Показати повну версію : Не будь байдужим!!!
Сторінки :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Доброчин
09.01.2007, 08:30
Киевлян призывают с Нового года перейти на украинский язык
Двуязычных жителей Киева призывают с 1 января 2007 года отказаться от постоянного общения на русском языке и чаще использовать украинский.
http://www.korrespondent.net/main/174598/
Сучасні стратегії русифікації
Остап Кривдик, для УП, 09.01.2007, 21:20
Ця стаття - першочергово для тих, хто любить і поважає українську мову, бажає їй доброго майбутнього, а зокрема - для тих, хто визнає себе україномовним. Її мета - показати, якими шляхами розмивається наша мовна сфера.
Хотілося б зразу спростувати закиди про насильство і шовінізм. Це - стаття про приватну щоденну мовну практику україномовного громадянина у власній державі, аналогічно до німецькомовного громадянина Німеччини чи франкомовного француза.
Існують і інші виміри - космополітичний, бінаціональний чи інші. Тут мова піде саме про український національний мовний вимір - про "мислевіруси", якими україномовних своєрідно змушують спілкуватися не рідною мовою. Мова піде здебільшого про місто, зокрема - про українську столицю.
http://www.pravda.com.ua/news/2007/1/9/53045.htm
Невстранец
10.01.2007, 13:28
Сучасні стратегії русифікації
Остап Кривдик, для УП,
Хорошее псевдо у журналиста.
Невстранец
10.01.2007, 13:33
http://www.korrespondent.net/main/174598/
Доброчин, замечаете вокруг себя последствия акции?
Доволі повільно, але справа йде. Знаю принаймні один приклад, коли цілий департамент державної служби (неважливо де саме) взяв забов`язання з Нового року спілкуватися українською мовою.
Доброчин
10.01.2007, 13:40
Доброчин, замечаете вокруг себя последствия акции?
та тут на ЛФ навіть не помітно...
Невстранец
10.01.2007, 13:42
та тут на ЛФ навіть не помітно...
Я не про ЛФ :) Вы же киевлянин, я спрашиваю про Ваше окружение в реальной жизни. На работе, в транспорте, на улицах... Заметили эффект акции?
Дядя Ваня
10.01.2007, 14:09
Доволі повільно, але справа йде. Знаю принаймні один приклад, коли цілий департамент державної служби (неважливо де саме) взяв забов`язання з Нового року спілкуватися українською мовою.
Спьяну? :D
Спьяну? :D
Спяну люди в основному спілкуються на Фєнє, що є одним з російських діалектів.
Невстранец
10.01.2007, 14:18
А говорят,"что у трезвого на уме..." Ну и департаменты у вас там... :D
Boris_Kiev
10.01.2007, 16:27
цілий департамент державної служби взяв зобов`язання з Нового року спілкуватися українською мовою.
Державної служби ? А раніше вони ... не існували ... чи отримували НАШІ (платників податків) гроші, порушуючи Закон ?
Дядя Ваня
10.01.2007, 16:38
Подождите а в чем нарушение закона? :eek: Тут наверное г-н Данило должен уточнить, в какой сфере эти работники общались не на украинском языке. С гражданами или между собой в рабочем порядке?
И еще у меня вопрос: а если гражданин обратился в гос. учреждение по-русски, чиновник дабы не нарушать закон все равно должен отвечать ему по-украински?
Boris_Kiev
10.01.2007, 17:04
Усно проконсультує російською, це не є порушенням.
А мінімальний документик до/з офіційної інстанції мусить бути українською. Клерк може перекласти, пояснити зміст, терміни.
недопонимающая
10.01.2007, 17:24
роки йдуть, а тут все мусується одна і таж тема....
звідки взяла то слово, сама не знаю, так що не питайте... :) :) :)
Пояснюю. У Рахунковій Палаті України. Документообіг там завжди був державною, але я вже писав колись, що для голови Палати Симоненко перекладають на общепанятну.:) Мова йшла про спілкування на роботі та на перевірках виключно українською мовою. Сподівюсь приживеться в них це започаткування.
Mattilainen
10.01.2007, 22:15
И еще у меня вопрос: а если гражданин обратился в гос. учреждение по-русски, чиновник дабы не нарушать закон все равно должен отвечать ему по-украински?
Читаем ЗУ „Про звернення громадян”.
http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=393%2F96%2D%E2%F0&text=%CF%F0%EE+%E7%E2%E5%F0%ED%E5%ED%ED%FF+%E3%F0% EE%EC%E0%E4%FF%ED
Статьи 6, 7.
роки йдуть, а тут все мусується одна і таж тема....
звідки взяла то слово, сама не знаю, так що не питайте... :) :) :)
Ой... Люба принцесо, як давно я Вас не бачив... :) :) :) І теми ті самі... І Ви так само чарівна... ;)
недопонимающая
12.01.2007, 10:10
Дякую, дякую Ivan що не забули.
А по темі хочу сказати: Ребята давайте жить дружно!!!
Монархист
12.01.2007, 10:20
Хоть на марсианском, только к нам не лезьте со своими «благими намерениями», и поучениями как вы благо и свет принесёте.
І.Павлович
12.01.2007, 15:40
Хоть на марсианском, только к нам не лезьте со своими «благими намерениями», и поучениями как вы благо и свет принесёте.А Ви не теріторія України?І хіба я не чув в Одесі нехай спотвореної,але української мови?
......окремі слова «воровского жаргона» ... єврейського походження, наприклад «пацан», «хавать», «пахан», «хаза», «маліна», «шухєр» – вони прийшли в нашу мову з єврейської мови ідіш, на якій переважно спілкувались одеські злодії (наприклад, «пацан» і «хава» при перекладі на нашу звучать дуже вже нецензурно, щоб їх друкувать, що вони означають, думаю, не важко здогадатися)....
http://ukrgazeta.plus.org.ua
Сергій Багряний
ХТО НАС ГОДУЄ «МУСЬОЙ-ПУСЬОЙ»
І.Павлович
12.01.2007, 17:41
Мій дід з-під Києва.Він ще пам"ятав,що в селі НІКОЛИ місцеві не використовували так званий МАТ.Саме з російськомовного міста його привезли.Це було шиком:розмовляти не українською(хоча до російської вона теж не дотягувала) з використанням мату.Використання української було нізведено до ознаки "селюка неграмотного".
http://ukrgazeta.plus.org.ua
Сергій Багряний
ХТО НАС ГОДУЄ «МУСЬОЙ-ПУСЬОЙ»
Щось посилання не спрацьовує. Ось тут знайшов. http://ukrgazeta.plus.org.ua/print.php?ida=1164
Такі «пісеньки» подобаються лише різним злодіям, бандитам, зекам, а також прем’єр-міністру Віктору Януковичу.:D :D :D
Boris_Kiev
12.01.2007, 19:06
Відомо, що частини України ставали то польськомовними, то російськомовними, то німецькомовними, то румуномовними на якийсь час лише через входження до складу різних імперій. Коли ж вплив імперій слабшав, регіони України ставали україномовними. Пригадаймо хоча б українізацію 1930-х рр., під час якої не тільки вся територія України, але й цілі регіони Росії стали україномовними!
Межі розповсюдження російської мови в Україні постійно змінювалися і змінюються. Навіть сьогодні не існує компактної російськомовної частини України: великі міста України — російськомовні, а регіони, що їх оточують (часто навіть на сході України), — україномовні. Але ж місто, в якому розмовляють однією мовою (у нашому випадку — російською), при тому, що навколо нього розмовляють іншою (українською), здавна називалося «колонією».
Згадана ж конвенція не покликана захищати мови метрополій у колишніх колоніях. Навпаки, в преамбулі цього документа вказано, що його мета — «захист історичних регіональних мов або мов меншин Європи, деякі з яких ПЕРЕБУВАЮТЬ ПІД ЗАГРОЗОЮ ВІДМИРАННЯ».
Ця конвенція була задумана для захисту мов народів Європи, котрі не одержали своїх держав (наприклад, у Нідерландах і Німеччині це фризька, у Великій Британії — валійська, в Україні — гагаузька, караїмська, кримськотатарська, кримчацька та ромська), а також для частин народів, що одержали свої держави, але опинилися в іншій країні через незбігання державних та етнічних кордонів. Таким чином, в Україні ця конвенція захищає угорську мову угорців, що завжди жили в Береговському районі Закарпаття, румунську мову румунів Герцавського району Чернівецької області, болгарську — болгар Бессарабії. Тобто мови національних меншин, що компактно проживають на своїх етнічних територіях. Але вона НЕ ЗАХИЩАЄ російську мову, наприклад, російськомовних українців міста Києва, котрі почали розмовляти російською мовою під впливом декількох століть русифікації!
(Слава Богу, ніхто сьогодні не порушує питання про надання статусу регіональної німецькій мові в Чернівцях на підставі того, що в період Австро-Угорської імперії вона була розмовною в цьому місті.)
Також Хартія не захищає російську мову і росіян міста Києва, оскільки вони не є «історичним регіональним населенням». Переважну частину з них можна класифікувати як прямих мігрантів, а решту — як нащадків мігрантів, що для цілей цієї конвенції означає те саме. Така ж ситуація і в інших містах України. А конвенція недвозначно виключає мову мігрантів зі свого «захисту».
Кость КІРНАС.
Монархист
13.01.2007, 16:35
А Ви не теріторія України?І хіба я не чув в Одесі нехай спотвореної,але української мови?
Так у нас на продовольственных рынках и молдаване и гагаузы. А летом так и туристы приезжают, со всего бывшего СССР и западной Европы, тут не точно немецкую речь но и украинскую услышать можно.
По поводу Украины. Номинально Одесса это Новороссия, как Севастополь Крым а львов Галинина. Вы же не требуете чтобы в Канаде по-канадски, в Швейцарии по-швейцарски, в Бельгии по-бельгийски говорили. Вы заметили что многие страны мира являются многоязыкие что усматривается их конституцией. А что Украина хуже?
І.Павлович
16.01.2007, 14:52
На скільки я знаю,у Конституції України також закладено багатомовність,але з однією ДЕРЖАВНОЮ мовою.
Степаныч
17.01.2007, 12:46
А Ви не теріторія України?І хіба я не чув в Одесі нехай спотвореної,але української мови?
Цікаво. Якщо галицька говірка - то це свідчення багатства мови (і це правильно). А в Одесі - "спотворена українська мова".:rolleyes:
І.Павлович
17.01.2007, 15:03
Якби я проживав в Чехії і через місяць вирішив,що досить навчатися,треба розмовляти, то це була б спотворена чеська мова.Якщо Пересвєт почне розмовляти Українською,це буде спотворена українська.Якщо вуйко з карпатського села почне розмовляти російською,це буде спотворена і українська,і російська, а не новий діалект.
Степаныч
17.01.2007, 15:51
Якби я проживав в Чехії і через місяць вирішив,що досить навчатися,треба розмовляти, то це була б спотворена чеська мова.Якщо Пересвєт почне розмовляти Українською,це буде спотворена українська.Якщо вуйко з карпатського села почне розмовляти російською,це буде спотворена і українська,і російська, а не новий діалект.
Погоджуюсь. Але до чого тут "одеська"? Це теж говірка, якою корінні одесити розмовляють змалечку.
І.Павлович
17.01.2007, 16:16
На жаль ця "говірка", як і говірки багатьох інших міст,і не тільки України,є не продовженням традиції, а відсутністю культури.Це не діалект.Щоб не ображати Одеситів скажу,що це стосується і Києва(я тут виріс і можу судити).
Степаныч
17.01.2007, 16:23
На жаль ця "говірка", як і говірки багатьох інших міст,і не тільки України,є не продовженням традиції, а відсутністю культури.Це не діалект.Щоб не ображати Одеситів скажу,що це стосується і Києва(я тут виріс і можу судити).
Своєрідний "одеський гумор" є, а от "київського" немає. І потім, у Києві суржик, але він не "київський", ним розмовляють на Сході, Центрі України.
І.Павлович
17.01.2007, 16:46
В Одесі це теж суржик,але пов"язаний з традиційним проживанням великої кількості іудеїв.Можливо,якби не Бабель,не було б своєрідного Одеського гумору.
