Показати повну версію : Яка мова на Луганщині рідна? (з області статистики)
Тепер тільки і чути, що російська мова повинна бути другою державною, бо вона на Луганщині (на Донеччині, на Харківщині...) - рідна. А я шо не подивлюся новини, в яких репортаж ведеться зі східних регіонів і беруть інтерв'ю у старенької бабусі, то вона говорить такою гарною українською, якою жеден галичанин не володіє... То яка ж вона там рідна? Рідна - це мова наших дідів і прадідів, а не та рідна, якою більшість людей заставили говорити за останні 70 років.
Присвячую цю гілочку пошукам достовірних джерел статистики, які би показали як змінювалася чисельність російськомовних людей у східному регіоні. Бо якщо люди століттями говорили українською (схожою більше на українську, ніж на російську), а лише за років 50-80 перейшли на російську, то яка ж вона там рідна. Це все одно, що вкрасти в людини гроші... Їх треба повернути заради встановлення справедливості. Так і мова: якщо її вкрали в народу, то треба створити усі умови для її відродження...
Читатель_Обкома
27.02.2007, 18:41
Т А я шо не подивлюся новини, в яких репортаж ведеться зі східних регіонів і беруть інтерв'ю у старенької бабусі,
Так она ...ето...замуж вышла за шахтаря... в свое время...вот и не забыло ридну мову.....такое не забывается...
И вообще..вопросец есть..в Тернополе только "5-й" канал...наверное показывают...?
И второе.. бабка Параска?Она родом из Тернополя?:cool:
Невстранец
27.02.2007, 18:56
Рідна - це мова наших дідів і прадідів,
Интересная теория. :) Для меня родной язык - тот, на котором я разговаривал с мамой. Вернее, сначала она со мной.
Пересвет
27.02.2007, 18:58
Смотришь, иногда берут интрервью у бабушки из Харькова, Луганска или Донецка так она так чисто говорит на русском, что даже диву даешься.
А вообще хватит спикулировать на языковой теме. На Украине распространены 2 языка.
Zoryanazirka
27.02.2007, 21:00
Мого діда рідний брат з дружиною колись ше за совітів переселилися до Рубіжного луганської області. Так вони і їх діти ше українською розмовляли, а от внуки вже ні.
Випадок, який розповідав мені знайомий, що сам з Дніпропетровщини має "Волгу", але працює в Росії і на його машині російські номера.
- Оце їду я на своїй Волзі з Росії, заїжджаю на Луганщину. Дивлюсь стоять красавці у пагонах (ДПС). ПинЯ. Кажу: Здоровенькі були, хлопці! А вони: Ти ба? Наш! А ми думали москаль, штрафануть хотіли.
Люди, запам"ятайте! :) І Луганська, і Донецька, і Дніпропетровська, і Миколаївська, і Херсонська, і Одеська, і Запоріжська області в селах 99 % розмовляють українською мовою. Більше того! :) Поїхали в Ростовську, а там - те саме! :) Районний центр Кантєміровск, чи Кантєміровка - вже не пам"ятаю. Ми до них російською в магазинах - а вони до нас українською!:D Суржиковою, правда...
Вергунка
27.02.2007, 21:38
ihorweb
Місце: Тернопіль
Дописів: 25
Це все одно, що вкрасти в людини гроші... Їх треба повернути заради встановлення справедливості.
Так бы сразу и сказали - дайте денег.
Степаныч
28.02.2007, 09:09
... То яка ж вона там рідна? Рідна - це мова наших дідів і прадідів, а не та рідна, якою більшість людей заставили говорити за останні 70 років.
...а лише за років 50-80 перейшли на російську, то яка ж вона там рідна. Це все одно, що вкрасти в людини гроші... Їх треба повернути заради встановлення справедливості. Так і мова: якщо її вкрали в народу, то треба створити усі умови для її відродження...
Правильно! Пропоную створити рух за повернення італійців до рідної латині, росіян - до "старорусской", громадян США - розмовляти індіянською (не знаю тільки якою з них) ... Даєшь вперед назад! Це наш шлях!
ОЛЮ! Підтримую тебе цілком і повністю. Колись спец репортаж робили про сільських жителів Російської Федерації, що живуть поблизу українського кордону... Чоловік відповідає на всі питання українською, а коли журналістка питає, а Ви якою мовою оце зараз розмовляєте, а він каже русскою :D (ну, він, правда, суржикувато говорив, але то набагато більше українська, ніж російська).
А ВСІМ ІНШИМ ПИСАТЕЛЯМ: желаю, чтоб у вас украли все ваше имущество и вы стали нищими-пренищими, а когда придете к комуто жаловаться, чтоб он вам ответил: "Ну что поделаешь. Так сложилось, что вы родились бедными. Теперь уже ничего не поделаешь с этим... Так и живите дальше. Мол раз большинство - нищие, значит это нормально" :p
Люди, запам"ятайте! :) І Луганська, і Донецька, і Дніпропетровська, і Миколаївська, і Херсонська, і Одеська, і Запоріжська області в селах 99 % розмовляють українською мовою. Більше того! :) Поїхали в Ростовську, а там - те саме! :) Районний центр Кантєміровск, чи Кантєміровка - вже не пам"ятаю. Ми до них російською в магазинах - а вони до нас українською!:D Суржиковою, правда...
І скільки сільських українських шкіл припадає на на все це населення?
Любі мої і хороші книголюбчики і казкознавчики... Я ж не закликаю примусово заставляти все російськомовне населення говорити українською. Але ви подумайте: ви ж чините опір "українізації" - чините! а як проводили "росієзацію" населення України у часи СРСР, то ж і ваші дідусі і бабусі також не бажали, щоб ви - їхні діти і внуки - говорили чужою для них (ваших батьків і дідів) мовою! А як їм було?.. Їх висилали в табори, морили голодом, розстрілювали за недержавну позицію в мовному питанні... З вами ж такого не робить ніхто. Ви собі зайшли на форум і висловлюєте свою думку, і не боїтесь, що завтра модератор форуму накапає в КГБ і ваше спокійне життя закінчиться... Хоча б з поваги до предків (а вони ще живі! дорогий Ви наш Стєпанич, це ж не динозаври говорили українською мовою, а буквально: діди і прадіди), не опирайтеся ви так потужно одним тільки закликам збільшити кількість україномовних шкіл в регіоні! Не захочете віддавати туди своїх дітей - не віддасте! До ГУЛАГу ніхто не відправить.
А вообще хватит спикулировать на языковой теме. На Украине распространены 2 языка.
А як добре постаратися, то можна і 10 мов широко розповсюдити. Якби російська прийшла в регіон (східний, південний і інші) сама собою, то ніхто б і не пікав, але після того як ще за часів Горбачова почали розкривати, шо то був за режим - совєтський - і яким способом влада (власть) добивалася своєї мети, та ви вже всі і самі знаєте якими, не буду страшних слів багато писати, то важко після цього просто закрити на це очі.
Так она ...ето...замуж вышла за шахтаря... в свое время...вот и не забыло ридну мову.....такое не забывается...
И вообще..вопросец есть..в Тернополе только "5-й" канал...наверное показывают...?
И второе.. бабка Параска?Она родом из Тернополя?:cool:
Ви навіть знаєте її ім'я, а притворяєтесь, що не знаєте ЗВІДКИ бабка... Бабка з Луганщини :p А про 5 канал - це ДУ-У-У-У-У-УЖЕ дотепно ;)
ОЛЮ! Підтримую тебе цілком і повністю.
Ви знаєте, я не сказала то просто так, щоб сказати. :) Хоча тут мені вчора один "лікар" діагноз ставив. Я навчалася в тій ж Миколаївській області в педінституті на філфаку і всю цю "кухню" знаю дуже близько. За вийнятком декількох навколишніх сіл і самого Миколаєва, всі школи там були українські. Люди 99 % розмовляли українською. Навіть росіяни, які там жили, були змушені, бо діти ж їхні ходили до українських шкіл. :) Інших шкіл в селах не було! :D
Интересная теория. :) Для меня родной язык - тот, на котором я разговаривал с мамой. Вернее, сначала она со мной.
А для мами рідною стала мова не та, якою розмовляла її мама, а та, якою видали указ розмовляти в училищах і інститутах ;) Я з Вами згідний, для Вас рідна мова - російська, але... я вже відповідав вище...
Правильно! Пропоную створити рух за повернення італійців до рідної латині, росіян - до "старорусской", громадян США - розмовляти індіянською (не знаю тільки якою з них) ... Даєшь вперед назад! Це наш шлях!
