КПК

Показати повну версію : Чому мовне питання стоїть так гостро?

Сторінки : 1 2 [3]

mota_boy
03.07.2007, 09:55
Тому [B]львівянам та гостям міста, що не переймалися (тоді ще в СРСР) вивченням української миттєво стало не зовсім комфортноі.

Це проблеми тих львівян яким стало некомфортно.

Тому коли раптом її "перестали розуміти" при спробі купити дітям 200-250 гр. м'яса, вона КОРІННА(!) українка була морально розщавлена земляками.

корінні українці мову знали, ті хто живучи тут не знав то були корінні савецкіє граждані, але аж ніяк не корінні українці

no_coment
03.07.2007, 09:56
стосовно підходу - цілком з вами згоден ;) плакати - теж сподобалися, правда, з інших міркувань, ніж вам ;)
Але погодьтеся - все-таки зерно правди в тих плакатах є?
Можливо, воно й добре - мати "насєлєніє" без національної ідентифікації, "совєцьких граждан". Таке собі середнє... Коли в три сигма вміщається 95%...
І хоча немая взірців, що були би "точно середні" - всі мають якесь відхилення від середнього - але не переступають допустиму межу три сигма...
А з часом - можна і трієчку забрати, і отримати 99% відповідності середньому....
Полковнику - офіцери вашого рангу - то середнє? чи то ті 5%, що не попадають у середньостатистичне гарматне м'ясо?
--
Ще б сюди причіпити кліп пінкфлойду по мотивах альбому "Стіна"...

На Ваш погляд, чи є існує категорія "українські громадяни". А якщо так, то, що (кого) ця категорія, на Ваш розсуд включає?

Це проблеми тих львівян яким стало некомфортно.

корінні українці мову знали, ті хто живучи тут не знав то були корінні савецкіє граждані, але аж ніяк не корінні українці

Щодо знання мови (я дико вибачаюся), то за більше ніж 15 років незалежності я не побачив елементарної грамотності ("в українській") у більшості "щирих" українців, в т.ч. і серед учасників цього поважного форуму!
Цікаво хто Їх української вчив- китайці?

А Ви, по усьому видно, тоді (у 80-90рр.), ще пішки під стіл ходили!

mota_boy
03.07.2007, 10:02
2. сельский базар в Затоке возможно вам ближе Одессы, но речь не о деревнях. Для них мовы хватает, и они мгновенно ее забывают в городе, особенно молодые, правда акцент, повадки да и "одухотворенное" лицо...

Звідки така огида до села, чи може у Вас хліб на балконі росте?

3. для этого и нужна федерализация, что бы люди, стрелявшие в моих родителей, не лезли в мой дом со своими порядками и мовой.

Розмріялись, Яник кинув кістку коли облажався з президенством, а Ви підхопили та тішитесь.

Щодо знання мови (я дико вибачаюся), то за більше ніж 15 років незалежності я не побачив елементарної грамотності ("в українській") у більшості "щирих" українців, в т.ч. і серед учасників цього поважного форуму!
Цікаво хто Їх української вчив- китайці?

грамотності мало, це говорить про те що мову треба вчити і вдосконалювати, коли всі вичать тоді можна і про другу державну говорити

А Ви, по усьому видно, тоді, ще пішки під стіл ходили!

Ні вже трохи більший був я на 10 років молодший за Вас

Моя дружина родом з Жовкви (Нестерова), але в звязку з тим, що її тато був військовим в Україні практично ніколи не жила (все більше за кордоном) тому, на той час, володіла мовами країн де виросла (польською, сербською, англійською). Українську, в ті часи, в військових містечках, та в посольствах і військових представництвах СРСР за кордоном - не вивчали.

Отак і в Прибалтиці, жили-жили, мову корінного населення в "гробу відалі" а коли місцеве населення прийшло до влади та почало відноситись до них так само то почали плакати і кричати про ущємлєніє, а де ж раніше були???

Українську, в ті часи, в військових містечках, та в посольствах і військових представництвах СРСР за кордоном - не вивчали.
в мене є сестра (батько її родом з Тернополя) живе в Тюменській обл., вперше приїхала на україну в 16 років, і як не дивно говорила з нами українською, там також не вивчали, головне бажання.

no_coment
03.07.2007, 10:46
в мене є сестра (батько її родом з Тернополя) живе в Тюменській обл., вперше приїхала на україну в 16 років, і як не дивно говорила з нами українською, там також не вивчали, головне бажання.

1. Питання вивчення мови, напевно, до батьків, а не до дітей.

2. Внутрішня культура окремого громадянина є показником вихованості нації в цілому (Якщо до Вас завітали гості з Гондурасу і знають російську Ви, напевне, їх "принципово" не зрозумієте тому, що вони українською неволодіють? Чи Ви зпершу будете з'ясовувати "звідки вони родом", "де виховувалися", "чому не вивчали", а потім.... бац(!)... і знову... "Я вас - нерозумію!).

4. Як не странно, наприклад, поляки, не переймаються тим, що я не володію польською, ЗАВЖДИ і скрізь мене ПРАГНУЛИ зрозуміти і допомогти.

3. Люба "затятість" свідчення власної недолугості, обмеженості та невихованості.

mota_boy
03.07.2007, 11:02
1. Питання вивчення мови, напевно, до батьків, а не до дітей.

Без сумніву. Правда, через недалекоглядність батьків діти часто страждають.

2. Внутрішня культура окремого громадянина є показником вихованості нації в цілому (Якщо до Вас завітали гості з Гондурасу і знають російську Ви, напевне, їх "принципово" не зрозумієте тому, що вони українською неволодіють? Чи Ви зпершу будете з'ясовувати "звідки вони родом", "де виховувалися", "чому не вивчали", а потім.... бац(!)... і знову... "Я вас - нерозумію!).

Навіть якщо в мене будуть гості з РФ то я їх зрозумію, але якщо мене не буде розуміти особа з тризубцем на паспорті, то і я її не зрозумію.

4. Як не странно, наприклад, поляки, не переймаються тим, що я не володію польською, ЗАВЖДИ і скрізь мене ПРАГНУЛИ зрозуміти і допомогти.

Допишіть це в гілку про окупантів.

3. Люба "затятість" свідчення власної недолугості, обмеженості та невихованості.

Треба дивитись в причину затятості, я , для прикладу, затято люблю свою матір це причина недолугості?

no_coment
03.07.2007, 11:42
Правда, через недалекоглядність батьків діти часто страждають.
1. А як, щодо того, що "Син за батька невідповідає"?

Навіть якщо в мене будуть гості з РФ то я їх зрозумію, але якщо мене не буде розуміти особа з тризубцем на паспорті, то і я її не зрозумію.
2. Тобто Ви спілкуєтеся виключно з людьми з "паЧпортом" (з метою 100% ідентифікації)?

Допишіть це в гілку про окупантів.
3. Що саме? Що українці в Україні є різних сортів?

Треба дивитись в причину затятості, я , для прикладу, затято люблю свою матір це причина недолугості?
4. Люба "затятість" виключає компроміс за визначенням! А небажання компромісів - це і є ознакою недолугості!

P.S. (рос.) На зло кондуктору - взял билет - пошел пешком!

mota_boy
04.07.2007, 08:36
1. А як, щодо того, що "Син за батька невідповідає"?

Ну так у випадку що Ви описували Ваша дружина постраждала саме через своїх батьків, так що "не відповідає" твердження в даній ситуації хибне

2. Тобто Ви спілкуєтеся виключно з людьми з "паЧпортом" (з метою 100% ідентифікації)?

і я спілкуюсь виключно з НЕ ХАМАМИ, а маючи синій паЧпорт в кишені та бульокотати я нєпанімаю, пєрєйді на рускій - це хамство, рагульство, тупість, дибільство.... список можна продовжити ще багатьма словами, з такими людьми в мене бажання спілкуватись нема.

Що саме? Що українці в Україні є різних сортів?

В Україні нема українців різних сортів, в україні є українці та москалі, останні чомусь вперто називають себе хохлами

4. Люба "затятість" виключає компроміс за визначенням! А небажання компромісів - це і є ознакою недолугості!

Українець говорить українською, росіянин - російською, це по Вашому затятість, обидва говорять російською це компроміс, це, шановний, комплекс меншовартості який можливо втовкли у Вас в армії.

no_coment
04.07.2007, 10:05
Ну так у випадку що Ви описували Ваша дружина постраждала саме через своїх батьків, так що "не відповідає" твердження в даній ситуації хибне

і я спілкуюсь виключно з НЕ ХАМАМИ, а маючи синій паЧпорт в кишені та бульокотати я нєпанімаю, пєрєйді на рускій - це хамство, рагульство, тупість, дибільство.... список можна продовжити ще багатьма словами, з такими людьми в мене бажання спілкуватись нема.

В Україні нема українців різних сортів, в україні є українці та москалі, останні чомусь вперто називають себе хохлами

Українець говорить українською, росіянин - російською, це по Вашому затятість, обидва говорять російською це компроміс, це, шановний, комплекс меншовартості який можливо втовкли у Вас в армії.

І знову - "здрасьтє"!

1. Дружина "постраждала через батьків" які у СРСР(!!) не бажали тощо, щоб їх дитина знала українську". Тобто "відповіла" за батьків, що суперечіть вислову і не мало б бути. Тому вона і була шокованою.
"Бабуся" (в той час) проявила принцип "Нічого не продавати москалям" і для неї було байдуже хто перед нею турист, місцевий житель (що не знає української), чи людина у відрядженні (Нагадую - тоді це була не незалежна Україна, а СРСР).

2. Вас, турист з Уралу або Сибіру або Вірменії (тим більше якщо Ви зі Львова або Закарпаття) зрозуміє навряд чи. Сам я, коли вперше приїхав до Львова (у 1985 році) з Полтавської області, і володіючи українською на рівні який Ви можете оцінити, НЕ одразу вхопив "львівську" мовну специфіку. Шалена швідкість та вимови типу "сидів", "говорив", "робив", тощо, що ніколи не змінюється мене плутали майже рік.
Тому Ваше "вібіркове" ставлення до співрозмовника викликає запитання: "Яким чином Ви відрізняєте туриста від співгромадянина? По паспорту?"

3. Безперечно в Україні є українці (етнічні) та москалі (всі реша - росіяни, татари, угорці, поляки, євреї, тощо).
Наприклад, "на халяву" приєднаний до України у 1954 році Крим НІКОЛИ не був українським. На цій теріторії українців менше ніж "москалів" на львівщині. Тому говорити про українську в Криму необхідно в рамках її поступового РОЗВИТКУ так як її там ніколи небуло взагалі. А ось питання примусової українізації "москалів Криму" дуже нагадує асиміляцію українців в "радянський народ". Як Ви бажаєте відстояте власне право на рідну мову - так само колишні російські громадяни Криму, що без власної згоди були "переведені" в українці, мають право відстоювати власну рідну - російську та татарську. В іншій спосіб прийде час і ми втратимо Крим (нагадайте досвід Югославії).

4. Мова потрібна людям для порозуміння. Наприклад сама широко розповсюдження мова (англійська) має статус державної (або офіційної) в більш ніж 60 країнах світу. Але Вам повинно бути відомо, що "титульної" англійської нації ніколо не існувало. Вона (англійська) складається із 70% запозичених з інших мов слів і була штучно нав'язана "туманному альбіону" взамін кельтської (місцевої) європейськими мовами загарбників.
Тому англійська не може слугувати ІДЕНТИФІКАЦІЄЮ будь якої нації в світі. Але це нестало на заваді (а навпаки посилило її значення) їй стати такою поширеною у світі завдяки її "подібністі" до богатьох мов одразу.
А комплекси ( в тому чіслі і меншовартості) http://test.msk.ru/psy3.htm це клінічна категорія. З ними треба боротися не мовою, а за допомогою медицини.

