КПК

Показати повну версію : Магія у церкві

Liliyah Romanova
06.02.2007, 23:03
Вже давно хотіла відновити цю гілку. Тепер Ума мене до цього підштовхнула.
Чиста правда, що біда церкви в тому, які люди туди ходять, в тому, що вона зовсім і зовсім не схожа на первсіну християнську церкву. У первісній християнській спільноті ні з ким не панькалися, все було дуже строго. А потім усе пішло на кількість, а не якість.

Церква просто кишить нехристиянами. Це просто люди, які шукають в церкві магії і більше нічого їм від неї не треба. Ці люди вірять в кровоточиві ікони, статуї, у свячену воду та багато інших речей, але не в Бога та його силу. Вони просто бояться, що є якась сила, яка може їх покарати за їх злі вчинки, а тому їм треба задобрити цю силу, дати їй певну кількість відбутих богослужінь, поцілувати певну кількість ікон... Що там говорити? Хіба то християнство?

Viktoria Jichova
06.02.2007, 23:07
Ні, це так зване "поверхневе християнство" або ж "недохристиянство" - ніби одіж на язичницькому тілі.

Svitlyk
07.02.2007, 01:48
Ні, це так зване "поверхневе християнство" або ж "недохристиянство" - ніби одіж на язичницькому тілі.

Інколи складається таке враження, ніби християнства в нас на Україні, тай не тільки в нас, ніколи й не було...Були лише спроби зламати язичників...І таки не зламали...Зовні вони виглядають ніби інакше, але внутрішньо залишились все тими ж язичниками, фетишистами...
Спитайте якусь бабусю в селі, що для неї є Бог - вона вкаже пальцем на ікону в рушниках, а потім буде при нагоді молитись перед нею, плювати через плече і розкладати по хаті часник, аби вигнати з хати "нечисту силу"; або ще гірше поставить перед тією ж іконою свічку і буде щось там шептати, щоб наслати хворобу чи ще яке нещастя на якусь конкретну людину ( таке я особисто мала можливість спостерігати пару місяців тому в Карпатах, у Косові, при чому це вважається абсолютною нормою і таке творять не лише старі люди, а й молодь):eek: І ті ж самі люди йдуть в неділю до церкви і вважають себе ярими християнами...Лише спробуйте їм заперечити - готові сорочку на собі дерти і відвойовувти свою "віру"... Можна, звичайно, списати це на "диких гуцулів", на "село затуркане", але ж на кожному кроці можна побачити щось подібне, воно лише більше або менше виражене...

Мене в цій ситуації дивує поведінка священиків, котрі спостерігають це в своїй церкві і нічого не роблять, аби щось змінити - "ходила до ворожки? ворожила сама? проклинала? ще витворяла якусь гидоту... промов 250 разів "Отче наш", йди, дитя, з Богом і більше не гріши..." - а дитя йде собі, далі робить те саме, а на наступну Пасху прийде знов сповідатись...Та тут не кадилом, вибачте, махати,тут криком кричати треба...

пупер
07.02.2007, 03:33
а тепер скажіть мені: на андрія всі, хто ходить до церкви ворожать?..
всі, майже всі...
про що ж тоді мова?..

Liliyah Romanova
07.02.2007, 05:50
А я ніколи не ворожу на Андрія. І гороскопи не читаю. ВЗАГАЛІ! До навернення було інакше, після - ніколи навіть не тягнуло. І протестанти українські такого теж не роблять.

Liliyah Romanova
07.02.2007, 05:59
І ті ж самі люди йдуть в неділю до церкви і вважають себе ярими християнами...Лише спробуйте їм заперечити - готові сорочку на собі дерти і відвойовувти свою "віру"...
Такі люди не вважають себе християнами. Вони вважають себе греко-католиками, православними, але не християнами.
Мене в цій ситуації дивує поведінка священиків, котрі спостерігають це в своїй церкві і нічого не роблять, аби щось змінити - "ходила до ворожки? ворожила сама? проклинала? ще витворяла якусь гидоту... промов 250 разів "Отче наш", йди, дитя, з Богом і більше не гріши..." - а дитя йде собі, далі робить те саме, а на наступну Пасху прийде знов сповідатись...Та тут не кадилом, вибачте, махати,тут криком кричати треба...
Та, мене це теж злостить. Особливо пасхальний конвеєр Сповіді. І кому воно треба? Тьху!
Моя бабця на картах ворожить. Я її вже сотню разів переконувала, що не можна і що то зле. Потім спитала: "що ж священик вам каже?", а бабця мені на те, що "а він каже, що я вже старша жінка, то мені можна". І от спробуй щось тут скажи.
Та що тут говорити! У нас коли малий народився, скільки нас забобонами мордували! Я просто сили не мала відбиватися. Ходила люта як вовк. То червону нитку, то нікого не запрошуй, то нікуди не ходи. А оскільки я їх в тому навіть не збиралася слухати, то потім мені казали, що от того дитина плаче, що хтось там увечері приходив і йому щось дали. І попробуй їм скажи, аби йшли від мене геть зі своїми демонами.
А одного дня був у нас один приятель (випускник семінарії) і каже: "так-так, моя мала перші місяці носила червону нитку на руці." Я остовпіла! І то майбутній священик таке каже. Страхіття!! :eek: :eek: :mad:

Мих
07.02.2007, 11:28
всі, майже всі...
про що ж тоді мова?..

Я вперше чую, щоб у церкві ворожили. Не виключаю, але вперше чую.

Мих
07.02.2007, 11:29
А я ніколи не ворожу на Андрія. І гороскопи не читаю. ВЗАГАЛІ! До навернення було інакше, після - ніколи навіть не тягнуло. І протестанти українські такого теж не роблять.

А не на Андрія????:D :D :D :D ;)

Мих
07.02.2007, 11:42
Такі люди не вважають себе християнами. Вони вважають себе греко-католиками, православними, але не християнами.

Та, мене це теж злостить. Особливо пасхальний конвеєр Сповіді. І кому воно треба? Тьху!
Моя бабця на картах ворожить. Я її вже сотню разів переконувала, що не можна і що то зле. Потім спитала: "що ж священик вам каже?", а бабця мені на те, що "а він каже, що я вже старша жінка, то мені можна". І от спробуй щось тут скажи.
Та що тут говорити! У нас коли малий народився, скільки нас забобонами мордували! Я просто сили не мала відбиватися. Ходила люта як вовк. То червону нитку, то нікого не запрошуй, то нікуди не ходи. А оскільки я їх в тому навіть не збиралася слухати, то потім мені казали, що от того дитина плаче, що хтось там увечері приходив і йому щось дали. І попробуй їм скажи, аби йшли від мене геть зі своїми демонами.
А одного дня був у нас один приятель (випускник семінарії) і каже: "так-так, моя мала перші місяці носила червону нитку на руці." Я остовпіла! І то майбутній священик таке каже. Страхіття!! :eek: :eek: :mad:

Я трохи інакше дивлюся на "конвеєрну сповідь" перед пасхою. Моя думка наступна: Добре, що хоч так.
Добре, що людина хоч у такий спосіб, а прийде на ту сповідь, хоч нехай раз в рік. Сьогодні вона раз в рік прийде, а завтра є ймовірність, буде ходити частіше. Головне, щоб вона відчула потребу у цьому.

Про забобони. Я б тут розділив дві речі. Є люди, які вміють "поробити" і це може бути не забобони, а забобони починаються з моменту, коли ми реагуємо на це пороблення. Якщо ми користуємося червоною ниткою, то це забобон, але коли покладаємося на Бога, то це нормально.

piepie
07.02.2007, 11:43
Зі життєвих спостережень: принаймні половина дівчат на Україні ворожать по декілька разів на рік, а на Андрія, либонь, відсотків вісімдесят.

Мих
07.02.2007, 11:53
Зі життєвих спостережень: принаймні половина дівчат на Україні ворожать по декілька разів на рік, а на Андрія, либонь, відсотків вісімдесят.

А звідки статистика?
Але симптом поганий, що тут скажеш?

Viktoria Jichova
07.02.2007, 11:56
Пам´ятаю, коли мого молодшого братика принесли додому з пологового будинку, і він ще не був хрешеним, то цілі ночі у нас світилася нічна лампа. Люди казали, що має бути світло, як охорона від нечистого, котрий приходить по нехрещених немовлят. Від тоді я дуже боюся нічної темноти - так на мене це подіяло.

Svitlyk
07.02.2007, 12:02
всі, майже всі...
про що ж тоді мова?..

Так про це ж і мова!:)

Viktoria Jichova
07.02.2007, 12:05
Червона нитка, та взагалі червоний колір - це типова ознака язичництва. Скільки у наших народних піснях є того кольору! І все добре, гарне в них -все червоне. Лише пролита кров - це єдине, що негативне.

piepie
07.02.2007, 12:05
Зазначив же - зі життєвих спостережень. Симптомптичні взагалі обставини появи жінки на світ Божий та її горизонтальна сутність ( за Євтушенком чи Рождєственським). ;)
Стосовно червонониткових " забобонів": Мих(айле), Ви не станете заперечувати дієвість лікування ворожками бешихи посердком впливу искрометного спалювання лляних ниток крізь ту ж червону ряднинку. Спробуйте вишикувати лоґічну вервечку у витлумачення здобуття та посідання подібних вмінь емпіричним трибом.

Мих
07.02.2007, 12:06

А треба взєти горечого бука і дати 25 на їдне місце, нє?

Якщо людина ворожить, а потім таки йде до сповіді, то це вже добре. Тяга до ворожіння може не пройти миттєво, але людина бореться, міняє себе. Треба розуміти, що церква - це лікарня, де лікують душі хворих, а в церкві не присутні лише здорові і не варто осуджувати ні тих, хто ще хворий і тих, хто лікує(священників), тим більше порівнювати їх (поганих) з собою. Бо всі ми є під Богом і ні ми не знаємо які ми є в очах Божих, ні не знаємо які є вони в очах Божих. Не звертаймо увагу на присутніх у церкві, бо ми прийшли в гості до Божого дому. І памятайте одну важливу річ : Бог дивиться на Вас, то чи варто в цей момент дивитися на інших? Намагайтеся відкритися душею перед Богом і бути у повній покорі, щоб бути як дитиною, а не суддею і обмовником.

Фрезія
07.02.2007, 12:08
Не треба бути екстрасенсом щоб зауважити, що часом дитина виказує ознаки нервового перенавантаження після того як її "похвалить" фальшиво-доброзичлива озлоблена невдачами у власному житті тьотя-сусідка чи там ще є деякі випадки. Для того щоб вберегти дитя від "лихого ока" зазвичай на одяг чіпляють шпильку. Для того, щоб позбутися впливу "не того погляду" бризкають свяченою водою, злизують з лобика, читають молитви тощо.
Питання: якщо це не методи для справжніх християн, то як християни можуть захистити дитинку від впливу оточення (нехай назвемо його негативним енергетичним впливом) користуючись винятково вірою?
Якщо про щось не дбати і не думати - це ще не означає, що його не існує. Просто "не вірити" у вплив - це не є дати захист від нього. А як тоді?