Степанич, Ви ж повинні знати що латинь була майже завжди офіційна мова, тобто мова паперів. Якщо хто нею розмовляв, то це були патриції, high society. Народ розмовляв італійською чи її діалектами. На церковнословянській ніхто не розмовляв. Щодо індіанської, то якщо Ви порадите, яку саме вживати за державну, то може хто в США Вас послухає.
А ось щодо "вперед", то я Вам розповім про факт який я бачив кілька років тому. В передачі про Бубку, який як відомо з Донечини.
Брали інтервю в сімї Бубки. Баба розмовляла чистісінькою українською, мати на суржику, Бубка, звичайно на апщєпонятном. І Ви це називаєте прогрес якому назад дороги нема? Прийшли в свій час варвари, нищили в нас все що можна було нищити, а коли хтось старається трохи навести порядок то вже треба кричати караул!?
Олю, перепрошую, що я на ти - це в мене вирвалося :D От побільше би таких даних, а то в неті статистику по роках важко шукати (ліньки :D )
Олю, перепрошую, що я на ти - це в мене вирвалося :D От побільше би таких даних, а то в неті статистику по роках важко шукати (ліньки :D )
Якщо Ви дуже молоді, то можете і "пані Оля" звертатися, або просто "Ви" ;) А щодо даних, то те саме я бачила і в Херсонській, і в Одеській області, і в Луганській, бо мала нагоду там побувати теж. Молодь, яка поверталася до батьків з "города" вже "какала і штокала"! Це культурою вважалося! :D
Невстранец
28.02.2007, 11:38
А для мами рідною стала мова не та, якою розмовляла її мама, а та, якою видали указ розмовляти в училищах і інститутах ;)
Нет, астрономический Вы наш, родной язык какой уж есть, он "стать" родным не может. Для мамы он был такой, каким с ней её мама говорила, для меня - тот, которым моя мама со мной. По барабану указы (не бывает указов на каком с ребёнком в люльке агукаться). Так у большинства известных мне людей, которые мамкиной титькой вскормлены. Однако, ежели кто (пра-)дедкину титьку в детстве сосал - то оно, конечно, наверное, как скажете :rolleyes:
Степаныч
28.02.2007, 11:44
... І Ви це називаєте прогрес якому назад дороги нема? Прийшли в свій час варвари, нищили в нас все що можна було нищити, а коли хтось старається трохи навести порядок то вже треба кричати караул!?
Педро, думаю, Ви ж зрозуміли, про що я. Про те, що мова не стоїть на місці, вона розвивається, точніше, змінюється. Це нормальний процес. По-друге, як раз я і не кричу караул. От я виріс у селі в центрі України. Розмовляв суржиком, але для мене то була моя рідна мова. А у сім"ї рідною була російська, тому що мати росіянка і просила вдома розмовляти російською. І я її розумію. От так і сформувалася двомовність, маю дві рідні мови.:) Тому мені м"яко кажучи дивні усі ці суперечки з приводу мов. По-третє. Я поважаю мову, якою розмовляють на ЗУ, хоча не вважаю, що це справжня українська літературна мова. Проте навіть на думку не спадає заставляти галичан розмовляти інакше. Чому ж вони намагаються заставити усіх розмовляти по-своєму? Ну розмовляє Бубка так, як йому зручно. Ми ж його розуміємо. То й заради Бога.
Нет, астрономический Вы наш, родной язык какой уж есть, он "стать" родным не может. Для мамы он был такой, каким с ней её мама говорила, для меня - тот, которым моя мама со мной. По барабану указы (не бывает указов на каком с ребёнком в люльке агукаться). Так у большинства известных мне людей, которые мамкиной титькой вскормлены. Однако, ежели кто (пра-)дедкину титьку в детстве сосал - то оно, конечно, наверное, как скажете :rolleyes:
Я ще раз кажу: для Вас рідна мова - російська, і для Ваших батьків - російська, але те, що вона насаджувалася українцям протягом останнього століття - це теж правда. А якщо неправда, то знайдіть мені статистику, скільки людей 50 років тому говорили українською в східному регіоні, скільки зараз говорить, скільки з них живуть в селі, скільки в місті, для чого ця тема і створена (аж ніяк не для того, щоб я переконував Вас, що Ваша рідна - українська, це Ваша справа).
Але процес "росієзації" не закінчився з розпадом СРСР і продовжувався протягом 15 років незалежності і продовжується і тепер, бо по селах люди говорять одною мовою, а у вузи вступають в обласних центрах (районних), де рідної мови не чути.
Невстранец
28.02.2007, 12:25
Я ще раз кажу: для Вас рідна мова - російська, і для Ваших батьків - російська, але те,
С чего Вы взяли? :) Может, для меня она татарская? Или угорская какая-нить? С финскими элементами... ;)) (а может, не дай Бог конечно, и еврейскими? О, нет! :D) Говорят, (ваши новорощенные историки ссылаясь на Духиньского говорят) что моих предков угро-финских ваши заставляли на своём болтать, статистику какую-то приводили... Нет, мил человек, Вы за меня-то мне родную мову не назначайте, ОК? Я сам как-нибудь разберусь... Ежели кого другого обмишурить удастся - флаг в руки...
А по поводу статистики, Вам как математику не новость, наверное, что обычно выводы делают на основе статистики, а не просят насобирать статистику под выводы (с которыми все априори почему-то должны согласиться). Вот приведёте цифирки - тогда честнОй народ и посмотрит, у кого чего роднее...
Степаныч
28.02.2007, 12:35
... то знайдіть мені статистику, скільки людей 50 років тому говорили українською в східному регіоні, скільки зараз говорить, скільки з них живуть в селі, скільки в місті, для чого ця тема і створена (аж ніяк не для того, щоб я переконував Вас, що Ваша рідна - українська, це Ваша справа).
...
Даруйте... я розумію, що "любопытство не порок, а большое свинство":o , та все ж: навіщо це Вам?:confused:
...Нет, мил человек, Вы за меня-то мне родную мову не назначайте, ОК? Я сам как-нибудь разберусь...
І я про це ж - це Ваша справа!
Але, як на мене, то деяким українцям (які жили не так давно) рідну мову таки призначили. 70 років вчили народ, шо людина походить від мавпи (як там Маркс казав чи то Енгельс чи хто там?.. шо людина була-була мавпою, а як взяла лопату в руки, то зразу і стала людиною - внаслідок праці людина стала людиною), шо людське призначення на землі вкалювати в колгоспі, рити нори в шахтах - одним словом Партія робочих і ще одних робочих, от людям і стало по барабану яка мова, яка культура, яка історія... Яку партія скаже, таку народ вивчив. А я займаюся просвітою :) , що не завжди така була мова. І хоча зараз вже нічого не виправити, але внукам - наука: не будьте дармовою робочою силою, будьте інтелігентними, освіченими людьми, як от Невстранец - його не обдуриш, яка мова рідна :)
Даруйте... я розумію, що "любопытство не порок, а большое свинство":o , та все ж: навіщо це Вам?:confused:
:) Щоб зрозуміти (взнати: знання - це сила!), чи розмови про постійно рідну мову в регіоні російську - це правда, чи розмови про залякування, тиск і висилку україномовного населення в часи СРСР - це правда.
Невстранец
28.02.2007, 12:45
. А я займаюся просвітою :) , що не завжди така була мова. І хоча зараз вже нічого не виправити, але внукам - наука: не будьте дармовою робочою силою, будьте інтелігентними, освіченими людьми, як от Невстранец - його не обдуриш, яка мова рідна :)
Очень, очень приятственно! :) Тронут. Польщён. Даже помолчу часок... :D
Читатель_Обкома
28.02.2007, 12:45
не будьте дармовою робочою силою, будьте інтелігентними, освіченими людьми,
Оба-на....:confused: :confused:
А кто ж тогда хлебушек то ростить будет?В шахтах лазить?Что бы ihorweb...хлеб с маслицем кушал????
:eek:
Степаныч
28.02.2007, 12:53
... чи розмови про залякування, тиск і висилку україномовного населення в часи СРСР - це правда.
Оце точно маячня!
Читатель_Обкома
28.02.2007, 12:58
Оце точно маячня!
:confused: :confused: :confused:
Да нет...Степаныч...правда ...правда..и не куда не денешься....
В 70-80...ходили КГБшники с диктофонами..и все записывали под дверями..а на утро в партком.... у нас в Обухове...человек 500...а может даже и тысяча...получили нахлобучки...за то что на кухни украинской мовой размовляли...:mad:
Я правда сам никого такого не встречал...но люди сказывали...а народ..он умный...врать не будет!!!:cool:
На жаль, це правда, що рідною мовою російськомовного внука україномовних баби і діда є російська, і це вже ніяк не виправиш..:( Якщо повністю перервано зв'язок поколінь через мову - то все, мова буде все ж таки трішки іноземною.