P.S. Щодо мого "армійського" минулого вважаю, що це є моєю приватною справою і висловлюватися про це мають право ті хто мене знає особисто і тому володіє "предметом обговорення". Але щоб не залишатися в не адекватній ситуації прошу Вас повідомити власну освіту або спеціальність. Вважаю, що я зможу знайти адекватні аналогії у Ваших висловах з Вашої освітою (спеціальністю), тощо.

zenyk
04.07.2007, 10:06
Внутрішня культура окремого громадянина є показником вихованості нації в цілому (Якщо до Вас завітали гості з Гондурасу і знають російську Ви, напевне, їх "принципово" не зрозумієте тому, що вони українською неволодіють?

мову країни в якій перебувають можуть дозволити собі не знати виключно гості або окупанти! цю думку висловив поважний чоловік де Голь - я погоджуюсь

zenyk
04.07.2007, 10:15
Доречі, якщо повернутись до 1988-1991 року, то хотів би звернутись до українців які бажать відчувати себе в Україні як в рідній країні, як в своїй великій родині:
не звертайте уваги на таких затятих людей, які не бажають розмовляти українською, незалежно від того в якій би ситуації не опинялись! нащо їх вмовляти? якщо люди не розуміють досі - вони вже і не зрозуміють!
не тратьте сили, любі брати - не вартує воно того!
краще згадайте ті самі 1988-1991 роки. Саме тодішня політика українізації дала найбільші результати і найбільше пробудила бажання рускомовних розмовляти україниською - це просто ігнорувати хамів, які не мають поняття в найелементарніших вимогах етикету поведінки у суспільстві!

no_coment
04.07.2007, 10:29
Доречі, якщо повернутись до 1988-1991 року, то хотів би звернутись до українців які бажать відчувати себе в Україні як в рідній країні, як в своїй великій родині:
не звертайте уваги на таких затятих людей, які не бажають розмовляти українською, незалежно від того в якій би ситуації не опинялись! нащо їх вмовляти? якщо люди не розуміють досі - вони вже і не зрозуміють!
не тратьте сили, любі брати - не вартує воно того!
краще згадайте ті самі 1988-1991 роки. Саме тодішня політика українізації дала найбільші результати і найбільше пробудила бажання рускомовних розмовляти україниською - це просто ігнорувати хамів, які не мають поняття в найелементарніших вимогах етикету поведінки у суспільстві!

Маю можливіть однозначно погодитися з Вами з погляду на те, що:
- знання (а рівно і не знання) мови є ознакою рівня освіти кожної окремої людини.
Я вже писав про те, що до Львова я переїхав з Полтавської області (у 1985 році). Українську я вивчав у звичайній школі, з російської мовою викладання, по три години на тиждень (мови) та дві (літератури). Цього мені було вдосталь для того, щоб вивчити її на тому рівні на якому Ви маєте можливість її оцінити. І "радянська окупація" не заважала мені цього робити. При цьому моєю рідною мовою залишається - російська.

- мене охоплює повага до іноземців (з далекого "зарубіжжя") які прагнуть спілкуватися зі мною (українською або російською). Не знаю на скільки вони при цьому поважають мою батьківщину, але їх я поважаю однозначно як людей ОСВІЧЕНИХ (виправлено).

- а питання вивчення мови (будь якої) це питання виховання і внутрішньої культури нації (яку нам треба виховувати і на сході і на заході).

P.S. Звертаючись до усіх (прошу не ображатися) слідкуйте за граматикою - бо ми всі такі "щирі"!:naci:

vasili
04.07.2007, 10:32
При цьому моєю рідною мовою залишається - російська.
Та тишо москалик чи шо, ти нерозумієш шо гуориш.

MARTINI
04.07.2007, 10:33
слідкуйте за граматикою Ви, мабуть, хотіли сказати ОСВІЧЕНИХ (образованных), а не ОСВІДЧЕНИХ (освидетельствованных) :) Я б ніколи цього не написав, просто Ви самі просили :)

no_coment
04.07.2007, 10:38
Ви, мабуть, хотіли сказати ОСВІЧЕНИХ (образованных), а не ОСВІДЧЕНИХ (освидетельствованных) :) Я б ніколи цього не написав, просто Ви самі просили :)

Щиро вдячний! Я не писав про слідкування за ВЛАСНОЮ граматикою. З усього має бути зиск.

P.S. Т.Г.Шевченко "Учіться, брати мої, думайте, читайте, і чужого навчайтеся, і свого не цурайтеся".

Та тишо москалик чи шо, ти нерозумієш шо гуориш.

no_coment

P.S. Говорили - балакали, сіли - заплакали!

vasili
04.07.2007, 10:50
http://www.chas.cv.ua/10_07/1.html

P.S. Говорили - балакали, сіли - заплакали!
Шо тобі не сподобалось яж нічо такого стверджував просто спитав а ти мені грубиш (-1 вліпив) ! Не вихований москаль!

no_coment
04.07.2007, 11:08
Шо тобі не сподобалось яж нічо такого стверджував просто спитав а ти мені грубиш (-1 вліпив) ! Не вихований москаль!

Тобто Ви, "щирий, вихований і освічений" українець хотіли сказати мені - "не вихованому і не освіченому" москалю, наступне:

"Що тобі не сподобалось, яж нічо такого не стверждував, просто спитав, а ти мені грубиш (-1 вліпив)? Не вихований москаль!"? Так?

vasili
04.07.2007, 11:14
Так?
Так! Йолопе

no_coment
04.07.2007, 11:28
Так! Йолопе

Тепер все зрозуміло! Щиро вдячний!

P.S. Це яскравий приклад "гостроти мовного питання".
І те, що я нібито володію українською, не змінює відношення до мене (як до людини), з боку "окремих". Я - ворог опріорі для тих, хто вважає мене "неукраїнцем". Тому "не знання української" для певних "поборників усього українського" це тільки прикриття власного шовінізму та екстремізму.

mota_boy
04.07.2007, 11:30
І знову - "здрасьтє"!

І Вам доброго дня.

1. Дружина "постраждала через батьків" які у СРСР(!!) не бажали тощо, щоб їх дитина знала українську". Тобто "відповіла" за батьків, що суперечіть вислову і не мало б бути.

Відколи той вислів став аксіомою???

і для неї було байдуже хто перед нею турист, місцевий житель (що не знає української), чи людина у відрядженні (Нагадую - тоді це була не незалежна Україна, а СРСР).

Тобто для життя в СРСР було достатньо знання однієї мови, а чому саме російської? Патаму что старшиє братья?

2. Вас, турист з Уралу або Сибіру або Вірменії (тим більше якщо Ви зі Львова або Закарпаття) зрозуміє навряд чи.

Якщо турист не буде хамом, я з ним порозуміюсь

Сам я, коли вперше приїхав до Львова (у 1985 році) з Полтавської області, і володіючи українською на рівні який Ви можете оцінити, НЕ одразу вхопив "львівську" мовну специфіку. Шалена швідкість та вимови типу "сидів", "говорив", "робив", тощо, що ніколи не змінюється мене плутали майже рік.

Погоджуюсь. Справжня українська це мова київської, полтавської, черкаської областей.

Тому Ваше "вібіркове" ставлення до співрозмовника викликає запитання: "Яким чином Ви відрізняєте туриста від співгромадянина? По паспорту?"

Турист дуже рідко буває хамом, хоча таке і трапляється, а громадянин часто. Так і відрізняю.

Наприклад, "на халяву" приєднаний до України у 1954 році Крим НІКОЛИ не був українським. На цій теріторії українців менше ніж "москалів" на львівщині. Тому говорити про українську в Криму необхідно в рамках її поступового РОЗВИТКУ так як її там ніколи небуло взагалі. А ось питання примусової українізації "москалів Криму" дуже нагадує асиміляцію українців в "радянський народ". Як Ви бажаєте відстояте власне право на рідну мову - так само колишні російські громадяни Криму, що без власної згоди були "переведені" в українці, мають право відстоювати власну рідну - російську та татарську.

Крим російський такий самий як і український, крим - татарський. По їхній конституції (мені так здається) в них державні три мови, так в чому проблема?

А комплекси ( в тому чіслі і меншовартості) http://test.msk.ru/psy3.htm це клінічна категорія. З ними треба боротися не мовою, а за допомогою медицини.

З комплексами у мене все нормально, результат тесту

Вы не лишены комплексов, как и всякий нормальный человек, но прекрасно справляетесь со своими проблемами. Чем больше баллов, тем лучше. Вы оцениваете свое поведение и поступки людей взвешенно и объективно. Ваше ровное душевное состояние помогает Вам преодолевать превратности судьбы. Вы никогда не опускаете рук и считаете, что безвыходных ситуаций не бывает. Свою судьбу держите в собственных руках, не полагаетесь на счастливый случай и везение. Может, именно поэтому судьба к Вам и благосклонна. В компании чувствуете себя легко и свободно, и люди чувствуют себя так же легко в Вашем обществе. Если кто-то утверждает обратное - не верьте: наверняка этот кто-то сам имеет массу комплексов. Вам же можно посоветовать одно - так держать!

http://test.msk.ru/cgi-bin/psy3endtest.cgi?008&0&5&5626

Але щоб не залишатися в не адекватній ситуації прошу Вас повідомити власну освіту або спеціальність. Вважаю, що я зможу знайти адекватні аналогії у Ваших висловах з Вашої освітою (спеціальністю), тощо.[/B]

Повідомляю: НУ Львівська політехніка 1997-2002р. Факультет економіки та менеджменту.

Я вже писав про те, що до Львова я переїхав з Полтавської області (у 1985 році). Українську я вивчав у звичайній школі, з російської мовою викладання, по три години на тиждень (мови) та дві (літератури). Цього мені було вдосталь для того, щоб вивчити її на тому рівні на якому Ви маєте можливість її оцінити. І "радянська окупація" не заважала мені цього робити. При цьому моєю рідною мовою залишається - російська.

От тому я і такий затятий, якщо для Вас рідна російська, але за 5 годин на тиждень Ви її вивчили та пристойно нею володієте, то чому інші (громадяни з синім паЧпортом) можуть кричати "нє панімаю", в них що телевізора нема? Тут на ЗУ в кінці 80-х почали робити антени для прийому польського ТВ і всі прекрасно розуміли польську (завдяки телевізору)

no_coment
04.07.2007, 11:55
І Вам доброго дня.

Сприймайте це як дискусію і не більше! Я так думаю!

Ви - представних "освітян".
Ваші лекції відвідують різні люди (в широкому розумінні), тому Ваша позиція ЯК викладача НЕ має буди заангажованою політичними складовими.

Якщо ВСІ ХТО відвідує ці лекції буде відчувати ДО СЕБЕ повагу суспільства (а Ви - представник держави) змінеться і їх відношення до держави і її атребутів (в т.ч і мови). Для мене це - аксіома.

Ми всі (і з одного і з іншого боку) - совковий "продукт" (перепрошую), тому тотальна толерантность повинна замінити в нашій свідомості тотальний толетаризм до якого були причетні конкретні люди "на місцях", а не ідеологія в цілому. І серед цих людей були представники багатьох національностей. Але все це - історія.
Ми живемо далі, і якщо бажаємо стати справжніми європейцями, повинні вчитися в них вміння "жити разом", змінити не лише "систему цінностей" (це вже ми зробили), але й менталітет. Власне в цьому, на мій погляд, і "зариті" більшість нашіх проблем сьогодення.

mota_boy
04.07.2007, 12:09
Сприймайте це як дискусію і не більше!