Полковник
20.01.2007, 11:09
Эка здорово автор по японцам жахнул:
БОРИС ШРУБЕНКО
Не загине голос України...
Чого ви лемент здійняли, шалені?
Невже у мові вся краса?
Були б книші в крамниці здоровенні
Та на столі лежала ковбаса!
Були б в кафе рожеві й вина
Й кругом стояло пиво бочкове.
Було б усе в просторих магазинах!
А слово рідне? Хай не живе.
Подумаєш, нащадкам не лишиться
Співець Тарас, улюблений бунтар.
Хіба у трагедія чаїться?
Хіба оце по удар?
Не панікуйте, вам скрутну годину
болі техніка розв’яже враз.
не загине голос України.
буде все о’кей! Усе гаразд!
Оце японці, кажуть, прилітали
Й культуру нашу бачили живу.
Весілля українське записали
На суперплівку нову звукову.
будуть звуки чарівні, барвисті
За долари марки продавать.
А нам чого журитись, оптимістам?
Нам на усе, як кажуть, наплювать.
Коли ж остання наша пісня рідна
Звучатиме над зоряним Дніпром,
Приїдуть знову з Токіо чи з Відня
Й запишуть знову звуковим пером.
А ми собі недругам на диво
Той суперзапис зможем закупить.
зможем слухать радісно й щасливо
Вкраїнське слово. Чом тривогу бить?
1990
Полковник
20.01.2007, 11:17
Вот, еще очень понравилось :
Павло Глазовий "Кухлик"
Дід приїхав із села, ходить по столиці.
Має гроші - не мина жодної крамниці.
Попросив він:
- Покажіть кухлик той, що з краю.-
Продавщиця:
- Что? Чєво? Я нє панімаю.
Кухлик люба покажіть, той, що збоку смужка.
- Да какой же кухлік здєсь, єслі ето кружка!-
Дід у руки кухлик взяв і нахмурив брови:
- На Вкраїні живете й не знаєте мови.-
Продавщиця теж була гостра та бідова:
- У мiня єсть свой язик , ні к чєму мне мова.-
І сказав їй мудрий дід:
- Цим пишатися не слід,
Бо якраз така біда в моєї корови:
Має, бідна, язика і не знає мови
Как этот жанр называется? Басня? Присказка?
Раньше очень распространены были на Украине такие мелодичные стихотворные анекдоты. А вот в последнее время что-то не слыхать. Мне, честно, очень нравятся.
Вергунка
21.01.2007, 10:05
Украина - самая демократичная страна мира?!
Написано: Тина (IP записан) • Сообщений: 16307 [Скрыть сообщения этого пользователя]
Дата: 20.01.07 22:32:39
Это становится сразу же ясно,как только начинаешь сталкиваться с законодательной и исполнительной властью в стране.
Вот и сейчас,послала сестре доверенность на русском языке,которую необходимо было подписать и переслать мне сюда в Чехию,с тем что бы я смогла здесь сделать юридически подтвержденный перевод на чешский язык.Моя сестра обошла пять нотариальных контор в Херсоне,где ей отказали по причине того,что нотариусам ЗАПРЕТИЛИ выдавать документы на русском языке!
У меня возник только один вопрос.Почему в Израиле и в Чехии на русском языке возможно подписывать и заверять документы а в Украине НЕТ?
как в Чехии можно найти перводчика с украинского,который имеет юридическое право заверять свои переводы?
vergilius Написал:
-------------------------------------------------------
> в консульстве куча бездельников сидит, они и
> заверят и по нотариусам ходить не надо.
> министрество внешних сношений за то и деньги
> получает и консульский сбор взымает.
в Украинском консульстве в Праге нет такой услуги.
Да думаю что Конституция на Украине в этом смысле ничем не отличается от Конституции в Чехии,но в Чехии я могу заверить бумаги на русском а на Украине нет странно..
одеса — це ще не вся одеська область...
те саме стосується і дніпропетровської області та обласного центру...
дуже багато спілкуюся з мешканцями з дніпропетровської області, за виїмком самого дніпра та дніпродзержиська всі розмовляють хорошою українською (на відміну полтавської :), де не мова, а "сердюччина" якась)...
Цікаво. Якщо галицька говірка - то це свідчення багатства мови (і це правильно). А в Одесі - "спотворена українська мова".:rolleyes:
"говірка"?..
відколи літературна українська мова (з певними запозиченнями з польської) стала "говіркою"?..
Невстранец
30.01.2007, 16:33
"говірка"?..
відколи літературна українська мова (з певними запозиченнями з польської) стала "говіркою"?..
Ну-у... Семён Семёныч...
Степаныч, ну как Вам не ай-яй-яй, и впрямь, вiдколи вона "говіркою" стала, була ж Ґвара чи балак... :D
http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=32711#post32711
Спотворення мови до суржика (я б не плутала діалектизми, що виникли від впливу сусідніх мов, і суржик як такий) не відбувається раптово, так само як не іржавіють раптово залізні речі. Вибачте за довгу цитату, але погляньте що писав ще аж про 1970-ті роки Левко Лук'яненко, і який давав "прогноз" щодо вживаності української мови в Чернігові. Якого ж рівня стосовно української мови можна чекати зараз, якщо вже тоді русифікованість населення була високою?
"21 січня 1976 року минав термін ув'язнення. Щоб не дати можливості заїхати в Москву до матері В. Буковського та дружини В. Балаханова та інших знайомих із свіжою інформацією про тортури у Володимирському централі, мене схопили в день голодівки 10.12.1975 року і повезли до Чернігова, протримали у в'язниці до 21 січня 1976 року і звільнили.
Чернігів як географічне місце мені подобається, але як місце людей справив на мене жахливе враження; старше покоління знає українську мову і вміє нею розмовляти (хоч послуговується нею лишень принагідно), середнє покоління розуміє українську мову, але розмовляти вже не вміє, молодше покоління майже не розуміє української мови. Значить, за теперішнього стану справ, за теперішніх темпів русифікації мине ще одне покоління, і Україна в Чернігові пропала!"
Л.Лук'яненко, "Сповідь у камері смертників".
Невстранец
30.01.2007, 17:36
Видно, не угадал Л.Лукьяненко. В Киеве к тому времени "уже" (а на самом деле и на 100, а хоть и на 400 лет раньше) в языковом плане Украиной и не пахло, а вот пожалуйста! Столица незалежной, а как майданили кияне, а? Раз-два, пара акций, СМС-ками перекинулись и уже молодёжь по-украински разговаривает... :)
Viktoria Jichova
30.01.2007, 17:38
Украина - самая демократичная страна мира?!
Написано: Тина (IP записан) • Сообщений: 16307 [Скрыть сообщения этого пользователя]
Дата: 20.01.07 22:32:39
Это становится сразу же ясно,как только начинаешь сталкиваться с законодательной и исполнительной властью в стране.
Вот и сейчас,послала сестре доверенность на русском языке,которую необходимо было подписать и переслать мне сюда в Чехию,с тем что бы я смогла здесь сделать юридически подтвержденный перевод на чешский язык.Моя сестра обошла пять нотариальных контор в Херсоне,где ей отказали по причине того,что нотариусам ЗАПРЕТИЛИ выдавать документы на русском языке!
У меня возник только один вопрос.Почему в Израиле и в Чехии на русском языке возможно подписывать и заверять документы а в Украине НЕТ?
как в Чехии можно найти перводчика с украинского,который имеет юридическое право заверять свои переводы?
vergilius Написал:
-------------------------------------------------------
> в консульстве куча бездельников сидит, они и
> заверят и по нотариусам ходить не надо.
> министрество внешних сношений за то и деньги
> получает и консульский сбор взымает.
в Украинском консульстве в Праге нет такой услуги.
Да думаю что Конституция на Украине в этом смысле ничем не отличается от Конституции в Чехии,но в Чехии я могу заверить бумаги на русском а на Украине нет странно..
Ну так, цікаво. І як же завірити "бумаґі на русском" в Чехії?:confused: Звісно, можна, але лише після перекладу чеською мовою з прикріпленням до цього завірення відповідної печаті компетентного перекладача. Далі, навіщо з України присилати документи на російській мові, якщо в Україні є державна мова - українська?:confused: От якраз в Чехії немає проблеми перекласти будь-які документи з української чеською.:)
Видно, не угадал Л.Лукьяненко. В Киеве к тому времени "уже" (а на самом деле и на 100, а хоть и на 400 лет раньше) в языковом плане Украиной и не пахло, а вот пожалуйста! Столица незалежной, а как майданили кияне, а? Раз-два, пара акций, СМС-ками перекинулись и уже молодёжь по-украински разговаривает... :)
А Київ тут до чого.. :)
Київ - інша річ, це столиця. А в столиці будь-якої країни так багато приїжджих, що мовна ситуація в ній відповідно строката. Києво-Могилянська академія і з нею увесь Поділ ще з часів Сковороди завжди розмовляв добірною українською незалежно від того, хто і коли приїздив до Києва. Приїжджі з більшої частини України теж розмовляли українською, доки більшу частину не починали душити отим "что ето за жлобский язик, село..." - декотрі одразу ж перевчалися на російську. Я більше скажу: на тому ж Поділлі, деякі солдати, що приходили з армії, намагалися продовжувати розмовляти російською, з особливою зверхністю і шиком, виказуючи таким чином свою "вищість" (це ж як треба "піднести" пропагандою статус однієї мови, і як іншої мови - понизити, щоб укласти в голову, що одна - нижча, а інша - вища, от де пі-ар компанії проводилися, а не на Майдані :)). Тільки ж більшість глузуванням збивала їм пиху (і з чого пиха? - з вжитку іншої, "благороднішої" за визначенням мови - такий престиж створили, аякже).
А що тепер до києво-могилянців і інші студенти приєдналися - то не даремно ж цитований автор продовжив свої враження про витіснення російською української мови на теренах міста Чернігова оцим (дописую недописане):
"Що ж робити? Допустити загибель України? Нехай згинуть наші чудові пісні, наші звичаї, традиції, наша культура і оці чернігівські безтямні нащадки козацької крові і слави нехай зацвенькають по-московському та утнуть про “Дуню-тонкопряху” на крутих деснянських берегах?!
О, ні! Хай краще я помру в тюрмі, аніж дивитися спокійно, як тут плюндрують Україну, — скільки маю сили, чинитиму опір русифікації! Не можна допустити, щоб ворог подужав! "
Л.Лук'яненко, "Сповідь у камері смертників".
Невстранец
30.01.2007, 18:01
Киев не всегда был столицей Украины. И тогда в нём по-украински не говорили...
А пример - того, что наличие "Украины" в городе - очевидно, (по факту) не измеряется абсолютным количеством владеющих языком. Их в Киеве и сейчас мало, а Украины в нём - ого-го! Той, которая "Не Россия" :) :)
Невстранец
30.01.2007, 18:18
Приїжджі з більшої частини України теж розмовляли українською,
Точное наблюдение :) Но "душили" их не всегда русским, гораздо дольше - польским. А ничего не поделаешь. Странно, но Киев сохранил удивительно мало свидетельств того, что он вообще когда-либо "говорил по-украински". А ведь город не просто древний - богатейший! Пусть не хранится береста в киевской земле, да пергамент мог бы...
поколіннями викорінювати українську мову — ще й не таке буде...
Доброчин
05.02.2007, 09:20
Точное наблюдение :) Но "душили" их не всегда русским, гораздо дольше - польским. А ничего не поделаешь. Странно, но Киев сохранил удивительно мало свидетельств того, что он вообще когда-либо "говорил по-украински". А ведь город не просто древний - богатейший! Пусть не хранится береста в киевской земле, да пергамент мог бы...
Порахуйте скільки разів Київ, спалено та пограбовано, починаючи від андрюхи боголюбсткого...
Невстранец
05.02.2007, 13:46
Порахуйте скільки разів Київ, спалено та пограбовано, починаючи від андрюхи боголюбсткого...