Хіба що той онучок, пам'ятаючи бабу з дідом, згадуючи почуту колись час від часу українську мову від батьків, і головне - проникнувшись намаганням ототожнити себе з власним етнічним родом-коренем, поцікавиться своїм генеалогічним деревом, залатає дірки в мовній культурі і відчує поклик розмовляти українською як самому, так і з власними дітьми - тоді є шанс що всохла гілка оживе. А інакше - вже у третьому поколінні рідною мовою нащадків україномовних діда і баби стане російська. Це ще емігранти свідомі можуть одне-два покоління опиратися (з жахливими акцентами), а в цьому випадку який там опір..
А між іншим, бажання ототожнити себе з приналежністю якомусь роду-племені у сучасної молоді є. Згадую, як у останній вечір цьогорічного колядування до нашого колядницького гурту в Києві на тролейбусній зупинці підійшла дівчина з Донецька, як виявилося. Вона була у Києві у зв'язку з тим, що оперувалася її мама. Із захватом просилася співати з нами, розповідаючи що мама її все життя працювала в кульмасовому секторі, і вона змалечку теж виступала на місцевих сценах, що знає народні частушки і т.і. :) Та ось, вона дуже хотіла співати саме українські колядки (і треба сказати, що феноменально "підхоплювала" на льоту усю дорогу що ми разом проїхали на тролейбусі аж до нашого з її шляхом роздоріжжя :) ), сказавши: "Вот смотришь - у французов есть свое, у немцев, а мы что - хуже что ли, ведь и у нас есть свое"..
Так що бажання самоідентифікації є, навіть у тих хто є вже "третім поколінням".
Оба-на....:confused: :confused:
А кто ж тогда хлебушек то ростить будет?В шахтах лазить?Что бы ihorweb...хлеб с маслицем кушал????
:eek:
Маєте рацію :) Тут з Вами не посперечаєшся. Я думаю вихід такий: всього по-трошки. Спочатку освіта і самовизначення в цьому світі (щоб людина могла обрати для себе: займатися чорновою роботою, чи сидіти за комп'ютером і створювати роботів (машин), які будуть виконувати цю роботу за нас лінивих), а вже потім або трудова, або розумова праця... А то останній вибух на шахті (я не пам'ятаю де), в новинах сказали, що 18-річний хлопака накрив головою - я своїх дітей (як такі будуть) у такому віці ні на яку роботу не віддам. Людина світу Божого ше не бачила, чи він ту ж табличку множення добре знав, а вже нема чоловіка... Це не дуже добре.
Читатель_Обкома
28.02.2007, 13:18
На жаль, це правда, що рідною мовою російськомовного внука україномовних баби і діда є російська, і це вже ніяк не виправиш..:
Вот опять я Вас ну ни как не пойму!!!!!:confused: :confused:
У меня двое детей учились в школе...в том числе преподовали там и украинскую мову!!!!Мову знают прекрасно...хоть писать...хоть размовлять!!!
Хотя дома всю жизнь батьки размовляли росийскою....
Внуку...в мае будет уж 4 годика...дома тоже родители размовляют выключено российскою...а как пошел в садик...так сразу внук перешел на украинскую мову...и очень даже не плохо и красиво говорит!
Так что все ети рассуждения ерунда!!!:cool:
...Внуку...в мае будет уж 4 годика...дома тоже родители размовляют выключено российскою...а как пошел в садик...так сразу внук перешел на украинскую мову...и очень даже не плохо и красиво говорит!
Це хороша звістка! В тому дитсадку, певно, читали цей форум :D
Хм, а от п.Невстранец вважає, що то ще не є ознакою рідної мови.. :cool: :rolleyes:
Один поляк сказав, що батьківщина там, де хотілося б вмерти. Я з ним згодна.
А от як сказати про ту мову, яка рідна - я не знаю. :) Не та якою мислиш (на якій працюєш - тією в той час і мислиш), не та якою найчастіше доводиться розмовляти (різні обставини бувають), може, та, від якої щемить в унісон серце? :)
Читатель_Обкома
28.02.2007, 13:42
Хм, а от п.Невстранец вважає, що то ще не є ознакою рідної мови.. :cool: :rolleyes:
Хай вважае!Он же москаль!:)
Один поляк сказав, що батьківщина там, де хотілося б вмерти. Я з ним згодна.
Поляк для меня не авторитет!:rolleyes:
, може, та, від якої щемить в унісон серце? :)
Трудно сказать...не всем-с дано мабудь.....мне на моей "Обуховской лежанке" не понять наверное...я что то привык экономическими категориями мыслить...
:cool:
Но карму на это раз добавлю... красиво пишите...поэтично!
Степаныч
28.02.2007, 13:43
... батьківщина там, де хотілося б вмерти. Я з ним згодна.
...
А може, краще було б, щоб Батьківщина була такою, де хотілося б жити.:rolleyes:
А може, краще було б, щоб Батьківщина була такою, де хотілося б жити.:rolleyes:
Так жити і так можна там, де хочеться. :) Вольному воля. Аби моглося тільки, тобто - було б здоров'я та бажання, та було б що продати - фізичні сили, руки там майстерні, мізки, жінкам які так уже бажають, то можна і за просто.. гарні очі :rolleyes: А чого, часом і таке попитом користується там, "де хотілося б жити".. :)
Та звісно, що хотілося б, щоб Батьківщина була затишною для життя, а не лише ностальгічним магнітом. Будемо намагатися що можемо. Хоча б пару дерев під будинком посадити для початку навесні, еге?;)
Естонська опозиція має намір перевірити президента на знання мови... Кандидати в естонський парламент від Конституційної партії, вимагають перовірити у президента Естонії Тоомаса Гендрика Ільвеса наявність документу про знання державної мови по вищій категорії. http://www.korrespondent.net/main/180853/ (http://www.korrespondent.net/main/180853/)
Ось так треба принципово ставитися до мови! Скажу більше, треба на цьому форумі почати адміністрації з себе, заборонити дописувати на російській мові, тоді багато питань відпадуть самі собою. Українофоби не в змозі вивчити мову з принципових позицій та за браком сірої речовини!!!
http://www.korrespondent.net/main/180853/ (http://www.korrespondent.net/main/180853/)
...Скажу більше, треба на цьому форумі почати адміністрації з себе, заборонити дописувати на російській мові, тоді багато питань відпадуть самі собою. Українофоби не в змозі вивчити мову з принципових позицій та за браком сірої речовини!!!
Нашо ж так категорично?.. Тоді люди просто не будуть заходити на цей форум, а у нього благородна мета: помирити, розказати, доказово переконати :) А брак сірої речовини - це взагалі занадто :mad: . Зняв би одну карму, але я ше молодий на цьому форумі, не буду рубати з гаряча...
Скажу більше, треба на цьому форумі почати адміністрації з себе, заборонити дописувати на російській мові, тоді багато питань відпадуть самі собою.
IMXO, тоді відпаде чимало російськомовних дописувачів форуму, а "багато питань" так і залишаться питаннями. :)
Мені, наприклад, дуже приємно що Mike вже давно час від часу пише українською, і якраз не тому, що йому заборонили дописувати російською.. а це, погодьтеся, куди приємніше аніж вибивати веслами любов і повагу до мови співрозмовника.. ну, це як на мене. :)
треба на цьому форумі почати адміністрації з себе, заборонити дописувати на російській мові, тоді багато питань відпадуть самі собою. Українофоби не в змозі вивчити мову з принципових позицій та за браком сірої речовини!!!
Наскільки я пригадую, такий "суперпопулярний" форум вже існує, нащо ще один? :D Чи там уже забагато "сірої речовини" і вирішили з ЛФ поділитися своїми надбаннями? :rolleyes:
Форум існує для спілкування, а не для обмежень. Якщо більшість учасників розумітимуть суомі, то будь-ласка :) Кого це не влаштовує, завжди має вибір - спілкуватися на форумі, чи ні.
Так що бажання самоідентифікації є, навіть у тих хто є вже "третім поколінням".
Так, я особисто є прикладом.:) В мене жодного родича, батьки, діди, баби не було, хто б розмовляв чи писав постійно українською. Хоча прізвища українські.
Наскільки я пригадую, такий "суперпопулярний" форум вже існує, нащо ще один? :D Чи там уже забагато "сірої речовини" і вирішили з ЛФ поділитися своїми надбаннями? :rolleyes:
Форум існує для спілкування, а не для обмежень. Якщо більшість учасників розумітимуть суомі, то будь-ласка :) Кого це не влаштовує, завжди має вибір - спілкуватися на форумі, чи ні.