Так і сприймаю.

Ми всі (і з одного і з іншого боку) - совковий "продукт" (перепрошую), тому тотальна толерантность повинна замінити в нашій свідомості тотальний толетаризм до якого були причетні конкретні люди "на місцях", а не ідеологія в цілому. І серед цих людей були представники багатьох національностей. Але все це - історія.
Ми живемо далі, і якщо бажаємо стати справжніми європейцями, повинні вчитися в них вміння "жити разом", змінити не лише "систему цінностей" (це вже ми зробили), але й менталітет. Власне в цьому, на мій погляд, і "зариті" більшість нашіх проблем сьогодення.

Згідний, окрім, совковості, не всі совки, для мене совок це ті в кого адреса була "нє адрес, нє уліца а Савецкій саюз".
В інших адреса була конкретна карїна, хоч її на тогочасних картах ще не існувало.

П.С. Ви невірно мене зрозуміли, я не освітянин, в Політехніці я здобував освіту, працюю в страхуванні.

no_coment
04.07.2007, 12:43
Так і сприймаю.

Згідний, окрім, совковості, не всі совки, для мене совок це ті в кого адреса була "нє адрес, нє уліца а Савецкій саюз".
В інших адреса була конкретна карїна, хоч її на тогочасних картах ще не існувало.

П.С. Ви невірно мене зрозуміли, я не освітянин, в Політехніці я здобував освіту, працюю в страхуванні.

О-бана! :( Ну, то й годі. Будемо вважати це моїм поглядом на роль освітян у вихованні українців (як громадян України).
Щодо "совковості". Передбачаючи, я одразу перепросив усіх тих, хто сприйме це образливо, але вважаю, що тягар минулого відбився (в тій чи іншій мірі) на кожному з нас (я так думаю).

zenyk
04.07.2007, 16:52
Щодо "совковості". Передбачаючи, я одразу перепросив усіх тих, хто сприйме це образливо, але вважаю, що тягар минулого відбився (в тій чи іншій мірі) на кожному з нас (я так думаю).

.....так шрами залишились.....і ми намагаємось їх приховати. я думаю - це нормально.

І навпаки: ненормальним є те, що деякі люди вважають такий "шрам" чи то посмішкою на спотвореному "лиці" чи то мистецтвом на своєму духовному(культурному) тілі - і пишаються цим.....

no_coment
04.07.2007, 17:25
.....так шрами залишились.....і ми намагаємось їх приховати. я думаю - це нормально.

І навпаки: ненормальним є те, що деякі люди вважають такий "шрам" чи то посмішкою на спотвореному "лиці" чи то мистецтвом на своєму духовному(культурному) тілі - і пишаються цим.....

Себе я не відношу до цієї "когорти" (Хоча і в мене є шрами тієї епохи. Я їх не стидаюся, але мрію щоб мої діти тиких не мали!)...
А щодо "облич", то.... багато хто любить "тримати гарну міну при плохій грі"!

zenyk
04.07.2007, 17:40
(Хоча і в мене є шрами тієї епохи. Я їх не стидаюся, але мрію щоб мої діти тиких не мали!)

і це добре. Але (як тут вже писали) виховання дітей залежить в першу чергу від батьків. То ж давайте займемось в першу чергу собою і дамо належний приклад нашим дітям - зробимо все щоб забути ту темну добу нашої історії і неприпустити її повернення!

Читатель_Обкома
04.07.2007, 17:56
і це добре. Але (як тут вже писали) виховання дітей залежить в першу чергу від батьків. То ж давайте займемось в першу чергу собою і дамо належний приклад нашим дітям - зробимо все щоб забути ту темну добу нашої історії і неприпустити її повернення!
Блинн!Вот ниччо я не понял!
Ваши же родители..научили Вас украинский язык любить то!!!!
Научили же!И та ..держава Вас обучила...правильно писать по Украински!
Что Вы еще хотите?????Что бы Крым говорил по Украински?А оно Вам надо???А оно им надо????
Ну не хотят..да наср@ть на них!Жизнь то все равно заставит!:naci:

no_coment
04.07.2007, 17:59

Давайте це робити з власними дітьми, а дітей Криму лишимо їх батькам?:clapping:

Читатель_Обкома
04.07.2007, 18:12
УРА!!!!!!!!ЗАРАБОТАЛО!!!!!!!!!!!!!!!:naci: :naci: :naci:

Азаров делает успехи в украинском языке, за это его похвалил Ющенко
Азаров делает успехи в украинском языке, за это его похвалил Ющенко Президент Виктор Ющенко отметил прогресс у первого вице-премьера Николая Азарова в освоении украинского языка. Об этом Ющенко сказал на встрече с крупными бизнесменами, когда слово для выступления взял Азаров. "Обратите внимание, как Николай Янукович говорит по-украински. Иногда даже пробивается галицкий акцент", - сказал он.

Присутствующие начали улыбаться, а сам Азаров покраснел
http://www.newsukraine.com.ua/photos/bank__4236_0_56793_big.jpg
http://www.newsukraine.com.ua/news/65177/

zenyk
04.07.2007, 18:13
Что бы Крым говорил по Украински?А оно Вам надо???А оно им надо????
Ну не хотят..да наср@ть на них!Жизнь то все равно заставит!

Давайте це робити з власними дітьми, а дітей Криму лишимо їх батькам?

та при чому тут діти криму????!!!!!

шось ми насправді різними "мовами" розмовляємо......

я говорив про совкові шрами на "лиці" КОЖНОЇ людини з пострадянського простору...а ви мені про мовну проблему кримського люду....

Читатель_Обкома
04.07.2007, 18:20
я говорив про совкові шрами на "лиці" КОЖНОЇ людини з пострадянського простору...а ви мені про мовну проблему кримського люду...
Вы про ето что ли?:8:
Ну и загнули...ето не для средних умов...сорри..я пас....:no:

Mattilainen
04.07.2007, 20:17
"Обратите внимание, как Николай Янукович говорит по-украински. Иногда даже пробивается галицкий акцент", - сказал он.

Присутствующие начали улыбаться, а сам Азаров покраснел

http://www.newsukraine.com.ua/news/65177/

ЧЕГО??? :eek:
Who's that Nikolay Yanukovich???
:D

Покраснеешь тут... :D

vasili
04.07.2007, 20:30
Yanukovich Nikolay that Who'ys

mota_boy
04.07.2007, 21:11
Yanukovich Nikolay that Who'ys

Ющенко відкрив державну таємницю :radist:
Це двійник Азарова, простіше знайти двійника ніж Азарова української навчити :naci:

:D :D

no_coment
05.07.2007, 08:30
та при чому тут діти криму????!!!!!

шось ми насправді різними "мовами" розмовляємо......

я говорив про совкові шрами на "лиці" КОЖНОЇ людини з пострадянського простору...а ви мені про мовну проблему кримського люду....

Все - у контексті теми гілки. Мовної проблеми у "кримського люду" наразі не існує, але її, щосили, хочуть створити "шарікови" та "швондери".
А щодо "наслідків минулого" - ми з Вами цілком порозумілися!

ЧЕГО??? :eek:

Покраснеешь тут... :D

Просто Ющенко (або кореспонденти) "кому" забули поставити після слова "Николай" (Азаров), або перед словом "Янукович".

P.S. "Казнить нельзя помиловать".

mota_boy
05.07.2007, 08:34
Мовної проблеми у "кримського люду" наразі не існує

Існує, існує, там правда проблема не української а мови КОРІННОГО населення (це аж ніяк не росіяни)

no_coment
05.07.2007, 08:46
Існує, існує, там правда проблема не української а мови КОРІННОГО населення (це аж ніяк не росіяни)

В Криму більше половини усього населеня росіяни (етнічні), українців - менше 25%, решта - інші. Щодо кримських татар, то вони дійсно повертаються на історичні землі (в основному з Росії куди були депортовані). Тому, для перших (і для останніх) українська, що так активно вводиться в регіоні (за рахунок обмеження інших), не добавляє оптимізму у комфортному існуванні у власній державі.

Погоджуюся з Вами, що проблема татарської (мови) у Криму існує. Тому, логічним було б впроваджувати у Криму програми:
- збереження російської;
- підтримки татарської;
- розвитку української.

У такому випадку всім кримчанам булоб комфортно на власній землі.

zenyk
05.07.2007, 09:04
Погоджуюся з Вами, що проблема татарської (мови) у Криму існує. Тому, логічним було б впроваджувати у Криму програми:
- збереження російської;

збереження в розумінні "консервації" - підтримую! :)

no_coment
05.07.2007, 09:45
збереження в розумінні "консервації" - підтримую! :)

Тільки так!
Покращення становища будь-чого не повинно погіршувати рівня існуючого (Надбудовуючи "поверх" треба не зашкодити фундаменту. (рос.) "Весь мир насилья мы разрушим до основанья, а затем..." - ми вже проходили - досталь.).

Якщо питання розвитку української буде реалізоване, насамперед, через державну программу на рівні державних закладів та установ (не каральними, а виключно мотиваційними важелями), а не на рівні обмеження використанні російської на побутовому рівні це, безперечно, матима успіх. Тому "нетолерантні" ухвали Львівської обласної ради тільки "на руку" противникам розвитку української в Україні.
А на побутовому рівні такої проблеми не існує (за вийнятком окремих екстремістських прикладів з обох сторін).

А ось подальші необдумані "рвєнія" деяких політиків та посадовців "на місцях" можуть створити реальну непотрібну "гостроту" в майбутньому.

Подивіться, що відбувається, наприклад в Уельсі (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%8D%D0%BB%D1%8C%D1%81)! В продовж столітть "лондонська влада" нехтувала побажаннями мешканців регіону. Країна розміром менше за Львівську область и з населенням трохе більше ніж 2 млн. чол, лише у 1967 році домаглася визнання регіональної мови (валійської) на рівні англійської (між іншим - це мова "титульної нації" цього регіону). І крок за кроком розширює власні (регіональні) повноваження. Чим це все закінчиться - мало хто може прогнозувати.

А щодо "країни Басків" (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8), то взагалі "питання" у патовій ситуації. А все мотивується естрімістами саме "мовною" проблемою.

Може започаткувати "гілочку" по мовним проблемам та методам їх вирішення в інших країнах світу? Впевнений, що багато хто буде "приємно" вражений глибиною такого роду проблем в країнах світу.

P.S. (рос.) На рояле? Чертовски скользкий инструмент!

levandivka
05.07.2007, 10:48
започаткувати "гілочку" по мовним проблемам та методам
Діло не хитре. Тільки писати (і пісяти) будуть ті самі, те саме, про те саме...
А модератору - тільки клопіт.
Користуйтеся наявним. Користуйтеся кнопкою "редагувати пост"!

В Криму більше половини усього населеня росіяни (етнічні),
"Російськомовні совєцькі гражданє"? Що Ви мали на увазі? Що Ви називаєте "росіяни-етнічні"?

no_coment
05.07.2007, 11:38
Діло не хитре. Тільки писати (і пісяти) будуть ті самі, те саме, про те саме...
А модератору - тільки клопіт.
Користуйтеся наявним. Користуйтеся кнопкою "редагувати пост"!

Чому ж? Особисто мені цікаво, чи володіють "форумчане" інформацією по "аналогічних" проблемах в інших країнах? А то ми, часто-густо, вигадуємо "ровера" або "наступаємо на ті самі граБЛИ"!

