатки, Дніпропетровська область), очолювався Г. Понурко, Д. Пономарчуком і П. Бідашом. Другий — об'єднував ХВЄ (Барановичі, Брестська область) і очолювався з Іваном Панько та Сергієм Вашкевичем.

Оля
16.04.2007, 06:29
Післявоєнне гоніння на Церкву

У 1945 р. органами Радянської влади під загрозою нових репресій керівникам п'ятидесятників було запропоновано влитися в загальний союз із Всесоюзною радою євангельських християн баптистів на підставі так званої Серпневої угоди, що була підписана обома сторонами в серпні 1945 р. З боку п'ятидесятників ця угода була підписана А. Бідашом, Д. Пономарчуком, І. Паньком та С. Вашкевичем, які репрезентували церкви як ХЄВ, так і ХВЄ. Багато церков п'ятидесятників, особливо в західних областях України, ввійшли до ВРЄХБ, де перебували аж до 1989 р. Однак, з огляду на особливості віровчення, у союз з євангельськими християнами і баптистами ввійшла тільки деяка частина п'ятидесятників, та й ті, які ввійшли у ВРЄХБ, були опісля дуже розчаровані результатами об'єднання. З цієї причини в березні 1948 р. у Дніпродзержинську Дніпропетровської області відбувся нелегальний з'їзд п'ятидесятників під керівництвом А. Бідаша, що прийняв рішення порушити клопотання перед урядом Радянського Союзу про дозвіл відновити діяльність Союзу п'ятидесятників. Важливою обставиною було те, що в цій нараді брали участь представники від усіх трьох братств п'ятидесятників. На нелегальному з'їзді в Дніпродзержинську було вироблене звернення до керівництва ВРЄХБ і уряду СРСР, в якому аргументовано доводилося, що за минулі роки об'єднання не досягло якихось позитивних результатів у своїй діяльності, бо й виявилися особливості віронавчальних систем баптизму і п'ятидесятництва, які важко поєднати. Крім того, прийняте звернення до Радянського уряду з проханням дозволити п'ятидесятникам мати свій власний Союз церков.

Всі учасники цього з'їзду були арештовані і засуджені на тривалі терміни позбавлення волі. У серпні 1956 р., вийшовши з ув'язнення, керівники п'ятидесятників на чолі з А. Бідашом, Віктором Бєлих і І. Левчуком зібрали ще один нелегальний з'їзд у Харкові, на якому також прийняли рішення звернутися до уряду СРСР з тим самим проханням — про відновлення легальної діяльності Союзу. Цього разу вони одержали позитивну відповідь і почали збирати необхідні для реєстрації Союзу документи від місцевих церков. Документи були передані в Раду в справах релігій у Москві. Однак «відлига» швидко закінчилася і, замість реєстрації Союзу п'ятидесятників, на місцях, згідно тих же списків, переданих у Москву, почалися судові процеси над керівниками й активними членами церков по всьому СРСР. Усі ці роки п'ятидесятницьке братство було роздробленим на кілька частин, де були свої визнані лідери. Єдиного центру не існувало. Значна частина церков входила до ВРЄХБ. Починаючи з 1968 р., була дозволена реєстрація п'ятидесятницьких церков незалежно від ВРЄХБ. За станом на 1989 р., в Україні було близько 200 автономно зареєстрованих церков п'ятидесятників, діяльність яких координувала Рада Пресвітерів. Інші церкви не були зареєстровані, але вони також мали свій керівний центр.

Оля
16.04.2007, 06:30
Вільні часи в сучасній Україні

Відновлення діяльності Союзу п'ятидесятницьких церков. У період, який настав після перебудови, почалася робота з відновлення діяльності Союзу п'ятидесятників. 25-26 травня 1990 р. у Коростені (Житомирська обл.) був проведений Всеукраїнський з'їзд, на якому була відновлена діяльність Всеукраїнського Союзу християн віри євангельської — п'ятидесятників, що об'єднав у своїх рядах місцеві церкви, які належали раніше до різних груп, зареєстрованих у ВРЄХБ або зареєстрованих автономно і незареєстрованних церков ХВЄ і ХЄВ. Головою відновленого Союзу був обраний Микола Мельник, що керував Союзом церков до 1998р. Союз церков християн віри євангельської України на початку своєї діяльності в 1990 р. нараховував 400 церков. Нині в Союз церков ХВЄП входить 24 обласних об'єднань, об'єднання церков ХВЄ Республіки Крим і міське об'єднання церков Києва. На середину 2001 р. церков у Всеукраїнському Союзі церков ХВЄ було 1360. Загальна кількість членів — 100500. Кількість пасторів — 988. Кількість інших служителів — 1549. Наявні також 624 церковні будинки, ще 161 будинок молитви будується. А вже у 2007 році у ЦХВЄУ(п'ятидесятників) було помісних общин (церков)-1490 із загальною кількістю членів - 108219 та 1263 пасторів і інших служителів - 2017. У церквах існують: хорів - 414 диригентів - 617. Церковні будинки мають 757 помісних общин (церков) та ще 202 церкви ведуть будівництво. У церквах союзу існують 368 спеціальних евангелізаційних групи для проведення евангелізацій. Та декілька вищих духовних закладів освіти, зокрема, КБІ (Київський біблійний інститут), ЛБС (Льівська богословська семінарія) та інші.

Оля
16.04.2007, 06:35
От так то. Основи нашого віровчення принесені з Америки. :) Недарма нас савєти називали "американськими шпіонами". ;););)

Оля
16.04.2007, 09:50
Дякую, Лілю! :) От так краще. ;) Бо ще подумають,що я щось пропагую.

Калиниченко
16.04.2007, 12:09
На мій погляд, п”ятидесятники не є сектантами, і я майже не ознайомлений з вашим віровченням, але мені цікаво, як ви ставитесь до слів Ісуса:”І я кажу тобі, що Петро ти, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, - і сили адові не переможуть її. І ключі дам тобі від Царства Небесного, і що на землі ти звяжеш, те буде звязане на небі, а що на землі ти розвяжеш, те буде розвязане на небі”? Православні християни вірують, що Господь Ісус Христос заснував єдину, святу, соборну і апостольську Церкву, в якій здійснюється спасіння людини. В першому тисячолітті існувала велика кількість християнських течій, але їхні назви, суть іхнього віровчення тепер знають тільки історики, тобто ці всі течії не були живими гілками християнства, і вони перервалися, а Церква живе.

Liliyah Romanova
16.04.2007, 19:38
Православні християни вірують, що Господь Ісус Христос заснував єдину, святу, соборну і апостольську Церкву, в якій здійснюється спасіння людини.
Еге, а "православне дерево" фактично УСІ церкви заносить до рангу сект. :(

Калиниченко
16.04.2007, 21:08
Значить, мої погляди відрізняються від поглядів автора „дерева”. В православ"ї "православне дерево" не догма.Секти – це організації свідків Єгови, посольство Божьє, Побєда, церковь Христа, церква последнего завета Віссаріона,біле братство(юсмаліани). А християнські течії типу лютеран, баптистів, п”ятидесятників – це не секти, в них немає визначених вченими-сектознавцями ознак секти, це християни, що є поза Церквою, яка складається зі Східних (Православних) і Західної(Католицької).

Оля
16.04.2007, 21:17
але мені цікаво, як ви ставитесь до слів Ісуса:”І я кажу тобі, що Петро ти, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, - і сили адові не переможуть її. І ключі дам тобі від Царства Небесного, і що на землі ти звяжеш, те буде звязане на небі, а що на землі ти розвяжеш, те буде розвязане на небі”? Православні християни вірують, що Господь Ісус Христос заснував єдину, святу, соборну і апостольську Церкву, в якій здійснюється спасіння людини. В першому тисячолітті існувала велика кількість християнських течій, але їхні назви, суть іхнього віровчення тепер знають тільки історики, тобто ці всі течії не були живими гілками християнства, і вони перервалися, а Церква живе.

Особисто я ставлюся так, що нема в Бога ні католиків, ні православних, ні баптистів, ні п"ятидесятників, ні суботників, ні лютеранів. :) Є тільки діти Його, куди б вони не ходили, як би не молилися і не прославляли Бога. :) Якщо я була призвана до Христа в п"ятидесяницькій церкві, а Ви в православній, але Бог бачить наше ходження перед ним, життя, віру і надію, то ми будемо там, де Христос забере Свою церкву. :) А там течій не буде!
І от на гілці "Недільні проповіді" я зазначила, що зараз ходжу до американської недомінаційної цекви, бо і діти англійською розуміють краще, та і мені самій надоїли ті ділення в середині церкви. :( Хочеться спокою, а не шукання, хто правий, а хто правіший! :(

Мих
16.04.2007, 22:10
Еге, а "православне дерево" фактично УСІ церкви заносить до рангу сект. :(
Це дерево має лише МП.

Мих
16.04.2007, 22:13
Значить, мої погляди відрізняються від поглядів автора „дерева”. В православ"ї "православне дерево" не догма.Секти – це організації свідків Єгови, посольство Божьє, Побєда, церковь Христа, церква последнего завета Віссаріона,біле братство(юсмаліани). А християнські течії типу лютеран, баптистів, п”ятидесятників – це не секти, в них немає визначених вченими-сектознавцями ознак секти, це християни, що є поза Церквою, яка складається зі Східних (Православних) і Західної(Католицької).

От у Сихові є церква, недалеко від тої, де папа Римський приїжджав, називається "церква Голгофа", ніхто не чув таку?

Liliyah Romanova
16.04.2007, 22:21
Це дерево має лише МП.
У кожній церкві при вході. :( Принаймні у тих, де я була. А я була в багатьох та у різних містах.

Оля
16.04.2007, 22:23
От у Сихові є церква, недалеко від тої, де папа Римський приїжджав, називається "церква Голгофа", ніхто не чув таку?

Чули! :) То наша церква! Ну і що про неї? ;)

Мих
16.04.2007, 23:04
У кожній церкві при вході. :( Принаймні у тих, де я була. А я була в багатьох та у різних містах.

Мій брат декілька років тому їздив у Скадовськ відпочивати. У господарів, де він мешкав, народилася дитина і вони пішли її хрестити до найближчої церкви. Ну а найближчою була УПЦ МП. Там на дверях церкви було намальовано таке дерево.
Там ше такий цікавий момент був. Батюшка запитав кожного хто є хто, щоб вияснити чи нема когось лишнього, а потім підійшов до мого брата, який прийшов з цікавості і сказав: Ну ані-то понятно, а ти чєво прішьол?:eek:

Мих
16.04.2007, 23:07
Чули! :) То наша церква! Ну і що про неї? ;)

Та нічого особливого, просто я ніколи не знав що то за церква, а позавчора підїхав ближче і глянув і прочитав і не знав що то за церква.:)

Оля
16.04.2007, 23:49
Та нічого особливого, просто я ніколи не знав що то за церква, а позавчора підїхав ближче і глянув і прочитав і не знав що то за церква.:)

Зайдіть, послухайте коли... Там нікого не чіпають, не "записують" нікуди...;) Зрозумієте, що крім обрядів, все те саме проповідується. :)
То дочірня церква. А основна є на Жовківській. Колишній Декабристів в костелі святого Мартина. А ще дві дочірні є десь на Володимира Великого, і ще десь, що не пам"ятаю. Тепер такий час, що не треба боротися за деномінацію, за кількість прихожан, а щоб Слово Боже було проповідуване повсюди. Хай то будуть протестанти (звичайно, крім заблуджень, мормони наприклад), або католики, чи православні. Основне, щоб приводити людей не до релігії, бо релігія сама по собі мертва, а до Живого Бога!

Мих
16.04.2007, 23:55
Зайдіть, послухайте коли... Там нікого не чіпають, не "записують" нікуди... Зрозумієте, що крім обрядів, все те саме проповідується

Я бачив вивіску "Запршуються всі".
Ну а Ви знаєте цю будівлю? Там три хрести.
Сам не наважуся піти, хіба як будете у Львові, то заведете мене, нє?