Це емоції людини котру не пустили на УЖ?;)
Це емоції людини котру не пустили на УЖ?;)
ага :D
http://t.foto.radikal.ru/0702/a754874c5b4e.gif
Так, я особисто є прикладом.:)
Прикладом неофітства з веслом?;) :rolleyes: Соррі, не ображайтеся. :)
Але ж це все флуд, почути б самих луганчан...
Жінка мого дядька родом з Сєвєродонецька, живе зараз у Вінницькій області. Дядько вдома розмовляє українською до неї і дітей, часом - російською з українізмами (так само як і українською - з деяким суржиком, на жаль), вона - російською, як і її батьки (не знаю якої вони національності, але ім'я її мами було Гільда Оттовна), єдиний улюблений українізм - "бо", "бо я уже замерзла". :) Діти знають обидві мови, але лише в устах молодшої дівчинки українська звучить невимушено, бо вона її частіше вживає.
Інших луганчан особисто не знаю.
Форум існує для спілкування, а не для обмежень.
Отож. Замок бачили? А міг би й "шашкою рубанути".:D
Я втому сенсі що російську заборонити.;)
Отож. Замок бачили? А міг би й "шашкою рубанути".:D
Я втому сенсі що російську заборонити.;)
Не в російській проблема ;) :rolleyes:
Але ж це все флуд, почути б самих луганчан...
Не почуєте. Бо вони не хочуть з Вами розмовляти. Вони у розпачі. Янукович це ж їхній обранець обіцяв багато а не виконує.:D Надії не виправдовуються, вони почувають себе ошуканими.
Не треба було Вам Кепе взагалі чіпати той форум, але якщо вже зачепили, тоді скористуюсь нагодою запросити всіх бажаючих. http://central.in.ua/cs/
Я Вам додав карми за плакат.
Danilo,
я на Майдані і з іншими луганчанами познайомилася. Російськомовними, так, але такими що покладали надії на іншого обранця.. Ну і що з того - здається, багато хто тепер однаково почуваються ошуканими.
Буде затишно на форумі - то і луганчани колись завітають, я думаю.;)
А цікаво би скласти "географію форуму". :)
Не треба було Вам Кепе взагалі чіпати той форум, але якщо вже зачепили, тоді скористуюсь нагодою запросити всіх бажаючих.
Хто такий "Кепе"?:confused: :cool:
Дійсно, не подумав :o ... шкода, - такий був гарний Львівський форум... а тепер всі все кинуть, і просто аж бігом поженуть реєструватися на УЖ :rolleyes:
Степаныч
28.02.2007, 15:54
...
Та звісно, що хотілося б, щоб Батьківщина була затишною для життя, а не лише ностальгічним магнітом. Будемо намагатися що можемо. Хоча б пару дерев під будинком посадити для початку навесні, еге?;)
Останній абзац - респект!!!
Мені, наприклад, дуже приємно що Mike вже давно час від часу пише українською, і якраз не тому, що йому заборонили дописувати російською.. а це, погодьтеся, куди приємніше аніж вибивати веслами любов і повагу до мови співрозмовника.. ну, це як на мене. :)
А Вам також приємно чути як розмовляють азаровські чиновники, котрі отримують зарплатню від нас з Вами? Та використовують момент для продажу держави, наприклад " газову трубу" в руки ворожої до нас країни? У Вас щира душа, але потрібні суспільству і такі як я "з веслом". Інакше, переконаний не буде у дітей незалежної затишної Батьківщини.
Смотришь, иногда берут интрервью у бабушки из Харькова, Луганска или Донецка так она так чисто говорит на русском, что даже диву даешься.
Це у двоголових двоязичіє.:D
Пересвет
28.02.2007, 16:28
Данило, опять в своем репертуаре, интересно предупреждение за антироссийские выссказывания относительно вражеской страны ему впаяют или нет? Врагами своей страны являются вот такие Данилы с веслами, ибо вместо того, чтобы гребти, они направо и налево размахивают ими не по назначению.
А Фрезия верно заметила, постройте дом, посадите дерево, родите ребенка уже будет чем гордится собой, уже сделаешь, что то полезное для ридной Украины.
А Данило так и будет с веслом и голым ..... бегать искать вражеские страны и размахивать веслами.
Делать, нужно заниматься, делом...
Danilo,
В державному апараті мають працювати фахівці. Керувати ними - ще більші фахівці і ті, хто дбає за країну найперше, а не за свій клан чи групування. Мені приємні саме такі фахівці, якщо Вас цікавить моя думка.
А мова у державних установах, без сумніву, має звучати державна. Все вірно. Тільки, на жаль, навіть бездоганно вивчена мова сутність діяльності чиновника не змінить. Знання державної мови визначає/демонструє рівень культури і поваги до держави, якщо хочете, але ж "розтринькувачі" державні і культурними можуть бути, чого там.. :)
Як там у Біблії - по ділам Вашим побачимо Вас..;)
Але поваги і культури вимагати слід. У цьому я Вас підтримую. :)
Пересвет
28.02.2007, 16:30
Мих, у кого то две головы, а у некоторых 3 острия на гербе.
Пересвет
Не подобатися поганим людям - означає бути гідним похвали.
Сенека
дика суміш слов'янізованих татар і угро-фінів вважає себе ледь не месією всього слов'янського світу. І їх абсолютно не цікавить їхнє справжнє походження, як і те, що їхня культура християнізована, а не християнська, слов'янізована, а не слов'янська, і самі вони що за культурою, що за корінням - лише доволі далекі родичі слов'янам.
Не знаю как на Луганщине, зато знаю о Днепропетровской обл.
Села все украиноязычные, города русскоязычные (вернее даже, суржикоязычные)...
А по поводу статистики, Вам как математику не новость, наверное, что обычно выводы делают на основе статистики, а не просят насобирать статистику под выводы (с которыми все априори почему-то должны согласиться). Вот приведёте цифирки - тогда честнОй народ и посмотрит, у кого чего роднее...
...Украина была наибольшей иноэтнической частью империи, а следовательно, наиболее опасной для нее. В начале ХХ столетия стало очевидно, что политика русского царизма по ассимиляции украинцев потерпела крах. Украинское население быстро возрастало. Вопреки интенсивной переселенческой политике доля россиян в УССР по состоянию на 1926 год составляла лишь 9%. Если учитывать всю Украину, вместе с Западной, то доля россиян среди населения Украины не превышала 7%.
http://www.ua-today.com/modules/myarticles/article_storyid_4746.html
Ещё при Сталине в Белгороде и области проживало 50% украиноязычного населения (из выступления по Укр.радио 16/02/2003 выпускника Харьковского университета). Работали украинские классы, но в среде украинцев уже массово готовились учителя русского языка для украинских классов. При Сталине же (и до него) там выходило 6 украиноязычных газет. Все это не проходило и рядом с политической линией Сталина. Сталин все это дело прикрыл и всех украинцев переписал русскими. Украинские школы и газеты закрыл. До сих пор знающие историю края люди знают, что в Белгороде примерно половина населения имеет украинские корни, но все равно в статистике пишется всего 6%.
http://www.mova.org.ua/modules.php?name=News&file=article&sid=29
... в 1907-1909 гг ... в отдельных районах Российской империи украинцы даже составили большинство населения ... Среди поселенцев почти незаселенного к тому времени Приморского края украинцы составляли 75-80%, Амурской области – 60-50%.
При этом за период с 1897 г. по 1959 г. удельный вес украинцев среди других восточнославянских народов снизился довольно заметно с 29,90% до 20,63%, а удельный вес украинцев, которые признают родным языком украинский, снизился на 6,01%.
В целом, между 1958 и 1980 гг. процент книг, издаваемых на украинском языке, упал с 64% до 24%.
Так, украиноязычные периодические издания в СССР составили в 1963 году лишь 3,3 % названий (130 из 3912) и около 4 % тиража при более чем 17 % украинского населения в СССР (разница от четырех до пяти раз).
процент приема относительно представленных заявлений более высокий для русских и более низкий для украинцев: из 1126 украинцев, которые подали заявления в вступление в Одесский политехнический институт в 1964 году, принято 453, то есть 40%, аз 1002 русских принято 477, то есть 46%. На основании этих и подобных данных С.Караванский подал ходатайство прокурору УССР с просьбой привлечь к уголовной ответственности министра высшего и среднего специального образования УССР Даденкова Ю.М. по ст.66 УК УССР, которая предусматривает наказание за нарушение национального и расового равноправия. Результат «не замедлил сказаться». С.Караванского арестовали».
...если в городах Украины в 1926 году в украинских школах училось 97%, то к 1958 году лишь 21% детей.
http://ukrlife.org/main/evshan/mova_ru11.htm
...Вот приведёте цифирки - тогда честнОй народ и посмотрит, у кого чего роднее...