"Російськомовні совєцькі гражданє"? Що Ви мали на увазі? Що Ви називаєте "росіяни-етнічні"?

В яких в паспорті СРСР - в графі "національність" було зазначено - русский.

levandivka
05.07.2007, 12:44
в графі "національність" було зазначено - русский
ТАК бьют-то не по паспорту, а по морде...

no_coment
05.07.2007, 12:46
ТАК бьют-то не по паспорту, а по морде...

погоджуюся, але це (морда:borat:) з іншої історії!

levandivka
05.07.2007, 13:23
Прикро, я не чув про Бората ніц...

Danilo
05.07.2007, 13:53
Что Вы еще хотите?????Что бы Крым говорил по Украински?А оно Вам надо???А оно им надо???? Ну не хотят..да наср@ть на них!Жизнь то все равно заставит!
А от Ви коли заповняєте якісь документи пов'язані з бізнесом, з налоговою, тощо, відчуваєте що життя Вас примушує?
Про дітей мовчу, Ви вже казали що володіють досконало державною.
Додам карму, а то все сваримся та сваримся, тримайте.:) Але це тільки за дітей:)

А взагалі про що тут мова? Про обмеження, та ще на побутовому рівні? Нісенітниця. Якщо вже говорити про обмеження у вишах, тоді встає питання фінансування, бо чому саме ця, іноземна мова матиме пріоритет?
Тим більше, ми рухаємося до ЄС.:) От нехай москалі по-перше хочаб визнають голодомор геноцидом, та виплатять компенсації, вибачаться, тоді може йти мова за їхню мову:). І то виключно для навчальних закладів пов'язаних з Росією. Митниця, МЗС тощо, як це є в странах Балтії.

no_coment
05.07.2007, 17:20
А от Ви коли заповняєте якісь документи пов'язані з бізнесом, з налоговою, тощо, відчуваєте що життя Вас примушує?
Про дітей мовчу, Ви вже казали що володіють досконало державною.
Додам карму, а то все сваримся та сваримся, тримайте.:) Але це тільки за дітей:)

А взагалі про що тут мова? Про обмеження, та ще на побутовому рівні? Нісенітниця. Якщо вже говорити про обмеження у вишах, тоді встає питання фінансування, бо чому саме ця, іноземна мова матиме пріоритет?
Тим більше, ми рухаємося до ЄС.:) От нехай москалі по-перше хочаб визнають голодомор геноцидом, та виплатять компенсації, вибачаться, тоді може йти мова за їхню мову:). І то виключно для навчальних закладів пов'язаних з Росією. Митниця, МЗС тощо, як це є в странах Балтії.

:p Моя любима тема (Євросоюз).

Вважаю, що Вам, Danilo, треба бути обережніше, щодо посилання на Європейський Союз в контексті застосування державних (офіційних) мов.

Прошу звернути Вашу увагу на особливості використання мов у "піонерів" ЄС в яких "коріне" населення складає більше ніж 80% (з метою порівняння з Украіною в якій українців близько 80%):

1. Ірландія
- корінне населення - кельти (98%)
- державна мова - ірландська та англійська

2. Данія
- корінне населення - датчани (98%)
- державна мова - датська
- офіційні (регіональні) мови - німецька, англійська, французька

3. Швеція
- корінне населення - шведи (96%)
- державна мова - НЕ ІСНУЄ
- офіційні (регіональні) мови - НЕ ІСНУЄ

4. Люксембург
- корінне населення - люксембуржці (96%)
- офіційні (регіональні) мови - люксембурзька, німецька, французька

5. Австрія
- більшість населення - австрійці (90%)
- державна мова - німецька
- офіційні (регіональні) мови - словенська, градищансько-хорватська, угорська

6. Кіпр
- корінне населення - турки (88%)
- державна мова - грецька, турецька, англійська

7. Англія
- більшість населення - англійці (82%)
- державна мова - англійська та валійська
- офіційні (регіональні) мови - шотландська

8. Нідерланди
- корінне населення - нідерландці (82%)
- офіційні (регіональні) мови - нідерландська, фризька

9. Бельгія
- більшість населення - фламандці (60%)
- офіційні (регіональні) мови - нідерландська, французька, німецька

Danilo
05.07.2007, 17:31
треба бути обережніше
Розстріляв наповал!:D
Швейцарію з кантонами забулисі?
я казавбо чому саме ця, іноземна мова матиме пріоритет?

no_coment
05.07.2007, 17:39
Розстріляв наповал!:D
Швейцарію з кантонами забулисі?
я казав

Опять - ДВОЙКА!
С каких пор Швейцария - член Евросоюза? ....Или..... Вы передумали в Евросоюз?

И вопросики.
№1. Вы считаете, что голодомор на Украине убивал исключительно украинцев? http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D 1%80_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D 0%BD%D0%B5
№2. Исходя из этого какие москали перед Вами должны извиняться "наши" или "ихние"?

P.S. А говорят, что только у девушек короткая память? Danilo - Вы, часом, не девушка? :feminist:

Danilo
05.07.2007, 17:46
И вопросик. Это какие москали перед Вами должны извиняться "наши" или "ихние"?
І отвєтік: Російська федерція-правоприємниця СРСР.
Від "нашіх" - як з козла молока.:)
на друге питання відповіді дани неодноразово у гілці про Голодомор.
Все до завтра, па-па.:radist:

no_coment
05.07.2007, 17:48
І отвєтік: Російська федерція-правоприємниця СРСР.
Від "нашіх" - як з козла молока.:)

А почему же Вы "наших" москалей "топчите"? Чем они то перед Вами виноваты? Вперед к кремлевским стенам, к движению "несогласных"!

Кстати, Кубань "мерла" не меньше нашего!

Danilo
05.07.2007, 17:51
А почему же Вы "наших" москалей "топчите"? Вперед к кремлевским стенам, к движению "несогласных"!
Там в мене немає знайомих травматологів, а тут Читач обкому пропонував послуги.:)
Так вони ж самі до нас завітають.

levandivka
05.07.2007, 17:52
А почему же Вы "наших" москалей "топчите"?
Було б "за що" - взагалі б вбив. (с)

Mattilainen
05.07.2007, 18:00
Моя любима тема (Євросоюз).
......
А Финляндия где? А? Забыли? Не хорошо Финляндию забывать. :)

levandivka
05.07.2007, 18:05
Не хорошо Финляндию забывать.
А москалів там багато (живих)?

Mattilainen
05.07.2007, 18:07
А москалів там багато (живих)?
Яких москалiв?

levandivka
05.07.2007, 18:09
ТАК і запишемо: вимерзли.

Mattilainen
05.07.2007, 18:21
ТАК і запишемо: вимерзли.
Ну, ежели Вы про русских, то как же, вымерзнут они, ага. :)
Найдите в инете статью профессора лапландского университета Франка Хорна "Национальные меньшинства в Финляндии". Очень познавательно. :)

levandivka
05.07.2007, 18:25
А як же вони без водкі в Фінляндії виживають? Алко-трафік?

Mattilainen
05.07.2007, 20:04
Очень смешно, levandivka.

Bogun
05.07.2007, 20:19
Смішно, коли наводять приклад європейських держав. Ірландська і англійська. В Ірландії вводили не другу державну англійську, а другу державну ірландську. І за 80 років незалежності, ледве навчили нею говорити 50 % (35 % з яких не говорять нею у житті, а просто знають, можуть скласти простенькі речення).

У Фінляндія міста майже не говорили фінською, тільки глухі села. Але коли йти за фінською схемою викорінювання шведської, то ті які "За русский язик" будуть просити одної державної української :). Фіни тільки зараз визнали і вибачилися за викорінення шведської :no:, біднесінькі. Всі говорять фінської і вибачилися. Зараз шведи і фіни між собою говорять англійською.

Кіпр???? Ха-ха-ха. Він розділений на дві частини:на грецьку і турецьку. Турецьку частини визнає Туреччина, а грецька в Євросоюзі. Справді треття англійська всіх з'єднала. Можемо за цим досвідом підемо??!!!!

Люксембург. Можемо ватикан візьмемо. Офіційна там мертва мова - латинська. А говорять усі на італійській. Маленьке князівство на межі трьох країн.

Можу продовжувати?

Mattilainen
05.07.2007, 20:24
2 no_coment:
А почему Вы в постинге №546 везде пишите
офіційні (регіональні) мови
???

Официальный язык - это официальный язык, а региональный язык - это региональный язык. Две совершенно разные вещи.
Путать не нужно.
А то можно подумать, что, к примеру, в Швеции, вообще региональных языков нету. А там их два региональных - финский и саами. Швеция входит в число 22-х государств, ратифицировавших Европейскую хартию региональных языков или языков меньшинств.

Але коли йти за фінською схемою викорінювання шведської,
Не было никакой схемы искоренения шведского языка.

Фіни тільки зараз визнали і вибачилися за викорінення шведської , біднесінькі.
Ссылочку дайте, пожалуйста. :)

Зараз шведи і фіни між собою говорять англійською.
Общаются между собой преимущественно на шведском, втором гос. языке Финляндии.

Bogun
05.07.2007, 20:40
http://www.vesna.org.ua/txt/konf/derzh2000/03.html - ось

А викорінювати шведську почали ще за часів Російської імперії (Фінляндія була автономією), поки остаточно не зробили її мовою меншості. До речі Росія цьому. А незалежність остаточно добила шведську і російську. За це і вибачалися. І ШО.
То ідемо за фінським досвідом. У 1918 році нічого вже фінській не загрожувало, але добивали всерівно шведську. І ця двомовність була знущанням. Тож доб'єм російську до рівня шведської на початку ХХ століття у Фінляндії. Робимо двомовність, а потім з чистим серцем захищаємо залишки російської з великим запалом? Згоден.

Mattilainen
05.07.2007, 20:56
http://www.vesna.org.ua/txt/konf/derzh2000/03.html - ось
Ну и где там про искоренение и, тем паче, про извинения? :)
Никто там ничего не добивал. :)

Bogun
05.07.2007, 21:01
Ну коли Ви вважаєте, що в Україні йде викорінення російської і українізація. То так викорінювали шведську і йшла фінізація. Правда у більших і впевніших розмірах. То що Ви згодні на фінський варіант. Вибачення сайт знайду та не зараз.

Ось ще, але нейтральне http://studik.nm.ru/country/finland/naselenia.html

Mattilainen
05.07.2007, 21:17
Ох, Bogun. :)
Вы б лучше финских шведов почитали.
Профессора Хорна вот:
http://articles.excelion.ru/science/geografy/09596513.html

Или доктора Торнудда:
http://ugraina.org/articles/read/27/35.htm
Специалисты, однако. :)

Bogun
05.07.2007, 21:22
Ви цими статтями переконали мене навпаки ще більше у протилежному :). Що розділити на цитати ваші статті. Гарна обгортка і розповідь, а суть одна і та ж.
Знаєте звучить так: "Ну, так фінська, але по шведське також трохи дозволяють". Так радіють слуги, коли отримують крихти з панського столу у мене таке порівняння виникло. Єдине населення Аландських островів не отримує і що з того.

Mattilainen
05.07.2007, 21:32
"Ну, так фінська, але по шведське також трохи дозволяють".
:D :D :D
Ну, не хотите читать финских шведов - как хотите.