пупер
17.04.2007, 00:10
Секти – це організації свідків Єгови, посольство Божьє, Побєда, церковь Христа, церква последнего завета Віссаріона,біле братство(юсмаліани)...
пан калиниченко, якщо ви не знаєте визначення терміну "секта" то скористайтеся будь-ласка енциклопедією...
і хочу нагадати, що християнство — це секта юдаїзму (колись)...

пупер
17.04.2007, 00:12
Зайдіть, послухайте коли... Там нікого не чіпають, не "записують" нікуди...;) Зрозумієте, що крім обрядів, все те саме проповідується. :)
голгофа?.. ;)

Мих
17.04.2007, 00:20
пан калиниченко, якщо ви не знаєте визначення терміну "секта" то скористайтеся будь-ласка енциклопедією...
і хочу нагадати, що християнство — це секта юдаїзму (колись)...

Ше залежить ХТО видав цю енциклопедію.

Оля
17.04.2007, 00:24
Я бачив вивіску "Запршуються всі".
Ну а Ви знаєте цю будівлю? Там три хрести.
Сам не наважуся піти, хіба як будете у Львові, то заведете мене, нє?

Та як не знати? Я ж туди, як приїжджаю, то тільки й ходжу. :) То найближче до Сокільник. А що там наважуватися? Візьміть в неділю зранку жінку з дітьми і йдіть. Там на 10-ту годину. Там людей багато, ніхто Вас і не знатиме, хто Ви. Послухаєте, побачите і ще всім розповідатимете що то такі самі християни, як і католики з православними. ;)

Оля
17.04.2007, 00:26
голгофа?.. ;)

Що саме? Церква на Сихові під лісом, на якій три хрести, називається "Голгофа". :)

Мих
17.04.2007, 00:30
Оля, ви відрізняєтесь від тих своїх прихожан, які раніше були в традиційні церкві(православній, католицькій), саме тому у Вас інше ставлення до багатьох питань. Наприклад фразу:"то такі самі християни, як і католики з православними" ніколи б не сказала людина, яка б перейшла від традиційної церкви до Вашої. Чому? Тому що вона свій перехід у собі пояснила і в неї інше відношення.

пупер
17.04.2007, 00:31
Ше залежить ХТО видав цю енциклопедію.
якщо в організації кільканадцяць мільйонів активних проповідників називати її "сектою" може лише людина, яка або нічого про неї не знає, або намагається якимсь чином дошкулити...

пупер
17.04.2007, 00:32
Що саме? Церква на Сихові під лісом, на якій три хрести, називається "Голгофа". :)
так, вона так називається...

Мих
17.04.2007, 00:36
якщо в організації кільканадцяць мільйонів активних проповідників називати її "сектою" може лише людина, яка або нічого про неї не знає, або намагається якимсь чином дошкулити...
А шо секта визначається лише кількістю?

пупер
17.04.2007, 00:58
А шо секта визначається лише кількістю?
будь-ласка, визначення...

пупер
17.04.2007, 01:03
вікіпедія
Секта — религиозная группа или община, сформировавшая, как правило, в рамках определенной религии вокруг выдающегося лидера (пророка, проповедника, ….) или лидеров и склонная к отгораживанию от и противопоставлению себя исходной конфессии. Основной особенностью сект по сравнению с другими религиозными организациями является ее молодой возраст. Как правило, со временем секты или исчезают, или превращаются в полноценные деноминации, отдельные религии, а то и входят в мейнстрим в своей деноминации (напр. хасидизм в иудаизме).

пупер
17.04.2007, 01:04
і це російська вікіпедія, відомо ставлення в росії до всього неправославного...

Особым случаем сект являются тоталитарные секты — религиозные или псевдорелигиозные авторитарные организации, деятельность каждого члена которых (в том числе финансовая и личная жизнь) полностью контролируется религиозной общиной или её духовными лидерами. Именно понятие "тоталитарная секта" значительно усилило отрицательную коннотацию, распространившуюся впоследствии на сам термин секты.

Крайней формой тоталитарных сект являются деструктивные секты или деструктивные культы, называемые также секты-убийцы, которые обвиняются в самоубийствах и убийствах других людей. Имеется свыше десяти сект, случаи самоубийств и убийств членами которых хорошо документированы и, как правило, не оспариваются, среди них такие, как "Аум Синрикё", "Ветвь Давида", Армия сопротивления Господа и другие.

Оля
17.04.2007, 01:14
Оля, ви відрізняєтесь від тих своїх прихожан, які раніше були в традиційні церкві(православній, католицькій), саме тому у Вас інше ставлення до багатьох питань. Наприклад фразу:"то такі самі християни, як і католики з православними" ніколи б не сказала людина, яка б перейшла від традиційної церкви до Вашої. Чому? Тому що вона свій перехід у собі пояснила і в неї інше відношення.

Ви знаєте, Миху, що може я так тому відношуся, що сама ні звідки нікуди не перейшла. :) Мої і мама і тато вже були народжені в цій вірі. Ще моя прабабця з маминої сторони прийняла Євангелію, яка перекладається, як "Блага/Добра Новина". І бабця моя вже росла в цій вірі. А дідо був з традиційної греко-католицької сім"ї і як він любить сам то розповідати, дуже змалку любив церкву, Бога. Любив співати на хорах, ходити до храму. Але чомусь там він не знаходив того спокою для своєї душі. Хто його знає чому? :( А коли прийшли в їхнє село на Бродівщині місіонери, то він почав ходити, слухати їхні проповіді і тоді й покаявся перед Богом і став прихожанином тої громади, що тоді утворилася в їхньому селі. Але Ви би послухали, що він розповідає, як ставилися односельчани до нових віруючих!Не треба було втручання влади. Вони самі підстерігали таких проповідників і били їх, гнали виломаними штахетами...:( Хіба так можна було робити? І вся сім"я відказалася від мого діда. Вигнали його за те з дому. Одна мама тільки ще таємно передавала йому їсти через людей...Мій дідо дуже поважав сільського священника і пішов до нього порадитися і розповісти про все. Той був дуже розумною людиною і сказав йому, що "то сину, добра віра, але тяжко тобі буде там". Так і було. Але Бог не залишив мого діда. Він одружився з моєю бабцею, а так, як мій прадід був в Канаді, то дідо став господарем в їхній хаті. Прадід слав прабабці гроші з Канади, посилки з лахами, то вони ніколи не голодували. І дідо мій був дуже добрим майстром, роботящим. Його поважали в селі не тільки люди, а й начальство. Голова колгоспу москаль, комуняка а називав мого діда не інакше, як Григорій Іванович. А мій дідо не мав ніякої освіти крім трьох класів польської школи. Але Ви би з ним поговорили коли, то Ви би подумали, що той чоловік має закінчених кілька вищих освіт. Він 50 років в селі був пастором, як тоді називали, просвітером. І покинув церкву тільки після смерті бабці, бо донька забрала його до Львова. І ще й зараз живе! :) Ще з 1999 року в Каліфорнії зі сім"єю старшої дочки. І при розумі, і ще й проповідує нераз в церкві, де онук тепер є пастором. А в серпні буде мати 96 років. :)
Нас тому навчили змалку, що людина спасеться не тим, до якої вона церкви ходить, а вірою в Бога Живого. Правда, що віра наша інша трохи. Не можна матюкатися, не можна пити, курити, гуляти, красти, брехати. Може тому й дідо тоді й перейшов, що бачив, що в традиційній церкві то теж проповідується, але не дотримується. А ми вже в цьому виросли. Я от одна в своїй родині розлучена, а так нікого нема і не було. Ну і обрядів ми не дотримуємося, бо що вони дають? :confused: Але я не суджу тих, хто дотримується. Такі люди, як Ви, Ліля, деякі мої знайомі - дійсно віруючі люди. Тому ми з Вами й порозумітися можемо. Але ж в більшості в людей нема віри живої, погодьтеся! :( "Тому що мої мама, чи тато так вірили", нажаль, не спасуть...Якби вони там поклони не били, чи не хрестилися.:( Слово Боже каже, що тільки "Чисті серцем Бога побачать."

пупер
17.04.2007, 01:19
а чому пити не можна?!!!

Мих
17.04.2007, 01:39
Ви знаєте, Миху ....
Знаю-знаю як ставляться односільчани. То ті, які люблять обговорювати навіть своїх прихожан.
У селі, звідки моя дружина, є православна церква. То там, коли заходиш, повинен спочатку в одну сторону повернутися, аж потів - в іншу, перехрестившись, потім виконати ще якісь тілодвіженія ну як забувся - все село знало. Є таке. Правда, коли я заходив, то мені якось то було в носі ті традиції та й мене там майже ніхто не знає. Видно скучно бабцям на селі, робити нічого.

Моїй церкві набагато важче, бо які люди тільки не приходить до церкви!

Що до церков католицької і Вашої, то різниця є не лише у традиції, бо по суті традиції - це просто місцевий фолькльор (у серйозному розумінні), але він не є обовязковим у вірі.

Оля
17.04.2007, 01:43
а чому пити не можна?!!!

А Свідки хіба п"ють? :eek:

пупер
17.04.2007, 01:46
Моїй церкві набагато важче, бо які люди тільки не приходить до церкви!
Що до церков католицької і Вашої, то різниця є не лише у традиції, бо по суті традиції - це просто місцевий фолькльор (у серйозному розумінні), але він не є обовязковим у вірі.
а ще є свідки, які не вимагають "тєлодвіженій", вони просто вивчають з вами Біблію... :)

пупер
17.04.2007, 01:47
А Свідки хіба п"ють? :eek:
так... а ви не знали?....
пс. так, а чому не можна вживати алкоголь?...

Мих
17.04.2007, 01:51
ще є свідки, які не вимагають а домахуються на вулиці.

Мих
17.04.2007, 01:52
Оля, не можна пити ані-ані, чи не можна напиватися?

пупер
17.04.2007, 01:54
а домахуються на вулиці.
за рукави шарпають?.. :)

пупер
Оля, не можна пити ані-ані, чи не можна напиватися?
ані, ані...

але чому, олю?

Оля
так... а ви не знали?....
пс. так, а чому не можна вживати алкоголь?...

Нє, не знала. :eek: Правду.

В Біблії написано - "Не впиватимешся!" Тому постановили самі собі не пити, бо що доброго алкоголь приносить? :( Тільки горе, бідність, страждання. Подивіться, як спилася Росія і Україна йде за нею по слідах. А там, де заборонено, люди до того не тягнуться. А як тягнуться, то не можуть вони бути в церкві доти, поки не покинуть. Я не говорю про те, щоб часом випити склянку пива, чи якого вина доброго. Але на гостинах не ставлять, тому й рахується, що не п"ють.

Мих
17.04.2007, 01:57
за рукави шарпають?.. як випють...

пупер
17.04.2007, 01:58
Нє, не знала. :eek: Правду.
В Біблії написано - "Не впиватимешся!" Тому постановили самі собі не пити, бо що доброго алкоголь приносить?
але ж "не впиватися" і "не пити" — різні речі?...
я, наприклад, регулярно, пиво п’ю....
не рідко й щось міцніше...

пс. щодо "не впиватися" — визивають огиду пияки, яких бачу на вулицях, просто брррр....
який "розумний" у них погляд!...

пупер
як випють...
та невже!...
а коли таке з вами сталося?...

Мих
Я не говорю про те, щоб часом випити склянку пива, чи якого вина доброго
Як я.:D

Мих
17.04.2007, 02:01
та невже!...

та невже-невже.:o

пупер
17.04.2007, 02:02
та невже-невже.:o
так.... знову....
будь-ласка, по суті....
я за своє життя не бачив жодного п’яного свідка....
а ви?...
чи може це були не свідки?...