Я то знайшов циферки, але хто повірить? Хто до того вірив - тому циферки не треба ;) , а хто має ІМХО (In My Humbed Opinion - свою скромну думку) не таку як ці цифри, той скаже, шо то всьо брехні, липа чистої води. Можливо, як казала Фрезія, краще щоб народ дописував, хто де і чим говорить, а не послуговуватися офіційними даними (нам вже їх трохи навішали на вушка :D )...
Пересвет
28.02.2007, 16:56
Данило, Вот поэтому Я вам не нравлюсь.
относительно бредней вам подобным русофобам о фино-уграо-татарх, не судите, да не судимы будете. Это ваши комплексы.
Что касается двуязычия на Украине, с большой симпатией отношусь к Галичине, к ее истории и культуре, в этом меня ЛФ можно сказать переубедил, но видетьь всю Украину подобно Галиции Я желания не имею.
Украина богата многообразной культурой, зачем же этого ее лишать?
Данило, Вот поэтому Я вам не нравлюсь.
относительно бредней вам подобным русофобам о фино-уграо-татарх, не судите, да не судимы будете. Это ваши комплексы.
Что касается двуязычия на Украине, с большой симпатией отношусь к Галичине, к ее истории и культуре, в этом меня ЛФ можно сказать переубедил, но видетьь всю Украину подобно Галиции Я желания не имею.
Украина богата многообразной культурой, зачем же этого ее лишать?
Пересвет, Россия тоже богата разнообразием культурным, но государственный язык один - русский. Хотя, куда там Украине до Российской этнической мозаике...
Пересвет
28.02.2007, 17:07
Зет, вы ошибаетесь! Государственных языков в России 27!
Относительно этнической мазайке безусловно Украина уступает, но соглситесь наша с вами Полтавщина, это Полтавщина, а Галиция это Галиция.
Зет, вы ошибаетесь! Государственных языков в России 27!
Относительно этнической мазайке безусловно Украина уступает, но соглситесь наша с вами Полтавщина, это Полтавщина, а Галиция это Галиция.
Пересвет вы сами ответили на вопрос почему нельзя, чтобы русский был государственным языком.
Так вы хотите, чтобы и у нас числилось 2 гос. языка, а был фактически один - русский?
Невстранец
28.02.2007, 17:23
Ещё при Сталине в Белгороде и области проживало 50% украиноязычного населения (из выступления по Укр.радио 16/02/2003 выпускника Харьковского университета).
Простите, не понял. Какого выпускника? :)
:D
Я то знайшов циферки, але хто повірить?
Ну, Вы как в воду глядели...
...Украина была наибольшей иноэтнической частью империи, а следовательно, наиболее опасной для нее.
Видите ли, статистическое исследование так не начинают. Даже если заранее собираются оперировать данными из выступлений "выпускника на укр.радио" Статистика, пусть даже любительская, должна хотя бы претендовать на объективность и бесстрастность. :)
Иначе не заслуживает внимания.
Пересвет
28.02.2007, 17:34
Зет! Я всегда был за двуязычие на Украине. Украинский ОБЯЗАН быть государственным, даже вопросов не может быть по этому поводу.
Относительно русского. Елена, вы же видите, что проблема существует :(
Если сейчас разные Данилы тачат сборниками про ущемление украинского языка, неужели вы думаете, что не будет людей, которые потом будут вспоминать и тыкать ущемлением русского?
Очень напоминает басню "Лиса и журавль".
Кстати, почему вы считаете, что фактически будет один русский? Вы откажитесь от украинского? Может Данило, Мартини, Оля, Ума от него откажутся? Кто говорил на украинском, тот и будет говорить на украинском.
Зайдите на донецкие, харьковские форумы и пр. Почитайте, что некоторые думают об украинском языке? Очень нелицеприятные выссказывания. и это говорят граждане Украины о государственном языкеи на Востоке таких большинство. Разве украинский язык (ИМХО самый мелодичный в мире, я своему ребеночку пою только украинские песни), так вот разве язык заслуживает такого к нему отношения? А к этому привела вот такая упертая позиция псевдонационалистов на Украине!!! Очень обидно :(
Вот скажите, Зет, вы хорошо знаете русский, что после этого вы были бы менее патриотом Украины???
Что русскоязычное население по вашему мнению меньше любит Украину?
Пересвет, да я знаю очень много русско-язычных (такова моя среда обитания), которые против государственного русского. Возможно, потому что никто их не ограничивает в русском языке. Я воспринимаю гос. русский, как повод для чиновников не говорить на украинском, не более того. Украинский язык просто нуждается сейчас в защите и развитии. Русский же не пропадет, потому что рядом есть Россия, где этот язык будет жить и развиваться дальше, а мы здесь будем уже пользоваться плодами этого развития. Мало того, я как раз за то, чтобы в Крыму ввели региональный русский, но с обязательным изучением украинского языка.
Но, только в Крыму. Особый статус можно еще придать Одессе, и все.
При этом не закрывать русские школы в регионах русско-язычных, а обязать только изучать и украинский тоже. "Правознавство" и "Ділову українську мову", вдруг дети на юристов подадутся, давать на украинском языке
Читатель_Обкома
28.02.2007, 17:50
, шо то всьо брехні, липа чистої води.
Вот те раз...однозначно брехня!!!!!!
Читатель_Обкома
28.02.2007, 17:53
, а обязать только изучать и украинский тоже.
Блин... ну зачем изобретать велосипед??????:confused: :confused: :confused:
Ну всю жизнь в школах изучали украинский язык!!!!!
Приведите пример...хотя бы одной средней школы...21 столетия на Украине... где бы не изучалась мова???????:mad:
Mattilainen
28.02.2007, 17:58
В Севастополе при СССР не изучалась. Может, потому что Севас был не совсем Украина. ;)
Читатель_Обкома
28.02.2007, 17:59
В Севастополе при СССР не изучалась. Может, потому что Севас был не совсем Украина. ;)
:eek: :eek: :eek: так СССР то развалился в 20 столетии....
Mattilainen
28.02.2007, 18:02
Развалился. :)
Пересвет
28.02.2007, 18:15
Zet, кто говорит о закрытии школ??? Украинский язык должен быть обязательным к изучению во всех регионах Украины!!!
Просто введение русского языка потребовало бы очень внимательного отношение Государства к украинскому!!! Разработка программ, гранты, стипендии. То есть это потребовало от государства лишних затрат и усилий. Проще запретить русский и проблема решена. На самом деле нет, это только вносит раскол в население Украины. :(
Невстранец
28.02.2007, 18:24
Численность крупнейших этнических групп в Западном крае*. 1897 г.
Первая всеобщая перепись населения Российской Империи 1897 г. Вып.7 "Наличное население обоего пола по уездам, с указанием лиц преобладающих родных языков Спб., 1905. С1-5, 11-21
* Печатаю по книге "Западные окраины Российской империи" о судьбе т.н. "Польских кресов" (см. в неё сейчас) - мнения современного российского историка (коллектив авторов), + обозрения национальных историографий, выполненные современным польским, украинским, литовским, белорусским историками (А.Новак, В. Кравченко, Д.Сталюнас, С.Токть), с таблицами и приложениями и вообще - интересная книга. Не всякая ерунда... однако, увы, данные по Луганщине не включены, т.к. вне темы...
Наиболее "восточная" в таблице Киевская губерния, и вот данные:
Всего жителей - 3559229
Из них
малороссов - 2819145 (79,21 %)
евреев - 430489 (12,1 %)
великороссов 215816 (6,1 %)
поляков - 68791 (1,93 %)
немцев - 17734 (0,5 %)
В т.ч. в городах (уездных центрах)
Всего: 459253
В т.ч.
великороссов 155599 (33,9 %) (большая часть в Киеве)
малороссов - 129354 (28,17 %) (относительно равномерно распределены)
евреев - 142222 (31 %) (Бердичев - №1, Киев - №2)
поляков - 21581 (4,7 %) (почти все в Киеве)
немцев - 4767 (1 %) (почти все в Киеве)
(примечания италиком где больше, где меньше - мои. В лом набирать ещё 2 страницы цифр, могу по личной просьбе кому-нибудь обосновать любое в отдельности, ежели заинтересует)
Навскидку некоторые выводы ... (Вообще-то, это я для Фрезии старался, иначе бы не стал. Но читать можно всем :) Вдруг пригодится?)
Невстранец,
дуже приємно побачити нарешті щось "з області статистики", клас!
Видається дуже і дуже ймовірним, про концентрацію окремих етнічних груп у Бердичеві теж зокрема. :) Так і неофіційні джерела інформували завжди.