Интереснее, какие выводы Вы из этого делаете. :) Реально это как раз объясняет наличие в нём хоть какого-то украинского элемента (заселялись из окрестных сёл).
Точно так же после массового заселения окрестностей Москвы рязанскими, черниговскими и волынскими крестьянами на рубеже 13 - 14 веков с каждым нашествием и сожжением Москвы в ней увеличивалось их влияние.
После Батыева нашествия и сам Киев, и его окрестности долгое время были полупустыми. А места хорошие... земли плодородные...
Доброчин
05.02.2007, 14:19
Для мене, населення давнього Києва це і є мої пращури.
Невстранец
05.02.2007, 14:29
Для мене, населення давнього Києва це і є мої пращури.
Почему бы и нет...
З нового року (трохи пізніше) перейшов на українську.
Хто хоче у цьому факті переконатися, може знайти мене на одеському форумі і переглянути пости. До нового року українською не написав жодного, після - жодного російською.
Невстранец
05.02.2007, 16:48
Вот это я понимаю! Наш метод!!! :)
(а отчего "трохи пізніше"? Последствия возлияний? ;))
З нового року (трохи пізніше) перейшов на українську.
Хто хоче у цьому факті переконатися, може знайти мене на одеському форумі і переглянути пости. До нового року українською не написав жодного, після - жодного російською.
YOKO,
так тримати! :)
А я вже майже протягом року запитую все, що мене цікавить в київських аптеках, крамницях чи установах, українською. Раніше мені чомусь здавалося неввічливим запитувати українською людину, яка ось зараз розмовляє російською, тим більше якщо я знаю ту російську досконало (а за браком мовного середовища ще не так давно знала її чи не краще за рідну).
А потім я замислилася, що та російськомовна людина може теж знати обидві мови і залюбки поспілкується зі мною українською, може вона, як і я, лише чекає нагоди зустріти україномовного співрозмовника. А якщо і ні - то все одно зрозуміє мене, без сумніву. На випадок же її розгубленості і повного (ввічливого) нерозуміння, я зможу в будь-який момент повторити запитання чи прохання і російською. Але поки що не доводилося.
Навпаки, мені здається, що гарну незасмічену помилками мову приємно чути будь-кому незалежно від власного вибору мови спілкування.
Я взагалі то україномовний від народження, але як би це сказати...
Це щось накшталт того як розмовляє Вєрка Сердючка, суржик одним словом. Самі ж розумієте, з якого я регіону, яка ж тут щира українська може бути...
Але як і 99,99% україномовних одеситів, українською, чи точніше тим що від неї лишилося розмовляв тільки дома з дружиною.
Але так подумав собі, і кажу - "а якої власне мами?.."
С тих самих пір я по перше вдосконалюю свою українську мову в плані "чистоти" - я намагаюся позбуватися суржика і вживати літературні слова української мови, а по-друге поступово розмовляю українською там де раніше вживав російську. Наприклад на базарах, в магазинах, аптеках і т.д. Коли дружина телефонує завджи відповідаю українською де б не був, а не переходжу на російську, інтернет спілкування я також перевів виключно на державну мову.
Так що, далі буде. :)
Невстранец
05.02.2007, 18:35
Це щось накшталт того як розмовляє Вєрка Сердючка, суржик одним словом. Самі ж розумієте, з якого я регіону, яка ж тут щира українська може бути...
Бедняга... Вот искренне - не позавидуешь тому, кто вдруг (ещё того хуже - постепенно) осознаёт, что родители с ним в детстве разговаривали на неправильном, стыдном, что аж "как бы это сказать-то"... языке... :(
С тих самих пір я по перше вдосконалюю свою українську мову в плані "чистоти" - я намагаюся позбуватися суржика і вживати літературні слова української мови, а по-друге поступово розмовляю українською там де раніше вживав російську. Наприклад на базарах, в магазинах, аптеках і т.д. Коли дружина телефонує завджи відповідаю українською де б не був, а не переходжу на російську, інтернет спілкування я також перевів виключно на державну мову.
Так що, далі буде
А вот это (как уже и говорил) - правильно! ;)
Дядя Ваня
05.02.2007, 20:36
Бедняга... Вот искренне - не позавидуешь тому, кто вдруг (ещё того хуже - постепенно) осознаёт, что родители с ним в детстве разговаривали на неправильном, стыдном, что аж "как бы это сказать-то"... языке... :(
Возникает вопрос: какой же язык тогда РОДНОЙ?
Монархист
05.02.2007, 21:34
Але як і 99,99% україномовних одеситів, українською, чи точніше тим що від неї лишилося розмовляв тільки дома з дружиною.
Але так подумав собі, і кажу - "а якої власне мами?.."
Так що, далі буде. :)
Откуда ты милый???? И где таких в Одессе найти можно чтобы у них украинский от рождения был? Это что шутка такая идиотская или просто провокация???
Кстати какой диалект украинским языком считается? Киевский, Полтавский, Черниговский или Львовский?
Откуда ты милый???? И где таких в Одессе найти можно чтобы у них украинский от рождения был? Это что шутка такая идиотская или просто провокация???
Кстати какой диалект украинским языком считается? Киевский, Полтавский, Черниговский или Львовский?
а чого дивуватися, що в Одесі можуть бути україномовні громадяни? Ви ж не дивуєтесь, що у Львові російськомовні є... питання "звідки" ніколи не виникало?
Дядя Ваня
05.02.2007, 22:41
Понаехали! :eek:
P.S. Что в Одессу украиноязычные, что во Львов русскоязычные - ПОНАЕХАЛИ!
Степаныч
06.02.2007, 09:40
І чого на людину накинулися? Молодець! Вирішив - зробив! Судячи з постів, це людині подобається. YOKO, продовжуйте!
Бувають такі, бувають. :) Особисто знаю, наприклад, по літературному колу спілкування, одного україномовного з народження одесита, у котрого дружина - латишка, вона пише вірші російською, а він - українською. Не так давно дружина перші спроби пера українською зробила. Правда, той одесит працює редактором української газети, тому до гарної мови його рід занятть зобов'язує, але там швидше навпаки було: від мови до фаху. До речі, псевдонім літературний в інтернетному Літклубі був у нього "Курай" - назва степової рослини, що розповсюджена у одеських краях.
Монархист
06.02.2007, 11:39
Имея за своими плечами уже восемь поколений рождённых в Одессе, сам всю сознательную жизнь выезжая из Одессы не более чем на месяц (не считая службы в армии), украинский язык я слышал только в школе на предмете украинского, по телевизору (в том числе и во время СССР), на рынках от крестьян (и то не от всех), на вокзале и летом когда приезжали отдыхающие. И тут на львовском форуме узнаю что в Одессе большая (или какая там) группа украиноговорящих и что больше всего интересно именно Одесситов, а не приезжих. Наверное мы о разных городах говорим.
И если вам не сложно просветите какая украинская газета издаётся в Одессе, признаюсь даже не представляю. Но делаю вывод что это одна из «правильных» газет которые по разнарядке распихивают в госучреждения.
Монархист,
Гаразд, я спробую сконтактувати з тією людиною і пізніше розповім Вам про періодику, яка виходить в Одесі українською.
А те, що є такі одесити, котрі вдома за зачиненими дверима в колі сім'ї спілкуються українською (ну, нехай з домішками суржику), то я не дивуюся. Саме тому не дивуюся, що сама так жила з дитинства.
Не в кожного мешканця зрусифікованого міста стане певної в хорошому сенсі слова зухвалості розмовляти з Вами, наприклад, українською, якщо одразу зрозуміло що Ви на неї відповідатимете російською. Якщо вже сформувалася більшість, то вона мимоволі тисне на меншість і та пливе за течією. І чим більше поколінь минає - тим далі за течією.
(Непересічних особистостей не стосується. :) )
Молодий чоловіче, мушу відкрити тобі страшну правду, не всі розмовляють в Одесі як ти. ;) Ага, тяжко повірити, розумію.
Всі ж "по умолчанию" якою б вони мовою не говорили з новим співрозмовником російською розмовляють. Та й між собою теж російською, якщо не наодинці. Але чи замислювався ти, що дома люди розмовляють не обов`язково так як в маршрутці чи на роботі. ;)
Я живу в Аркадії на розі Морського перевулка та Каманіна, це якщо ти сумніваєшся в моїй "одеськості" Доречі, можеш знайти на одеському тенетовському форумі мій одноіменний аккаунт, або ж взагалі подивитися на україномовних одеситів. Ту ж Ірисю наприклад. Тіх навіть хто не тільки виріс, а й народився в Одесі, ще й хто зна в якому поколінні одесит. А для тебе це дивина ще та, як я розумію. :)
Ти краще скажи, який діалект вважається російською мовою?
Вологодський? Уральский? Краснодарский? Московский? На півдні Росії взагалі ледь не як на Україні розмовляють. Так що залишимо ці риторичні питання для тих кому вони справді цікаві. ;)
Невстранец
06.02.2007, 13:01
Монархист,
Гаразд, я спробую сконтактувати з тією людиною і пізніше розповім Вам про періодику, яка виходить в Одесі українською.
А те, що є такі одесити, котрі вдома за зачиненими дверима в колі сім'ї спілкуються українською (ну, нехай з домішками суржику), то я не дивуюся. Саме тому не дивуюся, що сама так жила з дитинства.
Не в кожного мешканця зрусифікованого міста
Фрезия, Фрезия... :rolleyes: Ну ладно, "Киев русифицированный" - это хоть полуправда (реально при этом он просто был деполонизирован, а не деукраинизирован, и было это в 19-м веке, а не в 20-м), но Вы уже и до Одессы дошли... :D :D :D Уже и Одессу "русифицировали"... :confused: Украиноговорящей-то она была, надо понимать, буквально незадолго до своего основания? :eek:
:D :D
Невстранец
06.02.2007, 13:07
Вологодський? Уральский? Краснодарский? Московский? На півдні Росії взагалі ледь не як на Україні розмовляють. Так що залишимо ці риторичні питання для тих кому вони справді цікаві. ;)
На это вопрос я могу Вам ответить. В настоящее время русским языком считается литературный русский язык, включивший в себя особенности многих диалектов если говорить о словарном составе. Грамматика и произношение киевско-московские.
Невстранец,
а що - хіба хуторів з хатами-мазанками навколо Одеси не було? ;) Були-були. І хто ж там жив, цікаво.. :rolleyes:
Та чого там - смійтеся на здоров'ячко, але ж бачите що то одна і та сама історія: місто засноване.. ну, в цьому випадку хтозна ким, чи не давніми ще греками у якості портового містечка, в сучасності у більшості своїй російськомовне, зате продукцію на ринки постачають навколиші аборигени. :D :D
Невстранец
06.02.2007, 13:42
Невстранец,
а що - хіба хуторів з хатами-мазанками навколо Одеси не було? ;) Були-були. І хто ж там жив, цікаво.. :rolleyes:
Всегда рад помочь :)
"По европейским меркам Одесса является молодым городом. Она была основана Екатериной II в 1794 году, стране был нужен порт на Черном море для расширения связей с Европой. Когда-то на месте сегодняшней Одессы располагалось древнегреческое поселение, затем здесь жили крымские татары. Их сменили турки-османы, основавшие крепость Хаджибей, которая была захвачена русскими войсками в 1789 году. В 1795 году Хаджибей переименовали в Одессу - по имени города Одессос, существовавшего в античное время на Черном море."
:)С нетерпением жду, когда Вы улыбнётесь и скажете:
"а що - хіба хуторів з хатами-мазанками навколо цього Хаджiбею чи давньогрецького хутора не було? ;) Були-були. І хто ж там жив, цікаво.. :rolleyes:
"Но ведь Адам и Ева что-то ели... Ели-ели... Значит, рядом с эдемом были каие-то хуторы, мазанки..." :) А что... Наверняка были!
Вот, чей-то сайтик с очень неплохим, кратким и политкорректным по отношению к Украине и всему украинскому очерком истории основания Одессы.
http://lavita-odessita.narod.ru/odessa.html
Увы, о былой когда-либо украиноязычности города и там ни слова :( Понимаю, что не может быть, понимаю... :)
Ось знову суперечки, на цей раз на тему Одеси. А про основне , так би мовити корінне одеське населення щось я так і не почув. Так що не будемо говорити, хто прієзжіє. Може українці прієзжіє, але і росіяни не менш...