Мих
17.04.2007, 02:03
Я колись працював у банку і коли було в когось з начальства день народження, то накривали стіл. І коли мене питали чому я не п"ю, то казали приблизно так: Ти або хворий, або баптист.

Мих
17.04.2007, 02:05
так.... знову....
будь-ласка, по суті....
я за своє життя не бачив жодного п’яного свідка....
а ви?...
чи може це були не свідки?...

Я тиж не видів, але я їх рііііідко зустрічав і на алкоголь не перевіряв. Ви ж сказали, що свідки пють, а я пива не люблю.:)

Оля
17.04.2007, 02:05
але ж "не впиватися" і "не пити" — різні речі?...
я, наприклад, регулярно, пиво п’ю....
не рідко й щось міцніше...

пс. щодо "не впиватися" — визивають огиду пияки, яких бачу на вулицях, просто брррр....
який "розумний" у них погляд!...

Пупере, та той, хто починає пити, не думає, щоб впитися. :( Рідко хто хоче впитися. А чому ж стільки пияків, скалічених доль? :( Часом люди кажуть :"Пити можна, але треба міру знати!" :( Так багато алкоголіків думали, що міру знають.
А я поставлю до вас обох запитання по-іншому:А для чого пити? ;) Що це дає щоразу на забавах? Людина вип"є, себе не контролює, починає плести дурниці за які потім самій встидно. Невже то потреба? То просто звичка!

пупер
17.04.2007, 02:06
Я колись працював у банку і коли було в когось з начальства день народження, то накривали стіл. І коли мене питали чому я не п"ю, то казали приблизно так: Ти або хворий, або баптист.
забували сказати: "... або свідок"...
дні народження вони не святкують...

пупер
17.04.2007, 02:08
Я тиж не видів, але я їх рііііідко зустрічав і на алкоголь не перевіряв. Ви ж сказали, що свідки пють, а я пива не люблю.:)
так отож....
"за рукави чіпляються у п’яному вигляді"...
нєгатівний маральний облік!....
нєдастойни називацца камуністамі....
:)

Оля
17.04.2007, 02:10
Хлопці, ви перестанете чубитися? :rolleyes:

Мих
17.04.2007, 02:10
забували сказати: "... або свідок"...
дні народження вони не святкують...

для них що свідок, що баптист.....

а що святкують свідки?

Мих
17.04.2007, 02:11
Хлопці, ви перестанете чубитися?

Та які там чублення, Оля? Просто так розмовляємо...

пупер
17.04.2007, 02:53
Хлопці, ви перестанете чубитися? :rolleyes:

та ні...
ми просто дискутуємо.... місцями....

пупер
17.04.2007, 02:54
а що святкують свідки?
ніби в ине знаєте.... :)
день спомину Христової смерті...
річниці весіль...

Калиниченко
17.04.2007, 10:48
Моє відношення до Католицької Церкви змінилось після того, як стали доступними матеріали ІІ Ватиканського Собору: „Можно преподавать таинства Покаяния, Евхаристии и Елееосвящения восточным христианам, в полной искренности отделенным от Католической Церкви, если они, с добрым расположением, сами попросят об этом, более того, католикам также разрешается просить те же таинства у некатолических священнослужителей, Церкви которых имеют действительные таинства, каждый раз, когда этого требует нужда или духовная польза, а доступ к католическому священнику физически или нравственно невозможен», а ще постанова Священного Синоду РПЦ від 16.ІХ.1969 р.:”В тех случаях, когда старообрядцы или католики обращаются к Православной Церкви с просьбой допустить их к святым таинствам, следует удовлетворить их просьбам”.
Моя думка про протестантів склалась з їхніх радіопередач. По їхній логіці, якщо вони вірують, що вони спасенні, то цією вірою вони вже спасенні, вже володіють всією істиною, моральною досконалістю, і нічого більше не потрібно, тільки радіти подарованому їм блаженству.Протестанти відкидають Церкву, бо вона є зовнішньою і плотською, а вони внутрішні і духовні. Але не треба забувати, що на чолі першої християнської общини був Симон Петро, якому Ісус казав:”Іди від мене, сатано”, який тричі відрікся Христа. По навчанню Церкви першою умовою християнського життя і благодатного спілкування з Богом є заперечення своєї „праведності”, упокорення, відмова від своєї гордості.

Мих
17.04.2007, 11:54
По їхній логіці, якщо вони вірують, що вони спасенні, то цією вірою вони вже спасенні, вже володіють всією істиною, моральною досконалістю, і нічого більше не потрібно, тільки радіти подарованому їм блаженству

Дуже добре підмічено. Але така думка... вона не є докінця правдивою. Бо якщо я говорю, що я вже спасенний, то мені вже нічого не потрібно. В цій думці ВЖЕ нема надії. Це, знаєте, елемент гордині.

На одній проповіді один священник говорив:
Якщо ми ходимо до церкви хоча б раз на рік , у квітну неділю до церкви, то вже християни, ну а якщо хоча б раз на рік сповідаємося, то ми вже хороші християни, ну а якщо вже ходимо ще й на реколекції, то ми вже ВЕЛИИИИКІ християни. :D

Тобто згідно православної віри людина не може бути без гріха і скласти руки і чекати. Вона повинна постійно працювати над собою, щоб смерть застала її на дорозі, яка веде до Бога. То є дуже важливо.

Калиниченко
17.04.2007, 12:08
Хоча, можливо, ми йдемо до одного, тільки різними шляхами? Не знаю.Олю, я підтримую вашу думку про Бога, який є для всіх і який є любов”ю, а тому наведу одну цитату:„Истину мы имеем, и полную, но жить в ней не хотим или не умеем, и просто часто не стремимся жить в ней, ибо она очень стеснительна для нашего ветхого человека. А погордиться, повеличаться своей православностью мы не прочь.Среди иновероисповедных христиан есть множество живущих в истине Православия - духом своим. Есть инославные, которые горят духом и любовью к Богу и к ближним гораздо более, чем иные православные, и вот этот дух горения любви к Богу и к человеку есть признак истинного жизненного Православия.”(арх.Іоанн Шаховський)

Liliyah Romanova
17.04.2007, 20:07
[..]Тепер такий час, що не треба боротися за деномінацію, за кількість прихожан, а щоб Слово Боже було проповідуване повсюди. Хай то будуть протестанти (звичайно, крім заблуджень, мормони наприклад), або католики, чи православні. Основне, щоб приводити людей не до релігії, бо релігія сама по собі мертва, а до Живого Бога!
Ет, а я пережила кілька негативних моментів. Коли проповідувалося так, що казали, от у традиційній церкві є таке - то дурне, а от у нас!.. :( Я такого дуже не люблю. Свідчить про брак якоїсь клепки у проповідника, про невпевненість у своїх можливостях і взагалі некоректно.
Як мені хтось таке каже, то зразу ставлю на місце.

Liliyah Romanova
17.04.2007, 20:20
Визначення "секта" не стосується кількості учасників, а саме способу та принципу проповідування. І визначення йде з точки зору християнства саме, а не якоїсь іншої релігії.
Свідки Єгови є саме сектою.

Ось кілька лінків:
Сучасні культові новоутворення як релігійно-суспільна проблема (http://www.vv-orthodox.org/index2/index211/index211.htm)
Чому виникають секти, коли Церква проповідує про Христа? (http://www.ugcc.org.ua/ukr/question/sect/article;1780/)
Яким чином секти приваблюють нових членів? (http://www.ugcc.org.ua/ukr/question/sect/article;1782/)
За останніми лінками можна ще пару статей знайти. Про протестантів також, зокрема про п'ятидесятників. Але мені щось там не дуже висновки сподобалися. Якісь неоднозначні.
Церква однозначно не вважає п'ятидесятників сектою. Може, церковною спільнотою, але не сектою.

Оля
17.04.2007, 20:36
Ет, а я пережила кілька негативних моментів. Коли проповідувалося так, що казали, от у традиційній церкві є таке - то дурне, а от у нас!.. :( Я такого дуже не люблю. Свідчить про брак якоїсь клепки у проповідника, про невпевненість у своїх можливостях і взагалі некоректно.
Як мені хтось таке каже, то зразу ставлю на місце.

То Ви точно підмітили. Я ще за своє життя такого не чула, щоб таке проповідували!:eek:
Часом може роз"яснюють з кафедри, чому саме ставляться до якогось конкретного факту (повсячення паски до прикладу) не так, як інші конфесії, приводячи для того підтвердження зі Святого Письма, але щоб таке говорити, як Ви навели, то я з Вами згідна, що таке може тільки казати людина недалека. :(

Liliyah Romanova
17.04.2007, 20:41
Часом може роз"яснюють з кафедри, чому саме ставляться до якогось конкретного факту (повсячення паски до прикладу) не так, як інші конфесії, приводячи для того підтвердження зі Святого Письма, але щоб таке говорити, як Ви навели, то я з Вами згідна, що таке може тільки казати людина недалека.
Однозначно. А його всі люди в церкві дуже поважають.
Мене то так образило, я йому сказала, що коли він проповідує на порівнянні, то це свідчить ПРОТИ його церкви, а не за, бо то значить, що без порівняння вона ніц не варта. Заткало його. І правильно!

Для нього моє свідчення було вбивче. Бо мої думки дуже близькі до протестантських, я пережила навернення, можу говорити про досвід переживання Бога у кожному дні, я критикую свою церкву. Коли він довідався, до якої церкви я належу і що я там навернулася, то його заткало вдруге. Обмежена людина, однозначно. І то сама себе обкрадає.
Якщо людина боїться інших віруючих людей, котрі не належать до її церкви, то там явно щось не в порядку і така віра навряд чи здорова. Це типу, якщо мій вигляд мене не задовільняє, то я розіб'ю та викину дзеркало, замість почати працювати над своїм виглядом.

Оля
17.04.2007, 20:43
Хоча, можливо, ми йдемо до одного, тільки різними шляхами? Не знаю.Олю, я підтримую вашу думку про Бога, який є для всіх і який є любов”ю, а тому наведу одну цитату:„Истину мы имеем, и полную, но жить в ней не хотим или не умеем, и просто часто не стремимся жить в ней, ибо она очень стеснительна для нашего ветхого человека. А погордиться, повеличаться своей православностью мы не прочь.Среди иновероисповедных христиан есть множество живущих в истине Православия - духом своим. Есть инославные, которые горят духом и любовью к Богу и к ближним гораздо более, чем иные православные, и вот этот дух горения любви к Богу и к человеку есть признак истинного жизненного Православия.”(арх.Іоанн Шаховський)

Пане Калиниченко, мене завжди шокує, що тільки якась течія претендує на істину. :( Як і Блаженний тут казав, що тільки блаженні істинні християни. Все це, мабудь, "козни" диявоа, щоб розділити християнські течії.:( Істина одна - в Бога і Його Сина Ісуса Христа. Нема ні Істини Православ"я, чи Істини Католицизму, чи Істини Протестанства!
Як казала мені колись Ліля: "Як не крутіть, але ми будемо в небі разом!" :) Хоча я нічого й не крутила. :p

Liliyah Romanova
17.04.2007, 20:47
У мене із моєю подругою-протестанткою просто прекрасні відносини. Це така СПРАВЖНЯ дружба, в Бозі. Ніколи між нами не було ні краплини заздрості. Такого дива я ще ніколи в житті не мала і дуже Богові вдячна за нього. Єдине, про що ми з нею ніколи не говоримо, це про обряди. :)

Оля
17.04.2007, 20:55
Єдине, про що ми з нею ніколи не говоримо, це про обряди.