Мих
07.02.2007, 12:10
Зазначив же - зі життєвих спостережень. Симптомптичні взагалі обставини появи жінки на світ Божий та її горизонтальна сутність ( за Євтушенком чи Рождєственським). ;)
Стосовно червонониткових " забобонів": Мих(айле), Ви не станете заперечувати дієвість лікування ворожками бешихи посердком впливу искрометного спалювання лляних ниток крізь ту ж червону ряднинку. Спробуйте вишикувати лоґічну вервечку у витлумачення здобуття та посідання подібних вмінь емпіричним трибом.

Я не зустрічав вилікуваних людей ворожкою. А те, що вони "лікують" - всі знають.

Svitlyk
07.02.2007, 12:14
По-моєму гірше те, що для більшості ті всі забобони таки дієві. Ну влаштована якось так людина, що, аби повірити їй треба, щоб її "шарахнуло" якимось чудом надприроднім...Тільки в більшості випадків те надприродне зовсім "не звідти"...А віра - вона на те й віра, що в принципі безпідставна, віриш, бо віриш...

Мих
07.02.2007, 12:18
Не треба бути екстрасенсом щоб зауважити, що часом дитина виказує ознаки нервового перенавантаження після того як її "похвалить" фальшиво-доброзичлива озлоблена невдачами у власному житті тьотя-сусідка чи там ще є деякі випадки. Для того щоб вберегти дитя від "лихого ока" зазвичай на одяг чіпляють шпильку. Для того, щоб позбутися впливу "не того погляду" бризкають свяченою водою, злизують з лобика, читають молитви тощо.
Питання: якщо це не методи для справжніх християн, то як християни можуть захистити дитинку від впливу оточення (нехай назвемо його негативним енергетичним впливом) користуючись винятково вірою?
Якщо про щось не дбати і не думати - це ще не означає, що його не існує. Просто "не вірити" у вплив - це не є дати захист від нього. А як тоді?

Фрезіє, вплив злих людей справді існує, це правда. Але засоби для захисту є різні. Одна справа свячена вода, молитви, а інша - червона нитка, відливання й т.д.

Наприклад.
Приходить людина і каже з таким захопленням:
-Ого, але ваша дитина не спокійна!

Вже така фраза може зробити так, що дитина буде не спати, плакати й т. д. І що тут робити?
Можна відповісти так:

- Все в Божих руках.
І це вже може захистити дитину.
А можна тричі плюнути через плече і т. д. і це вже буде не по-християнськи.

Svitlyk
07.02.2007, 12:25
Треба розуміти, що церква - це лікарня, де лікують душі хворих, а в церкві не присутні лише здорові і не варто осуджувати ні тих, хто ще хворий і тих, хто лікує(священників), тим більше порівнювати їх (поганих) з собою. Бо всі ми є під Богом і ні ми не знаємо які ми є в очах Божих, ні не знаємо які є вони в очах Божих. Не звертаймо увагу на присутніх у церкві, бо ми прийшли в гості до Божого дому. І памятайте одну важливу річ : Бог дивиться на Вас, то чи варто в цей момент дивитися на інших? Намагайтеся відкритися душею перед Богом і бути у повній покорі, щоб бути як дитиною, а не суддею і обмовником.

Церква - це люди, громада, тіло Христове... І те "тіло" має віддавати собі звіт у своїх вчинках... А судити чи обмовляти когось не берусь - не сказала тут нічого, чого не сказала в очі тим людям, про яких говорила. Більше того - ніколи б не розвивала тут цю тему, якби свого часу не почала з себе...:)

Мих
07.02.2007, 12:27
Церква - це люди, громада, тіло Христове... І те "тіло" має віддавати собі звіт у своїх вчинках... А судити чи обмовляти когось не берусь - не сказала тут нічого, чого не сказала в очі тим людям, про яких говорила. Більше того - ніколи б не розвивала тут цю тему, якби свого часу не почала з себе...:)

Я вас розумію.:)

piepie
07.02.2007, 12:39
Михайле, ворожка може й Вас запізнати зі суто прикладним стосуванням своїх вмінь - започаткуєте власний бізнес. :) " Не зустрічав" - не арґумент, фахових відьом нечасто напіткаєш, зате із наслідками їх зловісних діянь стикався кожен. Червона нитка на зап'ясті чи пальчику бейбіка акумулює неґативну енерґетику відьом, помічно слугуючи недостатній опірности дитячої психіки. Зазвичай матері, достерігши знавіснілий відьомський погляд, инстинктивно починають метушитись, мов квочка зокіл курчати, проте, вже бува запізно. Реліґійні фанатики та атеїсти губляться у причинности нестримної рвоти та надмірної температури у бейбіка. А причина, власне - у причинности. За наявности доткливих фізіолоґічних недолегливостей вроки в стані споводувати смерть, тому практично підважувати " забобонність" червоних ниток не варт.

Це моя думка, проте, це не означає, що я з нею повністю згоден

Viktoria Jichova
07.02.2007, 12:44
Хто ще в житті не "спіткався" з вроками, тому важко зрозуміти їхню нещівну силу. Але воно і справді є "щось" ще поміж небом та землею, і як правило, більше негативне, ніж позитивне.

piepie
07.02.2007, 12:52
Перед Андрієм: дзвоник у двері - тітонька з " риб'ячим" поглядом. Ну, мене не проймеш, сам мо' характерник. ;)
- А Ваша мама вдома?
- Нє-а.
- А хтось зі жінок є вдома?
- Не-а.
- Вибачте, пізніш завітаю...
Пізніш, звісно, не завітала, зате у під'їзді з-під усіх дверей умлівічно зникли хідники. :D :D

piepie
07.02.2007, 12:56
Апдейт: згадав - не всі, більшість. Але з гідною подиву вибірковістю: добротні та нові залишила. Не годяться, видко, для маґічних пасів. :D

Фрезія
07.02.2007, 12:57
Чому, власне, йдеться за дітей і оті вроки.. Тому що християнин, якщо він таки християнин, для себе самого може мати захист від сили власної віри. Якщо сила його віри перевищує негативну силу відьм різного ґатунку - він сам не постраждає. Якщо поряд з ним його дитина - при наявності у нього величезної віри-сили теоретично теж. Але треба бути, мабуть, святим (щоб та віра світилася навколо голови), щоб вберегти дитину, котра знаходиться далеко від тебе, від лихого погляду.
До речі, я десь чула що до 1-річного чи якого там віку у матері і дитини з'єднані душі чи одна на двох, це так би мовити забобон чи підтверджено теологами?

Viktoria Jichova
07.02.2007, 13:00
Фрезіє, щось на цьому твердженні буде. Але це більш психологічного характеру, ніж просто забобони.

Мих
07.02.2007, 13:00
Михайле, ворожка може й Вас запізнати зі суто прикладним стосуванням своїх вмінь - започаткуєте власний бізнес. :) " Не зустрічав" - не арґумент, фахових відьом нечасто напіткаєш, зате із наслідками їх зловісних діянь стикався кожен. Червона нитка на зап'ясті чи пальчику бейбіка акумулює неґативну енерґетику відьом, помічно слугуючи недостатній опірности дитячої психіки. Зазвичай матері, достерігши знавіснілий відьомський погляд, инстинктивно починають метушитись, мов квочка зокіл курчати, проте, вже бува запізно. Реліґійні фанатики та атеїсти губляться у причинности нестримної рвоти та надмірної температури у бейбіка. А причина, власне - у причинности. За наявности доткливих фізіолоґічних недолегливостей вроки в стані споводувати смерть, тому практично підважувати " забобонність" червоних ниток не варт.

Це моя думка, проте, це не означає, що я з нею повністю згоден

Ну чому? Купіть газету "Високий Замок", там їх немало, ще й рекламують себе.

Я й не говорю, що нема факту дії на дитину. Необовязково, щоб ворожка щось поробила - може бути просто людина з поганими намірами, чи злими. Питання у методах захисту.

piepie
07.02.2007, 13:21
Михайле, мене лиш раз у житті піддала курації ворожка, мо' і внимала щось сатанинське. :D А оскільки трапилось це у п'ятнадцятирічному віці, то достоту пам'ятаю, що і як вона чинила, як і споводований разючий ефект. Вельми цікаво, до речі. Не підважую посідання Вами достатньо глибокої віри, безасекураційно нівелюючої медицину. ;)

Michel
07.02.2007, 14:29
І охота вам писати про речі в яких майже нічого НЕ розумієте??

Viktoria Jichova
07.02.2007, 14:41
Цікаво, таки не розуміємо?:rolleyes: А ви? Тоді розкажіть краще, як ми маємо це розуміти.

Michel
07.02.2007, 15:01
Цікаво, таки не розуміємо?:rolleyes: А ви? Тоді розкажіть краще, як ми маємо це розуміти.
Може дещо й розумієте, але по Вашому, а не так як воно є.
На рахунок пояснити...гм... Пояснити можна, але для того щоб зрозуміти, треба багато дечого знати, а щоб знати, треба багато читати і потрібно мати відповідні знання, щоб правильно зрозуміти прочитане. Можете почати з цього сайту, якщо хочете: http://andnikol.h10.ru/index.html
І якщо хочете, то я Вам дам адрес інших сайтів, які допоможуть зрозуміти.

Viktoria Jichova
07.02.2007, 15:08
Міchel, таки справді не розумію, що я маю розуміти.;) Стосовно білої та чорної магії, біонергетики чи чого ще? Релігії? То які, по-Вашому, мені треба читати книжки? Про історію чародійництва в Європі чи Америці, екзорцистів, шаманізму на Дальному Сході, заклиначів змій у Індії чи woodoo? Чи просто про чудеса Кашпіровського?:confused:

YOKO
07.02.2007, 15:23
Viktoria Jichova
Дуже багато в чаому з вами згоден.
Мене теж дратують такі "християни", якіх ви змальовуєте.
В церкві їх "прохожанами" ще звуть.

Можу і я цікавий випадок розповісти, у мене є друг він бувший маг.
Не просто якийсь то там чаклун-самоучка, а дійсно один із найвідоміших в узьких колах маг, у якого навіть школа магії була.
Міг думки людей читати, з бісами спілкувася і т.д.

Але мова не про те.
Зараз він розкаявся, став порядним християнином, не лише словами чи думками, але головне своїми справами. І ось проходить років з 10 з тих пір як він покинув це лихе діло і зустрічається якось в церкві зі священником, який раніше теж був магом.

Ну, сам цей факт його не надто збентежив, адже люди змінюються, ось як він сам наприклад, то ж і священник вочевидь пройшов такий же шлях.

Ну значить привіталися вони, виходять поговорити, а той священник як вийшло з розмови і не думав позбуватися свого чорного ремесла!
Він як був так і лишився магом!!! От таке буває...

Viktoria Jichova
07.02.2007, 15:32
Гадаю, що нам, як людям, неможливо розгадати всі загадки буття, створенего не нами. І те, що народжуються люди з надзвичайними здібностями і т.д., це заперечити неможливо. Але дуже шкідливо та небезпечно для людини це практикувати та вірити, поклоняючись цьому. Про різні способи магії та ворожіння теж сказано в Біблії.