Забавно, не люблю вмешиваться в чужие споры, но ув. Невстранец, слишком уж вы сюморили по поводу киевско-московского диалекта России. Про киевский промолчу - воля ваша, а вот московский, к счастью, не оказал значительного влияния на звучание русской речи.
Невстранец
06.02.2007, 14:21
Забавно, не люблю вмешиваться в чужие споры, но ув. Невстранец, слишком уж вы сюморили по поводу киевско-московского диалекта России. Про киевский промолчу - воля ваша, а вот московский, к счастью, не оказал значительного влияния на звучание русской речи.
Это поверхностное суждение :) Московский диалект, к счастью, не ограничивается растянутым и акцентированным "а" вместо безударного "о". Сам же он в своё время сформировался под сильным влянием киевского (а тот - не без литвинов (белорусов)). Долго это, с нуля-то начинать... Простите за оффтоп, сударь ;)
Невстранец, вы правы, это поверхностное суждение, правда не более поверхностное чем ваше... В данном случае имелось ввиду "С Масквы с пасада с аващнова ряда" не больше. Впрочем и булошная с прачешной тоже не прижились...
Невстранец
07.02.2007, 11:53
А Бох прижилось. Здесь не место для погружения в глубины русского языка, но если Вы запишете себя на магнитофон и послушаете, то скорее всего услышите именно "С Масквы с пасада с аващнова ряда" :) Разве что, не "с Маасквы", а просто "с Масквы". ;)
Впрочем, может, я не прав и Ваши предки - Новгородчи, ногама дотопамши до Югры - тады ой. :) Уважал бы в этом случае Ваше упорство в "окании" как у предков... Но это вряд ли...
Как юристу, Вам не составит труда при желании быстро найти в инете подходящую Вам (и вызывающую именно Ваше доверие) литературу по формированию произношения в русском языке. :) Сенсационные результаты, свидетельствующие об одесских его корнях приведите в оффтопе, пожалуйста.
Товариші, вам не здається, що мова йде про інше?
Офтоп - це страшний кримінал. :)
Невстранец
07.02.2007, 13:24
Намана?! А кто про российские диалекты речь завёл? :)
Да прав, прав.
Ievar: Ежели всё-таки решите продолжить разговор - прошу на "Справжнє обличчя Росії." http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=35523#post35523
Там в связи с уходом основных патриётов, тему начавших и питавших, в отдельную сек...цию инета, тема чахнет. Из пайпая продолжатель дела ихнего не ахти, он пока сформулирует позаковыристей, народ уж спать ложится... ;) А интересанты есть по-прежнему (да и хозяева почитывают) так что, может, оживим :)
Монархист
07.02.2007, 19:12
Молодий чоловіче, мушу відкрити тобі страшну правду, не всі розмовляють в Одесі як ти. ;) Ага, тяжко повірити, розумію.
Всі ж "по умолчанию" якою б вони мовою не говорили з новим співрозмовником російською розмовляють. Та й між собою теж російською, якщо не наодинці. Але чи замислювався ти, що дома люди розмовляють не обов`язково так як в маршрутці чи на роботі. ;)
Я живу в Аркадії на розі Морського перевулка та Каманіна, це якщо ти сумніваєшся в моїй "одеськості" Доречі, можеш знайти на одеському тенетовському форумі мій одноіменний аккаунт, або ж взагалі подивитися на україномовних одеситів. Ту ж Ірисю наприклад. Тіх навіть хто не тільки виріс, а й народився в Одесі, ще й хто зна в якому поколінні одесит. А для тебе це дивина ще та, як я розумію. :)
Мой умудрённый (или старший) товарищ. Если вы так близки к Одессе то наверное к вам попали известия что одесситы считают себя народом (таким маленьким, гордым и притом весёлым). Основой этого народообразования является не только сам Город, но и культурно-ментальная специфика. В том числе и диалект присущий именно Одессе.
Исходя из этого могу посчитать что вы возможно и живёте в Одессе. Но сильно сомневаюсь, что вы одессит. Тому есть несколько причин, во первых так исторически сложилось что Одессу заселяли люди разных национальностей, но так как Город был частью Российской Империи то естественно переселенцы применяли именно русский язык. Специфика такого различая и дала особенность Одесского диалекта, при ассимиляции остающихся в Одессе. Кстати если вы житель Одессы то должны знать что попытка украинизации, Одессы, была предпринята ещё до войны и не к чему не привела. А из этого вывод в Одессе, пропольские течения были минимальными. Ваши заявления мне напоминают советское время, когда правительственные решения (современная украинизация) рассматривались чуть ли не национальным призывом и естественным побудителем к действию. Если вы пытаетесь изображать из себя пятую колону, то думаю что свои 30 серебряников вы всё равно не получите.
Кстати поселения вокруг Одессы, если вы в курсе не в основном изначально были малорусскими, это были русские, немецкие, болгарские, греческие, молдавские и так далее поселения. От этого большинство одесской области говорит якобы на суржике, хотя что есть суржик это – вопрос политический а не этнический.
Монархист
Если вы так близки к Одессе то наверное к вам попали известия что одесситы считают себя народом (таким маленьким, гордым и притом весёлым).
Маячня ще та, доречі... :)
Як окремо взяте місто може вважатися народом?
Чи відомо тобі, що щороку з`являються тисячі нових одеситів, які перед цим жили в інших містах чи селах, а потім вону купують квартири і лишаються тут жити, то чи не одесити вони, чи іх діти, які у них народжуються?
І мова звичайно у них зовсім не обов`язково буде російською, чи не так? :)
То чим же вони будуть гірші за тебе, російськомовного?
Исходя из этого могу посчитать что вы возможно и живёте в Одессе. Но сильно сомневаюсь, что вы одессит.
Одесит, не сумнівайся.
Але народився в одеській області, а не в самій Одесі. Проте моїх діток, які дасть Бог у мене будуть, буду навчати на українській і українською ж з ними розмовляти. Що власне тисячі сімей роблять і зараз.
Кстати если вы житель Одессы то должны знать что попытка украинизации, Одессы, была предпринята ещё до войны и не к чему не привела. А из этого вывод в Одессе, пропольские течения были минимальными.
Ти настільки являєшся рабом своїх українофобських фантазій, що навіть
не можеш стриматися від того, щоб навмисне не плутати українське і польське. А українізацію про яку ти згадуєш мені відома і зводилося наприклад до того, що в книжному магазині насильно впарювали українську книжку, якщо хочеш купити російську. Так, справді страшна українізація. :)
Ваши заявления мне напоминают советское время, когда правительственные решения (современная украинизация) рассматривались чуть ли не национальным призывом и естественным побудителем к действию.
Не можу коментувати, бо не знаю про що саме йдеться.
Які заяви маються на увазі?
Если вы пытаетесь изображать из себя пятую колону, то думаю что свои 30 серебряников вы всё равно не получите.
А це вже базар за який треба відповідати...
30 срібників - це свідотство про зраду. А "п`ята колона" - це ті, хто якраз борються з власною державою з середини.
То ж скажи мені будь ласка, кого я зрадив і чи причиняє шкоди державі спілкування державною мовою, яка являється ще й рідною?
Кстати поселения вокруг Одессы, если вы в курсе не в основном изначально были малорусскими, это были русские, немецкие, болгарские, греческие, молдавские и так далее поселения. От этого большинство одесской области говорит якобы на суржике, хотя что есть суржик это – вопрос политический а не этнический.
Не "якоби", а дійсно, одеська область переважно розмовляє поганою українською, тобто суржиком. То ж не єдиною Одесою животіємо.... Навколо Одеси куди не кинь більшість україномовних.
Монархист
08.02.2007, 22:39
YOKO
Блеклый ты мой. Из всего что тут написано ясно одно что ты действительно не одессит, а … из области. Уверяю тебя твои дети , если они будут, будут говорить на русском как уже говорят мои. А дома будешь учить чему вздумается и как вздумается, только не забывай что дети жестоки и когда твои возможные отпрыски выйдут на улицу у них могут возникнуть трудности со сверстниками в ходе общения.
Говорить что под Одессой большинство украино-говорящих мягко говоря лож. Так как и русских и болгарских , молдавских и гагаузских, потомков староверов и черноморского казачества, а также поляков и немцев очень и очень хватает, но если в твоём селе и используют некую языковую смесь это не говорит что оно украинское, так как украинец это в первую очередь ополяченный окатоличеный (униаты в том числе) русский, а диалект если при небольшой схожести приписывать сразу к украинскому то большая часть России будет в украинцы записана.
По поводу жертвы пропаганды, дело в том что современная власть наследует и развивает именно большевистскую национальную линию. Так что кто из нас жертва это вопрос.
Но не это главное, ты не одессит по простой причине ты не любишь этот Город, ты просто в нём живёшь и для тебя где жить всё равно просто Одесса оказалась рядом. Завтра подвернётся тёплое место в Киеве или Львов и ты будешь таким же киевлянином или львовянином как и одесситом.
Viktoria Jichova
08.02.2007, 23:14
А Монархіст розмріявся.. та до весни ще трохи далеко.. І кицьки ще не м´явчать під вікнами..;) :p
А Монархіст розмріявся.. та до весни ще трохи далеко.. І кицьки ще не м´явчать під вікнами..;) :p
Вікторія, вони взагалі є нацією мрійників. Як казав Тарас Григорович, шукають, "чи нема іще країни, щоби взять у домовину".
Але дивна логіка. Якщо ти розмовляєш по-українськи, ти не маєш право бути одеситом. До речі, я мабуть був дуже lucky, бо всі одесити, яких я зустрічав, дуже непогано говорили по-українськи. Правда, майже всі були євреї.
Монархист
Блеклый ты мой.
Аргументи я вже бачу в тебе закінчилися яскравий ти мій. :)
Лишилися одні образи?
Из всего что тут написано ясно одно что ты действительно не одессит, а … из области.
Так, родом із області, я з цього таємниці ніколи не робив.
Але зараз я одесит, у якого ни на йоту не менше прав на любов до "перлини у моря". Бьюся об заклад, що хтось із твоїх дідів, також колись приїхав до Одеси, а не народився в ній. Ак власне і в абослютній більшості мешканців міста.
Уверяю тебя твои дети , если они будут, будут говорить на русском как уже говорят мои.
Штірліц ніколи не був такий близький до провалу...
ВЖЕ говорять російською кажеш? :) А якою ж вони розмовляли до цього цікаво?
А дома будешь учить чему вздумается и как вздумается, только не забывай что дети жестоки и когда твои возможные отпрыски выйдут на улицу у них могут возникнуть трудности со сверстниками в ходе общения.
Які такі труднощі?
Я наприклад не знаю про такі нічого. Не знає про такі труднощі нічого і моя знайома журналістка, яка НАРОДИЛАСЯ І ВИРОСЛА В ОДЕСІ, як і її батьки і розмовляє українською. :)
Це теж "неправильна одеситка"? Можеш пошукати на одеському форумі Ірисю, мова наразі про неї йде.
Говорить что под Одессой большинство украино-говорящих мягко говоря лож.
Ну по перше "ложь" пишеться з м`яким знаком на кінці, це я тобі як насітєлю язика нагадую, а по-друге, ніхто не заперечує ні молдавської, ні болгарської, ні гагаузьської мови, що широко розповсюджені в Бесарабському краї, я мав на увазі лише те, що Одеса - це самий російськомовний населений пункт на усьому півдні країни, а навколо повно тих, де розмовляють українською. Візьми той же Овідіополь, 20 хвилин від міста, який доречі куди старіший за Одесу, там розмовляють українською.
Но не это главное, ты не одессит по простой причине ты не любишь этот Город, ты просто в нём живёшь и для тебя где жить всё равно просто Одесса оказалась рядом.
Шановний українофобе, в котре прошу тебе не узурпувати право на любов до Одеси, я її люблю не менше за тебе, якщо не більше.