Думаєте, що і в п"ятидесятників нема розбіжностей? :) Є дуже крайні,що все забороняють і ти для них грішний. Я називаю таких "законниками", або "фарисеями". ;) Є "омиваючі" і не "омиваючі". Тобто вони перед кожним спомином Смерті і Страждання Христового омивають один одному ноги, бо Христос сказав, що "Це робіть і ви один одному!" Ну так люди прийняли, то для них незаперечна істина, то я їх і не суджу. Хоча я вперше з цим зіткнулася тут, бо люди ж поз"їжджалися звідусіль і зі своїми переконаннями. Сподобався вислів однієї жінки, яка так сказала моїй мамі:"Знаєте, я вас не суджу за те, що ви не миєте, а ви мене не судіть за то, що я мию". І так ми всі повинні поступати.

Liliyah Romanova
17.04.2007, 21:00
Є "омиваючі" і не "омиваючі". Тобто вони перед кожним спомином Смерті і Страждання Христового омивають один одному ноги, бо Христос сказав, що "Це робіть і ви один одному!"
:D:D:D:D:D

Оля
17.04.2007, 21:07
:D:D:D:D:D

Чого Ви? :eek:

Ну таке ж в Євангелії справді є!

Liliyah Romanova
17.04.2007, 21:08
Одна кобітка із тої самої церкви (на Замарстинівській) на весіллі моєї подруги сказала нам із чоловіком: "А то правда, що у традиційній церкві священики проповідують по 30 хвилин? І як ви то витримуєте?"
Я щиро розсміялася. Кажу їй: "Дитинко, де ж твої очі та вуха? Щойно відбувся шлюб, який був фактично 45-хвилинною проповіддю. Говорив лише пастор, були дві короткі перерви на пісні і то все. Як ти то витримала?" ;)
Вона мені каже: "Ну, але у вас священики дурні проповіді говорять." Я знову усміхнулася. На тому шлюбі пастор таке морозив, що ВСІ лиш переглядалися. От такий приклад.
"Дорогі мої (до молодих), у подружжі дуже важливо розмовляти один з одним. От знаєте, як кажуть "хто хворий - жінка, хто вмер - чоловік". Можете собі тільки уявити круглі очі та спантеличені обличчя присутніх. :D

Висновок такий, що сліпота та глухота - то хвороба окремих людей. Гірше, коли то хвороба цілої церкви. Аби не бути сліпим та глухим, треба цього хотіти та над цим працювати.

Liliyah Romanova
17.04.2007, 21:17
Ну таке ж в Євангелії справді є!
Олю, Ви лиш не ображайтеся, але от та прив'язаність до букви, на яку особливо хворіють новіші течії протестантів мене часто дуже смішать.
От сказано "не упивайтеся вином", значить замість вина беруть виноградний сік. А от сказано, що Христос воду на ДОБРЕ вино перетворив, то вже все - confused. :D:D:D
Я колись одну теж збила з пантелику. Вона мене переконувала, що треба все робити, як написано. Я їй кажу: "а що робитимеш, як прочитаєш "І, кинувши в храм срібняки, відійшов, а потому пішов, та й повісився... (Матв.27:5)"??" Бідачка так змішалася.

Мих
17.04.2007, 21:51
Хоча, можливо, ми йдемо до одного, тільки різними шляхами

А до Бога є багато шляхів?:)

Liliyah Romanova
17.04.2007, 21:54
А до Бога є багато шляхів?
МИху, ну у кожного ж свій, нє?

Оля
17.04.2007, 22:16
Олю, Ви лиш не ображайтеся, але от та прив'язаність до букви, на яку особливо хворіють новіші течії протестантів мене часто дуже смішать.

Лілю, я не ображаюся. :) Як правда,то правда. Але і Ви не ображайтеся. ;) Чому виникло протестанство? Бо церква за стільки віків обросла ( якби то пом"ягше сказати?) такими єресями, що диву даєшся, що як просте Боже Слово могло так було відсунуте на задній план, а замінено багато чим людським? :(

Мих
17.04.2007, 22:21
У кожного є багато шляхів?
Я запитую, а не стверджую.:)

Я не те, що не сприймаю, чи сприймаю різні течії.

Але як бути з наступним:

1. Де Ісус каже ап. Петру : збудую на тобі церкву....
2. І я от не думаю, що фраза: "де двоє, або троє.... там Я є між ними" означає заклик до утворення нової церкви.

А всякий відхід від апостольської, Христової церкви здійснювався через гордість, недовіру того, що створив Ісус. Намагання бути справедливішим.
Якщо вірити словам, звичайно, наступним: "жодної волосинки не спаде без Божої волі".

Я нікого не осуджую, бо то не є моя справа, не моя роль у цьому житті.:)
Мало того, завдяки Олі, я набагато змінив своє ставлення до інших релігійних течій. Одначе, відповісти на запитання чи спасуться ті, що є поза традиційною церквою я не можу відповісти та й ХТО, крім Бога може відповісти на таке запитання? І хіба для Бога є щось неможливе?
А як Вам така цитата: "Хто їстиме цей хліб - житиме вічно", а багато їдять просто хліб - на спомин.
Складно все це.

Оля
17.04.2007, 22:28
Одначе, відповісти на запитання чи спасуться ті, що є поза традиційною церквою я не можу відповісти та й ХТО, крім Бога може відповісти на таке запитання?

Миху, за Вашою логікою мій сусід в Сокільниках, що матюкається, як швець, не гребує тим, щоб потягнути все, що криво лежить, а як п"яний, то і доньку свою розлучену пообзиває, як останню, але він часом на свята йде до традиційної церкви, то він спасеться, бо він до неї належить?:cool: Цікаве судження. Я й не дивуюся тепер, чому інші християнські церкви тоді поутворювалися.

Мих
17.04.2007, 22:51
Миху, за Вашою логікою мій сусід в Сокільниках, що матюкається, як швець, не гребує тим, щоб потягнути все, що криво лежить, а як п"яний, то і доньку свою розлучену пообзиває, як останню, але він часом на свята йде до традиційної церкви, то він спасеться, бо він до неї належить?:cool: Цікаве судження. Я й не дивуюся тепер, чому інші християнські церкви тоді поутворювалися.

Та нє, Оля!

1. Чи спасеться, чи ні - не знаю. Знаю, що в Бога все можливо. Взагалі, церква каже, що ми не можемо напевно казати, що Юда потрапив у пекло.
2. А те, що він п"є, матюкає - то є безумовно зле, але те, що ходить до церкви таки - то є добре. Що має казати церква такому чоловіку? Заборонити ходити до церкви? Це буде правильно? Відкинути і не морочити собі голову? Теж не вихід. Пригадується мені як Ісусові прислуговувала одна жінка здається, а фарисеї подумали: знав би Він хто та жінка, то не був би з нею. На що Ісус дорікнув їм за такі думки і сказав, що Він прийшов до хворих, а не здорових. Церква - то є лікарня душ і кожний приходить з різними хворобами: задавненими і свіжими, легкими і важкими. Тому якщо душа приходить до церкви і ми бачимо, що її хвороба є важка, то чи варто дорікати цій душі? Чи варто казати: добре, що я не такий грішний, як отой чоловік?
Я думаю, що навіть якщо чоловік останній грішник, я прийшов до церкви, то це великий крок вперед і хто знає? Бог може йому великий гріх зразу пробачити, а наш маленький затримати. Які ми є в очах Божих?

Оля
17.04.2007, 23:29
Все правильно, Миху! Ми не ті, що бачимо серце людини. Але мене не те обурило, що він грішник і не має права до церкви ходити. А те, що Вас учать, що тільки в традиційній церкві є спасіння. Мій чоловік колишній розлучився зі мною, покинув дітей, знайщов собі жінку з католицької віри, вони пішли до ксьондза, а той сказав йому 20 разів проказати "Отченаш" і "Богородице" - і все! Чоловік прощений! Дали йому новий шлюб, весілля гучне знову зробили! Та всі люди там в тому селі сміялися самі з такого поступку ксьондза. Казали мені, що треба було прийти і бути йому за дружку, а діти щоб перстені несли і молодій вельон. А Ви кажете...:cool:

Мих
17.04.2007, 23:35
те, що Вас учать, що тільки в традиційній церкві є спасіння.

А у Вашій вчать, що у будь-якій церкві є спасіння?:)

Оля
17.04.2007, 23:46
А у Вашій вчать, що у будь-якій церкві є спасіння?:)

У нас учать, що спасіння тільки у Бога. ;) Церква - це знаряддя в руках Божих. Написано ж "Віруй в Господа Бога Свого всім серцем, і всією душею своєю, і всіми помислами своїми - і спасешся ти і дім твій!" Читали таке? ;) Просто вірити - мало. Навіть диявол вірить І так, що написано, що аж трясеться від страху. Але ж чинить все, що проти Бога. :( В тому й різниця.

Мих
17.04.2007, 23:49
знайщов собі жінку з католицької віри, вони пішли до ксьондза, а той сказав йому 20 разів проказати "Отченаш" і "Богородице" - і все! Чоловік прощений! Дали йому новий шлюб

От Ви кажете, знайшов жінку з католицької віри. Хто його зна яка її віра? Ходить до католицької церкви? Ну та ходить, бо так мама ходила з татом, то й вона ходить, а шо в неї в душі робиться, хто його знає.

Що до ксьонза. Якщо Ваш чоловік був з Вами у шлюбі, то він не мав права давати шлюб. На таке йдуть ще інколи православні священники, а католицькі???? Не чув такого. Це було на Львівщині?
У Львові був такий випадок, де чоловік та жінка хотіли за згодою розійтися, але католицькі священникі не давали їм такого дозволу. Вони зверталися навіть у вище духовне керівництво у Львові і нічого не помогло. Тоді вони звернулися до папи Римського і папа дав дозвіл.

Калиниченко
17.04.2007, 23:53
Пане Калиниченко, мене завжди шокує, що тільки якась течія претендує на істину. :( Як і Блаженний тут казав, що тільки блаженні істинні християни. Все це, мабудь, "козни" диявоа, щоб розділити християнські течії.:( Істина одна - в Бога і Його Сина Ісуса Христа. Нема ні Істини Православ"я, чи Істини Католицизму, чи Істини Протестанства! . Я навів цитату зовсім не для того, щоб вивищити мою релігійну течію, чи обряди, чи переконання, ви просто неправильно зрозуміли. Істина Православ”я, про яку тут ідеться, це, за думкою автора, є тою Церквою Христовою, в якій перебувають не тільки православні чи католики, а і всі щиро віруючі в Христа. В даному уривку йдеться швидше про межі Церкви.

Мих
17.04.2007, 23:54
У нас учать, що спасіння тільки у Бога
Тобто Ваша церква вчить, що неважно в яку течію я піду, головне - це те, що спасіння в Бозі! Я правильно зрозумів?

Мих
17.04.2007, 23:56
Просто вірити - мало

А є ще такі слова Ісуса: "Віра спасла тебе".;) :)

Мих
18.04.2007, 00:02
А Ви знаєте, Оля, чому наша церква вчить, що тільки через неї можна спастися?

Я думаю, що це справедливо. Тому, що моя церква не може розписуватись за когось, а тільки за себе. Моя церква каже, що тільки будучи в її лоні можна спастися, бо вона це знає напевно. І якщо у Вашій церкві таке ж скаже пастор, то можливо і він буде правий, бо він не може знати всього, а релігійних християнських течій сьогодні понад 500. В якій можна спастися, а в якій- ні???

пупер
18.04.2007, 00:06
Ось кілька лінків:....
ліля, зверни увагу на свої лінки.... :)
пц і гкц....
справді об’єктивні думки.... :D :D :D

пупер
18.04.2007, 00:19
Одна кобітка із тої самої церкви (на Замарстинівській) на весіллі моєї подруги сказала нам із чоловіком: "А то правда, що у традиційній церкві священики проповідують по 30 хвилин? І як ви то витримуєте?"....
а хіба не нудно?...
пробував колись вистояти....
знудився....
щось бубнить під ніс, не зрозуміло для чого і для кого....
всі стоять, переминаються з ноги на ногу....
:(
одним словом: не сподобалося....