Michel
07.02.2007, 15:33
Міchel, таки справді не розумію, що я маю розуміти.;) Стосовно білої та чорної магії, біонергетики чи чого ще? Релігії? То які, по-Вашому, мені треба читати книжки? Про історію чародійництва в Європі чи Америці, екзорцистів, шаманізму на Дальному Сході, заклиначів змій у Індії чи woodoo? Чи просто про чудеса Кашпіровського?:confused:
Треба читати те, що має логічне (наукове) пояснення, те що провірено і пояснено серйозними людьми, хоча вони теж всього не знають і не розуміють, і можуть помилятись, але по крайній мірі стараються бути логічними.
Приклад: http://www.mk.ru/newshop/bask.asp?artid=145068.
Деякі речі мають звичайне пояснення і не потрібно у всьому шукати те, чтого там немає.
Приклад: http://www.vzglyad.ru/society/2007/2/6/67229.html

Що стосується книжок, то рекомендую Блаватскую в першу чергу.
"Разоблачённая Изида" (http://ziatz.chat.ru/izi-bibl.zip) і "Тайная Доктрина" (т. I) (http://www.theosophy.ru/lib/hpb-td1.zip), (т. II) (http://www.theosophy.ru/lib/hpb-td2.zip), (т. III) (http://www.theosophy.ru/lib/hpb-td3.zip).

Viktoria Jichova
07.02.2007, 15:44
Дякую за пораду.:) Признаюся, колись ці магічні "штучки" мене дуже цікавили, я читала про це багато чого. Але одного разу я усвідомила: навіщо? Навіщо собі засмічувати розум всякими окультизмами? Раз людина вірить в Бога, то вона має певний ґрунт під ногами. Я не заперечую того, що це не існує. Я говорю про те, що людина зі слабкішим захисним біополем та психікою дуже легко піддасться впливу цих шкідливих речей. Такій людині потрібна міцна опора у вірі в Бога та себе, в свої власні сили + моральна підтримка близьких людей.:)

Капітан
07.02.2007, 15:47
Я свого часу на старій базі форуму піднімав це питання, проте гілка мала назву "Хилеры-шулеры?" чи щось того роду... Нажаль, матеріал безнадійно втрачений, хоча я порпався у літературі понад тиждень часу, щоб його знайти.

piepie
07.02.2007, 15:48
Із " Інтерєсной ґазєти":
" Біля ґанку нашого будиночку виросла яблунька. Ніхто її не садив, насіялась. Якось одна гілка нахилилась у бік стежини, стала заважати людям, що проходили мимо. Дябчик за допомогою капронової нитки підв'язав її, не врахувавши, що тонка нитка увесь час ранитиме кору. Дерево потерпало. " Коли я у черговий раз приїхав до літнички, моя права рука чомусь потягнулась до високої, напівзасохлої травинки, що росла обабіч дороги. Я схопив її, затис пальці у кулак і зі силою потягнув до себе. Умлівічно відчув біль у мізинці". Той був розпанаханий до кости. Від усвідомлення того, що його покарано, дябчик розгубивсь. Завітавши на садову ділянку, дябчик спершу попросив вибачення у дерева, розгледівся за шматком тектури та ґуми, щоб пропихнути під капронову нитку. Нарано наступного дня дябчик звернув увагу, що рана на пальці затягнулась, а ще через день сліду порізу не залишилось".

І все це трактується як помста дерева. Малоцікава оповідка, якщо не брати під увагу додану світлину: яблунька огороджена масивною кутою огорожею розміром 6 на 6 метрів. Таке наукове пояснення відродження культу друїдів поважною людиною. :D

New Shrek
07.02.2007, 15:48
Що стосується книжок, то рекомендую Блаватскую в першу чергу.
[]"Разоблачённая Изида" [/URL] і "Тайная Доктрина" [.А я то думаю звідки вітер віє!

Viktoria Jichova
07.02.2007, 15:52
Дуже суттєво, що ця стаття "СВЯТОЕ РАСПИТИЕ
Ученые доказали: вся вода на Крещение становится це"
надрукована у "Московский Комсомолец" (от 05.02.2007).:D

Фрезія
07.02.2007, 16:06
Тема взагалі-то розпочиналася як "магія в церкві".
Тема магії і різних "систем вірувань" , я б так сказала, дуже цікава, а ще цікавіше - знайти їх точки перетину. Свого часу я намагалася у всіх прочитаних "доктринах" (а їх ой як багато різних!) знайти спільні моменти, сподіваючись що саме ці спільні моменти у всіх без винятку системах і є найбільш близькими до істини. Так, скажімо, я не могла збагнути чому в Біблії той хто грішив але покаявся в останню хвилину життя і той хто благочестиво його прожив - рівноцінні. "Агні йога" при всій її неприйнятності для мене (на сьогодні) твердить, що потойбічний світ не двошаровий, а багатошаровий і кожна душа в потойбіччі притягується саме на той рівень, якому відповідає на момент смерті тіла. З точки зору християнства - повна єресь, але зате мені стало очевидно, чому не важливий земний шлях людини і кількість заподіяного зла, але лише так би мовити рівень світлості її душі на момент смерті. А світлість її остаточна і залежить або від попереднього довгого шляху в праведності або якого неймовірно-рідкісного моментального переродження-потрясіння (покаяння). Це так, для прикладу.. якщо всерйоз сприймати хоч щось із тієї літератури. :)

Щодо безпосередньо теми "магія в церкві" .
В бабусі на Поділлі в жіночих розмовах (чоловіки до такого не додумалися б.. м-да, таки усі жінки.. :) )можна почути фразу "ой, вона така.. вона їм/її ставила свічку на сльози" чи "на смерть", я не розпитувала подробиці (воно мені треба), але достеменно йшлося про церкву, про те, що магія робиться просто в приміщенні церкви... Цікаво от що: чи випадки справдження таких магічних "побажань" через магічний ритуал із свічкою у церкві в реальному житті є просто випадковим збігом обставин (ну там, помер хтось наглою смертю - ішов через поле після свята п'яний, впав і замерз на смерть, було таке) чи є такою ж реальністю як оті вроки дітям? Якщо так, то як пояснити те, що ота магія діє, соррі, навіть у церкві???

Ivan
07.02.2007, 16:21
Найпростіше розбиратися у цьому питанні невіруючому: для нас церковний обряд є ритуалом, прямо спорідненим з ритуалами магічними. Якщо зневажити психологічними моментами і зосередитися виключно на "онтології" (:) ), то побачимо, що метою будь-якої магії є залучення надприродних сил для вирішення конкретних, цілком "тутешніх" питань. А моляться ж люди для чого? ;) :D :D :D

Viktoria Jichova
07.02.2007, 16:23
З точки зору християнства - повна єресь, але зате мені стало очевидно, чому не важливий земний шлях людини і кількість заподіяного зла, але лише так би мовити рівень світлості її душі на момент смерті. А світлість її остаточна і залежить або від попереднього довгого шляху в праведності або якого неймовірно-рідкісного моментального переродження-потрясіння (покаяння). Це так, для прикладу.. якщо всерйоз сприймати хоч щось із тієї літератури. :)

Фрезіє, не знаю, але не можу погодитися з тим, що для християнства є важливим лише "рівень світлості душi у передсмертнім стані", і що все праведне життя є рівносильне тому моменту, коли тяжкий грішник розкається. Не так це, гадаю. Бо тоді це питання торкається лише людей, котрі знають, коли вони помруть і свідомо "покаяться". І не врахований тут випадок несподіваної смерті. Не те Біблія говорить. Треба жити так, ніби ти знаєш, що тебе вже завтра не буде на цьому світі, тобто, щонайшвидше навернутися до істини і жити праведно, спокутувати свої колишні злодіяння. В іншому випадку би нам тут квітла "вседозволенність".

Фрезія
07.02.2007, 16:28
Вікторіє,

власне, що і мені була незрозумілою та цитата, яку спробую відшукати в Біблії і навести тут.
Там йшлося про покаяння грішників. Згадайте - Варрава був на хресті, але покаявся і моментально дивом якимось "прозрів" - і обіцяно було йому самим Христом що буде в раю.
Тільки ж це не просто словесне "покаяння", це стрибок в сенсі духовного переродження, який трапляється ІМХО вкрай рідко, нам більш звичний шлях поступового переродження грішника на праведника.

Viktoria Jichova
07.02.2007, 16:34
Фрезіє, я теж думала над цим питанням. Але це стосується початків, джерел християнства як такого. Бо Варрава - це спеціальний "випадок". Він повірив у Христа ще до його Воскресіння. Тому йому було все прощено. І це є, я гадаю, найсуттєвіше.:)

Фрезія
07.02.2007, 16:38
Вікторіє,
зробимо так: я відшукаю оту цитату про неважливість часу правдивого покаяння (я гадаю, що мається на увазі те що Ліля зве "наверненням"), а тоді поміркуємо над нею на якій спеціяльній гілочці. ;)

Viktoria Jichova
07.02.2007, 16:45
Добре, я згідна.:) Лише мене застерігає одне, що Біблія впродовж 2 тисячоліть зазнала багатьох редакцій та тлумачень. І догматично тривати конкретно на одній фразі, не думаю що це..як би то сказати.. відповідає правді. Бо у Біблії самій ми знайдемо стільки парадоксальних тверджень, що тлумачити все однозначно, як на мене, втрачається контекст та зміст того, що має насправді промовляти до людської душі, вчити людину.

Liliyah Romanova
07.02.2007, 22:38
Я трохи інакше дивлюся на "конвеєрну сповідь" перед пасхою. Моя думка наступна: Добре, що хоч так.
Добре, що людина хоч у такий спосіб, а прийде на ту сповідь, хоч нехай раз в рік. Сьогодні вона раз в рік прийде, а завтра є ймовірність, буде ходити частіше. Головне, щоб вона відчула потребу у цьому.
Миху, я вам кажу, що саме такі "конвеєри" часто спричиняють не те, що людина частіше ходить до церкви, а навпаки, потім ще 5 років навіть не приступить.
Миху, то міф, який не має в основі нічого правдивого. Ви багато знаєте таких, що їм "конвеєр" допоміг? Я знаю більше таких, що навпаки, зашкодив.
Нащо церкві стільки людей? Нащо всім бути християнами? Що за манія? І все через гроші, чи не так?

Ivan
08.02.2007, 00:35
Нащо церкві стільки людей? Нащо всім бути християнами?
Оп-па! То християни лиш ті, що в церкві? Сама ж собі й протирічиш і на Михову сторону пристаєш :D :D :D

Liliyah Romanova
08.02.2007, 00:44
Оп-па! То християни лиш ті, що в церкві? Сама ж собі й протирічиш і на Михову сторону пристаєш :D :D :D
Чіпляєгся до слів, бо більше нема чого сказати? ;)

Ivan
08.02.2007, 00:57
Чіпляєгся до слів, бо більше нема чого сказати? ;)

див. допис 44

Liliyah Romanova
08.02.2007, 01:06
Вікторіє,
зробимо так: я відшукаю оту цитату про неважливість часу правдивого покаяння (я гадаю, що мається на увазі те що Ліля зве "наверненням"), а тоді поміркуємо над нею на якій спеціяльній гілочці. ;)
Ну, не зовсім.
Час правдивого покаяння - це сповідь з усього життя, як на мене.
Навернення - це метаморфоза. :):):)

пупер
08.02.2007, 01:51
Я вперше чую, щоб у церкві ворожили. Не виключаю, але вперше чую.

