Показати повну версію : Базовий Закон України "Про мови України" (проект)
Дядя Ваня
10.01.2007, 10:02
Номер,дата реєстрації: 2634 від 13.12.2006
Сесія реєстрації: 2 сесія V скликання
Суб'єкт законодавчої ініціативи: Народний депутат України
Ініціатор(и) законопроекту: Кушнарьов Є.П. V скликання
Волга В.О. V скликання
Грач Л.І. V скликання
Картка законопроекту (http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=28857)
Вот наиболее важные выдержки из этого законопроекта:
Стаття 4. Державна мова України
1. Державною мовою України є українська мова.
Стаття 5. Регіональні мови України
1. Положення цього Закону щодо регіональних мов застосовуються до таких мов України: білоруської, болгарської, гагаузької, ідиш, кримськотатарської, молдавської, німецької, новогрецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської.
2. Мова, що входить в перелік пункту 2 цієї статті, є регіональною на певній території, якщо кількість осіб відповідної мовної групи, що мешкають на цій території, складає 10 відсотків і більше чисельності її населення. Мова може бути визначена регіональною також у випадку, коли мовна група складає менш ніж 10 відсотків населення певної території, за рішенням місцевої ради.
3. Мова, що відповідає пункту 3 цієї статті, як регіональна мова може використовуватися поряд з державною мовою на відповідній території України в роботі місцевих органів державної влади, органів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, застосовуватися і вивчатися в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовуватися в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, що визначаються цим Законом.
4. Рішення про вживання заходів щодо розвитку, використання і захисту регіональної мови, передбачених цим Законом, на території села, селища, міста, району, області приймаються відповідно сільськими, селищними, міськими, районними та обласними радами, а на території Автономної Республіки Крим — Верховною Радою Автономної Республіки Крим, і є обов’язковими для місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, установ, організацій, підприємств, їх посадових і службових осіб, а також громадян.
Предлагаю определиться со своим отношением к данному законопроекту. Судя по тому, что его авторами является триумвират из представителей правящей коалиции, закон этот скорее всего на ближайшей сессии будет принят. Только ради Бога, воздержитесь пожалуйста от личностных характеристик Кушнарева или Грача! Я и без этого догадываюсь что многие наши форумчане могут о них сказать "хорошего".
Мое мнение такое. Закон нужный и очень полезный. Он побуждает людей более уважительно относиться к языковым особенностям друг друга. Языковая напряженность в обществе резко спадет. Мне кажется, что у украинцев благодаря этому закону появится шанс объединиться в желании более жестко контролировать власть и не давать больше политикам спекулировать на языковом вопросе (читай раскалывать Украину).
Кто что думает?
Дядя Ваня, коли вже за діло беруться такі законодавці, як Кушняров, Волга і Грач, то я вже можу сказати (вперше в житті) - не читал но осуждаю.
Закон потрібний, але не від цих ублюдків.
Дядя Ваня
10.01.2007, 10:46
Ну вот началось....... А я же просил! :(
Монархист
12.01.2007, 01:18
Для начала не плохо.
Ну вот началось....... А я же просил! :(
Дядя Ваня, в Німечині кінця 30х років минулого століття був потрібний закон про гармонійне співіснування різних етнічних груп, включаючи євреїв.
І ось уявіть собі, що ініціаторами і авторами закону були б Гітлер, Геббельс і Герінг. Це приблизно аналогія з наведеними Вами іменами тих покидьків які розробляють закон про мови. Не бачу причини для дискусії.
Дядя Ваня
12.01.2007, 07:10
Дон Педро! В Германии 30-х годов я вряд ли представлял бы себе отчетливо, что есть Гитлер, Геббельс и Геринг. Это сейчас с позиций 2000-х лет мы все такие умные.......
Монархист
12.01.2007, 08:57
А что эти персоналии требуют чистоты украинской нации? Я что-то пропустил в этой жизни? Или сам вопрос о предоставлении законодательной базы для пользования негосударственных языков, это уже намёки на нацизм?