Смішно виглядають твої спроби постійно мене у чомусь звинуватити, як то: у зраді, в нелюбові до Одеси і т.д. і т.п. лише через те, що я розмовляю українською РІДНОЮ мені мовою. :)
Я вже не говорю про такі банальні тупізми які ти собі дозволяєш по типу:
украинец это в первую очередь ополяченный окатоличеный (униаты в том числе) русский
Я до твого відома є православним хритиянином, що кожної неділі ходить до церкви, дотримується посту і таке інше, тобто до храму не ходжу лише 2 рази на рік, перший щоб воду посвятити, а другий на Різдво, як це часто буває. Та й польською я і слова не знаю.
А ще, хотів би тебе попросити, щоб ти не дискридитував наше славне і чудове місто. Я не хочу, щоб жителі інших міст вважали, що всі одесити - це вузьколобі і агресивно налаштовані українофоби які жовчю стікають коли чують українську.
Соромно за тебе, чесне слово. Одесити - це миролюбиві і гостинні люди, а ти навіть сюди, на львівський форум прийшов лише для того, щоб сваритися і качати свої імперські права.
Класно. YOKO моє шанування :)
Цікаво виглядає - два одесити сваряться на Львівському форумі... афігеть!
Класно. YOKO моє шанування :)
Цікаво виглядає - два одесити сваряться на Львівському форумі... афігеть!
Дякую, а свариться лише один одесит - Монархист. Сварки урівнюють розумних і дурних, тому я їх і уникаю.
Сварки урівнюють розумних і дурних, тому я їх і уникаю.
+1
хороша цитата...
Дякую, а свариться лише один одесит - Монархист. Сварки урівнюють розумних і дурних, тому я їх і уникаю.
Йоко, з нього такий монархіст як з мене Папа Римський. Типовий совок і українофоб.
Пересвет
11.02.2007, 13:56
Кто бы говорил про фобию господин дантист. Сколько стоит ненависть к России, Украине в австралийской валюте?
Пане полковнику!
Мій батько помер у 2000р.
А вірш про японців склав десь у 90-х.
Дуже приємно, що батькові вірші живуть.
Ми - з Петриківки. А японцям подобається наш петриківський розпис.
Полковник
11.02.2007, 19:27
Пане полковнику!
Мій батько помер у 2000р.
Царствие Небесное! Вечная Память!
Полковник
11.02.2007, 22:01
Взаємно!:)
ДУРА????:eek:
П.С. Даже на бан согласен.
Степаныч
11.02.2007, 22:19
ДУРА????:eek:
П.С. Даже на бан согласен.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Извините, Полковник, но действительно смеялся до слез прочитав Ваше общение с ...:D
ЗЫ. Мартини, без бана?
Пане полковнику! Вибачте, що образила, я подумала, що ваша відповідь – початок розмови в чорному гуморі.
От тільки дивно, що на форумі про мову не знайшлось інших аргументів, крім російського «дура» і українського «пришелепкувата».
Пропоную львів'янам поговорити про гумор. Мені особисто дуже подобається одеський.
:)
Кобіта з Дніпропетровська пропонує львів"янам поговорити про одеський гумор у розділі присвяченому мовному питанню :rolleyes:
Мені Ваш гумор також подобається :) , от тільки чомусь ( :confused: ) модератори називають його оффтопом :o
Пересвет
12.02.2007, 18:12
Карина, Карина, Карина, Карина
девочка нимфетка по кличке Мальвина...
(с) Глюкоzа
Что же вы так Кариночка плохого мнения о Полковнике?
Гумор у вас тут... На грані фолу :)
Степаныч
13.02.2007, 06:23
Гумор у вас тут... На грані фору :)
Да молодА ишшо, наверное! :D
На сайті http://rulang.in.ua/ опитування щодо російської мови. Москалі забули запросити Львів, та радіють з результатів. Соромно... Укранську мову закопують живцем... і збираються закопати дуже глибоко. Дякуємо, "брати" росіяни та євреї.
Viktoria Jichova
13.02.2007, 12:07
Ну що тут можна сказати? Очікувана та передбачувана реакція російськомовних. А потім будуть звинувачувати в "українському націоналізмі". :D
Вона то може молода, але Полковник ніби не мальчік
Невстранец
13.02.2007, 13:33
На сайті http://rulang.in.ua/ опитування щодо російської мови. Москалі забули запросити Львів, та радіють з результатів. Соромно... Укранську мову закопують живцем... і збираються закопати дуже глибоко. Дякуємо, "брати" росіяни та євреї.
Ничего, Олег, тут на форуме тоже есть разные голосования - про НАТу, ещё всякие разные дела - донецких чего-то не запросили (кто сам нашёл - тот и нашёл) и сидят, радуются результатам... Весь интернационал ;)
Диалектика, однако.
Невстранец
13.02.2007, 13:34
Ну що тут можна сказати? Очікувана та передбачувана реакція російськомовних. А потім будуть звинувачувати в "українському націоналізмі". :D
Так они, вроде, уже. Не? :)
Так они, вроде, уже. Не? :)
Чаво?
Невстранец
13.02.2007, 13:46
Чаво?
Чаво-чаво... Вы по линку ходили? Там под голосованием комментарии... Звынувачувають, едрёнть :eek: :rolleyes:
Чаво-чаво... Вы по линку ходили? Там под голосованием комментарии... Звынувачувають, едрёнть :eek: :rolleyes:
Ытъ, ядрен-батон... А может ну их... в пень, а? :rolleyes:
Пересвет! Спасибо, Вы добрый человек.
Капитан! Вы отличаетесь умом и сообразительностью.
И вот, что получилось. Пришелепкувата дура Кобита ненароком боляче образила Полковника, у якого в цей час дуже болів зуб.
Військових у нас прийнято захищати.
Кращою зброєю завжди було влучне слово. Слова, як стріли полетіли на ворога. І влучали, влучали… прямісінько в десятку…
Не переймайтесь. Ваше слово дійсно влучило "в десятку", от тільки сусідньої мішені... А Полковник як старий воїн не любить промахів...;)
Менше з тим, проїхали і забули :)
Невстранец
13.02.2007, 15:36
Пересвет! Спасибо, Вы добрый человек.
Капитан! Вы отличаетесь умом и сообразительностью.
И вот, что получилось. Пришелепкувата дура Кобита ненароком боляче образила Полковника, у якого в цей час дуже болів зуб.
Військових у нас прийнято захищати.
Кращою зброєю завжди було влучне слово. Слова, як стріли полетіли на ворога. І влучали, влучали… прямісінько в десятку…
А ещё, если не затруднит, давайте перейдём в раздел "про це", мне хотелось бы у Вас поподробнее расспросить об... устройстве мишени... :rolleyes:
Liliyah Romanova
13.02.2007, 20:50
Всього проголосувало 631 чол.
Теж мені, об'єктивні результати.
Здрастуйте дорогие соотечественники! ДОКОЛЕ американо-жидо-массоно-ЦРУшно-бандеровская помаранчивая власть будит притеснять великый руссский язык? В великом исконно руссском городе Харькове я нигде не могу купить руссской книги. Великого Пушкина приходится читать в малоросссийском переводе.
Мою дочь в школе выгнали с новогоднего утренника за то что она пришла в какошнике! ДОКОЛЕ, товарищи, енто будит продолжаться?!
Слава Фофудье!!!
Здрастуйте дорогие соотечественники! ДОКОЛЕ американо-жидо-массоно-ЦРУшно-бандеровская помаранчивая власть будит притеснять великый руссский язык? В великом исконно руссском городе Харькове я нигде не могу купить руссской книги. Великого Пушкина приходится читать в малоросссийском переводе.
Мою дочь в школе выгнали с новогоднего утренника за то что она пришла в какошнике! ДОКОЛЕ, товарищи, енто будит продолжаться?!
Слава Фофудье!!!
Талалаешник.:cool:
Viktoria Jichova
14.02.2007, 01:16
Слава Фофудье!!!
Якщо це жарт - то якийсь своєрідний надто..:D
Це не жарт, а гірка правда! Я ось в свій час вирішив брати уроки гри на балалайці. Поїхав в Харків, хотів купити, а мені кажуть - та що ти, тут дньом с огньом... Краще і не згадуй - а то посадять.
Viktoria Jichova
14.02.2007, 02:21
Це не жарт, а гірка правда! Я ось в свій час вирішив брати уроки гри на балалайці. Поїхав в Харків, хотів купити, а мені кажуть - та що ти, тут дньом с огньом... Краще і не згадуй - а то посадять.
:D :D :D
Обтрусившись від вчорашнього бруду (бруд до бруду вже й не пристає), після вчорашнього інтиму з Невсранцем хочеться скласти привітання. Допоможіть перевести на російську сполучення «любов і кохання» і на українську «мечты и грезы».
levandivka
14.02.2007, 09:33
Чому "надто"? Кльова Фофудья!:D
Степаныч
14.02.2007, 09:56
Цікаво читати... Люди, які захищають українську мову, вважають, що вони мають на це право. І в той же час позбавляють цього права людей, які захищають російську. Де логіка?
Цікаво читати... Люди, які захищають українську мову, вважають, що вони мають на це право. І в той же час позбавляють цього права людей, які захищають російську. Де логіка?
Степанич, поділіться зі мною, від кого в Харкові треба захищати російську мову? Чи Ви не бачите, що тут люди трохи розумніші від ПР і сміються над цим їхнім постулатом.
А щодо української, то мабуть досить пальців на одній руці, щоб порахувати число тих, хто нею володіє в Харкові.
Памятаю, колись в часи студентства верталися з буд загону, зупинилися в Харкові, десь заговорили по-українськи. Люди почали дивуватися - "какіє-то іностранци прієхалі".
Степаныч
14.02.2007, 10:13
Степанич, поділіться зі мною, від кого в Харкові треба захищати російську мову? ... Люди почали дивуватися - "какіє-то іностранци прієхалі".
:) Поділюся, чом би й ні!:) Російськомовні громадяни України, яких за офіційною статистикою більше 40%, захищають своє право спілкуватися зі своєю державою своєю мовою.
У 70-х роках минулого століття я навчався в Кіровограді. Україномовне середовище. Так от, влітку приїздили на практику молоді люди із ЗУ. Ми їхню мову розуміли важко.
levandivka
14.02.2007, 10:14
<...> І в той же час позбавляють цього права людей, які захищають російську. Де логіка?
Чому?
Хіба хтось забороняє права захищати російську в Росії?:p
Степаныч
14.02.2007, 10:29
Чому?
Хіба хтось забороняє права захищати російську в Росії?:p
:D За логікою Вашого посту, в Україні таки забороняють?:eek:
Якщо це жарт - то якийсь своєрідний надто.
Та це ж вже класика. Невже не чули про фофудьїстів та не читали роман "Город Львов"?
Це ж було на форумі.
http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=14776
Гм, прямо над гілкою баннер "Ищешь лучшего?"
Такі ляпи зустрічаю не тільки в Інтернеті, але й в оффлайн рекламі.
Щоб захищати якусь мову її треба знати, а все інше - політика.
Мы, истинно руссские патриоты, выступаем против двуязычия!
Потому как никакого украинского языка нет! Российскими историками доказано, что так называемый "украинский" язык был создан в 40-х годах ХХ века бандеровцами, чтобы их не понимали русские разведчики. Разнообразные "твори" Леси Украинки, Франка, и т.д. - не что иное, как поздняя подделка, произведённая в сверхсекретных лабораториях ЦРУ. Как факт - крупнейшая библиотека малоросийской, с позволения сказать, литературы, находится в Торонто.
ДОКОЛЕ русским людям терпеть бандеровско-ЦРУшную "мову"?
Слава ФОФУДЬЕ!
Роман "Город Львов" це просто фантастика! Стиль просто неймовірний, прям як у російських новинах!
Полковник
15.02.2007, 00:49
Роман "Город Львов" це просто фантастика! Стиль просто неймовірний, прям як у російських новинах!
Роман?????