пупер
18.04.2007, 00:21
А Ви знаєте, Оля, чому наша церква вчить, що тільки через неї можна спастися?

Я думаю, що це справедливо. Тому, що моя церква не може розписуватись за когось, а тільки за себе. Моя церква каже, що тільки будучи в її лоні можна спастися, бо вона це знає напевно. І якщо у Вашій церкві таке ж скаже пастор, то можливо і він буде правий, бо він не може знати всього, а релігійних християнських течій сьогодні понад 500. В якій можна спастися, а в якій- ні???
всі церкви кажуть, що лише їхня приведе до спасіння....
тільки одні намагаються шукати правильний шлях, а інші ускладнюють це...

Мих
18.04.2007, 00:27
всі стоять, переминаються з ноги на ногу....
А Ви стояли-с те, бо всі?

пупер
18.04.2007, 01:03
А Ви стояли-с те, бо всі?
вінчалася моя троюрідна сестра років п’ятнадцять тому — то ще стояв...
коли друг чотири роки тому — то вже ні....

пупер
18.04.2007, 01:04
про "всенічну" просто мовчу...
я би здурів...

Мих
18.04.2007, 01:05
На Вас погано діє духовне слово?

пупер
18.04.2007, 01:08
На Вас погано діє духовне слово?
а на вас позитивно діє — цілий день горбатитися на городі, половши буряки?...
після буряків лежиш виснажений...
а після такого "духовного слова"?..... :)

Liliyah Romanova
18.04.2007, 08:00
Чому виникло протестанство? Бо церква за стільки віків обросла ( якби то пом"ягше сказати?) такими єресями, що диву даєшся, що як просте Боже Слово могло так було відсунуте на задній план, а замінено багато чим людським?
Е ні, церква не єресями обросла, а багатствами. А Лютера використали феодали, котрі не хотіли своїм добром ділитися. Адже Лютер був католицьким монахом, здається, священиком також.

До речі, нема віри католицької. Віра одна - християнська. ;)

Оля
18.04.2007, 11:03
До речі, нема віри католицької.

До речі, що означає саме слово "католицизм"? Просвітіть, щоб не ритися в Інеті. Православ"я зрозуміло з назви, як і протестанство. :)

Мих
18.04.2007, 11:34
а на вас позитивно діє — цілий день горбатитися на городі, половши буряки?...
після буряків лежиш виснажений...
а після такого "духовного слова"?..... :)
Для мене слухати духовне слово і полоти буряки - трохи різні речі. А стояти все тяжко.

Мих
18.04.2007, 11:35
До речі, що означає саме слово "католицизм"? Просвітіть, щоб не ритися в Інеті. Православ"я зрозуміло з назви, як і протестанство. :)
Католицька - всесвітня

Оля
18.04.2007, 12:06
Католицька - всесвітня

Дякую, Миху! ;)

Мих
18.04.2007, 12:25
Доречі, папа римський є православний. Слово "православний" було введено папою Римським.

Оля
18.04.2007, 12:29
Доречі, папа римський є православний. Слово "православний" було введено папою Римським.

Як православний? :eek: Але ж Кароль Войтила був поляком! А хіба поляки не повністю католики? :confused:

Мих
18.04.2007, 12:53
Та справа не в Каролі Войтилі. Просто в часі боротьби з єресями 4-6 століття по-моєму, коли йшлося чи почитати ікони, чи ісус є Бог , було прийнято, що ікони почитати і Ісус є Бог і хто все це визнає є православним, тим, хто правильно прославляє Бога. Це було затверджено ніким небудь, а папою римським. Тобто православний не виникло тоді, коли відбувся розкол 1054 рік, а знааааачно раніше.

Liliyah Romanova
18.04.2007, 19:17
Чому виникло протестанство? Бо церква за стільки віків обросла ( якби то пом"ягше сказати?) такими єресями, що диву даєшся, що як просте Боже Слово могло так було відсунуте на задній план, а замінено багато чим людським? :(
На жаль, Олю, тепер і протестанство єресями обростає. На жаль. (ТО, видно, така доля тих церков, які вже мають багато років, аби проходити через "людські стадії".) І вже Біблія стає ґумова, бо можна її слова на свій лад понатягувати. То мені дуже сумно, бо те, що мало би бути лакмусовим папірцем, саме зіпсувалося. Моя думка така, що тепер саме Католицька Церква тримається всього дуже сумно, але цілковита має в тому рацію.
Знаєте, дуже вже ріже, коли церкви повішують веселкові прапори, бо вони "welcome" нетрадиційних. Але якби то на тому скінчилося, а то ще й шлюби дають. Ех, якщо так знущатися над поняттям подружжя, а відомо, що "чоловіком та жінкою створив їх", то скоро і зоофілів будуть "welcome", може ще й одружувати почнуть... :(

Liliyah Romanova
18.04.2007, 19:20
А те, що Вас учать, що тільки в традиційній церкві є спасіння.
Олю, Католицька Церква справді так вчила до якогось часу. Я вже десь писала про рік, коли від того відмовилися і визнали, що спасіння є і поза Церквою. :)

пупер
18.04.2007, 19:56
а що стосовна анафемі, яка ще й досі не скасована?... ;)

пупер
18.04.2007, 19:57
Олю, Католицька Церква справді так вчила до якогось часу. Я вже десь писала про рік, коли від того відмовилися і визнали, що спасіння є і поза Церквою. :)
слава Богу...
ато я вже злякався.... :)

Мих
18.04.2007, 20:17
ато я вже злякався....
Добре, що злякався.

Liliyah Romanova
18.04.2007, 20:58
а що стосовна анафемі, яка ще й досі не скасована?
Непомильність папи ще теж не скасована, а повинна ІМХО.

Оля
18.04.2007, 21:40

А, шанований мною пан Мих, так і далі вважає, що тільки в католицькій. ;) От буде сюрприз, як він колись прийде до Царства Божого і побачить там... ПУПЕРА! :D

Оля
18.04.2007, 21:44
Знаєте, дуже вже ріже, коли церкви повішують веселкові прапори, бо вони "welcome" нетрадиційних. Але якби то на тому скінчилося, а то ще й шлюби дають. Ех, якщо так знущатися над поняттям подружжя, а відомо, що "чоловіком та жінкою створив їх", то скоро і зоофілів будуть "welcome", може ще й одружувати почнуть...

Лілю, знаю навіть, що і у нас в Сіетлі є десь така гей церква, але крім критики інших церков вона нічого не дістає і всі від неї віддаляються. Вони і деномінації собі ніякої не приписують, крім того, що називають себе протестантами. А проти чого они протистали, то всім зрозуміло. ;)

пупер
18.04.2007, 21:46
Добре, що злякався.
вже не боюся.... :p

Мих
18.04.2007, 21:57
А, шанований мною пан Мих, так і далі вважає, що тільки в католицькій. ;) От буде сюрприз, як він колись прийде до Царства Божого і побачить там... ПУПЕРА! :D

Як Ви не розумієте, Оля?

Церква може відповідати за те, що вона робить і не може відповідати за іншу церкву. Це перше.
Друге. Чи може літом впасти сніг? (чи можна поза католицькою церквою спастися?) Так, сніг літом може впасти.
Оля, Ви напевно спасетеся, а я буду старатися, бо не фарт, що будучи католиком можна спастися, тре бути добрим католиком, а то дві великі різниці.

пупер
18.04.2007, 21:59
не вважаю себе достойним.... :(
хоча судити все-одно буде Бозя.... :)

Liliyah Romanova
18.04.2007, 22:03
не вважаю себе достойним...
На компліменти напрошуєшся? Недочеканє твоє. ;)

пупер
18.04.2007, 22:07
Як Ви не розумієте, Оля?
Церква може відповідати за те, що вона робить і не може відповідати за іншу церкву. Це перше.
Друге. Чи може літом впасти сніг? (чи можна поза католицькою церквою спастися?) Так, сніг літом може впасти.
Оля, Ви напевно спасетеся, а я буду старатися, бо не фарт, що будучи католиком можна спастися, тре бути добрим католиком, а то дві великі різниці.
церква !== спасіння...
особливо католицька, яка міняє догми і правила, залежно він уподобань мешканців... не секрет, що вірування католицькі у нас і в латинській америці суттєво відрізняються; я вже мовчу про "схизми" (наприклад, греко-католицька церква)...
що ж це таке: коли віра може суттєво відрізнятися?...
невже ніяких крамольних думок щодо віри не з’являється?....

пупер
18.04.2007, 22:08
На компліменти напрошуєшся? Недочеканє твоє. ;)
я тебе прошу....
на комплімент напрошуюся?...
такий цинік як я?!!!!

Оля
18.04.2007, 22:10

Все, Миху, перестаю на цю тему дискутувати, бо ще посваримося, а я цього не хочу! ;)
Згадайте тільки слова зі Слова Божого, що "перші будуть останніми, а останні першими"! ;) Па-па! З Богом! Біжу на роботу! :)

пупер
18.04.2007, 22:14
Все, Миху, перестаю на цю тему дискутувати, бо ще посваримося, а я цього не хочу! ;)
Згадайте тільки слова зі Слова Божого, що "перші будуть останніми, а останні першими"! ;) Па-па! З Богом! Біжу на роботу! :)
ви з усіма "по-папакалися", чи тільки з михом?..

Мих
18.04.2007, 23:04
бо ще посваримося, а я цього не хочу!
Та ну шо Ви, Оля, я Вас забагато знаю, щоб сваритися.

Оля
19.04.2007, 08:13
ви з усіма "по-папакалися", чи тільки з михом?..

Розмовляла з Михом, а по-папакалася зі всіма, хто був на гілці і в дискусії. ;)

Liliyah Romanova
12.05.2007, 01:32
До речі, цей знак тільки протестанти тут чіпляють на бампери машин, на футболки.
Не конче. Я теж цей символ люблю. У Львові він точно лише протестантів не стосується. ;)

пупере, взагалі INRI (IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM).
іхтіс - то з грец. риба.
І ти наплутав. Того не було написано на хресті.
іхтіс - давній акронім (монограма) імені Ісуса Христа, складається початкових літер слів: Ίνσοΰς; Χριστός Θεοΰ Vίός; Σωτής (Ісус Христос Син Божий Спаситель).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Ichthys.svg/180px-Ichthys.svg.png

пупер
12.05.2007, 01:44
Не конче. Я теж цей символ люблю. У Львові він точно лише протестантів не стосується. ;)

пупере, взагалі INRI (IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM).
іхтіс - то з грец. риба.
І ти наплутав. Того не було написано на хресті.
іхтіс - давній акронім (монограма) імені Ісуса Христа, складається початкових літер слів: Ίνσοΰς; Χριστός Θεοΰ Vίός; Σωτής (Ісус Христос Син Божий Спаситель).

може й наплутав, але суть та сама: риба, бо абревіатура...

щодо напису на хресті: подивися на православні ікони....

Liliyah Romanova
12.05.2007, 02:15
може й наплутав, але суть та сама: риба, бо абревіатура...

щодо напису на хресті: подивися на православні ікони...
Суть не та сама. На хресті писало саме ІНЦІ (якщо хочеш) чи INRI.
А Пилат написав і написа, та й умістив на хресті. Було ж там написано: Ісус Назарянин, Цар Юдейський. (Iван.19:19)
ІНЦІ - Ісус Назарянин, Цар Іудейський. Так є на іконах, наскільки мені пам'ять не зраджує.

А іхтіс (риба) вже згодом з'явилося. І на хресті того не було написано.

Dobryj-Anhel
22.06.2007, 13:32
Не сперичаймось про віровизнання. Можна бути в правдивій церкві і пропасти. Просто треба бути втій церкві в якій господь тебе покликав. Але не можна насильно людину перетягувати ходи до нас бо в нас найправдивіша. Хоча не в образу свідка Єговим вони цим займаються з ними не дасться розмовляти вони переконують, що тільки вони спасенні а всі інші ні. Протистанські церкви як лютирани і їм подібні є церквою. Тут проста правда і без дискусій всі інші, що уважають, що Христос не був Богом і так далі є сектантами просто відламком...
Не в образу кого це зачепить, але маю право виразити свою думку.