Bogun
05.07.2007, 21:35
На цитати розбити можу. І ви точно зрозумієте

Boris_Kiev
05.07.2007, 21:56
Характерні приклади багатомовості:

1. Розповідали моряки. 60-70-ті роки. Фінський порт. Безліч написів фінською, шведською, англійською, німецькою. Потім щит зі стрілкою і великий напис “КРИМПЛЕН”. :moskali:

2. Сам бачив. 1975 рік. Литва, Друскінінкай. Костел напроти будинку-музею Чюрльоніса.
Акуратна друкована табличка.
А. Текст литовською мовою – розклад служб, адреса ксьондза...
Б. Те ж – польською мовою.

В. Папірець. Напис червоним олівцем:

“Внимание!
Вытереть ноги! Снять шапку !
Во время службы не ходить и не фотографировать !”
:moskali:

no_coment
06.07.2007, 08:29
Смішно, коли наводять приклад європейських держав. Ірландська і англійська. В Ірландії вводили не другу державну англійську, а другу державну ірландську. І за 80 років незалежності, ледве навчили нею говорити 50 % (35 % з яких не говорять нею у житті, а просто знають, можуть скласти простенькі речення).

У Фінляндія міста майже не говорили фінською, тільки глухі села. Але коли йти за фінською схемою викорінювання шведської, то ті які "За русский язик" будуть просити одної державної української :). Фіни тільки зараз визнали і вибачилися за викорінення шведської :no:, біднесінькі. Всі говорять фінської і вибачилися. Зараз шведи і фіни між собою говорять англійською.

Кіпр???? Ха-ха-ха. Він розділений на дві частини:на грецьку і турецьку. Турецьку частини визнає Туреччина, а грецька в Євросоюзі. Справді треття англійська всіх з'єднала. Можемо за цим досвідом підемо??!!!!

Люксембург. Можемо ватикан візьмемо. Офіційна там мертва мова - латинська. А говорять усі на італійській. Маленьке князівство на межі трьох країн.

Можу продовжувати?

Безперечно - продовжуйте!
Чи свідомо, чи ні, але Ви лише підтримуєте мою точку зору з багатьох питань (в контексті питання).

В тому чіслі, в питанні безперспективностіі примусового нав'язування мови власному населеню.

Мова повинна об'єднувати людей, а не створювати штучні перепони в спілкуванні. Крім того наведені мною приклади мали на меті паказати рівень толерантності європейських суспільств (до яких багато хто лине усією душею) у відношенні мов власного (в т.ч. не корінного) населення, що не заважає нікому відчувати себе комфортно у власній країні.

І на останок. Якщо Ви предрікаєте швидку "загибель" російської (згідно фінського сценарію) то визнайте її другою державною - і хай вона собі "техенько вмирає" :D

no_coment
06.07.2007, 08:53
2 no_coment:
А почему Вы в постинге №546 везде пишите

???

Официальный язык - это официальный язык, а региональный язык - это региональный язык. Две совершенно разные вещи.
Путать не нужно.
А то можно подумать, что, к примеру, в Швеции, вообще региональных языков нету. А там их два региональных - финский и саами. Швеция входит в число 22-х государств, ратифицировавших Европейскую хартию региональных языков или языков меньшинств.

Не было никакой схемы искоренения шведского языка.

Ссылочку дайте, пожалуйста. :)

Общаются между собой преимущественно на шведском, втором гос. языке Финляндии.

Доброе утро.

Категории в отношении статусов "языков" во многих странах мира очень различны (размыты). В одних странах используется формулировка "государственный" в других "официальный". Например, как наверное Вам известно, в США (и не только) вообще не существует понятия "государственный язык". Так как эта страна считает это недопустимым для демократического общества. Дело в том, что, по определению,

Государственный (официальный) язык — язык, за которым в том или ином государстве или в пределах иной юридически определённой территории законодательно закреплён самый высокий юридический статус по сравнению с остальными языками, которые могут на данной территории использоваться.

Поэтому каждый штат США имеет возможность определить свой "официальный" язык (английский). При этом они обязаны учитывать федеральную норму которая приписывает издание официальных документов штата на ВСЕХ(!) языках местных общин.

В России, как Вам тоже, наверное известно, существует один государственный язык - русский, но.... существует институт региональных языков - республик (напр. татарский) входящих в состав этого государства.

Если у Вас существует интерес к более глубокому изучению данной темы прошу обратиться по этой ссылке http://www.itlt.edu.nstu.ru/burkova_si/3_3.doc.

zenyk
06.07.2007, 08:53
№2. Вы считаете, что голодомор на Украине убивал исключительно украинцев?

а ви вважаєте, що в УПА також тільки українці і то з Західної України?

no_coment
06.07.2007, 08:56
а ви вважаєте, що в УПА також тільки українці і то з Західної України?

Ні! А що?

P.S. В кожного своя правда!

Mattilainen
06.07.2007, 09:10
І на останок. Якщо Ви предрікаєте швидку "загибель" російської (згідно фінського сценарію) то визнайте її другою державною - і хай вона собі "техенько вмирає"
Точно. Якщо йти за фінським досвідом, то йти у повній відповідності. Тим паче ось вже є ті хто згоден і підтримує. :D Робимо російську другою державною та й добиваємо її, добиваємо... :D
Мова повинна об'єднувати людей, а не створювати штучні перепони в спілкуванні. Крім того наведені мною приклади мали на меті паказати рівень толерантності європейських суспільств (до яких багато хто лине усією душею) у відношенні мов власного (в т.ч. не корінного) населення, що не заважає нікому відчувати себе комфортно у власній країні.
+1

levandivka
06.07.2007, 09:38
Мова повинна об'єднувати людей, а не створювати штучні перепони
Штучні перепони створюють КРАСНОмовні політики. мова тут - лише інструмент.

no_coment
06.07.2007, 11:56
Штучні перепони створюють КРАСНОмовні політики. мова тут - лише інструмент.

НЕ заперечую!
Але це - дуже "опасні ігри".
Тому, як не дивно це може виглядати, питання "статусу" мов необхідно вирішувати як найшвидше - раз і назавжди!
(і знову натякаю, щодо необхідності змін в Законі про місцеве самоврядування).

levandivka
06.07.2007, 12:04
питання "статусу" мов необхідно вирішувати як найшвидше - раз і назавжди!
А є питання?:bazar:

no_coment
06.07.2007, 12:13
А є питання?:bazar:

Тобто?

levandivka
06.07.2007, 12:18
То і бто, що реальних проблем не ТАК багато, а вереску...

Наспівуючи:
И понапрасну не надо
Разные причины - не надо
Нам искать, конечно, не надо
То-то и оно, то бто и оно...

Bogun
06.07.2007, 12:36
Згоден, робимо російську другою державною. Але все повині робити за фінським досвідом, як під копірочку. Уявляю Донецьк з гаслами:"За один украинский язык:naci: ". Повільно, але впевнено російську викорінюючи з усіх сфер життя. Викорінимо, вже тоді можна йти на поступки на які українські росіяни (як фінські шведи) будуть вважати ВЕЛИКИМ досягненням.

Але Кіпр no_coment:, це всерівно приклад тієї держави, яка поділена за мовним чинником на дві частини.

Але Ірландія - це приклад країни, яка за 100 років не спромоглася відновити своєї мови.

7. Англія
- більшість населення - англійці (82%)
- державна мова - англійська та валійська
- офіційні (регіональні) мови - шотландська

Валійська - на межі вимирання, як у нас приблизно караїмська. Її порівнювати з російською? Знаєте до такої сильної мови, як вона - це буде образа.

У Шотландія на останніх виборах перемогли націоналісти. Які домоглися регіональною шотландську, а в їхніх планах створення НЕЗАЛЕЖНОЇ Шотландської держави. В Англії - цей крок розцінили, як перший до втрати Шотландії. То може підемо за цим досвідом розпаду Сполученного королівства.

no_coment
06.07.2007, 12:45
Згоден, робимо російську другою державною. Але все повині робити за фінським досвідом, як під копірочку. Уявляю Донецьк з гаслами:"За один украинский язык:naci: ". Повільно, але впевнено російську викорінюючи з усіх сфер життя. Викорінимо, вже тоді можна йти на поступки на які українські росіяни (як фінські шведи) будуть вважати ВЕЛИКИМ досягненням своєї держави.

Але Кіпр no_coment:, це всерівно приклад тієї держави, яка поділена за мовним чинником на дві частини.

Але Ірландія - це приклад країни, яка за 100 років не спромоглася відновити своєї мови.

На жаль країн, що не спромоглися відновити своєї мови набагото більше ніж половина в світі. Добре, що Україна власної не втратила - тому і "відновлення" не потребує.

Не знаю чому, але в дійсності, мене не покидає відчуття того, що ми дійсно "граємо" між собою у футбол на різних полях (кожний - на свому).
І вперто не бажаємо визнати те, що ми єдина країна не з погляду території (як дехто це хоче сприймати), а з погляду на те, що ВСІ ми живемо в цій країні і "старших братів" (чи систер) в нас (в Україні) не повинно бути. А то дехто все зривається на домінуючу роль когось над кимось (типу - зробимо з України - маленький Радянський Союз).

А щоб пожватити настрій "ектремалам" від ЄС маю питаннячко: "Яка державна мова Європейського союзу"?

P.S. Подсказочка для Danilo

Официальные языки Европейского союза
В европейских институтах официально равноправно используются 23 языка: английский, болгарский, венгерский, греческий, датский, ирландский, испанский, итальянский, латышский, литовский, мальтийский, немецкий, нидерландский, польский, португальский,румынский, словацкий, словенский, финский, французский, чешский, шведский, эстонский.

На рабочем уровне, как правило, используются английский и французский.

И на закуску: Официальные языки НАТО — английский и французский.

Bogun
06.07.2007, 12:53
Але вровадження у всі сфери життя, як це робили фіни зі своєю так.

zenyk
06.07.2007, 16:50
Официальные языки Европейского союза
В европейских институтах официально равноправно используются 23 языка: английский, болгарский, венгерский, греческий, датский, ирландский, испанский, итальянский, латышский, литовский, мальтийский, немецкий, нидерландский, польский, португальский,румынский, словацкий, словенский, финский, французский, чешский, шведский, эстонский.

На рабочем уровне, как правило, используются английский и французский.

И на закуску: Официальные языки НАТО — английский и французский.

та в євросоюзі і в нато можуть бути офіційними (робочими) мовами які собі хочуть!!! це - мультинаціональні утворення, які охоплюють території різних країн. А Україна - одна, і не можна в одній Україні використовувати кілька мов!!!

no_coment
06.07.2007, 17:00
та в євросоюзі і в нато можуть бути офіційними (робочими) мовами які собі хочуть!!! це - мультинаціональні утворення, які охоплюють території різних країн. А Україна - одна, і не можна в одній Україні використовувати кілька мов!!!

Пан zenyk, перепрошую, Ви відповіді тільки на свої пости читаєте? Вам цікаво як мотивують власні точки зору інші учасники цього форуму?:(

Kisa_Lviv
07.07.2007, 17:02
так гостро тому шо то вигідне зовсім іншим людям, типу політикам, а не нам. А я от особисто сижу собі і пю свій любимий ХАйк і якось зовсім мені не цікаво якою мовою розмовляють зі мною. Головне шоб не хамили

JS1
08.07.2007, 17:28
2олл
Всем привет ;)

2zenyk
А почему не может ? :) Потому что вам не хочется альбо имеются какие-либо объективные причины?