добре-добре, не поставив кому... я мав на увазі:
ті (хто ходять до церкви) ворожать...
але й про те, що в церкві люди намагаються ворожити — теж факт...
а "свічку на тебе поставлю" — вираз звідки?...

Thror
08.02.2007, 11:29
Щодо вроків та подібного.
Тут хтось згадував про вуду. Це практично одного поля ягоди. Суть у тому, що найвразливішими людьми є ті хто найбільше у це вірить.
Достатньо якоїсь незначної зовнішньої ознаки загрози і їхня підсвідомість бере на себе роботу по відтворенню усіх страхів які сиділи у людині.

Людина яка притримується матеріалістичних поглядів, або навпаки є реально віруючою від подібних проблем є захіщена. Хоча корені цього захисту є і практично однаковими.

Viktoria Jichova
08.02.2007, 14:37
Ну, я б не сказала, що якраз людина матеріалістичного погляду є захищена від того всього. Відомо багато випадків, коли така людина, вперше зіштовхнувшись з цією проблемою, після чого ж не те, що повірила, що існують такі речі, а просто фанатично повірила та страшенно почала боятися усіляких вроків та ін. Тут потрібна інша, духовна оборона.

Мих
08.02.2007, 14:41
добре-добре, не поставив кому... я мав на увазі:
ті (хто ходять до церкви) ворожать...
але й про те, що в церкві люди намагаються ворожити — теж факт...
а "свічку на тебе поставлю" — вираз звідки?...

Я Вам більше скажу, є такі, що ходять до церкви і пють, палять, крадуть, чинять перелюб, воржать і т.д.
Але вони ходять до церкви, значить хочуть бути кращими. Гірше, коли людина не курить, не п"є, не краде, але не відчуває потребу прийти до Бога і покаятися, бо нема грішних. Жахливо, коли людина думає, що в неї все ОК, а насправді роботи над душею - не початий край. Навіть якщо людина грішна, але вже йде дорогою виправлення і покаяння, - це набагато краще, ніж людина в грісі, а думає, що все гаразд і нікуди не йде.

А цей вираз я чув, але не знаю звідки він. Я не звертаю увагу на такі дрібниці, а їх багато, на жаль.

Viktoria Jichova
08.02.2007, 14:47
Миху, я не надто згідна з Вами, що ті люди, котрі ходять до церкви і заодно надалі грішать, що вони сумлінні у своїх намаганнях покращитися. Вони там ходять більш задля того, як на мене, щоб відзначитися, для "галочки" так сказати. Для свого власного душевного алібізму, для відмазки.

Мих
08.02.2007, 15:41
Миху, я вам кажу, що саме такі "конвеєри" часто спричиняють не те, що людина частіше ходить до церкви, а навпаки, потім ще 5 років навіть не приступить.
Миху, то міф, який не має в основі нічого правдивого. Ви багато знаєте таких, що їм "конвеєр" допоміг? Я знаю більше таких, що навпаки, зашкодив.
------------------------------------------------------------------------------------
Нащо церкві стільки людей? Нащо всім бути християнами? Що за манія? І все через гроші, чи не так?

Тут я не згідний Ліля і от чому. Ви судите з своєї точки зору. І це нормально. Є люди, які не моментально навертаються до Бога, їм треба час осмислення. Якщо людина щотижня ходить до сповіді, то для неї "конвейєр" - це мука і можливо неподобство, а для людини, яка раз у рік ходить до сповіді, то для неї це подія. І можливо цій людині ще довго треба ходити раз в рік до сповіді, але все таки, треба терпляче ставитися до цих людей і радіти, що людина стала на праведний шлях. Бо хто знає кому Господь більше простить, чи тОму, хто 5 разів у рік йде до сповіді, чи тому, хто раз. Тому терпляче ставмося до тих, хто раз на рік ходить до сповіді. А хочете бути досконалими, то радійте за ближніх.;)

Ви запитуєте, чи я багатьох знаю, кому поміг "конвейєр". Знаю лише одного, бо я сам колись так ходив і дуже радий, що хоч раз на рік, і жалію, що тільки раз на рік. Але добре що хоч так, гірше, коли б зовсім не ходив.

-------------------------------------------------------------------------------
Не так, Ліля. :) У Біблії сказано по-моєму, що на прикінці віків кожному буде можливість ознайомитися з Божим Словом, яке по-суті несе християнство. Церква намагається спасти людей - це її основне покликання. А тому відгороджуватись від когось було б нерозважливо. Знову таки є різні люди і що мені дуже подобається, то це що церква, до якої ми ходимо:) , нікого силою не тягне.
Хочеш приходи, не хочеш - твої проблеми, але двері завжди відкриті. Що до грошей. Мене питання гроші і церква не цікавить. Хочеш - даєш пожертву, а не хочеш - ні. Все, що я роблю є перед Божими очима і тільки Він може оцінити мої дії. Мене зовсім не цікавить побут священника і церковні гроші.
І навіть коли священник щось робить не зовсім так, як на мій погляд було б правильно, я розумію, що все одно він старається і все одно він людина, мені б важко було б бути на його місці, бо це велика відповідальність. А чому так багато людей? Знали б Ви яка боротьба йде за кожну душу! Почитайте щоденник Фаустини Ковальської, через яку був створений відомий образ "Боже милосердя", там де від Ісуса виходять голубий і червоний промені.

Мих
08.02.2007, 15:51
Миху, я не надто згідна з Вами, що ті люди, котрі ходять до церкви і заодно надалі грішать, що вони сумлінні у своїх намаганнях покращитися. Вони там ходять більш задля того, як на мене, щоб відзначитися, для "галочки" так сказати. Для свого власного душевного алібізму, для відмазки.

Раз вони шукають відмазку для свого сумління, то це означає, що вони не загублені люди, у них є Божий голос, бо сумління - це від Бога. Інша справа, що вони це сумління неправильно задовільняють. Богові ж потрібне наше серце, а не зовнішні знаки. Що можна сказати про таких людей? За них треба молитися., і щоб ми не стали гірші в Божих очах, бо ми також не досконалі і можемо дуже легко впасти.

Viktoria Jichova
08.02.2007, 16:03
Ось в цьому і справа, Миху, що Богові потрібно наше серце, а не зовнішні ритуали. Бо ходіння до церкви для багатьох (не говорю, що для ВСІХ, бо не хочу узагальнювати) і є таким же звичайним ритуалом. Бачила багато таких людей, котрих я колись запитувала: а для чого, власне, ви ходите щоразу до церкви? А водповідь була: а якже, щоб люди не говорили, що ми безбожники; щоб мати спокій на серці, що я от був, і все, моя Божe зобов´язання виконане. До церкви теж ходять мафіяни (в Празі не раз бачила) - і що, вони навертаються до Бога? Що, вони перестають зі своїми злочинами? Важко мені в це повірити. Хоча знаю, це крайнощі, але є і такі випадки, Миху. Бо в серцях тих людей ніякого Бога немає. Звісно, маю надію, що є і багато людей, котрі справді шукають дороги до Бога, котрі щиро вірять і виправляються.:) Але таких, нажаль, є меншість. Ви говорите це все, Миху, переважно зі свого власного досвіду та котрий є поодиноким випадком у морі інших, але і так за Вас можна лише радіти.:) :)

Мих
08.02.2007, 16:25
Я знаю одного рекетира, який ходить до церкви і я радий за нього, напевно йому багато проститься.

andi
08.02.2007, 16:28

Питання: ті, що зараз тут спілкуються, як часто відвідуєте церкву?

Для мене надто знайомий вислів: не буду ходити часто, щоб не лицемірити. Все це відходить від теми початкової, а проте?

andi
08.02.2007, 16:36
Якщо конкретно щодо магії, то ось приклад:
До знайомого священника часто приходять люди на молитву про зцілення (практикується така індивідуальна молитва з читанням відповідних молитов). Так от, дехто отримав полегшення, причому суттєве, а інші ходять-ходять, а їм все зле та й зле. Справа в чому? Той священник зовсім не цілитель, не відноситься до відомих, радше - рядовий на парафії.
Звичайно, зцілення не йде від нього, чи від людини будь-якої, але від Бога.
Так от, саме ті, інші, котрі не знаходять полегшення, більше очікують магії, ритуалів, незвичних відчуттів, а не задумуються про свій моральний/духовний стан, про свою віру.

Мих
08.02.2007, 16:52
Якщо конкретно щодо магії, то ось приклад:
До знайомого священника часто приходять люди на молитву про зцілення (практикується така індивідуальна молитва з читанням відповідних молитов). Так от, дехто отримав полегшення, причому суттєве, а інші ходять-ходять, а їм все зле та й зле. Справа в чому? Той священник зовсім не цілитель, не відноситься до відомих, радше - рядовий на парафії.
Звичайно, зцілення не йде від нього, чи від людини будь-якої, але від Бога.
Так от, саме ті, інші, котрі не знаходять полегшення, більше очікують магії, ритуалів, незвичних відчуттів, а не задумуються про свій моральний/духовний стан, про свою віру.

Знаєте, як би я оцінив Вашу історію?
Тому, хто виздоровів, була дана (допущена) хвороба, щоб навернувся до Бога і він це зробив, а іншим цього не достатньо, або їх праця недосконала.

andi
08.02.2007, 17:11
Не заперечую, на теми хворіб в реальному житті переговорив, пересвідчився, пережив багато.
Хоча з особистого досвіду: зцілення переживав, причому не раз.
Думаю, для віруючої людини це не проблема :).

Застереження знову ж таки з власного досвіду:
щодо зцілень, то вірю, що воно може прийти принаймі двома шляхами,
чи у двох випадках (але не лише так, звичайно):
зцілитися може і людина зі слабкою вірою, тоді це зцілення є для неї Запрошенням до глибшої віри, до пізнання Бога.
Другий випадок: віруюча людина гаряче просить про зцілення, і воно приходить (може, і не одразу), але і у цьому випадку Бог обдаровує напевно з метою - щоб людина більше довіряла Йому, можливо, щоб присвятила більше часу, чи якісь конкретні справи для Нього.
Вірю, що зцілення фізичне (від Бога) завжди дається разом із зціленням духовним, чи черговим наверненням, як можна назвати.

Liliyah Romanova
08.02.2007, 19:24
Хто у що вірить, те й отримує.
Не можна вірити Бога і ставити огарок дияволові.

Thror
08.02.2007, 22:12
Відомо багато випадків, коли така людина, вперше зіштовхнувшись з цією проблемою, після чого ж не те, що повірила, що існують такі речі, а просто фанатично повірила

Значить не такий вже матеріалістичний підхід був у людини. От наприклад для себе я так і не придумав яка б саме подія могла б переконати мене у наявності якихось "сил", енергій та інших приколів з жовтої преси. Або подія яка б однозначно могла свідчити про наявність якоїсь вищої сили - як-то кажуть, бога.