І.Павлович
12.01.2007, 15:23
http://www.etnosite.ru/zak/88/10867.html особливо ст.9 п.2;3 ст.10 п.1;2
ст.11 пп.2;3 ст.13 ст.14 п.3 ст21 Це з приводу Рамочної Конвенції
Монархист
12.01.2007, 22:28
Тут есть ещё такая
http://www.etnosite.ru/obsh/92/10958.html
Чернобылец
13.01.2007, 06:17
Закон хороший и нужный. Уйдет один вопрос в прошлое и станут думать об экономике больше, и бандитов, которые на этом спекулируют :):) не будут выбирать. :):)
Закон хороший и нужный. Уйдет один вопрос в прошлое и станут думать об экономике больше
Наївний чернобильскій юноша :) Ваші не заспокояться, поки не введуть російську мову другою державною. А цей закон - це лише один із етапів в цьому напрямку. Регіонали, комуністи, нетаки і вітренки на кожних виборах будуть пудрити нещасному електорату мізки мовним питанням, УПА, "натом", "чеефом" і тд, оскільки, як завжди, показати якісь реальні досягнення не можуть. А віртуальні війни навколо віртуальних проблем у них щоразу вдаються найкраще.
Boris_Kiev
13.01.2007, 15:09
Заспокойтеся, "кушнарьовці" та "грачі": абсолютно всі "кандидати куди завгодно" будуть пудрити вам голови і НІХТО - чуєте - НІХТО не протягне ніякі мовні збочення. Пора би вже заспокоїтися, невгамовні наші.
Дядя Ваня
13.01.2007, 15:13
Збочення? :eek: Что Вы под этим подразумеваете, г-н Борис?
Монархист
13.01.2007, 16:26
Эти не выполнят свои обещания других выберем, кто более активен в этом вопросе. А что вас так смущает узаконить и так существуете двуязычие? Или вы как более высшая раса стремитесь нам «культуру» навязать? А где демократия и свобода? Или она только вам нужна и вы имеете право её определения?
Чернобылец
13.01.2007, 17:50
Наївний чернобильскій юноша :) Ваші не заспокояться, поки не введуть російську мову другою державною. А цей закон - це лише один із етапів в цьому напрямку. Регіонали, комуністи, нетаки і вітренки на кожних виборах будуть пудрити нещасному електорату мізки мовним питанням, УПА, "натом", "чеефом" і тд, оскільки, як завжди, показати якісь реальні досягнення не можуть. А віртуальні війни навколо віртуальних проблем у них щоразу вдаються найкраще.
Nachinaite uchit' zakon ! :)
Moj junyj chernobylskij drug! :) :) Спробуймо пройнятись безглуздям запропонованого законопроекту, котрий є не чим иньшим, як черговою вар'яцією у стилі: " Ми припинимо відрахування у центральний бюджет!! Ми житимемо за харківськими законами!"
Отож, по черзі:
Ст. 5, п 2.: Мова,... є регіональною, якщо кількість осіб відповідної мовної групи складає 10 відсотків...
Квестія: яким чином визначатиметься згадана к-сть осіб? За даними всеукраїнського перепису? Навманя?
Мова може бути... регіональною, коли мовна група складає менш ніж 10 відсотків...
Квестія: який сенс попереднього твердження? Видко у тому, що у випадку, про котрий йдеться у попередньому реченні, мова є неминуче реґіональною, а при наявности у селі хоча б одного НСЕ на посаді, скажімо, голови КСП чи сільради, останній в стані " протягнути" рішення про визнання реґіональним у селі, скажімо, идиша.
І, як наслідок, завітавши до родини у такому гіпотетичному селі, громадянин змушений підпорядковуватись ст.5., п.4:
Рішення... щодо... використання... є обов’язковими для.... громадян.
Себто, звернутись у державну установу можна послугуючись державною мовою, а відповідь на своє звернення отримаєте на идиш - шукайте тоді якого жида, щоб перетлумачив.
Викликає занепокоєння також те, що у випадку прийняття подібного рішення, його годі оскаржити - балакає собі одна особа у селі на мові нацменшини, котра досягла посередком яких зловживань визнання своєї мови реґіональною - і все, годі що вдіяти, закон захищає її вельми сумнівне право.
Їдеш у гості до Читача з обкому, глядь - Thunder and lightning, як співа Thin Lizzy, всказівник видніється:
смт Обухів
Регіональні мови: ґаґаузька, новогрецька, румунська
Спробуй збагни, до чого воно. :)
Чернобылец
13.01.2007, 20:12
Moj junyj chernobylskij drug! :) :) Спробуймо пройнятись безглуздям запропонованого законопроекту, котрий є не чим иньшим, як черговою вар'яцією у стилі: " Ми припинимо відрахування у центральний бюджет!! Ми житимемо за харківськими законами!"
Отож, по черзі:
Ст. 5, п 2.: Мова,... є регіональною, якщо кількість осіб відповідної мовної групи складає 10 відсотків...