2Kisa_Lviv
так гостро тому шо то вигідне зовсім іншим людям, типу політикам, а не нам. А я от особисто сижу собі і пю свій любимий ХАйк і якось зовсім мені не цікаво якою мовою розмовляють зі мною. Головне шоб не хамили
Отчасти согласен... Однако политики не поднимали бы вопрос не волнующий никого.
А для меня маразм когда диалог мэра столицы с жителями переводят на украинский. Как то чересчур манерно получается.

levandivka
08.07.2007, 18:24
маразм когда диалог мэра столицы с жителями переводят на украинский. Как то чересчур манерно получается.
А на холєру українцям вибирати москалюгу, шо на ТАКій посаді мови не вивчив.

Читатель_Обкома
08.07.2007, 18:28
А на холєру українцям вибирати москалюгу, шо на ТАКій посаді мови не вивчив.
Ну...ТАКой...электорат видать был....:8:
Вон ..мэр Харькова..хоть по украински...хоть по русски шпарит... номано!

JS1
08.07.2007, 18:55
А на холєру українцям вибирати москалюгу, шо на ТАКій посаді мови не вивчив
Ну во первых сразу отмечу - я написал о диалоге а не о монологе мэра. Как минимум это означает что переводили не только мэра но и украинцев.
А вы делаете выбор исходя исключительно из знания языка либо какие либо еще факторы учитываете?

levandivka
08.07.2007, 19:03
Ну...ТАКой...электорат видать был....
Хто рахував той маріупольський електорат? Жартівник року?

Mafija
08.07.2007, 19:49
Так Вы же понимаете по-русски. И 98% украинцев тоже. Из тех украинцев, что ездят в Москву - все 99,9 понимают. При чем тут статистика? Тем более. что через лет 10-15 она начнёт быстро меняться (и Львов потеряет своё преимущество для русскоязычных туристов, так и не начав им пользоваться). Через пару десятков лет молодёжь Львова действительно не сможет говорить по-русски, и понимать будет с трудом... И в том, и в другом случае (москвичу во Львове и львовянину в Москве) проще будет по-английски. :)

Ой нет! лет через 10-15 при нынешней тенденции молодёжь Львова будет понимать по-русски не хуже, если не лучше. Посмотрите на книжные прилавки, посмотрите телевизор, послушайте радио и Вы поймёте, что Ваши опасения излишни.
Поймите, что цель украинизации не уничтожение русской культуры на просторах Украины, а просто стремление сохранить своё, украинское, пока его не вытеснило русское, причём в большинстве случаев низкокачественное.
Не обижайтесь, но считать попсу и блатняк российской культурой разве можно?:moskali:

afterstep
08.07.2007, 20:45
лет через 10-15 при нынешней тенденции молодёжь Львова будет понимать по-русски не хуже,

ух! зараховано!
тільки чомусь до тої молоді швидше липнуть не півсторінкові складнопідрядні звороти Толстого, а звичайний триповерховий мат...
10 поверхів - то вже в інституті навчаються будувати...
Мо', з часом і до хмарочосів доростуть..
--
Звиняйте - але в основному саме така російська культура на українських теренах... Видно, кращі люди Росії впроваджують тут у маси передову російську культуру разом з осучасненою російською мовою... Вже навіть телевізор ледь стримується, щоб не крити прямим текстом - або криє неявно, причому "гумористи" навіть не сумніваються, що всі здогадаються, який то саме матюк мав проскочити...

Mafija
08.07.2007, 20:56
ух! зараховано!
тільки чомусь до тої молоді швидше липнуть не півсторінкові складнопідрядні звороти Толстого, а звичайний триповерховий мат...
10 поверхів - то вже в інституті навчаються будувати...
Мо', з часом і до хмарочосів доростуть..
Звиняйте - але в основному саме така російська культура на українських теренах... Видно, кращі люди Росії впроваджують тут у маси передову російську культуру разом з осучасненою російською мовою... Вже навіть телевізор ледь стримується, щоб не крити прямим текстом - або криє неявно, причому "гумористи" навіть не сумніваються, що всі здогадаються, який то саме матюк мав проскочити...

Телевізор вже більше нагадує бак для сміття. Власники каналів, мабуть, мають нас за бидло, судячи з того, що вони показують. І куди тільки дивиться НацРада?
Матюк, який схований між строк є не кращим за прямо сказаний, бо одна суть. В деяких фільмах вже не цураються відкрито лаятись матом. Все це дивляться діти, які потім хочуть бути схожими на тих "героїв".

Мене смішить, коли мультики для дітей перекладають з російської титрами, МАЛЕНЬКИМИ БУКВАМИ, ніби діти, що його дивляться, вже вміють читати з такою швидкістю!
Кого ми дуримо?!

Я за російську культуру, як і за будь-яку іншу. За те, щоб росіяни, що проживають на теренах України легко могли купити в будь-якій книгарні Лєрмонтова, Толстого та ін мовою оригіналу. Але радикально проти російської попсні кожного свята на майдані у Харкові, проти шансону в маршрутках.

Boris_Kiev
08.07.2007, 21:24
Телевізор вже більше нагадує бак для сміття. Власники каналів, мабуть, мають нас за бидло, судячи з того, що вони показують.
Це -спадковість тенденцій.
Ще з совкових часів не телевізор, а 80% Держтелерадіо було одним великим смітником. А українське телебачення - фабрикою з підвищення концентрації рагулізму на окремо взятих квадратних метрах.

Були, звичайно, лічені одиниці справжніх інтелігентів.
В кращому варіанті вони мали чітко обмежену ділянку для "прогулянок". В гірших - або їх намагалися скурвити, або витискували.

Mafija
08.07.2007, 21:31
Це -спадковість тенденцій.
Ще з совкових часів не телевізор, а 80% Держтелерадіо було одним великим смітником.

Не хочу захищати совка, і тоді було погано, але принаймні не матюкалися. Замість того йшов самий аґітпроп, а матюкалися ті, кому не було чого дивитися.

Salata
08.07.2007, 21:59
Не обижайтесь, но считать попсу и блатняк российской культурой разве можно?:moskali:

А откуда Вы решили, что можно? Тут на форуме многие пытаются друг другу и окружающим доказать, что это все, что есть в русской культуре, даже государственные мужи в Украине подобное в прессу заявляют...
И теперь осталось только по-дружески подобное подтвердить?
А сам Вы как думаете?

JS1
08.07.2007, 22:09
Обмылки поп-культуры везде одинаковы...
Кому то станет легче если в маршрутках перестанут слушать шансон и начнут слушать поплавского с сердючкой?

Boris_Kiev
08.07.2007, 22:21
, і тоді було погано, але принаймні не матюкалися
Це в кадрі. Та й то, якщо пильний редактор або звукорежисер виріже. А що відбувалося ЗА кадром - мало місця (і устами жінок теж).
Іноді інженери таємною кнопкою могли пустити на майданчик або навіть в ефір "внутрішні" матюги якоїсь творчої особи :)
Звичайно, в інженерів були "чорні списки" і "білі списки".

afterstep
08.07.2007, 22:54
А откуда Вы решили, что можно? Тут на форуме многие пытаются друг другу и окружающим доказать, что это все, что есть в русской культуре, даже государственные мужи в Украине подобное в прессу заявляют...

а чом би й ні? відразу як захистять російську культуру - тільки й чути "Владімірскій централ!....! - то воно якось само по собі враження складається, що саме той централ ви й захищаєте ;)

Mafija
09.07.2007, 08:29
А сам Вы как думаете?

Я думаю, що російська культура є дуже багатою.
Але популяризується попса і блатняк, це підтримують і державні мужі, коли запрошують російських артистів на майдани:moskali: :moskali: :moskali: . Вони ж не запросили з Росії симфонічний оркестр.

А Поплавський:clapping: і Сердючка:naci: не кращі. І те, що вони свої тішить мало.

no_coment
09.07.2007, 08:37
Ну во первых сразу отмечу - я написал о диалоге а не о монологе мэра. Как минимум это означает что переводили не только мэра но и украинцев.
А вы делаете выбор исходя исключительно из знания языка либо какие либо еще факторы учитываете?

А Вы еще не поняли?

zenyk
09.07.2007, 09:40
Цитата:
Допис від JS1

А Вы еще не поняли?

якщо чесно я взагалі не розумію з яких таких "факторів" кияни вибрали собі в мери Черновецького,а тепер готові його зісти......

....кілька років тому львівяни також вибрали собі "мера"....Баняка (Буняка).....так він купив львівян нереальною обіцянкою дати воду цілодобово.....заледве здихались такого "мера"....добре хоч не встиг всіх дит.майданчиків розпродати під забудови.....будівельник недороблений...

levandivka
09.07.2007, 09:44
Це - "шпилька"?
ТАК любого (з можливих варіантів) мера можна "жерти" на другий день. Садового - ще до виборів... за ТРК "Садопоміч"

пупер
09.07.2007, 09:45
Я думаю, що російська культура є дуже багатою.
Але популяризується попса і блатняк, це підтримують і державні мужі, коли запрошують російських артистів на майдани:moskali: :moskali: :moskali: . Вони ж не запросили з Росії симфонічний оркестр.

А Поплавський:clapping: і Сердючка:naci: не кращі. І те, що вони свої тішить мало.

я підозрюю, що не все так просто....
худобою легше керувати.....
а як зробити народ худобою?....
1. дешева горілка....
2. дешеві розваги....

no_coment
09.07.2007, 09:48
якщо чесно я взагалі не розумію з яких таких "факторів" кияни вибрали собі в мери Черновецького,а тепер готові його зісти......

....кілька років тому львівяни також вибрали собі "мера"....Баняка (Буняка).....так він купив львівян нереальною обіцянкою дати воду цілодобово.....заледве здихались такого "мера"....добре хоч не встиг всіх дит.майданчиків розпродати під забудови.....будівельник недороблений...

А з чого Ви узяли, що той бан (читай ПАН) був будівельником? Він, нібито, типу "проФФесор"? А "будівельниками" стали його "дітки" - жеби тендери на будівництво від Львівської міської ради у "чесному двобої" вигравати. А теща, та взагалі ТЕЦ "куріровала" - місто теплом "забезпечувала"!
.... Так, цікавий був в нас "мер...ін"...... - ледве поздихалися!

P.S. Йому б, ще раніше "ласти б зклеїли" якби він під леді Ю не "ліг". А як тільки "пішли" Юлю - "пішли" й Буняка!

no_coment
09.07.2007, 10:05
1. дешева горілка....
2. дешеві розваги....

Ви, напевно, мали на увазі лозунг римської "черні" - "Хлеба и зрелищ!".
Нічого дивного - це звичайний популістський хід який (як видно) застосовувався любою владою з давен!
Хоча, я не згоден з Вами в тім, що саме це (горілка та розваги)робить народ - худобою!
"Худобою" народ робить себе сам - підкоряючися ситуації, що її йому нав'язують (рос.) "власть придержащие"!

zenyk
09.07.2007, 10:08
Це - "шпилька"?
ТАК любого (з можливих варіантів) мера можна "жерти" на другий день. Садового - ще до виборів... за ТРК "Садопоміч"

звичайно, казати що задоволений владою може тільки людина, яка безпосередньо вчиняє владні дії, або її наближені (родичі, знайомі, бізнеспартнери).
за ТРК "садопоміч" нич сказати не можу, вони мене нічим не образили (як нічим і не допомогли, бо я до них не звертався), а те що тепер хоча б встановлені сучасні дитячі майданчики - мене тішить!
а в решті дій Садового шось говорити не можу, бо не маю жодних стосунків ні з ним ні з міськрадою

levandivka
09.07.2007, 10:11
"Худобою" народ робить себе сам - підкоряючися ситуації
+1. Але для об'єднання Нескорених потрібні провідники...

no_coment
09.07.2007, 10:15
Це - "шпилька"?