Это сколько страничек там? Томов сколько? Подписаться реально???:confused: :rolleyes:
Монархист
15.02.2007, 12:03
YOKO
Обижать, я тебя и не намеревался. Просто твои заявления о украиноговорящих одесситах меня вогнали в ступор. От тебя я это услышал в первые в жизни.
О том каким языком говорили мои дети. Есть легенда о царе Соломоне который пожелал узнать первоязык людей. Каждый рождённый говорит на этом языке. Намёк понятен?
Одесса не единственный южный город черноморского побережья. Есть такие города как Николаев, Южный, Ильичёвск, Запорожье, Харьков и так далее. Также малые населённые пункты которые якобы говорят по-украински (якобы некий исковерканный суржик по заявлениям русофобов), хотя это всегда был южнорусский говор.
О том что вы православный это не показатель. Если вы заметили то кроме начального польско-католического элемента, говорил и о дальнейшем развитии данной идеи со стороны большевиков, так как их целью (точнее целью руководящего органа) было развал России. Один из путей это расчленение народа. Так что первые голодоморы в 20 ых годах прошлого века связаны были именно с украинизацией.
И как жителя Одессы, попросил бы тебя, не определять наклонности и предпочтениях жителей Города.
Кстати о имперских амбициях. Если вы не в курсе Одесса (и другие русскоязычные) регионы оказались в составе Украины. В которой внутренняя политика является украинской, направленная на прямые и косвенные ущемления прав и свобод неукраинского населения. Но если вы против этого мнения, то как почему ведёшь себя как заправский оккупант? Пытаясь представить собственные стереотипы поведения как буквально правильные и единственно верные. Так что кто из нас обладает имперскими амбициями это вопрос. Я же не стремлюсь сделать из Западной Украина, некую копию Новороссии.
Тут ты угадал, часть моих предков из Приднестровья город Рыбница. Это потомки расселённых запорожцев получивших там земельные наделы. Так что даже с учётом что города строятся всё население любого города когда-то туда приехало даже в Рим. :)
Чому така низька "явка" львівян?
Покажіть це посилання всім знайомим, розсилайте по асі наприклад.
http://rulang.in.ua/index.php
Невстранец
15.02.2007, 14:24
Донецк-то как сурьёзно "против"! :) Эх, Вы, ещё бандитами их зовёте, "данецкими", "расийскомовными", а краще патриотов риднойи мовы и не сыскать оказалось! Правда, там похоже, не перепроверяется инфа по регионам. Какой хошь - такой и ставь... :) :)
Але в контексті виниклої на той час дискусії щодо статусу мов і шефові жандармів Долгорукову, і київському генерал-губернаторові Аннєнкову стало цілком зрозуміло: поява такого перекладу євангелія на українську мову стане надзвичайно сильним аргументом на користь «українофілів».
У листі-доносі з Києва (гадано — з кола Юзефовича) до князя Долгорукова від 2 березня 1863 року писалося: «Они (українці. — М. С.) затеяли дело сверху и состряпали следующее умозаключение: «Если нам удастся выхлопотать переводы Святого Письма на полупольськом наречии малоруссов, дело наше будет выиграно; затея наша на первый взгляд невинна и даже благородна — авось поймаются, там уже к этому крепкому камню не трудно будет пристроить обособление языка, потом жизни, потом национальности. (...)
Мы считаем излишним доказывать, что перевод Слова Божия на жалкое малорусское наречие есть затея политическая, менее всего имеющая в виду сделать Священное Писание понятным для простого народа... Умоляем Ваше Сиятельство употребить все, чем только Вы можете располагать, чтобы защитить нашу Святыню от поругания, а отечество от распадения и опасного раскола».
Секретним циркуляром графа Валуєва від 8 липня 1863 року передбачалося: «Сделать распоряжение, чтобы к печати дозволялись только такие произведения на малороссийськом языке, которые принадлежат к области изящной литературы, с пропуском же книг на малороссийском языке как духовного содержания, так и учебных и вообще назначаемых для первоначального чтения народа приостановиться».
повний текст (http://cerkva.info/2006/09/01/bible.html)
Вже живемо у різних країнах, а все ще туди тягне до імперії з общеппанятним. "Все у минулому" як на тої картині Максимова, так Педро?
Опитування, навіть не дивився, бо вважаю не репрезентативним та провокаційним. Невстранцю. Я провів опитування тут у гілці про НАТО. Так навмисно донеччан не запрошував. А як це можна зробити? Хто заходить на форум - той голосує. Я навіть не маю заперечень проти того вже, що проголосували проти московити. Дехто по 2 рази під різними нікамі.:) Все це маячня. Все одно будемо в НАТО!:D
Погоджуюсь, пане Полковнику. Город Львов мікророман (48 kb).
Але цього обсягу достатньо дляч висвітлення цієї теми.
Що стосується NATO, то я за. А от Тягнибок зі своєю Свободою виступав проти. Принаймні на з"їзді у Харкові, де я був присутній.
І, як я вже торкнувся особи Тягнибока, то висловлю власну думку про нього. Я вважаю його провокатором, 5 колоною. Чого варті його заклики вішати москалів на мітинґу на Говерлі під час виборів Президента України!
А слова Ірини Фаріон про розстріл харківських студентів за українську мову?! Та це ж наше ДОКОЛЄ! Сам Тягнибок проіґнорував мою записку з проханням надати детальну інформацію про цей випадок.
тягнибок — керівник всього того, що залишилося після розвалу снпу, зліплено у свободу....
хоча, з двох радикальних українських партій лишилася тільки одна....
княжна Дарья
17.02.2007, 01:48
Ну не знаю, лично я научилась читать и писать по-украински именно в Харькове.Не могу сказать, что весь Харьков говорил по-украински, но кто хотел имел эту возможность.И книги были на украинском языке. Лично я читала Панаса Мирного на украинском. Марко Вовчок тоже по украински, а Ивана Франко, ну просто по русски читать не интересно. как и Тараса Шевченко Вообщем считаю, кто хотел выучить украинский имели такую возможность, но очень многие приезжали из сел и сами коверкая русский с украинским разговаривали, так это была их воля, а не приказы "сверху". Мои пробабки жили в России и не знали русского языка, так что им запрещали говорить по русски? Просто модно было говорить только по английски или по французски. Никто не запретит говорить и мыслить человеку на том языке, который ему ближе.
По-перше, далеко не половина, а близько 30%
По друге, багатьох росіян заселили під час Голодомору, а українців винищували і вивозили ешелонами: от і маємо. А тепер ми їм за це ще й подякуємо - мову їм, привілеї, так виходить за вашою логікою?
А Ви знаєте скільки на Україні євреїв? А як вони попросять запровадити іврит?
Тільки не ясно, чому в Росії, яка без варіантів поліетнічна держава, тільки одна державна мова.
А на Барабашова і на Троєщині введемо фєню як офіційну мову.
Читатель_Обкома
17.02.2007, 16:31
А Ви знаєте скільки на Україні євреїв? А як вони попросять запровадити іврит?
Я думаю....что очень мало...все они уже д-а-а-авно на земле обетованной...
А с другой стороны...хай просЮть..Вам чо жалко что ли?
Кому надо...тот и державный выучит!
:rolleyes:
Тільки не ясно, чому в Росії, яка без варіантів поліетнічна держава, тільки одна державна мова.
Тю....а Вы хиба не знает,что в каждой республике,есть второй региональный язык...и ниччо...поживают... даже не кашляют...
Я вот помнится в свое время поездил по командировкам...так в каждой республике...даже в автономной...было свое вещание,свои газеты,свои школы... где тоже вроде и русский преподавали...а все равно основная масса учеников ни бельмеса по русски не понимала...:cool: .
Тю....а Вы хиба не знает,что в каждой республике,есть второй региональный язык...и ниччо...поживают...
Я про державну, а не про регіональну. Читайте уважніше.
Полковник
17.02.2007, 20:35
.
Я про державну, а не про регіональну. Читайте уважніше.
Вам же уже НОРМАЛЬНО НЕОДНОКРАТНО отвечали - в Татарстане, например, по-татарски и вывески и делопроизводство, и изучение языка в школе.... В Ленинграде или Липецке на фига татарский вводить???:mad:
В Ленинграде или Липецке на фига татарский вводить?
Ну а я про що?!
А набіса російська у Львові чи Франківську?
Дядя Ваня
17.02.2007, 21:58
Э-э-э-э-э... простите... а кто-то разве навязывает?
кто хотел имел эту возможность.И книги были на украинском языке.
а Ивана Франко, ну просто по русски читать не интересно.
Знаєте, за совецької влади в Харкові справді було більше українських книг. Просто все "Націоналістичне" з них вилучали і писали передмову, у якій йшлося про те, як розуміти цю книгу. Он як "Кобзар" скоротили. Спробуйте зараз у Харкові знайти укр. книгу, яка не входить до шкільної програми.
В бібліотеці свого універу хотів взяти Хвильового, а він був лише в російському перекладі (я серйозно!). Стуса знайшов тільки в Ніжині. Звичайно, можна замовляти книги інтернетом, що і доводиться робити.
Книжковому бізнесу не цікава українська класика.
Якщо хтось знає, де можна купити або закачати Миколу Зерова, будь ласка, напишіть. Буду вдячний.
а кто-то разве навязывает?
Так! Як розуміти ініціативу ПР про запровадження ромсійської як другої державної по всій Україні?
Дядя Ваня
17.02.2007, 22:09
Нормально понимать. Как объединяющую инициативу.
Сприймати як спокусу несвідомих виборців нездійсненним. Чим же ще їм памороки забити? Ще намагаються посіяти розбрат роздмухуванням цинічної кампанії супроти визнання УПА.
Дядя Ваня
17.02.2007, 22:52
Циничная кампания за признание УПА не раздувает "розбрат"?
Степаныч
17.02.2007, 23:18
Сприймати як спокусу несвідомих виборців нездійсненним. Чим же ще їм памороки забити? ...
І хто ж визначає - цей свідомий, отой несвідомий? Ви?:cool:
княжна Дарья
17.02.2007, 23:54
Мафия! Если нет какой-то книгеина прилавке магазина- зайдите в библиотеку им Короленко / если она еще так называется/ там есть ВСЕ! А в курилке можно и с интересными людьми поговоритью Попробуйте
Сприймати як спокусу несвідомих виборців нездійсненним. Чим же ще їм памороки забити? Ще намагаються посіяти розбрат роздмухуванням цинічної кампанії супроти визнання УПА.
Абсолютно точно!
Але тепер навряд цей трюк їм вдасться. Новими тарифами вони втратили головну масу електорату - прихильників дешевої ковбаси. Бо без дешевої ковбаси і рускій язик нє в радость.
А до УПА на Сході мало кому є діло. День-два поговорили і забули.
Лишився останній аргумент - За Росію проти NATO.
І хто ж визначає - цей свідомий, отой несвідомий? Ви?:cool:
Свідомого виборця на маячню не купиш.
Я вибачаю підтримку ПР тільки наступним категоріям:
росіянам
людям, що мають родичів у Росії
дєрібанщикам і хабарникам
Не тому, що ставлю росіян в один ряд з ворюгами, а тому, що ворюги орієнтували свою виборчу програму під Москву.
росіянам
дєрібанщикам і хабарникам
Не тому, що ставлю росіян в один ряд з ворюгами, а тому, що ворюги орієнтували свою виборчу програму під Москву.
Свідомий виборець? :)
Це для нас розкіш! ! Цього поки тут нема й бути не може, тому що "виборець" - це коли є вибір, а "свідомий" поки що має суто політичний зміст. Де ви бачили вибір? Вибори були, а вибору - ні, що й було доказано практикою.
А для того, щоб був його потрібно зробити. А щоб зробити потрібна єдність проти тих хто відібрав саму можливість вибору, поступово перетворюючи народ у бидло. Ось де потрібна свідомість.
Наступ ведеться інтернаціональний (бо їм потрібні тільки:) влада та гроші), тому і опір повинен бути інтернаціональним.
Майк, я вже дуже давно не був в Україні тож не розумію, чому люди так голосують? Звичайно, вибору і не так багато... Як росіяни кажуть, хрєн рєдькі...