Viktoria Jichova
08.02.2007, 22:59
Значить не такий вже матеріалістичний підхід був у людини. От наприклад для себе я так і не придумав яка б саме подія могла б переконати мене у наявності якихось "сил", енергій та інших приколів з жовтої преси. Або подія яка б однозначно могла свідчити про наявність якоїсь вищої сили - як-то кажуть, бога.

Тоді я Вам можу лише по-доброму позаздрити, що Вам "нічого такого" (злого, маю на увазі) не трапилося на життєвому шляху.:) Важко робити однозначні висновки стосовно цього. Та я, власне, нікого тут, та і Вас в тому числі, переконувати не збираюся. Кожен залишиться при своїй думці, тихенько посміхаючись та знаючи своє..;)

Мих
09.02.2007, 02:10
Не там шукаєте.

Pedro
09.02.2007, 02:21
Не там шукаєте.

Мих, а пану Трору не є дуже дивним, що ідея бога існує в переважній більшості населення земної кулі і існувала в усі історичні часи. Чи це не дивно? Значить, матеріалістична логіка є абсурдною.
Щодо якихось вищих сил то зараз Діскавері Канал показує серію документальних програм A Haunting. Вірю,що якби наш опонент подивився хоч одну передачу, його матеріалізм здуло б як вітром.

Thror
09.02.2007, 09:37
ідея бога існує в переважній більшості населення земної кулі
Це говорить виключно про потребу людей у вірі в існування вищих сил.
Скільки не кажи "цукор", а в роті солодше не стане.

A Haunting. Вірю,що якби наш опонент подивився хоч одну передачу
Не дивився. Але будь-які явища які ми не можемо зараз пояснити, не слід пояснювати з точки зору надприроднього, просто наука недостатньо ще розвинута щоб пояснити ці явища.
1000 років тому явища які зараз вивчають у школі теж вважалися чимось надприроднім.

andi
09.02.2007, 11:18
Шановний Thror!
Поважаю Ваші переконання, однак.
Моє пережиття існування Бога розпочалося в підлітковому віці
(йдеться про свідоме пережиття), і початок поклали,
як не дивно, роздуми про смерть. :) - дивно, як для 15 років, правда?
Але в цьому не було ні містики, ні надзвичайного.
Я протиставив своє життя, цей відрізок у 50-80 років, і все, що було, є та буде після нас - мільйони років (сподіваюсь :)). Постало питання про моє призначення, покликання і взагалі - походження. І так далі.
Як написано в науковій літературі - білок до білка, ген до гена, амінокислота до амінокислоти - і ось Я.
Не дуже переконливо, як для мене.
З іншого боку, чим не магія? а? :))

Thror
09.02.2007, 12:19
Власне тут основний крітерій - переконливість.
Кому достатньо грома та блискавки, а кому безпосереднього діалогу з вищими силами буде замало.

"Чому коли я говорю з богом це називають молитвою, а коли бог зі мною - шизофренією"(с):-)

Мих
09.02.2007, 12:30
Власне тут основний крітерій - переконливість.
Кому достатньо грома та блискавки, а кому безпосереднього діалогу з вищими силами буде замало.

"Чому коли я говорю з богом це називають молитвою, а коли бог зі мною - шизофренією"(с):-)

Самі придумали?

KabMiner
09.02.2007, 13:15
Найпростіше розбиратися у цьому питанні невіруючому: для нас церковний обряд є ритуалом, прямо спорідненим з ритуалами магічними. Якщо зневажити психологічними моментами і зосередитися виключно на "онтології" (:) ), то побачимо, що метою будь-якої магії є залучення надприродних сил для вирішення конкретних, цілком "тутешніх" питань. А моляться ж люди для чого? ;) :D :D :D
Саме так. Ніякої різниці насправді немає, а претензії християнства на якусь вищість по відношенню до язичництва це просто зіркова хвороба.
І те і інше є різновидом магії. Я, щоправда, не розумію чому словяни (і не словяни) вирішили, що близькосхідна магія допоможе їм краще ніж своя рідна?

Thror
09.02.2007, 13:37
Самі придумали?

Ні. Це, якщо вам не було відомо, називається народна творчість.

Мих
09.02.2007, 15:53
Саме так. Ніякої різниці насправді немає, а претензії християнства на якусь вищість по відношенню до язичництва це просто зіркова хвороба.
І те і інше є різновидом магії. Я, щоправда, не розумію чому словяни (і не словяни) вирішили, що близькосхідна магія допоможе їм краще ніж своя рідна?

Думаю, то є помилковим думка, що коли бути поза релігією і її знати. Це є просто неможливо.
Це все одно, що порівнювати дві машини, ніколи не їздивши на них. Щоб розуміти релігію, треба проникнутись нею, треба відчути її з середини, з глибини своєї душі, а не зробивши того, ми говоримо про книжку, яку ми бачимо, але ніколи не читали її. Про шо мова? Ви знаєте історію, обряди релігії, але Ви її не знаєте.

KabMiner
09.02.2007, 17:12
Думаю, то є помилковим думка, що коли бути поза релігією і її знати. Це є просто неможливо.
....Щоб розуміти релігію, треба проникнутись нею, треба відчути її з середини, з глибини своєї душі, а не зробивши того, ми говоримо про книжку, яку ми бачимо, але ніколи не читали її. Про шо мова? Ви знаєте історію, обряди релігії, але Ви її не знаєте.
Ну, чому ж, ніхто ж не забороняє нехристиянам читати Біблію, і таким чином бути знайомими з теоретичними, правовими, історичними коренями християнства.
А з другої сторони чи хоч 10% християн прочитали хоча б 10% Біблії? І як можна проникнутися вірою не прочитавши основної релігійної книги, коли насправді не знаєш у що віриш?
Стосовно знаєте-незнаєте, погодьтеся, що і ви не дуже знаєте. Я в темі "Православ`я та католицизм" (допис 177) задав вам кілька питань, які вимагають знання теорії. Відповіді покищо не отримав.

Мих
09.02.2007, 18:48
Ну, чому ж, ніхто ж не забороняє нехристиянам читати Біблію, і таким чином бути знайомими з теоретичними, правовими, історичними коренями християнства.
А з другої сторони чи хоч 10% християн прочитали хоча б 10% Біблії? І як можна проникнутися вірою не прочитавши основної релігійної книги, коли насправді не знаєш у що віриш?
Стосовно знаєте-незнаєте, погодьтеся, що і ви не дуже знаєте. Я в темі "Православ`я та католицизм" (допис 177) задав вам кілька питань, які вимагають знання теорії. Відповіді покищо не отримав.
Знати християнство - це не просто почитати Біблію, чи вивчити історію. Я знаю людей, які ніколи Біблію не читали(бо не грамотні), але їх вірі можна було б позазрити. А раніше взагалі народ був неписенний, але віра була. Читання Біблії - це добре, але це ще не все. на 177 допис відповім, я його пропустив.

Ольга
09.02.2007, 20:55

Церкві люди не потрібні! Це людям потрібна Церква!

Ви б не хотіли запросити до цього форуму отця? Аби він скорегував розмову у правильне русло?:)

первсіну християнську церкву
подумайте, що у первісній церкві увірувати було значно важче ніж тепер!

Наразі є багато інших небезпек крім ворожінь. Усередині церкви виникають, наприклад, таємні харизматичні рухи. Люди активно починають вірити, практикувати нові молитви, говорити різними мовами, навертаються дуже скоро і тд. Ззовні ніхто не може сказати, що вони "нехристияни". Але без знання вчень Церкви, вони заглиблюються зовсім не у ту Церкву.
А все через те, що нарід, насправді дуже мало знає...
от з цим би боротися :)

New Shrek
09.02.2007, 21:19
Церкві люди не потрібні! Це людям потрібна Церква!QUOTE]

QUOTE]Ви б не хотіли запросити до цього форуму отця? Аби він скорегував розмову у правильне русло?:))1)
Сумнівне твердження,на які кошти тоді приходи будуть утримуватись?А що ,хіба Ісус Христос навчав шукати церкву?
2)Бачив сайти священнослужителів в російському секторі нету.Невже прогрес і до Львівської єпархії докотився?Було би цікаво послухати представника традиційної церкви, а то туть одне "смятениє в умах", ще трохи і за Люцифера будуть голосувати.

Liliyah Romanova
10.02.2007, 01:26
Ви б не хотіли запросити до цього форуму отця? Аби він скорегував розмову у правильне русло?:)

Тут вже якось був один священик. І вже нема.
А нащо вам священика (чим дружина священика не підходить)? ;):)

Мих
10.02.2007, 01:27
1)
Сумнівне твердження,на які кошти тоді приходи будуть утримуватись?А що ,хіба Ісус Христос навчав шукати церкву?
.

"Шукайте і знайдете, стукайте і Вам відчинять...."

пупер
10.02.2007, 02:52
це ви про що?...
поясніть детальніше: шукайте, стукайте...

New Shrek
10.02.2007, 09:00
Допис від New Shrek
1)

"Шукайте і знайдете, стукайте і Вам відчинять...."

Матф.6:33 Ищите же прежде Царства Божия и правды Его, и это все приложится вам.

KabMiner
10.02.2007, 12:30
Знати християнство - це не просто почитати Біблію, чи вивчити історію. Я знаю людей, які ніколи Біблію не читали(бо не грамотні), але їх вірі можна було б позазрити. А раніше взагалі народ був неписенний, але віра була. Читання Біблії - це добре, але це ще не все. на 177 допис відповім, я його пропустив.

Вірі позаздрити, звичайно можна, як і будь-якій впевненості людини в собі, в своїй правоті. Але тут виникає питання: віра в що? І як називаються люди які вірять не знаючи в що вони вірять?
Я прекрасно розумію різного роду сектантів у яких питанням вивчення Біблії приділяється першочергова увага. Перш ніж у щось вірити і переконувати в істинності своєї віри інших потрібно знати в що ж саме ти віриш.
Читатння Біблії це, звичайно, ще не все, але це повинно бути початком. Знання хоча б загальних теоретичних основ своєї віри обовязкове, бо інакше людина вірить невідомо в що.

пупер
10.02.2007, 15:33
Я прекрасно розумію різного роду сектантів у яких питанням вивчення Біблії приділяється першочергова увага.

про те й мова, що переважна більшість людей ходять до церкви, бо така традиція...
не задумуючись...
мовчу про тих, хто ходить регулярно "гріхи замолювати", знаючи, що будуть грішити майже одразу після відвідин храму...

Мих
10.02.2007, 16:44
Вірі позаздрити, звичайно можна, як і будь-якій впевненості людини в собі, в своїй правоті. Але тут виникає питання: віра в що? І як називаються люди які вірять не знаючи в що вони вірять?
Я прекрасно розумію різного роду сектантів у яких питанням вивчення Біблії приділяється першочергова увага. Перш ніж у щось вірити і переконувати в істинності своєї віри інших потрібно знати в що ж саме ти віриш.
Читатння Біблії це, звичайно, ще не все, але це повинно бути початком. Знання хоча б загальних теоретичних основ своєї віри обовязкове, бо інакше людина вірить невідомо в що.