за ТРК "Садопоміч" його можна і тепер "з'їсти". Зверніть увагу, що саме ТРК "Люкс" найбільше вихваляє мера.
P.S. (рос.) "Сам - играю, сам - пою, сам.... - билеты продаю!"

Mafija
09.07.2007, 11:29
1. дешева горілка....
2. дешеві розваги....

Абсолютно правильно. Наш мер так і робить. При чому надто часто. Вже задовбав святами. Фейерверк запускає після дванадцятої ночі, а то й о першій. Попсові зірки, купа пляшок з під всякого алкоголю під ногами.
Малолєтки верещать типа "Ой, Дімочка Білан!". Яка радість, що б ми без нього робили.

Владі вигідно підтримувати дешеві смаки. Уявіть, скільки б Амєтову коштувало запросити, наприклад, Кобальє з Поворотті на майдан замість Могілевської та інших. Та й наврядчивони б погодились.

no_coment
09.07.2007, 11:48
Абсолютно правильно. Наш мер так і робить. При чому надто часто. Вже задовбав святами. Фейерверк запускає після дванадцятої ночі, а то й о першій. Попсові зірки, купа пляшок з під всякого алкоголю під ногами.
Малолєтки верещать типа "Ой, Дімочка Білан!". Яка радість, що б ми без нього робили.

Владі вигідно підтримувати дешеві смаки. Уявіть, скільки б Амєтову коштувало запросити, наприклад, Кобальє з Поворотті на майдан замість Могілевської та інших. Та й наврядчивони б погодились.

Могілєвська? Погодилася б легко!

Mafija
09.07.2007, 12:10
Могілєвська? Погодилася б легко!

Та вона і так не пропускає.:)

zet
09.07.2007, 16:15
А наши рулюющие и напраляющие кажись поняли, что нам надоело на их мордобои смотреть в прямом эфире...
13:44 09/07/07
http://versii.com/newss.php?pid=113193
Президент Украины Виктор Ющенко поздравил премьер-министра Виктора Януковича с днем рождения.
"Высоко ценю Ваш значительный личный вклад в построение украинской государственности. Верю, что Ваши усилия и в дальнейшем будут направлены на достижение высоких демократических и социально-экономических стандартов, мира и согласия в обществе. Этого ожидает весь наш народ", - говорится в поздравлении, сообщает пресс-служба президента, передает "Интерфакс".
Президент пожелал премьеру крепкого здоровья и долголетия, счастья и благополучия.
Януковичу 9 июля 2007 года исполняется 57 лет. Премьер в настоящее время находится в Испании на лечении.

Читатель_Обкома
09.07.2007, 16:32
А наши рулюющие и напраляющие кажись поняли, что нам надоело на их мордобои смотреть в прямом эфире...
13:44 09/07/07
http://versii.com/newss.php?pid=113193
Ну и с какого боку здесь..."Чому мовне питання стоїть так гостро?"
:cowboy:
Не по адресу..постик то сударыня!:)

zet
09.07.2007, 16:50
Ну и с какого боку здесь..."Чому мовне питання стоїть так гостро?"

Не по адресу..постик то сударыня!
Ето на веточку..."Поздравления":p

Да я и не спорю, только вы тут все толчетесь.. :) Могу добавить, что им не помешало плохое знание Януковичем украинского языка, значит могут уразумень и уважить друг друга, когда захотят...:p :p :dance:

OldMan
12.07.2007, 11:03
А влада тут взагалі до чого?

no_coment
12.07.2007, 12:41
А влада тут взагалі до чого?

Це тлумачення (щодо влади) я підтримую!
Влада (і крізь у світі) у всі часи прагнула "зірватися" на популізм та відволікти значну частину власного населення від реальності. І якщо це, тривалий час, їй переставало вдаватися - формувалася "це одна" ознака революційної ситуації (якщо всі, ще про ці ознаки пам'ятають).....

Тому (рос.) "хлеб и зрелища" - універсальна заспокійлива пігулка для "недалекої" або, ще незформованою частини населення.

Пригадайте, наприклад, передвиборчі "продпайки", "зіркові" тури країною, тощо. І використовували ці "методи" зі всіх сторін.
Я говорять - "Шара - об'єму не має!"

P.S (рос.) Бытие определяет сознание!

+1. Але для об'єднання Нескорених потрібні провідники...

Наразі, особисто я, на превеликий жаль, таких Н Е Б А Ч У!!!!;)

P.S. (рос.) "Куда ты ведешь нас - Сусанин-герой?.... - Идите Вы лесом - я сам здесь впервой!"

Степаныч
12.07.2007, 13:22
Наразі, особисто я, на превеликий жаль, таких Н Е Б А Ч У!!!!;)

P.S. (рос.)
І це добре!!!:)

ГРоманюк
13.07.2007, 08:29
- Не подскажете, как пройти к историческому музею?
Може городяни самі погано орієнтувалися у місті? ;)

к сожалению, Степаныч - именно факт ...
Можна вивчити літературну мову, але ще є діалекти. Хочу підтримати Степаныча. Не факт, що не хочуть. Наприклад у передгір"ях Карпатських гір, такою мовою розмовляють, що їх погано розуміють носії літературної української мови.

levandivka
13.07.2007, 08:43
Цитата:
Допис від no_coment
Наразі, особисто я, на превеликий жаль, таких Н Е Б А Ч У!!!!

P.S. (рос.)

І це добре!!!
А що доброго?
Або Но-Комент не там дивиться, або більшість аміназіном обкололи. І ТАК - зле, і ТАК не добре... (хіба санітарам спокійніше)

ГРоманюк
13.07.2007, 09:04
Перепрошую,що долучаюся до бесіди. Невстранцю, а якщо я в Москві спитаю українською що-небудь,як Ви вважаєте,що я почую у відповідь?
А якщо я в Торонто спитаю?

Російська мова включена до числа міжнародних мов ООН, поруч із англійської, арабської, іспанської, китайської, французької мовами. Не всi мови мають статус міжнародної. Міжнародна мова повинна відповідати наступним критеріям:

1) дуже багато людей вважає цю мову своєю рiдною;
2) серед тих, для кого ця мова не є рiдною багато громадян, якi володіють цієї мовою, як іноземною;
3) цієї мовою розмовляють в багатьох країнах світу, на кількох континентах в різних культурних колах;
4) в багатьох країнах ця мова вивчається у шкільництві як іноземна;
5) використовують як офіційну мову на міжнародних конференціях і великих міжнародних фірмах.

no_coment
13.07.2007, 09:33
А що доброго?
Або Но-Комент не там дивиться, або більшість аміназіном обкололи. І ТАК - зле, і ТАК не добре... (хіба санітарам спокійніше)

Підскажить "де шукати" на кого рівнятися? На Тягнибока?

P.S. "Не сотвори себе кумира"

zenyk
13.07.2007, 15:08
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

у справі за конституційними поданнями 51 народного депутата України про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України
(справа про застосування української мови)

м. Київ
14 грудня 1999 року
N 10-рп/99*
Справа N 1-6/99*

Положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким "державною мовою в Україні є українська мова", треба розуміти так, що українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п'ята статті 10 Конституції України).

Поряд з державною мовою при здійсненні повноважень місцевими органами виконавчої влади, органами Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначаються законами України.

2. Виходячи з положень статті 10 Конституції України та законів України щодо гарантування застосування мов в Україні, в тому числі у навчальному процесі, мовою навчання в дошкільних, загальних середніх, професійно-технічних та вищих державних і комунальних навчальних закладах України є українська мова.

У державних і комунальних навчальних закладах поряд з державною мовою відповідно до положень Конституції України, зокрема частини п'ятої статті 53, та законів України, в навчальному процесі можуть застосовуватися та вивчатися мови національних меншин.

3. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскарженим.

no_coment
18.07.2007, 17:58
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

у справі за конституційними поданнями 51<...>

Це Ви до чого?

Якщо для інформації, то я про це вже всіх "повідомив" у цьому пості: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=94984&postcount=429

Якщо з інших міркувань, прошу дуже прокоментувати!

P.S. Як говорив мій старшина (рос.) "Не спи содат - замерзнишь!"
************************************************** **

Вот это поворот! Служба безопасности Украины должна обратить внимание на отсутствие украинской музыки в радиоэфире,

.....считает музыкант, лидер группы «ВВ» Олег Скрипка. Об этом он сказал в интервью на «Радио Свобода». Олег Скрипка заявил, что у него есть чувство тотального заговора против украинской рок-музыки. «По популярности можно провести параллель – взять группу ВВ и группу «Сплин». В Киеве группа «Сплин» появляется раз в десять чаще, чем группа ВВ, на каких-то площадках выступает. Или группа «Любе» в городе Луцк или в городе Черновцы. Я не думаю, что группа «Любе» больше популярна, чем «ВВ», я думаю все-таки меньше. А выступают больше – просто, по статистике. Значит, существует какая-то схема…», – сказал Олег Скрипка. При этом, считает музыкант, выяснять причины сложившейся в Украине ситуации должна Служба безопасности: «В принципе, можно дать себе задание выяснить, почему это происходит. Но это, в принципе, не мое дело. К слову, это дело СБУ». «Раньше мы выступали больше в Восточной Украине, а на Западной – было проблематично. Потому что существует такая схема – не пускать украинскую музыку. Я думаю, это по той же причине, что во Львове по радио, по FM, никогда не услышим украинскую музыку, это работа СБУ и они с этим не разбираются. Сказать, что это коньюктура, что люди хотят слушать российские песни во Львове можно с большой натяжкой. Хотя, понятное дело, их приучили…», – рассказывает Скрипка. Он говорит, что существует «специальная машина», с которой трудно бороться. Хотя подтверждает, его группе удалось «пробить стену». «Однако на сегодняшний день мы эту стену немножко пробили и понемногу начинаем на Западной Украине давать концерты, однако мы полностью потеряли Восток. Последний год Харьков, Запорожье, Луганск – для нас закрытая тема. Немного держится Одесса, она нас приглашает, потому что Одесса всегда нейтральна была, и там манипуляции не так работают. Однако, я думаю, что на уровне городских администраций с украинской музыкой разобрались в Восточной Украине. И речь не только о «ВВ». Я спрашивал и другие украинские коллективы», – сказал музыкант.

No_coment

А вот еще интересная, на мой взгляд, инфа:

...... "Большая часть печатных средств массовой информации в Украине зарегистрированы как двуязычные, а то и трехъязычные издания. По словам министра юстиции Александра Лавриновича, об этом свидетельствует статистика Министерства юстиции относительно регистрации печатных СМИ. Так, например, с начала 2007 года Министерством юстиции было зарегистрировано или перерегистрировано 1117 периодических печатных изданий, из них менее половины одноязычных (292 - с украинским языком издания, 192 – русскоязычных). Все другие позиционировали себя как многоязычные издания. 480 – с украинским и русском языке издания. 118 – с украинским и другими языками издания, 43 - с русским и другими языками издания. Кроме того, с начала года в Украине было зарегистрировано 84 издания, которые будут выходить языками национальных меньшинств. Такая же тенденция, по словам министра, отмечалась и в предыдущие года. Среди изданий всеукраинского статуса исключительно на украинском языке в Украине зарегистрировано 4390 периодических печатных изданий, русском – 2495, английском – 35 средств массовой информации. В смешанной же форме зарегистрировано 4389 изданий. Кроме того, с русским и другими языками издания зарегистрировано 4459 изданий, с крымско-татарским и другими языками – 13, с болгарским и другими языками – 8, с польским и другими языками – 10, с румынским и другими языками – 5, с английским и другими языками – 324, с немецким и другими языками – 28, с французским и другими языками – 8, с китайским и другими языками – 2, с белорусским и другими языками – 4".