Але, чому східна Україна обовязково мусить вибирати між ПР і комуністами? До речі і керівництво НУ і БЮТ є східняки. І ось тепер я думаю, ПР набере менше, а комуністи більше. Невже ж в народу їх "смекалка" на цьому закінчується. Чи то відрижки совка? Мов, ми далжни...
levandivka
19.02.2007, 09:27
<...>Вибори були, а вибору - ні, що й було доказано практикою.
А для того, щоб був його потрібно зробити. А щоб зробити потрібна єдність проти тих хто відібрав саму можливість вибору, поступово перетворюючи народ у бидло.<...>
Хм-м-м...:confused:
Та немає і не буде в "обозрімом будущєм" у нас вибору: маємо ніяких депутатів (що НУ, що БЮТ, що ПР), ніякий КС, ніяку прокуратуру, ...можна перечисляти до рівня прибиральниці. І йти нам до того "ВИБОРУ" до-о-овго-о-о...:(
Але немає на то ради.:o
Степаныч
19.02.2007, 09:31
росіянам
...
Тоді найбільш несвідомими, абсолютно і беззаперечно є виборці, які підтримували "майдан" та "помаранчеві" сили.
Вибачення приймаю, хоча чесно кажучи ... м"яко кажучи не бачу причин вибачатися, та й навряд чи у Вас є права "вибачальника".:rolleyes:
мене не дивує використання "північно-східного діалекту" нельвів’янами, але чому російською користуються львів’яни на цьому форумі — не дуже зрозуміло...
Майк, я вже дуже давно не був в Україні тож не розумію, чому люди так голосують? Звичайно, вибору і не так багато... Як росіяни кажуть, хрєн рєдькі...
Але, чому східна Україна обовязково мусить вибирати між ПР і комуністами? До речі і керівництво НУ і БЮТ є східняки. І ось тепер я думаю, ПР набере менше, а комуністи більше. Невже ж в народу їх "смекалка" на цьому закінчується. Чи то відрижки совка? Мов, ми далжни...
Педро, а як ви голосували десь у 80-х? Цікаво за кого? :)
Вібір дійсно є, і я його бачу так - або за кого завгодно, або ні за кого.
мене не дивує використання "північно-східного діалекту" нельвів’янами, але чому російською користуються львів’яни на цьому форумі — не дуже зрозуміло...
Чому така увага до російської? Вивчати зібралися, чи що? :)
А, вы что никогда во Львове русскую речь не слышали? Чего тут удивлятся?:confused:
А, вы что никогда во Львове русскую речь не слышали? Чего тут удивлятся?:confused:
у львові російською говорять?!!
не може бути...
що, справді?...
я й не знав...
не може бути...
що, справді?...
я й не знав...
Пупере, а Ви що, дійсно не чули? :eek: Говорять, говорять, та ще й так, щоб на весь магазин, чи транспорт було чути! :cool: А потім на рос. форумах. чи рос. родичам такі анекдоти розповідають і людей лякають, що вони такі "прєтісньонниє за іспользованіє руссуого язика".....:rolleyes:
не може бути...
що, справді?...
я й не знав...
Пупер, в Львові говорять російською... і польською і англійською і італійською і навіть на суахілі.
Але нормальні жителі Львова звичайно розмовляють українською.
Я маю на увазі не зашорених, не зазомбованих жителів. Живучи в Львові навіть за часів СССР важко було "не знати" української мови. Але на 16 році незалежності для людей, які там народилися, прожили скажімо більше 10 років і не знати... на Кульпаркові є гарні спеціалісти...
Pedro
Але нормальні жителі Львова звичайно розмовляють українською.
Опа... как медицина далеко шагнула. Можем поставить диагноз только услышав речь? Напоминает одних "медиков" в одной стране в 30-40гг которые людям диагнозы ставили по национальности....ну все помнят чем они закончили:cool:
... на Кульпаркові є гарні спеціалісти...
Да.... на некоторых Кульпарковская оставляет неизгладимое впечатление, даже по прошествии стольких лет..... :D
New Shrek
20.02.2007, 13:18
мене не дивує використання "північно-східного діалекту" нельвів’янами, але чому російською користуються львів’яни на цьому форумі — не дуже зрозуміло...Та я би і на англійській з задоволенням!Но доцент был тупой....
Pedro
Опа... как медицина далеко шагнула. Можем поставить диагноз только услышав речь? Напоминает одних "медиков" в одной стране в 30-40гг которые людям диагнозы ставили по национальности....ну все помнят чем они закончили:cool:
Да.... на некоторых Кульпарковская оставляет неизгладимое впечатление, даже по прошествии стольких лет..... :D
Так залишає, тов. Карабас. Я колись там проходив курс психіатрії і уявіть, здав на відмінно.
По-друге, я довгий час жив напроти цього закладу, трохи ближче до тодішньої Терешкової.
А ситуація, про яку я згадав в попереднтому дописі в Англії називається "learning disabilities". Я не осуджую, може це справді якийсь стан такий, вибірковий.
Та я би і на англійській з задоволенням!Но доцент был тупой....
правила форуму не дозволяють...
ета так тіпічьна па-рускі - прійці в госці і насвінячіць...
дякуючи Богу, є ще російська інтелігенція.
Хм... Об Одессе и языке на Львовском форуме:rolleyes: Кстати Львов оч понравился! Оперный на наш похож:) Люди приветливые, кроме одного... Я, будучи во Львове, общался в основном на украинском. Так, як спокійно можу розмовляти українською. B один пожелой человек мне с усмешкой говорит: А вот колись мені один одесит кричяв "Не будет Одесса говорить на украинском, да и на русском не будет - у нас свой язык есть. Не даром ведь есть выражение "Как говорят в Одессе.."". От він програв мені - бо Одеса майже вся розмовляє вже давно українською... Чесно говоря я очень удивился... Да, например моя мама, из села, по телефону со своей сестрой говорит.. на суржике... Хотя на украинский этот язык не похож так же как и на русский:D Есть несколько людей (не Одесситы), которые специально говорят на украинском и не только дома...И детей отдают в украинские школы.. И даже пытаются следовать украинским традициям. И есть такие, которые печатают статьи и сидят в инете.. Порой высталяясь русскими и печатая всякие глупости... Зачем им это? Лично мне приятно, что во Львове говорят на украинском - это родной язык. А для Одессы родной язык русский (не Российский). Так уж сложилось... Не знаю как там в донбассе и т.д. Одессу знает все СНГ как минимум.. И улицы, и достопримечательности и колоритность жителей.
Всем доброты и чистоты!!! Давайте жить дружно и не надоедать один одному!
А то что Одесса заговорит на украинском, так это такая же нелепость, как то что Львов заговорит весь на русском:p На украинском у нас говорят приезжые в основном и их никто в этом не укпрекает. А говорить, что для Одессы родной язык украинский...так это глупо...
А то что Одесса заговорит на украинском, так это такая же нелепость, как то что Львов заговорит весь на русском На украинском у нас говорят приезжые в основном и их никто в этом не укпрекает. А говорить, что для Одессы родной язык украинский...так это глупо...
Цілком з вами згоден!
Але наразі, ви коментуєте слова мого опонента а не мої.
Він таким чином викривив, те що сказав я, що вийшло ніби я стверджував, що Одеса україномовна і взагалі це її рідна мова.
Єдине про що я казав, це про те, що одесити не всі російськомовні, а є ще немало україномовних. І це дійсно правда. Просто в публічних місцях ми розмовляємо звинайною для городян, загальноприйнятою російською мовою!
Та й не нав`язує ніхто нікому мову спілкування. Меня абсолютно байдуже, як зі мною будуть розмовляти, російською чи українською і до українською я ніког не силую. Просто так вже сталося, що воня є моєю рідною мовою, а я являюся одеситом. І подібна ситуація є типовою для немаленької кількості людей в місті.
зи. респект, за вашу виважену і миролюбиву позицію, але карму змінити не можу, бо боюся зробити навпаки. ))) Що треба натискати в таких випадках, зелений мінус, чи червоний плюс? )))
Невстранец
21.02.2007, 12:00
, але карму змінити не можу, бо боюся зробити навпаки. ))) Що треба натискати в таких випадках, зелений мінус, чи червоний плюс? )))
Нажимайте что хотите, главное, в открывшемся окошке не забудьте отметить нужный пункт "схвалюю" - "не схвалюю".
У дописі #62 на цій гілці обіцяла п. Монархіст дізнатися про періодику українською в Одесі. Спроба сконтактувати електронною поштою із знайомим одеситом-українцем (так і згадується класика з кінофільму "Формула любви": "не по пачпорту как Вы изволились выразиться.." :) ) завершилася телефонним дзвінком і його обіцянкою дізнатися про ситуацію з українською періодикою та написати докладно пізніш. Але оскільки вже минув тривалий час, то дозволю собі поки що передати його першу, телефонну, реакцію: в Одесі з вартісних українських періодичних видань за його словами є лише дві газети: двомовна (укр.- рос.) у котрій він і працює і ще одна муніципальна якась. М-да.. наразі видно шалені темпи українізації в місті.. :)
Тим не менш. Такими є факти.
Невстранец
21.02.2007, 16:29
в Одесі з вартісних українських періодичних видань ...
Такими є факти.
Не, такими есть оценки Вашего знакомого. Тем более, что народ в массе своей читает газеты, которые у сотрудника редакции "приличной" газеты приличными назвать язык не повернётся :) Так у нас, по крайней мере. Сомневаюсь, что там сильно по-другому :)
не може бути...
що, справді?...
я й не знав...
Моя перша зустріч зі Львовом: 4 ранку, Городоцька, купка людей з пивом і конкретна московська лайка.
Моє вражіння: опа! А де бандерівці?
11 ранку, зі знайомою заходжу до магазину, лунає російська попсня.
Я спантеличений. А що це з неї досі борща не зварили?
19 година, маршрутка, звичайно - шансон.
Мені починає здаватися, що я в Харкові.
Моя друга зустріч зі Львовом: 5 ранку, Личаків, двоє чіпляються фразами тіпа ей ти іді сюда. Все-таки вдалося втекти.
Ну а який порядний львів"янин буде вештатись о 4-5 ранку вулицями?
Доволі часто у Львові чув русизмию. Львів"яни, стережіться суржику!
А в Харькове тем временем митинг - Добкина с его тарифами посылают, правда в основном не на том языке, тут промашка вышла, ну, так уж получилось... :)
А в Харькове тем временем митинг - Добкина с его тарифами посылают, правда в основном не на том языке, тут промашка вышла, ну, так уж получилось... :)
Ну чогож, ми кричали "Добкіна геть", "ганьба". А "НУ" і БЮТ таки справді російською гасла писали.
Але який приклол вийшов!
Ми подавали заявку по мовному питанню, але не отримали підтримку з боки КУНу, Пори, та ін. і не стали розгортати плакати за мову (кілька штук роозвернули і невдовзі звернули). А регіонали, дізнавшись про мовну заявку, прислали свою артилерію і вони розпиналися за русский язык. Ні в тин ні в ворота! Ми за тарифи, а вони за язык. І всі побачили звичайну спекуляцію.
Привіт всім! Я - новачок, але в цій темі бачу що, кожний тягне ковдру на себе. Як би ви там всі не розмовляли, хоч по китайськи, чи на мові племені папуа, та в Україні мова українська є державною і її треба знати. Навіть слово не те - треба, правильніше буде - її престижно знати всім, хто проживає в Україні і поважає Україну.
Степаныч
25.02.2007, 13:12
... правильніше буде - її престижно знати всім, хто проживає в Україні ...Новачок то новачок, але сказав дуже мудру, хоча й очевидну річ. Дивно, що цього не розуміють як прибічники "російськомовності", так і "україномовності". Перші - на мою думку як мінімум тому, що цього не розуміють, як максимум - дійсно не поважають державу, у якій живуть. Другі - тому що як мінімум не розуміють, що "престижність" мови законодавством не забезпечиш, як максимум - ненАвидять усе російське. Але, як на мене, таких радикалів і там, і там абсолютна меншість.