Dobryj-Anhel
22.06.2007, 13:34
Люби Бога всім серцем своїм і душею... А ближнього як себе самого. Це дорога до спасіння.

Калиниченко
22.06.2007, 16:42
Мені все-таки видається, що немає іншого шляху, ніж Ісус Христос. Одна з правд християнської віри гласить: „Господь Ісус Христос заснував єдину, святу, соборну і апостольську Церкву, в якій здійснюється спасіння людини”. В Православній Церкві є думка, що всі охрещені в ім”я Отца, і Сина, і Святаго Духа, є членами цієї єдиної Церкви, навіть коли вони і протестанти. Останнім часом я часто чую від католиків, що головне – вірити, і віра кожного спасе його, навіть якщо це буддисти чи індуїсти, чи ньюейджери всіх мастей. Я не спиймав і не сприймаю екуменічні молитви з іновірцями, які практикував Йоан Павло ІІ, не розумію, як можна молитись з африканськими шаманами чи язичниками.

пупер
22.06.2007, 18:21
Мені все-таки видається, що немає іншого шляху, ніж Ісус Христос. Одна з правд християнської віри гласить: „Господь Ісус Христос заснував єдину, святу, соборну і апостольську Церкву, в якій здійснюється спасіння людини”. В Православній Церкві є думка, що всі охрещені в ім”я Отца, і Сина, і Святаго Духа, є членами цієї єдиної Церкви, навіть коли вони і протестанти. Останнім часом я часто чую від католиків, що головне – вірити, і віра кожного спасе його, навіть якщо це буддисти чи індуїсти, чи ньюейджери всіх мастей. Я не спиймав і не сприймаю екуменічні молитви з іновірцями, які практикував Йоан Павло ІІ, не розумію, як можна молитись з африканськими шаманами чи язичниками.

“правд”, це типу догматів “традиційної церкви”?... ;)

Калиниченко
23.06.2007, 00:04
“правд”, це типу догматів “традиційної церкви”?... ;)
Догмати Церкви грунтуються на Біблії, там про створення Церкви чітко написано: „И аз же тебі глаголю: ти єси Петр, і на сем камені созижду Церковь Мою, і врата адови не одоліют Єй” Мт 16.18 і „Шедше бо научітє вся язики, крещати їх во імя Отца, і Сина, і Святаго Духа, учащи їх блюсти вся, єлика заповідах вам: і се, аз с вами єсмь во вся дні до скончанія віка. Амінь” Мт 28.19, 20. Ісус Христос заснував Церкву, і не просто так, без цілі, а для спсіння віруючих, вибрав серед апостолів камінь – св. Петра, і запевнив, що Церква буде існувати до скінчення віку.

пупер
23.06.2007, 18:33
Догмати Церкви грунтуються на Біблії, там про створення Церкви чітко написано: „И аз же тебі глаголю: ти єси Петр, і на сем камені созижду Церковь Мою, і врата адови не одоліют Єй” Мт 16.18 і „Шедше бо научітє вся язики, крещати їх во імя Отца, і Сина, і Святаго Духа, учащи їх блюсти вся, єлика заповідах вам: і се, аз с вами єсмь во вся дні до скончанія віка. Амінь” Мт 28.19, 20. Ісус Христос заснував Церкву, і не просто так, без цілі, а для спсіння віруючих, вибрав серед апостолів камінь – св. Петра, і запевнив, що Церква буде існувати до скінчення віку.
догмати церкви грунтуються на тому, як цитату з Біблії зрозумів “отець церкви” і цей догмат жодним чином чіпати не можна...
:) :) :)
у тому то й різниця між традиційними і свідками, що свідки можуть досліджувати Біблію до посиніння, а традиційники один раз “ВИРІШИЛИ” і все!...
про петра — хороша "відмазка"....
якщо міряти цим аршином — всім традиційникам шлях до мормонів, там є все: і “петро”, і “догми”, і “святий дух”.....

Мих
24.06.2007, 00:07
догмати церкви грунтуються на тому, як цитату з Біблії зрозумів “отець церкви” і цей догмат жодним чином чіпати не можна...

В тому і Ваша помилка Пупере, що Ви так думаєте.....

Мих
24.06.2007, 00:08
у тому то й різниця між традиційними і свідками, що свідки можуть досліджувати Біблію до посиніння

По декілька разів призначати дату кінця світу... аж до посиніння...

пупер
24.06.2007, 08:19
По декілька разів призначати дату кінця світу... аж до посиніння...
проте не вбивали, не вбивають і ніколи не вбиватимуть людину, яка хреститься “не так”...
не будуть вовком (з пізнішими прокльонами) дивитися на людину, яка просто ПРАЦЮЄ в неділю...

і тд................................................ ......

Мих
24.06.2007, 17:01
проте не вбивали, не вбивають і ніколи не вбиватимуть людину, яка хреститься “не так”...
не будуть вовком (з пізнішими прокльонами) дивитися на людину, яка просто ПРАЦЮЄ в неділю...

і тд................................................ ......

Знаєте, Пупере, я перефразую ваші слова:

Ну і що, що свідки ведуть в дрімучий ліс? Зате ви помилялися і у вас були відступники...

пупер
24.06.2007, 17:09
Знаєте, Пупере, я перефразую ваші слова:

Ну і що, що свідки ведуть в дрімучий ліс? Зате ви помилялися і у вас були відступники...
перефразую вашы:
нічого, що йдемо не в той бік, зате не мучає сумління....
всю відповідальність взяли поводирі....

Melown
24.06.2007, 18:08
свідки ведуть в дрімучий ліс?
Всі тільки й говорять, що свідки такі-сякі... в мене брат Свідок. Нічого дивного, більшість тверджень пояснює цитатами з Біблії. Я не заступаюся за них, але більшість - це грамотні люди!

Полковник
24.06.2007, 18:11
Ну, и Слава Богу!

Мих
24.06.2007, 23:26
Всі тільки й говорять, що свідки такі-сякі... в мене брат Свідок. Нічого дивного, більшість тверджень пояснює цитатами з Біблії. Я не заступаюся за них, але більшість - це грамотні люди!

Грамотність тут нідочого. Хіба серед нехристиян мало грамотних?

Гітлер був грамотним чоловіком, любив ходити в театр, слухав Вагнера, завжди був охайно вдягнений, а ті, що його знали, кажуть, що він не міг курку зарізати, проти знищувати цілі народи - прошу дуже.

Мих
24.06.2007, 23:46
всю відповідальність взяли поводирі....
у кожного свої провадирі, а є такі, котрі вже декілька раз намагалися привести до кінця світу і вони ж ведуть далі....

Melown
25.06.2007, 01:12
Погоджуюсь. Просто в порівнянні з іншими конфесіями, свідки (на мою думку) найбільш "тверезі", в них чітко проявляється "благоразуміє".

Для прикладу, П'ятдесятники наголошують на тому, що "потрібно прийняти Христа в своє серце", а все інше - другорядне. А це "в корнє нєвєрно". Бо ж написано, здається в книзі Захарія: "Винищений буде народ Мій за недостаток знання..." (російською, "за недостаток ведения").

А коли тре добре розібратись, їхня типова фраза "Ти головне віруй".

Dobryj-Anhel
25.06.2007, 01:40
КАЛИНИЧЕНКО чому тебе дратує екуменізм? Він провадить людей до єдності. Блудна думка. Екуменізм це вияв того, що ми шукаєм щось спільного і маєм одного і того самого Бога. Ми розмовляєм а не проклинаєм. Вже часи клятв минули треба жити влюбові.

пупер
25.06.2007, 02:53

Гітлер був грамотним чоловіком, любив ходити в театр, слухав Вагнера, завжди був охайно вдягнений, а ті, що його знали, кажуть, що він не міг курку зарізати, проти знищувати цілі народи - прошу дуже.
цікаво...
для вас “гарне вбрання” і “улюблений композитор” тотожне грамотності, тобто освіченості?....
може у цьому і криється ваша нелюбов до свідків?... ;)
у кожного свої провадирі, а є такі, котрі вже декілька раз намагалися привести до кінця світу і вони ж ведуть далі....

мені найбільше подобається те, що окрім “дати кінця світу” ви сказати ніц не можете негативного про свідків...
про “традиційних” можна говорити і говорити....
подумайте про це.... ;)

Liliyah Romanova
25.06.2007, 03:09
Дивина та й годі.
Ніколи у мене не було потреби нападати чи наїжджати на свідків, чи будь-яких людей іншого визнання. Завжди було легко говорити про віру.

Миху і пупере, взаємообрази можуть тривати вічно, але поки вони тривають, то християнського в тому нічого не має, лише людське. Каже Христос "і грішники так роблять, а я вам кажу..." Може, варто його послухати.
Миху, свідки не зникнуть з лиця землі. І вони мають право бути і вірити у те, у що вірять.
Пупере, всі свідками не стануть. Бо якби так мало бути, то би вже давно ним став, хіба ні?
Скільки можна сперечатися, де краще і що мудріше?
Є помилки усюди. Чому? Бо ми лише люди. Але є ті, хто про свої помилки говорить і їх не боїться визнавати, а є ті, хто завжди своїх помилок цуратиметься суто зі страху перед собою і власною недосконалістю. ІМХО визнання своїх помилок і намагання їх виправити, допомагає зростанню.

пупер
25.06.2007, 03:24
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/grin.gif ти все правильно написала, але якщо є суперечка, то вона має бути аргументованою....
а я свідком стану..... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Мих
25.06.2007, 09:53
Просто в порівнянні з іншими конфесіями, свідки (на мою думку) найбільш "тверезі", в них чітко проявляється "благоразуміє".

а все томУ, що свідки надіються на свій розум і "благоразуміє", а інші християни мають надію лише на Господа.

Полковник
25.06.2007, 09:58
Я вообще не понимаю, как человек может менять религиозные пристрастия? Родился в семье православных, значит и по жизни будь православным и детям своим Веру передай! так и католики, и мусульмане, и....много ещё И!

Мих
25.06.2007, 09:58
цікаво...
для вас “гарне вбрання” і “улюблений композитор” тотожне грамотності, тобто освіченості?....
може у цьому і криється ваша нелюбов до свідків?...

відвідування театру - ви забули.

не нелюбов, а жаль.

Мих
25.06.2007, 10:00
Я вообще не понимаю, как человек может менять религиозные пристрастия? Родился в семье православных, значит и по жизни будь православным и детям своим Веру передай! так и католики, и мусульмане, и....много ещё И!
Взагалі-то правильно, а шо говорити, якщо сімя атеїстів, а дитина хоче стати православним?

Полковник
25.06.2007, 10:17
Взагалі-то правильно, а шо говорити, якщо сімя атеїстів, а дитина хоче стати православним?

О чем Вы говорите? Где Вы атеистов в последний раз видели? Не модно это уже!

Мих
25.06.2007, 10:46
а я свідком стану.....

ніколи! а як же пиво?

Мих
25.06.2007, 10:46
О чем Вы говорите? Где Вы атеистов в последний раз видели? Не модно это уже!
серед старших є, вони ж виросли за совітів.

Полковник
25.06.2007, 10:50
серед старших є, вони ж виросли за совітів.
А Вы выросли за капиталистов?