Кто бы мог подумать?

(а "в куче", все вишепечисленное, лежит здесь: http://w3.lg.ua/news.html)

dArt
18.07.2007, 23:12
Шановна громада! Як би Ві віднеслися до того, щоб поставити крапку в постійних суперечках з приводу Державної мови? Яка Ваша думка з цього приводу?

levandivka
18.07.2007, 23:25
Ніяк! :)
А шо тоді тут робити? Про що "сперечатися"? ;)

dArt
18.07.2007, 23:42
Ну, найдете новых языковых оппонентов, например поляков.:-)

levandivka
19.07.2007, 01:44
Старый "друг" - лучше новых 2-х. ;)

dmitry
19.07.2007, 08:18
Шановна громада! Як би Ві віднеслися до того, щоб поставити крапку в постійних суперечках з приводу Державної мови? Яка Ваша думка з цього приводу?

Я за обома руками,
Не бачу взагалі мовної проблеми в Україні.
Тут на форумі, наприклад спокійнісінько собі існують російська й українська.
Хіба це не є найкращим прикладом того що загострювати мовне питання потрібно
тільки нашим політикам?

levandivka
19.07.2007, 08:34
Я за обома руками,
Не бачу взагалі мовної проблеми
Ви не зрозуміли: дАрт пропонує ставити крапку референдумом.

dArt
19.07.2007, 11:44
Ну насчет точки я выразился естественно образно. Просто считаю, что всенародный референдум сейчас является единственным способом узнать реальную волю народа Украины по всем наиболее острым вопросам.
Думаю многие со мной согласятся, что наши политики из обоих лагерей во многом подорвали доверие населения к себе. Так что, ИМХО осталось одно средство - референдум.

Степаныч
19.07.2007, 13:25
...осталось одно средство - референдум.
Средство от чего?

dArt
19.07.2007, 13:39
От блоха, Степаныч, от блох :-)

volk
19.07.2007, 14:15
Мовне питання не стоїть так, як дехто хотів-би. Мабуть, є ще максималісти, які весь час хочуть, щоб ну хоч що-небудь стояло, хоч в мові, хоч в політиці, хоч де-небудь.
Ну, якщо треба, - мови нема, най стає!

levandivka
19.07.2007, 18:49
от блох
а шо то ща валюта?

Степаныч
19.07.2007, 18:56
От блоха, Степаныч, от блох :-)
А-а-а! Тады понятно. Их, блох, тока референдумом!:aggressive:
А вообще то проблемы языка в Украине нет. Ну, есть небольшая... Это когда некоторые местные власти демонстративно игнорируют государственный язык. Так их просто на место нужно поставить.

levandivka
19.07.2007, 19:02
их просто на место нужно поставить.
Але мер Києва луччє на космічно-російській най розмовляє(не ТАК противно)

dArt
19.07.2007, 19:03
Ну дак говорю ж референдумом по ним, референдумом.
Ой, а вдруг результат не тот получится :-) , вот беда...

Степаныч
19.07.2007, 19:08
...а вдруг результат не тот получится :-)
Есть такой риск. Референдум - это ж скопление людей какое!:eek:

Гусь
23.07.2007, 18:10
Есть такой риск. Референдум - это ж скопление людей какое!:eek:

Риск будет минимальным, если правильно расставить акценты, а бойцам "Беркута", поручить поставить ударения. Тогда не только языковый вопрос перестанет стоять...:shy:

ALNA
28.07.2007, 06:37
Мовне питання у нас стоїть тільки під час передвиборчої кампанії.

Тогда не только языковый вопрос перестанет стоять...
Він лежатиме і не пищатиме :shutup:

afterstep
28.07.2007, 11:53
Ну, найдете новых языковых оппонентов, например поляков.:-)
на жаль, dArt'е - тільки росіян цікавить мовне питання... Ні з поляками, ні з ким іншим - не вдасться створити такої жорсткої дискусії... Вони всі з повагою ставляться до рідної мови опонента, і на ці дискусії не йдуть :(

Чернобылец
29.07.2007, 00:12
на жаль, dArt'е - тільки росіян цікавить мовне питання... Ні з поляками, ні з ким іншим - не вдасться створити такої жорсткої дискусії... Вони всі з повагою ставляться до рідної мови опонента, і на ці дискусії не йдуть :(

Трудно понять. То ли все россияне по всему миру, то ли нет. Как то уж определитесь точнее.:cowboy: :n: :)

levandivka
29.07.2007, 00:21
Трудно понять. То ли все россияне по всему миру, то ли нет.
А шо тут понімать?..
Я тільки повернувся з пива. В барі святкували 80-річчя єврейки. Гості-родина - відповідні (можна документи не дивитися).
ТАК от всі розмовляли українською мовою. Сам заржав, коли хтось з тої компанії затягнув "Я звідси не поїду, я звідси не піду...".
Нема в людей мовної проблеми, вивчили і поважають місцеву. (свою "за 20 восьму" танцювали двічі, не забули).
ТАК, грошенята відслюнявлювали, згідно національних традицій (а шо ТАК дорого?). Але не "ламає" їх поважати землю, культуру, народ, серед якого живуть.

Чернобылец
29.07.2007, 00:28
А шо тут понімать?..
Я тільки повернувся з пива. В барі святкували 80-річчя єврейки. Гості-родина - відповідні (можна документи не дивитися).
ТАК от всі розмовляли українською мовою. Сам заржав, коли хтось з тої компанії затягнув "Я звідси не поїду, я звідси не піду...".
Нема в людей мовної проблеми, вивчили і поважають місцеву. (свою "за 20 восьму" танцювали двічі, не забули).
ТАК, грошенята відслюнявлювали, згідно національних традицій (а шо ТАК дорого?). Але не "ламає" їх поважати землю, культуру, народ, серед якого живуть.

Так все или только те "серед якого живуть" ? :) Сужается уже множество-то

Степаныч
29.07.2007, 00:32
...всі розмовляли українською мовою.
Так вони ж іншої й не знають!

levandivka
29.07.2007, 00:34
Так все или только те
Чорнобильцю, дорогенький...
ТАК, щоб ВСІ (всім, для всіх) - буває тільки в притчах. Множина складається с багатьох локальних відносин.
Є любителі йти проти потоку і "бачити всіх". А я пропоную класичне "мягше і гібше", не варто мочитися проти вітру!

Так вони ж іншої й не знають!

не сподівався від Вас...
Ви іншу знаєте, а євреї гірші? ;)

Чернобылец
29.07.2007, 00:46
Чорнобильцю, дорогенький...
ТАК, щоб ВСІ (всім, для всіх) - буває тільки в притчах. Множина складається с багатьох локальних відносин.

"тільки росіян цікавить мовне питання... ? " :n: :):moskali:

levandivka
29.07.2007, 00:48
Саме ТАК! тільки озабочєнниз росіян. (нормальних - рідко, коли "Правди" начитаються).

Чернобылец
29.07.2007, 00:52
Саме ТАК! тільки озабочєнниз росіян. (нормальних - рідко, коли "Правди" начитаються).

А вас нет ? :) Или вы росіян ? :) Меня уже нет. Я видимо уже не росіян. :)

http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=111928#post111928

Для мене особисто головною (і найбільш небезпечною!) формою антисуспільного інакомислення є банальна ДУРІСТЬ.

levandivka
29.07.2007, 08:10
головною (і найбільш небезпечною!) формою антисуспільного інакомислення є банальна ДУРІСТЬ.
Е-е-е...Ні-і-і!
Хоч і кажуть, що дурні і дороги - велика біда, але...
Я вважаю, що Дурень, як білий гриб: щоб натрапити - тре' йти до лісу, чи на базар.
Звичайно, дурістю можна обізвати любу незрозумілу/неприйнятну поведінку. Але ТАКа оцінка дається лише розсердженою людиною. Я не страждаю сердитістю, і завджи намагаюся знайти причину, чому саме людина поводить себе ТАК. Це допомагає обійти "дурість".
Погодьтеся, ніхто (в доброму здоров'ї) не робить зла умисно. Кожен має СВОЮ мотивацію, свою осмислену/підсвідому причину для конкретної дії.
ТАК, люди можуть бути недолугими, але... Вони ТАКі, як вони є, якими їх створив пан Бог і суспільство. Чи варто на них сердитися і обзивати (навіть подумки) ДУРНЯМИ? ;)
Той самий анекдот "дура-нєдура, а 3 рублі маю..."?
Я давно не зустрічав дурнів (ттт). Або давно не сердився.
І Вам того бажаю.

Гусь
29.07.2007, 08:24
Если не брать в расчет клинику, то дураками становятся. Становятся в кругу семьи, в детском саду, в школе. Дураков мы не рождаем, но выращиваем.
И судя по поговорке - "Дураки не мамонты, они не вымрут"

Степаныч
29.07.2007, 08:31
не сподівався від Вас...
Ви іншу знаєте, а євреї гірші? У мене досить багато знайомих евреїв. З мовою у них стан речей такий же, як і у інших національностей. Хтось російськомовний, хтось україномовний, хтось двомовний. Знання ідишу чи іншої мови (на пристойному рівні) виняток. Так що "Ваші" евреї розмовляють так, як звикли і як прийнято у Вашій місцевості. "Мої " евреї також. Повага чи неповага до українства тут абсолютно ні до чого.

levandivka
29.07.2007, 08:36
Степаничу, там стоїть смайл... ;)
:)

Степаныч
29.07.2007, 08:38
Степаничу, там стоїть смайл... ;)
:)
Це ж у корені міняє справу!!!:D

levandivka
29.07.2007, 08:46
Це ж у корені міняє справу!!! :D
Радий, що порозумілися, але...
"Ваші" евреї розмовляють так, як звикли і як прийнято у Вашій місцевості. "Мої " евреї також. Повага чи неповага до українства тут абсолютно ні до чого.
От тут, є одна заковика. Описані мною євреї поводять себе "як прийнято у Вашій місцевості", і це є запорукою злагоди.
Проблеми виникають з тульськими самоварами в Україні і Прибалтиці...

Степаныч
29.07.2007, 09:12
Проблеми виникають з тульськими самоварами в Україні і Прибалтиці...
Можливо й виникають. Зі свого особистого життєвого досвіду скажу, що можу по пальцях перелічити випадки, коли спостерігав конфлікти на мовному грунті. Маю на увазі українська - російська. Точніше, знаю ДВА випадки. Погодьтеся, проживши 51 рік і стикнувшись тільки з ДВОМА випадками... ну... не можу робити узагальнення.

levandivka
29.07.2007, 09:45
проживши 51 рік і стикнувшись тільки з ДВОМА випадками... ну... не можу робити узагальнення.
Ви не уявляєте, як потішили (для росіян перекладу: порадовалі). :)
Навіть спеціально сходив глянути, хто ж автор тої гілки і з чого вона почалася...
А почалася вона з запитання tehno_prioritet (хто ТАКий, не помню... всього 10 постів :) ).
То як вважаєте, можна сказати АМІНЬ і закрити гілку?

ЗІ: я б вупше перейменував Салун в "Козаки-Розбійники"... :) З одненькою гілкою, для упражнєній (і Кошиком - для іспражнєній).
Нє?

Войцек
29.07.2007, 11:20
Та й справді тре закрити.
Бо такі гілки лише розпалюють те, чого немає.

levandivka
29.07.2007, 11:32
Амінь! Закриваю з формулюванням "Не стоїть" (ні гостро, ні тупо).