Та знають вони у що вірять. І їм не треба заглиблюватися у ті проблеми, в які заглиблюються більшість. Вони просто вірять. Їм не треба доказів, у них нема сумнівів. Я знав одну людину, яка мало говорила, та коли мова заходила про Ісуса, вона плакала(напевно над собою).

Калиниченко
10.02.2007, 16:59
І сектантство, і магія є присутніми і в Захдній, і в Східній Церкві. В католиків – це,на мою думку, харизматичний рух і модернізм, в православних – це фанатизм, рух за чистоту віри з втратою її глибини, що веде до втрати любові до ближніх. Багато православних захищають своє православ”я, орудуючи по-сектантськи біблейськими текстами і канонами, без надії на Бога. Всі винні, нема праведного ні одного...

пупер
10.02.2007, 17:45
І сектантство, і магія є присутніми і в Захдній, і в Східній Церкві. В католиків – це,на мою думку, харизматичний рух і модернізм, в православних – це фанатизм, рух за чистоту віри з втратою її глибини, що веде до втрати любові до ближніх. Багато православних захищають своє православ”я, орудуючи по-сектантськи біблейськими текстами і канонами, без надії на Бога. Всі винні, нема праведного ні одного...

у католиків?..
від коли харизмати — від католиків?..

отож, переважна більшість "християнських" церков пропагують що?..

Калиниченко
10.02.2007, 19:13
Все, що я перечислив, є ранами і виразками на тілі Церкви, але від того вона не пересиає бути єдиною, святою, кафолицькою і апостольською.Церква є одна, незважаючи на її видимий розподіл для людини, і тільки по відношенню до людини вона розділяється на видиму і невидиму, а єдність її є істинною і безумовною.Церква земна і видима є в спілкуванні і єдності з усім тілом Христовим, голова якого є Христос. Вона має в собі перебуваючого Христа і благодать Духа Святого у всій повноті. Церква земна не є ще повнотою і звершенням всієї Церкви. Церква небесна складається з святих, тих що померли у Божій ласці. Христос перебуває в Церкві невидимо, аж до кінця світу, а завданням Христової Церкви є пороповідувати Євангелію і провадити людей до вічного щастя. Християнин, який грішить смертним гріхом, втрачає Божу ласку і стає мертвим членом Церкви, аж поки не відновить Божу ласку через св. Тайну Покаяння (Сповіді). Щодо харизматичного руху в Католицькій Церкві, то наскільки я знаю, він з”явився в 60-ті роки минулого століття. Він перейшов з протестантизму, пятидесятництва, розповсюджений в основному на американському континенті, я знайшов деякі свідчення про те, що переживають харизматики (вонивважають, що крім св. Тайни Хрещення для спасіння потрібно ще прийняти „хрещення Святого Духа”)
ОДНА ИЗ САМЫХ распространенных реакций на переживание “крещения Святого Духа” — смех. Один католик свидетельствует: “Ощущение присутствия и любви Бога было так сильно, что я припоминаю, как сидел полчаса в церкви и просто смеялся от радости, что Бог меня любит”. Протестант рассказывает, что при “крещении” он ...стал смеяться. Я просто хотел смеяться и смеяться, как это бывает, когда вам так хорошо, что об этом невозможно говорить... Нет ничего удивительного в том, что неподготовленные “христиане,” намеренно открывшие себя подобному языческому переживанию, все же толкуют его, как переживание “христианское”; психология у них все еще христианская, хотя духовно они уже вступили в область бесспорно нехристианских обрядов и мировоззрения. Как же судит православная аскетическая традиция о таких вещах, как “смех Святого Духа?” Святые Варсануфий и Иоанн, отшельники 8 века, так ответили православному монаху, которого мучил этот вопрос (ответ 451): ” В страхе Божием нет места смеху. По крайней мере столь же часто, как смех, ответом на харизматическое крещение являются слезы — психологически родственная смеху реакция. Она проявляется не только индивидуально, но очень часто сразу и без всякой видимой причины заражает всех присутствующих . “Харизматические” авторы не находят объяснения этому в “сознании греховности,” которое приводит к такому результату на протестантских молениях; они не дают вообще никаких объяснений, да никаких объяснений, кажется, и нельзя найти, кроме того, что эта реакция просто находит на того, кто находится под влиянием “харизматической” атмосферы. Кроме смеха и слез, а зачастую и вместе с ними, наблюдаются и другие физические реакции на крещение “Святого Духа”: жар, разные формы дрожи и судорог, падение на землю. Все приведенные здесь примеры, следует подчеркнуть, переживания рядовых католиков и протестантов, а не экстремистов-пятидесятников, чьи переживания куда более эффектны и несдержанны. Так же, как всякий “крещенный в Духе” обычно сохраняет способность говорить на языках и в своих молитвах наедине, и вообще уверен, что Бог постоянно с ним, так и вне атмосферы молитвенных собраний он часто имеет личные “откровения,” в том числе слышит “голоса” и ощущает “присутствие.” “Пророк” харизматического “возрождения” так описывает одно из своих переживаний: “Я пробудился от глубокого спокойного сна, услышав голос, который казался громким и ясным... который четко произнес: “У Бога нет внуков...” Потом мне показалось, что в моей комнате кто-то есть, и это присутствие было мне приятно. Внезапно я понял: должно быть, со мной говорит Святой Дух“.Когда на меня наложили руки, я тут же почувствовал, что вся моя грудь как будто пытается подняться в мою голову. Губы у меня начали дрожать, а мозг принялся кувыркаться. Затем я заулыбался во весь рот”. Другой “следил за всем без эмоций, но чувствовал сильный жар во всем теле и облегчение”. Вот что рассказывает еще один: “Как только я встал на колени, меня охватила дрожь... Совершенно внезапно я исполнился Святого Духа и понял, что Бог существует. Я стал плакать и смеяться одновременно. Опомнился я, простершись перед алтарем, и меня переполнял мир Христа”. Не знаешь, чему больше удивляться: полнейшей несовместимости этих истерических проявлений с чем бы то ни было духовным или и невероятному легкомыслию, которое заставляет таких заблудших людей приписывать свои конвульсии “Святому Духу,” “божественному вдохновению,” “миру Христа.”
( С.Роуз, ”Харизматичне відродження”).

piepie
10.02.2007, 21:24
Християнин, який грішить смертним гріхом, втрачає Божу ласку, ...аж поки не відновить Божу ласку через св. Тайну Покаяння.
Смертний гріх тому так і зветься, що людина не в стані його замолити.

Калиниченко
11.02.2007, 00:42
Християнин, який грішить смертним гріхом, втрачає Божу ласку, ...аж поки не відновить Божу ласку через св. Тайну Покаяння.
Смертний гріх тому так і зветься, що людина не в стані його замолити.В святій Христовій Церкві є сім Святих Таїнств, які розділяються на дві групи - св. Тайни живих, і св. Тайни мертвих, до останніх належать Хрещення і Покаяння, вони уділяються тим, в кого душа мертва через важкий або смертний гріх, і вони мають силу надати людині Божу Ласку. Св. Тайни живих приймаються тими, хто вже перебуває в Божій Ласці (Миропомазання, Євхаристія, Священство, Вінчання, Соборування). А самому замолити смертний гіх, без допомоги Церкви, неможливо.

пупер
11.02.2007, 01:35
пан, калиниченко, давайте не будемо замість відповіді вивалювати листи чужого тексту...

Калиниченко
11.02.2007, 12:39
Шановний Пупере, критику сприймаю,обіцяю довгих цитат не давати

Мих
14.02.2007, 11:17
Сьогодні Святого Валентина.
Церква ніколи не підтримувала це свято у вигляді "Дня закоханих", це свято "закоханих" виникло на тлі розбещенності народу і за підтримкм різних розважальних проектів(типу дзвони 344 і т.д.).

Що для мене цікаво? Дехто дуже виступає проти різного роду традицій у церкві і в той же час з радістю сприймає це свято. То ж цікаво подивитися, а хто тут у нас має роздвоєння собистості?

mavka
14.02.2007, 11:28
:) Миху, а Ви б якось миролюбиво об"єднали роздвоєних особистостей думкою, що Бог - це Любов :) і у таке мирське свято, як День С.Валентина, всестверджувальна Істина знаходить своє підтвердження... от щось такого змудрували б..

Мих
14.02.2007, 11:53
:) Бог - це любов. То Ви добре сказали. Але зауважте, що кохання і любов - різні речі.
Що до обєднання. Справа в тому, що багато борців за чистоту віри не сприймають таке обєднання, мовляв, всяке обєднання традицій з вірою є язичництво. От я зараз дивлюся, хто буде поздоровляти з днем закоханих, а тих, хто за чистоту віри - то я їх знаю. ;)

Liliyah Romanova
14.02.2007, 17:01
Цілком підтримую Миха! Святкування дня Валентина не має нічого спільного із самим св. Валентином. Під час цього свята використовують купу вигаданих історій про нього, але жодної правдивої!
Така любов, яку пропагують у цей день, тим більше не має нічого спільного із любов"ю християнською, а тим більше Божою.
Любов не може бути сліпа, вона має бути цілком твереза і вирозуміла. Любов - це мудрість, а не вертихвістка.

Від учора в мене з"явилися особисті причини до недолюблювання цього свята. Треба було малому до школи зробити "валентинки". Після написання 25 разів "Happy Valentine's Day!" я почала шкодувати, що в школі знають, що ми католики. :( :D

Ольга
14.02.2007, 21:12
Цілком підтримую Миха! Святкування дня Валентина не має нічого спільного із самим св. Валентином. :D

абсолютна правда :)

тема ж гілки "про магію", от чим не магія - повязали Боже і негоже, і вийшло культове свято. Думаю є сотні дівчат, які і забобони до цього свята можуть придумати і чаклувати. І святкувати як день святий. І знову ж таки проблема у відсутності знань про особу Св. Валентина, але купа знань про Західні традиції святкування...

Liliyah Romanova
14.02.2007, 21:52
Ну, а сам праздник имеет языческие корни, так как именно в середине февраля птицы начинают искать себе пару, а в Римской империи отмечался праздник покровительницы женщин и домашнего очага верховной богини Юноны и праздник бога Луперка. Казнь Валентина совпала с этими празднованиями. Возможно, это и послужило причиной появления дня Святого Валентина, чтобы навсегда заменить языческие традиции христианскими.
весь текст (http://holiday.meta.ua/sv2007/sv07_legends.php)

Мих
15.02.2007, 01:08
В церкві підходить бабуся до молодого чоловіка й питає:
-Свічку за здоровлє де сі стави: зліва, чи справа?
-Та то немає значення... здивовано відповів чоловік.
-Та-а-а, шо ти ше розумієш?, - махнула рукою бабця і пішла питати когось іншого.

Прикол в тому, що той чоловік був священником.....