Показово, коли зі загальної кількости " великороссов" відлічити кількість замешкалих в містах - у "неуездных" містечках відсоток складє 1,7.
Читатель_Обкома
28.02.2007, 19:02
Численность крупнейших этнических групп в Западном крае*. 1897 г.
Э-эх...Невстранец...Невстранец...:confused: :confused:
Разве сухое ..печатное слово тронет кого-то за душу????:mad: :mad:
То ли дело по радио...душевно так...проникновенно...с не большой дрожью... с не большими паузами...как бы нутром переживая....да и можно кем угодно представится...все равно не видно...как покраснеет выступающий перед микрофоном....:cool:
Приведите пример...хотя бы одной средней школы...21 столетия на Украине... где бы не изучалась мова???????:mad:
Читатель, таких шкіл було повно і їх число помаленько, але впевненно щороку збільшувалося...:( Так "добровольно-принудительно"...Чому Ви своє гнете, а не хочете почути фактів, які Вам приводять? :cool:
І взагалі, не розумію, що Ви хочете тут доказати? Мені здається, що саме Ви раніше були за те, що українська має бути державною мовою. А всі інші мови мають право на існування, але за свій власний рахунок...;)
У 2004 році працював у приймальній комісії рідного педагогічного університету... Приїхали вступати випускники з Криму: атестат заповнений повністю російською мовою (хіба це за законом?), тільки українська мова написано українською, а навпроти - НЕ ИЗУЧАЛАСЬ.
А ще були такі кримчани (2 хлопці), які дуже хотіли вчитися в Тернополі на філологічному, і так знали українську мову, що здали її на 2 бали, намічалося хоч двоє чоловік чоловічої статі у групах, і тих не прийняли... А це вже не 20, а 21(!) століття, як Ви вдало підмітили, Україна незалежною була вже 13 років.
Що? І далі українська в Криму не вивчається?:eek: В Миколаєві майже всі школи вже перевели на українську мову навчання, не те що вивчення української, як предмета! :eek:
Згідно перепису населення 1959 року з Енциклопедії Українознавства, той том, шо на букву Н: "Національний склад людности українських земель". Дані:
за національністю (не за мовою, але це теж про шось говорить):
міське населення - 19 147 тис, сільське - 22 722 тис (разом населення в межах нинішньої території України - 41 869 тис); з них:
українців: у містах - 11 782 (61.5% від всього міського населення), у селах - 20 376 тис (89.72% від всього сільського населення)
росіян: у містах - 5 726 (29.9% від всього міського населення), у селах - 1 365 (6.0% від всього сільського населення).
Для них рідна мова:
українська - 30 562 тис (73%)
російська - 10 172 тис (24.3%)
інша - 2.7%
Що? І далі українська в Криму не вивчається?:eek: В Миколаєві майже всі школи вже перевели на українську мову навчання, не те що вивчення української, як предмета! :eek:
Я кажу, що бачив на власні очі. У цьому вступному році (2006) вже всім видавали пластикові атестати, друковані, очевидно, в Києві, то там ясна справа вже заповнено все українською, і "українська мова" присутня як предмет. Хоча як кримчани знають ту українську мову (як вони її там вивчають) - це питання...
А чому така картина, що ніби багато дуже росіян у регіоні (чи російської мови так чути багато), то це дуже просто: згідно перепису населення 1926 року лише 10% українців жили у містах (у 1959 році вже 36.8% - урбанізація), росіяни ж мешкали переважно по містах: у 1926 році - 46% всіх росіян (на укр. землях) жили у містах, а згідно перепису 1959 року цей відсоток зріс до 81%. А оскільки міське населення - це авангард громадян, то їх завжди і бачимо по телевізорах, в депутатах і т.д.
PS. Жиди (мовою Енциклопедії Українознавства) також полюбляли міста, а не села. Під 95% їх жили у містах.
Згідно перепису 2001 року:
У національному складі населення України переважну більшість становлять українці – ... 77,8% від загальної кількості населення... Найбільшою з-поміж національних меншин в Україні є росіяни... 17,3% усього населення України... Українську мову вважали рідною 67,5 (%)населення України... Російську мову визначили як рідну 29,6 (%) населення... (як набере ще 20%, то я проголосую ЗА, щоб зробити її другою державною - ihorweb)
http://nslowo.free.ngo.pl/puls_ukrajiny/v_ukr_zbilshujetsja_prysutnist.htm
Згідно всеукраїнського перепису 2001 року для Луганської області:
...У національному складі населення нашої області переважна більшість українців – 1472,4 тис. осіб, або 58,0% від загальної кількості.
Мовний склад населення ... : українську мову вважали рідною 30,0% населення області, що на 4,9 відсоткового пункта менше, ніж за даними перепису 1989 року. Російську мову визначили як рідну 68,8% населення, у порівнянні з минулим переписом населення цей показник зріс на 4,9 відсоткового пункта... (бо люди тікали роками з села до міста, де місцева влада і за СРСР, і за незалежної України вже давно зробила російську - державною)
http://lugansk.citynews.net.ua/2006/11/10/987
До XVII ст. територія Луганської області залишалася майже не заселеною: вона була складовою сумнозвісного "Дикого поля" - буферної зони між Кримським ханством і Московією. Північна і західна частина території сьогоднішньої Луганщини є східною частиною Слобожанщини - цей район сьогодні є переважно україномовним. А ось південна її частка залишалася малозаселеною до кінця XVIII ст. Колонізація цих земель у середині XVIII ст. здійснювалася російським урядом ШТУЧНО - і переважно у вигляді військових поселень...
http://www.fri.org.ua/ua/ukraine/100/
30% населення Луганщини вважає рідною мовою українську, а хто знає чи там є 30% україномовних шкіл серед усіх шкіл і 30% україномовних вузів серед усіх вузів? Признавайтеся :)
Читатель_Обкома
01.03.2007, 11:52
А ще були такі кримчани (2 хлопці), які дуже хотіли вчитися в Тернополі на філологічному, і так знали українську мову, що здали її на 2 бали,
Божечки ты мой...как же повезло Вашему ВУЗУу!!!!!!!!:confused: :confused: :confused:
Это же надо быть таким идиотом...что бы без знания украинской мовы...ехать в Тернополь...да еще и на филологичный факультет?????
Я еще понимаю...когда пацан едет..допустим с Сумщины...с какой то там Хоружевки.....поступать в Тернопольский финансовый техникум...:cool:
Или там девчушка со Львова..поехал поступать в Николаев в Пединститут.... имея в атестате по русскому языку пять баллов...
Но что бы из Крыма.... да без знаний украинской мовы?????:confused:
Халявщики навярняка какие то были...еще раз повторю...Вашему ВУЗу повезло!
А холопы и в Тернополе есть не плохие...тем более...зачем девченок отдавать замуж за крымчан?Не дело это!!!!:rolleyes:
Невстранец
01.03.2007, 12:05
Читатель: хуже того. Поважный пан лично завалил 100% русскоязычных абитуриентов (это вам не 46% на 40). 100% дискриминация по признаку места проживания, языковому да ещё и по признаку пола оказалась. 3 уголовных срока пану светит (с его же подходом к статистике :))
Невстранец
01.03.2007, 12:10
До XVII ст. територія Луганської області залишалася майже не заселеною: вона була складовою сумнозвісного "Дикого поля" - буферної зони між Кримським ханством і Московією. Північна і західна частина території сьогоднішньої Луганщини є східною частиною Слобожанщини - цей район сьогодні є переважно україномовним. А ось південна її частка залишалася малозаселеною до кінця XVIII ст. Колонізація цих земель у середині XVIII ст. здійснювалася російським урядом ШТУЧНО - і переважно у вигляді військових поселень...
http://www.fri.org.ua/ua/ukraine/100/
Очень, очень интересные сведения. Главное, свежие. И из чего тут следует, что "ридна мова" - та, которая "столетиями" (из топа ветки) на Луганщине - исключительно украинская и все луганчане должны срочно забыть мамину и "вспоминать" "прадедню" :confused: :rolleyes:
Читатель: хуже того. Поважный пан лично завалил 100% русскоязычных абитуриентов (это вам не 46% на 40). 100% дискриминация по признаку места проживания, языковому да ещё и по признаку пола оказалась. 3 уголовных срока пану светит (с его же подходом к статистике :))
Я був тех. секретарем комісії, тільки і бачив, шо атестати, паспорти і довідки :p ніякого стосунку до завалювання, ясна справа не маю.
Я ж Вам навожу дані, що чисельність україномовного населення в регіоні знизилася за 12 років. І якщо Ви виступаєте за збереження російської мови, то я також, але не шляхом зменшення присутності української. Є дані перепису на 2001 рік 30% - українською мовою (Луганська обл.) і давайте підтримувати цей показник, якщо Ви проти дискримінації будь-якої з мов.