Калиниченко
25.06.2007, 12:10
КАЛИНИЧЕНКО чому тебе дратує екуменізм? Він провадить людей до єдності. Блудна думка. Екуменізм це вияв того, що ми шукаєм щось спільного і маєм одного і того самого Бога. Ми розмовляєм а не проклинаєм. Вже часи клятв минули треба жити влюбові.
Я за екуменізм, але тільки серед християн, і цей екуменізм я б назвав католичністю (кафоличеством). Я розумію, що треба нормально відноситись до іновірців, але все-таки проповідувати серед них Христа, а не єднатися з ними в молитві (це між іншим, заборонено в Новому Заповіті), бо що може бути спільного в єдиного Бога і божків , наприклад, Індії? Це ідоли, а ідолопоклонство є гріхом, і я не маю бажання єднатися з ними. Звичайно, ми маємо одного Бога, тільки вони в це не вірують.Це не стосується іудеїв і мусульман, бо вони поклоняються тому самому Богу, що й ми, але теж не бачу потреби разом з ними молитись. Якщо у вас інша точка зору, поясніть, будь-ласка.

Олена_ua
25.06.2007, 16:12
мені найбільше подобається те, що окрім “дати кінця світу” ви сказати ніц не можете негативного про свідків...
про “традиційних” можна говорити і говорити....
подумайте про це.... ;)

По- перше, організація, яка забороняє своїм членам боротися за своє життя через переливання крові і при цьому не завжди забезпечує їх замінником крові є організацією - вбивцею.
По- друге, члени цієї організації, які померли,наприклад,100 р. назад мали іншу віру, ніж ті, що помирають тепер. Це пов’язано з тим, що тодішній президент отримав одне світло, а теперішній - інше.

Liliyah Romanova
25.06.2007, 16:18
ніколи! а як же пиво?
Колись, у часи первісних християн, деякі люди, котрі не чулися в силі бути християнами і виконувати усе, як належало, приймали хрещення щойно перед смертю, бо тоді вже мало що їх зобов"язувало, та й вони вже не мали часу нагрішити. :D:D:D

пупер
25.06.2007, 16:41

віра — це не гени чи титул.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
народився у сім‘ї канібалів, поїхав на навчання, зрозумів, що це неправильно.... але й далі людей їж?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif ні!.. бо усвідомив правду....

пупер
25.06.2007, 16:44
ніколи! а як же пиво?
а що “пиво”?....
трихи помилилися адресою щодо закидів про алкоголь http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif... алкоголь не вживає оля, а не свідки....

пупер
25.06.2007, 16:53
По- перше, організація, яка забороняє своїм членам боротися за своє життя через переливання крові і при цьому не завжди забезпечує їх замінником крові є організацією - вбивцею.
По- друге, члени цієї організації, які померли,наприклад,100 р. назад мали іншу віру, ніж ті, що помирають тепер. Це пов’язано з тим, що тодішній президент отримав одне світло, а теперішній - інше.

1.1. перестаньте міркувати категоріями 30-х років, бо кожен лікар-гематолог скаже вам, що переливання крові — це вчорашній день!...
тому що, навіть якщо співпадає група, то це не дає гарантію на те, що кров тотожна організму!..
що не почнуться в організмі процеси відторгнення...
я вже мовчу про те, що Бог створив людину надзвичайно правильно (не назву це навіть генієм, бо це буде сказано надто м’яко) і організм людини сам знає скільки крові потрібно на дану мить...
подивіться ХОЧА бИ один-два фільми “бібісі” про переливання крові...
(якщо не знаєте де взяти, то можу дати дівіді-диск http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif)....

1.2. а організація, яка благословляє своїх парафіян брати в руки зброю і вбивати інших людей, ким є?...

2.1. що буде зі свідками, які померли, наприклад, сто років назад — знати тільки Богу, а я нітрохи не сумніваюся у тому, що вони будуть в раю...
2.2. а що буде з “традиційними”, які померли: у хрестових походах, катуючи неіснуючих відьм, ті, які пристають до дітей... ... ...

Олена_ua
25.06.2007, 17:18
Та що ви пупере, я мислю категоріями того часу, в якому живу.Чого ви тут розгорнули свою агітацію. Чи ви думаєте, що ви знаєте життя краще за інших. Я просто показала вам, що ваше "ніц" не таке вже і "ніц", а ви мені у відповідь типу "сам дурак".

пупер
25.06.2007, 17:43
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
аргументів немає......
єдине, що закидають — пророцтва, які, між іншим, збувалися...
потім намагаються сказати щось про кров...
знову ж таки, не знаючи предмет достатньо... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Мих
25.06.2007, 20:44
а що “пиво”?....
трихи помилилися адресою щодо закидів про алкоголь ... алкоголь не вживає оля, а не свідки....

Пупере, перепитайте свідків, а то вляпайтеся що до пива.

Мих
25.06.2007, 20:46
перестаньте міркувати категоріями 30-х років, бо кожен лікар-гематолог скаже вам, що переливання крові — це вчорашній день!...
тому що, навіть якщо співпадає група, то це не дає гарантію на те, що кров тотожна організму!..
а зуби як?

Мих
25.06.2007, 20:47
А Вы выросли за капиталистов?

за совітів, полковнику, за совітів, але серед бандерівців...

пупер
25.06.2007, 20:51
Пупере, перепитайте свідків, а то вляпайтеся що до пива.
та сама порада вам...
мабуть, все те, що тут написане про свідків стосується когось іншого, якщо пишете такі нісенітниці....
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/laugh.gifhttp://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/laugh.gifhttp://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/laugh.gif

пупер
25.06.2007, 20:53
а зуби як?
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif
це ви натякаєте, що можу лишитися без зубів, якщо й далі буду за свідків заступатися?...

D.M.
25.06.2007, 22:13

Якби всі так робили, то і християнства ніякого не було б. Усі були б язичниками.

Віра є продуктом роботи голови, а не спадковою ознакою.

Мих
26.06.2007, 00:13
та сама порада вам...
мабуть, все те, що тут написане про свідків стосується когось іншого, якщо пишете такі нісенітниці....
то що свідки вживають алкоголь?

Мих
26.06.2007, 00:14
це ви натякаєте, що можу лишитися без зубів, якщо й далі буду за свідків заступатися?...
зовсім ні.

Мих
26.06.2007, 00:15
Віра є продуктом роботи голови, а не спадковою ознакою.
і спадковою може бути і не від голови може бути....

Liliyah Romanova
26.06.2007, 01:58
перестаньте міркувати категоріями 30-х років, бо кожен лікар-гематолог скаже вам, що переливання крові — це вчорашній день!...
Цікаво це чути, бо в Канаді на кожному кроці соціяльні реклами трублять про те, що "здати кров - урятувати не одне життя" і історії врятованих розповідають. Так що, видно, не вчорашній день
пупере,
звідки інфа?

Liliyah Romanova
26.06.2007, 01:59
мабуть, все те, що тут написане про свідків стосується когось іншого, якщо пишете такі нісенітниці...
Ти сам говорив за алкоголь і що свідки його не п"ють.

пупер
26.06.2007, 08:00
то що свідки вживають алкоголь?
ви уявляєте?...
хто би міг подумати?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif

пупер
26.06.2007, 08:03
зовсім ні.
зовсім без зубів?!!!....
мабуть, мені краще помовчати?..... :shutup:

пупер
26.06.2007, 08:07
Цікаво це чути, бо в Канаді на кожному кроці соціяльні реклами трублять про те, що "здати кров - урятувати не одне життя" і історії врятованих розповідають. Так що, видно, не вчорашній день
пупере,
звідки інфа?
на паркані прочитав... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif...
а якщо серйозно: читаю багато та переглядаю цікаві передачі...

пс. щодо крові....
найпростіше перелити її, складніше і корисніше для людини не переливати...
пошукай фільми бібісі, які я згадував...
там є відповідь...

Ти сам говорив за алкоголь і що свідки його не п"ють.
лінк в студію....
свідки не курять, не вживають наркотиків, не переливають крові, на лаяться...
щодо алкоголю — ти щось плутаєш...

Олена_ua
26.06.2007, 09:50
Покажіть свій dvd афганцям чи воякам, які воювали у 1941-45 рр. і ви будете мати аргументи. А ще можна набратися аргументів у пологових будинках. Просто свої забобони ви ставите вище за людське життя.

пупер
26.06.2007, 09:57
Покажіть свій dvd афганцям чи воякам, які воювали у 1941-45 рр. і ви будете мати аргументи. А ще можна набратися аргументів у пологових будинках. Просто свої забобони ви ставите вище за людське життя.
подивіться дівіді, якого ви мало що не бачили (а навіть не чули!) про вояків кінця 20 сторіччя!...

а саме: війна у в’єтнамі, коли американські вояки дохли як мухи (даруйте люди за таке порівняння, але воно дуже точне) через переливання крові, а також вояків, що були на фолкленді (здається так правильно ця земля називається), і яким пощастило не отримати крові та вижити...

я вже мовчу про тисячі (сотні тисяч) людей, які захворіли на гепатит, снід, інші хвороби через переливання....

промовчу також про квороби крові, про які НЕ ТАК згадують, бо достатньо проблем з тим, що я написав вище...

Олена_ua
26.06.2007, 10:06
Інквізикія, христові походи, священники.... відмазка, щоб не гризло сумління за зраду тисячів, десятки тисячів християн, які гинули за віру на хрестах, у вогні, у пащах левів, які є святими Церкви і правдивими членами тіла Господнього. Вони є світочем, який світить через віки, запалює серця багатьох. Ніщо не може цей вогонь погасити. Тому не варто марнувати своє життя заради боротьби з Церквою, бо її і пекельні ворота не здолають.

Олена_ua
26.06.2007, 10:14
Я не заперечую, що інколи бувають і негативні наслідки від переливання, але ж яке треба мати темне око, щоб не бачити нічого світлого.

пупер
26.06.2007, 10:15
Інквізикія, христові походи, священники.... відмазка, щоб не гризло сумління за зраду тисячів, десятки тисячів християн, які гинули за віру на хрестах, у вогні, у пащах левів, які є святими Церкви і правдивими членами тіла Господнього. Вони є світочем, який світить через віки, запалює серця багатьох. Ніщо не може цей вогонь погасити. Тому не варто марнувати своє життя заради боротьби з Церквою, бо її і пекельні ворота не здолають.
ваша головна помилка у тому, що намагаєтеся прив’язувати мучеників-християн до “традиційної” церкви...
а чому?...
тому що священики “традиційної” церкви про це говорять?...
так і мормони про це можуть говорити, що мученики, які були в перші роки утворення християнства є їхніми....
чому ви собі це ставите в заслугу?!!...

наступне: були люди, які постраждали за свою віру...
є таке...
а тепер питання: мученики були тільки у “традиційних”....

і що ж це за “відмазка”?....
одні помирали за віру, інші (насолоджуючися своєю владою) катували інших, кого вони тільки ВВАЖАЛИ грішниками...
тобто ПРИСВОЇЛИ собі право Бога на суд?...

пупер
26.06.2007, 10:17
Я не заперечую, що інколи бувають і негативні наслідки від переливання, але ж яке треба мати темне око, щоб не бачити нічого світлого.

“темне око” — це типу у мене?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif
а я вам відповім, що НЕМАЄ НІЧОГО на цій землі абсолютно поганого, так само, як і корисного!...

дайте хоч один приклад (крім абсурдних), типу: втопитися чи зі скелі стрибнути....
можете дати?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif

Олена_ua
26.06.2007, 10:21
Хочете я вас здивую пупере. Суд належить не вам, а тим паче суд історії. І мене зовсім не хвилює хто і що собі приписує. Правда залишається правдою незалежно від людського сприйняття.

Олена_ua
26.06.2007, 10:26
"темне око" це за висловом Ісуса Христа, який сказав, що якщо у людини темне тіло, то і око її темне, якщо тіло світле, то і око її світле.

пупер
26.06.2007, 10:28
Хочете я вас здивую пупере. Суд належить не вам, а тим паче суд історії. І мене зовсім не хвилює хто і що собі приписує. Правда залишається правдою незалежно від людського сприйняття.
а хочете я вас здивую?...
те, що ви написали — мене не здивувало, бо я так і думаю....
суд мені не належить і слава Богу!..
бо я людина маленька, намагаюся дотримуватися всього, що Він вчив (хоч і не виходить, бо спокус багато), не намагаюся робити собі ідола...