Liliyah Romanova
15.02.2007, 01:13
Миху, то певна бабця з тих, що священикові кажуть як кадилом махати. :)

Мих
15.02.2007, 01:23
Ну напевно. Один мій знайомий мою знайому дуже настирливо намагався завести до церкви на Короленка і вона після довгих умовлянь таки пішла.
Потім він довго і нудно її критикував, за те, що вона слабо приклалася чолом до підлоги, коли била поклони(треба було так, щоб луна пішла). Важко жити прості людині на тому світі, нє?

Liliyah Romanova
15.02.2007, 01:34
На тому, думаю, легко, а на цьому - точно важко. ;)

nieni
16.02.2007, 16:31
....от чим не магія - повязали Боже і негоже, і вийшло культове свято. Думаю є сотні дівчат, які і забобони до цього свята можуть придумати і чаклувати. І святкувати як день святий. І знову ж таки проблема у відсутності знань про особу Св. Валентина, але купа знань про Західні традиції святкування...
Але ж купа свят має язичницьке коріння.І йдеться не лише про день Валентина(я його ніколи не святкую-по-моєму,свято доволі ідіотське),а й про багато інших.От,наприклад,я ніяк не можу зрозуміти,з якого це дива Купало Іваном став?Християнізували...А через багаття стрибають та віночки на воду пускають,як і при язичництві.Ну добре,не всі так роблять,а Різдво?Кутю ж усі їдять,і 12 страв на стіл намагаються поставити,а це ж символіка далеко не християнська.А вертепи і колядки?Теж же не за християнства придумані.Перші коляди нічо з Ісусом Христом спільного не мали,там про створення світу і народження Сонця співалося.То вже потім,з приходом християнства,і церковні коляди про народження Ісуса з*явилися... Взагалі,парадокс такий виходить,що найбільші християнські свята(маю на увазі Різдво і Великдень)мають язичницьке коріння.Причому що в нас,що на закордонню("Великодні" кролики ж ізвідки??):) То нікуди ж ми від стародавніх магічних обрядів не дінемося!:rolleyes:

Liliyah Romanova
16.02.2007, 18:38
nieni,
щодо свята Купала й Івана Хрестителя, то це вже людський дебілізм (вибачайте на слові, але вже дістало). Бо Купала святкується 22 червня (наскільки я зараз пригадую, коли найкоротша ніч), а Івана Хрестителя - 7 липня. Але в нас же народ темний. Івана, то й Івана, а котрого - байдуже.
Добре, хоч зимового та літнього Миколу не плутають.

Ольга
16.02.2007, 20:30
Але ж купа свят має язичницьке коріння.
.Ну добре,не всі так роблять,а Різдво?Кутю ж усі їдять,і 12 страв на стіл намагаються поставити,а це ж символіка далеко не християнська.А вертепи і колядки?Теж же не за християнства придумані.

Люди століттями встановлювали традиції, намагаючись якомога краще зустріти великі релігійні свята. Звичайно, що Свят Вечір не має літургійно-обрядового підґрунтя, але тим не менше це є виявом пошани та побожності до цього свята. Так само як традиція масового прибирання помешкань перед Великоднем (Чистий Четвер).

Основним є мета цих традицій. Щоб це не були забобонно-ворожбитські вчинки, а лише побутова підготовка до свята.

Так само і Івана Купала можна сприймати по-різному. Хтось до дурки вірить, що мусить стрибнути через вогонь, бо інакше буде кінець особистого життя, а хтось просто гарно проводить час в товаристві не приділяючи уваги віруванням.

Оля
16.02.2007, 20:55
А ви мені всі християни скажіть. Свята святами, а чого народ православний і католицький так ходить до "бабок"??? І Богові свічку і чортові кочерга?

Ольга
16.02.2007, 22:07
А ви мені всі християни скажіть. Свята святами, а чого народ православний і католицький так ходить до "бабок"??? І Богові свічку і чортові кочерга?

Олю, можливо я надто позитивно сприймаю світ, але думаю народ йде до бабок-знахарів-ворожок і інших, виключно через відсутність знаннь. Їм ніхто ніколи не казав ЧОМУ не можна, в чому зло, в чому саме гріх. А телебачення робить з знахарів просто зірок велих.

Не маю знайомих, які б зізналися, що вірять і ходять до бабок. Тому не знаю мотивації тих людей.

Люди бачать, що знахарі обвішали себе іконами і іншими церковними речима, то вже думають, що то від Бога.

Але ще є більша проблема. Наприклад отець в Солонці, який ніби-то сцілює. В приміщені церкви робить дуже багато "дивних" речей, які Церква не дозволяє.

Liliyah Romanova
16.02.2007, 22:34
Олю, а до яких бабок? Розкажіть?

А, до знахарів?
Та, точно через популярність. А ще, священики раніше ніколи не говорили про те, що то зле.
От мій духівник колись кожну дівчину молоду питав, чи читає вона гороскопи і потім пояснював, що то зле. До мене щойно дійшло, що одним із моментів, які допомогли мені зустріти Бога було саме відкинення усіх тих дурниць, типу ворожіння та гороскопів. І батьків удома переконала того не читати. А як приходили мені читати, то я завжди вуха закривала. І от тепер собі думаю, що таки речі, якими ми самі собі шлях до Бога перегороджуємо.

От, а ще, серед тих, хто ходить до традиційних церков, дуже багато обрядовців. То повірте, що їм байдуже, де ходити. Аби відбути якийсь магічний риутал і забезпечити собі майбутнє.
От до теми, бородатий, але повчальний анекдотик.

Новий українець під'їжджає на джипику до церкви і кидає величезну пожертву у скарбонку. Сідає до джипика, але через кілька метрів не дає собі ради із керуванням і завалюється у найближчий стовп.
Виходить із машини, оглядає її, потилицю чухає. Бачить до тієї ж церкви під'їжджає мерс, з якого виходить інший новий українець, аби кинути пожертву на церкву. Перший починає махати руками і кричати до другого:
- Братане, тікай відти! Воно не працює!

Отак, Бог - не супермаркет.

Ольга
16.02.2007, 22:59
До мене щойно дійшло, що одним із моментів, які допомогли мені зустріти Бога було саме відкинення усіх тих дурниць, типу ворожіння та гороскопів. І батьків удома переконала того не читати. А як приходили мені читати, то я завжди вуха закривала. І от тепер собі думаю, що таки речі, якими ми самі собі шлях до Бога перегороджуємо.

аналогічна історія і в мене. Маю бабцю, якій дід купує всякі там браслети-амулети для "оздоровлення". Кажу, що або в амулет вірити треба, або в щось друге :D

та ж історія і з червоними нитками для новонароджених. жодного разу нічого такого не давала дитині, на візок не чіпляла червоних шмат... і ніяких проблем з вроками НЕ БУЛО!

Liliyah Romanova
16.02.2007, 23:03
У нас теж не було ніяких проблем. І гуляли теж нормально, і нехрещений малий був.
А мій кум свою малу аж у 2 роки охрестив. То як вона хворіла, всі казали, що того , що не хрещена. Але як вона мала дуже сильне отруєння (аж у лікарні з нею лежали) кілька місяців по хрещенні, то тихо мовчали і не казали, що того, що охрестили. :D

Мих
17.02.2007, 15:35
Бо якби вони туди не ходили(до бабок), а були досконалими, то й до церкви їм не було би потреби ходити.:D

Оля
17.02.2007, 20:17
Бо якби вони туди не ходили(до бабок), а були досконалими, то й до церкви їм не було би потреби ходити.:D

А! То треба перефразувати! ;) Перше "чортові кочерга", а тоді вже "Богові свічка"? :p

Оля
17.02.2007, 20:28
Олю, можливо я надто позитивно сприймаю світ, але думаю народ йде до бабок-знахарів-ворожок і інших, виключно через відсутність знаннь. Їм ніхто ніколи не казав ЧОМУ не можна, в чому зло, в чому саме гріх.

Видно, що дуже позитивно! :) Бо мої сусіди в Сокільниках такі всі набожні...Тільки но неділя - зраненька до церкви! А дитина мала вродилася, то я мало не впала з подиву! :( Приходжу в 2001 році влітку десь під вечір в суботу позичити м"ясорубку, бо ж все пропало з хати, як виїхали, а він до мене:"Ви що, то навмисне робите?НЕ знаєте, що після заходу сонця не можна нічого з хати віддавати, як в хаті є мала дитина?" :( Мені і мову відняло. А раненько всі знову до церкви.Ввечері на забобони надіялися, а зранку пішли до церкви. Шкода мені їх стало. Потім говорила зі сусідською донькою.Старалася їй пояснити, що так не можна,що то від диявола, що священник то би теж не привітав таке "християнство", але хто там слухав!
І багато прикладів можна наводити...Може Ліля права, що ніхто раніше того людей не вчив! Але ж то вже тепер, а не колись було! :(

Оля
17.02.2007, 20:52
Олю, а до яких бабок? Розкажіть?

А, до знахарів?
Та, точно через популярність. А ще, священики раніше ніколи не говорили про те, що то зле.
От мій духівник колись кожну дівчину молоду питав, чи читає вона гороскопи і потім пояснював, що то зле.

Як до яких бабок? Чи знахарів? :eek: Та спокон віков їх в Україні була тьма-тьмуща! І всі їхні житла іконами пообвішувані, і молитви вони шепчуть! Народ то ж сприймає, як щось з релігією пов"язане.... А науки в церкві не подається на проповідях, що то саме справжнє ворожіння, яке не лікує, а заводить людину ще більше в пропасть.
А за гороскопи, то я взагалі мовчу! Люди в них так свято вірять, що одержимі ними.Всі газети і журнали ними напхані. А хоч одну статтю від священника хто-небудь бачив, щоб розвінчувала гороскопи? :mad:

Мих
17.02.2007, 21:44
А! То треба перефразувати! ;) Перше "чортові кочерга", а тоді вже "Богові свічка"? :p

Якщо Ви пригадуєте, фарисеї так само про Ісуса казали: знав би хто ця жінка, не розмовляв би з нею, а Ісус пізнавши їх думки сказав, що Він прийшов до хворих, а не здорових. (Вибачайте, що не цитата і не точно сказано) В католицькій та православній церкві приходять різні люди і розбійники в тому числі, тут не ведеться запису, обліку: хто ходить, а хто ні, ніхто нікому не вказує скільки хто повинен пожертвувати, а пожертви не діляться між "своїми", тут немає матеріальних винагород за новоприведеного, і немає матеріальних підримок за те, що прийшов сюди, тут є лікарня хворих душ. А Ви багато бачили здорових людей у лікарні?

Оля
17.02.2007, 21:53
Якщо Ви пригадуєте, фарисеї так само про Ісуса казали: знав би хто ця жінка, не розмовляв би з нею, а Ісус пізнавши їх думки сказав, що Він прийшов до хворих, а не здорових. (Вибачайте, що не цитата і не точно сказано) В католицькій та православній церкві приходять різні люди і розбійники в тому числі, тут не ведеться запису, обліку: хто ходить, а хто ні, ніхто нікому не вказує скільки хто повинен пожертвувати, а пожертви не діляться між "своїми", тут немає матеріальних винагород за новоприведеного, і немає матеріальних підримок за те, що прийшов сюди, тут є лікарня хворих душ. А Ви багато бачили здорових людей у лікарні?