И тут украинизация!Да знаем мы украинский, но хотим говорить на РУССКОМ!!!Чего не понятно?
Ну почему же про Львов забыли, это ж не закрытый сайт!Хотя хохлы всегда ноют!Приятно?
Еще раз повторяю я украинка, просто не понимаю таких как ты!Мы же постоянно проводим опросы по поводу украинского языка почему бы не провести по поводу русского?
Ну как же не называть вас националистами когда Вы так реагируете:москали закопали ридну мову!Да как же ее закопаешь? Тебе запрещают на ней балакать? нет!!!Ну и успокойся
Так и Вам не запрещают на русском "апщатса", чего Вы нервируетесь? :)
Так и Вам не запрещают на русском "апщатса", чего Вы нервируетесь? :)
Бідна людина.... Що ще можна сказати? :( Ана украінка, для нєйо радной рускій, а ви балакайтє на сваєй мовє.....:mad:
И тут украинизация!Да знаем мы украинский, но хотим говорить на РУССКОМ!!!Чего не понятно?
Непонятно кто вам именно мешает? Чё зря хотеть-то? Хочется, то ГОВОРИТЕ, ГОВОРИТЕ... Господи, какая проблема у человека:confused: :eek:
Новачок то новачок, але сказав дуже мудру, хоча й очевидну річ. Дивно, що цього не розуміють як прибічники "російськомовності", так і "україномовності". Перші - на мою думку як мінімум тому, що цього не розуміють, як максимум - дійсно не поважають державу, у якій живуть. Другі - тому що як мінімум не розуміють, що "престижність" мови законодавством не забезпечиш, як максимум - ненАвидять усе російське. Але, як на мене, таких радикалів і там, і там абсолютна меншість.
Другі не ненавидять всього російського, а хочуть, нарешті, в своїй хаті жити і розмовляти по-своєму, а не щоб їм диктували, як це має бути. :mad:
Полковник
01.03.2007, 22:52
Бідна людина.... Що ще можна сказати? :( Ана украінка, для нєйо радной рускій, а ви балакайтє на сваєй мовє.....:mad:
В печь, на палю?:confused:
Или может её в Гамерику выслать с Неньки????? :cool:
В печь, на палю?:confused:
Или может её в Гамерику выслать с Неньки????? :cool:
Нє, Полковнику, голодом виморити, як ваші собратья робили! :rolleyes: Нащо в Гамерику? В Рашу! Ви її з Путіним в рідні обійми приймете! Може й житлом московським за вірність поділитеся?:) В Гамериці ще англіцьку буржуйську треба вчити, а там у вас їй буде "істінно русская тєріторія"! :D
Полковник
01.03.2007, 23:37
Даша, приезжайте! Милости просим!
Полковник
01.03.2007, 23:55
Другі не ненавидять всього російського, а хочуть, нарешті, в своїй хаті жити і розмовляти по-своєму, а не щоб їм диктували, як це має бути. :mad:
Хм, а разве в Ваших хатах не дают разговаривать на Мове?:confused:
И что, диктанты заставляют писать?:confused:
Очень на пиндосов похоже!:mad:
Могут и родных деток от родного языка отучить!!!
Нет, нет, никакой Америки! Никогда!:cool:
Даша, приезжайте! Милости просим!
Чёт не едет...Видно, так притесняют...:D
Монархист
19.03.2007, 11:30
ну ясно, только Киев имеет культуру, а все остальные так ... наверное всем надо срочно приобщится к культуре и переехать жить в Киев.
Кстати что по вашему обозначает наличие культуры? Или это прерогатива проживания в городе Киеве?
Російка мова це мова національної меншини.Як ви думаєте???
Російка мова це мова національної меншини
сумніваюся, що цих людей меншиною ми називати станемо. Хіба через 50-10 0 років, коли прийдуть часи свідомих українців. Може тоді, нарешті, будуть всі меншини рівні між собою. І росіяни будуть мати такі ж права як мадяри, румуни, поляки...
Полковник
24.03.2007, 00:09
Російка мова це мова національної меншини.Як ви думаєте???
Так, То правда!
Російка мова це мова національної меншини. Як ви думаєте???
Адназначна! Причом визде!
Люди! Та чого ви дійсно нервуєтесь?!!! Ніхто, з нормальних, тверезомислячих українців не проти російської мови, як такої, ніхто не буде ображати людину за те, що вона говорить іншою мовою. Але і ви будьте тверезі: оскільки є держава, в якій 70% населяють люди однієї нації (а не 50х50) існування в мові державного діловодства іншої мови національної меншини (17% населення) - неможливе!
Та й взагалі: з яких таких причин ви вирішили, що руска мова має переваги перед мовами інших національних меншин, що населяють Україну?
Степаныч
26.03.2007, 11:36
... існування в мові державного діловодства іншої мови національної меншини (17% населення) - неможливе!
Та й взагалі: з яких таких причин ви вирішили, що руска мова має переваги перед мовами інших національних меншин, що населяють Україну?
Звідки цифри? І взагалі, якщо проблема існує, потрібно провести референдум та й по всьому. І не переливати з пустого у порожнє.
Звідки цифри? І взагалі, якщо проблема існує, потрібно провести референдум та й по всьому. І не переливати з пустого у порожнє.
Степанич!!! та яка проблема?! звідки Ви взяли що вона існує?! хтось скаржився? чи то Ви просто політиків-"спекулянтів" наслухались, які не можуть підняти власного рейтингу ніяким іншим чином як робити скандал на порожньому місці?
Всі нормальні люди, де б вони не висловлювались (чи на форумах, чи на вулиці) в один голос говорять, що жодного дискомфорту не відчувають, і лише недолугі політики з мухи слона роздувають бездарно.....
І ще гіпотетично припускають, що раптом чомусь зараз рускомовним стане зле, тоді як в Україні державна мова українська вже 15 років і ніхто за всі роки не мав підстав скаржитись.
та й що може дати референдум, коли за партію регіонів і деяких інших політичних, фашистські-налаштованих сил (по типу провітренківських) проголосувало трохи більше 30% населення України, і з тих хто прогосував далеко не всі підтримують думку рускої мови як державної в Україні
Степаныч
26.03.2007, 15:43
Степанич!!! та яка проблема?! звідки Ви взяли що вона існує?! хтось скаржився? ...
От як раз сьогодні гілочку відкрили про засилля "ЯЗЫКА" на танцях з зірками. Так що, виявляється, не тільки політики цим переймаються, а й деякі форумляни.
http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=22885
Это с Одесского форума
http://forum.od.ua/showthread.php?t=32491
Сообщение от Пересипський
РАЗМЫШЛЕНИЯ «РУССКОГОВОРЯЩЕГО» УКРАИНЦА
Навеянные проходящей в Одессе акцией «Говорите по-русски!»
Я такой же как вы «русскоговорящий» украинец, каких в Одессе большинство, наверное, процентов 70.
Мне всю жизнь рассказывали, что мой родной язык – тот, на котором я говорю и думаю. Ложь и еще раз ложь. На русском языке говорили мои родители (кстати, бабушки и дедушки еще на украинском) на русском я учился в школе, в институте. С таким же успехом меня могли в детстве увезти во Францию (Англию, Испанию и т.д.) и я бы теперь разговаривал, думал на французском (английском, испанском и т.д.). Так что же я перестал бы тогда быть украинцем? Или, если араба или китайца с младенчества будут воспитывать только на украинском и он будет разговаривать и думать по-украински, то он что, от этого станет украинцем?
Но я – украинец. Поэтому мой родной язык был и будет всегда и везде – украинский.
Кстати в Израиле, где огромный процент «русскоязычного населения», никто не подымает вопрос о втором (русском) государственном языке. Сами евреи не хотят этого. Более того, они учат совершенно новый для себя язык. Вдумайтесь, еще каких-нибудь 50 лет назад этим языком владело несколько тысяч человек. Сейчас – миллионы.
Так почему мы должны действовать по-другому?
Я понимаю русских, они отстаивают свои интересы. Это достойно уважения, я бы на их месте бы делал то же самое. Только зачем они втягивают нас в отстаивание своих интересов. Ответ один – потому что нас, украинцев, БОЛЬШИНСТВО.
Запомните – нас здесь (не только в Украине, но и в Одессе) БОЛЬШИНСТВО!
И сделать что-то здесь можно только нашими руками, внушив нам какие-то ложные ценности, деморализовав и запугав нас. Сделать русский вторым государственным (официальным, региональным и т.д.) – это на самом деле означает сделать его первым и единственным. Для нас, украинцев, – значит расписаться в своей глупости, трусости, лени, никчемности. Это первый шаг к потере государственности.
Я понимаю, что акции типа «Я говорю по-русски» адресованы в первую очередь нам, украинцам. Они призваны
Во-первых :
привлечь на свою сторону глупых и недалеких, деморализовать и запугать
слабых духом, в очередной раз показать «кто в доме хозяин».
Во-вторых (а на самом деле во-первых!):
Отвлечь наше внимание от чего-то другого, более важного, что хотят скрыть
А важное это заключается в следующем: под все эти душераздирающие вопли о языке, поднятии тарифов, снижении тарифов распродаются, раздаются, а попросту говоря, разворовываются предприятия, земля тысячами гектаров – наше главное богатство, приватизируют (то есть крадут) целые отрасли нашей экономики.
Так вот, дорогие организаторы подобных акций: МЫ ЗНАЕМ ВАШИ ИСТИННЫЕ ЦЕЛИ!
Однако, к счастью, все это имеет и обратную реакцию, стимулирует сильных духом на сопротивление. В этом плане можно сказать, что эти действия дают больше для духовного возрождения украинцев, чем все национал-патриотические партии вместе взятые.
Однако же вернемся к языку. Сформулирую свою сложившуюся позицию.
Я не хочу быть «украинской политической нацией». Я не знаю что это такое.
Я не хочу быть мифической «одесской нацией». Я также не знаю что это такое.
Все это, как говорил в школе мой учитель русского языка, «жареный лёд и толчёные гвозди».
Я хочу и буду УКРАИНЦЕМ в Украине!
Я хочу и буду УКРАИНЦЕМ в Одессе!
Я выучу, наконец, свой родной язык, это просто становится делом чести. Я хочу, чтобы каждый из нас понял, что это – вопрос его чести. Нужно, в конце концов, перебороть свою лень и трусость. Мы должны выучить свой язык для себя, но прежде всего, мы сделаем это для своих детей.
C уважением, пока еще русскоговорящий, УКРАИНЕЦ.
Я хочу и буду УКРАИНЦЕМ в Украине!
Я хочу и буду УКРАИНЦЕМ в Одессе!
Я выучу, наконец, свой родной язык, это просто становится делом чести. Я хочу, чтобы каждый из нас понял, что это – вопрос его чести. Нужно, в конце концов, перебороть свою лень и трусость. Мы должны выучить свой язык для себя, но прежде всего, мы сделаем это для своих детей
Це слова правдиво сильної людини, яка має честь, самоповагу і взмозі її відстояти.
Читаю і думаю: якщо в Україні ще не перевелись такі люди - значить "....Ще не вмерла Україна! Ні слава, ні воля!..."
- Слава Україні!
- Героям Слава!
Степаныч
26.03.2007, 17:42
"....Ще не вмерла Україна! Ні слава, ні воля!..."
Взагалі патріотам не заважало б знати слова Гімна рідної держави, ІМХО.:rolleyes:
Непонятно кто вам именно мешает? Чё зря хотеть-то? Хочется, то ГОВОРИТЕ, ГОВОРИТЕ... Господи, какая проблема у человека:confused: :eek:
От і я хотіла б те ж запитати... :)
Привіт всім! Я - новачок, але в цій темі бачу що, кожний тягне ковдру на себе. Як би ви там всі не розмовляли, хоч по китайськи, чи на мові племені папуа, та в Україні мова українська є державною і її треба знати. Навіть слово не те - треба, правильніше буде - її престижно знати всім, хто проживає в Україні і поважає Україну.
Ось в тому то і проблема що часто густо розмовляючи рідною мовою у рідній державі чуєш у відповідь"гаварите по русски я вас нє панімаю&quo