Квестія: яким чином визначатиметься згадана к-сть осіб? За даними всеукраїнського перепису? Навманя?
Мова може бути... регіональною, коли мовна група складає менш ніж 10 відсотків...
Квестія: який сенс попереднього твердження? Видко у тому, що у випадку, про котрий йдеться у попередньому реченні, мова є неминуче реґіональною, а при наявности у селі хоча б одного НСЕ на посаді, скажімо, голови КСП чи сільради, останній в стані " протягнути" рішення про визнання реґіональним у селі, скажімо, идиша.
І, як наслідок, завітавши до родини у такому гіпотетичному селі, громадянин змушений підпорядковуватись ст.5., п.4:
Рішення... щодо... використання... є обов’язковими для.... громадян.
Себто, звернутись у державну установу можна послугуючись державною мовою, а відповідь на своє звернення отримаєте на идиш - шукайте тоді якого жида, щоб перетлумачив.
Викликає занепокоєння також те, що у випадку прийняття подібного рішення, його годі оскаржити - балакає собі одна особа у селі на мові нацменшини, котра досягла посередком яких зловживань визнання своєї мови реґіональною - і все, годі що вдіяти, закон захищає її вельми сумнівне право.
Учите, учите. :) А то ленивые не хотят учить языки.
Boris_Kiev
13.01.2007, 20:22
Краще би потурбувалися про права глухонімих.
Все що можна додати.
Чернобылец
13.01.2007, 20:26
Краще би потурбувалися про права глухонімих.
Все що можна додати.
Учите язык жестов Борис ! :) И закон !
Немає на вас нашого мовного т'ERROR'иста Матілайнена - годі запозичити без дозволу його сакраментальне запитання:
Поясніть мені, чому я не в стані збагнути злет людського духу, втілений у задумі: кожному селу - реґіональну мову! :)
Mattilainen
13.01.2007, 21:15
Російськомовне населення України, як і сама національна меншина, номінально пойменована "росіяни", далебі не утотожнюють себе із росіянами, замешкалими у Російській Федерації, в силу разючих відмінностей у ментальности та культурі. Надто учулене устосункування щодо мовної квестії ґрунтується на трактуванні мови як вербальної ипостасі всього розмаїття самобутности. Водночас, брак унезалежненої та відстороненої візії цивілізованого розв'язку поряд із нерозумінням свого нерозуміння, як у випадку Piepie, також і засадничих відмінностей підставових дефініцій, як то у стосунку офіційної, регіональної та державної мов, унеможливлює подальший спад числа несвідомих громадян. Хоча про драстичні 49 відсотків прихильників надання російській мові статусу офіційної та 20% - державної, зауважувальних декілька років тому, мова вже не йде. Мова йде і не про мову, а про нерозуміння та небажання розуміння. ©®;) :) :p
Спасибі, Матілайнене, потішили. :) :)
13.01.2007, 22:09
Учите язык жестов Борис ! :) И закон !
Годі мене повчати, асистенте звукорежисера.
Фігурою не вийшли. І соціальним статусом.
І взагалі - не набридло писати недержавною, "Гражданіне" ?
Ось у вас уся спина (фраку) біла.
Полковник
13.01.2007, 22:13
І взагалі - не набридло писати "недержавною" ?
Борис, как переводится? Честно, не могу слово подобрать.
Boris_Kiev
13.01.2007, 23:46
переводится - "не надоело".
Пусть "гражданин" поставит свою любимую бобину:
"Мы трудную службу сегодня несем
Вдали от России, вдали от России..."
Чернобылец
14.01.2007, 03:50
Интересно мне. Украинский язык существует и спорить вроде не очем. Хороший красивый язык. С хорошим будущим. НО.
Если бы бейби Мартини (я то юноша :) ), как местный медийный олигарх или другие профинансировали бы обучение Миха , Игоря или Данило или др. способных «свидомых» патриотов в технической сфере или кого способного, также в переводах основных документов в высокотехнологической сферах, а также обучении русскоязычных специалистов этой сферы украинскому языку, ну была бы реальная польза языку. Переводе технологической, проектной, научой документации и созданию научных центров.
А так все совместно превращают его в исключительно антимоскальский язык. Язык становится основным для псевдоисториков и исключительно антироссийский. ЛФ со статьями – яркий пример. :)
Чернобылец
14.01.2007, 03:51
Добавлений нет.
Кажись Маттілайнен з Папаєм вживають траву одного урожаю...