і як мені це знайоме!...
“от він там такий сякий”....
“в церкву не ходе”....
“а вчора бачив(ла) там-то і там-то”....
“а щоб тебе прокляли!”....
“свічку на тебе поставлю!!!”...
“щоб йому (їй) дати?... краще хай згниє”...

а потім йдуть до церкви, аповідаються і знову все гаразд, бо віра дуже вигідна, дуже пристосована до людських потреб....

пупер
26.06.2007, 10:29
"темне око" це за висловом Ісуса Христа, який сказав, що якщо у людини темне тіло, то і око її темне, якщо тіло світле, то і око її світле.
розумію, у мене і тіло темне.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif

пс. без чужої крові...

Олена_ua
26.06.2007, 10:33
Полюбляєте пліткувати? Знову можу нагадати про "темне око", але найкраще дивитися в "корінь", бо з людського мало користі.

Оля
26.06.2007, 10:35
Люди, змилуйтеся, не сваріться! З того ж тільки користає диявол....:(

Олена_ua
26.06.2007, 10:36
розумію, у мене і тіло темне.... [IMG]

Ви сказали.

пс. без чужої крові...

чужої крові не буває, лише приватизована

пупер
26.06.2007, 10:38
Полюбляєте пліткувати? Знову можу нагадати про "темне око", але найкраще дивитися в "корінь", бо з людського мало користі.
просто нетямлюся, якщо цього не роблю....
кості перемити — чи може бути щось краще?.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/police.gif

пупер
26.06.2007, 10:39
чужої крові не буває, лише приватизована
?..
детальніше, пліз....
конкретніше: якщо можна...
дякую...

Олена_ua
26.06.2007, 10:41
Ну добре, мир і любов до гроба. Наразі па-па.

пупер
26.06.2007, 10:41
Люди, змилуйтеся, не сваріться! З того ж тільки користає диявол....:(

— кажуть, що ти вчора з іваном посварився.....
— брешуть!...
— а я чув...
— я йому зацідив у пику, він мене копнув, я його за волосся — і об стіл... але ми не сказали ні слова... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif

пупер
26.06.2007, 10:42
Ну добре, мир і любов до гроба. Наразі па-па.
приходьте ще!...
http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/angel.gif

Олена_ua
26.06.2007, 13:25
[QUOTE=пупер;93075]ваша головна помилка у тому, що намагаєтеся прив’язувати мучеників-християн до “традиційної” церкви...
а чому?...

На небі вже все прив’язано. А церква Петра і Павла на Личаківській хіба не є свідченням того,святими якої церкви вони є?

Олена_ua
26.06.2007, 13:28
а потім йдуть до церкви, аповідаються і знову все гаразд, бо віра дуже вигідна, дуже пристосована до людських потреб....

Членами Христової Церкви є різні люди, але Боже милосердя перевищує людську гріховність.

Олена_ua
26.06.2007, 13:29
Чула таке передання про св. Петра: на протязі 25 р. св. Петро будував Церкву у Римі, навертав людей до Бога, христив... Імператор Нерон сильно переслідував християн, вони змушені були ховатись у катакомбах, багато з них гинули мученицькою смертю. Погодившись на вмовляння віруючих, св. Петро вдосвіта покинув Рим. Раптом він побачив Ісуса, який йшов йому назустріч. Петровій радості не було меж. Він упав до ніг Христа і запитав: - Куди ти йдеш, Господи? На що Ісус відповів, що Він іде у Рим, бо ти там покинув народ Мій. Деякий час Петро лежав як неживий. Згодом він піднявся і повернувся до Риму і все розповів братам і сестрам. Через 3 р. св. Петро помер мученицькою смертю на хресті вниз головою, як цього сам просив. Зараз на цій дорозі стоїть стародавня каплиця під назвою
«Куди йдеш Господи».

Мих
26.06.2007, 13:31
ваша головна помилка у тому, що намагаєтеся прив’язувати мучеників-християн до “традиційної” церкви...
а чому?...

я вас розумію.... свідків тоді ще не було....
Та воно все і так привязано, хто як не традиційна церква не святкує і не вшановує перших християн-мучеників?

Олена_ua
26.06.2007, 13:36
Миху, цитата, наведена вами мені не належиться :eek:

Мих
26.06.2007, 15:30
Миху, цитата, наведена вами мені не належиться

прошу вибачення, то цитата від Пупера...

Олена_ua
26.06.2007, 16:55
Нічого. Всяко буває:)
Я ось собі думаю: Все таки, життя святих Церкви то велика сила.
Приклад св. Миколая надихає навіть багатих цього світу відвідувати сиротинці, допомагати обездоленим.
Рух, започаткований матір’ю Терезою, живе і продовжує розвиватися....

Мих
26.06.2007, 18:20
Нічого. Всяко буває
Коли я цитував, то був переконаний, що то від Пупера, а .... недогледів.

Мих
26.06.2007, 18:22

безперечно. нажаль більшість людей просто їх не читала, але от покритикувати - прошу дуже.

пупер
26.06.2007, 18:28
На небі вже все прив’язано. А церква Петра і Павла на Личаківській хіба не є свідченням того,святими якої церкви вони є?
ви вже встигли на небі побувати?... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif
між іншим, мого одного друга звати петро, а ще одного знайомого — павло...
перший атеїст, другий свідок єгови...
чи це не є якимсь свідченням?....

пс. церкву петра і павла бачив щодня по кілька разів на протязі 20-и років...
одного разу пригадую таку історію: йду я зі школи, і купа-купезна люду навколо....
я собі йду додому вгору по личаківський, нікого не рухаю...
тут до мене підбігає якась жінка, хапає мене за волосся (я так подумав)...
насправді — шапку з мене здерла (майже як в донецьку на 10-15 років раніше (http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif) і горлає на мене: зніми шапку, на!!!...
я думаю: зніму, від гріха подалі, сховав її за пазуху...

а виявилося: приїхало якесь велике цабе з гамерики (чи то православне, чи то католицьке) і люди прийшли подивитися, ПОМОЛИТИСЯ, ВОЗВЕЛИЧИТИ його!...
і чому я мав шапку знімати?..

це мені щось дуже нагадує, а вам ні?..

пупер
26.06.2007, 18:32
Членами Христової Церкви є різні люди, але Боже милосердя перевищує людську гріховність.

“Христовою церквою” ви вважаєте “традиційну” всю, чи тільки одну з кількох гілок?...
Боже милосердя перевищує — це мрія про те, що гріхи “традиційної” буде пробачено, чи ви вже знаєте напевно?..

Мих
26.06.2007, 18:33
це мені щось дуже нагадує, а вам ні?..
Нагадує: чув дзвін, та не знав де він.

А шапку біля церкви знімають.

Мих
26.06.2007, 18:34
ВОЗВЕЛИЧИТИ його!...

ніколи не чув, щоб у церкві когось возвеличували.... крім Бога звичайно...

пупер
26.06.2007, 18:41
Чула таке передання про св. Петра...
пардон, а що спільного між начальною церквою перших років і ВАШОЮ?...
будь-ласка, ХОЧАБИ десять ознак...
дякую наперед (якщо знайдете)... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
я вас розумію.... свідків тоді ще не було....
Та воно все і так привязано, хто як не традиційна церква не святкує і не вшановує перших християн-мучеників?
а ви у цьому впевнені?...
насправді “традиційних” не було, нічого з того, що є зараз... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/tongue.gif
Нічого. Всяко буває:)
Приклад св. Миколая надихає навіть багатих цього світу відвідувати сиротинці, допомагати обездоленим.
Рух, започаткований матір’ю Терезою, живе і продовжує розвиватися....
організація свідків розвивається постійно... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
пс. і як завжди це буває: вчинок однієї людини (у “традиційників”) прив’язується до цілої організації...
про це ви не думали?...
одиночні приклади намагаються ототожнювати з цілою багатомільярдною організацією!
до порівняння: у свідків немає жодного, про якого.... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/smiley.gif
добре.... читаю наступний ваш пост...
Коли я цитував, то був переконаний, що то від Пупера, а .... недогледів.
баває... http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
частенько ви щодо свідків щось не розгледите...

пупер
26.06.2007, 18:42
Нагадує: чув дзвін, та не знав де він.

А шапку біля церкви знімають.
а навіщо, якщо ви чули дзвін?...
та й зняли шапку не біля церкви, та й вигукували не до церкви, а до високоповажного приїжджого пана...

руку теж церкві цілуєте?.. http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/wink.gif
не може бути!.. http://www.forum.levus.info/Smileys/comfort/shocked.gif
мабуть я щось переплутав...
а, пардон, матір Божа, а “святі”, янголи-заступники, а священики, які бабцям подобаються, бо співають гарно?!....

Мих
26.06.2007, 18:48
а, пардон, матір Божа, а “святі”, янголи-заступники, а священики, які бабцям подобаються, бо співають гарно?!....

Пупере, звідки Ви такого набралися? Ну і як(що) вигукували що до Божої Матері, наприклад?

пупер
26.06.2007, 19:03
Пупере, звідки Ви такого набралися? Ну і як(що) вигукували що до Божої Матері, наприклад?
миху, допис був однозначний: 1988 (1989?) рік — до львова приїхав хтось “значний” з гамерики...
всі люди, які там були поводили себе не адекватно....
чому?...
це було перше питання...
друге питання...
у львові що раз більше скульптур (ні, навіть не Ісуса!), а матері Його...
у ваших церквах ікони зі зображеннями “святих”, “дій святих”, є також і нечистий десь там у кутку (де свічки ставлять), але про цього говорити не будемо...
до них люди не моляться?...

Мих
26.06.2007, 22:26
миху, допис був однозначний: 1988 (1989?) рік — до львова приїхав хтось “значний” з гамерики...
всі люди, які там були поводили себе не адекватно....
чому?...
а ситуація була адекватна? свобода ж прийшла, нє?

Мих
26.06.2007, 22:26
у львові що раз більше скульптур (ні, навіть не Ісуса!), а матері Його...
у ваших церквах ікони зі зображеннями “святих”, “дій святих”, є також і нечистий десь там у кутку (де свічки ставлять), але про цього говорити не будемо...
до них люди не моляться?...

мусимо детермінувати слово "молитва".

пупер
26.06.2007, 22:43
а ситуація була адекватна? свобода ж прийшла, нє?
ага....
були “вожді”, яким поклонялися....
вождів не стало — терміново нарід мав знайти собі нових божків, нові символи поклоніння; одного Бога було мало...

пупер
26.06.2007, 22:43
мусимо детермінувати слово "молитва".
так моляться не до Бога чи ні?...

Мих
26.06.2007, 23:36
були “вожді”, яким поклонялися....
як і хто покланявся?

Мих
26.06.2007, 23:37
так моляться не до Бога чи ні?...

До Бога моляться. Молитися - означає звертатися з просьбою.

Melown
26.06.2007, 23:59
Знову мені дивно, а як щодо молитви до Божої Матері?

"Немає-бо іншого посередника між Богом та людьми, це людина Ісус Христос"

Олена_ua
27.06.2007, 10:46
“Христовою церквою” ви вважаєте “традиційну” всю, чи тільки одну з кількох гілок?...
Взагалі термін "традиційна церква" ноу-хау свідків. Ісус є Христос, отже і церква Христова.
пардон, а що спільного між начальною церквою перших років і ВАШОЮ?...
будь-ласка, ХОЧАБИ десять ознак...
Спільним є Отець, Син і Дух Святий і цього достатньо.
пс. і як завжди це буває: вчинок однієї людини (у “традиційників”) прив’язується до цілої організації...
А що поробиш, якшо вони були членами Цер