А я щось про гроші десь говорила? :confused: Ну яке то лікування, як хворому треба робити операцію, а йому водні процедури роблять. То я образно говорю. ;) У Вашому дусі, Миху! :) Людей потрібно вчити! Де те вчення? От Ліля ж сама сказала, що ніхто не вчив раніше про забобони, про знахарок... Буду дуже рада дізнатися, що зараз то вчать. І не десь, когось, якось. А що священники то роблять на проповідях, на зрозумілій людям мові, ще й в газетах просять слова, щоб те донести людям. Зараз ж свобода, та і релігія , ніби, в моді стала...;)
А якщо серйозно, то саме на священниках буде лежати вина, що вони не боролися з тим явищем серед народу. :(

Viktoria Jichova
17.02.2007, 21:53
Миху, це дуже добре, що такзвані "хворі" приходять до церкви. Але не церква лікує, а віра.:) Чи Ви насправді думаєте, що тих, хто ходить до церкви як до чудодійної будови, ця церква їх "вилікує"?

Мих
17.02.2007, 22:11
А я щось про гроші десь говорила? :confused: Ну яке то лікування, як хворому треба робити операцію, а йому водні процедури роблять. То я образно говорю. ;) У Вашому дусі, Миху! :) Людей потрібно вчити! Де те вчення? От Ліля ж сама сказала, що ніхто не вчив раніше про забобони, про знахарок... Буду дуже рада дізнатися, що зараз то вчать. І не десь, когось, якось. А що священники то роблять на проповідях, на зрозумілій людям мові, ще й в газетах просять слова, щоб те донести людям. Зараз ж свобода, та і релігія , ніби, в моді стала...;)
А якщо серйозно, то саме на священниках буде лежати вина, що вони не боролися з тим явищем серед народу. :(
Звідки Ви взяли, що не борються і не проповідують? У мене двоє дітей ходять на навчання до церкви, а підчас навчання для дітей є катихизація для дорослих. Де я живу (в Сихові) церква працює на 5 балів. Є ще школи з християнським ухилом (з 7 класу). У Львові є УКУ(український католицький університет). Зараз дуже розвинута духовна релігійна література(вид-во "Свічадо", "Бібльос"). Зараз нема проблем з цим.

Мих
17.02.2007, 22:14
Миху, це дуже добре, що такзвані "хворі" приходять до церкви. Але не церква лікує, а віра.:) Чи Ви насправді думаєте, що тих, хто ходить до церкви як до чудодійної будови, ця церква їх "вилікує"?
Та не церква, але церква дає рецепти як це робити.:)

Ольга
17.02.2007, 23:26
А за гороскопи, то я взагалі мовчу! Люди в них так свято вірять, що одержимі ними.Всі газети і журнали ними напхані. А хоч одну статтю від священника хто-небудь бачив, щоб розвінчувала гороскопи? :mad:

:D в часи, коли газета Суботня пошта була ще трохи відомою у Львові, там був такий собі журналіст Василь Т.
От і він писав туди гороскопи. Йому дуже подобалася дівчина-Телець, і в кожній газеті він писав про те, що Тельці зустрінуть ВЕЛИКЕ кохання зовсім поруч :D дівчина так і не звернула на нього увагу...
а ми мали з чого реготіти

Оля
17.02.2007, 23:31
Звідки Ви взяли, що не борються і не проповідують? У мене двоє дітей ходять на навчання до церкви, а підчас навчання для дітей є катихизація для дорослих. Де я живу (в Сихові) церква працює на 5 балів. Є ще школи з християнським ухилом (з 7 класу). У Львові є УКУ(український католицький університет). Зараз дуже розвинута духовна релігійна література(вид-во "Свічадо", "Бібльос"). Зараз нема проблем з цим.

Все це похвально, Миху! Я навіть радію з того. Але чого люди далі не розрізняють Божого і диявольського? І ще. Знайдіть мені хоч з десяток статей у газетах, де священники роз"яснюють що таке екстрасенси, гороскопи, бабки і знахарі!

Мих
18.02.2007, 00:39
Все це похвально, Миху! Я навіть радію з того. Але чого люди далі не розрізняють Божого і диявольського? І ще. Знайдіть мені хоч з десяток статей у газетах, де священники роз"яснюють що таке екстрасенси, гороскопи, бабки і знахарі!

Олю, а що тут дивуватися? Людина ззовні ніби все правильно робить - ходить до церкви щонеділі і тут посилається цій людині випробування - хвороба і людина губиться, не знає що робити і йде до екстрасенсів, бо слаба віра у неї, або ходить до церкви для ока. У нас, у львівських газетах у кожному номері відьми себе рекламують на чверть сторінки. Особлива "заслуга" Високого Замку. Раніше таке ж робив "Експрес", але після помаранчевої революції видно прозрів, бо публічно заявив, що більше такої реклами не буде.

Про те, щоб знайти статті. Я інколи купляв газету "Арка", там були такі статті, але постараюся знайти і в інтернеті. Боротьба з таким явищем ведеться, є статті о. Вороновського.

Мих
18.02.2007, 00:41
:D в часи, коли газета Суботня пошта була ще трохи відомою у Львові, там був такий собі журналіст Василь Т.
От і він писав туди гороскопи. Йому дуже подобалася дівчина-Телець, і в кожній газеті він писав про те, що Тельці зустрінуть ВЕЛИКЕ кохання зовсім поруч :D дівчина так і не звернула на нього увагу...
а ми мали з чого реготіти

Я знав одну особу, яка в газеті відповідала за складання гороскопів. Її завдання було: "щоб не повторялося", от вона і фантазувала.:D

Liliyah Romanova
18.02.2007, 01:15
Ой, Миху, як мене такі слова злостять, передати не можу.
Та не треба церкві того всього хламу, бо він НЕ МІНЯЄТЬСЯ!!! Хай буде, що я в цьому не по-християнськи говорю, але скільки можна ТАКЕ толерувати.
От є тип людей, які лише гасають з місця на місце, де які чуда, чи об'явлення, чи ікони чудотворні. Хтось із них навернувся? Чи змінився? Справді в Бога повірив?
То все ІДОЛОПОКЛОНСТВО! І не треба такого у церкві.

Мих
18.02.2007, 01:23
Церква є для людей, а не люди для церкви. А Бог терпеливий.

Liliyah Romanova
18.02.2007, 01:26
Щодо знахарок і гороскопів, то тепер про це говорять, але ж люди "мудріші", то молодих священиків за дурних мають, а старі свіщеники зазвичай недовчені та й не дбають за таке, а говорять радше про націоналізм...

А ще навіть віруючі люди люблять себе обманювати, що ворожіння для забави, гороскопи - для жарту, а знахарки - про всяк випадок. Але то все самообман, бо навіть "менше зло" є злом.

Liliyah Romanova
18.02.2007, 01:31
Церква є для людей, а не люди для церкви. А Бог терпеливий.
Бог терпеливий і до тих, хто не ходить до церкви.
Якщо церква б'є на кількість, то її якість робиться дуже низькопробною...

mavka
18.02.2007, 07:14
Здоровенькі були ! :)

Хотілося б почути з компетентних уст (оскільки шановна аудиторія не рахує серйозним чи правдиво-християнським вважати на розміщення зір, їхній вплив на нас, немічних) логічне пояснення біблійної історії про трьох Магів та природу Зорі Віфлеємської. Оскільки йшли вони здалеку привітати Маріам та немовля, як же вони дізналися, коли їм треба було вийти... Чому довіряли Зірці і слідували за нею ... що ж там за магія така була ?... :rolleyes:

З нетерпінням, вся ваша,
Мавка. :)
02.17.07

П.С. Ендрю Томас щось пише про це, але чи можна йому вірити!...

Мих
18.02.2007, 11:00
Бог терпеливий і до тих, хто не ходить до церкви.
Якщо церква б'є на кількість, то її якість робиться дуже низькопробною...

І до тих, хто не ходить.:)

Як на мене, я не думаю про те, що до церкви ходять маловірні, я більше боюся, щоб самому не бути аутсайдером.
:)

Люди зараз дуже міняються у хорошу сторону.

Мих
18.02.2007, 11:01

Хотілося б почути з компетентних уст (оскільки шановна аудиторія не рахує серйозним чи правдиво-християнським вважати на розміщення зір, їхній вплив на нас, немічних) логічне пояснення біблійної історії про трьох Магів та природу Зорі Віфлеємської. [...]
Не чув про трьох магів, Ви певно не ту книжку читали.;)

Viktoria Jichova
18.02.2007, 13:08

Хотілося б почути з компетентних уст (оскільки шановна аудиторія не рахує серйозним чи правдиво-християнським вважати на розміщення зір, їхній вплив на нас, немічних) логічне пояснення біблійної історії про трьох Магів та природу Зорі Віфлеємської. [...]
Мавко, я не знаю, наскільки я компетентна, але ось яку я знайшла інформацію стосовно дати Христова народження. Посилання тут: http://www.kurzy.cz/vanoce/betlemska-hvezda.htm

(дещо з цього тексту я переклала).

Що це така за зірка, що засяяла на Сході, про котру згадується в Евангелії Матвія? Правильне пояснення цього знайшов приблизно на початку 17 стол. відомий німецький астроном Йоганн Кеплер, котрий 17 грудня 1603 року спостерігав у Празі за кон´юнкцією (зближення під кутом) планет Юпітера та Сатурна. Йому спало на думку вирахувати, коли доходило до такої ж кон´юнкції планет в минулому, а зокрема на початку нашого християнського літочислення і йому вийшло, що так сталося в р. 7 до н.е. навіть тричі підряд: в кінці квітня та на кінці вересня-початку жовтня, і все це у сузір´ї Риби. Така подія на небі не могла, звісно, уникнути уваги вавилонських мудреців-астрологів (трьох царів), котрі про це навіть залишили свідчення на глиняній табличці, котру знайшли археологи в р. 1925.За цими незалежними даними можна вирахувати, що Христос ймовірно народився десь у вересні 7-го року до. н.е., що ж виглядає на перший погляд трохи дивним з огляду на те, що християнське літочислення має мати свій початок згідно з датою Христова народження. Насправді, історикам відомо вже давно, що Христос мав народитися до початку нашого літочислення. Бо початок літочислення встановлювався набагато пізніше - аж в 6 стол. н.е.
В році 532 н.е. спробував вирахувати дату Христова народження представлений римського кляштору Діонисій Ексігій (Dionysius Exiguus), але під час своїх вирахунків він помилився, і то навіть декілька разів, коли намагався існуючі тоді календарі узгіднити заднім числом із таким далеким минулим. На основі порівнянь різних історичинх подій та даних є дуже правдоподібним те, що сума тих помилок становить вже вище згадану семирічну різницю. Накінець можна констатувати, що астрономічна та історична дата Христова народження навзаєм аж дивом співпадають. Це фактично означає, що два тисячоліття після Христова народження поминули вже наприкінці 1994 року!

Mafija
18.02.2007, 15:18
Я Вам більше скажу, є такі, що ходять до церкви і пють, палять, крадуть, чинять перелюб, воржать і т.д.
Але