Люльку миру. ;) Матілайнен вже збагнув, що законопроект заздалегідь намагаються гамузом протягти хоча б крізь перше читання, щоб до виборів було чим громадянам НСЕ мізки затуманювати, то й припинив писати усяку yxtuj ytхkpz на цю тему. :)
Зрештою, навіть якщо ВР прийме закон, все одно Президент накладе вето, котре ВР не в стані здолати. Немає про що гомоніти.
Читатель_Обкома
15.01.2007, 08:14
Зрештою, навіть якщо ВР прийме закон, все одно Президент накладе вето, котре ВР не в стані здолати. Немає про що гомоніти.
Угу.... по моему Вы Папай уже один раз на горе свистели...раком?
Еще раз захотелось?Понравилось?:D :D :D
Зате яким художнім отой свист був! :)
Дописування на форум у робочий час розвиває боковий зір, слух, реакцію та бачність в цілому, непогано було б ще, щоб громадяни НСЕ скерували свою занепокоєність квестією языка в сугубо побутову площину: язык заливний, язык відрізний, язык відбивний тощо. :) ;)
Mattilainen
15.01.2007, 10:36
Кажись Маттілайнен з Папаєм вживають траву одного урожаю...
Шпинат сушений. Папай підсадив.
Интересно мне. Украинский язык существует и спорить вроде не очем. Хороший красивый язык. С хорошим будущим. НО.
Если бы бейби Мартини (я то юноша :) ), как местный медийный олигарх или другие профинансировали бы обучение Миха , Игоря или Данило или др. способных «свидомых» патриотов в технической сфере или кого способного, также в переводах основных документов в высокотехнологической сферах, а также обучении русскоязычных специалистов этой сферы украинскому языку, ну была бы реальная польза языку. Переводе технологической, проектной, научой документации и созданию научных центров.
А так все совместно превращают его в исключительно антимоскальский язык. Язык становится основным для псевдоисториков и исключительно антироссийский. ЛФ со статьями – яркий пример. :)
Є таке російське прислів`я "Вєк живі, вєк учісь-дураком памрьошь".
Це не про Вас Чернобильцю?;) Не було ще жодного дня, коли б Ви не нагадали хизуючись про своє знання англійської мови. А українську як?:)
Доречи я особисто теж володію англійською, хоча може не так вільно як Ви, тому лише що поки прослухав лише піврічний курс з трьохрічного на "Перших Київських курсах". Що до перекладів та термінів, то вже неодноразово писали люди на ЛФ, все це є, та підручники теж.:) Що до атомної єнергетики, моє переконання, треба не росіян, а американців з французами запрошувати бо досить вже Чорнобиля з "Чернобильцями".
Читатель_Обкома
15.01.2007, 15:21
Що до атомної єнергетики, моє переконання, треба не росіян, а американців з французами запрошувати
Правильно Данило!!!!:cool:
А то действительно...грамотных то инженеров не осталось практически...во всех галузях...а те кто остался...в основном ..на халяву...по интернетам гуглят!!!
:D :D :D
Правильно Данило!!!!:cool:
А то действительно...грамотных то инженеров не осталось практически...во всех галузях...а те кто остался...в основном ..на халяву...по интернетам гуглят!!!
:D :D :D
Ну що це за дурні звички, рахувати чужі гроші. Якщо хочете, не на халяву а саме за гроші, ті самі які мені не доплачують за мій кваліфікований труд. Згодьтеся, як би я був "неграмотним", хто б мене тримав та дозволяв користуватися Інетом без обмежень. Почекайте , незабаром вдома буде мережа, тоді я Вам і вночі спокою не даватиме.:D :D :D
Чернобылец
15.01.2007, 16:52
Є таке російське прислів`я "Вєк живі, вєк учісь-дураком памрьошь".
Що до атомної єнергетики, моє переконання, треба не росіян, а американців з французами запрошувати бо досить вже Чорнобиля з "Чернобильцями".
А своих учить не надо ? Дураки-с ?
А где денег взять на этих французов и американцев ?
А своих учить не надо ? Дураки-с ?
А где денег взять на этих французов и американцев ?
Треба вчити, французьску та англійську.
Чернобылец
15.01.2007, 17:07
Треба вчити, французьску та англійську.
Не, неправда ваша. Сначала надо всех ленивых рускоязычных научить украинскому. :) А уж потом пусть учат какой хотят. Это шутка. :)
Серьезно если. Я не понимаю чего Украина как государство хочет в высокотехнологичных отраслях. Так уж случилось, что часть вузов и НИИ и проектных осталось в других странах.
vBulletin версії 3.7.3, © 2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2008