Невстранец
01.03.2007, 12:18
Я був тех. секретарем комісії, тільки і бачив, шо атестати, паспорти і довідки :p ніякого стосунку до завалювання, ясна справа не маю.
Я ж Вам навожу дані, що чисельність україномовного населення в регіоні знизилася за 12 років. І якщо Ви виступаєте за збереження російської мови, то я також, але не шляхом зменшення присутності української. Є дані перепису на 2001 рік 30% - українською мовою (Луганська обл.) і давайте підтримувати цей показник, якщо Ви проти дискримінації будь-якої з мов.
Давайте!
А от виписувати державний документ (атестат) недержавною мовою - це злочин по-вашому чи ні?
Степаныч
01.03.2007, 12:31
А от виписувати державний документ (атестат) недержавною мовою - це злочин по-вашому чи ні?
Нипарядак, адназначна.:mad:
Невстранец
01.03.2007, 12:32
Выписывальщики навредили ребятам, надо выписывальщиков за жабры. Пусть ребята в суд подают, это вопрос не языковой, а элементарно - защиты их прав. Надо в раздел "право" переадресовать, заодно у Матти спросим, как оно там у них с этим делом...
Читатель_Обкома
01.03.2007, 12:48
Стоп....стоп...стоп..что то я совсем запутался..и не врублюсь...
Интересно...какого хрена ..пацаны из Крыма...потащились в Тернополь????
:confused: :confused:
Рядом же рукой подать..Николаевский пединститут..и тоже есть филологический факультет!!!
Подозрительно мне все ето....ох подозрительно!!!!:eek: :eek:
П.С.ihorweb;...а Вы у тех пацанов....справочку о наличии судимости не спрашивали?
Стоп....стоп...стоп..что то я совсем запутался..и не врублюсь...
Интересно...какого хрена ..пацаны из Крыма...потащились в Тернополь????
:confused: :confused:
Рядом же рукой подать..Николаевский пединститут..и тоже есть филологический факультет!!!
Подозрительно мне все ето....ох подозрительно!!!!:eek: :eek:
П.С.ihorweb;...а Вы у тех пацанов....справочку о наличии судимости не спрашивали?
Довожу до Вашого відома, що з Криму дуже багато приїздять вступати. У 2006 приймав документи від кримчанки на географічний факультет, обрала собі спеціальність туризм, і не одна вона. А чого їдуть так далеко -напевно тра спитати в них.. З Грузії двоє хлопів прибули на той же туризм, то вони казали, що у вас краще вчитися, а Ви спитаєте: а чого їм тут краще? - я ж людям в душу не полізу все випитувати.
Очень, очень интересные сведения. Главное, свежие. И из чего тут следует, что "ридна мова" - та, которая "столетиями" (из топа ветки) на Луганщине - исключительно украинская и все луганчане должны срочно забыть мамину и "вспоминать" "прадедню" :confused: :rolleyes:
В топі написано РІДНА, читай ІСТОРИЧНО РІДНА ;) буквоїди нещасні :p
Останні 15 років незалежності у східному регіоні робили все можливе, щоб надати російській мові виключного положення, а українській - дзюзьки! Тепер, коли це все почало випливати наверха (по тому ж перепису населення видно, що української мови поменшало у вжитку), і прийшли люди, які хочуть навести порядок (з атестатами, з державними документами, з державною мовою з уст держслужбовців...), то окремі люди підняли бунт. Ніхто не заставляє російськомовне населення забувати свою мову, просто наводиться порядок по топтанню української, і так виходить, що саме проти цього "окремі люди" і виступають - проти наведення елементарного порядку.
Ще з області статистики: у Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Одеській, Сумській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях (східно-південні області), згідно того ж перепису 2001 року, більше людей назвали українську мову рідною, ніж російську, і не просто більше, а переважно у всіх цих областях БІЛЬШЕ - це понад 50%! Лише в Луганській та Донецькій все навпаки. Не бачити нікому на Україні другої державної мови російської як власних вух, але про другу державну - це вже інша тема...
Невстранец
01.03.2007, 13:39
В топі написано РІДНА, читай ІСТОРИЧНО РІДНА ;) буквоїди нещасні :p
Ага. Привет "исторически родной" семье ;)
Mattilainen
01.03.2007, 14:17
Выписывальщики навредили ребятам, надо выписывальщиков за жабры. Пусть ребята в суд подают, это вопрос не языковой, а элементарно - защиты их прав. Надо в раздел "право" переадресовать, заодно у Матти спросим, как оно там у них с этим делом...
Статья 11 Конституции АРК:
Статья 11. Язык документов, удостоверяющих статус гражданина в Автономной Республике Крым
В соответствии с законодательством Украины в Автономной Республике Крым официальные документы, удостоверяющие статус гражданина, - паспорт, трудовая книжка, документы об образовании, свидетельство о рождении, о браке и другие - выполняются на украинском и русском языках, а по ходатайству гражданина - и на крымско-татарском языке.
Ежели аттестаты были выполнены исключительно на русском языке, то однозначно непорядок.
Степаныч
01.03.2007, 14:31
...
Останні 15 років незалежності у східному регіоні робили все можливе, щоб надати російській мові виключного положення, а українській - дзюзьки!
...
... Не бачити нікому на Україні другої державної мови російської як власних вух, але про другу державну - це вже інша тема...
Неправда Ваша:mad: Суджу по собі. Українську знати і нею розмовляти на різних зібраннях ПРЕСТИЖНО. Навпаки, людина, а тим паче держслужбовець, який не володіє українською... ну, як би це точніше... не сприймається серьозно. От як Азаров. Взагалі нормальний віце, але мови не знати...:eek:
З приводу другої державної не зовсім зрозумів Вашу думку. Нехай буде другою державною, нехай буде регіональною, кому від цього погано?
З приводу другої державної не зовсім зрозумів Вашу думку. Нехай буде другою державною, нехай буде регіональною, кому від цього погано?
"У Канаді дві мови державні - і нічого", - казала наша вчителька іноземної мови. А нещодавно казали в новинах, що той Квебек вже прагне шось типу незалежності. Мені не буде погано :) але як не буде російська другою державною, то це буде ще й історично справедливо.
Степаныч
01.03.2007, 16:04
... Мені не буде погано :) але як не буде російська другою державною, то це буде ще й історично справедливо.
Історична справедливість? Де? Не зробити державною (регіональною) мову, якою розмовляє пів-країни, - це "історично справедливо"??? По відношенню до кого?
Тепер тільки і чути, що російська мова повинна бути другою державною, бо вона на Луганщині (на Донеччині, на Харківщині...) - рідна. А я шо не подивлюся новини, в яких репортаж ведеться зі східних регіонів і беруть інтерв'ю у старенької бабусі, то вона говорить такою гарною українською, якою жеден галичанин не володіє... То яка ж вона там рідна? Рідна - це мова наших дідів і прадідів, а не та рідна, якою більшість людей заставили говорити за останні 70 років.
Присвячую цю гілочку пошукам достовірних джерел статистики, які би показали як змінювалася чисельність російськомовних людей у східному регіоні. Бо якщо люди століттями говорили українською (схожою більше на українську, ніж на російську), а лише за років 50-80 перейшли на російську, то яка ж вона там рідна. Це все одно, що вкрасти в людини гроші... Їх треба повернути заради встановлення справедливості. Так і мова: якщо її вкрали в народу, то треба створити усі умови для її відродження...
Люди не смешите!Да в селах говорят! Но в Харькове,Полтаве,Луганске и.т.д говорят 90% на РУССКОМ это наш родной язык! Та украинизация которая сейчас происходит уже утомила! Говорите на своем украинском, мы разве против но и доказывать что большая часть народа горорит на украинском ненадо-это ЛОЖЬ!!!
Історична справедливість? Де? Не зробити державною (регіональною) мову, якою розмовляє пів-країни, - це "історично справедливо"??? По відношенню до кого?
Степановичу, стільки гілок списано, а Ви ще далі хочете воду в ступі товкти? :confused: Добре хоч, що природній процес не потребує ніяких суперечок. В школах в більшості зараз українська мова. Ще років 10-15 і не буде про що говорити на рахунок українізації. Для дитини, яка провчиться 10-12 років українською, не потрібно буде вибирати, яка мова в неї перша. А для всіх інших можна буде сказати словами австралійської влади:"Наша демократична Конституція надає вам право скористатися правом вільного виїзду, якщо вас не влаштовують наші закони."
Для дитина, яка провчиться 10-12 років українською, не потрібно буде вибирати, яка мова в неї перша.
:) Страшно как :eek: У знакомых девочка в школе с художественным уклоном, с 6 лет на скрипке учится играть, интересно, как ложку держать - не забудет :)
:) Страшно как :eek: У знакомых девочка в школе с художественным уклоном, с 6 лет на скрипке учится играть, интересно, как ложку держать - не забудет :)
Cалато, вірю, що Вам страшно. І не тільки Вам. От скільки тут кричать тих, кому страшно...:(
І порівняння Ваше недоречне. Малий мій до 5 років був в хаті, англійських слів знав мало. Пішов в кіндергарден на 2 місяці і перестав розмовляти українською. Вдома стараємося розмовляти українською, але школа - більший авторитет. Рідна для них всіх вже англійська. Як би я не переконувала, щоб розмовляли між собою українською, шваргочуть все одно англійською!
Оля, с ними все (!), кроме мамы, говорят по-английски. Это, как раз, неподходящий пример.
Я шутила.
Все эти проблемы оттого, что несколько группировок когда-то разделили "зоны влияния". Нельзя одновременно строить демократическое государство и упрашивать/запрещать гражданам высказывать свое мнение на референдуме.
А если и можно, то надо бы признать правоту других "недемократических" государств. :)
Оля, с ними все (!), кроме мамы, говорят по-английски. Это, как раз, неподходящий пример.
Я шутила.
Все эти проблемы оттого, что несколько группировок когда-то разделили "зоны влияния". Нельзя одновременно строить демократическое государство и упрашивать/запрещать гражданам высказывать свое мнение на референдуме.
А если и можно, то надо бы признать правоту других "недемократических" государств. :)
Ви помиляєтеся. Ми жили в апартментах, де навкруги були одні українці, трохи росіян. Вдома до них говорила українською не тільки мама, а й дідо, баба. А в неділю ще й до української церкви. Але те, що дитина проводить в школі більшу половину дня і там є вчитель, який особливо для молодших школярів є безперечним авторитетом, то Ви це теж добре знаєте. І ще. Любов, чи нелюбов до чогось приходить рідко з великої свідомості. І діти, і люди старші вибирають, що їм легше. Так і російська стала для багатьох рідною, бо нею їх навчали в багатьох регіонах змалку і зараз перевчатися, то треба багато зусиль.
Рідною назвали російську менше 1/3 країни, а розмовляють російською, бо посідали кругом в широкі крісла поважні русофіли і елементарно не виконують законів: якою мовою треба вчитися, якою документи заповнювати, спецом призначають по школах таких же русофілів директорами і ті танцюють під дудку проросійського українського начальства.
Є державна мова, а є мови національних меншин. Росіяни в Україні - меншина (18%), так це ВЕЛИКА МЕНШИНА, і тим не більше лише меншина. Так можна ввести регіональну мову для румун, болгар, поляків, євреїв, татар... Ці мови вже мають свою назву - мови національних меншин. Для чого вводити для російської мови спец. назву регіональної? Щоб виділитися як "особлива" нація, як це в СРСР було: усі республіки рівні, але росіяни - перші серед рівних, а далі вже українці, білоруси і т.д.
Люди не смешите!Да в селах говорят! Но в Харькове,Полтаве,Луганске и.т.д говорят 90% на РУССКОМ это наш родной язык! Та украинизация которая сейчас происходит уже утомила! Говорите на своем украинском, мы разве против но и доказывать что большая часть народа горорит на украинском ненадо-это ЛОЖЬ!!!
От вам і доказ. Проговорилися. Таки по селах говорять українською. А значить і колись давно говорили. Загально відомо, що міське населення формується саме з селян (особливо в умовах посиленої урбанізації - міграції з села до міста), а чому ж тоді міщани почали говорити іншою мовою, якщо це і є колишні селяни? Та тому що політику таку проводило керівництво СРСР, а потім і протягом 15 років незалежності місцеві влади... Повчилася людина 5 років (10% свідомого життя) у вузі іншою мовою, ясно шо вона нею і буде розмовляти... і так потихеньку і діти на цю історично чужу мову перейшли... Але не це страшно, а те, що цей процес гноблення української в містах регіону продовжується. Нарешті є нагода навести з цим лад.
Не треба нічого доводити, хто чим говорить, є перепис, проведений Кучмою, не В.Ющенком і не Б.Тарасюком, на якому народ сам сказав, яку він мову вважає РІДНОЮ. А те, що народу не створюють умов (для навчання і т.д.), щоб він і говорив рідною, а не чужою, то ми (народ) таку владу на місцях поміняємо ;) Головне довести до вух народу, що саме його - українськомовного - в Україні більше, бо люди якраз по селах про результати перепису населення, певно, і не чули.
Невстранец
02.03.2007, 12:27
Так можна ввести регіональну мову для румун, болгар, поляків, євреїв, татар...
Разумеется. Для татар её статус в будущем в Крыму даже не подлежит особому сомнению. При условии компактности расселения носителей остальных перечисленных Вами языков, формирующих какой-либо оговоренный процент населения региона (например, 10-12, как в Европе, или побольше, для "исторической справедливости"), ничего нет плохого и эти языки сделать региональными.
Кстати, Вы битый час занимаетесь тут тем, что доказываете, будто украинцы в каждой отдельно взятой части Украины равнее остальных, перебирая статистику прошлого, "историческую справедливость" и только что до названия не дошли пока в качестве аргумента (наверное потому, что это само собой). Забавно читать напоминания об ужасах СССР рядом с предложениями, копирующими худшие черты его национальной политики... :rolleyes:
ничего нет плохого и эти языки сделать региональными. ... ...и только что до названия не дошли пока в качестве аргумента...
Вони такими вже є, тільки називаються інакше - "мови національних меншин", і ніодній нації не спадає на думку замінити один юридичний термін іншим, а російська меншина прагне чомусь виділитися...
Забавно читать напоминания об ужасах СССР рядом с предложениями, копирующими худшие черты его национальной политики... :rolleyes:
Я таке пропонував? :eek: Процитуйте мені будь-ласка мої такі пропозиції (якщо знайдете ;) ).
Невстранец
02.03.2007, 13:00
Вони такими вже є, тільки називаються інакше - "мови національних меншин", і ніодній нації не спадає на думку замінити один юридичний термін іншим, а російська меншина прагне чомусь виділитися...
Надеюсь, Вы притворяетесь из природной хитрости (все в восторге), что действительно не понимаете, что разница не в слове, а в территориальной локализации? (иначе студентам не позавидуешь... ;))
Я таке пропонував? Процитуйте мені будь-ласка мої такі пропозиції (якщо знайдете ).
Конечно, нет, Вы нигде не предлагали использовать "худшие советские методы" :) Вы свои предложения НАЗЫВАЛИ по-другому, "справедливыми" ;)
Вы играете цифрами "из прошлого", чтобы забить людям головы и убедить, что на самом деле их родной язык - какой-то определённый, а не тот, что им "кажется"... Как при совке. Цитату дать? Откройте первое сообщение темы.
Читатель_Обкома
02.03.2007, 13:02
Невстранец?Вам не надоело ..а?
По восьмому кругу уже пошли....:confused:
Ну не понимает человек из Тернополя...ну и ...ничего не поделаешь с этим...:)
Невстранец
02.03.2007, 13:13
Невстранец?Вам не надоело ..а?
По восьмому кругу уже пошли....:confused:
Ну не понимает человек из Тернополя...ну и ...ничего не поделаешь с этим...:)
Человек из Тернополя всё очень хорошо понимает :)
Вы играете цифрами "из прошлого", чтобы забить людям головы и убедить, что на самом деле их родной язык - какой-то определённый, а не тот, что им "кажется"... Как при совке. Цитату дать? Откройте первое сообщение темы.
Перепис 2001 року - це справді минуле :D Тут ні до одного слова не причепишся... А якими я цифрами маю оперувати? з майбутнього? :D А в першому повідомленні я ще не знав, чи дійсно по селах східної України говорять українською, для чого і почав випитувати, а після ваших же дописів, зрозумів, що це правда :p Припинимо гноблення української - мій заклик, а не відіб'ємо українським росіянам пам'ять про рідну мову. А по ? якому там колу про одне і те ж - це правда... І мені вже трохи набридло.:(
Невстранец
02.03.2007, 13:25
А якими я цифрами маю оперувати? з майбутнього? :D А в першому повідомленні я ще не знав, чи дійсно по селах східної України говорять українською, для чого і почав випитувати, а після ваших же дописів, зрозумів, що це правда
Ох и хитрец... Горжусь соседством!
А по ? якому там колу про одне і те ж - це правда... І мені вже трохи набридло.
Ну, коли надоело автору, тут уж супротив не попрёшь... Как скажете. Спасибо за беседу.
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008